FOK!filmchicks: Te vroeg overleden filmsterren

Filmchicks Peter Sellers

Wie: Peter Sellers (1925-1980), oftewel Inspector Clouseau uit de Pink Panther films van Blake Edwards.
In de jaren 60 had Sellers zijn grootste successen met The Pink Panther (1963), Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) - waarvoor hij zijn eerste Oscarnominatie kreeg - What's New, Pussycat (1965) en Casino Royale (1967). Later werden nog drie vervolgfilms in de serie Pink Panther gemaakt. In 1965 stond Sellers als eerste man op de omslag van Playboy.
In 1979 speelde Sellers de hoofdrol in Being There. De rol everde hem z'n tweede Oscarnominatie op. De Oscar ging echter dat jaar naar Dustin Hoffman voor zijn rol in Kramer vs. Kramer. Sellers laatste film, The Fiendish Plot of Dr. Fu Manchu kwam in 1980 kort na zijn dood uit, maar flopte jammerlijk. Blake Edwards bracht na de dood van Peter Sellers' nog één Pink Panther film uit: Trail of the Pink Panther (1982), gemaakt met overgebleven materiaal uit de vorige Pink Panther films.
Zeker zien: Lekker een avondje Pantheren! maar Dr. Strangelove is ook een must see als je die nooit gezien hebt.

Filmchicks river phoeni

Wie: River Phoenix (1970-1993) werd geboren als River Jude Bottom. De familie Bottom wijzigden hun achternaam (begrijpelijk!) op een gegeven moment in 'Phoenix'.
River werd al op een jonge leeftijd acteur. Eerst kleine rollen in B-films, maar al snel daarna werd hij opgemerkt in de film Explorers (1985). Een ster werd hij in 1986, nadat hij in Stand By Me en The Mosquito Coast te zien was. In 1988 speelde hij in Running on Empty, waarvoor hij genomineerd werd voor een Oscar. Als tiener-Indiana was hij te zien aan het begin van Indiana Jones and the Last Crusade (1989). Met Keanu Reeves speelde hij samen in My Own Private Idaho (1991). Voor deze rol als de homoseksuele Mike werd River onderscheiden met diverse prijzen.
Eind 1993 stierf River Phoenix, toen 23, op de stoep van de nachtclub The Viper Room. Een overdosis heroïne en cocaïne had een hartaanval als gevolg. Hij werkte destijds aan de film Dark Blood. De film Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles stond al op stapel voor ná Dark Blood. Christian Slater nam de rol van River over. Leonardo DiCaprio nam de rol over in Total Eclipse, waarin River ook te zien zou zijn geweest.
Zeker zien: My Own Private Idaho, van Gus van Sant. Over zelfredzame verschoppelingen, gedeeltelijk gebaseerd op Shakespeare's Henry IV.

Filmchicks natalie wood

Wie: Natalie Wood (1938-1981) speelde als kind al in enkele Hollywoodfilms. Bij haar eerste film was ze pas 4 jaar oud. De film Rebel Without a Cause (1955), waarin zij samen te zien was met James Dean, maakte haar op 17-jarige leeftijd echt beroemd en leverde haar een Oscar-nominatie op. In 1961 speelde Wood 'Maria' in de verfilming van de musical West Side Story.
Natalie Wood vond de dood op slechts 43-jarige leeftijd na een zeiltochtje met haar man Robert Wagner en Christopher Walken. Wood gleed waarschijnlijk uit tijdens het verplaatsen van een sloep die tegen hun zeiljacht aan stootte welke voor anker lag. Ze viel in het water met haar regenjas aan en verdronk. Er volgden theorieën dat Wood zelfmoord had gepleegd uit frustratie over haar 'onbeantwoorde liefde voor Walken'. In 2011, 30 jaar na haar verdrinken, werd het onderzoek naar haar dood opnieuw geopend. Dit onder andere door een verklaring van de kapitein van het jacht destijds. Haar levensverhaal is verfilmd als The Mystery of Natalie Wood.
Zeker zien: Rebel Without a Cause. Dat komt mooi uit, want die hebben we je net bij James Dean ook al aangeraden!

Filmchicks brandon lee

Wie: Brandon Bruce Lee (1965-1993), zoon van de legendarische vechtsportacteur Bruce Lee. Bruce zelf hoort natuurlijk ook genoemd te worden in dit overzicht, hij stierf op slechts 32-jarige leeftijd. Dus bij dezen.
Brandon Lee begon zijn acteercarrière toen hij 20 was in de televisiefilm Kung Fu: The Movie (1986). Hierna speelde hij in diverse films uit Hongkong en Hollywood, maar hij weigerde te spelen in de film Dragon: The Bruce Lee Story.
In 1993 speelde Brandon de hoofdrol in The Crow. Tijdens het opnemen van deze film raakte hij verwond door een pistoolschot. Het pistool was dan wel geladen met losse flodders, er zat echter een echte kogel in de loop. Acteur Michael Massee schoot, onwetend dat de kogel in de loop zat. Enkele uren later overleed Lee aan zijn verwondingen. Er wordt beweerd dat het stuk film waarop het schietincident staat, daadwerkelijk in The Crow is gebruikt. De film werd afgemaakt door gebruik te maken van digitaal aangepaste stock footage en scènes met lookalikes.
Zeker zien: Uiteraard... The Crow. Goede actie en zoals Roger Ebert (Amerikaans filmrecensent) schreef: a stunning work of visual style".

Filmchicks MCD

Wie: Michael Clarke Duncan (1957-2012) wilde altijd al graag acteren en begon hiervoor aan een opleiding. Hij moest daar noodgedwongen mee stoppen toen zijn moeder ziek werd, zodat hij voor zijn familie kon zorgen. Later werd MCD bodyguard van celebs als LL Cool J, Will Smith, Martin Lawrence en The Notorious B.I.G.
Toen B.I.G. werd neergeschoten was dat voor Duncan een aanleiding om het het bodyguardleven gedag te zeggen. Hij pakte zijn oude ambitie weer op en figureerde in piepkleine naamloze filmrolletjes en gastoptredens in televisieseries. Dankzij zijn niet geringe postuur verscheen hij doorgaans als bodybuilder, dommekracht of uitsmijter.
In 1999 kwam zijn grote doorbraak toen hij de reusachtige gevangene John Coffey "I get a little scared in the dark sometimes" speelde in The Green Mile. Voor deze rol werd Duncan genomineerd voor zowel een Academy Award als een Golden Globe. Clarke Duncan stierf in de nasleep van een hartaanval.
Zeker zien: Bovengenoemde The Green Mile. Gewoon doen, ook als je hem al twee keer gezien hebt.

Tot slot:
Helaas zijn er meer acteurs en actrices (veel) te vroeg overleden dan dat er hierboven in het overzicht staan. Mocht een van jouw favoriete acteurs of actrices die ook te vroeg zijn heengegaan hier ontbreken, laat het ons weten en eer hem of haar alsnog in je reactie!