Vooruitblik: Into The Grave 2016

3. Zaterdag 13 augustus

Evil Invaders
12.00 uur
Het zaterdagprogramma begint met de Belgische oldschool speedmetalband Evil Invaders. Het kwartet uit Leopoldsburg bestaat al sinds 2007 maar heeft tot op heden slechts één album geproduceerd. Ouderwetse speedmetal met een stevige dosis NWOBHM, thrash en heavy metal. Een band die we muzikaal gezien wel in dezelfde hoek durven te plaatsen als bijvoorbeeld Exodus, Raven en Razor.

Tribulation
12.55 uur
Ook bij de Zweedse progressieve black death metal Tribulation is het een en al dood en verderf in de teksten. De Zweedse band uit Arvika werd opgericht in 2005 en heeft sinds die tijd al een drietal indrukwekkende albums afgeleverd en bracht eerder dit jaar nog de Melancholia-EP uit waarvan we ongetwijfeld de nodige tracks te horen zullen krijgen.  

Unearth
14.00 uur
Zo'n vijf jaar na hun gedenkwaardige optreden in het kader van de Hell On Earth Tour 2011 in het Bolwerk in Sneek zijn de mannen van Unearth weer te zien op Friese bodem. De uit Lynn, Massachusetts afkomstige metalcoreband bestaat al sinds 1998 en wist met hun kenmerkende eigenzinnige geluid behoorlijk naam te maken in de scene. Unearth noemt bands als Pantera, Slayer, Metallica, Earth Crisis, In Flames en At the Gates als inspiratiebronnen voor hun composities en dat is goed terug te horen op het zestal albums dat in de afgelopen tien jaar verscheen.

The Black Dahlia Murder
15.10 uur
De uit Waterford in Michigan afkomstige melodieuze death metalband The Black Dahlia Murder bestaat al 15 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot één van de meest succesvolle Amerikaanse bands in het genre. Muzikaal gezien zit de band, die zich vernoemde naar een beroemde onopgeloste moordzaak, een beetje tussen het kenmerkende uit Florida afkomstige death metalgeluid, bands uit de Gothenburg scene en Carcass. Fijne beukende metalcore met een snufje oldschool hardcore punk.

Voivod
16.30 uur
Na The Black Dahlia Murder is het tijd voor één van de headliners op deze editie van Into The Grave. Voivod is een kwartet uit Quebec (Canada) dat begon als een brute speedmetalband maar die al snel wist uit te groeien tot een uiterst progressieve spacemetalband. Van de oorspronkelijke bezetting zijn alleen zanger Snake (Denis Bélanger) en drummer Away (Michel Langevin) nog present, die anno 2016 worden bijgestaan op het podium door ex-Martyr gitarist Chewy (Daniel Mongrain) en bassist Rocky (Dominique Laroche). Afgaande op recente optredens kunnen we een zeer gevarieerde bloemlezing uit het oeuvre van de band verwachten op Into The Grave waarbij klassiekers als 'Tribal Convictions', 'Voidod' en de sublieme Pink Floyd-cover 'Astronomy Domine' zo goed als zeker niet zullen ontbreken.

Korpiklaani
17.50 uur
Ook de uit Finland afkomstige band Korpiklaani is bepaald geen nieuwkomer in de metalwereld. De band maakt traditionele folkmetal met diepgaande teksten over mythologische thema's en de natuur. Zanger en gitarist Jonne Järvelä begon zijn muzikale loopbaan in de restaurant band Shamaani Duo, een muzikaal gezelschap dat vanaf 1996 traditionele Finse volksmuziek zou maken onder de naam Shaman. Vanaf 2003 gingen Järvelä en drummer Samu Ruotsalainen verder als Korpiklaani en brachten sindsdien al een twaalftal albums uit waarvan Noita uit 2015 de meest recente is.

Exodus
19.10 uur
Naast Metallica en Slayer mogen we ook Exodus rekenen tot de grondleggers van de hedendaagse thrashmetalscene. Waar eerstgenoemde bands uitgroeiden tot een wereldact bleef Exodus altijd een undergroundband, die nog steeds door veel bands uit latere jaren als een grote inspiratiebron wordt gezien. Een kleine vijf jaar geleden deden de mannen de Friese hoofdstad ook al aan voor een gedenkwaardig optreden in Muziekcentrum Schaaf en meer recentelijk (afgelopen maart) waren ze nog te zien in de Melkweg in Amsterdam en op Paaspop.

Carcass
20.35 uur
In het kader van de One Foot in the Grave Tour 2016 zullen ook de mannen van Carcass een bezoekje brengen aan Leeuwarden. De band begon een jaar of 31 geleden als grindcoreband maar groeide in de jaren uit tot een technische death metalband die met hun plaat Heartwork uit 1993 ook gerust als een pionier in de melodieuze death metal kan worden gezien. Een band die zelfs de toonaangevende deejay John Peel tot fan van hun mochten rekenen.

Kreator
22.15 uur
De tweede dag van Into The Grave wordt afgesloten door niemand minder dan de legendarische Duitse thrashmetalband Kreator. Wat Slayer Exodus, en Metallica waren voor Amerika waren Destruction, Sodom en Kreator voor Duitsland (en de rest van Europa ook trouwens). Toonaangevende artiesten die van grote invloed waren en zijn voor veel jongere bands. Kreator, die in 2000 en 2012 ook in de Friese hoofdstad te zien was, zal (afgaande op de setlist van optreden in Portugal en de de voorgaande optredens van deze tournee) een zeer gevarieerde set spelen met werk uit hun gehele oeuvre.

FOK! zal uiteraard bij het Into The Grave festival aanwezig zijn en heeft interviews in de planning met de bands Airbourne, Amaranthe, Gruesome, Vektor en Voivod. Heb je dus nog een leuke vraag voor één of meerdere van de hierboven genoemde bands, dan kun je die hier op het forum kwijt.