FOK!filmchicks: Kale Filmkoppen Special

Mannen heb je In alle soorten en maten. Zo heb je dikke en dunne, hetero’s en homo’s, goede acteurs en Ben Stiller: de mogelijkheden zijn eindeloos. Vandaag richten wij ons op de crème de la crème, de bazen der bazen, de epitomen der mannelijkheid... kale koppen!

Sommigen kregen al vroeg op hun flikker van moeder Natuur, sommigen iets later en weer anderen hebben gewoon een kale do, maar deze lijst bevat stuk voor stuk persoonlijkheden die niet onderdoen voor hun harige collega’s. Integendeel, deze mannen komen er bepaald niet kaal van af! Ben je niet bang dat je haar uitvalt van onze slechte grappen? Lees dan snel verder!
 

Samuel L. Jackson
Een kale mannenlijst is geen kale mannenlijst zonder de heer Jackson. Zijn kale hoofd is onder andere te bewonderen in Snakes on a Plane (2006) en in de Star Wars prequeltrilogie (2009), maar eigenlijk heeft Samuel zoveel films gemaakt dat het er teveel om op te noemen zijn. Met zijn haar is SLJ in elk geval zeker niet zijn acteerlust verloren!
Ook kale mannen willen weleens een ander kapsel, want voor sommige rollen draagt Jackson een pruik. Zo is hij bijvoorbeeld met afro te zien in Pulp Fiction (1994), met dreadlocks in The Caveman’s Valentine (2001) en met terugtrekkende haarlijn in Black Snake Moan (2006). Hij is gewoon stoer, punt.
 

Bruce Willis
Wie SLJ zegt moet ook Bruce Willis zeggen. Bij deze! Willis’ haar is in verschillende stadia van dunheid te bewonderen in bijvoorbeeld de Die Hard films (1988). Dat zijn stuk voor stuk populaire films geworden, dus we kunnen met zekerheid zeggen dat de aantrekkingskracht van Bruce niet afhangt van het aantal haren op zijn charismatische hoofd.
Zonder haar is het repertoire van meneer Willis eveneens ruim toereikend. Of het nou brute actie (Looper, 2012), komedie (The Whole Ten Yards, 2004) of voice-acting (Over the Hedge, 2006) is, Bruce laat zich niet tegenhouden. Persoonlijk vinden wij al die uitstapjes prima, maar het liefst zien we hem in een eerdergenoemde franchise. Want zeg nou zelf, it’s A Good Day to Die Hard!
 

Stanley Tucci
Wellicht een iets minder grote naam dan de voorgaande twee heren, maar daarom niet minder geschikt voor een plaats op deze lijst. Stanley Tucci en zijn kale knikker zijn in een breed scala aan films te bewonderen. Die films zijn, zoals bijvoorbeeld The Devil Wears Prada (2006), niet allemaal even geschikt voor onze mannelijke lezers (zijn jullie er nog?) maar ach, je kan niet alles hebben. Gelukkig is er zoveel keus uit Stanleyfilms dat er voor ieder wat wils tussen zit. Kale keus genoeg dus!
Ook mét haar is er genoeg te zien. Zo speelt Tucci met vieze blonde comb over in The Lovely Bones (2009) en met vreemd blauw haar in The Hunger Games (2012). Kleren uitzoeken, kinderen vermoorden, spelletjesshows presenteren: de personages die Stanley speelt kunnen het allemaal, haar of niet.
 

Vin Diesel
Wij zouden ons de heer Diesel - die geboren werd als Mark Sinclair Vincent - niet eens meer mèt haar kunnen voorstellen! Wij Filmchicks lusten hem wel, met zijn diepe stem en brute voorkomen. Geen haar op ons hoofd (see what we did there?) zou hem a-sexy vinden door zijn gebrek aan hoofdbekleding.
Om door te breken in de filmwereld besloot Vin Diesel ooit een korte film te maken, getiteld Multi-Facial (1995). Deze film ging over... een acteur die probeert door te breken. De film werd op het Filmfestival van Cannes gedraaid en best aardig ontvangen. Enige tijd later werd hij door Steven Spielberg gevraagd auditie te doen voor Saving Private Ryan (1998), hierdoor maakte hij naam. Verder kennen we McDiesel uiteraard van The Chronicles of Riddick en de Fast and Furious films.
 

Telly Savalas
In een special over kale acteurs mag er één iemand natuurlijk niet ontbreken... Kale Kojak!
Telly (eigenlijk Aristotelis) Savalas was een Amerikaanse acteur van Griekse komaf, welke vooral bekend werd door zijn rol in de televisieserie Kojak. Ook was hij in diverse films te zien, zoals in de rol van Archer Maggott in The Dirty Dozen (1967) en als Ernst Stavro Blofeld in de James Bond-film On Her Majesty's Secret Service (1969).
Savalas leed aan vliegangst en dit heeft hem divers acteerwerk gekost, zoals de rol van Luke in Cool Hand Luke (1967). De producers hadden geen tijd in hun drukke schema - en geen zin - om te wachten op Savalas zijn boottrip vanuit New York en gaven de rol toen aan Paul Newman.
Savalas had als zanger (!) hits in Nederland met "If", "Some Broken Hearts Never Mend" en "Lovin' Understandin' Man".
 

Ving Rhames
Irving Rameses Rhames, zoals hij voluit heet, kennen we bijna allemaal wel als de kale eindbaas Marsellus Wallace uit Pulp Fiction (1994). Of Rhames het beter bij kale rollen kan houden kun je beoordelen in bijvoorbeeld Surrogates (2009), waar Ving met een rastakapsel te bewonderen is.
Er zijn heel wat meer films te vinden waarin Ving gewoon zijn kale zelf is. Zo assisteren hij en zijn gebrek aan haar bijvoorbeeld Tom Cruise bij het bevechten van bad guys in meerdere Mission: Impossible films (1996). Ook zombies zijn niet veilig, zo is te zien in Dawn of the Dead (2004).