Blizzcon 2015 - FOK! games toernooigids voor esports

4. Starcraft

Starcraft

Zeker met de release van Legacy of the Void vlak na Blizzcon zal het Starcraft-toernooi interessant gaan worden, al is het maar omdat het de laatste keer is dat we de meest spectaculaire strategieën nog één keer kunnen zien voordat ze grondig op de schop gaan. Starcraft zal misschien lastiger te volgen zijn voor de incidentele kijker dan andere games zoals Hearthstone of Heroes of the Storm, maar de snelheid waarmee de spelers hun basis opzetten en de dodelijke efficiëntie waarmee ze de tegenstander van de kaart proberen te vegen is ongeëvenaard, en zeer spectaculair om te zien.

Hoe is de opzet?

Net zoals bij Hearthstone kunnen Starcraft-spelers punten bij elkaar sprokkelen door hoog te eindigen in bepaalde toernooien. De opzet van een Starcraft-seizoen is een beetje apart, want er zijn namelijk drie 'grote' competities waarbij de meeste punten te behalen zijn: de GOMeXP Global StarCraft II League (GSL), georganiseerd door de Zuid-Koreaanse streamingdienst GOMexP, de StarCraft II StarLeague (SSL), georganiseerd door het Koreaanse kabelbedrijf SPOTV, en de World Championship Series Premier League (WCS), georganiseerd door Blizzard zelf. Elke competitie vindt in één seizoen drie keer plaats. Daarnaast zijn er de zogenaamde partner events, kleinere toernooien die gespreid over het hele jaar plaats vinden. Hier vallen de toernooien van onder andere gamescom en dreamhack onder. De zestien spelers die de meeste punten bij elkaar spelen aan het einde van het seizoen, mogen hun koffers pakken voor Blizzcon. 

Eindstand

De eindstand aan het einde van het seizoen

Starcraft is op Blizzcon de enige game van de vier die geen groepsfase heeft. Alle zestien spelers worden gelijk in een knock-outfase gegooid waar een best-of-five series gespeeld wordt. Voor de finale geldt een best-of-seven.

 Wie doen er mee?

Als er een land niet ondervertegenwoordigd is bij het Starcraft­-toernooi op Blizzcon, dan is het Zuid-Korea. Alle spelers die zich gekwalificeerd hebben voor de eindronde hebben de Zuid-Koreaanse nationaliteit behalve één speler: de Franse Lilbow, die zich specialiseert in Protoss. Verassend is het niet, aangezien Starcraft II zowat de nationale sport van Zuid-Korea is en de game vaak wordt uigezonden door grote televisienetwerken, soms zelfs primetime. Grote namen zijn Protoss-speler Kim "herO" Joon Ho, Zerg-specialist en huidig wereldkampioen Lee "Life" Seung Hyun en Lee "INnoVation" Shin Hyung, die na een wederopstanding in juli weer in bloedvorm is.

Wat staat er op het spel?

De prijzenpot is identiek aan die van Hearthstone. Er is 250.000 dollar in totaal te verdelen, met 100.000 dollar voor de wereldkampioen, 50.000 dollar voor de verliezend finalist en 15.000 dollar voor de derde en vierde plaats. De wereldkampioen ontvangt daarnaast de gosu-trofee, een trofee die de vorm heeft van een Xel'Naga artificact. De naam van de wereldkampioen wordt in de trofee gegraveerd en deze krijgt een kleinere versie van de trofee mee naar huis als aandenken. Detail: "gosu" is het Koreaanse woord voor iemand met die zeer bekwaam is.

 Gosu-trofee
De gosu-trofee

Wie gaat er winnen?

Veel Starcraft-fans voorspellen dat de finale een clash wordt tussen INoVation en sOs, met INoVation die uiteindelijk wereldkampioen wordt. Life zal er uiteraard gebrand op zijn zijn titel te verdedigen, maar de statistieken zijn niet in zijn voordeel. Van alle wedstrijden die hij dit seizoen heeft gespeeld won hij net de meerderheid en vooral terran-spelers zijn zijn grote zwakte. Daarnaast komt hij al in de kwartfinale INnoVation tegen, een van de beste terran-spelers ter wereld. Het zal echter niet de eerste keer zijn dat Life voor een verassing kan zorgen: vorig jaar versloeg hij topfavoriet Zest in de eerste ronde van het wereldkampioenschap, om vervolgens door te denderen door het toernooi en de wereldtitel op te eisen.

Gevaarlijke outsider is de als zevende geplaatste Hydra die driekwart van al zijn gespeelde wedstrijden afgelopen seizoen heeft gewonnen, maar dit was voornamelijk tegen tegenstanders die ver onder zijn niveau zaten.

Eerste ronde

Datum Wedstrijd Uitslag
1 november herO (Protoss) - FanTaSy (Terran) 3 - 1
1 november ByuL (Zerg) - Classic (Protoss) 0 - 3
1 november INoVation (Terran) - Zest (Protoss) 3 - 0
1 november Life (Zerg) - Lilbow (Protoss) 3 - 0 
1 november Rain (Protoss) - Polt (Terran) 3 - 2
1 november PartinG (Protoss) - sOs (Protoss) 2 - 3
1 november Dream (Terran) - Hydra (Zerg) 2 - 3
1 november Maru (Terran) - Rogue (Zerg) 0 - 3

Kwartfinale

Datum wedstrijd uitslag
6 november herO (Protoss) - Classic (Protoss) 1 - 3 
6 november INnoVation (Terran) - Life (Zerg) 1 - 3 
6 november Rain (Protoss) - sOs (Protoss) 0 - 3 
6 november Hydra (Zerg) - Rogue (Zerg) 1 - 3 

Halve finale

Datum Wedstrijd Uitslag
7 november Classic (Protoss) - Life (Zerg) 2 - 3 
7 november sOs (Protoss) - Rogue (Zerg) 3 - 0 

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
7 November  Life (Zerg) - sOs (Protoss) 3 - 4 



Wanneer moet ik kijken?

De kwartfinales beginnen vrijdag vanaf 21:15 uur. De halve finales worden gespeeld op zaterdag vanaf 21:30 uur, en de finale zal vanaf 1:00 uur te zien zijn.