Anneke van Giersbergen met VUUR: 'Power op die plaat'

De naam Anneke van Giersbergen zal voor velen voor altijd verbonden blijven met de metalband The Gathering, maar sinds 2007 heeft de charismatische zangeres een succesvolle solocarrière opgebouwd. Daarnaast heeft ze veelvuldig samengewerkt met het Canadese muziekgenie Devin Townsend. In 2016 richt ze de progressieve metalband VUUR op, samen met enkele van Nederlands beste metalmuzikanten. Het debuutalbum  is nu uit en FOK! sprak met Anneke over muziek en heel veel meer!

Allereerst is natuurlijk belangrijk te vermelden wat muziek precies voor Anneke betekent: "Dat betekent enorm veel voor mij. Als klein kind was ik al fan van alles en wilde ik ook heel graag zingen, dansen, dus voor mij is het ook heel logisch dat ik muziek maak. En het is dan toch fantastisch dat je daar je brood mee kan verdienen. Ik werk heel hard, maar ik heb geen baan." Anneke draait ook al 25 jaar mee in de business: "Elke tien jaar verandert er heel veel in de soort muziek die ik maak, want ik zit natuurlijk in de rock en de metal, daarin zijn heel veel substromingen. Die substromingen zie je er soms plotseling bij komen. Dus dan zie je plots een metalsoort opkomen met heel veel symfonische invloeden of juist digitale invloeden. Qua zang en instrumentatie verandert er ook snel heel veel, maar dat vind ik wel leuk want dat blijft je inspireren. En die verandering die moet er ook zijn, want dat doe je ook als persoon. Dat is evolutie."

En dan mag je opeens ook optreden voor de koning: "Ja, dat was zo bijzonder. Het was voor de Veteranendag. Dat wordt natuurlijk geopend door de koning en door Mark Rutte. Dan worden er dus speeches verzorgd, maar er wordt ook gezongen. En elke keer doen ze dat met een andere zanger. Er is dan ook een militair orkest dat daar speelt. En dan zit de koning opeens 4 meter van je vandaan, vlak voor mijn neus. En ik zal toegeven, ik ben zelden zo nerveus geweest. Niet te geloven. En ik had een hele mooie jurk aan en hoge hakken, maar ik moest me zo erg concentreren. Gelukkig ging alles goed, dus daar kon ik ook happy over zijn, maar de focus ligt echt enorm hoog. Ik heb ook ooit voor de Dalai Lama gezongen, je denkt er toch bij dat het toch maar een man is. Zelfde als bij de koning. Er zit toch een bepaald charisma achter."

En te horen in de Efteling! "Ik ben te horen in de Baron inderdaad! De componist die alles voor de Efteling schrijft, die had iemand nodig voor de Witte Wieven, een soort van operazang. Daar kwam ik toen uit. Nou moet ik wel zeggen dat ik er nog niet in ben gegaan, ik durf simpelweg niet. Wel ben ik er doorheen gelopen en dan hoor je opeens jezelf terug. Dat was echt heel speciaal. Het leuke is dat die Baron echt een hit geworden is en ik ben supertrots dat ik daar deel van ben. Er werd ook een beetje acteerwerk verwacht, want ik ben de hele tijd in die attractie te horen, zingend en acterend. Ik zou het ook echt te gek vinden om stemwerk te doen, want ook al ben je dan in een ander segment aan het werken, je bent wel bezig met je stem. We hebben ooit een kindervoorstelling gemaakt waarin ik dus de liedjes zong, maar daarin leer je ook acteren. Uiteindelijk kun je dat ook weer terugbrengen in een metalshow in de mate van hoe je een publiek weet te pakken, en hoe je omgaat met de spanning en alles wat er op het podium gebeurt."

Maar dan natuurlijk VUUR, de nieuwe band van Anneke: "Dat betekent natuurlijk passie, energie en dan hebben we het over prog-rock, het zijn vooral heel veel epische songs. Toen we begonnen met het project en aan het schrijven waren zei ik tegen onze componist dat ik alleen maar energie wilde, alleen maar knallen. Ik wil dat elke van die songs past aan het einde van een epische film. Dus al die 13 nummers zijn echt epic shit. De tweede en de derde plaat die ik zou willen maken met vuur moet allemaal van die heavy outlets zijn. Ik zou ook graag willen dat die albums coherent zijn aan elkaar, dat alle platen bij elkaar passen. Allemaal een bepaalde stijl maar ook een bepaalde bedoeling. En dat is ook niet moeilijk, om al die 13 nummers die energie en die kracht erin te brengen. Toen ik solo ging, heb ik alles gedaan, en ik wilde eigenlijk al heel lang mijn eigen metalplaat en mijn eigen band beginnen. Dat was belangrijk dat dat ook heel goed werd. Maar ook dat er geen vraagtekens konden ontstaan met wat het nou precies was. Het moest gewoon energieke heavymetal zijn. Geen grijze gebieden en dat is het ook geworden. Hard maar mooi. En wij zijn dan ook meer beïnvloed door de progressieve kant en dat geeft je de kans om hele lange, mooie stukken erin te brengen met juist dat epische karakter. Je hebt ook metalstromen met alleen maar donkerheid, maar ik heb zelf de voorkeur voor die donkere kant met zeker aan de andere zijde een lichte kant. Er moet beauty zijn."

Metal wordt niet veel gedraaid op de radio, maar bereikt wel een groot publiek: "Ik vind het echt niet erg dat het niet op de radio wordt gedraaid, maar wat ik wel denk is dat er heel veel mensen zijn die het graag op de radio zouden willen horen. De mensen die bepalen wat er op de radio komt, die beslissen eigenlijk dat dingen gewoon lekker op de achtergrond kunnen opstaan. Maar als bijvoorbeeld 3FM een keer vraagt om een request, dan komt daar toch heel vaak Foo Fighters of Nirvana uit, hardere rock. Ik heb het idee dat de metalscene niet de mainstreamscene is, maar wel heel groot is en dat daar een hele grote groep mensen in bestaat die het lekker zouden vinden als ze in de auto gewoon de radio aan zouden kunnen zetten, maar dat er dan juist metal gedraaid zou worden. Een aantal landen, vooral Zuid Amerika, heb je gewoon dat soort zenders. Dat werkt ook wel, als je gedraaid wordt op de nationale radio. Alhoewel er ook wel een mooie kant zit aan dat niet hebben, want wij spelen vooral heel veel live, zijn veel onderweg om de muziek naar de mensen te brengen. Aan ons publiek, die online community gaat als een dolle."

Persoonlijk zijn er zeker nog doelen voor Anneke: "Heel veel artiesten hebben het dan over waar ze nog willen spelen, maar ik zie meer een kans in het groeien als artiest. Ik wil gewoon een steeds betere zangeres worden. En daarin wordt je ook een betere performer. Groei blijft belangrijk."

In This Moment We Are Free - Cities is nu te verkrijgen bij de betere platenzaken. Momenteel tourt de band heel Europa door en staat op 10 december in TivoliVredenburg, Utrecht. Kaarten voor die show zijn hier verkrijgbaar.