FOK!filmblik: Beestachtige films

Black Sheep (2007)
Dieren:
Schapen

Black Sheep

Waarom:
Omdat je niet verwacht dat die zachtaardig lijkende dieren zo kwaadaardig kunnen zijn. Daar komt rap verandering in als je de Nieuw Zeelandse cultfilm Black Sheep hebt gezien. Net zoals bij de vroege films van Peter Jackson gaat deze komedie ook heerlijk over de top met een kudde schapen die op bloedige wijze wraak willen nemen op hun wrede bazen.

Pig Hunt (2008)
Dier:
Wild zwijn
Waarom:
Pig Hunt is een absurdistische horrorfilm, met wietkwekende chicks die je met alle liefde je strot af komen snijden, maar die in de nachtelijke uren een enorm groot moordend wild zwijn aanbidden. Doe daar nog wat rednecks bij, een stel psychopatische broers en een stel vrienden die samen op zwijnenjacht zijn en je zit gebakken met Pig Hunt. Denk aan een combinatie van Deliverance en Jaws.

Slugs (1988)
Dier:
Slakken

Slugs

Waarom:
Als er op mysterieuze wijze doden vallen is er niemand die ook maar enig idee heeft wat de oorzaak is. Behalve Mike Brady, maar zijn theorie over moordende slakken wordt naar het land der fabelen verwezen. Dan blijkt dat Brady toch gelijk heeft. Spaanse cultfilm waarin op een zeer traag tempo wordt gemoord.

The Fly (1986)
Dier:
Musca Domestica, ook wel bekend als huisvlieg
Waarom:
Cronenberg op zijn sterkst. Jeff Goldblum is Seth Brundle, een wetenschapper die na een mislukt experiment in een huisvlieg transformeert. Vooral de scène waarin Goldblum afgevallen lichaamsdelen in een medicijnkastje bewaart is er eentje om in te lijsten. Als je liefhebber van mandrilapen bent kun je deze film beter overslaan, tenzij je wil weten hoe zo'n beest er binnenstebuiten uitziet.

Them! (1954)
Dier:
Mieren

Them

Waarom:
Met mieren moet je niet omklooien, want dan worden ze pissig. Als ze dan ook nog een portie radioactieve straling te verduren hebben gehad en uitgroeien tot monsterlijk grote beesten heeft de mensheid pas echt een probleem. Men wilde er eigenlijk een 3D-film van maken en dat is nog steeds goed te zien met vlammenwerpers die op de toeschouwer lijken te schieten. Oorspronkelijk zou de film in kleur worden geschoten maar na een paar testopnames bleek de regisseur niet tevreden en nam de film in zwart-wit op.

Eight Legged Freaks (2002)
Dier:
Spinnen

Eight Legged Freaks

Waarom:
Als er één dier is dat door velen wordt gevreesd dan is het wel de spin. Vogelspinnen, zwarte weduwes, kruisspinnen, we hebben er niks mee. Ze dienen alleen als een dankbaar onderwerp voor veel griezelige films zoals onder meer Earth vs the Spider (1958), Kingdom of the Spiders (1977) en Arachnophobia (1990). Eight Legged Freaks is een prachtig eerbetoon aan de monsterfilms uit de jaren vijftig. In een afgelegen dorpje in Amerika worden proeven gedaan met extreem giftige spinnen. En laat nou net daar een ongeluk gebeuren met een vrachtwagen beladen met vaten met giftige stoffen waarvan de spinnen enorm groeien en als gruwelijke monsters de aanval op het dorpje inzetten. Beestachtig leuke film.

King Kong (1933)
Dier:
Gorilla
Waarom:
Na al het bovenstaande gegriezel wordt het dan wel eens tijd voor een ouderwetse avonturenfilm. Een filmcrew gaat naar een eiland om daar opnames te maken. Ze ontdekken al snel dat het eiland wordt bevolkt door prehistorische monsters en moeten vechten om te overleven. Bij een aanval door een tyrranosaurus rex worden Ann Darrow (Fay Wray) en regisseur Carl Denham (Robert Armstrong) door een reusachtige aap gered. Denham ruikt opeens geld en weet de monsterlijke aap met een gasbom uit te schakelen en mee te nemen naar Broadway. Natuurlijk weet het beest daar te ontsnappen en maakt er een fijne puinhoop van in New York. Uiteindelijk klimt het arme dier in het Empire State Building waar het door dubbeldekkers uit de spits wordt geschoten. Een epische avonturenfilm met een zwaar dramatisch einde. "No, it wasn’t the airplanes; it was beauty killed the beast." Ook de remakes uit 1976 en 2005 zijn zeer de moeite waard.