De gamestop short squeeze, uitgelegd

Het nieuws zal velen vast niet ontgaan zijn: sinds deze week maakt de beurskoers van de Amerikaanse computerspelverkoper Gamestop een spectaculaire vlucht. Mede aangejaagd door miljoenen gebruikers op sociale websites zoals Reddit, die hiermee proberen de elite van Wall Street een hak te zetten. Er zijn zoveel miljarden dollars mee gemoeid dat zelfs de Amerikaanse President Biden de “situatie in de gaten houdt.” Maar wat is er nu precies gebeurd, wie zijn de winnaars en hoe gaat het uiteindelijk aflopen? Een reconstructie.

Gamestop

Wat is er precies gebeurd?

Gebruikers op de subreddit /r/wallstreetbets hebben de koers van het kwakkelende Gamestop kunstmatig omhoog gepompt door massaal aandelen op te kopen door gebruik van ruil-apps zoals RobinHood. De koers is op dit moment van schrijven binnen 2 weken omhoog gegaan van plusminus 20 dollar naar een duizelingwekkende 347 dollar en 51 cent. Sinds gisteren is er een stijging van ruim 200 procent – ongehoord op Wall Street. Maar de grootste gevolgen zijn voor de grootste investeerders op Wall Street. Melvin Capital, dat een groot aandeel had in Gamestop, verloor maar liest 30 procent van de waarde en had een kapitaalinjectie van 2.75 miljard dollar nodig om overeind te blijven. Hoeveel het bedrijf kwijt is is niet bekend, maar de schade loopt waarschijnlijk in de miljarden dollars.  

Hoe hebben ze dat geflikt?

Heel simpel gezegd door Wall Street te verslaan in hun eigen spel. Bedrijven zoals Melvin Capital en andere grote spelers op Wall Street maken gebruik van short selling, waarmee je hoopt dat de koers van een bedrijf omlaag gaat in plaats van omhoog.

Dat werkt zo: neem een willekeurig bedrijf genaamd bedrijf A, dat al tijden lang kampt met financiële problemen. De prijs van één aandeel is 50 dollar. Een investeerder klopt aan bij het bedrijf en geeft aan een aantal aandelen te willen lenen en ze direct te willen verkopen voor de huidige prijs. Het bedrijf gaat akkoord, mits de investeerder over de brug komt met het geld voor de geleende aandelen op het afgesproken tijdstip. Bovendien is er vaak een rente verbonden aan het lenen van deze aandelen, wat aantrekkelijk is voor het bedrijf.

De investeerder krijgt de aandelen en verkoopt ze direct voor 50 dollar. Waar de investeerder nu op hoopt is dat de prijs van de koers omlaag gaat, en zoals verwacht komt de voorspelling uit; de koers van bedrijf A gaat na een rampzalig financieel rapport omlaag naar 40 dollar. De investeerder koopt op het afgesproken tijdstip de aandelen op, maar door de koersdaling van bedrijf A nu voor een veel lagere prijs dan hij deze oorspronkelijk verkocht heeft. De investeerder maakt daardoor winst op het verschil.

Short selling is niet illegaal, maar er wordt op neergekeken: het is in feite een vorm van lijkenpikken. Ook is het riskant, doordat er een geen plafond op de bovenkant zit van de koers van een aandeel en je verlies in theorie oneindig kan zijn. En laat dat doemscenario nu uit zijn gekomen voor grote investeerders op Wall Street: doordat miljoenen gebruikers van /r/wallstreetbets de aandelen van Gamestop opkochten, ging de koers drastisch omhoog doordat de vraag veel groter was dan het aanbod. Dit wordt een short squeeze genoemd. Doordat de investeerders ook nog eens over de brug moesten komen met het beloofde kopen van de aandelen wordt dit effect alleen maar versterkt. De reden waarom gebruikers zo veel aandelen konden opkopen werd mogelijk door investeringsapps op mobieltjes (zoals Robinhood en E*trade), die investeren in aandelen voor een digitale generatie nog makkelijker maakt.

Gamestop

Waarom doet /r/wallstreetbets dit?

Daar zijn twee redenen voor. De eerste is de aankoop van aandelen door Ryan Cohen, oprichter van de dierenvoederwinkel Chewey. Cohen schreef een brief afgelopen November waarin hij flink van leer trok tegen Gamestop. Cohen beschuldigde het bestuur ervan dat ze “niet meegingen met de tijd” en te veel op hun fysieke winkels focusten, en daardoor de boot hebben gemist met trends zoals digitaal streamen en het gebruik van mobiel. Cohen’s brandbrief werd opgevat als een belediging door veel gamers die ook op reddit zitten; ze zien weliswaar de zwaktes van Gamestop maar koesteren ook een liefde voor het bedrijf, vanwege de jeugdherinneringen en de underdog-positie die het nu inneemt tegen online giganten zoals Steam.

De tweede reden is dat Gamestop nu de speelbal is geworden van de machtige elite op Wall Street. Het bedrijf was het grootste doelwit van short selling door rijke investeerders in het afgelopen jaar. De gebruikers van /r/wallstreetbets vatten dit op als een elite die niet zijn lessen heeft geleerd van de financiële crisis van 2008: veel hedge funds moesten toen overeind worden gehouden met kapitaalinjecties door de overheid, wat ten koste ging van de doorsnee belastingbetaler. De jongere generatie die op reddit zit voelt nog steeds de naschokken van het wanbeleid van Wall Street, onder andere lonen die niet zijn meegestegen met de inflatie en een oververhitte huizenmarkt. Het opkopen van de aandelen van Gamestop is daarmee een wraakactie, maar ook een digitale klassenstrijd tussen arm en rijk.

/r/wallstreetbets heeft ook op een bijzonder effectieve manier Wall Street in hun hemd gezet waar protestbewegingen zoals Occupy een aantal jaren geleden alleen maar van konden dromen. Door de koers met miljoenen gebruikers kunstmatig op te pompen hebben ze laten zien dat de beurs kan worden opgevat als een veredeld casino voor de rijken, die niet altijd gelijk loopt met de economische realiteit zoals de midden-en lagere inkomens die ervaren. Door de koers van Gamestop maar ook andere noodlijdende bedrijven zoals bioscoopketen AMC en telefoonproducent Blackberry te zien als één grote meme, wil reddit ook duidelijk maken dat dat de waarde van een aandeel behoorlijk subjectief is.

gamestonks

Wie zijn de winnaars en de verliezers?

Een aantal gebruikers van /r/wallstreetbets zal behoorlijk rijk zijn geworden van de stunt, maar dat is een kleine groep. Verreweg de meeste gebruikers zullen een aantal honderd dollars lichter zijn.

De grootste verliezers zijn de hedge funds en andere grote spelers op Wall Street, die heel zware economische klappen krijgen. Het eerder genoemde Melvin Capital leidde al een enorm verlies, maar ook andere investeerders die aan short selling hebben gedaan zullen enorme verliezen leiden. Het is nog niet te zeggen hoe veel geld er is verloren en of er uberhaupt bedrijven ten onder zullen gaan, maar het verlies voor de hedgefunds wordt nu al geschat op 5 miljard dollar.

De gevolgen voor de bredere financiële markt zullen klein zijn: Gamestop is geen winkel of service waar veel mensen dagelijks gebruik van maken, zoals banken. Alleen de mensen die direct hebben geïnvesteerd in Gamestop zullen de gevolgen gaan merken.

Is dit legaal, wat redditors hier doen?

Dat hangt er van af. Het oppompen van de koers van Gamestop kan worden opgevat als een vorm van “pump and dump”-fraude, waarin fraudeurs goedkoop aandelen opkopen, de koers massaal oppompen met valse positieve berichten en de aandelen op hun hoogtepunt verkopen. Wanneer duidelijk wordt dat alle berichten gelogen zijn, stort de koers weer omlaag en blijven de kopers van de aandelen berooid achter.

Maar er is een verschil. Pump and Dump gaat er van uit dat er misinformatie wordt verspreid om de koers kunstmatig omhoog te laten gaan. Met Gamestop wordt er geen geheim van gemaakt dat het bedrijf al jaren financiële problemen heeft, en investeerders in de aandelen proberen dat beeld niet rooskleuriger te maken.

Als laatste is er hier sprake van een actie die steunt op de individuele acties van duizenden, zo niet miljoenen gebruikers (Wallstreetbets heeft al 2.4 miljoen gebruikers). Het is juridisch onbegonnen werk om deze mensen allemaal te vervolgen. 

Is Gamestop hiermee gered van failissement?

Nee. Gamestop draait al jaren verlies en /r/wallstreetbets heeft een gigantische bubbel gecreeërd die een keer uiteen moet spatten. De koers gaat uiteindelijk vanzelf weer omlaag wanneer blijkt dat Gamestop niet de winst maakt zoals de koers laat zien.

Too Long, Didn't Read? Je kan het ook in filmvorm zien in deze post.