Blizzcon 2015 - FOK! games toernooigids voor esports

3. Hearthstone

Hearthstone

Veel professionele Hearthstone-spelers zullen lichtelijk in paniek zijn geraakt vlak voor het begin van Blizzcon. Een paar weken van tevoren kondigde Blizzard namelijk aan dat de kaart warsong commander een flinke nerf zou gaan krijgen, wat tevens het einde betekende van het zogenaamde 'patron warrior'-deck - een deck dat in het arsenaal van veel Hearthstone­-spelers zat, zowel onder amateurs als professionals. Het zal interessant worden om te zien met welke decks de spelers aan komen zetten om het gat wat deze nerf heeft achtergelaten op te vullen.

Hoe is de opzet?

Afgelopen jaar kon elke Hearthstone-speler punten verzamelen tijdens regionale kwalificatietoernooien, onderverdeeld in 4 continenten: Amerika (Dus Noord-Amerika en Zuid-Amerika samen), Europa, China en de rest van Azië. De acht spelers die op hun continent de meeste punten hadden verzameld deden mee aan een regionaal kampioenschap. De nummers een, twee, drie en vier van die toernooien mogen laten zien wat ze waard zijn op Blizzcon.

 Hearthstone

Tijdens de groepsfase (die afgelopen weekend gespeeld is) wordt elke regionale kampioen in een aparte groep in gedeeld, en de nummers twee worden vervolgens ook in een groep ingedeeld waarbij hun regio verschilt van die van de nummer een. Vervolgens worden de nummers drie en vier van regionale kampioenschappen at random toegewezen aan groepen die hun continent nog niet bevatten. Vervolgens speelt de nummer een tegen de nummer vier, en de nummer twee tegen de nummer drie.

Elke wedstrijd is een best-of-five serie waarbij de eerste die drie potjes wint, door gaat naar de volgende ronde. Spelers die hun eerste match winnen spelen daarna tegen elkaar, en de winnaar daarvan gaat gelijk door naar de kwartfinale. De verliezer van die wedstrijd mag in de herkansing nog spelen tegen de winnaar van de twee verliezers. Van elke groep gaan dus twee spelers naar de kwartfinale. Vanaf de kwartfinale is het een knock-out fase.

 Wie doen er mee?

Uiteraard Hollands glorie Thijs "ThijsNL" Molendijk, die afgelopen oktober het Europese kampioenschap Hearthstone won.  Ook de nummer drie van het afgelopen EK, Sebastian "Ostkaka" Engwall gaan we terugzien in het weekend van 6 november. Voor China is er Hong "Zoro" Yijie en Guo "DieMeng" Zihao. Winnaar van de Aziatische kampioenschappen Hakjun "Kranich" Baek maakte ook geen fouten in de voorronde en strijdt dit weekend ook om de titel. De Aziatische delegatie wordt compleet gemaakt met de Taiwanese Ho "Pinpingho" Kow-ping en de Japanse Kno. De Amerikaanse delegatie heeft momenteel alle hoop gevestigd op de Canadese Hotform. Grote afwezige dit toernooi is Jeffrey "Trump" Shih, de populaire streamer die ver onder de maat presteerde tijdens het Noord-Amerikaanse kampioenschap van Hearthstone.

Thijs
Thijs "ThijsNL"Molendijk tijdens Dreamhack 2015

Wat staat er op het spel?

Een prijzenpot van 250.000 dollar. De winnaar kan 100.000 dollar op zijn rekening bijschrijven, de nummer twee een zeer respectabele 50.000 dollar en de nummers drie en vier ieder 15.000 dollar. De winnaar krijgt daarnaast ook een fraaie trofee.

Hearthstonetrofee

Wie gaat er winnen?

Een gamer met een beetje nationalistische trekken hoopt natuurlijk dat Thijs als wereldkampioen naar huis gaat, en laten we eerlijk zijn: die kans is vrij groot. Thijs veegde de vloer aan met Yu "NoTomorrow" Jian in de groepsfase en ook van Kno, nota bene verliezend finalist van het Aziatisch kampioenschap liet hij geen spaan heel. Op zijn tactisch spel lijken de grote jongens voorlopig nog geen antwoord te hebben. Thijs lijkt nu helemaal vrij baan te hebben doordat tegenstanders die hem uit konden schakelen zoals PurpleDrank en Lifecoach al uit het toernooi liggen. Maar wellicht is het nog te vroeg om victorie te kraaien, want wanneer de spelers Kranich en Pinpingho favorieten kunnen verslaan, kunnen ze ook Thijs van de titel af houden.

Groep A

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober Thijs - NoTomorrow 3 - 0  
28 oktober Kno - JAB 3 - 2  
29 oktober JAB - NoTomorrow 3 - 2 Eliminatiewedstrijd; NoTomorrow uitgeschakeld
30 oktober Thijs - Kno 3 - 1 Thijs naar kwartfinale
31 oktober Kno - JAB 3 - 1 Herkansing; Kno naar kwartfinale

Groep B

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober Kranich - Lifecoach 3 - 1   
28 oktober Zoro - Nias  3 - 2  
29 oktober Nias - Lifecoach 1 - 3 Eliminatiewedstrijd; Nias uitgeschakeld
30 oktober Kranich - Zoro 2 - 3  Zoro naar halve finale 
31 oktober Kranich - Lifecoach 3 - 0  Herkansing; Kranich naar kwartfinale 

Groep C

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober LoveCX - Ostkaka 1 - 3   
28 oktober Hotform - Neilyo 3 - 1   
29 oktober Neilyo - LoveCX  3 - 2  Eliminatiewedstrijd; LoveCX uitgeschakeld 
30 oktober Ostkaka - Hotform 3 - 1  Ostkaka naar kwartfinale 
31 oktober Hotform - Neilyo  3 - 2  Herkansing; Hotform naar kwartfinale 

Groep D

Datum Wedstrijd Uitslag Opmerkingen
28 oktober Purpledrank - Pinpingho 1 - 3   
28 oktober Neirea - DieMeng 1 - 3   
29 oktober Neirea - Purpledrank 2 - 3  Eliminatiewedstrijd; Neirea uitgeschakeld 
30 oktober Pinpingho - DieMeng 2 - 3  DieMeng naar kwartfinale 
31 oktober Pinpingho - Purpledrank 3 - 1  Herkansing; Pinpingho naar kwartfinale 

Kwartfinale

Datum Wedstrijd Uitslag
6 november Thijs - Kranich 3 - 2
6 november Ostkaka - Pinpingho 3 - 1 
6 november DieMeng - Kno 1 - 3 
6 november Zoro - Hotform 2 - 3

Halve finale

Datum Wedstrijd Uitslag
7 november Thijs - Ostkaka 2 - 3 
7 november Kno - Hotform 2 - 3 

Finale

Datum Wedstrijd Uitslag
7 november Ostkaka - Hotform 3 - 0 

Wanneer moet ik kijken?

De eerste twee kwartfinales zijn op vrijdag en beginnen vanaf 21:00 Nederlandse tijd. Daarna is er een onderbreking en worden de laatste twee kwartfinales gespeeld vanaf 02:00 uur. De halve finales beginnen op zaterdag vanaf 19:30 uur, en de finale begint om 23:00 uur.