Gigantische files in Frankrijk

Honderden Nederlanders zijn het afgelopen weekeinde tijdens de massale uittocht richting populaire Europese vakantieoorden door verkeersongelukken gestrand.

Dat blijkt uit een navraag bij vier grote alarmcentrales in ons land die gedupeerde vaderlandse toeristen in het buitenland bijstand verlenen.

De onverwacht grote drukte op de snelwegen in Frankrijk en Duitsland zijn debet aan de (zware) ongelukken die zich voornamelijk zaterdag op de autoroutes richting het zuiden voordeden, aldus de alarmcentrales.

Zo zagen negen verstandelijk gehandicapten van 20 tot 35 jaar hun vakantiereis van Nederland naar Disneyland Parijs abrupt beëindigd, toen het kleine busje waarin ze zaten ter hoogte van Peronne bij een ongeluk betrokken raakte. Een passagier verloor het leven, een raakte zwaargewond en de overige zeven werden lichtgewond.

Volgens woordvoerster J. van der Velden van de ANWB was het vooral op de Franse wegen drukker dan vooraf door de plaatselijke autoriteiten was ingeschat. Afgelopen zaterdag stond er in heel Frankrijk op de piek, kort na het middaguur, in totaal 519 kilometer file.

Puffen
Op de snelwegen A6 en A7 van Parijs via Lyon richting de Middellandse Zee was het puffen geblazen voor de automobilisten, want zaterdag aan het begin van de middag stonden op dit traject verscheidene fikse files. Van Lyon richting Middellandse Zee stond in totaal 160 kilometer file. Ook op de routes richting Italiaanse en Spaanse grens liep het verkeer behoorlijk vast (176 kilometer file).

In Duitsland waren de wegen rond Hamburg en Bremen (in het noorden) en die rond Neurenberg en München (in het zuiden) erg druk. Automobilisten die via Oostenrijk naar Italië wilden, werden op verscheidene plaatsen aan de grens geconfronteerd met wachttijden oplopend tot vier uur. Dit vanwege strenge verkeerscontroles in verband met de top van de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland (G8-top) in Genua.

De alarmcentrales van SOS International en Elvia maken melding van een opvallend groot aantal blikschades als gevolg van verkeersongelukken op de vaak overvolle Europese wegen. De alarmcentrale van Eurocross in Noordwijk zegt honderden telefoontjes van gestrande Nederlandse toeristen te hebben ontvangen.

"Plotselinge verkeersopstoppingen hebben voor nogal wat ongelukken gezorgd", laat zegsvrouw I. van Veldhuizen van Eurocross weten. "Ook waren er meldingen van automobilisten die te lang achter het stuur hadden gezeten en daardoor in slaap waren gesukkeld. Ook onervarenheid met het rijden met een caravan heeft tot ongelukken geleid."

Behalve verkeersongelukken is een aantal Nederlanders langs de snelwegen dupe geworden van rovers, die in een onbewaakt ogenblik van de toerist vliegensvlug toeslaan. De ANWB zegt vanuit Frankrijk diverse meldingen van berovingen en diefstallen uit auto's te hebben gehad.

SOS International waarschuwt toeristen op hun hoede te zijn voor sluwe rovers langs de autowegen. Woordvoerster A. van Nieuwenhuizen: "Mensen moeten hun auto en caravan goed in de gaten houden, als ze even ergens een kop koffie gaan drinken. Verder moeten ze nooit waardevolle spullen in de auto achterlaten."

Op de Nederlandse wegen was het vrijdag en zaterdag druk op de wegen naar het zuiden (Van Utrecht naar Den Bosch, Eindhoven en Maastricht), richting Texel (rijksweg A9) en richting Zwolle (A28 en A50). De populaire wandelvierdaagse zorgde voor extra drukte rond Nijmegen, aldus de ANWB.