FOK!filmchicks: goed foute films

Bij het maken van een film staat de kijker vaak centraal. Met welk gevoel moeten mensen de bioscoop uit lopen? Sommige films slagen er uitstekend in om het juiste gevoel op te roepen, maar daar staat ook een overvloed aan films tegenover die de plank juist volledig misslaan.

Ook in de slechte filmsectie zelf is een onderscheid te maken, want behalve films waarbij het gewoon jammer is dat ze niet correct uit de verf komen, zijn er ook films die zo fout zijn dat ze goed zijn. Zo verlaat je uiteindelijk toch met een goed gevoel de zaal (of je luie stoel). In het kader 'moet je gezien hebben': deze films zijn zo slecht dat ze toch het kijken waard zijn!

The Room (2003)

The Room vertelt het verhaal van bankier Johnny, wiens verloofde verveeld raakt en -je raadt het al- besluit een affaire te beginnen. In principe een veelbelovend begin, want met deze verhaallijn kan je alle kanten op. Het probleem met The Room is echter dat er ook daadwerkelijk iedere kant op wordt gegaan, en dan niet erg consistent. Subplot na subplot volgt elkaar in rap tempo op, waarbij losse eindjes vaak niet aan elkaar worden geknoopt en verhaallijnen voortijdig worden afgekapt. Bovendien staat de film bol van de continuïteitsfouten en gecombineerd met talloze absurditeiten zorgt dit ervoor dat het kijken van The Room een ervaring is om nooit te vergeten.

Let op: vanaf het midden van de film wordt de rol van Peter overgenomen door een andere acteur. Dat u het even weet.

Troll 2 (1990)

"They're eating her... and then they're going to eat me... OH MY GOOOOOOOOOOOOOOOD!"

Alleen al om deze prachtig slechte zin die nog slechter wordt uitgesproken moet je Troll 2 kijken. We gaan ook geen woorden vuil maken aan het verhaal of de honderden redenen waarom het een slechte film is, want in die tijd kan je de film al gezien hebben. Verstand op nul, een flinke bak popcorn erbij en start die film! Veel slechter en leuker ga je het echt niet krijgen.

The Toxic Avenger (1984)

Deze klassieker van Troma-films kan niet ontbreken! The Toxic Avenger is gebaseerd op een verhaal van Lloyd Kaufman, de oprichter van Troma Entertainment. De film draait om sneuneus Melvin Junko. Melvin is niet al te snugger en verdient zijn geld met het schoondweilen van de lokale sportschool. Als hij op zekere dag door een stel bullebakken gepest wordt, valt de arme Melvin in een vat met chemisch afval en verandert in een nogal opvallende superheld.

De opnames van The Toxic Avenger gingen niet zonder slag of stoot. Zo stapte acteur Patrick Kilpatrick uit de film omdat hij zijn shotgun niet op een baby wilde richten, zat Mark Torgl na het kussen van een schaap onder de schapenluizen en was er nogal wat ophef over een afgeschoten blindegeleidehond. Ben je nog niet overtuigd? Marisa Tomei komt zich in de sportschool in het zweet werken. Dus snacks en drank op tafel, de glimmende schijf in de speler en genieten van deze heerlijke pulp.

Battlefield Earth (2000)

Dit pareltje vertelt over de Psychlos, een buitenaards ras dat de aarde overheerst. Uiteraard is er een alien die roet in het eten gooit, want in zijn haast om weer thuis te komen zorgt verbannen veiligheidschef Teri (gespeeld door een rampzaig acterende John Travolta) ervoor dat een van de slaven de middelen in handen krijgt om de mensheid in opstand te leiden. Klinkt solide he? Toch kom je bedrogen uit. Zo is de film, zelfs voor sci fi, vrij ongeloofwaardig. Rebellen die na een weekje trainen een leger aliens de baas zijn? Ja tuurlijk. Verder acteert behalve Travolta ook de rest van de cast ontzettend slecht. Gelet op het feit dat het verhaal afkomstig is van L. Ron Hubbard waren onze verwachtingen voor Battlefield Earth fantastisch laag en we zijn blij te kunnen mededelen dat de film precies aan deze verwachtingen voldoet.

Return of the Killer Tomatoes (1988)

Attack of the Killer Tomatoes is een absolute klassieker die een liefhebber van foute films gezien moet hebben. Zoals vogels het al op de mensheid voorzien hadden in Hitchcock's The Birds moeten de mensen uit deze film het opnemen tegen tomaten met wraakgevoelens tegen het menselijk ras. De cultklassieker kreeg in 1988 een vervolg met niemand minder dan George Clooney in één van de hoofdrollen. Ook in Return of the Killer Tomatoes hadden de moordzuchtige SP-vruchten het nog steeds gemunt op de mensheid. Dankzij deze film weten we in elk geval dat we ook wortels niet kunnen vertrouwen, in het bijzonder die die in het bezit van een machinegeweer zijn.

Nog niet genoeg gehad? Op de volgende pagina volgen nog meer slechte voorbeelden!