Michelle David & The Gospel Sessions: 'Niemand is ooit alleen'

Een gevestigde naam in de soul, jazz en gospelzang is Michelle David. Inmiddels is ze al een tijd geleden vanuit de States naar Nederland verhuisd en maakt ze samen met The Gospel Sessions, een Nederlands collectief, de mooitste soul en gospel. Wij spraken de formatie over de plannen en waarom deze muziek nou eigenlijk zo tijdloos is.

Maar hoe kwamen ze samengekomen zijn is natuurlijk een goede kwestie: "Ik (Michelle, red.) zou zeggen dat ik het geesteskind ben." The Gospel Sessions: "Het begon met een ideetje om een gospelplaat te maken. Eigenlijk is het veel romantischer dan dat. We waren Turkije en gingen na een show wat kebab eten en toen zaten we bij elkaar en stelden we elkaar de vraag 'Hey, zullen we een gospelplaatje maken?' en toen duurde het nog drie jaar voordat we de plaat uiteindelijk gingen maken. We konden niet echt iemand vinden om de juiste plaat te maken. Het idee was eigenlijk om een gospelplaat te maken, maar niet zoals iedereen die maakt. En dat idee leek ons leuk, maar we wisten niet echt hoe. Totdat we uiteindelijk Michelle zover kregen om mee te doen."

Michelle weet ook waarom het gelijk goed zat: "Er is nooit het woord 'anders' naar voren gekomen bij mij. Ik weet dat als ik terugga naar Amerika dat er daar zoveel variaties zijn van gospel, in de lijn van wat ze willen maken. Ik doe dat ook, ik maak iets wat in mijn lijn ligt. Dat zal misschien hier opgevat worden als anders, omdat Nederlanders soms een nogal traditioneel idee kunnen hebben van gospel. Als ze dan het woord zien, hebben ze er gelijk een gevoel bij. Alleen als ze ons dan zien optreden, hebben ze gelijk door dat dat niet overeenkomt met dat idee." The Gospel Sessions: "Zeker toen we begonnen er mee, was de act nog veel kleiner. Met z'n drietjes in die kleine ruimte die muziek maken, dat was oorspronkelijk het idee. Mensen zijn natuurlijk gewend van gospel dat daar gelijk een enorm koor bij zit, de gewaden enzo. Mensen zeiden ook na onze plaat wel eens 'Heel vet, maar zou het niet helemaal te gek zijn als je er een groot koor achter zet?', terwijl dat juist niet de insteek was van wat we wilden doen en maken. Alles waar iedereen over dacht dat het er zeker in moest komen, hebben we vriendelijk genegeerd. Dat doen we namelijk gewoon niet."

Er zijn nu drie volumes uitgekomen van de 'sessions': "Zo was het aan de ene kant wel gepland, maar aan de andere kant ook weer niet. Het was voornamelijk belangrijk om met zoveel mogelijk mensen samen die platen te maken. Dus eigenlijk hadden we het oorspronkelijke idee om tot drie te gaan, maar toen we merkten dat het zo lekker klonk hebben we besloten dat er geen rem op zit. Wat ons betreft gaan we door tot volume twintig." En na zo'n optreden, bijvoorbeeld de puike show een ruime maand geleden op Pinkpop, is het belangrijk wat er volgens Michelle meegenomen kan worden na zo'n show: "Ik wil dat mensen een optreden van ons verlaten met het gevoel dat ze niet meer hetzelfde zijn dan wie ze eerst waren. Het is voor mij ook belangrijk om aan mensen duidelijk te maken dat het okay is wie je bent en hoe je je voelt. En ik vind het ook heel erg belangrijk om tijdens elke show een moment te pakken om mensen te laten weten dat ze nooit alleen zijn en dat maak ik duidelijk door te zeggen 'Ik ben jou en jij bent mij'. Zo gaat iedereen hopelijk met een topgevoel weg."

Michelle David & The Gospel Sessions op PINKPOP 2018 (Foto: René Bradwolff)
Michelle David & The Gospel Sessions op PINKPOP 2018 (Foto: René Bradwolff)

Michelle is dus naar Nederland toegetrokken om haar muziek te maken: "Europa heeft een jongere generatie die weet waar ze voor staan en omarmen het nieuwe. In Nederland wordt er erg goed gereageerd op de entertainmentvorm, ook al doen wij die niet. Ze houden nog steeds van de muziek die daar om heen zit. Ik hou ervan dat we verandering kunnen brengen en mensen steeds op die nieuwe manier kennis kunnen laten maken met de muziek."

Michelle David & The Gospel Sessions trekken deze zomer langs de festivals en starten in het najaar met een eigen tour. Kaarten zijn te koop via deze link.