Noodtoestand na uitbarstingen Etna

De Italiaanse regering heeft maandag de noodtoestand afgekondigd in de Siciliaanse provincie Catania. De maatregel is ingesteld, nadat in de nacht van zondag op maandag de uitbarstingen van de vulkaan Etna opnieuw sterker werden.

De ruim 3000 meter hoge vulkaan spuwt opnieuw lava en as de lucht in. De lavastroom die nog maar enkele kilometers van het stadje Nicolosi was verwijderd, is inmiddels in een dal gestroomd. Maar volgens experts is het geen teken dat de plaats gespaard blijft, omdat de gloeiende vloed weer nieuwe wegen kan inslaan.

De inwoners van Nicolosi maken zich grote zorgen over het lot van hun huizen. De burgemeester van het dorp vroeg de regering eerder op de dag de noodtoestand uit te roepen. Hij liet weten "geduldig te hebben gewacht tot de top van de G8 was afgelopen''.

De 5000 inwoners hebben hun koffers al gepakt voor een eventuele evacuatie. Ze kwamen aan de voet van de berg bijeen om te bidden voor het behoud van Nicolosi. Reddingswerkers doen hun uiterste best om de lavastroom tegen te houden door dammen te bouwen. Voor toeristen is het natuurverschijnsel inmiddels een grote trekpleister.