Blizzcon 2015 - FOK! games toernooigids voor esports

5. World of Warcraft

World of Warcraft

Hoewel het de oudste game van Blizzard is, heeft World of Warcraft een zeer levendige esports-scene. De charme in wedstrijden van World of Warcraft is niet zozeer dat er heel veel gebeurt - verre van dat zelfs, want het kan heel lang duren voordat een speler doodgaat -  maar de nagelbijtende spanning om te zien wie het eerste moet toegeven maakt het wereldkampioenschap World of Warcraft ontzettend leuk om naar te kijken.

Hoe is de opzet?

Net zoals bij Hearhstone en Heroes of the Storm hebben de team zich geplaatst via regionale kampioenschappen. De verdeling tijdens het wereldkampioenschap is als volgt: Europa en Amerika mogen beiden drie teams afzenden, en China en de combinatie Korea/Taiwan mogen ieder één team naar Anaheim sturen. Australië en Nieuw-Zeeland werden onder het Amerikaanse continent gerekend tijdens de regionale kwalificaties. 

Wow

Het wereldkampioenschap is een Player-versus-Player toernooi van drie tegen drie waarbij gevochten wordt in de zogenaamde arena's. Elke match begint in de arena van Nagrand, en het verliezende team mag vervolgens een arena kiezen uit de resterende maps. Omdat een arena-wedstrijd nogal lang kan duren, worden de spreuken van de healers steeds zwakker, zodat het steeds moeilijker wordt om je teamgenoten te healen. Een wedstrijd heeft een tijdslimiet van 25 minuten.

In de groepsfase spelen de teams een best-of-three series tegen elkaar, waarbij de eerste die twee potjes wint doorgaat naar de volgende ronde. De winnaars van de eerste wedstrijd spelen net zoals bij Hearthstone en Heroes of the Storm tegen elkaar en de winnaar daarvan gaat naar de halve finale. De verliezer van die wedstrijd mag in de herkansing tegen de winnaar van de match tussen de verliezers in de eerste ronde. Vanaf de halve finales wordt een best-of-five series gespeeld.  

Wie doen er mee?

De meest prominente naam van de acht teams is Skill Capped EU, verliezend finalist van vorig jaar. De Europese delegatie bestaat verder nog uit SK Gaming en Solari Gaming, en de Amerikaanse delegatie bestaat uit Cloud9, Tempo Storm en FollowEsports.com. De wereldtitel zal dit jaar in ieder geval niet gaan uit een team uit Azië: het Koreaanse Do It For Fun en het Chinese Original Gangstarr werden door respectievelijk Solarigaming en Followesports.com uitgeschakeld in het toernooi.

Wat staat er op het spel?

Net zoals bij Hearthstone en Starcraft is hier ook de prijzenpot 250.000 dollar, al is de verdeling wat anders: de wereldkampioen mag hier 120.000 dollar op zijn bankrekening bijschrijven, de tweede plaats krijgt nog steeds 50.000 dollar en de derde en vierde plek krijgen 20.000 dollar. Alle spelers die deel uitmaken van het winnende team krijgen daarnaast een trofee in de vorm van de bekende figuur die aan de weerszijden van de Dark Portal staan in World of Warcraft.

wow2

Wie gaat er winnen?

De teams met de beste papieren zijn SK gaming en Skill Capped EU, die zich beiden al gekwalificeerd hebben voor de halve finale. Wanneer beide teams tegenover elkaar komen te staan in de finale, zal dit een clash worden waar iedere liefhebber van World of Warcraft-PvP van zal smullen. Het Noord-Amerikaanse Cloud9 kan echter de verassing gaan worden van dit toernooi. Het team bestaat slechts uit drie spelers in plaats van de gebruikelijke vier en ze hebben minder toernooi-ervaring, maar hun rogue/mage/druid samenstelling is er een die gevreesd wordt door zowel vriend als vijand.

Groep A

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
30 oktober SK Gaming - Original Gangstarr 2 - 0  
30 oktober Tempo Storm - Solari Gaming 2 - 0  
31 oktober SK Gaming - Tempo Storm 2 - 0 SK Gaming naar halve finale
31 oktober Solari Gaming - Original Gangstarr 2 - 0  Eliminatiewedstrijd; Original Gangstarr uitgeschakeld
6 november Tempo Storm - Solari Gaming 2 - 0 Herkansing; Tempo Storm naar halve finale

Groep B

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
30 oktober Cloud9 - Do It For Fun 2 - 0  
30 oktober Skill Capped EU - Followesports 2 - 0  
31 oktober Cloud9 - Skill Capped EU 0 - 2 Skill Capped EU naar halve finale
31 oktober Followesports - Do It For Fun 2 - 1  Eliminatiewedstrijd; Do It for Fun uitgeschakeld
6 november Cloud9 - Followesports  2-1 Herkansing; Cloud9 naar Halve finale


Halve finale

Datum Wedstrijd Uitslag
6 november SK Gaming - Cloud9 3 - 1 
6 november Skill Capped EU - Tempo Storm 3 - 1 

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
7 november SK Gaming - Skill Capped EU 3 - 2 

 

Wanneer moet ik kijken?

De laatste groepswedstrijden worden afgewerkt op vrijdag en beginnen om 20:45 uur. Daarna zijn gelijk al de halve finales, die om 22:45 uur beginnen. Zaterdag is de finale, waarvan de voorshow vanaf middernacht begint. De finale wordt vanaf 00:30 uur gespeeld.