FOK! Game of the Year 2017 - Nummer 4

Voor mij was de klapper van dit jaar zonder enige twijfel Horizon Zero Dawn. Van te voren had ik hoge verwachtingen bij deze game, maar deze werden allemaal overtroffen door het eindresultaat. Dit is dan ook de eerste (en tot nu toe enige) game die ik ooit heb beloond met een 10.

Het idee achter Horizon Zero Dawn (een terugval naar het stenen tijdperk na een Apocalyps) was al eerder gedaan. Veel gameplayelementen die er worden gebruikt, zijn reeds bekend uit andere games. Een vrouwelijke roodharige hoofdpersoon hebben we ook al eerder gezien. Wat Horizon Zero Dawn zo bijzonder maakt, is de uitermate verzorgde uitvoering van alle losse onderdelen. Elk aspect van de game staat ten dienste van het verhaal, dat vol vaart wordt verteld met diepgang, emotie en plotwendingen.

Horizon: Zero Dawn - Mooi

Je speelt als Aloy, een meisje dat opgroeit als een verstotene. De grote krijger Rost heeft je geadopteerd en leert je jagen op klein wild, overleven in de woeste natuur en de normen en waarden van de tijd. De wereld om je heen wordt bevolkt door robots, die veel weg hebben van dinosauriërs. Deze robots worden met de jaren steeds agressiever. De naburige (mensen)stammen hebben ook niet altijd de beste intenties voor je gezondheid, natuurlijk kun je aangevallen worden door bandieten en je eigen stamgenoten hebben je nooit gemogen. Geen vriendelijke wereld, maar wel een vol mysteries die je op wílt lossen. Het kost je bijvoorbeeld aardig wat moeite om er uiteindelijk achter te komen waarom Rost nou überhaupt was verstoten door de stam. Dat geeft je een hoop voldoening enerzijds en verwondering hoeveel menselijke irrationele gedachtegangen in het verhaal zijn verweven.

Voor de fans verscheen laatst de uitbreiding The Frozen Wilds, waarmee de game weer een stukje groter werd en de gameplay verder uitgediept. Meer dieren, meer animaties, meer wapens, meer robots, meer quests, meer van alles. De Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla Games heeft zichzelf duidelijk overtroffen met Aloy, deze wereld en haar bijzondere geschiedenis. Collega’s zoals Naughty Dog en Hideo Kojima hebben openlijk hun bewondering uitgesproken en geven aan dat Horizon Zero Dawn voor hen een standaard heeft neergezet.

Horizon: Zero Dawn - Vogeltje Piep