FOK!filmchicks: Oud of Nieuw?


Door Muis006 en dekatophetspek

Zoals Barney Stinson uit How I Met Your Mother zei: new is always better. Is dat zo? Remakes zijn bijna net zo oud als de filmwereld zelf. Daarbij zijn sommige heropnames beter dan hun voorganger, terwijl andere ons juist herinneren aan de supremacie van het origineel.

Hoogste tijd dus om er een aantal te vergelijken, maar bij het opstellen van een lijst bleek al snel dat er veel keus was. Teveel keus, en daarom volgt een zeer beperkte selectie. Hieronder lees je welke films de beeldschermen van dekat en Muis hebben gehaald!

Waarschuwing: deze special kan spoilers bevatten

The Last Man On Earth (1964) vs The Omega Man (1971) vs I Am Legend (2007)

De ondergang van de mensheid is altijd een populair genre geweest in Hollywood. Denk maar eens aan de beroemde zombiefilms van Romero, Mad Max 2: the Road Warrior of 28 Days Later. Brute verhalen waar eenlingen moeten zien te overleven in een wereld waar alleen het recht van de sterkste geldt. In 1954 verscheen van de Amerikaanse schrijver Richard Matheson het boek I Am Legend. Het epische verhaal zou in totaal driemaal worden verfilmd.

In The Last Man On Earth, van de Italiaanse regisseur Ubaldo B. Ragona, is Vincent Price Dr. Robert Morgan. Hij is de enige overlevende van een allesvernietigende plaag die ervoor heeft gezorgd dat het leeuwendeel van de mensheid als ondode vampieren in het donker rondloopt. Net als Morgan alle hoop heeft opgegeven en de handdoek in de ring wil gooien ontdekt hij een eenzame vrouw. Kan zij hem redden of is het slechts ijdele hoop? The Last Man On Earth was de eerste film waarin op grootse wijze het beeld van een wereldwijde pandemie werd getoond.

In 1971 verscheen de tweede verfilming van het verhaal van Metheson. In The Omega Man van Boris Sagal mocht Hollywoodlegende Charlton Heston aantreden voor de hoofdrol. Het verhaal is zo goed als geheel identiek aan de film uit 1964, alleen speelt het verhaal zich nu af in een totaal verlaten Los Angeles. Het scenario ging uit van een wereldwijde epidemie als gevolg van een oorlog tussen de USSR en China, waarbij een bacteriologische aanval was uitgevoerd. Schrijver Richard Matheson herkende maar weinig van zijn verhaal in de film terug en nam afstand van de rolprent.

De meest bekende verfilming van het boek was de gelijknamige film van Francis Lawrence uit 2005. De hoofdrol wordt ditmaal vertolkt door Will Smith. Waar The Omega Man nogal afweek van het bronverhaal keerde Lawrence met zijn verfilming terug naar de bron. I Am Legend is een prachtig vormgegeven psychologisch drama over een eenzame man die samen met zijn trouwe hond probeert te overleven in een grotendeels uitgestorven New York. Schitterende shots van overwoekerde straten van de Amerikaanse metropool en prachtige special effects maken het apocalyptische sprookje helemaal af. De beste dus!

Cape Fear (1962) vs Cape Fear (1991)

Cape Fear is gebaseerd op The Executioners van John D. MacDonald en gaat kortgezegd over wraak. Ex-gevange Max Cady geeft advocaat Sam Bowden er de schuld van dat hij de bak in moest en besluit na zijn vrijlating Bowden het leven zuur te maken. Bij het verfilmen bleven zowel het origineel als de remake trouw aan dit verhaal, al is het hoe en waarom in beide films anders neergezet. Dit zorgt ervoor dat in beide films de verhoudingen anders liggen en dit levert een duidelijk onderscheid op.

Dat Max Cady tuig van de onderste richel is wordt in beide films goed duidelijk gemaakt, zij het in de remake wat explicieter. De rol van Sam Bowden verschilt echter sterk. In het origineel is hij een typische good guy die tegen Cady getuigde tijdens diens proces. In de remake is zijn aandeel in Cady's veroordeling twijfelachtiger omdat Bowden bewijs blijkt te hebben achtergehouden. Dit vervaagt de lijn tussen goed en kwaad, wat onnodig overkomt en ervoor zorgt dat de remake een ander gevoel oproept dan het origineel.

De zijlijntjes in de remake, met als hoogtepunt de huwelijksproblemen tussen Bowden en zijn vrouw, hebben hetzelfde effect. De originele verfilming is wat meer rechtoe rechtaan, wat behalve een soepelere verhaallijn ook meer spanning oplevert. Daarnaast lijken Gregory Peck en Robert Mitchum beter in hun rollen te passen. Ondanks het goede acteerwerk van Robert DeNiro, die onder andere een erg goede en verontrustende scene heeft met Julianne Moore, blijft de herfilming toch achter,