FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 augustus 2016

Palestijnse zwemster loog over IsraŽlische treiterij

Het was een smetje op het begin van de Olympische Spelen: De 'Palestijnse' atlete Mary al-Atrash is een van de zes vertegenwoordigers van de PA, maar zette een duidelijke kanttekening bij haar deelname: de arme ziel had nooit kunnen trainen in een echt Olympisch bad van 50 meter. En waar kwam dat door? Door de joden zionisten. Door de brute bezetting en de bijbehorende restricties was de zwemster aangewezen op een armoedig zwembadje om haar techniek bij te schaven.

De wereld moest dat weten en persbureau Reuters pakte groot uit. Er werd een videootje gemaakt die helemaal viral ging: Israël onderdrukt zelfs Olympiërs. Alleen... het klopt niet. In normale mensentaal: Mary is een liegebeest.

Er zijn namelijk meerdere 50-meterbaden te vinden in de Palestijnse gebieden. Zowel in Gaza, waar de hamas na het aanleggen van tunnels blijkbaar genoeg cement voor een zwembad over had (hier) als aan de Westoever. Namelijk hier en hier (vier zelfs). Mary zelf is woonachtig in dat laatste (omstreden) gebied.

Buiten al die poedelbadjes om had ze ook prima in het Olympisch bad in Jeruzalem kunnen trainen. De Israëlische autoriteiten hebben laten weten dat, wanneer ze een aanvraag had ingediend, deze zeker toegewezen zou zijn, zoals ze dat wel vaker doen bij sporters uit dat gebied. . Alleen... de 22-jarige dame wilde zo'n verzoek schijnbaaar helemaal niet indienen. Toch nét wat anders dan wat ze suggereert.

Om jezelf te kwalificeren voor de spelen is overigens een bad met een lengte van 50 meter geen vereiste. Atleten uit verschillende landen hebben de norm gehaald in een 25-meterbad. Saillant detail is dat Mary enkele seconden tekort kwam voor het Olympisch limiet, maar dankzij een wildcard kon ze alsnog richting de plaats met het reusachtige Jezusbeeld afreizen.

Nog een leuk detail is dat de president van de PA, Mahmoud Abbas, in 2010 via een brief zijn condoleances overbracht naar het brein achter de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische spelen van 1972 in München. Diezelfde slachtoffers van Palestijnse moordlust werden dit jaar in Rio herdacht.

De Olympische gedachte leeft ook niet echt bij de buren van Israël. De ploeg uit Libanon weigerde afgelopen zaterdag de toegang van Israëlische atleten tot de bus waar zij al inzaten.


Tip: pak er een zakdoek bij

Japanse turners winnen landenfinale

De Japanse heren hebben tijdens de finale van de landenteams in het olympisch turnen het goud weten te pakken. Met uitstekende oefeningen op de rek door Kohei Uchimura, Yusuke Tanaka (beide 15.166) en op de vloer door Kenzai Shiro (16.133) lieten de Aziaten het Russische team achter zich. Japan haalde tijdens de Spelen van Londen in 2012 al zilver.

Rusland wist nipt het zilver te behalen voor China. Uiteindelijk scheelde het slechts 0.331 punten ten opzichte van de Chinezen. De Russen turnden vooral goed op de ringen door Denis Abliazin (15.700) en David Belyavsiy op het paard (15.500). China, dat de regerend olympisch kampioen was, haalde hoge scores op de brug. Hoa You (16.166), Chaopan Lin (15.900) en Shudi Deng (15.800) lieten daar vrijwel niets liggen.

Fabian Hambuechen wist voor het Duitse team, dat als zevende eindigde, een keurige 15.666 te scoren op de rekstok. Oekraïne werd laatste doordat Maksym Semiankev afhaakte. Oekraïne kon geen reserve meer inzetten. De reden waarom, is nog onbekend. 

Beachvolleybalsters met moeite langs Costa Rica

Beachvolleybalsters Marleen van Iersel en Madelein van Meppelink hebben ook hun tweede wedstrijd in de poulefase van de Olympische Spelen met 2-0 (21-16, 21-16) gewonnen. Het duo trof het Karen Cope Charles en Natalia Alfaro uit Costa Rica, de zwaktste ploeg van de poulefase, die zich niet zonder slag en stoot gewonnen gaven. 

Aan het begin van de wedstrijd was het niet Nederland die het initiatief nam, maar Costa Rica. Al vrij snel keken Van Iersel en Van Meppelink, na meerdere slordigheidsfouten, tegen een achterstand van 0-4 aan. Het duo wist zich te herpakken, maar het gat richting de tegenstanders werd met moeite gedicht. Pas bij de 9-9 werden de Costa Ricanen geëvenaard en pas vanaf de 12-12 wist Nederland uit te lopen en vrij makkelijk de set binnen te halen. 

Ook in de tweede set bleef het Nederlandse duo moeite houden met hun tegenstanders. De voorsprong wisten ze wel punt voor punt uit te bouwen, maar het gat zou pas laat in de set groter worden dan twee punten. De Costa Ricanen begonnen fouten te maken en wisten niet meer te voorkomen dat ook de tweede set naar de Nederlanders ging.

'De Boer morgen gepresenteerd bij Internazionale'

Frank de Boer wordt morgen zo goed als zeker gepresenteerd als nieuwe trainer van Internazionale. De Nederlander moet de opvolger worden van Roberto Mancini die in Milaan de zak gekregen heeft.

De Boer is inmiddels in Milaan gearriveerd om de laatste contractbesprekingen af te ronden. Qua salaris zijn de partijen er al uit, maar enkele details moeten nog ingevuld worden, waarna De Boer voor drie jaar kan tekenen. Hij zal mogelijk direct na de presentatie al het veld op gaan. De Nederlander neemt Orlando Trustfull, Alessandro Schoenmaker, Michele Santoni en Michel Kreek mee als assistenten.

De oefenmeester gaf al een interview aan de Italiaanse media. "Ik ben blij om hier te zijn. Ik hoop dat ik hier veel successen kan boeken. Ik zie jullie morgen op de persconferentie!"

Hockeydames verpletteren Zuid-Korea

De hockeydames hebben ook hun tweede wedstrijd op het olympisch hockeytoernooi met verpletterende cijfers gewonnen. Nederland was al geweldig op dreef op het hockeytoernooi nadat het zwakke Spanje met 5-0 werd verslagen. Zuid-Korea is een beduidend sterkere ploeg, maar maakte geen schijn van kans tegen Oranje, en zag de bal tot vier keer toe in het doel verdwijnen: 4-0 (1-0, 1-0, 1-0, 1-0).

Al meteen aan het begin van de wedstrijd ging Nederland op zoek naar het doel van de Koreanen, die met hand en tand verdedigden tegen de overmacht. Het duurde echter niet lang tot Elly Jonker haar kans schoon zag en vanaf de rand van de cirkel de bal richting het doel schoot: 1-0. Ook na het doelpunt bleef Nederland het overwicht houden, maar de Koreanen bleven sterk verdedigen. Pas enkele seconden voor rust kwam er een gat in de verdediging, en scoorde Jonker haar tweede doelpunt van de avond.

De tweede helft verliep net zoals de eerste helft, maar Korea ging feller spelen. Dit werd echter afgestraft met een strafcorner voor Nederland, die dankzij een tip-in van opnieuw Jonker de stand tot 3-0 bracht. Carlien van den Heuvel kreeg even later ook alle ruimte voor het Koreaanse doel en bracht de stand zelfs tot 4-0.

Woensdag om 23.00u speelt Nederland tegen China, een lastigere tegenstander van de poule.

Hockeydames verpletteren Zuid-Korea (Pro Shots / Action Images)
Hockeydames verpletteren Zuid-Korea (Pro Shots / Action Images)

Kazachse skiffeur schlemiel van de dag in Rio

Een gewaarschuwd roeier telt voor twee zou je denken, maar de lastige omstandigheden op de olympische roeibaar in Rio de Janeiro zijn aan Vladislav Yakovlev voorbij gegaan. De 23-jarige skiffeur mag de schlemiel van de dag worden genoemd, want hij sloeg al in de eerste meters om.

Op het Lagoa Rodrigo de Freitas sloeg eergisteren al een boot om en andere roeiers belandden in de verkeerde banen door de wind en golfslag. Gisteren werd het programma helemaal geschrapt, maar vandaag waren de omstandigheden stukken beter. Toch ging Yakovlev al na enkele meters met zijn boot om in de herkansingen, waardoor de Kazach op zijn tweede Spelen al vroegtijdig naar huis kan.

Uiteraard hebben we enkele beelden van de onfortuinlijke Yakovlev.

Yakovlev ging al erg vroeg in de race om met zijn boot (Pro Shots/Action Images)
Yakovlev ging al erg vroeg in de race om met zijn boot (Pro Shots/Action Images)

De kans op een goed resultaat was dan ook verkeken (Pro Shots/Action Images)
De kans op een goed resultaat was dan ook verkeken (Pro Shots/Action Images)

Behoorlijk onfortuin op zijn tweede Spelen voor Yakovlev (Pro Shots/Action Images)
Behoorlijk onfortuin op zijn tweede Spelen voor Yakovlev (Pro Shots/Action Images)

Egorian pakt schermtitel op sabel in Russische finale

Yana Egorian heeft de finale van het schermen op het onderdeel sabel bij de vrouwen gewonnen. In de eindstrijd won de Russische met 15-14 van haar landgenote Sofiya Velikaya. Voor de 22-jarige Egorian is het haar eerste medaille op de Spelen. Wel won ze in 2010 twee keer goud op de Olympische Jeugdzomerspelen in Singapore. 

Egorian begon de finale met een kleine voorsprong (2-1), maar daarna trok Velikaya de wedstrijd naar zich toe. Haar voorsprong liep al snel uit naar 5-2. De jongere Egorian gaf echter nog niet op, want ze kwam terug tot 8-8 gelijk. De strijd tussen de beide Russinnen ging daarna gelijk op, waarna Egorian op 14-14 het beslissende punt maakte.

Velikaya bereikte de finale door ternauwernood te winnen van de 20-jarige Manon Brunet uit Frankrijk. Brunet stond de gehele partij voor, maar op de beslissende punten was de Russin sterker en pakte de overwinning met 15-14. Egorian bereikte eenvoudiger de finale. Ze versloeg de Oekraïnse Olha Kharlan met 15-9.

De strijd om de derde plaats ging dus tussen Kharlan en Brunet en deze werd besloten in het voordeel van Kharlan. De wedstrijd ging tot 9-9 redelijk gelijk op, maar daarna liep Kharlan redelijk gemakkelijk uit en won ze uiteindelijk met 15-10. Net als in Londen in 2012 werd de Oekraïnse derde op dit onderdeel en kreeg ze de bronzen medaille omgehangen.

Egorian wint de schermtitel op het onderdeel sabel (PRO SHOTS/Action Images)
Egorian wint de schermtitel op het onderdeel sabel (PRO SHOTS/Action Images)

Tost hoopt dat Kvyat bij Toro Rosso blijft

Franz Tost hoopt dat coureur Daniil Kvyat bij Toro Rosso blijft, zo heeft hij aan Autosport laten weten. De teambaas van de Italiaanse Formule 1-renstal ziet dat de Rus na zijn demotie van Red Bull naar het kleinere zusterteam worstelt met zijn vorm, maar hoopt dat zijn pupil de dip te boven komt.

Kvyat kwam in Duitsland niet door het eerste deel van de kwalificatie heen en liet toen weten dat hij meer nodig had dan de zomervakantie om mentale problemen te overwinnen en dat zijn positie onder druk staat. Tost hoopt de Rus te kunnen behouden voor 2017. "Ik hoop dat hij voor ons blijft racen, omdat ik ervan overtuigd ben dat hij vroeg of laat weer gaat presteren en zijn ware snelheid laat zien."

Tost begrijpt dat de wissel met Max Verstappen hard is aangekomen bij de 22-jarige Kvyat, maar de Rus moet moed putten uit het feit dat Toro Rosso hem blijft steunen. "Ik kan zijn gebrek aan vertrouwen voorstellen, want de wissel van Red Bull naar Toro Rosso is een grote. Maar aan de andere kant heeft Red Bull, dat als enige twee Formule 1-teams heeft, wel de mogelijkheid gegeven om in de Formule 1 te blijven en hem laten racen, dat moet hij als een positief punt opvatten."

"Hij heeft een goed resultaat nodig om zijn zelfvertrouwen terug te krijgen. Zijn race in Duitsland was prima. In de kwalificatie was hij wat ongelukkig door iets te veel risico in de eerste bocht. Daar verloor hij drie tienden, maar in de tweede en derde sector zat hij er goed bij. Ik hoop dat we in de volgende races het pakket voor elkaar krijgen en hem een competitieve auto kunnen geven. Met een goed resultaat kan zijn zelfvertrouwen terugkeren. Het kan niet zo zijn dat hij zijn rijkunsten binnen enkele maanden verleerd is."

Olympische dubbelslag Thaise gewichthefsters

De Thaise gewichthefsters hebben op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hard uitgehaald. In de klasse tot 58 kilogram werd zowel goud als zilver gewonnen.

De Taiwanese Kuo Hsing-Chun leek vooraf de favoriete, maar de eerste twee dagen van het gewichtheftoernooi lieten al zien dat alle deelnemers uit Thailand massaal boven hun kunnen uitstijgen. Bij het trekken kwam Kuo tot 102 kilogram, doordat ze bij 105 kilo tot twee keer toe een domme technische fout maakte en geen geldige poging kon noteren. Pimsiri Sirikaew kende drie goede pogingen en tilde uiteindelijk ook 102 kilo boven haar hoofd. Dat was echter niks vergelijken met landgenote Sukanya Srisurat: zij begon op 105 kilo, tilde het boven haar hoofd en deed hetzelfde met 108 en 110 kilogram.

Bij het stoten begon Kuo met een misser op 129 kilo, maar in de tweede poging lukte het wel. Srisurat en Sirikaew openden met 127 en 128 kilo en nadat een ultieme poging van Kuo op 139kg mislukte was het één-tweetje voor Thailand binnen. Zowel Srisurat als Sirikaew tilden nog 130kg boven hun hoofd, wat voor de 21-jarige Srisurat een totaalgewicht van 240 kilo en dus olympisch goud betekende. Haar vijf jaar oudere landgenote pakte met 232kg net als in Londen vier jaar geleden zilver. Kuo moest genoegen nemen met brons.

Srisurat op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Srisurat op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Bouwmeester tweede na de eerste dag

Marit Bouwmeester staat na de eerste dag van het olympisch zeiltoernooi op de tweede plaats in het Laser Radial-klassement. De wereldkampioen van 2014 eindigde in de eerste race als zesde en in de tweede race als vijfde. 
 
Omdat veel concurrenten van Bouwmeester wisselende resultaten behaalde in de eerste twee races, staat Bouwmeester in het algemeen klassement op de tweede plaats achter de Chinese Xu Lijia.  Er staan in totaal tien races op het programma, gevolgd door de medal race. Net als bij de RS:X worden de twee slechtste resultaten geschrapt.
 
Bij de mannen begon Rutger van Schaardenburg prima aan het olympisch toernooi. In de Laser-klasse zeilde Van Schaardenburg in de eerste race naar een prima derde plaats. In de tweede race ging het stuk minder voor de inwoner van Scheveningen en eindigde hij op een eenentwinstigste posite. Van Schaardenburg staat op een achtste plek in het tussenklassement.  

Japan eindelijk weer judogoud bij de mannen, Belgisch brons

Japan heeft eindelijk weer judogoud bij de mannen weten te behalen, iets wat vier jaar niet lukte. Shohei Ono pakte goud in de klasse tot 73 kg. Dimitri van Tichelt zorgde voor verrassend brons na een zware loting en een nederlaag in de halve finale tegen de Japanner.

In de finale toonde Ono zijn klasse tegen een Azeri genaamd Rustam Orujov. De Azeri kon weinig tegen hem in brengen gezien de scores: De Japanner kwam tot een waza-ari gevolgd door ippon. De Japanner was de hele dag al veel sterker dan de concurrentie.

Van Tichelt pakte zijn bronzen medaille na een sterk optreden, waarbij een armklem die ippon opleverde beslissend was. Het was een gemakkelijke overwinning die zorgt voor Belgische brons, de tweede plak voor onze zuiderburen. Een Georgier pakte het andere brons.

Chinees duo Chen en Lin pakken goud op tien meter synchroon

Bij het schoonspringen op de tien meter toren synchroon heeft het Chinese duo Aisen Chen en Yue Lin het goud gepakt. Hiermee staat de score voor China op twee uit twee. Chen en Lin waren ongenaakbaar en met hun score van 496.98 werd er geen enkel moment getwijfeld aan de topvorm van de Chinezen. 

Het zilver ging naar de Amerikanen Steele Johnson en David Boudia. Hun score 457.11 was ook meer dan genoeg voor het zilver. Voor Boudia is het zijn tweede olympische medaille in zijn carrière, tijdens Londen 2012 wist hij zeer verrassend goud te pakken in de individuele torenwedstrijd. 

Het brons was er voor het Britse duo Thomas Daley en Daniel Goodfellow. De strijd om het brons was tot aan het einde nog spannend maar in de laatste sprong wisten de Britten de bronzen medaille naar zich toe te trekken. Patrick Hausding en Sascha Klein liepen uiteindelijk op zes punten het brons mis. 

Chinees duo Chen en Lin pakken goud op tien meter synchroon (Pro Shots / Action Images)
Chinees duo Chen en Lin pakken goud op tien meter synchroon (Pro Shots / Action Images)

Boogschutter Van den Berg naar laatste 16 op Spelen

Boogschutter Sjef van den Berg heeft zich op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro geplaatst voor de tweede ronde van het individuele toernooi. In het Sambódromo schoot de 21-jarige Nederlander zich langs de drie jaar jongere Hans Arne Jensen uit Tonga.

Van den Berg, de nummer vier van de kwalificatie, begon uitstekend in de flink winderige omstandigheden. Hij won de eerste twee sets en kwam zo op een 4-0 voorsprong, want setwinst levert twee punten op. In set drie raakte Jensen zijn eerste en, zo bleek later, enige tien en dat leverde de tiener uit Tonga de setwinst op. 

Een afzwaaier met zijn laatste pijl koste Van den Berg de kans om het in de vierde set af te maken, maar in de vijfde ging het wel goed. Beiden begonnen met twee negens, waarna Jensen zijn laatste pijl weer in de negen schoot. Van den Berg deed dat echter niet: hij noteerde een tien en won de wedstrijd. 

Later op de avond staat Van den Berg tegenover een andere tiener: Mete Gazoz uit Turkije staat tussen de Nederlander en een plek in de achtste finales. 

Update 22.28 uur

Van den Berg heeft overtuigend afgerekend met Gazoz. Daar leek het in het begin overigens nog niet echt op, want de piepjonge Turk gaf uitstekend partij. De eerste set ging gelijk op en in de tweede set was Gazoz zelfs de betere. Een aantal afzwaaiers in de zeven deden hem in de overige sets echter de das om, want Van den Berg bleef stabiel negens en tienen schieten. 

De Nederlander kan nu achterover leunen en kijken wie hij als tegenstander krijgt in de achtste finale. Die vindt komende vrijdag plaats en dan worden ook de medailles verdeeld. 

Jan Akkerman viert 70e verjaardag in Melkweg

De bekende gitarist Jan Akkerman wordt eind dit jaar zeventig jaar. Om dit te vieren komen vrienden en collega's op woensdag 28 december naar de Melkweg in Amsterdam. Diverse gitaristen spelen er nummers uit zijn omvangrijke carrière en ook Jan zal laten horen dat hij het spelen nog niet verleerd is.

Onder de gastmuzikanten bevinden zich Hans Dulfer, Gus+Johnny Laporte, Benjamin Herman, Bert Heerink, Ruben Hoek en Rob Winter.

Akkerman speelde aan het begin van zijn carrière in diverse bands, waaronder Brainbox, voordat hij begin jaren zeventig met Focus wereldfaam vergaarde. Met zijn inventieve techniek werd hij in 1973 uitgeroepen tot 'Best Guitarist In The World' door het Britse Melody Maker. Sindsdien heeft hij samen gespeeld met muzikale grootheden als BB King, Jack Bruce en Herman Brood.

Jan Akkerman viert 70e verjaardag in Melkweg
Jan Akkerman viert 70e verjaardag in Melkweg (Foto: BuzzE)

Eerste Braziliaans goud voor judoka

Rafaela Silva heeft haar land in extase gebracht. De Braziliaanse versloeg toch licht verrassend de Mongoolse Sumiya Dorsjurengin. Een waza-ari was voldoende.

De Mongoolse, die Sanne Verhagen eerder op de dag te sterk af was, was nog in de finale gekomen na een ippon na 24 seconden, maar kon in de finale niet imponeren. Ze leek in de eerste fase sterker, maar Silva nam een aanval over en wist zo de  waza-ari te scoren. Hier kon de Mongoolse niet meer tegenop vechten, een paar strafjes waren onvoldoende. Zo konden de Brazilianen voor het eerst juichen, nadat eergisteren Sara Menzenes haar titel niet verdedigde.

De Japanse Kaori Matsumoto en Portugese Telma Montero wisten het brons te pakken in de herkansingen. Voor Portugal is het brons de eerste medaille van de spelen. 

Eerste Braziliaans goud voor judoka Rafaela Silva (in het blauw) (Pro Shots / Action Images)
Eerste Braziliaans goud voor judoka Rafaela Silva (in het blauw) (Pro Shots / Action Images)

Volleybalsters verliezen tweede groepswedstrijd van Amerika

De Nederlandse volleybalsters hebben de tweede groepswedstrijd op de Olympische Spelen tegen Amerika verloren met 3-2. Na de verrassende overwinning op de nummer drie van de wereld, China, was Amerika helaas net te sterk voor de Nederlandse dames. In vijf sets werd er verloren: 18-25, 25-18, 21-25, 25-20, 15-8. 

Nederland begon de wedstrijd goed. Na een voorsprong van 13-11 en 18-12 wisten ze de eerste set binnen te slepen. Anne Buijs en Lonneke Sloetjes waren aanvallend erg en ook het blok hing goed. 

In de tweede set leek het er lange tijd op dat Amerika de klap uit de eerste set nog niet te boven was. Via 7-4 en 12-9 kon Nederland weer een mooie voorsprong opbouwen. Helaas maakte Oranje daarna een aantal fouten waardoor Amerika de tweede set wist te winnen. 

De derde set was weer voor Nederland, die nu weer het niveau uit de eerste set haalde. Laura Dijkema kon goed de rally's levend houden en wederom werd er een gat geslagen met de VS. Aan het eind kostte het Nederland nog enige moeite om de set binnen te halen maar na 25-21 was het dan eindelijk zo ver.

Heel even konden de Nederlandse dames aan de overwinning denken maar daarna zorgden de Amerikaanse vrouwen ervoor dat Nederland steeds meer fouten ging maken. De vierde set ging weer naar Amerika waardoor er een vijfde en beslissende set moest worden gespeeld. De ploeg oogde inmiddels wat onzekerder en Amerika kon snel toehappen. De wedstrijd glipte uit handen van de Oranje dames. 

Ondanks het verlies kan Oranje terugkijken op een goede wedstrijd. Amerika is de huidige nummer één van de wereld. Woensdag moet Nederland om 16:35u Nederlandse tijd tegen Italië spelen. 

AVROTROS zendt jubileumconcert Jostiband uit

Het jubileumconcert van de Jostiband in de Ziggo Dome is uitverkocht. "Helaas geen kaarten meer beschikbaar", vermeldt de website van de concertzaal. De omroep AVROTROS maakte maandag bekend opnames te maken van de feestelijke avond waarmee de Jostiband het vijftigjarig bestaan viert. De omroep zendt de concertregistratie uit op zaterdag 10 september op NPO 2, om 20.40 uur.

Er zijn gastoptredens van Guus Meeuwis, Gerard Joling, Maan en harpist Remy van Kesteren. Koning Willem-Alexander woont het jubileumconcert bij.

De tv-uitzending 50 Jaar Jostiband bevat ook beelden van de vele voorbereidingen die de Jostiband trof voor het grote verjaardagsconcert. Ze gaven een persconferentie, waren op bezoek bij Albert Verlinde en strikten zelf de Nederlandse artiesten gestrikt voor een gastoptreden. Om kledingadvies in te winnen voor hun outfits gingen ze langs bij couturier Jan Taminiau.

Record Lammers in bizar duel Jong PSV

Sam Lammers heeft in de Jupiler League een record gevestigd bij Jong PSV. De spits maakte thuis tegen FC Den Bosch vier doelpunten, waarmee hij de eerste speler van het beloftenteam van de Eindhovenaren is die dit bereikt heeft. Het duel eindigde in 5-4 voor de gastheren.

Dankzij Lammers en Philippe Rommens stond PSV in de eerste helft met 4-0 voor, waarna Zija Azizov in de blessuretijd van de eerste helft tegen scoorde. De Bosschenaren speelden op dat moment met tien man, maar knokten zich in de tweede helft terug tot een 4-4 stand, waarna Lammers in de 64e minuut de 5-4 eindstand op de borden zette. De spits van Oranje -19 is hierdoor gelijk de topscorer van de Jupiler League.

Jong Ajax kwam thuis tegen FC Emmen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Bij de Amsterdammers maakte Davinson Sánchez zijn debuut. RKC Waalwijk won thuis met 1-0 van Telstar dankzij een goal van Kenny Anderson.

Jong PSV speler Sam Lammers maakt zijn vierde van de avond (Pro Shots / Marcel Bonte)
Jong PSV speler Sam Lammers maakt zijn vierde van de avond (Pro Shots / Marcel Bonte)

Aanhouding in Duitsland in Nederlandse zaak

Een 29-jarige man is in de Duitse stad Hannover aangehouden omdat hij mogelijk iets te maken heeft met de dood van een 51-jarige man begin mei. De man werd onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in een huis aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam.

Sporenonderzoek leidde naar de 29-jarige. Hij is vorige week aangehouden en zit vast in Duitsland in afwachting van zijn uitlevering, liet de politie maandag weten. Het Openbaar Ministerie wil de nationaliteit van de verdachte niet prijsgeven.

De politie vond de overleden man afgelopen mei na meldingen over een "vreemde geur".

Aanhouding in Duitsland in Nederlandse zaak
Aanhouding in Duitsland in Nederlandse zaak (Foto: ANP)

Rio 2016, de leukste tweets van 8 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Terwijl turnster Alexandra Raisman haar oefening op de brug met ongelijke liggers afwerkte, hadden haar ouders het zwaar op de tribune:

Nederland hield gisteren de adem in na de val van Annemieke van Vleuten, gelukkig kan ze ons inmiddels via Twitter vertellen hoe het gaat:

Niet alleen Nederland hield de adem in:

Nog meer fanatieke moeders:

Ontbijtkunst:

Een prachtige oude foto:

De turndames zijn terecht heel blij met hun drie finaleplaatsen:

Een historisch moment vandaag:

Emotie en sport horen bij elkaar. Djokovic kwam naar Rio voor goud en moest al na één ronde afscheid nemen van het toernooi en dat deed pijn:

Tussen al die vele wedstrijden, nieuwtjes, medailles en spanning is het even tijd voor een momentje van rust:

Anna van der Breggen is terecht trots op het Nederlandse team:

De wielerdames hadden trouwens een bijzondere fan:

Deze Turkse zeilster heeft meer dan alleen zeilspullen aan boord:

Soms komen sporters dichtbij en soms komen ze iets te dichtbij:

Onze sprintkoningin is geland:

De heren wielrenners hadden een prima dagje:

En Mollema zag iets bizars:

Gewichtheffen is alleen al vanwege de gezichten een prachtsport:

Chinese toerist strandt in Duits azc

Een Chinese toerist is tijdens een bezoek aan Duitsland aangezien voor asielzoeker en heeft twee weken doorgebracht in de krochten van de asielbureaucratie voordat de autoriteiten hun fout beseften.

De 31-jarige man, die alleen Mandarijn spreekt, werd beroofd tijdens een bezoek aan Heidelberg. Toen hij aangifte wilde doen bij de politie werd hem een formulier voorgeschoteld dat een asielaanvraag bleek te zijn. Meneer L. werd naar een asielzoekerscentrum in Dülmen, 360 kilometer verderop, gebracht en kreeg eten en zakgeld, net als alle asielzoekers.

Van de man werden vingerafdrukken afgenomen en hij werd onderworpen aan een medische controle. Medewerkers van het Rode Kruis kregen door dat iets niet klopte omdat de man goed gekleed was. "Maar hij gedroeg zich ook zo anders dan andere vluchtelingen", zei Christoph Schlütermann van het Rode Kruis. Met hulp van een lokaal Chinees restaurant werd uiteindelijk de waarheid achterhaald. "Het was uitzonderlijk. Hij zei dat Europa niet was wat hij ervan had verwacht", aldus Schlütermann.

Chinese toerist strandt in Duits azc
Chinese toerist strandt in Duits azc (Foto: BuzzO)

Sterke start Van Rijsselberghe in RS:X klasse

Dorian van Rijsselberghe staat na de eerste dag van het olympisch zeiltoernooi op de tweede plaats in het RS:X-klassement. De olympisch kampioen van London behaalde op de eerste dag, waarin drie races gevaren werden, een vijfde, derde en eerste plaats. In het algemeen klassement neemt de Texelaar de tweede positie in achter de Brit Nick Dempsey, die de eerste twee races won en in de derde race als tweede eindigde achter van Rijsselberghe.

Het eindklassement van de RS:X-klasse wordt opgemaakt na twaalf races, waarvan de twee slechtste resultaten geschrapt worden. Van Rijselberghe had in de eerste race een slechte start, maar een sterke opmars vanuit het middenveld zorgde ervoor dat hij als vijfde over de finish kwam. Nick Dempsey won de eerste race voor de Griek Vyron Kokkalanis.

De tweede race werd wederom gewonnen door Dempsey. De Brit, die in London tweede werd achter van Rijsselberghe, vaarde een goede race en pakte zo zijn tweede overwinning van de dag. De derde en laatste race van de eerste olympische zeildag werd een prooi voor Van Rijsselberghe. De Nederlander won de race met dertien seconden voorsprong op Nick Dempsey. De Koreaan Lee Tae-hoon eindigde als derde.

Tussenklassement na 3 races:

# land Naam R1 R2 R3 totaal
1 GBR Nick Dempsey 1 1 2 2
2 NED Dorian van Rijsselberghe 5 3 1 4
3 GRE Vyron Kokkalanis 2 2 6 4
4 HKG Chun Leung Michael Cheng 3 6 11 9
5 POL Piotr Myszka 4 5 5 9
6 GER Toni Wilhelm 8 4 13 12
7 BRA Ricardo Santos 6 9 7 13
8 FRA Pierre Le Coq 7 7 12 14
9 ITA Mattia Camboni 11 13 4 15
10 KOR Tae-hoon Lee 14 20 3 17

Vrouwen:

Bij de vrouwen staat Lilian de Geus vierde in het tussenklassement. De Geus werd derde in de eerste race en vierde in de tweede race, maar in de derde race ging het niet goed en eindigde ze als veertiende. De Française Charline Picon gaat na drie races aan de leiding.

Tussenstand na 3 races: 

# Land   R1 R2 R3 Punten
1 FRA Charline Picon 1 2 1 2
2 RUS Stefaniya Elfutina 2 5 3 5
3 ITA Flavia Tartaglini 12 1 5 6
4 NED Lilian de Geus 3 4 14 7
5 ESP Marina Alabau Neira 8 7 2 9
6 BRA Patricia Freitas 6 8 4 10
7 ISR Maayan Davidovich 5 6 6 11
8 FIN Tuuli Petaja Siren 4 9 8 12
9 USA Marion Lepert 10 3 10 13
10 GBR Bryony Shaw 7 20 9 16

Kroatisch schietgoud na zenuwslopende finale

De Kroatische kleiduifschutter Josip Glasnovic heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen op het onderdeel trap. De 33-jarige schutter, acht jaar geleden nog vijfde in Beijing, rekende in een zenuwslopende finale af met de Italiaan Giovanni Pellielo.

Halverwege de serie van vijftien schoten nam Glasnovic de leiding, maar bij het dertiende schot liet hij zijn tweede misser noteren en trok Pellielo de stand gelijk. Zo bleek er een shoot-off om het goud nodig en het was de Italiaan die bij het vierde schot het doel niet wist te raken. Dat deed Glasnovic wel en dus greep de Kroaat olympisch goud.

De strijd om het brons was een stuk minder spannend. De Brit Edward Ling raakte dertien van de vijftien doelen, terwijl zijn Tsjechische opponent David Kostelecky er weinig van bakte en slechts negen keer doel trof. De gedoodverfde favoriet, de Spanjaard Alberto Fernandez, werd al in de kwalificaties uitgeschakeld. 

Boeken verlengen je leven

Eindelijk een studie die boekdelen spreekt. Onderzoekers van Yale University afdeling Volksgezondheid heeft namelijk het ei van Columbus ontdekt om wat extra jaartjes aan je lieve leventje te plakken. Je hoeft er niet voor in maagdenbloed te badderen of seks te hebben met een albino, het is veel makkelijker dan dat en bovendien legaal, namelijk: boeken lezen.

Boeken zijn een verre voorloper van de tablet en de e-reader. Hoewel dit ook wel weer een vrij conservatieve definitie van de term 'boek' is. Boeken kan je namelijk ook digitaal krijg... eh, kopen en ook dan mag je het eigenlijk ook wel weer een boek noemen. Toch verschillen hier de meningen over. De DBNL (De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren) bijvoorbeeld, om maar een willekeurige instantie te noemen, hanteert de definitie: 'Een boek is een verzameling gevouwen vellen (vel; katern) perkament of papier, die een bibliografische eenheid vormen en die gebonden kunnen worden in een...'. Maar dan kan je over discussiëren natuurlijk.

Hoe dan ook, het neuzen in boeken is dus een kwantitatieve verrijking van je leven. De onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat wanneer je per week 3,5 uur jezelf in leesvoer verliest, je 17 procent meer kans maakt om de 12 jaar die daarna volgen te overleven. Dit ten opzichte van mensen die hooguit de ondertiteling van North and South kijken, zij gaan gemiddeld genomen vaker dood in die 12 jaar.

Boekenwurmen die meer dan 3,5 uur per week in het lezen steken, kwamen zelfs op de 23 procent.

De studie had eveneens meegenomen of hetzelfde het geval was bij personen die slechts kranten en tijdschriften tot zich namen, maar hierbij was het effect vreemd genoeg een heel stuk minder.

Dat het lezen van boeken een positieve bijdrage levert aan de grijze massa was al wat langer bekend. Zo hebben boekenlezers een grotere woordenschat, scoren ze hoger op intelligentietesten en bovendien traint het je hersencellen, waardoor je op latere leeftijd een scherpere geest hebt dan mensen die de Troskompas al een goed stukje literatuur vinden. Het kan ook helpen om tot rust te komen. Dit laatste gaat beter door te lezen dan een wandeling te maken of naar muziek te luisteren.

Eventingteam stijgt naar vijfde plaats na cross-country

Het Nederlands eventingteam heeft goede zaken gedaan in het landenklassement. Na het eerste onderdeel dressuur stond het team elfde, maar na de cross-country is het team opgeklommen naar de vijfde plaats. Dinsdag volgt nog het afsluitende springen. 

Het parcours van de cross had een lengte van 5450m waarop 33 hinderniscombinaties staan, goed voor 45 sprongen. Het bleek al lastig genoeg om de finish te halen, want van de 64 gestartte combinaties wisten er slechts 46 de eindstreep te halen. Dit gold ook voor Theo van den Vendel. Hij samen met zijn paard Zidane vielen over hindernis 24 heen en konden niet verder. 

Tim Lips kwam als tweede in actie en reed foutloos. Wel kreeg hij samen met paard Bayro 28 strafpunten voor tijdsoverschrijding. Het parcours moest binnen 10.15 minuten worden afgelegd. Hij zakte in het inidivuele klassement vier plaatsen naar plaats 24. 

Alice Naber kwam als derde in actie. Zij maakte één sprongfout en kwam ruim een minuut te laat binnen. Dit leverde haar 52 strafpunten op en daalde naar plek 31 in het algemeen klassement. Merel Blom reed met Rumour Has It een foutloze cross. Wel liep ze twaalf strafpunten op voor tijdsoverschrijding. Dit was een zeer nette prestatie en klom de 53e naar de 20e plek in het klassement. Nederland deed in het landenklassement wel goede zaken. Een medaille lijkt ver weg, maar met het springen is alles mogelijk. 

De Australiër Christopher Burton gaat voorlopig in het inidivduele klassement aan de leiding. Hij kan twee keer goud winnen, want Australië leidt ook het landenklassement. 

Reg E. Cathey (House of Cards, Outcast) rapt... in het Duits

Reg E. Cathey is bekend van een aantal bijzondere rollen in films en tv-series. Zo had hij rollen in Se7en, American Psycho en The Wire, en recentelijk zagen we hem nog als BBQ-baas Freddy in House of Cards. Momenteel speelt hij Chief Giles in Outcast, waarvoor hij een paar weken geleden aanwezig was in San Diego, om tijdens Comic-Con te praten met fans, pers en andere geïnteresseerden.

Nu kun je natuurlijk leuk allerlei vragen beantwoorden, maar je kunt de boel ook een beetje levendig maken. Tijdens een vroege-ochtendsessie, op een dakterras van een hotel in hartje San Diego, legde de acteur uit dat hij vroeger in een rapgroepje zat, en dat zij hun raps deden in het Duits. Dat moest natuurlijk gedemonstreerd worden...

Android-telefoons kwetsbaar door lek

Beveiligingsexperts hebben een lek gevonden in chips die in meer dan 900 miljoen Android-telefoons worden gebruikt. Hackers zouden daardoor eenvoudig toegang kunnen krijgen tot gebruikersgegevens, camera en microfoon, meldt The Financial Times.

Het gaat om chips van de Amerikaanse fabrikant Qualcomm, die momenteel in 80 procent van de Android-toestellen wordt gebruikt. Het gaat om alle populaire merken zoals Samsung, HTC en Sony. Hoewel er nog geen berichten zijn van slachtoffers van eventuele cybercriminelen, houden onderzoekers van Check Point er rekening mee dat dat nog in de komende maanden kan gebeuren.

Android-gebruikers wordt aangeraden om alleen apps uit de Google Play Store te downloaden. Het lek wordt waarschijnlijk verholpen met een nieuwe beveiligingsupdate.

Android-telefoons kwetsbaar door lek
Android-telefoons kwetsbaar door lek (Foto: BuzzT)

Oceanische rugbyfinale olympisch sevenstoernooi

De Australische rugbysters hebben zich geplaatst voor de finale van het eerste olympische rugby sevenstoernooi ooit. In de halve finales werd in het Deodoro Stadion afgerekend met Canada: 17-5.

In de eerste helft was Emilee Cherry de grote vrouw met twee tries, wat met één geslaagde conversie van Chloe Dalton leidde tot een 12-0 voorsprong bij rust. Diezelfde Dalton maakte in de tweede helft zelf een try: 17-0. Dankzij Charity Williams kon Canada nog wat terugdoen, maar in de resterende 45 seconden maakten ze geen kans meer tegen de favorieten voor goud.

Update 20.22 uur

Australië zal het later op de avond in de strijd om het goud opnemen tegen de Nieuw-Zeelandse rivalen. Die wonnen in de andere halve finale overtuigend van Groot-Brittannië: 25-7. Portia Woodman was met drie tries de grote vrouw aan Oceanische kant. 

Groot-Brittannië zal om 23.30 uur Nederlandse tijd tegen Canada spelen om het brons, direct gevolgd door de finale tussen de twee grote topfavorieten. 

Buitenlanders vast wegens Turkse couppoging

Turkije heeft tien buitenlanders aangehouden in verband met hun mogelijke betrokkenheid bij de mislukte couppoging. Dat heeft de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus maandag gezegd.

Over de nationaliteit van de buitenlanders wilde Kurtulmus niets kwijt. Verder zei de vicepremier dat er nog 186 militairen en dertig politiemensen, die worden verdacht van betrokkenheid bij de couppoging, voortvluchtig zijn. Onder hen zijn negen generaals, aldus Kurtulmus. Hij ontkende mediaberichten dat drie van de generaals in handen zijn gevallen van de verboden Koerdische Arbeiders Partij (PKK).

In de West-Turkse stad Izmir zijn dertien zakenmensen aangehouden. Dat meldde het Turkse persbureau Dogan maandag. Volgens de Turkse autoriteiten hebben ze banden met Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de regering het brein was achter de mislukte staatsgreep op 15 juli.

Buitenlanders vast wegens Turkse couppoging
Buitenlanders vast wegens Turkse couppoging (Foto: ANP)

Miljoenenboete Volkswagen in ItaliŽ

Volkswagen moet in Italië vanwege het dieselschandaal een boete van 5 miljoen euro betalen. De Duitse automaker bracht sinds 2009 auto's op de Italiaanse markt die waren uitgerust met sjoemelsoftware, waarmee emissietesten gemanipuleerd konden worden.

Volgens de mededingingsautoriteiten in Italië heeft Volkswagen zijn professionele zorgtaak verwaarloosd. Daarnaast heeft het consumenten voorgelogen die waarschijnlijk een andere auto zouden hebben aangeschaft wanneer de juiste emissiewaarden bekend waren geweest.

Dat Volkswagen in advertenties juist de nadruk legde op milieukwesties, met speciale aandacht voor de uitstoot van vervuilende stoffen, is vooral tegen het zere been van de Italiaanse toezichthouder.

In totaal werden in Italië bijna 650.000 auto's getroffen door het schandaal.

Miljoenenboete Volkswagen in Italië
Miljoenenboete Volkswagen in Italië (Foto: ANP)

Taakstraf geŽist wegens 'kampbeultweet'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Maastricht een taakstraf van 40 uur waarvan 20 uur voorwaardelijk geëist tegen het Heerlense raadslid Christian Petermann wegens smaad en belediging. Bovendien moet Petermann een storting van 500 euro doen in de kas van de stichting Auschwitz.

De 40-jarige Heerlenaar stond terecht voor het verzenden van wat inmiddels bekendstaat als de "kampbeultweet". Daarin vergeleek Petermann een officier van justitie in het proces tegen de Roermondse politicus Jos van Rey met SS-kampbewaakster Irma Grese. In twee kranteninterviews zou hij gezegd hebben "dat de ellende door OM veroorzaakt 27 keer erger is dan die in de concentratiekampen". Petermann ontkent dit.

Hij noemde in de bewuste tweet de strafeis tegen Van Rey buitenproportioneel, om daar in één adem aan toe te voegen: "Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer oftewel 'de Irma Grese' van het OM' nog vanavond verongelukt." Deze doodsverwensing neemt het OM hoog op, ook al sprak Petermann ter zitting zijn spijt uit over de tweet.

Rechtsgang verstoord
Extra zwaar telt dat verdachte volksvertegenwoordiger is, aldus het OM. Anders dan de raadslieden van Petermann betoogden, vallen diens uitingen volgens het OM niet onder vrijheid van meningsuiting.

Daar komt voor het OM bij dat de tweet van Petermann de rechtsgang in de strafzaak tegen Jos van Rey verstoord heeft. Zowel de rechtbank Rotterdam als de verdediging van Van Rey hekelde de tweet.

De verdediging vroeg om vrijspraak. De rechtbank doet 22 augustus uitspraak.

Taakstraf geëist wegens 'kampbeultweet'
Taakstraf geëist wegens 'kampbeultweet' (Foto: ANP)

Snoop Dogg en Martha Stewart aan de kook

Rapper Snoop Dogg en lifestyle-guru Martha Stewart storten zich vol op hun gezamenlijke hobby: koken. De twee troffen elkaar eerder al eens in de keuken van Stewart en gaan nu samen kokkerellen op tv. Martha & Snoop's Dinner Party is vanaf komend najaar te zien op VH1.

In de kookshow zien we Snoop en Martha drinken, koken en praten terwijl ze elke aflevering een eetfestijn voorbereiden voor beroemde vrienden, belooft Snoop in een aankondiging.

De twee sterren zijn al langer partners-in-crime. In 2008 was Snoop te gast in een kookshow van Stewart en sindsdien komen ze met enige regelmaat samen om te bakken en braden.

Snoop Dogg en Martha Stewart aan de kook
Snoop Dogg en Martha Stewart aan de kook (Foto: BuzzE)

Chinese toeriste (69) overleden na aanrijding

Een 69-jarige Chinese vrouw is maandagmiddag in de Limburgse plaats Lemiers om het leven gekomen nadat ze bij het oversteken werd gegrepen door een passerende camper.

Het ongeluk gebeurde op de N278 bij de buurtschap Mamelis. De toeriste overleed volgens de politie ter plaatse aan haar verwondingen. De weg was enige tijd afgesloten voor onderzoek.

Chinese toeriste (69) overleden na aanrijding
Chinese toeriste (69) overleden na aanrijding (Foto: ANP)

Vader Amy Winehouse arm in arm met lookalike

De vader van Amy Winehouse heeft publiekelijk zijn goedkeuring gegeven aan Frankie Jordan, de vrouw die optreedt als de lookalike van zijn overleden dochter.

Mitch Winehouse poseerde afgelopen weekend arm in arm met Jordan op de rode loper bij een evenement voor de Amy Winehouse Foundation. De stichting werd in september 2011 opgericht ter nagedachtenis aan de vijf jaar geleden op 27-jarige leeftijd overleden zangeres. Frankie Jordan vertolkt de getroebleerde ster in de tribute show Dear Amy, die vorige week in première ging in aanwezigheid van Mitch.

De Amerikaanse zangeres Frankie Jordan, die eigenlijk Amy McIntosh heet, schopte het in 2010 tot de finale van American Idol en werkt sindsdien zowel aan haar solo-carrière als aan haar Amy Winehouse-tribute.

Vader Amy Winehouse arm in arm met lookalike
Vader Amy Winehouse arm in arm met lookalike (Foto: BuzzE)

Cijfers uit de Eredivisie: Speelronde 1

Dit seizoen geeft FOK!sport je na elke speelronde een overzicht cijfers over de Eredivisie. Afgelopen weekend werd speelronde 1 afgewerkt, waarna Feyenoord uiteindelijk de eerste koploper van deze nieuwe jaargang werd. De Rotterdammers wonnen hun openingsduel met 5-0 van FC Groningen.

De eerste wedstrijd van dit seizoen werd in Nijmegen gespeeld. Huurling Queensy Menig zorgde na 32 minuten voor de eerste treffer van deze nieuwe voetbaljaargang. Het was deze speelronde echter niet het snelste doelpunt. Dat kwam op naam van Davy Klaassen. In de wedstrijd tegen Ajax schoot hij tegen Sparta Rotterdam al na vijf minuten raak. Dit duel leverde de Amsterdammers na 90 minuten een 1-3 zege op.

In de afgelopen speelronde werden 31 doelpunten gemaakt. In de eerste helft konden supporters vijftien keer voor hun favoriete ploeg juichen, waar na de thee zestien keer gescoord werd. Van dit aantal doelpunten waren er twee een strafschop; Mike Havenaar (ADO Den Haag) en en Wout Weghorst (AZ) mochten vanaf elf meter aanleggen. Nemanja Gudelj van Ajax passeerde zijn eigen doelman en was dus verantwoordelijk voor het eerste eigen doelpunt van dit seizoen.

PEC Zwolle-speler Queensy Menig scoort de 0-1, het eerste doelpunt van dit seizoen (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
PEC Zwolle-speler Queensy Menig scoort de 0-1, het eerste doelpunt van dit seizoen (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

De arbitrage trok in de eerste speelronde 34 keer een gele kaart, waarvan deze in twee gevallen in een rode kaart werd omgezet. Zowel Willem Huizing (sc Heerenveen) als Joël Veltman (Ajax) maakten de 90 minuten niet vol en mochten vroegtijdig gaan douchen. In de wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en Ajax trok scheidsrechter Kevin Blom de meeste kaarten (8). Hij wordt echter op de voet gevolgd door Danny Makkelie, die de leiding over het duel tussen AZ en sc Heerenveen had. Daar werd zeven keer de gele kaart getoond.

In het afgelopen weekend kwamen uiteindelijk 245 spelers in actie. Veel ploegen gebruikten dus al hun wissels. In de wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en Heracles Almelo werd in deze ronde het minst gewisseld. Hier werd het spel 'slechts' vier keer stilgelegd.


Uitslagen speelronde 1:

Thuis Uit Uitslag
Roda JC Heracles Almelo 1-1
AZ sc Heerenveen 2-2
Sparta Rotterdam Ajax 1-3
FC Groningen Feyenoord 0-5
Willem II Vitesse 1-4
FC Twente Excelsior 1-2
FC Utrecht PSV 1-2
ADO Den Haag Go Ahead Eagles 3-0
N.E.C. Nijmegen PEC Zwolle 1-1

De stand na speelronde 1:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Feyenoord 1 1 0 0 3 5-0
2 Vitesse 1 1 0 0 3 4-1
3 ADO Den Haag 1 1 0 0 3 3-0
4 Ajax 1 1 0 0 3 3-1
5 Excelsior 1 1 0 0 3 2-1
6 PSV 1 1 0 0 3 2-1
7 SC Heerenveen 1 0 1 0 1 2-2
8 AZ 1 0 1 0 1 2-2
9 Heracles Almelo 1 0 1 0 1 1-1
10 PEC Zwolle 1 0 1 0 1 1-1
11 NEC 1 0 1 0 1 1-1
12 Roda JC 1 0 1 0 1 1-1
13 FC Twente 1 0 0 1 0 1-2
14 FC Utrecht 1 0 0 1 0 1-2
15 Sparta 1 0 0 1 0 1-3
16 Willem II 1 0 0 1 0 1-4
17 Go Ahead Eagles 1 0 0 1 0 0-3
18 FC Groningen 1 0 0 1 0 0-5

Topscorers:

# Naam Club
1 Eljero Elia Feyenoord
2 Mike Havenaar ADO Den Haag
- Nathan Vitesse

Programma speelronde 2:

Datum Thuis Uit
12/08, 20.00 uur sc Heerenveen FC Utrecht
13/08, 18.30 uur Excelsior FC Groningen
13/08, 19.45 uur Ajax Roda JC Kerkrade
13/08, 19.45 uur Vitesse ADO Den Haag
13/08, 20.45 uur PEC Zwolle Sparta Rotterdam
14/08, 12.30 uur Heracles Almelo Willem II
14/08, 14.30 uur Feyenoord FC Twente
14/08, 14.30 uur Go Ahead Eagles N.E.C. Nijmege
14/08, 16.45 uur PSV AZ

Jong FC Utrecht legt Rodney Sneijder vast

Rodney Sneijder maakt per direct deel uit van de selectie van Jong FC Utrecht. Dit meldt de ploeg uit de Domstad vandaag op het digitale thuis. Het jongere broertje van Wesley Sneijder heeft een contract voor één jaar ondertekend.

"Het feit dat Rodney deel uitmaakte van de spelersgroep van Jong FC Utrecht is zowel Rodney als ons goed bevallen", liet technisch directeur Erik ten Hag weten. "We zijn er blij mee dat we in de persoon van Rodney een relatief ervaren kracht kunnen toevoegen aan de jonge spelerskern van de beloftenploeg."

Sneijder speelde in het seizoen 2011/2012 ook al voor FC Utrecht, al was dit toen op huurbasis. Daarnaast kwam hij ook nog uit voor Ajax, RKC Waalwijk, Almere City FC en Dundee United uit Schotland. De 25-jarige voetballer traint al de gehele voorbereiding mee met de beloften van FC Utrecht.

Weer tegenvallende zwemresultaten tijdens ochtendsessie

Op de derde dag van het olympisch zwemtoernooi is er door de Nederlandse ploeg wederom niet goed gepresteerd. De ochtendsessie startte met de 200 meter vrije slag. Voor Nederland kwamen Femke Heemskerk en Robin Neumann aan de start. Met een tijd van 1:57,68 plaatste Heemskerk zich nipt (15e) vor de halve finale van vanavond. 

Neumann wist met 1:59,23 niet in de buurt te komen van haar PR (1:57,85) en een plek in de finale. Neumann eindigde als 26e. Katie Ledecky (1:55,01 USA), Emma McKeon (1:55,80 AUS) en de Zweedse Sarah Sjöström gaan als de drie snelste door naar de halve finale.

Marrit Steenbergen kwam uit op de 200 meter wisselslag. Ook de 16-jarige Oosterwoldse kon geen potten breken. Met 2:16,59 zat Steenbergen 2,5 seconden boven haar PR en zat een plek in de halve finale er niet in. 

Puff Daddy regelt soundtrack WWE 2K17

Vandaag maakt 2K bekend dat Sean 'Diddy' Combs maar vooral bekend onder zijn oude artiestennaam Puff Daddy de soundtrack voor WWE 2K17 heeft samengesteld.

De soundtrack zal uit dertien nummers bestaan en bestrijkt meerdere genres. Natuurlijk is er hip-hop met onder andere P. Diddy zelf, maar ook indie, alternatieve rock, heavy metal en dance. Van het rijtje hieronder ken ik alleen Black Sabbath, maar dat kan aan mijn slechte muzieksmaak liggen.

WWE 2K17 bestaat uit de volgende nummers:

 • Action Bronson & Joey Bada$$ (feat. Rico Love) – What About The Rest Of Us
 • Anderson .Paak – Come Down
 • Andy Black – We Don’t Have To Dance
 • Axwell Λ Ingrosso – This Time
 • Black Sabbath – Paranoid
 • Bring Me The Horizon – Run
 • FIDLAR – Drone
 • French Montana (feat. Kojak Black) – Lockjaw
 • iSHi (feat. French Montana, Wale, & Raekwon) – We Run
 • P. Diddy, Black Rob & Mark Curry – Bad Boy For Life
 • Travis Barker & Yelawolf – Out of Control
 • Twenty One Pilots – Ride
 • Yellow Claw (feat. Lil Eddie) – We Made It

WWE 2K17 komt 11 oktober uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

Bandai Namco teaset kleine nachtmerries

Bandai Namco is begonnen met het teasen van een nieuwe game die ze op Gamescom voor het eerst gaan tonen. Gelukkig hebben wij al een afspraak voor deze geheime meeting in Keulen.

Er is een teaser-site opgedoken waarin je met puzzels meer te weten moet komen. Deze is hier te vinden. Morgen is er weer een nieuwe puzzel om een tipje van de sluier op te laten lichten. We verwachten geen nieuwe Dark Souls, maar er zijn al wat aanwijzingen naar een game die in 2015 opeens ophield met bestaan. Geen social media meer, niets. Of dit puur toeval is, of dat Bandai Namco denkt dat we niet weten hoe Google werkt zullen we al snel te weten komen. Volgens de teller komt er over een ruime 70 uur een puzzel om de eerste trailer vrij te spelen.

Bandai Namco tease Gamescom 2016 (Foto: Bandai Namco)

Head en Paulis met gemak door naar halve finale lichte dubbel-twee

In de heats van het olympisch roeitoernooi hebben Maaike Head en Ilse Paulis makkelijk de halve finale weten te bereiken van de lichte dubbel-twee bij de vrouwen. In hun heat eindigden de dames als eerste in een tijd van 6:57,28. Om een plaats inde halve finale te krijgen moest er bij de beste twee in de heat gefinisht worden. Het Nieuw-Zeelandse duo Sophie MacKenzie en Julia Edward werden tweede in die heat. De halve finales voor dit onderdeel staan gepland op woensdag 10 augustus om 13:50u Nederlandse tijd. 

Bij de mannen lichte vier zonder hebben Frankrijk, Duitsland en Tsjechië zich in de herkansing weten te plaatsen voor de halve finales. Hiermee is Canada uitgeschakeld voor dit onderdeel. 

Update 17:50u: Aletta Jorritsma en Karien Robbers zijn er vandaag in de twee zonder niet in geslaagd de halve finales van de twee-zonder. Het Nederlandse koppel eindigde als vijfde en laatste in de eerste serie en zijn daarmee naar de herkansing verwezen.

Head en Paulis met gemak door naar halve finale lichte dubbel-twee (Pro Shots / Action Images)
Head en Paulis met gemak door naar halve finale lichte dubbel-twee (Pro Shots / Action Images)

Boogschutter Kim verrassend uitgeschakeld

Een verrassing bij het olympische boogschiettoernooi. In de achtste finale werd de Zuid-Koreaan Kim Woo-jin uitgeschakeld. De boogschutter, die in de kwalificaties nog een wereldrecord neerzette, moest verrassend genoeg buigen voor de Indonesiër Riau Ega Agatha; 2-6.

Kim kwam nog op voorsprong, maar leek het daarna kwijt te zijn, met onder meer een serie van drie achten in de derde set. Vervolgens pakte Ega Agatha met twee tienen in de vierde set de benodigde punten om de partij binnen te halen. Kim had tijdens de kwalificaties nog grote indruk gemaakt door met 72 pijlen een score van 700 punten te schieten, waar 720 maximaal was.

In het landentoernooi was hij nog mede verantwoordelijk voor de uitschakeling van Nederland in de kwartfinale. Een van de Nederlanders, Sjef van den Berg, zat in het speelschema van Kim en ziet nu een concurrent wegvallen. De Nederlander komt zelf later vandaag nog in actie.

Boogschutter Kim verrassend uitgeschakeld (Pro Shots / Action Images)
Boogschutter Kim verrassend uitgeschakeld (Pro Shots / Action Images)

De leukste sporttweets van week 30

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. De leukste tweets van de Olympische kun je hier ook dagelijks vinden. Zo kun je hier genieten van de leukste berichtjes van gisteren. Veel leesplezier!

Bij Aad de Mos kun je altijd even checken of de geschiedschrijving klopt:

Dit gaat niet helemaal goed:

Dan verlies je met 5-0 en dan moet je ook dit nog doen als voetballer:

Maar die 5-0 overwinning van Feyenoord op FC Groningen zorgt voor deze virtuele situatie:

Of zou het dan toch echt gaan gebeuren?:

Het duurt nog even maar het gras op Wimbledon ligt er al bijna klaar voor:

West Ham United speelt voortaan in het olympisch stadion in Londen. Om dat mogelijk te maken zijn er wat tribunes gebouwd zodat de supporters dichter op het veld zitten:

Alleen zit niet iedereen even goed:

Maar het ziet er best mooi uit als het vol zit:

Jorrit Bergsma en Heather Richardson zijn goed op bevroren water maar ze genoten ook op de ontdooide variant:

De Engelse voetbalclub Brighton and Hove Albion FC gaf een Q&A op Twitter en daarbij gaven ze een inkijkje in de gekte van de voetbalwereld:

Dit ziet eruit als een gezonde snack, te verkrijgen bij de American Footballclub Green Bay Packers:

De fotograaf had wel iets beter op kunnen letten bij het maken van deze foto (voor wie het niet ziet, let op de letters achter de speler):

Wielrenners Bram Tankink en Steven Kruijswijk hadden een vermakelijk onderonsje:

Sierd de Vos als commentator is maar moeilijk te verdragen voor velen:

Het dak over het centercourt van de US open is af en bijzonder indrukwekkend:

En we sluiten af met dit mooie kaartje van het Engelse voetbal:

Giant-Alpecin wil Kelderman en Clement aantrekken

Het wielerteam Giant-Alpecin lijkt haar bakens te willen verzetten van sprintploeg naar een team waarbij het rijden van klassementen in grote rondes belangrijker wordt. De ploeg van manager Iwan Spekenbrink aast op Wilco Kelderman en Stef Clement. Eerder werd al Michael Matthews (Orica) aangetrokken.

Kelderman rijdt momenteel voor LottoNL-Jumbo, maar heeft daar een aflopend contract. De klimmer en tijdrijder kan bijtekenen bij de Nederlandse WorldTour-formatie, maar kan ook rekenen op belangstelling van Giant-Alpecin. Kelderman was dit jaar kopman in de Tour, maar ging in de afdaling van een berg in de Pyreneeën hard onderuit en reed hierna een moeizame Tour.

Clement kende juist een uitstekende Tour. De Nederlander eindigde in de eindrangschikking op een keurige achttiende positie. Hij komt momenteel uit voor IAM Cycling dat aan het einde van het seizoen stopt. Zaakwaarnemer Rik van Dongen verwacht eind deze week meer nieuws over Kelderman en Clement te kunnen geven.

Italiaanse schutter pakt goud in ware thriller

In een spannende strijd heeft Niccolo Campriani het goud weten te pakken bij de 10m luchtgeweer voor mannen. Hij versloeg de concurrentie in een olympisch record, maar niet nadat er een enorme strijd was voor een plek bij de laatste drie, waarbij de deelnemers zeer dicht bij elkaar lagen een een shoot-off nodig waren.

Bij de eerste set schoten lag het dicht bij elkaar. De Hongaar Peter Sidi wist voor het eerst een kleine afstand te nemen na 6 sterke schoten. De Oekrainer Oleh Tsarkov was de eerste afvaller, terwijl Sidi ineens ook weer op een zevende plaats lag. Na tien schoten was het nog altijd zeer spannend bovenin, toen was het verschil tussen de nummer 1 en 4 slechts 0.4, terwijl per schot 10.9 punten verdiend kan worden.

Serhiy Kulish, Vladimir Maslennikov, Abhinav Bindra en Niccolo Campriani mochten het na 14 schoten uit gaan maken om de medailles. Nog altijd was het verschil tussen nummer 1 en 4 0.6. Oekrainer Kulish stond op dat moment aan de leiding, maar twee matige schoten zorgden ervoor dat er een gelijkspel was om de laatste medailleplaats tussen hem en de Indiaër Binrda. In een shoot-off schoot de Oekrainer echter toch sterker en ging zo naar de derde plaats.

In deze medaillestrijd werd het nog spannender. Voor het beslissende schot zat er slechts 0.3 tussen de deelnemers, waarna Maslennikov slechts 10.0 optekende en beide andere schutters hoger scoorden. De Rus pakte brons. De finale eidigde alsnog in een duidelijke overwinning voor Campriani nadat hij in de laatste vier schoten vier keer een ruime 10 scoorde. Zo noteerde hij tevens een olympisch record van 206.1 in 20 scoren, 1.5 punt meer dan de Oekrainer.

Conservatieven komen met anti-Trump-kandidaat

Met nog maar drie maanden te gaan krijgt de strijd om het Witte Huis nog een deelnemer erbij. Evan McMullin, een voormalig CIA-medewerker, zal zich maandag officieel registreren als onafhankelijke kandidaat, meldt ABC News, na eerdere berichtgeving van nieuwssite Buzzfeed en nieuwszender MSNBC.

De 40-jarige McMullin heeft nog nooit een gekozen ambt vervuld, maar krijgt wel steun uit dat deel van de Republikeinse partij dat niet kan leven met de kandidatuur van Donald Trump. Better for America, een politieke non-profit die al maanden bezig is om de weg te effenen voor een conservatief alternatief voor Trump, staat achter McMullin, maar het gaat nog moeilijk worden om hem in alle staten op het stembiljet te krijgen. Ook is het nog maar de vraag of hij genoeg steun van donors kan werven om een nationale campagne te financieren.

McMullin bevestigde zijn aanstaande kandidatuur in een verklaring aan ABC News. "In een jaar waarin Amerikanen het vertrouwen in de kandidaten van beide partijen hebben verloren, is het tijd voor een nieuwe generatie van leiders om op te staan", zegt McMullin in de verklaring. "Het is nooit te laat om de juiste beslissing te nemen en Amerika verdient meer dan datgene dat Donald Trump of Hillary Clinton ons kan bieden. Ik wil me nederig kandidaat stellen om de miljoenen ontevreden Amerikanen een conservatieve keuze voor het presidentschap te bieden."

Conservatieven komen met anti-Trump-kandidaat
Conservatieven komen met anti-Trump-kandidaat (Foto: ANP)

Koning Filip bezoekt neergestoken agenten

De Belgische koning Filip brengt dinsdag een bezoek aan de twee politievrouwen die zaterdag in Charleroi werden neergestoken. Na zijn bezoek aan het ziekenhuis waar ze worden behandeld gaat de koning naar het politiebureau waar de steekpartij plaatsvond, liet het koninklijk paleis maandag weten.

In de Waalse plaats spreekt Filip met medewerkers van de gemeente en agenten die zaterdag aan het werk waren toen een 33-jarige Algerijn de twee agentes bij de ingang van het bureau verwondde met een kapmes.

De twee slachtoffers liepen ernstige verwondingen aan hun gezicht op en moeten plastische chirurgie ondergaan. Een van hen heeft nog twee kogels afgevuurd op de dader, die uiteindelijk door een derde agent werd doodgeschoten.

Koning Filip bezoekt neergestoken agenten
Koning Filip bezoekt neergestoken agenten (Foto: ANP)

Rusland onderzoekt prijsafspraken iPhones

De Russische concurrentiewaakhond (FAS) gaat onderzoek doen naar vermeende prijsafspraken bij grote verkopers van de iPhones van Apple. Volgens het FAS zouden de Apple-smartphones iPhone 6 en iPhone 6 Plus bij veel verkooppunten in Rusland voor exact dezelfde prijs worden aangeboden. Daarmee lijkt het volgens de mededingingsautoriteit zeer aannemelijk dat daarover afspraken zijn gemaakt.

Naar verluidt wordt ook onderzocht in hoeverre Apple zelf de hand zou hebben in het gegeven dat de prijzen van de iPhones bij verschillende Russische Apple-dochters en bij een zestiental andere verkoopstations identiek zijn.

Zowel de Russische afdeling van Apple als meerdere verkopers wilden niet reageren op de aantijgingen.

Rusland onderzoekt prijsafspraken iPhones
Rusland onderzoekt prijsafspraken iPhones (Foto: BuzzT)

Jonge jihadist in BelgiŽ roept op tot moord

Op internet is een video opgedoken waarop een tiener 's nachts door winkelstraten in het Belgische Verviers loopt en in het Arabisch oproept tot moord op christenen. De burgemeester van Verviers neemt de zaak ernstig op en heeft de politie ingeschakeld, meldden Belgische media maandag.

Het korte filmpje werd gepost op de berichtendienst Telegram en zondag online gezet door het onderzoeksinstituut Memri. "Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood hen allen, spaar er niet een", zegt de naar schatting vijftienjarige jongen, die maandag werd geïdentificeerd als de zoon van een radicale imam.

"Zijn vader is een echte haatimam, bekend in Verviers en omstreken", zei staatssecretaris Theo Francken (Migratie en Asiel). "Het zit zeker in de familie, dat is duidelijk." De kinderen worden "zeer conservatief islamistisch" opgevoed en krijgen alleen thuisonderwijs omdat onderwijs op school volgens de geestelijke "verderfelijk" is, aldus Francken. De staatssecretaris probeert de geestelijke al meer dan een jaar het land uit te zetten, maar de man is tegen dat besluit in beroep gegaan.

In Verviers werd vorig jaar een terroristische cel opgerold. Eind juni arresteerden Belgische antiterrorisme-eenheden een twintigjarige terreurverdachte in de Waalse stad.

Jonge jihadist in België roept op tot moord
Jonge jihadist in België roept op tot moord (Foto: ANP)

Ook judoka Elmont uitgeschakeld

Dex Elmont heeft de volgende ronde bereikt. In de klasse tot 73 kilogram versloeg de Nederlandse judoka Minali Sharipov uit Oezbekistan met een waza-ari.

Elmont was er vier jaar geleden in Londen ook al bij. Toen won de Europees kampioen van 2014 brons.

Update 17:09 uur

Dex Elmont is uitgeschakeld. De Nederlander verloor in de slotseconden van de partij met een ippon van de Hongaar Miklos Ungvari.

Tafeltennisster Li Jiao onderuit

Li Jiao is in de derde ronde van het tafeltennistoernooi uitgeschakeld. De Nederlandse verloor in vijf games van Liu Jia uit Oostenrijk.

De tienvoudig Nederlands kampioene begon sterk aan de wedstrijd en ze won de eerste game eenvoudig met 11-7. In de tweede game waren de rollen omgedraaid en trok Jia die met 11-8 naar zich toe. Li Jiao begon goed aan de derde game maar Liu Jia kwam sterk terug en het ging gelijk op. De game ging net naar de Oostenrijkse.

In de vierde game was het Liu Jia die de boventoon voerde. Li Jiao wist echter terug te komen tot 10-9 maar de Oostenrijkse sloeg toe op het volgende punt. In de vijfde game was de Oosterijkse duidelijk te sterk voor de Nederlandse en met 11-5 trok ze de partij naar zich toe.

Na deze Spelen stopt Li Jiao als tafeltennister. Komende vrijdag begint het toernooi voor landenteams.

Judoka Verhagen uitgeschakeld

Sanne Verhagen heeft zich voor de volgende ronde geplaatst bij het judo-toernooi. In de klasse tot 57 kilogram versloeg ze Hortense Diedhiou uit Senegal met een waza-ari en houdgreep.

Verhagen scheurde in oktober vorig jaar haar hamstring af en leek haar olympische droom in duigen te vallen. Na een intensief revalidatieproces was ze toch op tijd fit om aan alle kwalificatie-eisen te voldoen.

Update 16:42 uur

Sanne Verhagen heeft de partij tegen Dorjsuren Sumiya uit Mongolië, de nummer 1 van de wereld, verloren en is uitgeschakeld. Met nog twee minuten op de klok kreeg ze een straf voor passiviteit en dat werd de Nederlandse fataal.

Om nog kans te maken via de herkansingsronde, had Verhagen nog een wedstrijd moeten winnen.

Hoeness wil weer voorzitter Bayern MŁnchen worden

Uli Hoeness heeft zich officieel kandidaat gesteld om president van Bayern München te worden. In november 2016 wordt er gestemd. Op dit moment is Hoeness de enige kandidaat. De 64-jarige Hoeness was tussen 2009 en 2014 al voorzitter, maar trad af nadat hij was veroordeeld voor belastingontduiking.  

Hoeness maakte al ruim dertig jaar deel uit van het bestuur van Bayern. Hij werd in 2014 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. In februari van dit jaar kwam hij officieel vrij. Hij heeft uiteindelijk de helft van zijn straf uit moeten zitten.  Na zes maanden gevangenschap werd zijn straf al versoepeld. Hoeness mocht overdag de gevangenis verlaten en nam bij Bayern zijn oude bureau weer in. Hij ging aan de slag bij de jeugdafdeling van de Duitse recordkampioen. Om acht uur 's ochtends liet de club hem aan de gevangenispoort door een chauffeur ophalen, die bracht hem tegen zes uur 's avonds terug. Nu lijkt hij weer terug te keren op zijn oude post. 

Er was nog sprake van een andere kandidaat om voorzitter te worden. Karl Hopfner was een tegenkandidaat, maar hij trok zich echter terug na een aantal 'zeer vriendschappelijk verlopen gesprekken met Hoeness', zo liet Bayern weten. Dat Hoeness zich weer kandidaat zou stellen hing al een tijdje in de lucht, maar is maandag dat pas officieel bevestigd.

Amazon in vizier Japanse kartelwaakhond

Japanse mededingingsautoriteiten zijn onlangs binnengevallen bij kantoren van webwinkel Amazon in Japan. De internetreus wordt ervan verdacht zijn marktpositie te hebben misbruikt, meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal maandag.

Amazon zou Japanse winkeliers hebben gedwongen om producten via Amazon goedkoper aan te bieden dan via andere sites. De kartelwaakhond bevestigde berichten over de inval, maar gaf niet aan wanneer de onderzoeken hebben plaatsgevonden.

Een veroordeling door de mededingingsautoriteiten kan de weg plaveien voor schadeclaims van concurrenten.

Amazon in vizier Japanse kartelwaakhond
Amazon in vizier Japanse kartelwaakhond (Foto: BuzzT)

Wilders wil opheldering rol FBI bij 'Garland'

Geert Wilders wil opheldering over mogelijke voorkennis van de FBI over de aanslag op een Mohammed-cartoonexpositie in het Amerikaanse Garland, die de PVV-leider had bijgewoond. Het incident vond plaats in mei 2015 en kostte alleen de twee aanvallers het leven.

In rechtbankverklaringen geeft een undercoveragent van de FBI aan dat hij vooraf sms-contact had met een van de aanvallers over de aanslag. In een bericht dagen voor de aanval schrijft de FBI-agent aan schutter Elton Simpson "Tear up Texas", wat zelfs een aanmoediging lijkt. Volgens de FBI-agent was dit bedoeld om het gesprek gaande te houden.

Wilders vraagt premier Mark Rutte of hij de Amerikanen wil vragen of de berichtgeving klopt. Ook wil hij weten of de Amerikaanse autoriteiten Nederland op de hoogte hebben gesteld, bijvoorbeeld via de ambassade of de inlichtingendienst AIVD.

Al weg
Ten tijde van de aanval was Wilders al weg. Er waren geen aanwijzingen dat de daders het specifiek op hem hadden gemunt.

De aanslag bij de ingang het Curtis Culwell Center werd uitgevoerd door Elton Simpson en Nadir Soofi. Agenten wisten de twee aanvallers te doden. Een beveiliger raakte gewond.

Wilders wil opheldering rol FBI bij 'Garland'
Wilders wil opheldering rol FBI bij 'Garland' (Foto: ANP)

Marechaussee vindt 5 Vietnamezen in busje

Vijf Vietnamezen zijn zondagavond in Europoort ontdekt in een verborgen ruimte van een bestelauto. De vreemdelingen wilden op die manier de oversteek naar Engeland maken. De Koninklijke Marechaussee heeft een 35-jarige Bulgaarse chauffeur aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Tijdens de controle van de ferry naar Hull controleerde de marechaussee een bestelbus met Bulgaars kenteken. Bij de doorzoeking werd een dubbele wand gevonden. In de ruimte daartussen zaten de Vietnamezen. Ze hadden nauwelijks bewegingsruimte. De mannen zijn tussen de 16 en 32 jaar.

Marechaussee vindt 5 Vietnamezen in busje
Marechaussee vindt 5 Vietnamezen in busje (Foto: ANP)

Vrouwen dubbelvier naar finale, twee zonder naar halve finale

De vrouwen dubbelvier zijn er bij het olympisch roeitoernooi in geslaagd de finale te bereiken. In de herkansingen kwamen Nicole Beukers, Inge Janssen, Chantal Achterberg en Carline Bouw als eerste over de finish. De finale is woensdag.

De Nederlandse boot zette een eindsprint in en wist daarmee Polen, die de hele wedstrijd op kop lag, voorbij te gaan.

Update 13:58 uur

De Nederlandse vrouwenacht heeft zich niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor de finale. De acht van stuurvrouw Ae-Ri Noort eindigde als tweede in hun heat achter de al tijden ongeslagen Verenigde Staten en zijn nu aangewezen op de herkansingen.

Update 14:16 uur

De Nederlandse herenacht zijn in hun heat als tweede over de finish gekomen achter wereldkampioen Groot-Brittannnië en voor Nieuw-Zeeland en zijn aangewezen op de herkansing.

Update 15:39 uur

De Nederlandse twee zonder stuurman hebben zich voor de halve finale geplaatst. Roel Braas en Mitchel Steenman roeiden een prima race en kwamen als eerste over de finish.

Ophef om Maastrichtse 'asielfraude' burgemeester en PvdA fractievoorzitter

De burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-Te Strake, PvdA fractievoorzitter Frans Bastiaens en vastgoedondernemer Ben Vos, zijn verwikkeld in een ondoorzichtig web van bedenkelijke transacties en belangenverstrengelingen. Dit schrijft De Telegraaf in een artikel achter de betaalmuur.

Aanleiding tot de ophef is de verbouwing van een pand tot asielzoekerscentrum. Dat pand is door Ben Vos, één dag nadat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) liet weten het te willen huren, verkocht met een verlies van 2,7 miljoen euro aan het Duitse Lea Immobilien van Klaudia Herrmann. Deze Klaudia is al weken onbereikbaar en de gemeente Maastricht heeft ook nog nooit met de nieuwe verhuurster gesproken. Toch is zij nu de verhuurster van het pand. Dat lijkt op een stroman-constructie.

De verbouwing van het verkochte pand tot AZC wordt, volgens de gemeente gedaan door een medewerker van Ben Vos zijn bedrijf als privépersoon. Diezelfde privépersoon had enkele weken eerder tegen De Telegraaf verklaard dit namens Vos Investments te doen. Ben Vos is inmiddels een bekende van de politie. Hij werd in juli opgepakt als hoofdverdachte in een vastgoedfraudeonderzoek. Verdachte Ben Vos onthoudt zich van ieder commentaar.

PvdA fractievoorzitter Frans Bastiaens is als woordvoerder asielbeleid voor Maastricht, fanatiek actief om zoveel mogelijk asielzoekers binnen te halen. Frans heeft als (dikbetaalde) bijbanen consultant/adviseur asielvraagstukken, is te huur als ZZP’er in asielzaken en is directeur van stichting Hersteld vertrouwen in de toekomst (HIT). Deze stichting heeft in 2011 in ieder geval 300.000 euro subsidie van de Europese Commissie ontvangen. Ook daarvoor heeft het raadslid via zijn stichting al diverse keren subsidie gekregen voor het opzetten van asielprojecten. Op dit moment zijn de geldstromen naar de stichting min of meer opgedroogd.

In oktober 2015 besloot de gemeente op aandringen van Frans om 600 asielzoekers te huisvesten in Maastricht. Die huisvesting vindt nu dus onder andere plaats in een pand waar de verdachte Ben Vos op ondoorzichtige wijze bij betrokken is.

Zowel burgemeester Annemarie als Frans zelf vinden Bibob-toetsing en integriteitsonderzoek overbodig omdat er niets verdachts is aan de hele situatie. Hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten en het Maastrichtse CDA bij monde van Vivianne Heijnen denken daar anders over. Korsten zegt dat daarmee de schijn van belangenverstrengeling is gewekt, Heijnen zeg dat dit een integriteitsonderzoek rechtvaardigt.

Update 15.25 uur
De lokale Liberale Partij Maastricht legt zich niet neer bij de weigering van een Bibob-onderzoek naar het reilen en zeilen rond de onduidelijkheden omtrent de rol van Ben Vos en de verhuurconstructie van het asielzoekerscentrum. De partij stelt dat Bibob er is om criminelen uit de bestuurslagen te houden en dat een onderzoek in deze zaken zeker legitiem is.

Ook Frans Bastiaens heeft inmiddels gereageerd. Hij zegt dat hij gewoon heel bevlogen en passievol begaan is met het asielwezen en dat al zijn rollen strikt gescheiden zijn. De gemeente zou niet financieel hebben bijgedragen aan die rollen zegt de fractievoorzitter. Maastricht heeft echter recentelijk wél 1450 euro bijgedragen aan een project van Frans. In dat project werden zonne-energielampen uitgedeeld aan asielzoekers in kamp Idomeni.

Manor wacht op fondsen voor Haryanto

Het Formule 1-team Manor wacht zo lang mogelijk met het besluit over een mogelijke vervanger voor Rio Haryanto. De renstal wil zo de Indonesiër in staat stellen om het geld bijeen te sprokkelen om het jaar uit te kunnen rijden.

De oorspronkelijke deal tussen Haryanto en Manor bedroeg elf races, maar ook tijdens de wedstrijd in Duitsland zat de Indonesiër nog in de auto. Tijdens de zomervakantie is Haryanto op zoek naar fondsen voor de resterende races.

Teambaas Dave Ryan wil hem de tijd geven. "Ik heb vaker gezegd dat het doel voor Haryanto is om het hele seizoen te rijden. Daar wordt nu hard aan gewerkt en ook het team ziet het graag zo, maar je moet tegelijkertijd ook andere opties achter de hand hebben mocht het niet lukken. Daar werken nu mensen aan, maar hopelijk is het niet nodig. We hebben nog geen deadline gesteld. Natuurlijk zal er een keer een punt komen, maar hoe langer wij Rio en zijn team de tijd kunnen geven om de financiële middelen te vinden, hoe beter het voor hun is."

Agenten verdacht van lekken in liquidatiezaak

Twee politiemedewerkers in Limburg zijn aangehouden op verdenking van schending van het ambtsgeheim en ambtsmisbruik. De twee, een 50-jarige man en een 25-jarige vrouw, zouden vertrouwelijke gegevens uit het onderzoek naar de moord op Sven Prins hebben gelekt. Dat hebben het Openbaar Ministerie en de politie maandag laten weten.

In deze liquidatiezaak zijn maandag vier mensen aangehouden. Het gaat om drie mannen van 31, 36 en 38 jaar uit Brunssum en een 27-jarige Amsterdammer. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Sven Prins, vorig jaar september in Heerlen.

Agenten verdacht van lekken in liquidatiezaak
Agenten verdacht van lekken in liquidatiezaak (Foto: ANP)

Politie pakt 21 zakkenrollers op EuroPride

Tijdens de EuroPride in Amsterdam heeft de politie in totaal 21 zakkenrollers aangehouden. Vijf van hen gingen ervandoor met een speciale loktelefoon, voorzien van een volgsysteem, die de politie had ingezet. Verder zijn acht personen opgepakt in elf zaken als uitschelden en mishandeling van homo's, lesbiennes, biseksuelen of transgenders.

Zeker tweehonderd mensen hebben tot nu toe aangifte gedaan van zakkenrollerij tijdens het evenement, dat vijftien dagen duurde. De politie vermoedt dat dit aantal nog verder kan oplopen, aangezien niet alle aangiften in Amsterdam zijn gedaan.

Afgelopen zaterdag was het hoogtepunt van de EuroPride, de roemruchte botenparade. Hier kwamen honderdduizenden bezoekers op af.

Politie pakt 21 zakkenrollers op EuroPride
Politie pakt 21 zakkenrollers op EuroPride (Foto: ANP)

Zeer grote duinbrand bij Schoorl

In de duinen tussen Schoorl en Bergen woedt maandag een grote brand. De brandweer schaalt daarom op naar een zeer grote brand, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

Er staat een stevige wind. Daarom pakt de brandweer het groots aan en is hij met vijf eenheden onderweg, aldus de zegsman. Hij kon nog niet zeggen of huizen of bebouwing gevaar lopen.

Update 14.28 uur
Het vuur lijkt onder controle, de brandweer heeft inmiddels het sein brand meester afgegeven.

Update 13.38 uur
Inmiddels is er opgeschaald naar GRIP1 Compagnie brand.

Grote duinbrand bij Schoorl
Grote duinbrand bij Schoorl (Foto: ANP)

Aantal hypotheekaanvragen blijft hoog

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is in juli met 30 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, naar circa 29.000. Dat meldde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag.

Mede door de stijging van vorige maand liep de teller voor heel 2016 op tot 193.800 aanvragen. Dat is 11 procent meer dan in de eerste zeven maanden van 2015. In juli werden wel 10 procent minder aanvragen geteld dan in de voorgaande maand. Die daling komt vooral door de zomervakantie, die elk jaar voor een dip in de hypotheekaanvragen zorgt.

HDN is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen en registreert ruim vier op de vijf hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Aantal hypotheekaanvragen blijft hoog
Aantal hypotheekaanvragen blijft hoog (Foto: ANP)

The Maccabees gaan uit elkaar

De Britse indierockband The Maccabees stopt ermee. De bandleden gaven maandag tekst en uitleg aan fans in een verklaring op sociale media. The Maccabees willen nog een aantal afscheidsshows geven.

De band bracht sinds de oprichting in 2002 vier albums uit. Het meest recente album van The Maccabees, Marks to Prove It, verscheen in juli vorig jaar, kort voordat ze optraden op Lowlands. Het was de opvolger van Given to the Wild uit 2012. Andere albums die de band afleverde zijn Wall of Arms (2009) en Colour It In (2007).

In de verklaring schrijven de bandleden dat het besluit te stoppen vreselijk moeilijk was, omdat de band de afgelopen veertien jaar een grote rol in hun levens had. "We zijn trots dat we in staat zijn om uit elkaar te kunnen gaan op een door onszelf gekozen moment, op onze creatieve top en met de beste en grootste shows achter ons."

"Er is geen sprake van ruzie", vervolgen ze. "We zijn dankbaar dat we kunnen zeggen dat ze we de groep zonder onenigheid achter ons laten. Het was een geweldige tijd die we gelukkig met elkaar mochten delen." The Maccabees voegen eraan toe dat ze van plan zijn door te gaan met het maken van muziek, al zijn er nog geen concrete plannen. "We kijken uit naar de toekomst, met een beetje verdriet, maar ook met waardering, genegenheid en grote trots op de muziek die we hebben gemaakt."

The Maccabees gaan uit elkaar
The Maccabees gaan uit elkaar (Foto: BuzzE)

OPEC overlegt volgende maand in Algerije

De OPEC houdt volgende maand in Algerije een informele vergadering. Dat liet het oliekartel maandag weten.

In juni hield de OPEC een formele bijeenkomst, zonder tot overeenstemming te komen over een nieuw productieplafond om de olieprijs te stutten. In een verklaring meldde de OPEC maandag dat de recente daling van de olieprijzen naar verwachting tijdelijk is en dat voor de rest van dit jaar op een stijging van het prijsniveau wordt gerekend. "De OPEC volgt de ontwikkelingen nauwlettend en is in constant overleg met alle leden over manieren om de stabiliteit op de oliemarkt te herstellen", gaf het kartel verder aan.

De Russische energieminister Alexander Novak verklaarde maandag dat zijn land, dat geen lid is van de OPEC, op dit moment geen noodzaak ziet tot nieuwe onderhandelingen over een productiebevriezing. Hij liet die optie voor de toekomst wel open. Grote olieproducenten waaronder OPEC-lid Saudi-Arabië en Rusland hielden in april tevergeefs overleg in Doha over een bevriezing van het productieniveau.

OPEC overlegt volgende maand in Algerije
OPEC overlegt volgende maand in Algerije (Foto: ANP)

Rio Vandaag - maandag 8 augustus

160802_134184_riovandaag_8-8.jpg

De derde wedstrijddag staat op het programma bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een dag na de gouden medaille van Anna van der Breggen wordt er onder meer gestart met het zeiltoernooi, als de wind het toelaat. 

Nederlanders in actie

Een drukke Nederlandse dag vandaag in Rio. Op het water komen er diverse roeiteams in actie, waaronder de achten, die in de heats zullen meedoen. Daarnaast begint ook het zeiltoernooi, met onder meer medaillekanshebbers Marit Bouwmeester en Dorian van Rijselberghe.

Ook in het water komen er weer Nederlanders in actie. Robin Neumann, Femke Heemskerk (beide 200 meter vrij) en Marrit Steenbergen (200 wisselslag), zwemmen de series en mogelijk de halve finales.

De hockey-, handbal- en volleybalvrouwen spelen hun tweede groepsduel. Op de judomat komen Dex Elmont (-73kg) en Sanne Verhagen (-57kg) in actie en ook de beachvolleybalduo's Meppelink/Van Iersel  en Brouwer/Meeuwsen mogen nog hun tweede groepsduel afwerken.  De enige medaillekansen van de dag zijn op de judomat. Dex Elmont en Sanne Verhagen verdedigen daar de Nederlandse eer, maar directe medaillekandidaten zijn ze niet.

Schema Nederlanders

Begin Sport Onderdeel Sporter/ploeg
13.40 uur Roeien Herkansingen diverse boten Divers
14.20 uur Roeien Series diverse boten Divers
15.00 uur Judo Eerste ronde -73kg Dex Elmont
15.00 uur Judo Eerste ronde -57kg Sanne Verhagen
15.00 uur Paardrijden Cross Country Eventingteam
16.00 uur Tafeltennis Derde ronde enkelspel Li Jiao
16.08 uur* Judo Tweede ronde -57kg Sanne Verhagen
16.40 uur* Judo Kwartfinale -57kg Sanne Verhagen
17.40 uur* Judo Tweede ronde -73kg Dex Elmont
18.05 uur Zeilen Race 1 RS:X Dorian van Rijsselberghe
18.05 uur Zeilen Race 1 Laser Rutger van Schaardenburg
18.15 uur Zeilen Race 1 RS:X Lilian de Geus
18.15 uur Zeilen Race 1 Laser Radial Marit Bouwmeester
18.17 uur Zwemmen Series 200 vrij Robin Neumann
18.27 uur Zwemmen Series 200 vrij Femke Heemskerk
18.56 uur Zwemmen Series 200 wissel Marrit Steenbergen
19.00 uur* Judo Derde ronde -73kg Dex Elmont
19.05 uur Zeilen Race 2 RS:X Dorian van Rijsselberghe
19.15 uur Zeilen Race 2 RS:X Lilian de Geus
19.30 uur Zeilen Race 2 Laser Rutger van Schaardenburg
19.40 uur* Judo Kwartfinale -73kg Dex Elmont
19.40 uur Zeilen Race 2 Laser Radial Marit Bouwmeester
20.00 uur Volleybal Poulefase vs. Verenigde Staten Vrouwen
20.05 uur Zeilen Race 3 RS:X Dorian van Rijsselberghe
20.15 uur Zeilen Race 3 RS:X Lilian de Geus
20.30 uur* Judo Herkansingsfinale -73kg Dex Elmont
20.30 uur* Judo Herkansingsfinale -57kg Sanne Verhagen
20.50 uur* Judo Halve finale -57kg Sanne Verhagen
21.30 uur* Judo Halve finale -73kg Dex Elmont
21.31 uur Handboogschieten Eerste ronde individueel Sjef van den Berg
21.40 uur* Judo Finale 3-4 -73kg Dex Elmont
21.40 uur* Judo Finale 3-4 -57 kg Sanne Verhagen
22.00 uur Hockey Poulefase vs. Zuid-Korea Vrouwen
22.10 uur* Handboogschieten Tweede ronde individueel Sjef van den Berg
22.00 uur* Judo Finale -57kg Sanne Verhagen
22.20 uur* Judo Finale -73kg Dex Elmont
22.30 uur Beachvolleybal Vs. Charles/Alfaro (Cos) Meppelink/Van Iersel
23.30 uur Beachvolleybal Vs Bockermann/Flüggen (Dui) Brouwer/Meeuwsen
00.50 uur Handbal Poulefase vs. Argentinië Vrouwen
01.30 uur* Tafeltennis Vierde ronde enkelspel Li Jiao
03.00 uur* Zwemmen Halve finale 200 vrij Femke Heemskerk
03.00 uur* Zwemmen Halve finale 200 vrij Robin Neumann
04.30 uur* Zwemmen Halve finale 200 wissel Marrit Steenbergen

* = afhankelijk van resultaat in eerdere ronde

Prominenten in actie

Federica Pellegrini komt in het zwembad in actie. De niet-onknappe Italiaanse staat al sinds 2004 aan de top op de 200 meter vrije slag, waarvan vandaag de series en halve finale wordt gezwommen. In 2008 won ze olympisch goud, terwijl ze vier jaar geleden ontgoochelde met een vijfde plaats. Ook nu zou goud lastig worden, want de our-sterke Katie Ledecky doet ook mee aan dit onderdeel. Wij hopen natuurlijk dat ze ook moet onderdoen voor Femke Heemskerk.

Pellegrini na een nieuwe Europese titel op de kortebaan in 2015 (Pro Shots/Insidefoto)
Pellegrini na een nieuwe Europese titel op de kortebaan in 2015 (Pro Shots/Insidefoto)

Bij het vrouwenjudo komt Kaori Matsumoto op de tatami. Zij werd in de -57 kilogram-klasse al wereldkampioen in 2010. Zes jaar later staat ze nog steeds aan de top, ook gezien haar wereldtitel van vorig jaar in Astana. In 2012 pakte ze de olympische titel.

Opmerkelijk

Vandaag wordt het eerste olympische rugbygoud sinds 1924 vergeven. De dames Sevens-teams hebben de eer om dit na ruim negentig jaar weer te gaan doen. De finales worden vandaag pas bekend, maar de kans is groot dat de finale zal gaan tussen de twee grootmachten Nieuw-Zeeland en Australië.

Ibtihaj Muhammad gaat overigens schermen met de sabel. Op zich weinig opmerkelijk, buiten dat ze de eerste Amerikaanse olympiër ooit wordt die met een hijab (hoofddoek) in actie komt.

Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
17.00 uur Schieten 10m luchtgeweer mannen
20.30 uur Gewichtheffen -58 kg vrouwen
20.45 uur Schieten Kleiduivenschieten mannen
21.00 uur Schoonspringen 10m toren synchroon mannen
21.00 uur Turnen Team meerkamp mannen
21.40 uur Judo -57 kg vrouwen
22.01 uur Judo -73 kg mannen
22.45 uur Schermen Sabel vrouwen
00.00 uur Rugby Sevens vrouwen
00.00 uur Gewichtheffen -62 kg mannen
03.21 uur Zwemmen 200 meter vrije slag mannen
03.30 uur Zwemmen 100 meter rugslag vrouwen
03.38 uur Zwemmen 100 meter rugslag mannen
03.54 uur Zwemmen 100 meter schoolslag vrouwen

AustraliŽ lijdt pijnlijke nederlaag op olympisch hockeytoernooi

Het Australische mannenhockeyteam heeft een pijnlijke slag te verwerken gekregen. De favoriet voor het goud verloor namelijk met 0-1 van Spanje, één van de zwakste landen van het toernooi. De Spanjaarden kwamen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong en kozen vervolgens voor de verdediging, en met succes.

De strijd om het goud leek voorafgaand aan het toernooi te gaan tussen Nederland, Duitsland en Australië. Wereldkampioen Australië is van dit groepje veruit favoriet. Des te verrassender is het dat Australië niet aan scoren toe kwam tegen Spanje. Australië kon zelfs niet echt gevaarlijk worden: in heel de wedstrijd werd er maar zeven keer op doel geschoten, waarvan er twee uit een strafcorner.

In het vrouwentoernooi waren er naast de verpletterende zege van Nederland op Spanje geen grote verrassingen. Nieuw-Zeeland deed goede zaken tegen Zuid-Korea en won met 4-1 en de twee andere wedstrijden van de dag eindigden gelijk. Vandaag staat er wel een goede match op het programma: Australië neemt het om 15:00 op tegen Verenigde Staten. Australië verloor zaterdag nog van Spanje, maar maken dankzij de verrassende winst van de VS tegen Argentinië nog altijd kans op een goede uitgangspositie voor de finales.

Uitslagen en stand groep A mannen

Thuis Uitslag Uit
 Nieuw-Zeeland 2 - 2 Groot-Brittannië
 België 12 - 0 Brazilië
 Spanje 1 -0 Australië
Pos Team Gesp. W G V + - D P
1  België 2 2 0 0 16 1 +15 6
2  Spanje 2 2 0 0 8 0 +8 6
3  Australië 2 1 0 1 2 2 0 3
4  Nieuw-Zeeland 2 0 1 1 3 4 −1 1
5  Groot-Brittannië 2 0 1 1 3 6 −3 1
6  Brazilië 2 0 0 2 0 19 −19 0

Uitslagen en stand groep B mannen

Thuis Uitslag Uit
 Nederland 5 - 0 Ierland
Pos Team Gesp. W G V + - D P
1  Nederland 2 1 1 0 8 3 +5 4
2  Duitsland 1 1 0 0 6 2 +4 3
3  India 1 1 0 0 3 2 +1 3
4  Argentinië 1 0 1 0 3 3 0 1
5  Canada 1 0 0 1 2 6 −4 0
6  Ierland 2 0 0 2 2 8 −6 0

Uitslagen en stand groep A vrouwen

Thuis Uitslag Uit
 Nieuw-Zeeland 4 - 1 Zuid-Korea
 Nederland 5 - 0 Spanje
 Duitsland 1 - 1 China
Pos Team Gesp. W G V + - D P
1 Nederland 1 1 0 0 5 0 +5 3
2 Nieuw-Zeeland 1 1 0 0 4 1 +3 3
3  China 1 0 1 0 1 1 0 1
4  Duitsland 1 0 1 0 1 1 0 1
5  Zuid-Korea 1 0 0 1 1 4 −3 0
6  Spanje 1 0 0 1 0 5 −5 0

Uitslagen en stand groep B vrouwen

Thuis Uitslag Uit
 India 2 - 2 Japan
Pos Team Gesp. W G V + - D P
1 Groot-Brittanië 1 1 0 0 2 1 +1 3
2 Verenigde Staten 1 1 0 0 2 1 +1 3
3  India 1 0 1 0 2 2 0 1
4  Japan 1 0 1 0 2 2 0 1
5  Argentinië 1 0 0 1 1 2 −1 0
6  Australië 1 0 0 1 1 2 −1 0

Peter Jan Rens prijkt op Turkse websites

Peter Jan Rens is verbolgen dat zijn gezicht opduikt op Turkse websites en nep-accounts op sociale media waarmee de indruk wordt gewekt dat hij de couppoging in Turkije ondersteunt. Op Facebook benadrukt meneer Kaktus dat hij hier niets mee te maken heeft. Hij roept mensen op deze vorm van misbruik te melden bij Facebook.

"Ik word zo meteen over de hele wereld gehaat omdat ik een couppoging ondersteun", schrijft Rens. "Er zijn al meer dan 1200 likes op een account waar mijn profielfoto bij gebruikt wordt. En er is een artikel geschreven op een politieke nieuwssite!"

Rens noemt het walgelijk en bespottelijk dat zijn foto's worden misbruikt.

Peter Jan Rens prijkt op Turkse websites
Peter Jan Rens prijkt op Turkse websites (Foto: BuzzE)

Heel veel mooie foto's van Mars

De Mars Reconnaissance Orbiter draait al sinds 2006 rondjes rond de planeet Mars. 1 van de instrumenten aan boord heet HiRISE, een camera met een spiegel van 50 centimeter die foto's kan maken met een resolutie die hoger is dan elke andere camera die tot nu toe is gebruikt in ruimtemissies. Hij kan kenmerken zo klein als een keukentafel weergeven in opnamen die een gebied van 6 km breed bestrijken en dat vanaf een hoogte van 200 tot 400 kilometer. 1 pixel bestrijkt hierbij een gebied van 30 tot 60 centimeter.

De NASA heeft alle foto's (44,175) die tot nu toe gemaakt zijn online gezet, hierbij een kleine selectie, de rest vind je op de website van de NASA. De foto's van de landingsplekken van vorige missies staan vooral op de laatste pagina.

Braziliaanse voetballers falen tegen Irak

De Braziliaanse voetballers zijn op de Olympische Spelen in eigen huis bepaald niet lekker bezig. In de openingswedstrijd tegen Zuid-Afrika bleef het bij 0-0, maar ook tegen het veel zwakker geachte Irak kwam de ploeg niet tot scoren: 0-0, opnieuw.

Spelers als Neymar en Rafinha stonden gewoon in de basis en dus leek het er toch op dat Irak in elk geval wel verslagen zou worden. Niks bleek minder waar in een bijzonder gezapige partij, waarin het publiek vaker aan het fluiten dan aan het juichen was. In de groep staat Brazilië nu samen met Irak op de tweede plek, achter Denemarken dat Zuid-Afrika versloeg. De Afrikanen staan met één punt op plek vier. Als Brazilië en Irak in hun volgende wedstrijd allebei met dezelfde score gelijk spelen moet er overigens geloot worden om een plek in de kwartfinales.

Erdogan dreigt over migrantendeal

De overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie over de opvang van migranten "zal niet mogelijk zijn" als de EU zich niet houdt aan de beloofde visumvrijstelling voor Turken. Dit zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag tegen de Franse krant Le Monde.

"De Europese Unie gedraagt zich niet op een oprechte manier tegenover Turkije", aldus Erdogan. Hij merkte daarbij op dat de vrijstelling van de visumplicht per 1 juni had moeten ingaan. "Als aan onze eisen niet wordt voldaan, dan zullen heropnames van migranten niet meer mogelijk zijn", voegde hij eraan toe.

Erdogan dreigt over migrantendeal
Erdogan dreigt over migrantendeal (Foto: ANP)

Weg vrij voor De Boer bij Internazionale

Frank de Boer wordt de nieuwe trainer van Internazionale. De Nederlander volgt de ontslagen Roberto Mancini op, meldt Voetbal International.

Mancini lag al enige tijd op ramkoers met de clubleiding van Internazionale en maandag bevestigde de Italiaanse club dat de trainer vertrekt. Met de opvolging van Mancini leken de Nerazzurri al enige tijd bezig, want Frank de Boer zal volgens Voetbal International op korte termijn gepresenteerd worden als nieuwe coach.

De Boer zal Orlando Trustfull, die hij  in de zomer van 2015 ook al bij Ajax naast zich neerzette, als assistent-trainer meenemen. Na Clarence Seedorf (voormalig AC Milan) wordt De Boer de tweede trainer ooit in de hoogste Italiaanse afdeling.

Overigens laat Inter weten dat er met Mancini een wederzijds akkoord is bereikt over het ontbinden van zijn contract. De Italiaan, die aan zijn tweede termijn bezig was in Guiseppe Meazza, was werkzaam bij de club sinds november 2014.

Japanse keizer hint op aftreden

De Japanse keizer Akihito (82) heeft maandag in een zeldzame videoboodschap gehint op een mogelijk aftreden. Hij zei dat het moeilijk voor hem zou worden zijn taken volledig te blijven uitvoeren als gevolg van zijn hoge leeftijd.

De publieke omroep NHK meldde vorige maand al dat Akihito, die een hartoperatie heeft ondergaan en is behandeld voor prostaatkanker, binnen enkele jaren zou willen aftreden. Een ongekende stap in het moderne Japan, waarvoor geen juridische procedures bestaan.

In de toespraak die op de Japanse televisie werd uitgezonden, zei Akihito niet met zoveel woorden dat hij zou willen aftreden. Dat zou kunnen worden geïnterpreteerd als inmenging in de politiek. "Als ik bedenk dat mijn conditie geleidelijk afneemt, ben ik bang dat het moeilijk kan worden om met mijn hele wezen mijn taken te blijven uitvoeren als symbool van de staat, zoals ik tot nu heb gedaan", liet hij weten.

Wet
De Japanse keizer is in de grondwet omschreven als een symbool van de "eenheid van het volk" en heeft geen politieke macht. Hoewel de meeste gewone Japanse burgers begrip hebben voor zijn wens 'met pensioen' te gaan, is de conservatieve achterban van premier Shinzo Abe tegen een abdicatie en vindt die dat de keizer tot zijn dood moet dienen.

Volgens de Japanse wet kan een keizer niet aftreden. Om Akihito die kans te geven, moet de wet eerst worden veranderd. De regering heeft al beloofd ernaar te zullen kijken.

Het is pas de tweede videoboodschap van de keizer. De vorige keer dat hij zich zo tot het volk richtte was na de aardbeving en tsunami die Japan in 2011 troffen.

Iets meer vluchtelingen via EgeÔsche Zee

Het aantal vluchtelingen dat vanuit Turkije via de Egeïsche Zee Griekenland probeert te bereiken, is de afgelopen maand licht gestegen. Maar van een grote toevloed is tot nu toe geen sprake.

Zo kwamen afgelopen weekeinde 206 migranten aan op Griekse eilanden bij Turkije. In Griekse opvangkampen zijn momenteel zo'n 10.000 vluchtelingen in afwachting van de verwerking van hun asielaanvraag of terugkeer naar Turkije. Een maand geleden waren het er nog 8500.

Vooral op de eilanden Chios en Lesbos zitten nog veel migranten samengepakt, zei een woordvoerder van de Griekse kustwacht. Dat komt onder meer ook doordat Turkije na de mislukte coup een aantal waarnemers had teruggetrokken en nog steeds geen vervangers heeft gestuurd. Deze waarnemers beslissen welke vluchtelingen wier asielaanvraag werd afgewezen, naar Turkije terugkeren.

Iets meer vluchtelingen via Egeïsche Zee
Iets meer vluchtelingen via Egeïsche Zee (Foto: ANP)

Grote computerstoring bij Delta Air Lines

Delta Air Lines kampt met een wereldwijde computerstoring die grote gevolgen heeft voor het internationale vliegverkeer. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij meldde maandag via sociale media dat alle vliegtuigen voorlopig aan de grond gehouden worden omdat de computersystemen "overal" platliggen.

Op Twitter regent het berichten van passagiers die met vertragingen kampen. De meldingen komen van over de hele wereld, onder meer van luchthavens in London, Tokio en Los Angeles. Delta Air Lines reageert daarop met allerlei excuses, maar het is vooralsnog onduidelijk wat er precies aan de hand is. Volgens de maatschappij wordt gewerkt aan een oplossing.

Delta Air Lines is een samenwerkingspartner van Air France-KLM.

Grote computerstoring bij Delta Air Lines
Grote computerstoring bij Delta Air Lines (Foto: BuzzT)

Man doodgeschoten tijdens Pokťmon Go spelen

Een 20-jarige man is afgelopen weekend tijdens het spelen van Pokémon Go aan de waterkant in San Francisco doodgeschoten. Hij werd op een toeristische plek door een nog onbekende aanvaller neergeschoten, aldus de politie maandag.

Volgens de politie heeft de schutter het slachtoffer niet beroofd en geen bezittingen van hem meegenomen. Het is onduidelijk of de aanslag iets te maken heeft met Pokémon Go. Het spel voor de smartphone is deze zomer uitgegroeid tot een wereldwijde rage. Spelers lopen buiten rond om virtuele figuurtjes te vinden en te vangen.

Een vriend van de familie vertelde tegen een lokale zender dat het slachtoffer, Calvin Riley, en een vriend Pokémon Go aan het spelen waren, toen Riley werd neergeschoten. "Voor zover we weten was er geen confrontatie. Het was gewoon zinloos, de schutter kwam, schoot hem in de rug en rende weg", zei hij.

Man doodgeschoten tijdens Pokémon Go spelen
Man doodgeschoten tijdens Pokémon Go spelen (Foto: BuzzT)

Tientallen doden bij aanslag Pakistan

Door een bomaanslag bij een ziekenhuis in de Pakistaanse stad Quetta zijn maandag veertig mensen om het leven gekomen. Dat zei de gezondheidsminister van de provincie Baluchistan. Volgens een politiebeambte vielen ook nog ongeveer vijftig gewonden.

De explosie trof een buiten de kliniek verzamelde groep advocaten en politieagenten. Over de daders en de motieven was nog geen nadere informatie. Het ging vermoedelijk om een zelfmoordaanslag.

De groep mensen had zich voor het ziekenhuis verzameld nadat het hoofd van de vereniging van advocaten van de provincie Baluchistan in de ochtend was neergeschoten. In de weinig stabiele provincie zijn veel militante groepen actief.

Tientallen doden bij aanslag Pakistan
Tientallen doden bij aanslag Pakistan (Foto: ANP)

Nieuwe en geŁpgradede Apple Watch op komst

Apple komt in de tweede helft van dit jaar met een nieuwe Apple Watch en een geüpgradede versie van het originele horloge. Dat melden MacRumors en Appleinsider op basis van een bericht aan investeerders van de doorgaans goed ingevoerde analist van KGI Securities Ming-Chi Kuo.

De geüpgradede versie zal onder meer beter tegen water moeten kunnen en een TSMC-processor hebben. De Apple Watch 2 kent hetzelfde ontwerp als de originele variant en zal onder meer ook een snellere TSMC-processor en verbeterde waterbestendigheid bieden. De nieuwe Apple Watch zal verder gps, een barometer en een betere batterij hebben.

De verwachting is verder dat het tot 2018 duurt voordat het ontwerp radicaal zal veranderen. Tegen die tijd zullen er ook verbeterde gezondheidsapplicaties komen.

Nieuwe en geüpgradede Apple Watch op komst
Nieuwe en geüpgradede Apple Watch op komst (Foto: BuzzT)

'Mogelijk geen plat scherm Galaxy S meer'

Samsung stopt mogelijk met het uitbrengen van Galaxy S-smartphones met een 'normaal' plat scherm en gaat deze lijn alleen nog een gebogen scherm meegeven. Daarop hint Samsung althans volgens The Korea Herald.

Topman Koh Dong-jin zou tijdens een interview in New York hebben aangegeven dat Samsung heeft overwogen het Edge-scherm tot 'de identiteit van de Galaxy S-smartphonelijn' te maken. Dat zou kunnen als het bedrijf in staat is consumenten 'een gedifferentieerde gebruikerservaring te bieden' met behulp van software en gebruiksvriendelijke functies voor het gebogen scherm.

Vorige week werd de Galaxy Note 7 gepresenteerd, de nieuwe phablet van Samsung met een gebogen Edge-scherm. Volgens The Korea Herald ligt het voor de hand dat die zal dienen als toetssteen voor Samsung voor de beslissing over het uitrollen van slechts één model, met gebogen scherm, voor toekomstige vlaggenschepen van Samsung. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de Galaxy S8, die volgend jaar wordt uitgebracht.

De Galaxy S-lijn van Samsung kent sinds 2015 ook een Edge-variant. Van de S6 en S7 was er ook een Edge-versie. De Note 7 werd ondertussen zonder 'Edge' in de naam gelanceerd, hoewel die wel een gebogen scherm heeft.

'Mogelijk geen plat scherm Galaxy S meer'
'Mogelijk geen plat scherm Galaxy S meer' (Foto: BuzzT)

Schoppen en slaan in nieuwe modus Rocket League

Tijdens de Rocket League Championship heeft Psyonix een nieuwe modus aangekondigd voor Rocket League. In september kan iedereen gratis aan de slag met 'Rumble', een battle royal modus voor Rocket League.

Uiteraard is het nog steeds de bedoeling om doelpunten te scoren, maar nu kun je met willekeurige items het leven van je tegenstander zuur maken. Denk bijvoorbeeld aan een schoen die jouw tegenstander wegschopt of 'Swapper', waarmee je van plaats wisselt met een tegenstander.

Een trailer van de modus kun je hieronder bekijken, net als een lijst met alle power-ups.

 • The Boot (Kicks an opponent's car)
 • Disruptor (Forces the opponent to drive uncontrollably)
 • Freezer (Freezes the ball in-place)
 • Grappling Hook (Pulls you towards the ball)
 • Haymaker (Punches the ball)
 • Magnetizer (Attracts the ball to your car)
 • Plunger (Grabs the ball via plunger and cord)
 • Power Hitter (Hit everything harder)
 • Spike (Attach the ball to your car when you bump into it)
 • Swapper (Change positions on the field with your opponent)
 • Tornado (Sweep up the ball and cars into a giant funnel cloud)

Dragon Quest X komt naar Nintendo NX

Dragon Quest X is in ontwikkeling voor Nintendo NX. De MMO was eerder al beschikbaar voor Nintendo Wii en later Nintendo Wii U. Ook is er een PlayStation 4-versie in de maak, aldus producer Yosuke Saito.

Vooralsnog is de game enkel aangekondigd voor Japan, net als de eerdere releases. Fans kunnen alleen maar hopen dat de game op NX en PS4 wel een Westerse release krijgen. De release wordt Versie 4 van de game, waarin in ieder geval een nieuwe klasse wordt geïntroduceerd.

Wanneer de game en NX releasen is nog onbekend. De verwachting is dat Nintendo in september de console officieel aankondigt.

Dragon Quest X

415.000 kijkers voor zomergast Arjen Lubach

Naar de aflevering met Arjen Lubach in Zomergasten hebben zondagavond 415.000 mensen gekeken. Dat is goed voor een elfde plaats in de lijst van best bekeken tv-programma's die wordt gedomineerd door de Olympische Spelen. De NOS-uitzending Rio Live staat bovenaan met 2,6 miljoen kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek maandag.

Vorige week stemden 484.000 kijkers af op de eerste uitzending van Zomergasten, waarin de controversiële Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah te gast was.

Komende weken zijn oud-politica Hedy d'Ancona, de Belgische schrijfster Griet Op de Beeck en hoogleraar interne geneeskunde Andrea Maier te gast in Zomergasten. Premier Mark Rutte sluit de rij op zondag 4 september.

415.000 kijkers voor zomergast Arjen Lubach
415.000 kijkers voor zomergast Arjen Lubach (Foto: BuzzE)

Al 38 doden door Mexicaanse storm

Het dodental als gevolg van de storm die de oostkust van Mexico teisterde, is opgelopen tot 38. De storm van zaterdag (lokale tijd) zorgde voor aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval. Door het noodweer, stortten huizen in. 28 mensen uit de staat Puebla werden gedood, ze woonden vlakbij het stadje Huauchinango in de bergen. In dat gebied is de verwoesting het ergste. Tien andere doden kwamen uit de staat Veracruz, aldus het nationale hoofd van de nooddienst. Het dodental kan nog stijgen.

Het waterpeil in de rivieren staat erg hoog, wat de overheid zorgen baart.

De westkust van Mexico kreeg zondag nog een andere storm te verwerken. Javier bereikte windsnelheden van 75 kilometer per uur. De storm trekt richting Neder-Californië, een groot schiereiland aan de westkust van Noord-Amerika.

Al 38 doden door Mexicaanse storm
Al 38 doden door Mexicaanse storm (Foto: ANP)

Verdachte Charlie Hebdo vast in Bulgarije

Een 20-jarige man die verdacht werd van betrokkenheid bij de aanslag op de redactie van het satirische Franse blad Charlie Hebdo, is opgepakt in Bulgarije. Hij zou zich bij Islamitische Staat (IS) hebben willen aansluiten. Volgens minister Rumiana Bachvarova van Binnenlandse Zaken vertoonde de man gedrag dat 'typisch is voor een buitenlandse strijder'. Hij moet zich woensdag voor de Bulgaarse rechter verantwoorden.

Volgens Franse media gaat het om Mourad Hamyd. Hij is de zwager van Cherif Kouachi, een van de twee hoofdverdachten van de aanslag. Hamyd werd eerder verdacht en verhoord, maar vrijgelaten. Wel werd hij op een lijst gezet van verdachte terroristen. Hoe hij het land kon verlaten, is onduidelijk.

Frankrijk wil dat Hamyd uitgeleverd wordt. Waar de man wordt vastgehouden, is onbekend.

Verdachte Charlie Hebdo vast in Bulgarije
Verdachte Charlie Hebdo vast in Bulgarije (Foto: ANP)

BBC verfilmt opnieuw Les Misťrables

Het is nog maar vier jaar geleden sinds Tom Hooper een filmversie van de populaire musical Les Misérables opleverde, maar de BBC vindt dat het alweer tijd is om het verhaal opnieuw te belichten. De Britse omroep gaat een zesdelige serie produceren, onder leiding van Andrew Davies.

Davies was eerder al als schrijver betrokken bij miniseries van Pride & Prejudice en Sense & Sensibility. Ook is de Britse serie House of Cards, die de gelijknamige Netflix-serie heeft geïnspireerd, van zijn hand. Nu gaat hij zich wagen aan het verhaal dat Victor Hugo in de negentiende eeuw uitbracht, en dat sinds 1980 als musical bestaat. Opvallend is echter dat Davies' versie geen musical zal zijn, dus we hoeven niet bang te zijn voor acteurs die eigenlijk niet kunnen zingen, maar dat wel doen.

“Les Misérables is een iconisch verhaal. Men is vooral bekend met de musical, maar deze toont slechts een deel van het verhaal", aldus Davies in een persbericht van de BBC. "Ik ben zeer verheugd dat ik de kans krijg het meesterwerk van Victor Hugo te eren met hetzelfde team als de makers van War and Peace in deze zes-uur durende versie voor de BBC.”

De serie zal worden ontwikkeld voor BBC One, maar door de BBC wereldwijd worden gedistribueerd. Volgens Charlotte Moore, topvrouw van BBC Content, kunnen kijkers eenzelfde kwaliteit verwachten als War en Peace, de Tolstoy-verfilming, ook geschreven door Davies, die eerder dit jaar bij de BBC te zien was. Het is niet duidelijk wanneer Les Misérables te zien zal zijn.

Dochter Robin Williams herdenkt in stilte

Zelda Williams wil de dood van haar vader alleen in privésfeer herdenken. De 27-jarige dochter van komiek Robin Williams neemt een pauze van sociale media in aanloop naar zijn tweede sterfdag aankomende donderdag.

In haar laatste post legt ze uit dat de aandacht van fans soms wat overweldigend is. "Ik neem een pauze zodat mensen hier mijn vader kunnen herdenken zoals zij dat willen, zonder dat ik en mijn familie het gevoel krijgen gebombardeerd te worden en de druk voelen eraan mee te doen of zelf een publiek statement te maken."

De actrice spreekt in haar post waardering uit voor de steun die haar familie krijgt. "Ik zal altijd dankbaar zijn voor de liefde die pa kreeg en nog altijd krijgt, maar om voor de hand liggende redenen is het soms moeilijk om de nabestaande te zijn bij wie die uitingen terecht komen, en degene te zijn van wie verwacht wordt dat ze er een perfecte reactie op heeft."

Zelda hoopt toch dat haar vader donderdag herinnerd zal worden. "Mijn punt is dat je pa moet blijven herdenken zoals je maar wilt, maar ik kies ervoor dat in stilte te doen."

Dochter Robin Williams herdenkt in stilte
Dochter Robin Williams herdenkt in stilte (Foto: BuzzE)

Koningspaar naar AustraliŽ en Nieuw-Zeeland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan van 31 oktober tot 4 november naar Australië voor een staatsbezoek. Van 7 november tot en met 9 november brengen ze een staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekend.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reist met het koningspaar mee. Een economische missie gaat gelijktijdig naar Australië en Nieuw-Zeeland. Deze wordt in Australië geleid door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en in Nieuw-Zeeland door minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De gouverneurs-generaal van Australië en van Nieuw-Zeeland hebben het koningspaar voor de staatsbezoeken uitgenodigd.

Koningspaar naar Australië en Nieuw-Zeeland
Koningspaar naar Australië en Nieuw-Zeeland (Foto: ANP)

Vijfde kind voor Jamie Oliver

De vrouw van Jamie Oliver is zondag bevallen van hun vijfde kind. Het jongetje is de tweede zoon van het stel.

Zowel Jamie als zijn vrouw Jools plaatste een foto van het mannetje op Instagram. "Het is een jongen! Iedereen in de Oliver-familie is verrast en blij", schreef de tv-kok daarbij. Jamie vertelt in het bericht dat zijn oudste twee dochters bij het laatste stadium van de bevalling aanwezig waren. In haar post noemt Jools haar man "mijn held" en laat ze weten dat haar dochters de navelstreng hebben doorgeknipt.

Beide ouders laten weten dat de jongste aanwinst in de familie nog geen naam heeft. De Olivers hebben de gewoonte aparte namen te kiezen voor hun kinderen. De dochters uit het gezin heten Poppy Honey, Daisy Boo en Petal Blossom, de oudere zoon gaat door het leven met de naam Buddy Bear.

FOK! Wat een weer..De zure appel

Welkom! De zuurste appel van deze zomer komt eraan. Dat gaat woensdag worden. Er vallen dan veel buien en we mogen blij zijn als het dan 16 graden wordt. Overigens lijkt het weer vanmiddag en morgen sterk op het weerplaatje van de laatste maanden. Buien in het binnenland en zon aan de kust.

Vanmorgen is het overal nog bewolkt en valt er af en toe regen. Vanmiddag klaart het in het westen op en daar breekt de zon dan ook geregeld door. In het binnenland blijven wolken toch wel overheersen en zullen er geregeld enkele buien vallen, waarbij onweer niet is uitgesloten. De middagtemperatuur ligt rond de 20 graden. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig, maar neemt in de loop van de dag iets af.

Ik gaf het al aan, ook morgen zien we de buien met name in het binnenland, terwijl ze in westen weer geregeld zon hebben. Het wordt wel al een graadje frisser. 

Na woensdag komt er geleidelijk aan herstel en het zou wel eens een mooi weekend kunnen worden. Maar zoals we ook dit weekend zagen, een slag om de arm houden is geen onverstandige keuze.

Fijne dag!

Zon op 06:12
Zon onder 21:18
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Luuntje was in Gaiazoo (Foto: Luuntje)
Luuntje was een dagje uit in Gaiazoo. (Foto: Luuntje)

Luuntje was in Gaiazoo (Foto: Luuntje)
Ook dit is een prachtig plaatje uit Gaiazoo (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1786 De top van de Mont Blanc wordt voor het eerst bereikt.
1837 De Hollandse Ijzeren Spoorweg-Maatschappij wordt opgericht.
1963 De grote treinroof in Engeland. Buit: meer dan 2 miljoen pond.
1975 De Chinese Banqiao-dam breekt door. Hierbij vallen circa 26.000 doden.
2004 FC Utrecht wint de Johan Cruijff Schaal door AFC Ajax met 4-2 te verslaan.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Del Potro slaat Djokovic uit olympisch toernooi

Tennisser Juan Martin del Potro heeft op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor een prachtige stunt gezorgd: de Argentijn, al jaren geteisterd door blessureleed, sloeg de grote favoriet voor goud Novak Djokovic uit het toernooi.

In de eerste set ging het volledig gelijk op tussen de twee, hoewel Djokovic in de allereerste game wel flink aan moest zetten om zijn service te houden. In de tiebreak was de Argentijn met 7-4 de betere en dus nam hij na vijf kwartier spelen een voorsprong.

Het tweede bedrijf leverde wederom geen servicebreaks op en dus moest er weer een tiebreak aan te pas komen. Daarin nam Del Potro al snel een 5-0 voorsprong en dat gaf hij niet meer weg. 

In de tweede ronde staat Del Potro tegenover de Portugees João Sousa, die Robin Haase uitschakelde. 

Verschuren mist finale 200 meter vrij, SjŲstrŲm, Ledecky en Peaty zwemmen WR's

Tijdens de tweede finalesessie van het olympisch zwemtoernooi is Sebastiaan Verschuren er niet in geslaagd om de finale van de 200 meter vrije slag te bereiken. Zijn tijd van 1:46,34, twee honderdste langzamer dan in de ochtendsessie, was slechts goed voor een elfde plaats. De Chinees Sun Yang plaatste zich als eerste voor de finale met een tijd van 1:44,63, gevolgd door de Japanner Kosuke Hagino (1:45,45) en Conor Dwyer uit Amerika.

Sarah Sjöström slaagde er eindelijk in om een olympische titel te behalen. In de finale van de 100 meter vlinderslag was de Zweedse oppermachtig en wist de regerend kampioene Dana Vollmer (USA) te verslaan in een wereldrecordtijd van 55,48. Het zilver ging naar de Canadese Penny Oleksiak in 56,48. Vollmer wist wel het brons te pakken in 56,63.

De Britse Adam Peaty zwom een wereldrecord in de finale van de 100 meter schoolslag in een tijd van 57,13. In de series van gisteren wist hij het record al aan te scherpen tot 57,55. Het zilver ging naar de titelverdediger Cameron van der Burgh in 58,69, het brons was er voor Cody Miller uit Amerika. 

De 400 meter vrije slag finale bij de dames werd gedomineerd door de Amerikaanse Katie Ledecky. De 19-jarige zwemster brak haar eigen wereldrecord met twee seconden naar 3:56,49. Vijf seconden later pakte de Britse Jazmin Carlin het zilver in 4:01,23. Leah Smith maakte Amerikaanse feestje compleet door het brons te pakken in 4:01,92. 

Op de 4x100 meter vrije slag heeft Amerika het goud weten te pakken. Met Caeleb Dressel (48,10), Michael Phelps (47,12), Ryan Held (47,72) en Nathan Adrian (46,97) waren ze te sterk voor Frankrijk. Mehdy Metella (48,08), Fabien Gilot (48,20), Florent Manaudou (47,14) en Jeremy Stravius (47,11) eindigden als tweede, een kleine seconde voor Australië met James Roberts (48,88), Kyle Chalmers (47,38), James Magnussen (48,11) en Cameron McEvoy (47,00). 

Tafeltennisster Jie vroeg uitgeschakeld op Spelen, Nigeriaan stunt

Voor tafeltennisster Li Jie is het olympisch toernooi in het enkelspel uitgelopen op een flinke domper. De Nederlandse nummer zeventien van de wereld werd in haar eerste partij - in de derde ronde - uitgeschakeld door de Française Li Xue.

Xue, 53e op de wereldranglijst, had in het begin nog moeite met Jie. De Nederlandse won de eerste twee games, maar de derde, vierde en vijfde gingen allemaal verloren. Toch sleepte Jie er nog een zevende en beslissende game uit, maar daarin was Xue met 11-8 te sterk. 

De verrassing van de dag werd overigens neergezet in het mannentoernooi. De Nigeriaan Aruna Quadri, de mondiale nummer veertig, schakelde daar de Taiwanese nummer zeven van de wereld uit. Chuang Chih-Yuan was zelfs ernstig kansloos: Quadri won met 4-0 en in geen enkele game maakte Chuang ook maar enige kans op de zege. 

Nederland plaatst zich na bizarre ontknoping voor landenfinale turnen

De Nederlandse vrouwenploeg heeft zich als achtste weten te plaatsen voor de landenfinale in het turnen. Na een bizarre ontknoping in de vijfde subdivisie voor Canada houdt Nederland 0.168 punten over op de Canadese dames nadat Brittany Rogers haar balkoefening mislukte door een val. Dat was op dat moment nog de enige mogelijkheid voor Nederland om zich te kwalificeren. 

Japan bleek uiteindelijk iets sterker met een puntentotaal van 172.564 en plaatste zich als zevende, precies tussen Nederland en Duitsland in. 

Sanne Wevers heeft zich uiteindelijk als vierde weten te plaatsen voor de toestelfinale op de balk. Geen van de turnsters uit de laatste subdivisie wist een hogere scoren te halen dan de Nederlandse. 

Noord-Koreaanse gewichtheffer na jaren verslagen

De Noord-Koreaanse gewichtheffer Om Yun-chol is op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro na jaren verslagen. In de klasse tot 56 kilogram moest de immer sympathieke Om het hoofd buigen voor de Chinees Long Qingquan, die daar wel een wereldrecord voor nodig had.

Om pakte in 2012 goud op de Olympische Spelen in Londen en was sindsdien onverslaanbaar: drie wereldtitels op rij gingen naar hem. Hij leek in Rio uitstekend op weg naar een nieuwe gouden medaille, want hij het trekken tilde hij 134 kilogram boven zijn hoofd, een nieuw persoonlijk record. Van Long werd verwacht dat hij bij het trekken een flinke voorsprong moest pakken - Om is op het stoten doorgaans oppermachtig - maar met 137 kilogram pakte hij slechts drie kilo.

Bij het stoten begon Om met 165 kilo, waarmee hij gelijk de leiding nam na de 161 van de Chinees. Op 169 kilo ging het de eerste keer fout, maar bij Om's derde en laatste poging ging het wel goed, wat tot een grote vreugdeuitbarsting leidde. Toch was het nog niet voorbij, want Long had nog één kans: met 170 kilo, een dik nieuw persoonlijk record, zou hij alsnog het goud pakken. Dat lukte en dat niet alleen, met een totaalgewicht van 307 kilogram verbrak Long tevens het zestien jaar oude wereldrecord van de legendarische Turk Hamil Mutlu.

Brons was er in Rio voor de Thai Sinphet Kruaithong, die perfect profiteerde van het falen van de Vietnamees Kim Tuan Thach, de gedoodverfde winnaar van brons. 

Long maakt een einde aan de zegereeks van de Noord-Koreaanse held Om (PROSHOTS/Action Images)
Long maakt een einde aan de zegereeks van de Noord-Koreaanse held Om (PROSHOTS/Action Images)

Wenen wil EU-onderhandelingen Turkije remmen

Oostenrijk dreigt dwars te liggen bij de uitbreiding van de onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de EU. Minister Sebastian Kurz (Buitenlandse Zaken) liet in een interview met de krant Kurier doorschemeren dat hij bereid is zijn veto te gebruiken.

"Ik heb een zetel en een stem in de raad van ministers van Buitenlandse Zaken", zei Kurz in het zondag gepubliceerde vraaggesprek. "Daar is het de vraag of we nieuwe hoofdstukken openen in de onderhandelingen met Turkije. Ik ben daar tegen." Turkije zou volgens hem niet voldoen aan de voorwaarden.

De hoofdstukken verwijzen naar beleidsgebieden waarin Turkije de Europese regels moet overnemen. Tot dusver verloopt dat proces stroef: slechts een van de 35 hoofdstukken is afgerond. Er kan pas een nieuw hoofdstuk worden behandeld als de hele raad daarmee instemt.

Wenen wil EU-onderhandelingen Turkije remmen
Wenen wil EU-onderhandelingen Turkije remmen (Foto: ANP)

Hockeymannen boeken ruime zege op Ierland

De hockeymannen hebben zich na een teleurstellende wedstrijd tegen Argentinië optimaal hersteld. In de tweede poulewedstrijd was Ierland de tegenstander en mede dankzij twee snelle doelpunten aan het begin van de wedstrijd kon Nederland de hele wedstrijd controleren en zelfs de voorsprong nog uitbouwen tot een 5-0 (2-0, 0-0, 2-0, 1-0).

Ierland stond voorafgaand aan het toernooi al niet te boek als een sterke tegenstander, maar toch mocht Oranje net zoals tegen Argentinië deze tegenstander niet onderschatten. Door al meteen vroeg in de wedstrijd de Ieren vol onder druk te zetten kon Nederland meerdere kansen creëren en na slechts zes minuten volgde de eerste treffer van Mink van der Weerden. Amper een minuut later volgde er opnieuw een doelpunt, ditmaal van de zeventienjarige debutant Jorrit Croon. De rest van de eerste helft bleef Nederland de aanvallende partij, maar echt grote kansen werden er niet meer gecreëerd.

In de tweede helft begon Nederland opnieuw aan sterk aanvallend spel. Na meerdere doelpogingen en negen minuten spelen maakte Van der Weerden zijn tweede doelpunt van de wedstrijd uit een strafcorner. Net zoals eerder in de wedstrijd volgde er al bijna direct opnieuw een doelpunt, wat Nederland een comfortabele voorsprong van vier punten gaf. De rest van de wedstrijd bleven kansen vallen aan beide kanten, maar zonder grote doelkansen. Echter, met nog één minuut te gaan in de wedstrijd kreeg Jeroen Hertzberger een vrij zicht op doel, waarmee hij de eindstand tot een vernietigende 5-0 bracht.

Hockeymannen boeken ruime zege op Ierland (Pro Shots / Action Images)
Hockeymannen boeken ruime zege op Ierland (Pro Shots / Action Images)

Thorsdottir en Wevers zeker van meerkampfinale turnen

Eythora Thorsdottir en Lieke Wevers zijn namens Nederland al zeker van de meerkampfinale in het turnen. In de derde subdivisie hebben zij zich weten te kwalificeren voor de finale die op donderdag 11 augustus gaat plaatsvinden. Op dit moment, met nog één subdivisie te gaan, staan de dames respectievelijk twaalfde en achtste. 

In de landenwedstrijd staat Nederland momenteel zevende met een score van 171.929, daar waar er in totaal acht naar de finale zullen gaan. Nederland kan alleen door als in de laatste subdivisie er slechts één land boven Nederland terechtkomt. in de vijfde subdivisie komen Canada, Frankrijk en Japan uit. 

Sanne Wevers staat momenteel vierde in het klassement om de plaatsing voor de finale van de balk. Met haar score van 15.066 maakt ze grote kans om die finale te halen. 

Grote favoriet voor de landenfinale is Amerika. Met een score van 185.238 staan ze ruim 10 punten los van de nummer twee, China. Ook in de meerkampfinale heeft Amerika een luxeprobleem. Met drie turnsters in de top drie wordt Gabby Douglas geschrapt omdat er slechts twee per land naar de finale mogen. Simone Biles (62.366) en Alexandra Raismann (60.607) staan ruim aan kop. 

Eythora Thorsdottir tijdens de oefening op de vloer (Foto: Pro Shots)
Eythora Thorsdottir in actie tijdens de kwalificatie (Foto: Pro Shots)

Ook bokser MŁllenberg wint op Olympische Spelen

Na Enrico Lacruz heeft ook bokser Peter Müllenberg zijn eerste partij op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro gewonnen. De Nederlander nam het in de achtste finales van de klasse tot 81 kilogram op tegen de Iraniër Ehsan Rouzbahani.

De 28-jarige Müllenberg begon uitstekend aan het gevecht en kreeg dan ook unaniem de eerste ronde toegewezen tegen zijn leeftijdsgenoot. Ook in de tweede ronde was de Nederlander nipt beter en wederom werd de ronde unaniem aan hem toegewezen. In de derde en laatste ronde deed Rouzbahani nog wel wat terug en dat leverde hem de ronde op, maar dat was niet meer genoeg om Müllenberg uit het toernooi te slaan. 

Ook bokser Müllenberg (in het rood) wint op Olympische Spelen (Pro Shots / Action Images)
Ook bokser Müllenberg (in het rood) wint op Olympische Spelen (Pro Shots / Action Images)

Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.