Genua grote puinhoop na G8

Corso Marconi, de boulevard van Genua, wordt geflankeerd door uitgebrande winkels en banken, omvergeworpen en zwartgeblakerde auto's, vuilcontainers, glasscherven en stukgeslagen huisraad.

Het is het werk van het Black Block, een duizendtal anarchistische hooligans uit heel Europa, wier vernielzucht zaterdagmiddag de vreedzame mars van 200.000 tegenstanders van de G8 overschaduwde. Een kilometer verderop, in een school die 300 demonstranten herbergde, getuigen opgedroogde bloedplassen op vloeren en wanden van de reactie van de Italiaanse politie, die in de nacht van zaterdag op zondag niet minder gewelddadig te keer ging.

De demonstratie van zaterdag begint als een vreedzame en opgewekte mars langs zee, met een veelheid aan leuzen, die de bonte variatie van de anti-G8-beweging weerspiegelen: 'Weg met het neoliberalisme', 'Öcalan vrij', 'Mensen boven Winst', 'Voor een socialistisch Europa', 'Genua Vrij'. Maar bij het Jaarbeursterrein, waar de stoet afslaat naar het stadscentrum, gaat het mis. Een groep gemaskerden maakt zich los uit de optocht om de oproerpolitie aan te vallen met stokken en stenen en winkels en auto's te vernielen.

Ook een tentenkamp waar aanhangers van de Franse boerenleider José Bové voorbijgangers trakteren op biologische producten, valt ten prooi aan de woede van de radicale anarchisten. Binnen de stoet komt het tot gevechten tussen lieden met stokken en staven en demonstranten die hen proberen te ontwapenen.

Dan rukt de politie op. Traangasgranaten worden afgeschoten vanuit een laag boven de stoet hangende helikopter. De eerste pogingen mislukken, maar wanneer de charge slaagt, worden ook vreedzame demonstranten energiek bewerkt met bullepees en traangas. De stoet wordt in tweeën geknipt en veel deelnemers bereiken het centrum te laat voor de slottoespraken.

Kort na middernacht doet de politie een inval in de school Sandro Pertini, die door de gemeente aan de demonstranten ter beschikking is gesteld. Ed Hollants en Ineke Zeldenrust uit Amsterdam waren erbij: "De ME-ers begonnen zonder aanleiding keihard op iedereen in te slaan. Iedereen werd zonder opgaaf van redenen gearresteerd. Tientallen gewonden werden op brancards afgevoerd."