Blizzcon 2015 - FOK! games toernooigids voor esports

2. Heroes of the Storm

Heroes of the Storm

In een voorafgaand interview met Dustin Browder en Kaeo Milker kon je lezen dat Blizzard van plan was om te gaan knallen met Heroes of the Storm op Blizzcon, en ze lijken die beloften te hebben gehouden.  Met de grootste prijzenpot van de vier toernooien en streams in maar liefst 14 talen om de wedstrijden te volgen gaat de MOBA waarin helden van de verschillende Blizzard-universums tegen elkaar strijden zeker voor veel spektakel zorgen.

Hoe is de opzet?

Aan het toernooi van Heroes of the Storm doen acht teams mee: twee uit Europa, twee uit Amerika, twee uit China, een uit Taiwan en een uit Korea. De Amerikaanse competitie bevat naast Noord-Amerika ook Zuid-Amerika, Zuidoost Azië en de combinatie Australië en Nieuw-Zeeland. De plaatsen voor Blizzcon werden vergeven op regionale kampioenschappen voor ieder continent.

Heroes of the Storm
Het toernooi bestaat uit een groepsfase (die het afgelopen weekend gespeeld is) met twee groepen en een knock-outfase. In de groepsfase wordt een best-of-three series gespeeld, waarbij het eerste team dat twee potjes wint doorgaat naar de volgende ronde. De winnaars van de eerste match in de groepsfase spelen tegen elkaar, en de winnaar van die wedstrijd gaat gelijk door naar de halve finale. De verliezer van die wedstrijd mag nog in de herkansing tegen de winnaar van de wedstrijd van de verliezers van de eerste match. In de halve finale wordt de best-of-three series een best-of-five, en in de finale wordt een best-of-seven gespeeld.

Voor Blizzcon geldt dat de laatste patch nog niet beschikbaar is, dus spelers kunnen geen gebruik maken van de Starcraft-hero Artanis. Dit betekent dat de laatst toegevoegde hero lt. Morales is.

Wie doen er mee?

Voor degene die af en toe naar een esport-wedstrijd kijkt zal het Noord-Amerikaanse Cloud9 bekend in de oren klinken, aangezien zij ook teams hebben die meedoen aan competities van andere MOBA's zoals League of Legends en DotA 2. Ook de nummer twee van de regionale Amerikaanse kampioenschappen Tempo Storm doet mee. Voor de Europeanen is er het Engelse Team Dignitas en het Oekraïnse Natus Vincere, en vanuit China komt Team YL en Brave Heart, de laatstgenoemde via een gelukje doordat het als eerste geplaatste eStar Gaming geen visum kon krijgen. Taiwan zendt GIA af, de Koreanen proberen furore te maken met Team DK.

Wat staat er op het spel?

Hoewel het de meest recente game van alle vier is, heeft Heroes of the Storm wel de grootste prijzenpot van maar liefst 500.000 dollar. De nummers drie en vier winnen 50.000 dollar, de nummer twee 120.000 dollar, en de winnaar gaat met maar liefst 200.000 dollar naar huis.

Wie gaat er winnen?

Daar zijn de fans nog niet over uit. Topfavorieten zijn Cloud9, Team DK en Natus Vincere. Zowel Natus Vincere als Cloud 9 hebben zich al geplaatst voor de halve finale. Tempo Storm behoorde ook tot de favorieten, maar hun gebrek aan flexibiliteit in teamsamenstelling plus dat ze de laatste tijd hun draai niet kunnen vinden gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat ze halve finale niet gaan halen. Moet er een winnaar gekozen worden, dan wordt het waarschijnlijk Natus Vincere. Hun spelers zijn ontzettend flexibel in zowel herokeuze als rol binnen het team, en doordat ze zich zo snel kunnen aanpassen lijken ze altijd een antwoord te hebben op de strategie van de tegenstander. Als je als neutrale kijker ook een team wilt kiezen om aan te moedigen, zit je met Natus Vincere helemaal goed: door hun onvoorspelbaarheid is het een van de leukste teams om naar te kijken.

Groep A

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober Cloud9 - GIA 2 - 0  
28 oktober Team Dignitas - Team YL 2 - 1  
28 oktober Cloud 9 - Team Dignitas 2 - 1 Cloud9 naar halve finale
6 november Team YL - GIA 2 - 0  Eliminatiewedstrijd; Team YL naar herkansing
6 november Team Dignitas - Team YL  2 - 0  Herkansing; Team Dignitas naar halve finale

Groep B

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober Team DK - Tempo Storm 2 - 1  
28 oktober Natus Vincere - Brave Heart 2 - 0  
28 oktober Team DK - Natus Vincere 1 - 2 Natus Vincere naar halve finale
6 november Brave Heart - Tempo Storm 2 - 1  Eliminatiewedstrijd; Brave Heart naar herkansing
6 november Team DK - Brave Heart  2 - 1  Herkansing; Team DK naar halve finale

Halve finale

Datum Wedstrijd Uitslag
7 november Cloud 9 - Team DK 2 - 0 
7 nobember Natus Vincere - Team Dignitas 0 - 2 

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
7 november Cloud 9 - Team Dignitas 3 - 0 


Wanneer moet ik kijken?

De resterende groepswedstrijden worden vrijdag gespeeld, van 01:00 tot 07:00 uur Nederlandse tijd. De halve finales worden op zaterdag gespeeld en beginnen om 18:45 uur. De finale wordt gespeeld vanaf 21:45 uur.