Starcraft in Katowice - Interview met Elazer

Denk je aan Starcraft II en de beste spelers van Europa, dan kom je al gauw uit bij onder andere Mikołaj "Elazer" Ogonowski, de Poolse zerg. Hij kwam het verste van alle buitenlanders tijdens de playoffs op Blizzcon in 2016, was halve finalist tijdens de Dreamhack-toernooien in Jönköping en Montreal en won zelfs de titel in Valencia, in een jaar dat gedomineerd werd door Alexander "Neeb" Sunderhaft, de Amerikaanse Protoss. Elazer mocht dan ook niet ontbreken op zo'n groot toernooi als de Intel Extreme Masters in Katowice, maar ging onderuit in een (sterke) groep met onder andere Classic, sOs en Trap. Puddington sprak met hem na afloop van het toernooi.

Elazer

Als een Poolse speler in je thuisland, zijn de Intel Extreme Masters extra speciaal voor je?

Voor mij persoonlijk zijn toernooien in Polen altijd het hoogtepunt van het jaar. Katowice is natuurlijk altijd geweldig maar mijn favoriete toernooi is nog altijd het toernooi van Krakau in 2016. Ik kwam niet verder dan de beste 32, maar het was fantastisch. Daarnaast zijn dit soort toernooien altijd de grootste toernooien met het sterkste deelnemersveld: in dat opzicht is Katowice twee vliegen in één klap.

Je zei al dit het toernooi was met het sterkste deelnemersveld, en helaas werd je ook uitgeschakeld in de groepsfase. Wanneer je daar op terugkijkt, denk je dat er een moment was waar je kon zeggen dat je goed hebt gespeeld?

Ik vind van niet. Ik weet dat het toernooi een sterk deelnemersveld heeft, maar mijn groep kwam niet op mij over als onverslaanbaar. Maar ik kwam ook naar dit toernooi zonder veel zelfvertrouwen: ik voel me behoorlijk uit vorm en ik de trainingen gingen slecht, wat ik ook probeerde. Normaal denk ik dat ik mentaal twee keer zo sterk ben en dat ik makkelijk "in de zone" kan komen, maar deze keer ging het echt niet. Zelfs als ik in mezelf geloofde verloor ik nog en dan wordt het moeilijk om je zelfvertrouwen te behouden, dus ik ben dan ook niet heel erg verrast.

Ik had gedacht dat de derde plaats er misschien nog in zou zitten, maar in de eerste match tegen HeRoMaRinE verloor ik met 2-0 en toen had ik nog tegenstanders die nog sterker waren.

De Intel Extreme Masters is één toernooi, en er zijn er nog veel te gaan dit seizoen. Wat zou je willen bereiken?

Ik probeer altijd het hoogst mogelijke te bereiken, en er is geen grens die ik aanhoud. Ik zou alles willen winnen, dus ik ga hard trainen in de komende maanden en dan ga ik waarschijnlijk naar Korea, om aan het tweede seizoen van de GSL (Global Starcraft League) mee te doen.  Ik kijk er heel erg naar uit om terug in vorm te komen, want na dit toernooi bedenk ik me maar altijd dat het niet nóg slechter kan.

Wanneer het aankomt op de game zelf, denk je dat de meta op dit moment gunstig voor je is? Zou je aanpassingen willen?

Ik denk dat meta iets is dat moeilijk te beschrijven is. Ik denk dat wat ik nu speel niet echt bij mijn speelstijl past, maar dat ligt niet zozeer aan de meta: meta is iets wat ik voor mezelf maak. Ik ga naar mijn speelstijl kijken kijken de komende maanden en mijn arsenaal aan strategieën aanpassen. Ik heb al wat coole ideeën hoe ik zerg versus protoss ga benaderen.

 Kun je ons wellicht een hint geven over wat je van plan bent?

Vooral spelen wat ik leuk vind om te spelen, met meer agressiviteit. Een voorbeeld van dit toernooi van een game die ik had gewonnen was met swarm hosts, en normaal gesproken zijn het verschrikkelijke units maar misschien is er wat potentieel. Maar je kan natuurlijk niet voor iedere game swarm hosts gebruiken, dus ik moet meer strategieën gaan ontwikkelen.

Zijn er spelers die je op dit moment respecteert en waar je voorbeelden aan neemt?

Ik heb momenteel niet erg veel idolen in vergelijking met vroeger. Vroeger was het heel simpel met Life, maar sinds het matchfixing-schandaal is dat wel voorbij. Toen was het voor een tijdje Dark en kopieerde ik wat hij deed, en momenteel doet Rogue het erg goed. Ik vind ook dat Serral het goed doet en hij is eigenlijk de enige buitenlandse speler die ik kijk. Momenteel zijn het alleen Dark en Serral die ik echt intensief volg maar ook zij hebben geen invloed op hoe ik de games benader: zij zijn misschien wat beter met behendigheid maar niet met strategie.

Heel erg bedankt!

Elazer2