FOK!filmblik: Beestachtige films

Ben (1972)
Dier:
Ratten, heel erg veel ratten
Waarom:
Klassieker. Een eenzame jongen raakt bevriend met een rat genaamd Ben. Ben is echter ook de leider van een groep bloeddorstige ratten die er op los moorden. De film werd vooral bekend door het gebruik van dat verschrikkelijke liedje van Michael Jackson. Ben was het vervolg op het eveneens heerlijk enge Willard uit 1971.

Night of the Lepus (1972)
Dier:
Konijn
Waarom:
Een boer heeft wat last van konijnen en spuit ze in met een experimenteel verdelgingsmiddel. De konijnen muteren tot monsters ter grootte van een wolf en beginnen paarden, koeien en mensen af te slachten. Zelfs de Nationale Garde komt er aan te passen om de superflappies te kunnen stoppen. Dat konijnen niet te vertrouwen zijn wisten we drie jaar later ook door Monthy Python's the Holy Grail.

The Food of the Gods (1976)
Dier:
Wespen, kippen en ratten
Waarom:
Een groepje vrienden gaan op vakantie naar een afgelegen eilandje in Canada als ze worden aangevallen door reusachtige wespen. Ze ontsnappen naar een boerderij die wordt geterroriseerd door een stel enorm grote kippen met een enorm slecht humeur. Al snel ontdekken ze dat alle dieren op het eiland zijn gemuteerd. De ellende is pas compleet is de op het eiland aanwezige rattenkolonie zich tegen de menselijke indringers keert. Een gevecht op leven en dood volgt. Gebaseerd op een verhaal van H.G. Wells, die we ook kennen van absolute klassiekers zoals The Time Machine en War of the Worlds.

The Birds (1963)
Dier:
Vogels in alle soorten en maten
Waarom:
Deze film van Alfred Hitchcock vormde een grote inspiratiebron voor latere thrillers en horrorfilms waarin een dier al moordend een grote rol speelde. Het zou 31 jaar duren voor dit meesterwerk een vervolg kreeg met The Birds II: Land's End. Ook James Nguyen's Birdemic: Shock and Terror, een lekkere B-film met Tippi Hedren, was gebaseerd op de Hitchcock klassieker. Hedren speelde ook de hoofdrol in de Hitchcock-film.

The Crow
Dier:
Kraai
Waarom:
Een jonge gitarist wordt voor de ogen van zijn vriendin door een drugsbende vermoord. Een jaar na zijn dood zit er opeens een zwarte kraai op zijn graf. De kraai wil wraak nemen op de moordenaars. De film was gebaseerd op de gelijknamige cultstrip en werd vooral bekend toen hoofdrolspeler Brandon Lee bij een ongeluk op de filmset om het leven kwam.

Bad Taste (1987)
Dier:
Zeemeeuw
Waarom:
Als je wakker wordt en een zeemeeuw is bezig om je hersens op te vreten, dan mag je die gerust een enorme kopstoot geven. Legendarische cultklassieker van Peter Jackson die hiermee veel lof oogste in de cultscene.