FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 september 2012

Tweede Kamerverkiezingen #1

Het is zover! Na een korte maar intensieve campagnemaand gaat Nederland massaal naar de stembus. Vandaag mogen we met het rode potlood proberen binnen de lijntjes te blijven, en daarmee stellen we ook nog even een nieuwe Tweede Kamer samen. Niet geheel onbelangrijk.
Liveblog Tweede Kamerverkiezingen 2012

In dit liveblog houden we gedurende de verkiezingsdag met betrekking tot peilingen, exit-polls en uitslagen bij.

Overigens is er nog veel meer te doen op FOK! Zo is in het Verkiezingen-forum een slowchat, is er de grote FOK!verkiezingen exitpoll  (laat ons even weten wat je gestemd hebt!) en lees je op de Frontpage natuurlijk alles over wat er allemaal te gebeuren staat rondom de verkiezingen.

[19:32u] Opkomst 60%
De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was om 19.15 uur rond de 60 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate in opdracht van de NOS en RTL Nieuws. De opkomst is iets lager dan in 2010. Toen had op hetzelfde tijdstip 63 procent van de kiesgerechtigden de gang naar het stemlokaal gemaakt.

[19:47u] Stemwijzer 4.6 miljoen keer bezocht
Ruim 4,6 miljoen mensen hebben drie uur voor het sluiten van de stembussen de online kieshulp Stemwijzer geraadpleegd. Dat meldt een woordvoerder woensdag rond 18.00 uur. Mogelijk wordt dit jaar het record uit 2006 gebroken. Toen maakten 4,7 miljoen mensen gebruik van de stemhulp.

[19:53u] Verslaggever PowNews eruitgezet bij PVV
Bij de PVV is de bijeenkomst streng beveiligd. De verslaggevingsploeg van PowNews is er door de beveiliging uitgezet. Verslaggever Steven Schopert twittert: "Bij de PVV is de beveiliging streng, as always. Ploeg Pownews er uit gezet, misschien kwam ze dat wel van pas voor hun item."

[20:05u] Opkomst 65%
Om 19:45u is er een nieuw percentage bekend gemaakt. 65% van de stemmen is uitgebracht. De tegenstelling met vorige verkiezing is kleiner geworden, een half uur geleden was het 60% nu en 63% vorig jaar, inmiddels zit er slechts 1% verschil tussen. Nu 65%, vorige verkiezing 66%

[20:30u] De uitzendingen zijn begonnen
Op de grote zenders RTL en NOS zijn de uitzendingen over de verkiezingsavond begonnen. Om 21:00  komen de eerste prognoses, die jullie hier natuurlijk kunnen volgen!

[21.04u] Prognose 20:59
Prognose

Partij Prognose Winst / Verlies
VVD 41 +10
PvdA 40 +10
PVV 13 -11
CDA 13 -8
SP 15 0
D66 12 +2
GL 4 -6
CU 4 -1
SGP 3 +1
PvdD 2 0
50Plus 3 N.V.T.


[21:20u] Eerste reacties van de partijen
Spekman (Pvda): "Geweldig, We hebben een fantastische campagne gevoerd met elkaar"
Agema (PVV): "Niet fraai, maar we zijn trouw aan onze boodschap gebleven" 
Van Raak (SP): "we hebben brons gehaald" 
Stef BLok (VVD): "Het wordt ongelooflijk spannend"

[21:30u] Meer reacties van partijen
GroenLinks: het is een exitpoll, verbetering is mogelijk, zuigkracht van de twee partijen was groot. GL gaat door met campagne. Er hebben mensen gestemd op een groen en sociaal Nederland. Voor positie Sap betekent dit niets. Geen reden tot iets afdoen daaraan. Sap mag blijven. GL sluit een rol in de formatie niet uit.

[21:30u] "Definitieve" Prognose
Prognose 21.30u

De tweede, "Definitieve" Prognose is qua zetelverdeling gelijk aan de prognose van 20.59.

[21:45u]  Reactie Jeanine Hennis (VVD)
Jeanine Hennis: eerst uitslag afwachten Prachtig resultaat. Speculeren is interessant, maar het gaat om de uitslag. Dan zien we verder. Coalitie PvdA-VVD? Niets over te zeggen, maar Eerste Kamer is zeker belangrijk. Kan een lange avond worden. Maar een heel mooie prognose.

[21:46u] Eerste telling: Schiermonnikoog
De eerste uitslag is binnen! Dit jaar is het Schiermonnikoog. Saillant detail, de opkomst is 148%. Dit komt door mensen die in andere gemeenten wonen in Schiermonnikoog gestemd hebben.


Schiermonnikoog komt als eerste met uitslag
Schiermonnikoog komt als eerste met uitslag (Foto: ANP) 

[21:47u] Opiniepeilers
Opiniepeilers zitten er tot wel 30 zetels naast. Toegegeven, dit is ook nog een peiling natuurlijk, maar het geeft wel aan hoe dicht ze in de buurt zitten

[21:49u] Reactie Renske Leijten (SP)
Renske Leijten: "We hadden winst verwacht, maar gezien de grote strijd tussen de twee partijen is 15 zetels toch echt heel goed. Peilingen zeggen niet zoveel. De verkiezingen zijn de echte peilingen. Geen enkele peiling had dit voorspeld."

[21:53u] Reactie Tofik Dibi (GL)
Tofik Dibi: "Irrelevant als ik niet in de Kamer kom. Wel bitter zo. Droevige staat van de partij. We zijn een moderne partij, en dan stelt dit teleur.Kunduz-missie was een slechte keuze. Mensen volgden nu niet hun hart, maar hun hoofd. Het is niet mijn schuld, maar het was het geklooi rondom de lijsttrekkersverkiezing die de schade veroorzaakte. We moeten nu Sap steunen."

[21:57u] Toespraak Alexander Pechtold (D66)
Pechtold (D66) tijdens een speech aan zijn partijgenoten weten: "D66 heeft voor de vijfde maal op rij winst geboekt. Felicitaties voor de VVD en de PvdA voor hun enorme winst. Het blijft voor die partijen de hele avond nog spannend. D66 hield vast aan het eigen verhaal. We wilden de problemen eerlijk oplossen en kansen gaan creëren. Die kansen liggen er nu. De winst is nabij. Dank aan alle vrijwilligers voor hun bijdragen."

[22:03u] Reactie Jan Marijnissen (SP)
Marijnissen (SP) laat over de laate prognoses weten enigszins teleurgesteld te zijn: "We zijn vanavond gelijk gebleven, dat is misschien een teleurstelling vanwege de peilingen"

[22:12u] SGP stunt in Schiermonnikoog
Uitslag Schiermonnikoog stunt van SGPjongeren. Zijn daar massaal (met 40 man) naartoe gegaan om daar te stemmen en het SGPpercentage daar op te krikken.

[22:14u] Toespraak Geert Wilders (PVV)
Wilders: "Geen goed nieuws. De PVV heeft zwaar verloren. Felicitaties aan de winnaars. Tweestrijd tussen de PvdA en VVD. De kiezer koos voor hen. Dank voor alle PVV-kiezers. Dank aan alle PVV'ers. campagne koos voor Nederland, maar dat sloeg dus niet aan. Brussel viert nu feest. We zetten vandaag een stap achteruit, morgen likken we onze wonden. Dit is ook een nieuw begin. Echte PVV'ers staan nu op en halen diep adem (luid applaus) We doen dit voor de mensen in het land. Ik doe dit om NL te beschermen tegen massa-immigratie, tegen Europa en voor de ouderen. We zijn rasoptimisten. Ons gevecht in Nederland is harder nodig dan ooit.Vanaf morgen gaan we er weer keihard tegenaan. Dat is onze plicht. We gaan onze mooiste jaren tegemoet. Wij geven ons nooit gewonnen. 13 wordt ons geluksgetal."

[22:18u] Zangfestijn 50Plus
De 50+ partij heeft ons getrakteerd op een optreden van het gemengde bejaardenkoor. Degenen die wel eens vaker naar gemengde bejaardenkoren luisteren, weten wat ik bedoel als ik zeg: laat dit een motivatie zijn niet meer op 50+ te stemmen. Leermomentje

[22:22u] Reactie Dirk Poot (Piratenpartij)
Volgens de definitieve prognose van Ipsos Synovate voor NOS en RTL lijkt het erop dat de Piratenpartij opnieuw geen zetels krijgt in de Tweede Kamer. Volgens die prognose heeft de Piratenpartij niet genoeg stemmen gekregen om in de Tweede Kamer te komen. Lijsttrekker Dirk Poot reageert tegenover 3voor12 teleurgesteld op de voorlopige uitslag. "Als we het niet redden, zullen het over twee jaar weer proberen. We zijn in twee maanden tijd van 200 naar 1300 leden gegroeid en hebben al die tijd tegen de kiesdeler aan gezeten. Partijen die nu zetels hebben zullen zijn geschrokken. Vroeg of laat gaat de Piratenpartij in de Kamer komen."

[22:38u] Zangfestijn VVD
Dacht je dat het niet erger kon dan het bejaardenkoor, bewijst de VVD . LA the voices trad op bij de VVD. Ook bij de VVD weten ze het: laat Gordon pas komen als de stemkantoren gesloten zijn

[22:40u] Toespraak Emille Roemer (SP)
Emille Roemer: "Hartelijk bedankt voor al die stemmen op de beste partij van Nederland. Het is een rare avond. Felicitaties voor de winnaars. We zijn zeker niet uit het veld geslagen, we zijn de derde partij van het land. We hebben flink gestreden met heel veel vrijwilligers, ontzettend bedankt daarvoor. Er zullen veel mensen blij zijn met 15 zetels. We hebben ons verhaal laten horen en onze ideeën kenbaar gemaakt. De sympathie voor de SP is historisch hoog. We hadden graag bij de top gehoord, maar dat is ons dit keer niet gelukt. Dit keer niet. "

Roemer is alles behalve uit het veld geslagen
Roemer is alles behalve uit het veld geslagen (Foto: ANP)

[22:45u] Reactie Van Haersma Buma (CDA)
Van Haersma Buma: Uitslag valt tegen. Dat wisten we, maar toch ben ik trots op de CDA'ers. Felicitaties aan de winnaars. Het fundament voor een nieuw CDA is gelegd. De komende jaren gaan we daaraan verder bouwen. We zijn vanaf morgen terug met meer idealen en gemotiveerder dan ooit.

'Fundament nieuw CDA is gelegd'
'Fundament nieuw CDA is gelegd' (Foto: ANP) 

[22:48u] Toespraak Jolande Sap (GL)
Jolande Sap reageerde in een toespraak op een partijbijeenkomst: "Bedankt voor deze ontvangst Het is een bizarre avond geworden! Wie had dit verwacht? Allereerst gefeliciteerd aan de winnaars PvdA, VVD en D66! Het is verder natuurlijk fantastisch nieuws dat de PVV verloren heeft waarmee het populisme enorm is teruggedrongen. En dan wij zelf. Heel erg jammer. Misschien komt er nog wat bij. We wisten toen we begonnen dat het lastig ging worden om het vertrouwen terug te winnen. Wat ik wel overal gemerkt heb is dat mensen onze idealen delen. Er zijn veel nederlanders die snakken naar een groener en socialer Nederland. Helaas dachten veel "Waar zijn ze mee bezig". Wij weten dat we veel geleerd hebben, en dat het vooral achter ons ligt. Helaas hebben we Nederland niet kunnen overtuigen, maar dat gaan we de komende jaren weer doen. We weten dat onze idealen té belangrijk zijn om te laten liggen."

[22:54u] Reactie Hero Brinkman (DPK)
Hero Brinkman reageerde bij RTL Nieuws: "We verliezen niet, want we zitten nog niet in de kamer. Nee, grapje natuurlijk. Allereerst gefeliciteerd aan de winnaars. We hebben gemerkt dat het enorm moeilijk is om in te breken." Op de vraag wat er mis ging gaf hij aan: "We hebben niks verkeerd gedaan, alleen was de tijd om goed door te breken te kort. We hebben goede campagne gehad zonder blunders." Toch laat Brinkman de hoop nog niet varen. "Vooralsnog wachten we echter wel nog even, want er zou nog een zetel kunnen komen. Er is nog geen uitslag van de gebieden waar TON wel veel aanhang had."

[23:05u] Tussenstand telling
Er is inmiddels ongeveer een half procent van alle stemmen geteld. Dat wordt nog een lange avond.

[23:25u] Toespraak Samsom (PvdA)
Diederik Samsom heeft zojuist een toespraak gegeven: "Wow, mensen! Partijgenoten, vier weken geleden hadden weinigen verwacht dat wij vanavond zo zouden staan, maar hier staan we! Dit vervult grote dankbaarheid van dit grote vertrouwen. In 3 woorden: Dank. U. Wel. Iedereen hield dit voor onmogelijk. Velen Geloofden niet in een Nederlandse politiek die eerlijk vertelt dat moeilijke problemen moeilijke keuzes nodig hebben. Ik feliciteer ook de andere winnaars, uiteraard VVD, D66, 50Plus en misschien ook nog de SGP. Gefeliciteerd met jullie winst." Samsom keek in zijn toespraak ook al even vooruit naar het nieuwe kabinet. "Al die Partijen zijn het aan de kiezer verplicht om samen te gaan werken. Dit land vraagt de komende 5 jaar geen polarisatie maar verbondenheid. Los van de vraag wie vanavond precies de grootste wordt, zeg ik: Nederland heeft nu zo snel mogelijk een stabiel kabinet nodig. Dat zal dus niet zijn door door te gaan op de weg van de afgelopen 2 jaar. De coalitie met PVV is zijn meerderheid kwijt, het roer kan dus om naar een sterker en socialer Nederland. Vanavond vieren we feest. Vanavond is niet het einde, maar het begin van een hele lange campagne. Ik zal altijd eerlijk blijven. Met onze idealen en overtuigingskracht gaan we er iedere dag aan werken."

[23:55u] Reactie en Toespraak Mark Rutte (VVD)
Partijleider Mark Rutte reageerde tegenover RTL Nieuws: "Bedankt voor het vertrouwen. Het brengt wel verplichtingen mee. We moeten echt afwachten of we de grootste zijn. Vanavond de uitslag bekijken, dan pas kunnen we zeggen of een tweepartijenkabinet mogelijk is." Rutte begon vervolgens nadat het hem lukte om alle door de beveiliging weggeduwde mannen en toegelaten zoenende vrouwen naar het podium te komen aan een toespraak: "Beste liberale vrienden! Van Harte gefeliciteerd. VVD is nog nooit zo groot geweest als vanavond. Het is spannend wie de grootste gaat worden. Ik ga later vanavond op dit podium terugkomen. Het is wel al een prachtig resultaat. Als eerste gefeliciteerd aan de andere partijen. Samsom heeft een knappe prestatie neergezet door zijn partij terug te krijgen. Vooral bedankt aan alle kiezers! Dit is een enorme steun in de rug. Voor de agenda die wij hebben voorgelegd, om de overheidsfinanciën op orde te krijgen economie laten groeien. Een steun in de rug om door te gaan met de trend dat wij 5e economie van wereld en groeiende zijn, om door gaan met veiligheidsbeleid: Slachtoffers centraal stellen, daders harder straffen. Je blijft met vingers van hulpdienstpersoneel af."

[23:59u] Einde Liveblog woensdag, hier verder
Tot zover dit liveblog voor vandaag. Omdat de pagina nogal lang begint te worden gaan we verder in dit artikel.
Aan dit liveblog hebben meegewerkt: timmmmm, jigzoz, harry64, Mouthman, MPG, iBenny, en WebHawkjuh


Agent gedood en 255 arrestaties in Chili

In een lange nacht van geweld waarin in Chili werd stilgestaan bij de dag dat Augusto Pinochet aan zijn dictatuur begon, dinsdag precies 39 jaar geleden, is één agent om het leven gekomen en zijn 255 mensen gearresteerd, onder wie 83 kinderen.

Vijf bussen werden in brand gestoken om straten van de Chileense hoofdstad Santiago te barricaderen en er werd op grote schaal geplunderd. Volgens politiechef Luis Valdes werd agent Christian Marquez gedood toen hij de plundering van een supermarkt probeerde te stoppen.

President Sebastian Piñera zei woensdag dat zijn regering er alles aan zal doen om de daders te pakken te krijgen. Volgens Valdez zijn er inmiddels meerdere verdachten opgepakt.

Moskee besmeurd met uitwerpselen

De buitenkant van een moskee in de Franse stad Limoges is besmeurd met uitwerpselen. Het ministerie van binnenlandse zaken zei woensdag dat de politie op zoek is naar de dader en stelde in een verklaring dat 'een aanval tegen een religie een aanval tegen de (Franse) Republiek is'.

De afgelopen tijd waren vaker gebedsplaatsen van moslims doelwit van vandalisme. In de deuren van de moskee in Limoges werden in juli nazisymbolen gekerfd. In augustus werden twee varkenskoppen opgehangen bij een moskee in Montauban, in het zuidwesten van Frankrijk.

De Franse Moslimraad heeft woensdag opgeroepen tot kalmte.

PvdA favoriet in tbs-kliniek

De PvdA is wederom veruit de grootste partij geworden in De Kijvelanden in Portugaal, de enige tbs-kliniek met een stembureau. De sociaaldemocraten kregen 23 van de 63 uitgebrachte stemmen.

De PVV kreeg tien stemmen, gevolgd door de SP met negen stemmen. De vierde partij in de tbs-kliniek is de Partij voor de Dieren met zeven stemmen. D66 kreeg vier stemmen, GroenLinks en de ChristenUnie drie, het CDA twee. De VVD kreeg slechts één stem, net als de Anti Europa Partij.

Bij de vorige verkiezingen kon er voor het eerst worden gestemd in de tbs-kliniek. Ook toen werd de PvdA de grootste. In andere klinieken kunnen tbs'ers alleen stemmen door iemand anders een volmacht te geven. Overigens konden ook mensen van buiten en personeelsleden van de kliniek er hun stem uitbrengen. Het is niet bekend hoeveel van de uitgebrachte stemmen van tbs'ers afkomstig zijn.

VS: mogelijk terreuraanslag in LibiŽ

De Verenigde Staten onderzoeken of de bestorming van het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi een terreuraanslag was. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Mogelijk ging het om een gecoördineerde actie precies elf jaar na de aanslagen van 11 september en niet om een bestorming van een woedende menigte vanwege een film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. Volgens bronnen bij inlichtingendiensten was de aanslag te gecoördineerd en professioneel om een spontane actie te zijn.

President Barack Obama zei eerder dat de VS met de Libische regering zullen samenwerken om de daders van de aanslag voor het gerecht te brengen.

Kathy Bates verliest borsten door kanker

Kathy Bates heeft haar borsten operatief laten verwijderen nadat enkele weken geleden borstkanker bij haar werd geconstateerd. "Na lang nadenken heb ik een dubbele mastectomie ondergaan", zegt de 64-jarige actrice tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

Bates, die een Oscar won voor haar rol in de film Misery, heeft geen bestralingen of chemotherapie nodig. "Mijn familie noemt me 'Kat' omdat ik altijd op mijn pootjes terecht kom en gelukkig is dit geen uitzondering", aldus de Bates.

De actrice, die onder meer in films als P.S. I Love You en Valentine's Day te zien was, vertelt dat artsen haar hebben verzekerd dat ze nog lang op deze wereld blijft rondlopen. "Ik kijk ernaar uit om weer aan het werk te gaan, om te doen wat ik het liefste doe."

Vlemmix miste eigen stem bijna

Lijsttrekker Johan Vlemmix van de Partij voor de Toekomst is woensdag bijna een belangrijke stem misgelopen. Zijn eigen stem, welteverstaan. Volgens Omroep Brabant werd de lijsttrekker geweigerd bij een stembureau in Eindhoven, omdat hij geen kiezerspas had.

Vlemmix woont dan wel in Eindhoven, maar officieel staat hij in het Gelderse Huissen ingeschreven. En dus is zijn stempas alleen in die plaats geldig. Om toch in Eindhoven te kunnen stemmen, had de lijsttrekker een kiezerspas aan moeten vragen.

Er zat voor Vlemmix dus niets anders op dan zo snel mogelijk naar Gelderland te vertrekken om alsnog in Huissen te stemmen. Gelukkig kon de immer vrolijke lijsttrekker nog wel lachen om zijn blunder. "Ik kan iedere stem hard gebruiken, dus vertrek nu als de bliksem naar Gelderland", luidde zijn reactie. "Voor een lijsttrekker is dit wel een beetje dom."

Muse noemt aanklacht plagiaat 'complete onzin'

Muse ontkent de Exogenesis Symphony te hebben gejat. Singer-songwriter Charles Bollfrass heeft de band aangeklaagd omdat een science fiction rockopera van zijn hand, met Exogenesis als titel, als basis zou zijn gebruikt voor de liedjes van de Exogenesis Symphony, bestaande uit drie nummers.

"De aanklacht is complete onzin", zegt een woordvoerder tegen entertainmentzender E! "De nummers zouden gebaseerd zijn op een scenario dat de band nooit heeft gezien of in handen heeft gehad."

Bollfrass beweert in 2005 bij Muse te hebben aangeklopt met het stuk, waarna de band zijn idee afwees en met zijn rockopera aan de haal zou zijn gegaan. Exogenesis Symphony staat op de cd Resistance uit 2009.

Volgens de woordvoerder hebben Matt Bellamy en zijn collega's nooit van Bollfrass gehoord. "Het zegt al genoeg dat het om een album gaat dat al drie jaar oud is. En nu horen we voor het eerst deze ongegronde beschuldigingen."


Muse - Exogenesis Symphony

Grote koerswijziging bij Rabobank wielerploeg

Na het vertrek van Erik Breukink van vorige week zat er al een grote wijziging aan te komen bij de Rabobank wielerploeg. Vandaag maakte de ploeg bekend ook daadwerkelijk een koerswijziging te gaan maken.

Het doel blijft wel hetzelfde bij de ProTour-ploeg; er moet Nederlands talent naar de wereldtop worden gebracht. Om daar te komen werd eerder dus al afscheid genomen van teammanager Breukink en ook zal ploegleider Adri van Houwelingen vanaf volgend seizoen ander werk moeten zoeken.

Als nieuwe ploegleiders worden Jeroen Blijlevens en Michiel Elijzen toegevoegd, zal Nico Verhoeven de nieuwe sporttechnische manager worden en worden er ook grote veranderingen bij het ProContinentale team doorgevoerd. "De wielerwereld verandert, de sportwereld verandert, de ploeg is er ook aan toe mee te veranderen", legt Harold Knebel de reden van de structuurwijziging uit. "De ambitie van de Rabobank is om het voornamelijk Nederlands talent uit alle ploegen, profs, continentals, crossers en vrouwen, naar de wereldtop te brengen"

"Het trainen, coachen en begeleiden van renners en atleten is geïnnoveerd. De grenzen van het huidige begeleidingsmodel binnen onze ploeg zijn bereikt. We breken met de traditionele werkwijze binnen het wielrennen en brengen een nieuwe dynamiek in de ploeg. Vandaar deze herstructurering naar de maatstaven van de toekomst."

De renners zullen meer gecoacht gaan worden met de ploegleiders, die ook nauwer met de trainers gaan samenwerken. Daarnaast zal er meer geïnvesteerd worden in innovatie en wetenschappelijke benadering en zal er worden samengewerkt met diverse universiteiten en de KNWU voor talentontwikkeling.

Veel doden bij verkeersongeluk HaÔti

Bij een verkeersongeluk in Haïti zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten woensdag gezegd. Ten minste 24 personen raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen gebracht.

De remmen van de vrachtwagen waarmee de slachtoffers reisden haperden en het voertuig raakte vervolgens van de weg. Vermoedelijk bevonden de slachtoffers zich bovenop de lading van de truck.

Wildersguldens uitgedeeld

In Den Haag zijn bij de PVV-verkiezingsbijeenkomst bankbiljetten van 100 gulden met daarop een afbeelding van Geert Wilders uitgedeeld. Dat meldt De Telegraaf woensdagavond.

De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dat zij 'terdege' let op het aanbieden van biljetten. Er mag geen verwarring ontstaan door de bankbiljetten. "Het gaat DNB erom dat het betalingsverkeer zonder smet blijft. Als dat zo is, halen wij er onze schouders over op", meldt een woordvoerder. Concrete uitspraken over het aanbieden van biljetten in een politieke setting wilde de zegsman niet doen.

Maurice de Hond faalt met peiling

Maurice de Hond lijkt flink de plank te hebben misgeslagen bij zijn meest recente peiling, waar hij de minimale en maximale marges aangaf voor de uitslag van de Tweede Kamer-verkiezingen van deze woensdag.

Zo gaf de 'koning van de peilingen' een marge van 34-39 zetels voor zowel de VVD als de PvdA, terwijl de twee grootste partijen in de voorlopige prognose op 40 en 41 zetels staan.

De PVV zou volgens De Hond 15 tot 20 zetels halen, maar lijken slechts 13 zetels te gaan pakken. De SP valt voor de opiniepeiler ook tegen; De Hond dacht aan 18-22 zetels, maar het blijken er ongeveer 15 te worden. Alleen bij het CDA en D66 lijkt hij aan het rechte eind te trekken.

Update 7.19 uur
De Hond lijkt bij het tellen van 99 procent van de stemmen iets meer zijn gelijk te halen: de PVV en PvdA vallen nog net binnen zijn marges met respectievelijk 15 en 39 zetels. Bij de SP heeft de opiniepeiler de partij van Emile Roemer het meest aantal zetels fout met een verschil van gemiddeld 5 zetels.

Maurice de Hond faalt met peiling; veelal zelfs binnen de ruime marges fout

'BŁttner dichtbij basisplaats bij United'

Er lonkt een basisplaats voor Alexander Büttner bij Manchester United. Volgens de Daily Mirror zou Alex Ferguson niet tevreden zijn met de optredens van Patrice Evra en zou hij de Nederlander een kans willen geven op de linksbackpositie.

Büttner maakte de afgelopen zomer een verrassende transfer naar Manchester, dat vijf miljoen neerlegde voor de oud-speler van Vitesse. Ferguson is volgens de krant ook nog niet zeker over wie het doel zou moeten verdedigen. David De Gea raakte eerder zijn basisplek kwijt, maar zijn vervanger Anders Lindegaard was ook niet overtuigend in het duel tegen Southampton.

Granaat gevonden op vuilstort Tilburg

Op een voormalige vuilstortplaats in Tilburg is tijdens graafwerkzaamheden een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het ging om een Engelse rookgranaat, bleek na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Het projectiel was zo'n 35 centimeter groot en zeven kilo zwaar en bevatte geen explosieven. Bomverkenners namen de granaat mee, waarna het kon worden vernietigd. De vindplaats ligt vlakbij een gebied dat als verdacht staat aangemerkt op de gemeentelijke risicokaart explosieven. Tijdens de bevrijding marcheerden de geallieerden langs Tilburg, meldt de gemeente woensdag.

Proef met afschaffen netservice bij tennis

De wereldtennisfederatie ATP gaat komend jaar een proef starten waarbij een netservice wordt toegestaan. Dat heeft de federatie woensdag bekendgemaakt. De proef geldt alleen voor het challengerniveau en duurt de eerste drie maanden van 2013.

Nu mag een tennisser bij een netservice opnieuw serveren, maar de ATP hoopt dat met een nieuwe regel het tempo beter in de wedstrijd blijft. "We zijn er zeker nog niet klaar voor om de netservice helemaal af te schaffen, maar we geloven dat een proefperiode een goede manier is om dit initiatief in een competitieve omgeving te testen", aldus ATP-voorzitter Brad Drewett.

Behalve het toestaan van een service via de netrand heeft de federatie ook de regel aangepast voor spelers die tussen de punten door te veel tijd nemen. Wie er als serveerder langer dan 25 seconden over doet om klaar te staan, krijgt bij de eerste waarschuwing een tweede service en bij de volgende een punt tegen. Dat was eerst direct een punt tegen.

Ontvangende spelers die te lang de tijd nemen, krijgen nog steeds onveranderd direct een punt tegen.

Proef met afschaffen netservice bij tennis
Proef met afschaffen netservice bij tennis (Foto: ANP)

Rapport Hillsborough pleit supporters vrij

De supporters van Liverpool hebben geen schuld aan het Hillsborough-drama waarbij in 1989 in totaal 96 doden vielen. Dat blijkt uit een rapport dat woensdag openbaar is gemaakt. De situatie liep volledig uit de hand door fouten van politie en hulpdiensten en niet door het gedrag van dronken Liverpool-supporters, zoals eerder vaak werd aangenomen.

Het Hillsborough-drama geldt als de grootste stadionramp in de Britse voetbalhistorie. Bij een bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest, die op onpartijdig terrein in Sheffield werd gespeeld, vielen op 15 april 1989 bij het gedrang in de mensenmassa bijna honderd doden.

De politie schoof de schuld na afloop in de schoenen van fans van Liverpool, die toch al geen al te beste reputatie hadden. Premier David Cameron bood daarvoor woensdag zijn excuses aan. "Nieuw bewijs toont aan dat de families van de slachtoffers dubbel onrecht is aangedaan. Ik betreur dit oprecht en ook dat het zo lang heeft moeten duren voordat alles opgehelderd kon worden."

Nabestaanden hebben een jarenlange juridische strijd gevoerd om inzage te krijgen in het duizenden pagina's tellende rapport. Uit de stukken blijkt dat er cruciale fouten zijn gemaakt, waardoor veel onnodige slachtoffers zijn gevallen. Cameron stelt voor om het bewijs opnieuw te onderzoeken en mogelijk aan de rechter voor te leggen.


Rapport Hillsborough pleit supporters vrij (Foto: Novum)

Justine Pelmelay gelooft weer in herstel

Het gaat steeds beter met Justine Pelmelay. De zangeres ging de afgelopen weken drie keer onder het mes na hevige buikpijn. "Justine gelooft er weer in", laat haar partner Ronald van Driel woensdag weten via Twitter.

De zangeres is woensdag zelfs even haar ziekenhuisbed uit geweest. "Vandaag twee keer de gang van het ziekenhuis met haar gelopen... I'm so happy", aldus Van Driel. Hij gaf eerder aan dat Pelmelay de indruk wekte op te willen geven.

De 53-jarige kreeg vlak na haar deelname aan Sterren Springen, waarin bekende Nederlanders hun kwaliteiten als schoonspringer laten zien, last van haar buik. Tijdens een operatie werd bij Pelmelay zestig centimeter afgestorven dunne darm verwijderd. Er zou echter geen verband zijn tussen haar schoonspringavontuur en haar klachten.

Nog meer doden door alcoholvergiftiging TsjechiŽ

Tsjechië heeft woensdag noodmaatregelen aangekondigd vanwege een golf van doden door alcoholvergiftiging. Zeker negentien mensen kwamen om en ten minste 24 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen na het drinken van wodka en rum aangelengd met methanol.

Methanol wordt vooral gebruikt voor industriële doeleinden en aangezien het goedkoop is en amper te onderscheiden van echte alcohol, gebruiken criminelen het soms om alcohol mee aan te lengen die vervolgens met veel winst op de zwarte markt kan worden verkocht.

Premier Petr Necas riep alle Tsjechen woensdag op 'geen alcohol te drinken waarvan de herkomst onduidelijk is'. De autoriteiten vrezen echter dat het dodental nog verder zal stijgen.

Alle gevallen lijken verband met elkaar te houden en inmiddels zijn twee verdachten gearresteerd, zei politiechef Vaclav Kucera. Bij politieinvallen in meer dan vierhonderd kiosken en markten bleek dat daarvan ongeveer zeventig illegale alcohol verkochten.

Arts Igor Dvoracek zei dat er mogelijk op honderdvijftig mensen die de afgelopen weken zijn overleden autopsie wordt uitgevoerd om na te gaan of ook zij zijn gestorven aan alcoholvergiftiging.

Honderden doden bij fabrieksbranden Pakistan

Verwoestende branden in twee fabrieken in Pakistan hebben aan in totaal 314 mensen het leven gekost. De branden braken dinsdagavond uit in een kledingfabriek in de zuidelijke havenstad Karachi en in een illegale schoenenfabriek in Lahore, in het oosten van het land. Met 289 doden was de brand in Karachi de dodelijkste.

De brand brak uit in een vijf verdiepingen tellend fabriekspand, dat niet voorzien was van goede veiligheidsvoorzieningen zoals brandblussers of een sprinklerinstallatie. Voor veel ramen zaten tralies en nooduitgangen ontbraken. Het fabriekspersoneel probeerde met gereedschap de metalen tralies te verwijderen. Sommige medewerkers slaagden daar in en sprongen vervolgens van grote hoogte naar beneden. Daarbij raakten tientallen mensen gewond, onder wie een zwangere vrouw. De meeste doden waren personeelsleden die vastzaten in een kelder en niet konden ontsnappen. Ze stikten in de rook die bij de brand vrijkwam.

De brandweer was woensdag nog steeds bezig om de brand onder controle te krijgen.

Bij de brand in Lahore kwamen 25 mensen om het leven en raakten er drie gewond. De brand ontstond toen bij het aanzetten van een generator vonken vrijkwamen die in contact kwamen met chemicaliën die in de fabriek gebruikt worden. De brandweer in Lahore moest gaten maken in een bakstenen muur om bij de slachtoffers te komen. De enige uitgang van de fabriek, die illegaal was opgezet in een woonwijk, was een garage, maar juist daar stonden de generator en de chemicaliën opgesteld. De medewerkers zaten dan ook als ratten in de val. Sommige slachtoffers stikten in de rook die vrijkwam, anderen overleden aan verwondingen die ze opliepen. De generator werd gebruikt omdat de stroom was uitgevallen.


Ruim driehonderd doden bij fabrieksbranden Pakistan (Foto: Novum)

Omgebrachte man gevonden in huis Venlo

In een woning in Venlo is woensdagmiddag een dode man gevonden. De politie houdt rekening met een 'ernstig misdrijf'. Een vrouw meldde op het bureau dat er 'iets' in de woning aan de Deken van Oppensingel was gebeurd. De vrouw is aangehouden en zit voorlopig vast, meldt de politie.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Er is een onderzoek ingesteld. Of de man en vrouw bekenden van elkaar waren, is niet duidelijk. De politie wil in verband met het onderzoek geen toelichting geven.

Patent laat Kinect projecteren

Recent is bekend geworden dat Microsoft een patent voor de Kinect-controller van de Xbox 360. Volgens het patent gaat de Kinect beelden projecteren op meer dan alleen je televisiescherm.

In de twee tekeningen bij het patent zien we een persoon in een kamer staan tegenover de Kinect-controller en iets wat ogenschijnlijk een projectiecamera is. Het beeld dat te zien is op de televisie wordt uitgebreid over de muren door de gehele kamer heen.

Of en wanneer deze technologie in productie wordt genomen is niet bekend, maar als dit uit gaat komen kun je dus naar het zich laat aanzien je eigen Omniversum creëren in je huiskamer.

Mila toont haar bikini

Dat bikini's een belangrijke rol hebben in Dead or Alive 5 was al bekend. De collector's edition van het spel bevat namelijk een bikini of zwembroek voor elk gamepersonage. Tecmo Koei heeft vandaag een plaatje van Mila haar bikini vrijgegeven.

Mila is een nieuw personage in de serie en haar vechtstijl is 'Mixed Martial Arts'. In eerdere gameplayfilmpjes zagen we haar al vechten maar hieronder zien we haar van een andere kant. Dead or Alive 5 komt 28 september uit voor PS3 en Xbox 360.

Mila

The Secret World graaft dieper

Deze week brengt gamestudio Funcom een update uit voor hun mmo The Secret World met de naam Digging Deeper. Om spelers alvast een idee te geven wat deze update gaat brengen hebben de makers een trailer uitgebracht waarin het nodige wordt uitgelegd.

Waarschijnlijk de belangrijkste aanvulling van Digging Deeper zijn de nieuwe wapens. Er komen een aantal zwaardere wapens bij die uitermate geschikt zijn op afstand en tegen groepen tegenstanders. Ook zul je als speler met deze update de mogelijkheid hebben om  het uiterlijk van je personage compleet te veranderen.

The Secret World is sinds 19 juni beschikbaar op pc.

Vorm om de tafel met Swansea

Het huwelijk tussen Michel Vorm en Swansea City blijkt vooralsnog succesvol. Beide partijen bespreken zo snel mogelijk een nieuw contract. Dat laat de Premier League-club weten op zijn officiële website. Vorm behoort sinds zijn komst in Wales tot de dragende spelers bij de Swans. Vorig jaar werd hij als Speler van het Jaar betiteld door de supporters en de spelers van de ploeg.

De onderhandelingen zijn opmerkelijk, omdat Vorm vorig seizoen ook al een nieuwe verbintenis ondertekende bij Swansea. Daarvan lopen nog twee contractjaren. De club laat echter weten dat het de 28-jarige doelman alvast voor langere tijd vast wil leggen.

Naast Vorm mag ook Neil Taylor op een nieuw contract rekenen. De verdediger kon door een zware blessure een streep door het seizoen zetten, maar krijgt het vertrouwen van het bestuur van Swansea. Hij kampt met een drievoudige enkelbreuk.

Verbeek gaat voor topvijf met AZ

AZ-trainer Gertjan Verbeek verwacht dat zijn ploeg het ook dit seizoen ver zal schoppen in de eredivisie. De Alkmaarders raakten deze zomer echter diverse vaste krachten kwijt. Rasmus Elm en Niklas Moisander verkasten naar respectievelijk CSKA Moskou en Ajax. Verbeek denkt echter dat er op den duur opvolgers voor het tweetal op zullen staan.

"We moeten onze doelstelling om bij de eerste vijf te eindigen kunnen halen”, zegt Verbeek op de officiële website van AZ. Eerder gaf de oefenmeester al aan dat een notering in de topdrie er naar verwachting niet in zit voor de eredivisionist.

Het seizoen begon nogal wisselvallend voor AZ. Na vier wedstrijden heeft de club pas vijf punten binnen weten te halen. Bovendien was FC Anzhi veel te sterk voor de Noord-Hollanders, waardoor er voor hen al vroeg in het seizoen een einde kwam aan Europees voetbal.

F. de Boer onzeker over Babel en Poulsen

Ajax-trainer Frank de Boer twijfelt over het inzetten van Christian Poulsen en Ryan Babel. De oefenmeester ziet beide spelers steeds fitter worden maar denkt dat ze nog niet klaar zijn om twee wedstrijden in één week te spelen.

De Boer vertelde aan Voetbal International dat Babel een erg gedreven indruk om hem maakt. Echter kan hij, net zoals Poulsen, niet twee wedstrijden in week spelen. Babel werd in verscheidene trainingspotjes geposteerd als diepe spits. De verwachting is dan ook dat de Nederlander als spits zal starten tegen RKC Waalwijk.

Ajax speelt aankomende zaterdag de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Volgende week woensdag nemen de Amsterdammers het in de Champions League op tegen Borussia Dortmund, de regerend landskampioen van Duitsland.

Kojima Productions vestigt in Los Angeles

Kojima Productions, de studio achter Metal Gear Solid: Ground Zeroes, heeft nu een tweede studio opgericht in Los Angeles. Het hoofdkantoor van de studio blijft in Tokyo. Mocht je een baan zoeken bij de ontwikkelaar dan zijn er nog enkele open plekken.

Mocht je interesse hebben in één van de verschillende functies je moet vier jaar ervaring hebben met ontwikkelen voor pc, PS3 en Xbox 360. Daarnaast moeten er ook twee games waar je aan gewerkt hebt uitgegeven zijn. Meer informatie over de baan en een linkje om te solliciteren vind je hier.

Geen verdachten, wel drie aanwijzingen Alpenmoord

Er zijn nog steeds geen verdachten in de zaak van de moord op een Brits-Iraaks stel en twee anderen bij het Franse Meer van Annecy. Dat heeft openbaar aanklager Eric Maillaud, die de moorden onderzoekt, woensdag gezegd. Wel zijn er drie aanwijzingen die van belang kunnen zijn, aldus Maillaud.

Maillaud zei dat het 7-jarige meisje dat de aanslag overleefde een 'kroongetuige' is, maar mogelijk niet een sleutelrol zal spelen bij het oplossen van de zaak. Ze is herstellende van haar letsel en nog niet ondervraagd.

De aanwijzingen duiden op een financiële familietwist, mogelijke links met de baan als ingenieur van een van de slachtoffer en de Iraakse wortels van het stel.

Vlieland en Terschelling beter beschermd tegen zee

De bebouwing op de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling wordt beter beschermd tegen het water. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) besloten.

Een groot deel van de eilanden komt dan officieel binnen het gebied te liggen waar de overheid het hoogste niveau van veiligheid tegen het water garandeert, de primaire waterkering. Dat gebeurt door die grens een stuk uit te breiden richting Noordzee.

Op Vlieland komen daardoor een nieuwbouwwijk, een camping en het hele duingebied met vakantiehuisjes binnen de veiligste zone te liggen. Op Terschelling geldt dat dan ook voor de dorpen West aan Zee en Midsland aan Zee. Verder wordt ook een deel van de dijk op Vlieland verzwaard. Rijkswaterstaat neemt die taken op zich.

De ingrepen voor de betere bescherming tegen het water kosten enkele miljoenen euro's. De investering past binnen het Deltaprogramma, dat ervoor moet zorgen dat Nederland goed beschermd blijft tegen de stijgende zeespiegel.

Hollandse stedeling drinkt en blowt veel maar verder gezond

Inwoners van Nederlandse steden zijn gezonder, leven langer en zijn hoger opgeleid dan stedelingen uit andere Europese landen. Wel drinken en blowen ze meer. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder inwoners van 26 steden, waaronder in Nederland Amsterdam en Utrecht. Het project, Euro-Urhis 2 genaamd, wordt woensdag in Amsterdam gepresenteerd.

Er is een opvallende tegenstelling te zien tussen Oost- en West-Europa. In Oost-Europa zijn het vooral de welvarende en gezonde mensen die in de steden wonen. In het westen is dat precies tegenovergesteld, daar zijn mensen die in de stad wonen juist minder gezond dan dorpelingen. "De rijke, welvarende Nederlanders verlaten vaker de stad en gaan in de mooie dorpjes in de omgeving wonen", verklaart Erik van Ameijden, hoofd epidemiologie van de gemeente Utrecht en inhoudelijk verantwoordelijke voor het project.

Toch hebben Nederlandse stedelingen in vergelijking met inwoners van andere Europese steden weinig te klagen. Driekwart van zowel de Amsterdammers als de inwoners van Utrecht beoordeelt hun gezondheid als goed tot zeer goed. Dat is meer dan in andere stedelijke omgevingen. Een op de tien Amsterdamse jongeren geeft aan op te groeien in een arme familie, bij Utrechtse jongeren is dat 6 procent. Beide percentages zijn significant lager dan het Europese gemiddelde.

De levensverwachting en de jaren doorgebracht in goede gezondheid zijn ook hoger dan andere landen. Inwoners van het Noorse Oslo en de Franse steden Bordeaux en Montpellier scoren ook goed op het gebied van levensverwachting. Mensen die in Kaunas en Siauliai (beide Litouwen) wonen leven relatief het kortst en in minder goede gezondheid.

Mogelijk botten Richard III gevonden

Archeologen die op zoek zijn naar het graf van de Engelse koning Richard III hebben botten gevonden die overeenkomen met de fysieke afwijkingen van de vijftiende-eeuwe monarch en met die van een man die de dood vond op het slagveld. Dat hebben de onderzoekers van de Universiteit van Leicester woensdag gezegd.

De botten lagen op de plek in Leicester waar in het verleden de kerk Grey Friars stond. Eigentijdse bronnen zeggen dat Richard daar na zijn dood in de slag bij Bosworth Field in 1485 werd begraven.

William Shakespeare omschreef Richard III meer dan een eeuw na zijn dood als 'misvormd, onaf', een monster met een mismaakt bewustzijn dat zijn neven in de Tower of London liet vermoorden om op de troon te komen.

DNA-analyse van het botweefsel moet uitwijzen of het inderdaad om restanten van de koning gaat. De botten vertonen een afwijking van de ruggengraat, wat overeenkomt met bronnen over het fysiek van de koning uit die tijd.

Mark Wahlberg: Yolanthe moet hard aan de bak

Mark Wahlberg denkt dat Yolanthe Sneijder-Cabau er hard aan moet trekken als ze het in Hollywood wil maken. De Hollywood-acteur heeft met de Nederlandse aanstormend actrice gewerkt op de set van de Amerikaanse comedy Pain and Gain. "Ik denk dat ze zeker talent heeft en een lange filmcarrière kan hebben, maar met één film is ze er nog niet", zegt hij tegen Novum Nieuws.

De 41-jarige Wahlberg weet uit eigen ervaring dat succesvol acteur zijn en blijven een kwestie is van een lange adem. "Ik zie mijn eigen carrière ook meer als een marathon dan als een sprint, het vergt vele jaren hard werken. En een beetje mazzel, want je moet op het juiste moment op de juiste plek zijn."

Yolanthe moet vooral zorgen dat ze actief op zoek blijft gaan naar nieuwe en uitdagende filmrollen en steeds audities doet, vindt Wahlberg. "Alleen zo kan ze een carrière opbouwen. Voor mij gaat dat eigenlijk vanzelf, ik ben nogal een sjacheraar."

De acteur heeft sowieso groot respect voor buitenlandse actrices die het in Hollywood willen maken. "Naast alle andere uitdagingen is Engels niet hun moedertaal en moeten ze hun accent kwijtraken. Ik neem mijn petje voor ze af."

Wahlberg is vanaf donderdag te zien in de nieuwe comedy Ted. Hierin speelt hij een volwassen man die samenwoont met zijn grofgebekte teddybeer Ted, die hij als kind tot leven wekte. Intussen is hun relatie echter niet meer wat die geweest is.


Mark Wahlberg: Yolanthe moet hard aan de bak (Foto: Novum)

Fransman Simon wint GP van WalloniŽ

Julien Simon heeft woensdag de GP van Wallonië gewonnen. De 26-jarige Fransman van Saur-Sojasun bleef op de Citadel van Namen de Belgen Greg van Avermaet en Björn Leukemans voor. Johnny Hoogerland werd op de achtste plaats de beste Nederlander.

Simon maakte deel uit van een kopgroep van zes man, die op de Citadel mocht strijden om de zege. Hij volgt op de erelijst de Belg Philippe Gilbert op. De laatste Franse winnaar dateerde alweer van meer dan twintig jaar geleden. In 1990 won Luc Leblanc de eendaagse wielerkoers.

Holleeder zegt sorry tegen Matthijs van Nieuwkerk

Willem Holleeder biedt zijn excuses aan aan Matthijs van Nieuwkerk. De crimineel zegt 'sorry' omdat hij de presentator van De Wereld Draait Door gedag zei toen hij hem tegenkwam in de Jordaan.

"Toen ik hem op tv bij De Wereld Draait Door zag vertellen dat hij zo geschrokken was en vroeg wat hij de volgende keer moest doen, begreep ik dat absoluut niet", schrijft Holleeder in zijn column in de Nieuwe Revu. "Hij had mij immers zelf zo vaak gevraagd om in zijn programma te komen."

Toch kan Holleeder inmiddels begrip opbrengen voor de reactie van Van Nieuwkerk. "Nu dat ik inmiddels weet dat hij diverse angstfobieën heeft, begrijp ik het wel", zegt hij over de presentator die tunnelvrees heeft en niet over bruggen van brede rivieren durft te fietsen. "Sorry meneer Van Nieuwkerk, het was echt vriendelijk bedoeld en ik zal het nooit meer doen."

Medvedev wil Pussy Rioters vrijlaten

De drie veroordeelde leden van Pussy Riot moeten vrij worden gelaten. Langere gevangenisstraf voor de bandleden zou 'onproductief' zijn. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev woensdag gezegd.

De opmerkingen van de premier zouden erop kunnen wijzen dat de bandleden binnenkort op vrije voeten komen. De drie zijn in beroep gegaan tegen hun veroordeling wegens 'hooliganisme'. De beroepszitting vindt 1 oktober plaats.

De drie vrouwen zitten al vijf maanden vast. In augustus werden zij veroordeeld tot twee jaar strafkamp, wegens het ten gehore brengen van een 'punkgebed' in de belangrijkste kathedraal van Moskou. In de video van hun actie halen twee bandleden, hun gezichten verborgen door maskers, uit naar Poetin.

Moeders liegen 20 keer per dag

Een vitamineproducent heeft een onderzoek gehouden onder tweeduizend moeders. Daaruit is gebleken dat de vrouwen gemiddeld twintig keer per dag de waarheid verdraaien.

Moeders liegen omdat dit tijd bespaart. Zo gebruiken ze deze leugentjes om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat hun kinderen gezond eten, op tijd gaan slapen en veilig zijn. Ongeveer 84 procent van de moeders probeert daarnaast ook nog verschillende trucjes uit om zo tijd te kunnen besparen. 33 procent van de vrouwen zegt namelijk dat ze niet genoeg hulp krijgt in het huishouden. Ongeveer tien procent staat er in het huishouden zelfs helemaal alleen voor. 

Lichte filevorming voor stationstemmers

Door de avondspits is het op de stembureaus op de stations woensdagmiddag drukker geworden. Volgens een woordvoerder van de NS is sprake van een 'grotere toestroom'. Reizigers moeten in sommige gevallen even in de rij staan.

Tot 17.30 uur brachten ruim 3200 forenzen hun stem uit op Utrecht Centraal. Op Amsterdam Centraal staat de teller op 2500 en op Den Haag Centraal werden ruim 2200 kiezers verwerkt.

Het stemmen verloopt tot dusver vrijwel zonder problemen. Wel werden tientallen mensen geweigerd omdat ze geen kiezerspas hadden aangevraagd. Dat wekte op Utrecht Centraal de woede van enkele kiezers, die uit protest hun stempas verscheurden.

"Voor hen geldt hetzelfde als in alle gemeenten in Nederland. Je kunt alleen stemmen op het station als je een kiezerspas hebt, of uit de gemeente zelf komt", legt de woordvoerder uit. "Dat is duidelijk gecommuniceerd, maar ja dit kan altijd gebeuren."

Blessure Robben valt mee

De liesblessure die Arjen Robben gisteren bij het Nederlands elftal opgelopen heeft blijkt mee te vallen. De aanvaller van Bayern München moest in de warmingup voor het WK-kwalificatieduel tegen Hongarije geblesseerd afhaken.

Uit onderzoek door Bayern-arts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt is gebleken dat Robben een verharding in de liesstreek heeft. Het is nog onduidelijk of hij dit weekend in het competitieduel tegen Mainz alweer kan spelen.

Dealer verstopt geld in schoenen en kinderzitje

De politie heeft tijdens de doorzoeking van het huis van een drugshandelaar in Rotterdam in totaal zesduizend euro aan contant geld gevonden. Een deel van het geld, ruim duizend euro, werd aangetroffen in een paar schoenen van de man.

In een kinderzitje werd nog eens tweeduizend euro gevonden. Toen agenten vervolgens onder een zeil in de berging keken kwam een emmer met drieduizend euro tevoorschijn.

De verdachte werd vorige week aangehouden op straat toen bleek dat hij een paar honderd gram softdrugs bij zich had, meldt de politie woensdag. In de woning van de man werden nog tientallen grammen cocaïne en heroïne gevonden. De man zit voorlopig vast.

Armoede VS constant ondanks dalende inkomens

Voor het eerst sinds het begin van de financiële crisis is vorig jaar de armoede in de Verenigde Staten niet toegenomen. Wel daalde het modale inkomen van Amerikaanse huishoudens verder. Dat blijkt uit woensdag door de Amerikaanse overheid bekendgemaakte cijfers.

Eind 2011 leefde vijftien procent van de Amerikanen onder de armoedegrens. Dat zijn 46,2 miljoen mensen. Het gemiddelde inkomen van een Amerikaans huishouden daalde in vergelijking met een jaar eerder met anderhalf procent naar iets meer dan vijftigduizend dollar (38.750 euro). Sinds 2007 is het gemiddelde reële inkomen van Amerikaanse huishoudens gecorrigeerd voor inflatie met 8,1 procent afgenomen.

Terwijl het gemiddelde inkomen van de Amerikanen gestaag daalt, neemt dat van de allerrijksten juist nog steeds toe. In vergelijking met 2010 steeg het totale inkomen van de vijf procent rijkste Amerikanen met 4,9 procent.

struisvogelpolitiek

Na de storm om flirtvlegel Wouter Bos (“het is zo’n lekker ding”) hoopte ik eerlijk gezegd op wat diepgang en ontwikkeling voor onze toekomst in mijn omgeving. Dat bleek voor niets: partijprogramma’s gaan ongelezen in de houtkachel, digitale stemwijzers zijn overbodige internetsnufjes. Mijn vader fronst zijn wenkbrauwen als ik hem vraag hoe hij denkt over de dreiging voor ondernemers die net het hoofd boven water kunnen houden. “Vertel eens meisje, hoe gaat het op je werk?”

SBS trekt stekker uit Beau-flop De Gemene Deler

Beau van Erven Dorens heeft weer een flop op zijn naam staan. Zijn programma De Gemene Deler wordt vanaf maandag niet meer uitgezonden wegens tegenvallende kijkcijfers. Dat laat de zender SBS woensdag weten aan Novum Nieuws.

De quiz werd sinds ruim drie weken iedere werkdag uitgezonden. Vanaf maandag wordt De Gemene Deler vervangen door Wegmisbruikers.

"Hoewel wij tevreden zijn over de kwaliteit van het programma blijkt de concurrentie om 20.00 uur toch te zwaar voor dit programma", laat een woordvoerder weten. "We introduceren dit najaar heel veel nieuwe programma's op SBS 6 en zijn er altijd vanuit gegaan dat er ook programma's vroegtijdig zouden sneuvelen, dat hoort er gewoon bij."

SBS laat weten dat het vertrouwen in Van Erven Dorens 'onverminderd groot' blijft. "Hij zal zich vanaf nu volledig focussen op het vernieuwde Shownieuws dat binnenkort start en de quiz Show Me The Money die vanaf eind oktober op zender gaat."

Van Erven Dorens zag onder meer zijn Zaterdagavondshow floppen op de zender SBS. Ook de talentenshow The Winner Is trok niet het verwachte aantal kijkers.

Eťn op zes heeft liever iPhone 5 dan seks

Uit een enquête op de Facebookpagina van iPhone 5 is gebleken dat sommige iPhone-fans wel heel erg ver zouden gaan om eerder met het toestel te kunnen spelen. Eén op de zes stemmers zou zonder moeite afstand kunnen doen van seks als ze daarvoor de iPhone 5 twee weken eerder in handen konden hebben.

Op de vraag 'Wat zou jij opgeven om de iPhone 5 twee weken eerder te krijgen?' antwoordde zeventien procent van de stemmers dat ze seks zouden opgeven. Ongeveer 38 procent van de stemmers zou twee weken alcoholvrij door het leven gaan voor de iPhone 5. De grootste groep, 45 procent, zou het alleen laten bij een tijdelijke verbanning van koffie. 

De iPhone 5 wordt vanavond officieel aangekondigd. Wanneer het toestel precies in Nederland uit gaat komen, is nog niet bekend. 

Krajicek verkiest trainingsperiode boven wedstrijden

Tennisster Michaëlla Krajicek zal de komende periode niet meedoen aan wedstrijden. De Nederlandse gelast een trainingsperiode in en heeft hiervoor onder meer het WTA-toernooi in Quebec, waar ze vorig jaar tot de halve finale reikte, afgezegd. Ook een Azië-trip lijkt niet door te gaan.

De nummer 105 van de wereld sprak met NUsport. "Ik ga nu een tijdje trainen en weet nog niet precies wat mijn eerste toernooi zal zijn." Ze zal nu waarschijnlijk veel punten verliezen, omdat ze vorig seizoen in het laatste deel van het jaar goede resultaten boekte.

Het laatste toernooi waar Krajicek aan deelnam was de US Open waarin ze in de eerste ronde uitgeschakeld werd. De Nederlandse onthulde naderhand dat ze met hartritmestoornissen kampte en hierdoor lange tijd aan de kant heeft moeten staan.

Opkomst Vlieland nu al op honderd procent

Het opkomstpercentage voor de Tweede Kamerverkiezingen op Vlieland lag rond 16.00 uur al op honderd procent. Dat meldt de gemeente op haar website.

Rond 15.00 uur lag het opkomstcijfer met 840 stemmen op 96 procent. Een uur later werd het 875e stembiljet in de stembus geworpen, waarmee het opkomstpercentage de honderd procent bereikte. In 2010 werden in totaal 993 stemmen uitgebracht.

Volgens de gemeente ligt de opkomst nu al zo hoog omdat veel mensen uit andere gemeentes die op het Waddeneiland verblijven hun stem met een kiezerspas hebben uitgebracht.


Opkomst Vlieland nu al op honderd procent (Foto: Novum)

Afghanistan sluit YouTube om filmpje

De Afghaanse autoriteiten hebben woensdag de sluiting van de website YouTube gelast uit vrees dat beelden die de profeet Mohammed beledigen, worden verspreid. De trailer van een film van een Israëlische Amerikaan, Sam Bacile, leidde in Libië en Egypte al tot gewelddadigheden. In Libië werd de Amerikaanse ambassadeur met drie anderen gedood.

De site van YouTube moet gesloten blijven zo lang de beelden er nog te zien zijn, aldus Aiman Marjan van het Afghaanse ministerie van Communicatie. Zaken die als beledigend voor de islam kunnen worden opgevat, zijn eerder aanleiding geweest voor grote onlusten in Afghanistan.

New Delhi verbiedt alle plastic zakken

In de Indiase hoofdstad New Delhi mogen met ingang van volgende week vrijwel geen plastic tassen en verpakkingsmateriaal meer worden geproduceerd en verkocht. Met het verbod hoopt de regering van New Delhi het milieu te sparen.

Sinds 2009 zijn plastic boodschappentassen al verboden in New Delhi, maar de autoriteiten zijn er tot nu toe niet in geslaagd de plastic tas echt uit te bannen. Het verbod wordt nu uitgebreid tot vuilniszakken en verpakkingsmateriaal. Alleen plastic zakken die speciaal zijn bedoeld voor afgedankte medicijnen en ander medisch afval vallen niet onder het verbod.

Plastic tassen vormen niet alleen een bedreiging voor het milieu, maar ook voor de duizenden koeien die de straten van New Delhi bevolken en die de tassen met het voedsel dat ze op straat vinden binnen krijgen.

Ombudsman: getreuzel Belastingdienst treft burger

De Belastingdienst doet stelselmatig veel te lang over de behandeling van verzoeken om een betalingsregeling voor de terugbetaling van toeslagen. Daardoor komen mensen met lage inkomens in acute financiële problemen. Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer luidt daarover woensdag de noodklok. Volgens de Belastingdienst zijn de problemen aan het eind van dit jaar verholpen.

De Belastingdienst doet een halfjaar over de afhandeling van dergelijke verzoeken, terwijl de maximale behandeltermijn acht weken is. Het gaat om mensen die een terugbetalingsregeling willen treffen voor te veel ontvangen huur-, zorg- en/of kinderopvangtoeslag. Inmiddels wachten negenduizend mensen op zo'n regeling.

Zolang het verzoek om een betalingsregeling nog niet is gehonoreerd, houdt de Belastingdienst de toeslagen vaak geheel in. Daardoor komen mensen met lage inkomens in de financiële problemen, aldus de ombudsman.

De Belastingdienst heeft toegezegd extra personeel in te zetten om de achterstanden weg te werken. Aan het eind van dit jaar moet dat volgens een woordvoerder het geval zijn. De woordvoerder kon niet zeggen hoeveel mensen in de problemen zijn gekomen doordat hun verzoek om een betalingsregeling niet op tijd werd behandeld.

Knot waarschuwt voor langdurig lage rente

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) acht de kans groot dat de rente nog lange tijd laag blijft. Daardoor zal de dekkingsgraad van de pensioenfondsen de komende jaren niet zomaar verbeteren. Dat zei Knot woensdag tijdens een bijeenkomst met bestuurders van pensioenfondsen.

Volgens Knot is een lage rente de komende periode noodzakelijk om de economie te stimuleren en deflatie te vermijden, zei hij in een toespraak tot de pensioenbestuurders. De DNB-president wees erop dat banken, huishoudens en overheden de komende jaren ten minste een deel van hun schulden zullen moeten aflossen, wat ten koste gaat van de investeringen. "Dit remt de economische groei", aldus Knot. "Op zichzelf bezien is dit dus een situatie waar een relatief lage rente bij past."

Daarnaast wees Knot op de afname van het aanbod aan obligaties met een laag risico, zoals Nederlandse en Duitse staatsleningen, terwijl de vraag daarnaar stijgt. Banken en verzekeraars moeten immers zulke leningen kopen om te voldoen aan de strengere toezichtregels en kapitaaleisen. Daardoor daalt de rente die investeerders op zulke leningen ontvangen.

Etappezege en leiderstrui voor Cavendish

Mark Cavendish heeft woensdag zijn tweede overwinning in de Ronde van Groot-Brittannië behaald. De wereldkampioen van Sky was in de 156 kilometer lange vierde etappe van Carlisle naar Blackpool de sterkste in de sprint. Hij bleef de Australiërs Steele von Hoff en Leigh Howard ruim voor.

De 27-jarige Cavendish neemt door zijn tweede dagsucces op rij ook de leiderstrui over van Howard. De Nederlander Boy van Poppel kwam als vierde over de streep. Het peloton, dat door de harde wind uiteen was gevallen, bestond nog uit zo'n 25 renners.

'Aanrandkleuter' van school geweerd

Ouders zijn erin geslaagd een 6-jarige jongen die kinderen aanrandde te weren van een basisschool in Lisse. De ouders van het jongetje hebben woensdag bekendgemaakt af te zien van de aanmelding. Vanwege zijn grensoverschrijdende gedrag werd de kleuter eerder weggestuurd van een school in Hillegom.

De ouders van kinderen op de Sint Josephschool in Lisse hadden een brief aan het bestuur geschreven om bezwaar aan te tekenen tegen de komst van de jongen. Ook uitten zij hun zorgen op een informatieavond die de school dinsdag organiseerde. Omdat de ouders van de jongen zich zeer onwelkom voelden, hebben ze afgezien van de plaatsing.

De jongen heeft op zijn oude school zeventien slachtoffers gemaakt, zowel jongens als meisjes. Hij werd daarom in juni geschorst.

Naar welke school de jongen nu moet is onduidelijk. De Sophia Stichting, waar zowel de nieuwe school in Lisse als de oude school in Hillegom onder valt, zoekt naar een oplossing. Stichtingsbestuurder Peter Bongaerts noemt de opstelling van de in opstand gekomen ouders ' heel erg jammer'.

Volgens Bongaerts was de school in Lisse goed voorbereid op de jongen en zou hij fulltime onder toezicht van een onderwijsassistent komen te staan. Volgens de bestuurder is de commotie die is ontstaan over de jongen 'enorm'. Toch gaat de stichting zich inzetten om de kleuter, die al sinds mei niet naar school gaat, naar school te helpen.

Rotterdamse apotheek onder verscherpt toezicht

Een apotheek in Rotterdam is woensdag onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In Medsen-apotheek Lagaay-Westblaak is de medicatiebewaking en receptverwerking niet in orde. Daardoor kan gevaar voor patiënten ontstaan, meldt de inspectie.

De tekortkomingen werden al in juni ontdekt na een bezoek van de inspectie. Vorige week bleek dat de apotheek zijn zaken nog steeds niet op orde had ondanks toezeggingen voor verbetering.

De apotheek blijft in ieder geval voor vier weken onder toezicht staan. In die periode worden extra controles uitgevoerd. Ook moet de apotheek met een nieuw systeem werken waarmee de medicatiebewaking beter kan worden uitgevoerd.

Veel Europeanen vinden euro slecht

Ruim de helft van de Europeanen vindt de euro slecht voor de economie, aldus een enquête die woensdag is bekendgemaakt. Van de ondervraagden in 12 EU-landen zei 57 procent dat de euro een slechte zaak is voor de economie. Dat is 4 procentpunt meer dan bij dezelfde enquête een jaar geleden.

Vooral EU-landen zonder euro vinden de eenheidsmunt erg schadelijk. Van de Britten is dat zelfs 89 procent, bij de Zweden 84 procent en de Polen 71 procent.

In Duitsland en Spanje wil een kwart van de ondervraagden dat hun land de eurozone verlaat.

De enquête Transatlantic Trends 2012 is in juni gehouden onder circa 1000 mensen per land.

Videoboodschap Al-Qaida vanwege 9/11

De strijders van Al-Qaida hebben de Amerikanen in Irak verslagen. Dat heeft Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahri gezegd in een videoboodschap ter gelegenheid van de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

De 57 minuten durende video verscheen dinsdag op websites van militante moslims. Behalve Al-Zawahri komt ook een voormalige woordvoerder van Osama bin Laden, Adam Gadahn, erin aan het woord. Hij spreekt tegen dat de Verenigde Staten zoals president Barack Obama zegt geen oorlog voeren tegen de islam. Ook zijn er oude opnamen van Bin Laden te zien.


Videoboodschap Al-Qaida vanwege 9/11 (Foto: Novum)

Dode automobilist dagen langs A1

Een overleden automobilist die dinsdagmiddag in het struikgewas langs de A1 bij het Gelderse Stroe werd aangetroffen is hoogstwaarschijnlijk al enkele dagen geleden verongelukt. De politie is een onderzoek gestart.

Een vrachtwagenchauffeur zag rond 13.45 uur een auto in de middenberm tussen de bomen en struiken liggen. Hij waarschuwde de politie, die direct een onderzoek instelde om te achterhalen wat er is gebeurd.

Mogelijk is de chauffeur vrijdagnacht verongelukt. Een getuige meldde toen dat ze op de A1 een auto met hoge snelheid voorbij had zien rijden en vervolgens enkele vonken had gezien. Agenten en Rijkswaterstaat gingen kijken, maar troffen die nacht niets aan.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet officieel vastgesteld. Sectie moet uitwijzen waaraan de bestuurder is overleden en wanneer dat is gebeurd.

Mel B uit de kleren voor goed doel

Mel B is uit de kleren gegaan voor het goede doel. De Spice Girl poseert naakt voor het tijdschrift Cosmopolitan om aandacht te vragen voor borstkanker. Het magazine ligt vanaf donderdag in de winkels in Groot-Brittannië.

Voor de campagne van het goede doel CoppaFeel! poseert Mel B, die voluit Melanie Brown heet, op dezelfde manier als Janet Jackson op de beroemde cover uit 1993 van het tijdschrift Rolling Stone. Op de foto was het naakte bovenlichaam van Jackson te zien, terwijl twee mannenhanden haar borsten vasthouden. Mel B's man Stephen Belafonte houdt op het kiekje haar boezem vast.

De 37-jarige Scary Spice is naar eigen zeggen dol op borsten. "Ik en de andere Spice Girls voelen altijd elkaars borsten", vertelt de zangeres volgens verschillende media in de Cosmopolitan. "Laatst ging Geri nog achter me staan en greep die van mij."

De zangeres vond zelf een knobbel in haar borst toen ze 17 was. "Ik werd gek", aldus Mel B. "Later bleek dat het niets was, maar ik was doodsbang. Sindsdien ben ik altijd voor een check en een dubbelcheck."

Ze wil dat ook haar dochters zich bewust zijn van de kans op borstkanker. "Ik heb drie dochters en een stiefdochter. Dus als ze ouder zijn laat ik ze zien hoe je je borsten moet checken. Mijn oudste, Phoenix van 13 jaar, doet het al."

Stembureau Schiphol stuurt weer kiezers weg

Bij het stembureau op Schiphol zijn woensdag kiesgerechtigden weggestuurd, omdat ze hun stempas niet hadden omgezet in een kiezerspas. Rond 13.15 uur ging het om 68 mensen.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart vorig jaar moest ook mensen om die reden worden verteld dat ze niet bij het bureau op Schiphol konden stemmen. Volgens voorzitter van het stembureau Rob Jansen wordt via spotjes op de radio en tv echter duidelijk genoeg uitgelegd dat omzetten van de stempas nodig is om in een andere dan de eigen gemeente te mogen stemmen. "En het staat op de stempas. Als mensen niet luisteren of lezen, kunnen wij er ook niets aan doen."

Hoeveel stemmen precies verloren gaan, blijft onduidelijk. "We houden wel bij hoeveel mensen we moeten wegsturen, maar sommigen zeggen nog wel tijd te hebben in hun eigen gemeente te stemmen. Anderen moeten vliegen en komen niet uit de buurt, dus hun stem gaat verloren."


Stembureau Schiphol stuurt weer kiezers weg (Foto: Novum)

Opnieuw conflict over sociaal plan Volkerwessels

Er is opnieuw een conflict ontstaan over een afvloeiingsregeling bij een dochtermaatschappij van Volkerwessels. Het Amsterdamse vastgoedbedrijf Kondor Wessels biedt volgens CNV Vakmensen een te mager sociaal plan. De bond dreigt met acties.

Vorige week staakten medewerkers van een andere werkmaatschappij van Volkerwessels, Volkerrail. Dinsdag werd bekend dat er mede door die actie nu wel een sociaal plan is voor de 120 medewerkers die daar moeten verdwijnen, met een ruimere ontslagvergoeding.

Bij Kondor Wessels moeten tien mensen naar een andere baan uitkijken. Dat er moet worden ingekrompen is onvoldoende aangetoond, vindt de vakbond. "Mede daarom eisen we een sociaal plan dat een reële vergoeding biedt." Als Kondor Wessels niet voor vrijdagmiddag 12.00 uur positief reageert 'wordt de machine voor actievoeren aangezet'.

Volkerwessels kondigde vorige maand aan driehonderd banen te willen schrappen bij de verschillende divisies. Met de reorganisatie wil het bedrijf 'concurrerend en gezond' blijven.

Het bouwbedrijf heeft op de Nederlandse markt last van lagere volumes en prijsdruk door leegstand en minder overheidsinvesteringen in de infrastructuur. Het bouwbedrijf zag de winst in de eerste zes maanden met dertig procent dalen van 24 miljoen euro vorig jaar naar zeventien miljoen euro dit jaar.

Chemiebedrijf stootte jarenlang te veel uit

Een fabriek van chemiebedrijf DuPont in Dordrecht heeft jarenlang te veel van een schadelijke fluorkoolstof uitgestoten. Dat heeft de provincie Zuid-Holland laten weten. Onderzocht wordt of er gevaar is ontstaan voor de volksgezondheid.

De lekkage werd op 21 augustus ontdekt door medewerkers van de Viton-fabriek, waar een soort rubber wordt gemaakt. Het lek is waarschijnlijk ontstaan tussen 1992 en 1994, meldt de provincie. Door het defect aan de leiding lekte er jarenlang vijftig procent meer weg van de stof hexafluorpropeen dan is toegestaan.

De fabriek ligt om een andere reden sinds 6 september stil. Op verzoek van de provincie wordt de fabriek voorlopig niet opgestart. Tegen DuPont is aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Een verspreidingsbedrijf heeft twee weken geleden onderzoek gedaan naar de schade voor de gezondheid. Voorlopige conclusie is dat er geen gezondheidsschade te verwachten valt op tweehonderd meter van het lek. DuPont onderzoekt ook zelf de mogelijke gezondheidsrisico's. Daarvan worden de resultaten naar verwachting 20 september bekendgemaakt.

Veel camera's in kleedruimtes Britse scholen

Meer dan tweehonderd middelbare scholen in Groot-Brittannië hebben in badruimtes en kleedkamers bewakingscamera's opgehangen. Dat blijkt uit een onderzoek van privacy-activisten die met een beroep op de wet voor openbaarheid van bestuur informatie inwonnen over de scholen.

Er is een invloedrijke waakhond nodig om de privacy op scholen te waarborgen, zei de groep Big Brother Watch. "Scholen moeten duidelijk maken waarom ze deze camera's gebruiken en wat er met de videobeelden gebeurt", zei directeur Nick Pickles.

Lesley Bowles, hoofd van de school King Ecgbert, een van de scholen die tegen het licht werden gehouden, zei dat de camera's de veiligheid van haar scholieren waarborgen. De camera's komen van pas om pesten tegen te gaan, zei ze. Intieme beelden worden niet geschoten, bezwoer ze. De camera's zouden alleen op deuren zijn gericht.

Van de 4100 scholen die door Big Brother Watch benaderd werden gaven er 207 in Engeland, Wales en Schotland toe dat er camera's hangen in kleed- en badruimtes. Dat getal is aan de lage kant, zei Pickles. Bijna de helft van de scholen reageerde niet voor de deadline.

Onduidelijk is waar precies in badruimtes camera's zijn opgehangen, wie de beelden bekijkt en of jongeren op het moment van verkleden worden gefilmd.

Big Brother Watch schat dat scholieren en leerkrachten op Britse scholen in de gaten worden gehouden door honderdduizend camera's, een gigantisch aantal. In eerder onderzoek concludeerde de groep dat de Britse gemeentes er vijftigduizend beveiligingscamera's op nahouden.

Michael Bay maakt occulte tv-serie

Michael Bay gaat voor de Amerikaanse zender A&E een eerste aflevering produceren van een tv-serie over twee FBI-agenten die occulte zaken oplossen. De serie heet vooralsnog simpelweg Occult. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Één van de agenten is al langere tijd met verlof om zijn verdwenen vrouw te zoeken. Hij besluit weer in actieve dienst te treden als hij een nieuwe partner krijgt, eentje die is gespecialiseerd in het bovennatuurlijke.

Occult wordt geschreven door James Wong, die eerder onder meer Final Destination 13 en American Horror Story schreef. Ook schreef en produceerde hij vier seizoenen van The X-Files.

Het is niet de eerste tv-serie die Bay maakt. De 47-jarige regisseur en producent is ook bezig met de piratenserie Black Sails, een prequel van het bekende Schateiland, voor zender Starz. Ook heeft hij de nog te verschijnen pilot van de dramaserie The Last Ship gemaakt voor zender TNT.

Michael Bay verfilmt Zombies vs. Robots (Novum)

Marathonteam voor langebaanschaatsers

Langebaanschaatsers krijgen komend seizoen de mogelijkheid om te starten in wedstrijden om de KPN Marathon Cup en de NK's marathon. Dat laat de KNSB woensdag weten. De schaatsbond heeft een Team Langebaan opgericht, dat met maximaal vier rijders van commerciële ploegen mag uitkomen op de marathon.

De langebaanschaatsers die willen starten op de marathon dienen in de afgelopen twee seizoenen wel te hebben deelgenomen aan wereldbekerwedstrijden, een EK, WK allround of WK afstanden. "Omdat meerdere schaatsers aangaven langebaan en marathon graag te willen combineren, hebben we binnen de reglementen naar de mogelijkheden gekeken", zegt directeur sport Arie Koops van de KNSB.

"Hein Vergeer, Leo Visser, Gerard Kemkers, Rintje Ritsma, om zo maar wat namen van langebaanrijders te noemen, deden in het verleden regelmatig mee. Dat had vaak een trainingstechnische reden, omdat je in feite een intensieve duurtraining doet, en dat werkt dan weer in je voordeel op de vijf en tien kilometer", aldus Koops.

Het balletje is volgens Koops gaan rollen vanwege coach Jillert Annema van de BAM-ploeg. "Jorrit Bergsma en Bob de Vries tonen aan succesvol te kunnen zijn in beide disciplines." De langebaanschaatsers maken overigens geen aanspraak op het prijzengeld.


Marathonteam voor langebaanschaatsers (Foto: Novum)

Mercedes test nieuw DRS

Mercedes heeft gisteren tijdens de eerste testdag op Magny-Cours een nieuwe verbeterde variant van het Drag Reduction System aan de tand gevoeld. Daarnaast mocht coureur Sam Bird een nieuw uitlaatsysteem uitproberen.

Mercedes leek zijn pijlen op 2013 te richten, maar nu komen er toch nog twee grote updates uit de koker. Teambaas Ros Brawn hierover tegenover Autosport: "Deze aanpak kan ons later dit jaar nog goed van pas komen. Het systeem werkt alleen in bepaalde bochtencombinaties. Het is niet geschikt voor elk circuit. Je moet het systeem nauwkeurig afstellen en dat is een uitdaging."

Coureur Bird reed in totaal 95 ronden en was de langzaamste man van de dag. Dat laatste deerde hem niet. "Het was een drukke openingsdag maar we konden alle punten op onze programma afvinken."

'Lohan ontvlucht rol Scary Movie 5'

Lindsay Lohan zou niet meer zo blij zijn dat ze getekend heeft voor een rolletje in Scary Movie 5.

Begin vorige maand werd bekend dat Lohan samen met onder andere Charlie Sheen te zien zal zijn in het vijfde deel van de populaire horrorparodie.

Maar de actrice lijkt nu pas te beseffen dat in de film behoorlijk de draak met haar gestoken wordt, zo schrijft de New York Post.

Producenten van de film vertellen de krant dat Lohan er alles aan doet om niet mee te werken. Zo zou ze onvindbaar zijn, niet komen opdagen op repetities en opzettelijk vluchten missen.

Toen er werd gedreigd met een rechtszaak zei Lohan dat ze last had van een fikse longontsteking. In haar contract zou staan dat ze bij ziekte onder de film uit zou kunnen. "En ook toen we met haar de knelpunten in het script wilden bespreken, gaf ze niet thuis", aldus een woordvoerder van de filmmaatschappij.

Volgens een woordvoerder van Lohan zijn alle aantijgingen niet waar en zal Lindsay alle contractuele verplichtingen nakomen.

Lindsay Lohan 

The Slate

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik loop nu niet echt warm voor het nieuwe logo van Microsoft. Het lijkt of ze in plaats van een stap in de toekomst, drie stappen terug hebben genomen. Zie je die lelijke vierkantjes al op een hippe smartphone staan? Ik niet. Student Andrew Kim ook niet en bedacht een geheel nieuw logo, dat wel voldoet aan het strakke design van de hedendaagse apparatuur: de Slate. Ziet er gelikt uit.

windows 

'Avatar 2 moet geen Matrix 2 worden'

James Cameron waakt ervoor dat zijn scenario voor Avatar 2 een onbevredigend einde krijgt. "Het moet niet zo zijn als in The Matrix 2, waar het einde geen einde was en iedereen teleurgesteld de zaal verliet", zegt de filmmaker tegen de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

In 2010 werden Avatar 2 en 3 officieel aangekondigd, deel 2 verschijnt eind 2015. Deze week werd bekend dat Avatar 4, waar Cameron al langer van droomde, een voorloper wordt over de allereerste expedities naar de planeet Pandora. Cameron is momenteel bezig met de scenario's van zowel deel twee als drie.

"Het is nog best lastig want ik moet de twee scripts tegelijk af hebben", vertelt de 58-jarige filmmaker. "Ik schrijf ze als losse verhalen binnen een overkoepelende verhaallijn waarin ook de eerste film past. Deel twee moet een afgerond geheel zijn maar wel ruimte laten voor een derde deel."

Cameron verwacht dat hij in januari kan starten met de preproductie van Avatar 2.

James Cameron voltooit recordduik in oceaan (Novum)

'Paul Depla faalt weer'

Diverse inwoners van de gemeente Heerlen is de lust tot stemmen vandaag vergaan nadat zij heel lang moesten wachten op de stembiljetten. Ook inwoners van Heerlerheide, Welten, Hoensbroek, Heksenberg en Heerlerbaan waren na lang wachten niet meer gemotiveerd om de zetelverdeling in de Tweede Kamer nog mede te bepalen.

Burgemeester Paul Depla (PvdA) baalt enorm van dit incident. Hij legt de verantwoordelijkheid echter bij de leden van de stembureaus die maar een kwart van de broodnodige stembiljetten zouden hebben meegenomen. Ook de sociale werkvoorziening, Licom, draagt schuld volgens de Burgervader wegens het te laat bezorgen van de resterende stembiljetten. De gemeente neemt nu het zekere voor het onzekere en bezorgde de biljetten alsnog zelf.

Paul zei verder dat het tekort en de daarmee gepaard gaande overlast maar van heel korte duur is geweest. Dit wordt echter tegengesproken door in ieder geval één inwoner van Zeswegen die via de lokale radio meldde dat het tekort om 13.00 uur nóg niet was opgelost.

Paul Depla raakte eerder in opspraak toen hij zich oraal liet bevredigen in een Nijmeegs fietsenhok door VVD politica Jolanda van Veluw, wat de geschiedenis in ging als de 'fietsenhok-affaire'. Dit werd later afgedaan als een privézaak.

Cage in actiefilm I Am Wrath

Nicolas Cage heeft getekend voor de thriller I Am Wrath. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Rapper 50 Cent produceert de film.

In I Am Wrath speelt Cage een weduwenaar die op zoek gaat naar de moordenaars van zijn vrouw. Hij ontdekt een groot corruptieschandaal bij de politie en beseft dat hij eigen rechter moet spelen.

De 48-jarige Cage heeft het druk. Hij zit momenteel in de opnames van de actiefilm Kick-Ass 2 en heeft nog tal van filmrollen in de pijplijn, zoals National Treasure 3 en de komedie Frank or Francis van Charlie Kaufman. De productie van I Am Wrath gaat in februari van start.


Nicolas Cage in actiefilm I Am Wrath (Foto: Novum)

Von Trier cast Slater in Nymphomaniac

Lars von Trier heeft Christian Slater een rol gegeven in Nymphomaniac. Slater speelt de vader van de aan seks verslaafde hoofdpersoon, een rol van Charlotte Gainsbourg. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

De 43-jarige Slater is eerst nog te zien in de thriller Bullet to the Head. Daarin speelt de Amerikaanse acteur naast Sylvester Stallone.

Von Trier heeft de afgelopen weken gefilmd in het Belgische Gent en is nu in de Duitse stad Keulen. De Deense regisseur heeft ook de Belgische acteurs Michaël Pas en Lien Van de Kelder in zijn film gecast.

Nymphomaniac gaat over het seksuele leven van Joe, de rol van Gainsbourg en voor de jongere jaren van het Britse model Stacy Martin. Ook Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård en Jamie Bell hebben rollen in de film.

Slater tegenover Stallone in actiethriller (Novum)

Betogers doden ambassadeur VS in LibiŽ om film

De Amerikaanse ambassadeur in Libië is dinsdag om het leven gekomen, toen betogers het Amerikaanse consulaat in Benghazi aanvielen. Dat hebben de Libische autoriteiten woensdag gezegd. De gewapende betogers vielen het consulaat aan uit woede over een Amerikaanse film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt.

In de twee uur durende film, Innocence of Muslims, wordt Mohammed neergezet als een bedrieger, een versierder en een gek. Op YouTube staat een trailer van veertien minuten van de film, waarin Mohammed seks heeft en oproept tot moordpartijen.

Maker van de film is Sam Bacile, een 56-jarige projectontwikkelaar uit Californië. Per telefoon maakt Bacile, die dinsdag is ondergedoken, zichzelf bekend als een Israëlische jood. Naar eigen zeggen schreef, produceerde en regisseerde hij de film. Hij zegt niet op dergelijke woedende reacties te hebben gerekend, maar geeft wel toe dat zijn film is bedoeld om te provoceren. Hij noemt de islam een gezwel en zegt te geloven dat hij met zijn film Israël helpt. Volgens Bacile is zijn film één keer volledig vertoond, in een vrijwel lege bioscoopzaal in Hollywood.

Ook drie andere Amerikanen kwamen dinsdag om het leven. De betogers zouden automatische wapens hebben gebruikt en zelfs granaten hebben afgevuurd. De veiligheidstroepen die het gebouw moesten beschermen werden overweldigd en de betogers plunderden het consulaat en staken het gebouw vervolgens in brand. De aanval duurde zo'n drie uur. Het pand brandde vrijwel af.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton bevestigde dat bij de aanval op het consulaat in Benghazi een diplomaat is omgekomen. Ze veroordeelde de aanval en zei met de Libische president Mohammed el-Megarif te hebben gesproken 'om extra hulp voor de bescherming van Amerikanen in Libië te coördineren'.

Clinton zei zich zorgen te maken dat de protesten overslaan naar andere landen. "Sommigen hebben geprobeerd dit verdorven gedrag te rechtvaardigen als antwoord op opruiend materiaal dat op internet is geplaatst", zei Clinton in een verklaring. "De Verenigde Staten betreuren elke bewuste poging om de religieuze overtuigingen van anderen te beschimpen. (...) Maar laat ik duidelijk zijn: er is geen enkele rechtvaardiging voor deze geweldsdaden."

Niet alleen in Libië werd geprotesteerd, ook in Egypte waren betogers op de been. Betogers klommen over de muur van de Amerikaanse ambassade in Caïro en vervingen de Amerikaanse vlag door een zwarte vlag met protestleus in het Arabisch. Duizenden mensen protesteerden bij de ambassade tegen de film. Omdat er was gewaarschuwd voor de demonstratie, had het grootste deel van het personeel de ambassade al verlaten. De demonstratie duurde uren, maar 's avonds waren de meeste betogers vertrokken.

De Egyptische media berichten al enkele dagen over de trailer van de film, die door de van oorsprong Egyptische Amerikaan Morris Sadek op internet zou zijn geplaatst. Sadek is een christen die in de VS bekendstaat om zijn anti-islamitische standpunten.

Volgens Bacile en Sadek gaat de film over de onderdrukking van koptische christenen in Egypte. Een vertegenwoordiger van koptisch-christelijke organisaties in Europa, Medhat Klada, noemt Sadek een extremist. "Wij zitten niet op dit spoor. Hij heeft de mensen (in Egypte, red.) opgestookt tegen de kopten", zegt Klada vanuit Zwitserland.

Rechter verbiedt hyperlinken Playboy-foto's

Een rechter heeft GeenStijl verboden om te hyperlinken. De blog linkt(e) naar Playboyfoto's van Britt die niet door GS werden gehost. De links moeten worden verwijderd om een dwangsom van 50.000 euro per overtreding.

Verder moet GS de proceskosten van 28.000 euro betalen en mag uitgever Sanoma een schadevergoeding eisen. Het kwam niet eerder voor dat een hyperlink werd beoordeeld als inbreuk op auteursrecht. De rechtbank gaf toe dat GS de foto's niet hoste maar wel inbreuk pleegde door ze aan een nieuw publiek te presenteren.

GeenStijl vindt dat de foto's getoond mochten worden omdat het nieuws was dat Sanoma zelf de foto's lekte. GS hoeft de bron niet vrij te geven. Sanoma had daarom gevraagd bij de rechter. Wat deze uitspraak betekent voor het internet in het algemeen is nog niet te overzien.

Leiden gebruikt 'foute' stembussen

Bij stembureaus in Leiden worden stembussen gebruikt die niet voldoen aan de Kieswet. Dat heeft een woordvoerder van de Kiesraad woensdagmiddag gezegd.

Zowel de stembus zelf als de sleuf waardoor het stembiljet gaat moet volgens de Kieswet apart op slot kunnen worden gedaan. In Leiden kan alleen de stembus op slot en wordt de sleuf afgesloten met tape. In 2010 gebruikte Leiden ook al de 'foute' stembussen.

Vooralsnog heeft het gebruik van de stembussen geen gevolgen voor de geldigheid van de stemmen in Leiden, zei de woordvoerder. Alleen als er concrete aanwijzingen zijn voor ongeregeldheden wordt actie ondernomen. De Kiesraad adviseert kiezers wel om eventuele ongeregeldheden te melden bij de voorzitter van het stembureau. Die moet hier vervolgens een officiële aantekening van maken.

People roept Gwyneth Paltrow uit tot best gekleed

Gwyneth Paltrow is 's werelds best geklede vrouw. Dat vindt althans het Amerikaanse tijdschrift People, dat elk jaar een best geklede ster kiest. Paltrow laat onder anderen Kate Middleton en Rihanna achter zich.

De 39-jarige Paltrow wordt door lezers, redacteuren en modebloggers van People geprezen vanwege haar elegante stijl die wars is van de laatste trends. "Ze doet niet aan franje. Haar stijl is simpel, niet overdreven", licht Paltrows styliste toe.

Middleton is na Paltrow de best geklede vrouw. De vrouw van de Britse prins William wordt gelauwerd vanwege haar klassieke stijl. Emma Stone staat ook in de top tien, de 23-jarige actrice heeft volgens People de beste stijl op de rode loper. Rihanna wordt geprezen vanwege de risico's die ze durft te nemen.

Spaanse tennisser Ferrero kondigt afscheid aan

De Spaanse tennisser Juan Carlos Ferrero zet een punt achter zijn loopbaan. De 32-jarige voormalige nummer een van de wereld speelt volgende maand in Valencia zijn laatste toernooi. Hij versloeg in 2003 in de finale van Roland Garros de Nederlander Martin Verkerk. In Parijs behaalde hij zijn enige grandslamtitel.

Ferrero begon in 1998 met tennissen. In totaal won hij vijftien toernooien, waarvan dertien op gravel. De gravelspecialist was de laatste jaren veelvuldig uitgeschakeld met blessures en is afgegleden naar de 111e positie op de wereldranglijst. Met Spanje won Ferrero de Davis Cup in 2000 en 2004.

Opkomst iets lager dan vorige keer

De opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen ligt woensdagmiddag iets lager vergeleken met de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2010. Rond 14.00 uur had ongeveer 27 procent van de kiezers een stem uitgebracht, meldt de NOS, dat samen met RTL Ipsos Synovate onderzoek laat uitvoeren naar de opkomst. In 2010 had rond 14.00 uur 29 procent gestemd.

De opkomstpercentages uit de verschillende gemeenten verschillen fors. Zo meldt Amsterdam dat rond 13.00 uur 14,1 procent een stem had uitgebracht, tegenover vijftien procent in 2010 en 21 procent in 2006. In Apeldoorn had rond 13.00 uur echter al 33 procent gestemd. In Den Haag was het opkomstpercentage rond 12.00 uur 19,85 procent, tegenover 18,35 procent in 2010.

In Tilburg heeft omstreeks 13.00 uur 23,82 procent van de stemgerechtigden in het stemhokje gestaan, in 2010 was dat rond die tijd 24,5 procent. Groningen meldde rond 11.30 uur een opkomstpercentage van 19,2 procent, tegenover 18,6 procent bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Metal Gear Rising in Japan gecanceld voor Xbox 360

Slecht nieuws voor de Japanse fans van de Metal Gear-serie op Xbox 360. Het nieuwste deel van de serie komt in Japan namelijk niet uit op Xbox 360. Dit maakte Konami vandaag bekend.

Alleen de PlayStation 3-versie wordt in Japan uitgebracht. Konami biedt zijn excuses aan voor de Japanners die het spel graag op de Xbox 360 wilden spelen, maar geeft nog geen verklaring waarom ze tot dit besluit zijn gekomen.

Later op de dag heeft Konami bekendgemaakt dat dit geen gevolgen heeft voor de Westerse release van de game. Wij kunnen dus wel gewoon met Raiden aan de slag op Xbox 360.

Raiden

Geen Nederlands elftal in PES 2013

Geen Louis van Gaal en zijn mannen in PES 2013. Dit heeft Kei Masuda van Konami vandaag bekendgemaakt in een interview. De reden hiervoor is dat het Konami niet gelukt is de licentie voor het Nederlands elftal te bemachtigen.

Waar vroeger de FIFA-gamers het zonder het echte Nederlands elftal moesten doen, is het nu dus de beurt aan de PES-gangers om niet met het echte Nederlands elftal aan de slag te kunnen. Opvallend dus, gezien dit in het verleden lange tijd andersom is geweest. Het Nederlands elftal in PES bevat spelers als VonPeers en Smeigeer, in plaats van Van Persie en Sneijder. Ook is het tenue nep. Zo zou het Nederlands elftal in een blauw shirt spelen met alleen de Nederlandse vlag erop.

PES 2013 komt dus zonder echte Oranje-spelers uit op 21 september voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Twee nieuwe klebsiellabesmettingen in Haren

Bij nog twee patiënten van revalidatiecentrum Beatrixoord in het Groningse Haren is de klebsiellabacterie aangetroffen. Dat maakte het centrum woensdag bekend.

De zorginstelling ontdekte vrijdag bij een routinecontrole dat vijf patiënten de ongevaarlijke variant van de bacterie bij zich dragen. Daarop werden de betrokkenen geïsoleerd en besloot het centrum de overige patiënten en het personeel te onderzoeken. Het centrum maakt vrijdag de volledige uitslag bekend.

Ook het duo wordt afgezonderd verpleegd vanwege het hoge besmettingsrisico, zegt een woordvoerder. Besmetting vindt plaats bij hand-op-handcontact en kan bij mensen met een lage weerstand infecties tot gevolg hebben. Bij gezonde mensen vormt de bacterie geen gevaar.

Enkele varianten van de klebsiellabacterie zijn moeilijk met antibiotica te behandelen. Vorig jaar overleden drie patiënten in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, nadat ze waren besmet met een resistente vorm van de bacterie.

Buitenland volgt verkiezingen vanuit eurovisie

Buitenlandse media volgen de verkiezingen woensdag vooral vanuit het oogpunt van de eurocrisis. Veel media voorspellen een pro-Europese winnaar nu VVD en PvdA gelijk op gaan in de peilingen.

The Guardian spreekt van verkiezingen die 'gedomineerd worden door pro-Europese partijen'. Daarmee worden volgens de Britten de zorgen weggenomen over eurosceptici die in Nederland aan de macht komen en mogelijk de Europese Unie verlaten of de Europese regels aan hun laars lappen. Volgens de krant heeft PVV-leider Geert Wilders veel steun verloren en verloor de SP stemmen door de zwakke optredens van lijsttrekker Emile Roemer.

Duitse media zijn met name geïnteresseerd in wie er straks het dichtst bij bondskanselier Angela Merkel komt te staan. Als PvdA-leider Diederik Samsom met zijn partij de grootste wordt, zal hij eerder aansluiting vinden bij de Franse president François Hollande dan bij Merkel, denken de Duitsers.

In vrijwel alle media staat de nek-aan-nekrace tussen VVD-leider Mark Rutte en PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom centraal. De Belgische krant De Standaard spreekt van een 'ongemeen spannende strijd', die waarschijnlijk zal uitmonden in een middenkabinet van de traditionele partijen of een paarspluskabinet. De Tijd meldt dat 'kemphanen Rutte en Samsom', ondanks dat beiden eerder al aangaven dat ze niet staan te springen om een paars kabinet, toch met elkaar opgescheept zullen zitten na woensdag.

Bolt wil Blake wildcard geven

Usain Bolt wil Yohan Blake een wildcard gunnen voor het wereldkampioenschap atletiek in 2013. Olympisch kampioen Bolt had voor de 100 meter recht op de Jamaicaanse startplek, maar staat deze af. "Blake heeft die wildcard verdiend door op de vorige WK de titel te winnen."

De internationale atletiekbond IAAF kan per onderdeel per land één wildcard verstrekken. Dit betekent dat Bolt zich zich via de Jamaicaanse trials moet plaatsen voor het WK. "Dat was altijd al mijn plan."

Veiling DSB-collectie 'eerste grote museumveiling'

De veiling internationale kunstwerken uit de voormalige collectie van Dirk Scheringa is de 'eerste echte grote museumveiling in Nederland'. "Zoiets heeft, afgezien van de incidentele veiling van een enkel museaal kunstwerk, nog nooit in dit land plaatsgevonden", zegt de voorzitter van veilinghuis Christie's, Jop Ubbens, woensdag.

"Meer dan 25 nationaliteiten hebben zich gemeld en bieden mee", vervolgt Ubbens. Naast individuele verzamelaars, zou zich een museum 'van heel ver weg' hebben gemeld. "Ons bereik voor deze veiling is oneindig. Christie's is ongelooflijk verheugd met deze opdracht."

Het veilinghuis werd door de curatoren van de failliete DSB Bank van Scheringa gekozen om de werken onder de hamer te brengen. De collectie Nederlandse kunst werd verkocht aan verzamelaar en museumoprichter Hans Melchers.

Bij Christie's in Amsterdam, Londen, New York en Hong Kong worden in totaal 221 werken verkocht voor een geschatte waarde van tussen de zes en tien miljoen euro. Sommige van de werken zijn nog nooit eerder te zien geweest voor publiek. Bij de Amsterdamse vestiging worden 160 werken met een waarde van tussen de achthonderd euro en twee ton geveild.

Het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek werd in november 2009 in navolging van het faillissement van DSB Bank officieel failliet verklaard. De collectie van het geplande museum bestond uit meer dan duizend schilderijen.

Melchers nam in maart het grootste deel van de Nederlandse collectie over. Die kunstwerken worden ondergebracht in het voormalige gemeentehuis van Gorssel en in een dependance in kasteel Huize Ruurlo, beide in de Achterhoek. De musea moeten in het voorjaar van 2014 opengaan.


Veiling DSB-collectie 'eerste grote museumveiling' (Foto: Novum)

PVV-senator Popken valt van 'geloof'

Het PVV Eerste Kamerlid Gabriëlle Popken kiest eieren voor haar geld als het op kosten voor verbouwen aankomt en schuwt de Poolse werknemer niet. Rond het Haagse stulpje van de PVV-vrouwe, dat kennelijk een forse verbouwing behoefde, heeft het drie maanden lang gewemeld van de Polen, zo schrijft BN De Stem.

BN De Stem claimt documenten ter inzage te hebben gehad die aantonen dat zeven Polen drie maanden lang keihard hebben gewerkt aan het Haagse huis. De rekening zou ongeveer 80.000 euro bedragen, maar een deel is nog niet voldaan meldt Andrzej Malek van Adma Onderhoudsbedrijf. Malek zei verder: "Dat vind ik wel een beetje gek ja. Dat die partij een meldpunt heeft en zij ons bij haar laat werken.

Normaliter is een privéverbouwing geen nieuws, maar in het licht van het Polenmeldpunt van de PVV is dit wel vreemd. De PVV had op haar meldpunt namelijk ook verdringing op de arbeidsmarkt staan. Of verdringing van euro's op de bankrekening van Popken hier leidend is geweest is onbekend.

Gabriëlle Popken wil wel kwijt in een reactie dat zij niet bewust de Polen heeft ingehuurd. Zij deed zaken met de Nederlandse aannemer Drufa die haar huis verbouwd. Over het verschil van mening over de betaling zegt Andrzej dat hij nog 12.000 euro van haar tegoed heeft, Gabriëlle zegt dat de verbouwing gebreken vertoont en zij pas tot betaling overgaat als deze zijn hersteld.

Of het herstellen van de gebreken door de Polen wordt gefikst, of dat hiervoor wel duurdere autochtonen worden ingezet is nog niet duidelijk.

Levenslang geŽist voor moord op Anneke van der Stap

Voor de moord op studente Anneke van der Stap heeft justitie woensdag een levenslange celstraf tegen Ron P. geëist. Eind vorig jaar kreeg hij in de Puttense moordzaak al achttien jaar cel opgelegd voor de moord op Christel Ambrosius.

Het lichaam van de destijds 22-jarige Van der Stap werd in 2005 gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Ze was toen elf dagen vermist. Lang was onduidelijk wat er was gebeurd. De 37-jarige P. werd in februari 2010 in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij haar dood.

Hij heeft tegenover een medegevangene opgebiecht Van der Stap te hebben gedood. De medegevangene getuigde dinsdag in de zaak. P. zou onder meer hebben gezegd Anneke niet te hebben gekend, maar haar zus wel. Ook vertelde hij over de plek waar het lichaam werd gevonden en dat hij iemand anders zou beschuldigen van de moord.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

'Videogames creŽren wegpiraten'

Het goede nieuws: eindelijk een onderzoek naar videogames dat niet zegt dat jongeren gewelddadige barbaren worden door het spelen van spellen als GTA III of Manhunt. Het slechte nieuws: jongeren gaan wel slechter rijden door het spelen van zulke games.

En dat is nog gevaarlijker, zo stelt Jay G. Hull van Darthmouth College, want verkeersongelukken zijn op het moment de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren. Daarnaast kunnen videogames ook zorgen voor andere vormen van risicogedrag, zoals roken en alcohol drinken.

Uit het onderzoek bleek een duidelijke correlatie tussen risicobelonende videogames aan de ene kant, en sensatiezucht, risicovol gedrag en rebellie aan de andere kant. De sensatiezucht en het risicovolle gedrag werden op hun beurt weer overtuigend gelinkt aan risicovol gedrag op de weg, zoals door oranje rijden, geen voorrang geven en te hard rijden.

Hull ondervroeg voor zijn onderzoek zo'n 5000 Amerikaanse jongeren enkele malen, het eerst toen ze 14 waren, het laatst toen ze 18 waren. De resultaten werden gecorrigeerd op factoren als sociale achtergrond, familiale sfeer en geslacht.

Nicki Minaj niet naar Nederland

Nicki Minaj komt niet naar Nederland. De artieste zou volgende maand een concert verzorgen in de Ziggo Dome, maar die show gaat niet door. Volgens concertorganisator Mojo past het concert van 15 oktober niet meer in Nicki's schema.

"We zijn lang op zoek geweest naar een andere datum, maar hebben die niet kunnen vinden", licht een woordvoerder van de concertorganisator toe. "Nicki Minaj heeft die dag andere verplichtingen." Wat die zijn, is niet bekend bij Mojo.

Niet alleen het concert dat Minaj in Amsterdam zou geven is afgelast, ook shows in Brussel en Parijs gaan niet door. Volgens Mojo heeft de Amerikaanse rapper haar hele Europese tournee afgelast, maar via Minajs site zijn nog kaarten voor concerten in Groot-Brittannië te koop.

Fans die kaartjes hadden gekocht voor het concert hebben inmiddels bericht gehad en krijgen hun geld terug. "Het zou kunnen dat Nicki in de toekomst wel weer naar Nederland komt, maar dat lukte niet op korte termijn", zegt de woordvoerder, die ook vertelde dat Minaj dit en volgend jaar geen tijd heeft voor een concert in Nederland.

Minaj verzorgde in juni nog een uitverkocht concert in de Heineken Music Hall. Ongeveer de helft van de kaarten voor de Ziggo Dome, die plaats biedt aan zo'n zeventienduizend mensen, was verkocht.

Gamers eren slachtoffer rellen LibiŽ

Gamers hebben op forums hun laatste eer getoond aan de dinsdag overleden it-medewerker van het Amerikaans consulaat in Libië. Binnen vier uur hebben honderden gamers hun steun betuigd. Sean Smith, of Vile Rat zoals hij wordt genoemd door zijn online vrienden, was een fanatieke speler van de online game EVE Online.

"Hij raakte elk aspect van EVE op een manier die het overgrote deel van de gamers niet zal begrijpen", schreef een van de gamers. Vele anderen zijn 'bedroefd' en tonen hun medeleven. Het team waarin Smith speelde, heeft alle ruimteschepen die het bezit hernoemd naar Vile Rat als eerbetoon.

Sean Smith kwam dinsdag om het leven bij rellen in Libië. Betogers die woedend zijn over een Amerikaanse film waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt vielen het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi aan en staken het in brand.


Gamers eren slachtoffer rellen Libië (Foto: Novum)

Timmer en Sinkeldam in WK-selectie Argos

Wielrenners Albert Timmer en Ramon Sinkeldam verzorgen de Nederlandse inbreng bij Argos-Shimano voor de ploegentijdrit op het WK. Het duo doet zondag samen met de Duitsers Roger Kluge en Patrick Gretsch, de Belg Bert de Backer en de Fransman Mathieu Sprick mee in Valkenburg.

Argos is na Vacansoleil en Rabobank de derde Nederlandse ploeg die zijn selectie bekend heeft gemaakt. Het 53,2 kilometer lange parcours voert van Sittard naar Valkenburg.

Onderzoek naar dode vrouw in Friese woning

In een woning in het Friese Oosterwolde is woensdagochtend een dode vrouw aangetroffen. Gezien de sporen sluit de politie een misdrijf niet uit. Daarom is een onderzoeksteam van 25 rechercheurs geformeerd.

Een bekende vond de vrouw en belde direct de hulpdiensten. Toen agenten bij de woning aan de Klazingaweg arriveerden, was het slachtoffer overleden.

In en rondom de woning wordt sporenonderzoek verricht en in de omgeving buurtonderzoek. De politie zoekt getuigen en mensen die anderszins relevante informatie hebben. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.

Jenner tekent bij Ferencvaros

Julian Jenner vervolgt zijn carrière per direct bij het Hongaarse Ferencvaros. De Delftenaar tekende een contract voor twee jaar bij de club van trainer Ricardo Moniz, die sinds deze zomer de scepter zwaait.

De 26-jarige vleugelaanvaller was sinds vorige week in gesprek met de club uit Boedapest waar hij vandaag wordt gepresenteerd. Jenner debuteerde bij NAC waarna hij in dienst trad bij AZ, Vitesse, Rot-Weiss Ahlen, wederom NAC en vorig seizoen opnieuw Vitesse.

Prins William hoopt op twee kinderen

De Britse prins William wil twee kinderen met zijn vrouw Kate Middleton. Dat onthulde de Britse prins tijdens het bezoek dat hij en Kate brachten aan Singapore. In het kader van het regeringsjubileum van zijn oma Queen Elizabeth II reizen William en Kate negen dagen door onder meer Maleisië, Singapore en de Salomonseilanden.

"Iemand vroeg hem hoeveel kinderen hij graag wil hebben en hij vertelde dat hij zelf denkt aan twee", vertelt een van de aanwezigen. William deed eerst nog geheimzinnig over zijn plannen voor een gezin. "Ik houd mijn lippen stijf op elkaar", zei de prins in mei.

William en Kate trouwden vorig jaar april. Sinds hun bruiloft, die internationaal live werd uitgezonden en door miljoenen mensen werd gevolgd, wordt druk gespeculeerd over een nieuwe Britse koninklijke telg. Foto's van Kate waarop een babybuikje te zien zou zijn, duiken geregeld op in zowel Britse als Amerikaanse media.

Honkballers tegen Zweden, Spanje en ItaliŽ

De Nederlandse honkballers spelen in de tweede ronde van het Europees kampioenschap achtereenvolgens tegen Zweden, Spanje en Italië. Oranje opent de tweede fase van het toernooi donderdagavond tegen Zweden, de nummer 3 van groep A.

Een dag later moet de wereldkampioen het opnemen tegen Spanje, dat tijdens de groepsfase veel indruk maakte. Zaterdag staat de confrontatie met eeuwige rivaal Italië op het programma. Alle duels vinden plaats in het Neptunus-stadion van Rotterdam.

"Vrijdag wordt een heel belangrijke wedstrijd, Spanje heeft een team van hoog niveau", weet bondscoach Brian Farley. "Als we die winnen, zijn we heel dicht bij de finale. We zetten alles op die wedstrijd."

Oranje neemt net als Spanje en Duitsland één nederlaag mee naar de tweede ronde, de zeperd van zondag tegen Tsjechië. Titelverdediger Italië bleef in groep A wel ongeslagen. De twee landen die na de tweede ronde de meeste punten hebben, spelen zondagmiddag de finale om de Europese titel.

Mila Kunis gered uit vastzittende lift

Mila Kunis moest zondag door de brandweer gered worden, toen ze samen met tien andere mensen vast kwam te zitten in een lift.

Een ooggetuige vertelde de New York Post dat de actrice kalm bleef toen de lift in het gebouw in New York vastliep

"Ze zaten 45 minuten vast in de lift en het werd binnen erg heet maar Mila en de anderen bleven kalm. Er waren brandweerauto's buiten en de brandweermannen hebben hen geholpen naar buiten te komen."

Kunis is momenteel in New York voor opnamen van de film The Angriest Man in Brooklyn, waarin Robin Williams ook te zien zal zijn. 

Black Swan-actrice Mila Kunis jarenlang halfblind (Novum)

[Upd] 'Verkrachtende tbs'er op randje genezen verklaard'

De tbs'er die ervan wordt verdacht tijdens een begeleid verlof zijn begeleidster te hebben verkracht was door zijn behandelaars al bijna genezen verklaard. Hij had er al enkele proefverloven op zitten en stond op het punt terug te keren in de maatschappij, schrijft De Telegraaf woensdag.

Zijn advocaat Rob Oude Breuil zegt in de krant dat er een duidelijke aanleiding was waarom zijn 28-jarige cliënt het afgelopen weekeinde in de fout ging. Omdat zijn cliënt in zogenoemd beperking zit, mag hij daar echter niet over uitwijden. Hij zegt verder dat zijn cliënt erg onder de indruk van het gebeuren is en spijt heeft.

De man verbleef in tbs-kliniek Oldenkotte in het Gelderse Rekke. Hij had tbs opgelegd gekregen voor zedendelicten. Tijdens een fietstocht die hij met zijn begeleidster maakte door het grensgebied van Nederland en Duitsland viel hij de vrouw plotseling aan en verkrachtte hij haar. Hij zou de vrouw ook geprobeerd hebben te vermoorden.

Daarna vluchte hij, maar een paar uur later werd hij aangehouden. Voorlopig zit hij in de cel. De rechtbank in Almelo heeft zijn voorlopige hechtenis dinsdag met veertien dagen verlengd. Alle verloven van de kliniek zijn nu uit voorzorg ingetrokken.

Update 12.25
De 28-jarige tbs'er die zaterdag met geweld aan zijn begeleidster ontsnapte en haar verkrachtte, zat in de eerste fase van zijn resocialisatieproces.

Resocialisatie is het laatste deel van de behandeling van een tbs'er en start pas als het verblijf binnen de muren van de kliniek naar tevredenheid is verlopen, meldt Oldenkotte op haar website.

Rabobank met vijf Nederlanders op WK

Rabobank verschijnt zondag met vijf Nederlanders aan het vertrek van de ploegentijdrit op het WK in Valkenburg. Dat maakte de wielerploeg woensdag bekend. Lars Boom, Robert Gesink, Stef Clement, Wilco Kelderman en Rick Flens maken deel uit van de selectie. Ook de Spanjaard Luis Leon Sanchez is van de partij in Limburg.

De Raboploeg heeft zich een hoge klassering ten doel gesteld. "Top vijf is een realistische ambitie", liet ploegleider Nico Verhoeven weten. "Van alle mannen weten we dat de vorm goed is. De komende dagen draait het erom de techniek met deze ploeg onder knie te krijgen, de mannen als een team te laten draaien."

Rabobank maakte dit seizoen al een sterke indruk in ploegentijdritten, met onder meer een derde plaats in de Ronde van Spanje. "Het geeft een boost aan het team als je dat soort uitslagen rijdt. In de breedte leeft het WK al een hele tijd bij onze ploeg. Ze zijn allemaal gebrand op een goed resultaat", aldus Verhoeven.

De ploegentijdrit voor merkenteams staat voor het eerst op de agenda bij een WK. Het kampioenschap wordt de zondag daarop afgesloten met de wegwedstrijd voor de profs bij de mannen.


Rabobank met vijf Nederlanders op WK (Foto: Novum)

Geen wapencontroles meer in de Pijp Amsterdam

De controles op wapenbezit in de Pijp in Amsterdam stoppen per 1 oktober. De wijk was 4 maanden lang een veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Eberhard van der Laan ziet geen urgente reden om de periode te verlengen, maakte hij woensdag bekend.

Zes schietpartijen, waarvan vier met dodelijke afloop, vormden destijds de reden voor het instellen van wapencontroles per 1 juni. Sindsdien zijn er geen schietpartijen meer geweest. Uit een evaluatie blijkt dat het aantal wapenincidenten tussen 1 juni en half augustus is gehalveerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Deuren gesloten voor kiezers in Overbetuwe

Zo'n twintig kiezers uit de gemeente Overbetuwe stonden woensdagochtend voor een dichte deur bij drie zogenoemde overloopstembureaus. Dat zei een woordvoerder van de Gelderse gemeente.

De overloopstembureaus zijn in het leven geroepen om de drukte op de overige 23 stembureaus in de middag en avond op te vangen. De openingstijden van de stembureaus, 13.00 uur tot 21.00 uur, waren echter alleen gemeld op de website van de gemeente.

De woordvoerder erkende dat de openingstijden beter gecommuniceerd hadden moeten worden en beloofde beterschap voor de toekomst. "Dit was gewoon heel stom", gaf ze toe.

'Pornofilm levert Octomom nieuw onderkomen op'

Nadya 'Octomom' Suleman heeft een nieuw onderkomen gevonden voor haar en haar veertien kinderen. De alleenstaande moeder, die tot voor kort afhankelijk was van de bijstand, heeft volgens entertainmentwebsite TMZ met haar pikante video genoeg geld bijeen gesprokkeld voor een nieuwe woning.

Suleman, die in mei nog een faillissement aanvroeg, loopt al sinds eind 2010 de kans uit haar huis gezet te worden. De 37-jarige had enorme schulden en kon haar huur niet meer betalen. Dankzij een 'pornofilmpje', waarop Suleman de liefde met zichzelf bedrijft, en een bijbaantje als stripper heeft haar gezin toch een dak boven het hoofd.

Het nieuwe huurhuis ligt volgens TMZ in de Californische plaats Palmdale en beschikt onder meer over vijf slaapkamers en drie badkamers. Een garage biedt ruimte aan drie auto's en de enorme tuin beschikt onder meer over een zwembad.

Suleman werd in januari 2009 in een klap wereldberoemd toen ze een achtling op de wereld zette. Aan die prestatie hield ze de bijnaam Octomom over. Vervolgens werd duidelijk dat Suleman moeite had haar kinderen te onderhouden en deed ze van alles om aan geld te komen. Zo liet ze zich onder meer door Reinout Oerlemans' Eyeworks volgen voor een documentaire.

Lage opkomst eilanden Caribisch Nederland verwacht

Nederland is al weken in de ban van de verkiezingen, maar negenduizend kilometer verderop, op Bonaire, Saba en St. Eustatius is er niet echt sprake van verkiezingskoorts. Sinds 2010 zijn de eilanden onderdeel van Nederland. En dus doen ze, voor het eerst in de geschiedenis, mee aan de Tweede Kamerverkiezing in Nederland.

Een hoge opkomst wordt niet verwacht. De politieke partijen in Nederland zijn voor veel inwoners van de eilanden onbekend. Er is nauwelijks campagne gevoerd. Alleen 50Plus, het CDA en de Partij voor de Dieren lieten even hun gezicht zien op Bonaire. De bijna vijftienduizend stemgerechtigden zijn goed voor een kwart Kamerzetel, als iedereen gaat stemmen. Die kans is echter klein.

De actiegroep Nos ke Boneiru Bèk (NKBB - Wij willen Bonaire terug) voert al weken actie op het eiland. Vrijwilligers lopen van deur tot deur en roepen kiezers op hun stembiljet ongeldig te maken en in de stembus van NKBB te deponeren. "Met succes", stelt organisator Cedric Soleana.

De actie van Soleana is GroenLinks in het verkeerde keelgat geschoten. De partij heeft minister Liesbeth Spies (CDA) van Koninkrijkszaken daarover schriftelijk vragen gesteld. Volgens Kamerlid Ineke van Gent worden Bonaireanen onder druk gezet om vooral niet te stemmen bij de komende verkiezingen. Sommige mensen moesten zelfs hun stempas inleveren, denkt Van Gent.

Maar daarvan is volgens Soleana absoluut geen sprake. "De ontevredenheid van de Bonairianen over de Nederlandse regelzucht komt recht uit ons hart. We hoeven niemand onder druk te zetten. Mensen geven hun ongeldig gemaakte oproepkaart vrijwillig af. Met onze actie geven wij een signaal af aan Nederland dat het echt anders moet op ons eiland. Wij willen onze zaken zelf regelen."


Lage opkomst eilanden Caribisch Nederland verwacht (Foto: Novum)

Publieke All-Stars-bŤta toch niet publiek

Eerder deze maand werd er door Sony aangekondigd dat er op 11 september een publieke bèta gestart zou worden voor PlayStation All-Stars Battle Royale. Daar komt Superbot, de studio achter het spel, vandaag op terug, zo blijkt uit een post van de studio op Facebook en Twitter.

"Als je voor de beperkte periode was geselecteerd, dan had je daar al bericht over gehad. Dit gezegd hebbende: dit is een beperkte bèta voor specifieke testdoeleinden", aldus Superbot. Dus geen open bèta zoals Sony eerder had aangekondigd op hun officiële blog, maar een gelimiteerde bèta. Ook zou de bèta een week uitgesteld worden. Of er wel in een later stadium nog een open bèta komt is niet bekendgemaakt.

Tatum: 'Magic Mike 2 road movie'

In juli vernamen we dat er werk wordt gemaakt van een vervolg op Steven Soderberghs Magic Mike. Schrijver Reid Carolin en hoofdrolspeler Channing Tatum zijn bereid om zelf de regie te verzorgen. Tegenover een Duitse filmwebsite liet het duo doorschemeren dat ze ver willen gaan bij het bewerkstelligen van Magic Mike 2

Soderbergh gaat stoppen met het maken van films dus er moet een nieuwe regisseur worden gezocht voor het vervolg. Tatum noemde eerder nog Soderberghs langdurige assistent-regisseur Gregory Jacobs als een optie maar liet later doorschemeren dat hij en Carolin de klus misschien zelf wel gaan klaren.

Ze weten al te melden dat het om een road trip-komedie zal gaan. De Franse site AlloCine hoorde Tatum het volgende zeggen betreffende de film: 

“We have a story and it is really ridiculous and fun. It’s a road movie sort of thing, where a bunch of strippers get back together. It’s more of a broad comedy. I don’t know whether it will happen or not.”

Channing Tatum gevraagd als Lego-superman (Novum)

The Philly Kid

Dillon McCabe is een worstelkampioen die samen met een paar vrienden bier gaat halen in een avondwinkel. Als een groepje straattuig één van de vrienden probeert te beroven loopt dit helemaal uit de hand, met als resultaat een dood stuk straattuig en een doodgeschoten politieagent. Dillon gaat tien jaar achter de tralies. Als hij voorwaardelijk vrij wordt gelaten keert Dillon terug naar Louisiana met het voornemen om uit de problemen te blijven.

Oude vrouwen nog steeds elegant

Sylvia Hoeks en Do zijn verkozen tot twee van de elegantste vrouwen van Nederland. Beiden namen dinsdagavond een Elegance Award in ontvangst. De 29-jarige Sylvia kreeg de prijs voor twintigers, de twee jaar oudere Do ging naar huis met het beeldje voor dertigers.

Actrice Monic Hendrickx werd verkozen tot elegantste veertiger. In de categorie vijftigers viel schrijfster Jessica Durlacher in de prijzen. Tijdschrift Elegance rijkt jaarlijks prijzen uit aan de meest elegante Nederlandse dames. Vorig jaar vielen onder anderen Daphne Deckers en Halina Reijn in de prijzen.

Grieken moeten langer werken

De schuldeisers van Griekenland eisen van de regering in Athene vergaande maatregelen op de arbeidsmarkt, zoals een langere werkweek. Dat blijkt volgens de NOS uit uitgelekte documenten van het Griekse ministerie van sociale zaken.

Zo wil deze zogenoemde trojka van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie dat de werkdag wordt opgerekt tot maximaal dertien uur en de werkweek tot zes dagen. De pensioenleeftijd moet meteen met twee jaar worden verhoogd naar 67 jaar.

De Griekse regering wijst het eisenpakket af, schrijft de NOS. De coalitiepartijen in Griekenland komen later woensdag bijeen om tot een overeenkomst te komen over hoe 11,5 miljard euro extra te bezuinigen. Tot nu bleken deze bijeenkomsten vruchteloos. Mochten de Grieken er niet uitkomen, dan krijgt de regering geen volgende tranche van de miljardenhulp.

Duitsland mag meedoen aan het ESM

Duitsland mag, zij het onder voorwaarden, deelnemen aan het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM), het permanente vangnet voor zwakke eurolanden. Het Constitutionele Hof in Duitsland heeft dat woensdag bepaald.

De rechters hebben bepaald dat de aansprakelijkheid van Duitsland niet boven de afgesproken 190 miljard euro mag komen zonder voorafgaande instemming van de Bondsdag. Ook moet voorkomen worden dat het parlement als gevolg van de zwijgplicht die geldt voor ESM-ambtenaren, onvolledig wordt geïnformeerd.

Het hof, dat wetten en besluiten toetst aan de Duitse grondwet, heeft zich over de zaak gebogen na klachten van duizenden Duitsers die bang zijn dat hun land te veel van zijn soevereiniteit prijsgeeft. De rechtszaak was het laatste grote obstakel dat de inwerkingtreding van het ESM, dat eigenlijk al in juli had moeten beginnen, nog in de weg stond.

In de financiële wereld is weken met spanning naar het vonnis uitgekeken. Na de bekendmaking van het vonnis, dat overigens niet als een grote verrassing kwam, veerden in heel Europa de beurzen licht op.

Hof: voorwaarden aan Duitse deelname ESM
Hof: voorwaarden aan Duitse deelname ESM (Foto: ANP)

Proef vrije tandartstarieven mag stoppen

Het experiment met vrije tandartstarieven mag stopgezet worden. Dat heeft de rechter woensdag bepaald.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het experiment zou stoppen en dat tandartsen weer vaste prijzen hanteren. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) was daarop naar de rechter gestapt omdat de organisatie door wil gaan met de proef, maar de rechtbank in Den Haag heeft hun claim woensdag afgewezen.

De NMT is teleurgesteld over de beslissing van de rechter en gaat zich beraden of er nog acties volgen. Minister Schippers noemde het eerder een gemiste kans om het experiment nu al te stoppen. Zij vindt dat het na 3 maanden experiment nog te vroeg is om te concluderen dat het mislukt is. Een meerderheid van de Kamer vond echter dat de prijzen sinds het begin van de proef zo veel waren gestegen, dat doorzetten onacceptabel was.

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek dat de prijzen, afgezien van de inflatie, met ruim 6 procent zijn gestegen. De proef zou oorspronkelijk tandartsen 3 jaar de tijd geven om zelf de prijs van hun behandelingen te bepalen.

Proef met vrije tandartstarieven moet stoppen
Proef met vrije tandartstarieven moet stoppen (Foto: ANP)

Ambassadeur VS dood door raket

De Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie stafleden zijn omgekomen door een raketaanval op het consulaat van de VS in de Libische stad Benghazi. Dat heeft de Libische onderminister van Binnenlandse Zaken Wanis al Sharf woensdag gezegd.

De aanval zou te maken hebben met de omstreden film van de Israëlische Amerikaan Sam Bacile, die moslims zou beledigen. Eerder waren daardoor al gevechten bij de diplomatieke post in Benghazi, evenals in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Ambassadeur VS dood door raketaanval Libië
Ambassadeur VS dood door raketaanval Libië (Foto: ANP)

Nektasjes eindelijk de nek om gedraaid?

De producent van luxe kleding Burberry heeft plotseling te maken met een stagnerende omzet. Het bedrijf gaf daarom dinsdag een winstwaarschuwing af. Daarop daalde koers van het aandeel Burberry aan de beurs in Londen scherp.

Waar het bedrijf in mei nog een omzetstijging van bijna een kwart bekendmaakte, is de omzet van juli tot en met de eerste week van september nog maar met zes procent gegroeid. De groei kwam bovendien louter van nieuw geopende winkels. De laatste paar weken ziet Burberry de vraag zelfs nog verder afzwakken, liet het dinsdag weten.

Topvrouw Angela Ahrendts geeft de moeilijke economische omstandigheden de schuld van de stagnerende omzet. "Gezien deze achtergrond proberen we de kosten strikt te beheersen en nemen we maatregelen om de winst op de korte termijn in stand te houden."

Beleggers waren niet onder de indruk van Ahrendts' belofte, en deden aandelen Burberry massaal van de hand. Tegen het middaguur was de koers met bijna negentien procent gedaald.


Burberry geeft winstwaarschuwing af (Foto: Novum)

Kikker in kant-en-klaarsalade

Een 50-jarige Britse vrouw heeft voorlopig geen trek meer in sla van de supermarkt. Ze had maandag kant-en-klaarsalade van de supermarkt meegenomen naar haar werk voor de lunch. Ze had de sla net met smaak verorberd, toen haar dochter haar in paniek belde om te zeggen dat in de slazak in de koelkast een levende kikker zat.

Het dier was bruin met groen en zo groot als een handpalm. De geschrokken vrouw, Christina Carrington, zei woensdag tegen de BBC dat ze 'vol walging en woede' zat over het incident. "Je betaalt meer voor zulke salades en vertrouwt erop dat ze fatsoenlijk worden klaargemaakt."

Supermarktketen Waitrose heeft zijn excuses aangeboden en onderzoekt het geïsoleerde incident. Een medewerker van Waitrose kwam de kikker ophalen uit de koelkast.

Kikker in de kant-en-klaar salade
Kikker in kant-en-klaarsalade (Foto: ANP)

Tien doden bij vliegtuigongeluk Rusland

Tien mensen zijn omgekomen en vier gewond geraakt bij een vliegtuigongeluk op het schiereiland Kamtsjatka in het verre oosten van Rusland. Zij zaten in een Antonov-28 die woensdagochtend crashte toen het toestel de landing inzette op de luchthaven van de stad Palana.

Aan boord waren twaalf passagiers, onder wie twee kinderen, en twee bemanningsleden, zei het Russische ministerie van noodsituaties. Het persbureau Interfax citeerde plaatselijke woordvoerders die zeiden dat de crash vermoedelijk het gevolg was van een motorstoring.

Slapen op het Malieveld? Het mag!

Den Haag moet toelaten dat demonstranten van de Occupy-beweging overnachten op het Malieveld. De gemeente heeft het standpunt dat de demonstranten het kamp 's nachts moeten verlaten onvoldoende onderbouwd, bepaalde de rechtbank in Den Haag dinsdag. Maandag bepaalde de rechter al dat de demonstratie dinsdag weer mag beginnen.

Voorwaarde voor het nachtelijk verblijf is wel dat er in het kamp altijd een vast aanspreekpunt is voor politie en gemeente. De demonstranten mogen ook kooktoestellen gebruiken, zolang aan de brandveiligheidseisen wordt voldaan. Afgesloten ruimtes zijn op het kamp niet toegestaan.

Het Occupy-kamp werd in juli ontruimd vanwege een ruzie tussen twee groepen. Een groep daklozen zou zich bij de demonstranten hebben gevoegd, waar de ruzies uit voortkwamen. Burgemeester Jozias van Aartsen zei daarna te vrezen voor wanordelijkheden en kondigde aan een nieuwe aanvraag te weigeren.

Een poging van Van Aartsen om het kamp te ontruimen vanwege de kou werd begin dit jaar via de rechter voorkomen. De betogers kampeerden sinds oktober op het Malieveld.


Occupyers mogen ook overnachten op Malieveld (Foto: Novum)

Zuckerberg noemt beursgang Facebook teleurstellend

Oprichter en topman van Facebook Mark Zuckerberg vindt de prestaties van zijn bedrijf op de beurs 'duidelijk teleurstellend'. Dat zei hij dinsdagavond op een technologieconferentie. Het was de eerste keer dat Zuckerberg in het openbaar op de mislukte beursgang reageerde.

Sinds de beursgang in mei is Facebook in waarde gehalveerd. Het aandeel ging voor 38 dollar naar de beurs, en noteert dinsdagavond na het sluiten van de beurs op 19,43 dollar.

Veel medewerkers hebben hierdoor geld verloren. "Waarschijnlijk levert dit wel wat gedemoraliseerde medewerkers op", zei Zuckerberg. Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat zij toch blijven en zelfs 'hun inzet verhogen'. Zuckerberg zelf verloor negen miljard dollar.

Zuckerberg richtte zich tijdens de conferentie ook op criticasters die de winstgevendheid van Facebook in twijfel trekken, vooral op mobiele telefoons waar advertenties moeilijk op weer te geven zijn. De topman in grijs t-shirt, jeans en gympen benadrukte dat juist het mobiele platform winstgevend kan gaan worden.

De topman gaf wel toe dat het een fout was in eerste instantie op HTML5 te vertrouwen. Door die internettaal te gebruiken hoopte het bedrijf één applicatie te kunnen maken die op alle platforms kon draaien. Dat zorgde echter voor slechte ervaringen van gebruikers. Inmiddels is de app voor iPhone aangepast, die voor Android moet nog volgen.

De Facebook-oprichter ontkende tegenover zijn gehoor bezig te zijn met een eigen mobiele telefoon, zoals Apple en Google. "Dat is zo duidelijk een verkeerde strategie", zei Zuckerberg.


Zuckerberg noemt beursgang Facebook teleurstellend (Foto: Novum)

'Succes gratis spellen niet vanzelfsprekend'

Free-to-play is niet het antwoord op elk probleem. Een game gratis beschikbaar stellen betekent volgens topman van gamestudio Bioware Austin Matthew Bromberg niet automatisch succes. Een game moet goed zijn om te kunnen strijden om de vrije tijd van consumenten, zei hij voor de camera van Zoomin.TV Games.

Bij de gratis aangeboden free-to-play-spellen kunnen gamers geld investeren in bijvoorbeeld extra virtuele wapens of gamevaluta. Bioware biedt dit najaar het online spel Star Wars: The Old Republic gratis aan op de markt. Naast abonnementen vraagen de makers geld voor zogenoemde 'Cartel Points'. Cartel Points worden als valuta gebruikt om gebruikerupgrades als een naamswijziging te kopen. Ook meer geld of betere stats, die soms maar tijdelijk zijn, koop je met deze punten. Iedereen met een abonnement krijgt extra Cartel Points, alleen hoe langer je abonnee bent, hoe meer je er krijgt.

Door de drempel lager te maken, kunnen meer gamers het online spel proberen. "Dat is iets wat iedereen binnen de gamestudio wil, dat zo veel mogelijk spelers The Old Republic spelen", zei Bromberg voor de camera.

Op dit moment spelen minder dan een miljoen gamers het online spel. Star Wars: The Old Republic werd eind vorig jaar met veel bombarie op de markt gebracht, maar heeft de hoge verwachtingen als tegenhanger van World of Warcraft nooit waar kunnen maken.


'Succes gratis spellen niet vanzelfsprekend'

ABN AMRO verhoogt prijs betaalrekening

Klanten van ABN AMRO moeten voor het eerst in jaren meer betalen voor hun bankrekening. Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Vanaf 1 januari stijgt het tarief voor een pakket voor particulieren van 2,75 naar 3 euro per maand. De tariefverhoging wordt de komende weken aan de klanten bekendgemaakt.

De laatste keer dat de bank de tarieven verhoogde was vijf jaar geleden. "Maar sinds die tijd zijn er wel allemaal nieuwe diensten bijgekomen, zoals mobiel bankieren", verdedigt directeur particulieren van de bank Paulus de Wilt de prijsverhoging in de krant.


ABN AMRO verhoogt prijs betaalrekening (Foto: Novum)

Filmposter voor Cloud Atlas

Hieronder zie je een eerste echte (Duitse) poster van de sci-fi film Cloud Atlas van het regietrio Andy, Lana Wachowski en Tom Tykwer.

In de verfilming van het gelijknamige boek Cloud Atlas van David Mitchell zijn de hoofdrollen voor grote namen als Hugh GrantTom HanksSusan SarandonHalle BerryBen Whishaw en Hugo Weaving.

Vanaf 29 november is Cloud Atlas te bekijken in de Nederlandse bioscopen.

Filmposter Cloud Atlas 

Pechtold wil minder debatten in toekomst

Het zou een goed idee zijn om eens te kijken naar het beperken van het aantal verkiezingsdebatten in Nederland. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold woensdagochtend op Radio 1.

Volgens Pechtold is het de moeite waard 'om te evalueren wat de beste manier is om de kiezer te bedienen'. Daar hebben zowel de politiek als de journalistiek een rol in, aldus Pechtold. "Er is zeker verbetering mogelijk in Nederland. Het was deze keer wel erg druk."

Pechtold zei in de toekomst graag debatten te willen zien waarin niet alle onderwerpen de revue passeren. "Een goed onderwijsdebat, een goed zorgdebat, dat zou veel mensen aanspreken", aldus Pechtold.

GroenLinks-leider Jolande Sap, die ook werd geïnterviewd op Radio 1, had geen probleem met het aantal debatten. Sap zei in de toekomst liever te zien dat 'politici meer onder de grill gaan bij praatprogramma's, waar meer tijd beschikbaar is'.

Sneijder: "Tweede helft prima"

Oranje won in Hongarije met 4-1. Wesley Sneijder vond dat de ploeg zich vooral na rust goed herpakte. In de eerste helft stond het al gauw 2-1 voor Oranje, maar deed Hongarije nauwelijks onder voor zijn tegenstander. Na rust speelde Nederland de wedstrijd goed uit en won het met 4-1.

"De tweede helft was prima. We stonden steeds goed, bijna elke tweede bal was voor ons. Daarnaast waren we aan de zijkanten heel gevaarlijk met de snelheid van Narsingh en Lens", analyseerde Sneijder voor de camera van SBS 6.

De aanvoerder vond het een wedstrijd met twee gezichten. "Het baltempo lag in de eerste helft te laag. Eigenlijk hadden we snel de zijkanten aan moeten spelen, daar waren we gevaarlijk. In de tweede helft gebeurde dat wel en dan zie je dat je vrij eenvoudig met 4-1 van Hongarije wint. We kunnen veel voor elkaar opbrengen, iedereen loopt steeds die paar metertjes dicht, daardoor staan we heel compact."
 
 

Serena en Venus tegenover elkaar in Zuid-Afrika

Serena Williams neemt het in november in een exhibitiepartij in Zuid-Afrika op tegen haar zus Venus. De partij wordt in Johannesburg gespeeld en maakt deel uit van een reis voor een goededoelenorganistatie.

Serena beleefde een meer dan succesvolle zomer. Na haar zege op Wimbledon ging ze er ook met de titel op de US Open vandoor. Daarnaast pakte ze twee keer goud op de Olympische Spelen in Londen. Zowel in het enkelspel, als in het dubbelspel met zus Venus was ze de sterkste.

"Ik kijk er naar uit om het tegen mijn kleine zusje op te nemen", zei Venus, die zelf in 2000 in Sydney de olympische titel in het enkelspel veroverde.


Serena en Venus tegenover elkaar in Zuid-Afrika (Foto: Novum)

Zoontje Wilfred Genee wordt 'topspits'

Wilfred Genee ziet nu al een voetballertje in zijn pasgeboren zoontje. "Hij heeft sterke beentjes, dus wordt hij later vast een snelle topspits", vertelt de Voetbal International-presentator aan het AD. Timothy Luca kwam maandag ter wereld.

"Hij woog bij de geboorte 4230 gram en is lang", glundert de 45-jarige Genee verder over zijn zoon. "En ons mannetje is hongerig. De borstvoeding bleek onvoldoende, dus kreeg hij bijvoeding."

Genee noemt het 'een uitkomst' dat hij nu na een dochter ook een zoon heeft. "Ik ben heel gevoelig voor mijn dochtertje. Ze pakt me zonder enige moeite volledig in. Wat dat betreft ben ik een sukkel, misschien zelfs wel een watje. Ik ben razend benieuwd of Timothy hetzelfde effect op mij heeft."

De komst van Timothy was voor Genee en zijn vrouw erg bijzonder. "Lily en ik hadden, omdat mijn vrouw 40 is, niet verwacht dat er nog een kindje zou komen. Zo'n wondertje moet ook maar lukken, je door God gegeven zijn. We zijn zeer blij met ons meer dan gewenste zoontje. Hij is het allermooiste cadeautje."

KNVB wil snel besluit doellijncamera's

De KNVB wil in het voorjaar van volgend jaar een besluit nemen over het al dan niet inzetten van camera's op de doellijn. Dat maakte de voetbalbond dinsdagavond bekend tijdens een informatiebijeenkomst in Zeist. De bedrijven Hawkeye en Goalref gaven daar een toelichting over hun systemen.

Aan beide bedrijven is gevraagd om voor het einde van dit jaar met een implementatieplan en kostenplaatje te komen. "De KNVB heeft zich altijd een groot voorstander van technologische hulpmiddelen getoond. Ten eerste omdat deze het spel eerlijker kunnen maken. Ten tweede omdat de arbitrage hiermee wordt ondersteund bij het nemen van lastige beslissingen", zei manager competitiezaken Gijs de Jong.

Bij de bijeenkomst waren onder meer de technisch directeuren van de eredivisieclubs aanwezig. Zij gaven hun mening over de systemen en de verdere mogelijkheden van technologische ondersteuning. Als de KNVB besluit om een van de systemen in te voeren, kan er mogelijk vanaf het seizoen 2013-2014 gebruikt van worden gemaakt.

Goalref maakt gebruik van een chip in de bal en een magnetisch veld in het doel. Zodra de bal de doellijn passeert, krijgt de arbiter een sein. Hawkeye werkt met een aantal camera's die het traject van de bal kunnen berekenen en is al bekend uit het tennis.

Spanje overweegt hulpvraag, wil geen noodpakket

Spanje overweegt hulp te vragen van de collega-eurolanden om het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) op te starten. Dat zei premier Mariano Rajoy woensdag tegen Finse media. Het land wil echter geen miljardenlening.

De Spaanse premier zei dat het grootste doel is om de schuld van zijn land terug te brengen en structureel te hervormen. "Groei is noodzakelijk voor ons. De enige andere optie waar ik aan denk is het gebruik van het instrument van de ECB."

Vorige week kondigde ECB-president Mario Draghi aan onbeperkt staatspapieren op te kopen, onder voorwaarde dat een land officieel hulp heeft gevraagd en bij de hierbij op te leggen hervormingen worden begeleid door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Sindsdien wordt er op gerekend dat Spanje het eerste land is dat hiervan gebruik gaat maken.

Het is de eerste keer dat Rajoy een hulpaanvraag openbaar in overweging neemt. Hij stelt daar wel meteen voorwaarden aan en wil geen volledig noodpakket met extra miljarden aan leningen. "Dat is niet wat de Spaanse economie op dit moment nodig heeft."

Het IMF mag wat hem betreft wel meekijken in Spanje, maar Rajoy wil geen hervormingen opgelegd krijgen. "Wij zijn bereid onze schuld terug te brengen", stelt de premier. "Maar anderen kunnen niet voor ons beslissen hoe we dat gaan doen." Het land heeft al harde maatregelen genomen en zit niet te wachten op extra eisen van buitenaf.

Volgens Rajoy is de beslissing over hulp heel belangrijk en verdient het een 'zorgvuldige overweging'. "Het is heel duidelijk dat we uiteindelijk zo'n verzoek moeten doen. Maar eerst moeten we iedereen zijn mening horen."


Spanje overweegt hulpvraag, wil geen noodpakket (Foto: Novum)

Griekse eilanden te huur

De Griekse staat heeft 40 onbewoonde eilanden uitgekozen die moeten worden verhuurd voor mogelijk periodes tot 50 jaar. Dat meldde de Griekse krant Kathimerini woensdag. Volgens het bericht gaat het om "goede terreinen, die dichtbij het vasteland liggen, over goede infrastructuur beschikken en geen gevaar vormen voor de nationale veiligheid".

Met de opbrengst moet de Griekse schuldenlast worden verlicht. Andreas Taprantzis van het staatsfonds dat over de onroerende goederen gaat, zei dat de huidige wetgeving de verkoop van de eilanden niet toestaat. Maar dat is volgens hem ook niet de bedoeling.

Casino's en porno, altijd prijs

Een Amerikaanse porno-ondernemer moet wegens laster 40 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan casinobaas Steve Wynn. Joe Francis (39), bekend van de porno-serie Girls Gone Wild, had gezegd dat Wynn (70) hem wilde laten vermoorden en in de woestijn laten begraven vanwege een gokschuld.

Een jury in Los Angeles wees Wynn maandag al 20 miljoen dollar schadevergoeding toe en deed daar dinsdag hetzelfde bedrag bovenop als extra straf. Eerder dit jaar won de miljardair ook al een lasterzaak van Francis. Daarmee was een schadebedrag van 7,5 miljoen euro gemoeid.

Kind met buikpijn krijgt te vaak laxeermiddel

Kinderen met buikpijn krijgen regelmatig laxeermiddelen of maagzuurremmers voorgeschreven door de huisarts, terwijl het maar de vraag is of dat noodzakelijk is. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) bekeek hoe vaak deze medicatie werd voorgeschreven en constateerde dat het ook gebeurde terwijl het mogelijk helemaal niet nodig is.

De richtlijn voor huisartsen adviseert alleen maar laxeermiddelen voor te schrijven als de kinderen last hebben van obstipatie. Het is namelijk onvoldoende bewezen dat die middelen effectief zijn bij andere klachten.

Ieder jaar komt ongeveer een op de twintig kinderen bij de huisarts met buikpijn. Bij bijna alle kinderen zijn de klachten na één consult over.

Zonnige stembusgang voor kiesgerechtigden

Kiesgerechtigden die woensdag een stem willen uitbrengen, kunnen op de meeste plekken momenteel met een gerust hart de gang naar de stembus maken. Op veel plaatsen schijnt volgens weeronline.nl rond 10.00 uur de zon en is het droog.

In de noordelijke provincies en in het zuiden vielen eerder in de ochtend op verschillende plaatsen nog buien. Deze gebieden blijven de komende uren wel kans houden op buien.

Woensdagmiddag verlaten de buien het zuidoosten van het land en wordt het geleidelijk aan op steeds meer plaatsen droog, de tweede helft van de middag ook in het noordoosten.

Omstreeks 10.00 uur lag de temperatuur rond 13 graden. De verwachting is dat het kwik in de loop van de dag nog naar 17 tot 18 graden stijgt.

Woensdagavond wordt een buienstoring vanuit het westen verwacht. De eerste neerslag valt echter pas in het westen als de stemlokalen sluiten, rond 21.00 uur.

Geheime documenten over drama Hillsborough openbaar

De familieleden van 96 voetbalsupporters die in 1989 doodgedrukt werden tijdens een wedstrijd in het Hillsborough-stadion in het Engelse Sheffield krijgen inzicht in geheime documenten van de Britse overheid over het drama.

Volgens het Hillsborough Independent Panel krijgen de nabestaanden woensdag inzage in de papieren. De hoop is dat de papieren meer inzicht verschaffen in wat nu precies de oorzaak van de ramp was. Al meer dan twintig jaar wordt actie gevoerd om de documenten in te mogen zien. Actievoerders menen dat in de documenten meer informatie is te vinden over fouten die gemaakt zijn door de politie en andere nooddiensten.

De 96 Liverpool-fans die werden doodgedrukt keken naar de halve finale van de FA Cup. De ramp leidde tot ingrijpende veranderingen binnen het Britse voetbal. Zo zijn staanplaatsen in de stadions niet meer toegestaan.


Geheime documenten over drama Hillsborough openbaar (Foto: Novum)

Perez bezoekt Ferrarifabriek

Sauber-coureur Sergio Perez zal deze week een bezoek brengen aan de fabriek van Ferrari. De Mexicaan is in beeld om coureur Felipe Massa op te volgen, maar volgens Ferrari betreft het een bezoek in het kader van zijn plaats in de Driver Academy van de Italianen.

Het bezoek van Perez was volgens Ferrari al lang geleden gepland. Felipe Massa is ook aanwezig en zal in de simulator stappen. De positie van de Braziliaan bij Ferrari blijft onder druk staan, ondanks de goede resultaten die hij tijdens de afgelopen races in België en Italië heeft geboekt.

Servers kieskompas trekken het niet

Veel zwevende kiezers hebben dinsdagavond en woensdagochtend nog de websites van Stemwijzer en Kieskompas geraadpleegd. Tijdens het laatste debat van dinsdagavond begaven de servers van Kieskompas het zelfs.

Zo'n elf- tot twaalfduizend mensen raadplegen woensdagochtend elk uur nog de website van Kieskompas. De topdrukte tijdens het slotdebat, toen ruim honderdduizend mensen Kieskompas bezochten, leidde er dinsdagavond toe dat de servers het begaven.

Ook bij Stemwijzer was het woensdagochtend nog druk. Zo'n veertigduizend mensen raadplegen elk uur de website om te bepalen op welke partij te zullen stemmen.

Lens: "Deed wat ik normaal doe"

Jeremain Lens was de man van de wedstrijd met twee goals en een assist. Hij leidde Oranje naar een 4-1 zege op Hongarije. De PSV-aanvaller hoorde pas kort voor de wedstrijd dat hij in de basis stond, nadat Arjen Robben moest afhaken met een liesblessure. Maar hij bleek fris als een hoentje en stal de show in Boedapest.

"De trainer zei dat Robben last had, waarvan wist ik niet precies. In de kleedkamer vertelde de trainer dat ik moest spelen. We hebben alleen even de spelhervattingen doorgenomen, verder moest ik doen wat ik normaal ook doe", zei hij tegen SBS 6.

Over zijn eigen aandeel in de wedstrijd deed hij luchtig. "Twee goals en een assist, dat is mooi als je weet dat ik van tevoren niet zou beginnen en uiteindelijk toch moest spelen."

Hij kon vlak voor tijd zijn hattrick vervolledigen, maar gunde de goal aan de mee opkomende Klaas-Jan Huntelaar. "Dit was de makkelijkste optie. In het voetbal moet je elkaar wat gunnen, dat heb ik gedaan."

Rutte stemt op Schippers

VVD-lijsttrekker Mark Rutte stemt woensdag op de nummer twee van de VVD-lijst Edith Schippers, net als bij de vorige verkiezingen. Rutte stemt woensdag aan het begin van de ochtend in zijn oude lagere school in Den Haag.

In het Radio 1 Journaal noemde de VVD-leider de laatste ontmoeting tussen lijsttrekkers op dinsdagavond "een goed debat" waar de lijsttrekkers de confrontatie zochten waar dat nodig was.

Na het uitbrengen van zijn stem gaat Rutte als premier aan de slag om werk te doen dat in de verkiezingstijd is blijven liggen.

[Upd] Gewonden bij explosie in Nuoncentrale Velsen-Noord

Bij een explosie in de Nuoncentrale in Velsen-Noord zijn woensdagochtend drie gewonden gevallen. Na de explosie, rond 08.30 uur, is brand uitgebroken, meldt RTV Noord-Holland.

De slachtoffers zijn overgebracht naar een ziekenhuis. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. De Veiligheidsregio Kennemerland was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Update 10:24
Volgens een woordvoerster van Nuon betreft het een incident in de hoogspanningsinstallatie op het terrein van de energiemaatschappij. Volgens haar is er door medewerkers van Nuon geschakeld in de hoogspanningsinstallatie. Daarbij is de explosie ontstaan.

Een woordvoerster van de Veiligheidsregio meldt inmiddels dat acht personen gewond zijn geraakt. Drie daarvan zijn met spoed en de overige vijf zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Het terrein is ontruimd, er zijn geen mensen meer binnen. Volgens de woordvoerster heeft iedereen in de omgeving nog stroom.

'Oranje volgend jaar zomer naar AziŽ'

De KNVB is in overleg met de voetbalbonden van China en Indonesië om in de zomer van 2013 twee oefeninterlands te spelen met het Nederlands elftal in Azië. In juni speelt Oranje geen kwalificatiewedstrijden en de ploeg is niet gekwalificeerd voor de Confederations Cup. 

Een Azië-trip is vooral commercieel interessant voor de KNVB. Sportief is het minder interessant. China is nummer 78 op de FIFA-wereldranglijst en verloor deze week met 8-0 van Brazilië. Indonesië staat op plek 168. 

Oranje maakte vaker een junireis in jaar dat er geen EK of WK gespeeld werd. In 1999 en 2011 oefende de nationale ploeg tegen Brazilië. Vorig jaar werd ook Montevideo aangedaan om een wedstrijd te spelen tegen Uruguay. Marco van Basten reisde in 2007 met Oranje af naar Azië en oefende tegen Zuid-Korea en Thailand. Beide wedstrijden in Azië werden toen gewonnen. 

Drukte bij stemlokalen op stations

Veel mensen hebben woensdagochtend al vroeg hun stem uitgebracht op treinstations van de Nederlandse Spoorwegen. Dat zeiden woordvoerders van de verschillende gemeentes en de NS.

Op de twee stemlocaties op Amsterdam Centraal hadden om 09.30 uur al zo'n 850 mensen hun stem uitgebracht. "Dat is voor een enkel stemlokaal een behoorlijk aantal voor de hele dag", zei de voorzitter van de stemlocatie.

Ook op Utrecht Centraal en Den Haag Centraal liep het storm tijdens de ochtendspits. Om 08.30 uur hadden zo'n vijfhonderd forenzen op Utrecht Centraal gestemd.

Het stemmen verloopt volgens de woordvoerders tot dusver zonder problemen.

[WK2014] ArgentiniŽ en Uruguay laten punten liggen

Argentinië en Uruguay hebben punten laten liggen in de kwalificatie om het wereldkampioenschap. Argentinië speelde in Peru 1-1 gelijk. Uruguay speelde met dezelfde uitslag gelijk thuis tegen Ecuador. 

Claudio Pizarro miste in het begin van de wedstrijden penalty voor Peru, even later kwam het thuisland alsnog op voorsprong via verdediger Carlos Zambrano. Gonzalo Higuain tekende een kwartier later voor de gelijkmaker.

Edinson Cavani sleepte ruim twintig minuten voor tijd een punt uit het vuur voor Uruguay. De bezoekers hadden al na zes minuten de leiding genomen via een benutte penalty van Felipe Caicedo, maar een nederlaag bleef Uruguay bespaard.

Venezuela won in en tegen Paraguay met 0-2. José Rondón, de spits van Rubin Kazan, scoorde beide doelpunten voor Venezuela.  Paraguay was tijdens het WK in Zuid-Afrika nog kwartfinalist, maar staat nu laatste in de kwalificatiegroep. Chili verloor thuis met 1-3 van Colombia. 

De beste vier Zuid-Amerikaanse landen van de kwalificatie mogen rechtstreeks deelnemen aan het WK in Brazilië. De nummer vijf moet nog een play-off spelen tegen de nummer vijf uit Azië.  

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Argentinië 7 4 2 1 14 15-6
2 Colombia 7 4 1 2 13 12-6
3 Ecuador 7 4 1 2 13 8-7
4 Uruguay 7 3 3 1 12 15-11
5 Chili 7 4 0 3 12 12-13
6 Venezuela 8 3 2 3 11 7-8
7 Peru 7 2 1 4 7 9-13
8 Bolivia 7 1 1 5 4 7-12
9 Paraguay 7 1 1 5 4 5-14

Huntelaar evenaart Cruijff en Lenstra

Klaas-Jan Huntelaar scoorde dinsdagavond zijn 33e treffer in dienst van het Nederlands elftal. De spits van Schalke 04 komt daarmee op gelijke hoogte met Johan Cruijff en Abe Lenstra. "Het is heel mooi, maar het belangrijkste is dat we zes punten hebben in de WK-kwalificatie", zei hij na de 4-1 zege op Hongarije in Boedapest.

"Natuurlijk voetbal je ervoor om zoveel mogelijk doelpunten te maken en assists te geven, dus dat is mooi meegenomen", vervolgde Huntelaar, die na rust zijn opwachting maakte als vervanger van de licht geblesseerde Robin van Persie.

De 29-jarige Huntelaar is nog zeven doelpunten verwijderd van het record van Patrick Kluivert. De huidige assistent van bondscoach Louis van Gaal haalde veertig keer de trekker over in het shirt van Oranje."Ik focus mij er niet al te veel op. Ik probeer gewoon alles te doen wat ik normaal ook doe en dan zie ik het wel."

Naast de tevredenheid over zijn treffer was Huntelaar ook te spreken over het optreden van Nederland. "Al met al waren we duidelijk de betere ploeg. Twee wedstrijden, twee overwinningen. We mogen niet klagen."


Huntelaar evenaart Cruijff en Lenstra (Foto: Novum)

Van Gaal: "Mijn wissels waren goed"

Bondscoach Louis van Gaal klopte zichzelf op de borst na afloop van de 1-4 overwinning van Oranje op Hongarije. De keuzeheer was met name tevreden over zijn wisselbeleid. "Mijn wissels pakten aardig uit, al zeg ik het zelf", zei Van Gaal tegen diverse media. "Robben kon in de warming-up niet verder. Ik koos voor Lens en die scoort twee keer. Huntelaar, een andere invaller scoorde ook. Mathijsen viel zonder warming-up heel sterk in."

Eén verslaggever kon het niet laten om te stellen dat Lens de doelpunten zelf heeft gemaakt en niet Van Gaal. "Dat heb ik ook gezien", reageerde Van Gaal op geïrriteerde toon. "Maar als ik niet mag zeggen dat ik goed heb gewisseld, dan hou ik wel mijn mond."

De jonge spelers kwamen prima voor de dag tegen Hongarije, vond ook de bondscoach. "De Eredivisie is gewoon een heel goede competitie. In technisch en tactisch opzicht. Dat zie je nu al weer. Al geven we wel makkelijk een strafschop weg", doelde hij op een overtreding van Clasie. "Daarbij beschikken we ook nog over toppers uit internationale competities."

Slob vergeet identiteitsbewijs

Lijsttrekker van de ChristenUnie Arie Slob is woensdagochtend vergeten een legitimatiebewijs mee te nemen naar het stemlokaal. Via Twitter laat Slob weten dat hij 'even terug naar huis' moet, om zijn legitimatie op te halen.

Wie een stem wil uitbrengen moet een identiteitsbewijs kunnen tonen, zoals een Nederlands paspoort of een rijbewijs. Identiteitsbewijzen die woensdag maximaal vijf jaar zijn verlopen, worden goedgekeurd.

Stelling: Albert Heijn misbruikt zijn machtspositie

Afgelopen dinsdag besloot Albert Heijn om van zijn leveranciers te eisen dat ze voor 2 procentpunten goedkoper gaan leveren. Zoals verwacht zijn de leveranciers daar niet echt gelukkig mee. Daarnaast staan er nog een aantal andere partijen op om hier kritiek op te leveren en zelfs Emile Roemer van de SP bemoeit zich hiermee.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Albert Heijn misbruikt zijn machtpositie om zijn leveranciers onder druk te zetten.

GTST trekt meer kijkers dan slotdebat

De soapserie Goede Tijden Slechte Tijden heeft dinsdagavond meer kijkers getrokken dan het slotdebat voor de Kamerverkiezingen op Nederland 1. Beide uitzendingen trokken ruim 1,7 miljoen kijkers, maar op GTST stemden bijna twintigduizend meer mensen af dan op het debat. Daarmee komt de soap op de tweede plaats van best bekeken programma's, blijkt woensdag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

De door Oranje met 4-1 gewonnen kwalificatiewedstrijd voor het WK voetbal tegen Hongarije werd met bijna 2,2 miljoen kijkers het best bekeken. Het slotdebat scoorde een stuk slechter dan bij voorgaande verkiezingen. In 2010 trok het slotdebat nog 2,7 miljoen kijkers en in 2006 ruim twee miljoen kijkers.

Normaal staat het NOS-journaal van 20.00 uur ook in de top drie, maar dat heeft mogelijk kijkers verloren aan de voorbeschouwing van de kwalificatiewedstrijd.

Moeder Kardashian woest op Kanye West

Kanye West had beter niet met de wereld kunnen delen dat hij de sekstape van Kim Kardashian keek met ex-neukertjes om in de stemming te komen. Hiermee haalde hij de woede van Kris Jenner, de moeder van Kim, op de hals.

Onlangs werd bekend dat rapper Kanye wel wist om te gaan met de sekstape van zijn liefje Kim. Jenner vindt echter dat Kanye zijn mond moet houden over haar dochters spannende tape. “Kris vindt het respectloos en kwetsend voor Kim, maar Kanye schijnt het niet zo'n probleem te vinden", doet een bron uit de doeken. "Kim is de dupe van deze situatie. Ze wil heel graag dat haar moeder en Kanye goed met elkaar kunnen opschieten. Uiteindelijk wil ze dat Kris achter een toekomstig huwelijk staat. Maar als Kanye zo doorgaat, kunnen ze dat vergeten", gaat de bron verder.

Eerder was de familie Kardashian ook al ongelukkig met Kim’s keuze voor Kanye. Hij zou teveel invloed op haar hebben en alles bepalen voor haar, waardoor ze steeds minder zelfvertrouwen heeft. Hierop sloeg West echter terug. De rapper wil niet dat Kim zo wordt als haar moeder, die hij ‘angstaanjagend en dominant’ noemt.

Slaap lekker met Gabe Newell

Je hebt fanboys en je hebt fanboys. Sommigen sparen alleen maar collector's editions van games of gaan naar beurzen voor gelijkgestemden. Anderen zoeken op internet andere fanboys op om samen te sparren tegen de 'vijand'. Sommigen gaan helaas soms nog een stapje verder in het fanboy zijn.

Wat doe je met een game die maar niet uit lijkt te komen? Je gaat erover dromen, en hoe doe je dat beter dan met een Gabe Newell kussen? Vooral als je ziet hoe schattig hij lacht, daar kun je toch geen nachtmerries van krijgen?

Gabe Newell Kussen

Ouders ongerust over plaatsing misbruikende kleuter

Ouders van een basisschool in het Zuid-Hollandse Lisse zien het niet zitten dat een 6-jarige jongen tussen hun kinderen wordt geplaatst. De jongen is van een basisschool in Hillegom weggestuurd omdat hij daar meerdere leerlingen heeft aangerand. Op de katholieke Sint Josephschool na wil geen enkele andere school hem opvangen, schrijft De Telegraaf woensdag.

De jongen zou zeventien slachtoffers hebben gemaakt, zowel jongens als meisjes. De school in Lisse heeft de ouders uitgenodigd voor een informatieavond. De 'bagatelliserende toon' van die brief is bij de ouders niet goed gevallen. De acties van de jongen kunnen niet als incident worden afgedaan, schrijven zij volgens de krant in een brief aan de school.

Schooldirecteur Ces Oosterveer zegt in de krant overtuigd te zijn dat zijn school de leerling goed kan begeleiden. Hij wijst erop dat een fulltime onderwijsassistent naast de leerkracht wordt aangesteld.

Een van de ouders zegt in de krant het onbegrijpelijk te vinden dan de school als enige in de regio meent de jongen op te kunnen vangen. "Willen we het risico lopen dat we niets hebben gedaan om te voorkomen dat onze kinderen slachtoffer werden?"

Samsom stemt op zichzelf

PvdA-leider Diederik Samsom stemt woensdag op zichzelf. "Ik stem gewoon op de bovenste van de partij waar ik op stem", zei hij vlak voor zijn vertrek richting stembus op Radio 1.

"Het is leuk om je eigen hokje rood te maken", legde hij uit. Dat hij bovenaan de lijst staat, maakt het volgens hem wel gemakkelijker. "In het verleden moest ik zoeken naar mijn eigen hokje."

Naar verwachting is Samsom de eerste lijsttrekker die woensdag zijn stem uitbrengt. Dat doet hij rond 07.45 uur in zijn woonplaats Leiden. Rutte volgt iets later in de ochtend: hij brengt zijn stem uit in zijn oude basisschool in Den Haag.

Nederland kiest nieuwe Tweede Kamer

Nederland gaat woensdag naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. De stembureaus gaan open om 07.30 uur en sluiten weer om 21.00 uur. Tot op het laatst wordt nog campagne gevoerd.

Een eerste prognose van de uitslag wordt kort na het sluiten van de stembussen verwacht. Wie daadwerkelijk heeft gewonnen, wordt mogelijk pas diep in de nacht duidelijk. Bij de vorige verkiezingen, op 9 juni 2010, kon VVD-leider Mark Rutte pas na 03.00 uur de overwinning claimen op toenmalig PvdA-leider Job Cohen.

Afgaand op de peilingen is ook dit jaar een nek-aan-nekrace tussen VVD en PvdA te verwachten. Maurice de Hond noemde de uitslag dinsdag 'too close to call': hij voorspelt voor VVD en PvdA beide 36 zetels. Andere peilingen geven VVD een zetel voorsprong op de PvdA. Uit alle peilingen blijkt tegelijkertijd dat een flink deel van de kiezers nog zweeft, en mogelijk pas in het stemhokje de knoop doorhakt.

Gezien de peilingen blijven VVD en PvdA tot het laatst vechten om elke stem. Zo deelt de VVD woensdagochtend in steden door het hele land flesjes vruchtensap uit aan mensen die op weg zijn naar hun werk. Ook de PvdA is op de verkiezingsdag actiever dan in voorgaande jaren: de partij wil nog dertigduizend rozen uitdelen en stopt pas met campagne voeren als de stembussen sluiten.

De lijsttrekkers zelf laten zich voor het sluiten van de stembussen doorgaans alleen zien als ze hun stem uitbrengen. Naar verwachting is PvdA-leider Diederik Samsom de eerste die dat doet, rond 07.45 uur in zijn woonplaats Leiden. Rutte volgt iets later in de ochtend: hij brengt zijn stem uit in zijn oude basisschool in Den Haag.

FOK! wat een weer...Wisselend weer

Goedemorgen! We krijgen een afwisselend weerbeeld vandaag. De zon schijnt af en toe, maar een bui is ook goed mogelijk.  In de middag zal de bewolking van het westen uit gaan toenemen en in de avond volgt de regen. Een groot deel van de dag zal dus wel vrij vriendelijk gaan verlopen.

De temperaturen hierbij zijn zelfs nog iets lager dan gisteren, toen het nog ruim 19 graden werd. Vandaag moeten we het doen met maximaal 17 graden. De wind komt uit een westelijke richting vandaag en schommelt rond kracht 5 aan zee en 3 tot 4 in het binnenland. De komende dagen zijn eigenlijk niet zo heel nat. Er kan wel een bui vallen, maar een groot deel van de tijd zal het toch wel overwegend droog zijn. De temperatuur loopt langzaam weer iets op.

Gisteren viel de meeste regen in het zuiden van het land. Lokaal zelfs tot 15 mm. Ook elders in het land bleef het niet droog, maar viel niet meer dan 5 tot 7 mm. In het westen klaarde het al vrij snel op. De wind was met name in de ochtend vrij nadrukkelijk aanwezig.

Op IJsland is inmiddels de eerste winterprik aangebroken. Met erg koude lucht afkomstig vanuit Groenland ontwikkelde zich in die koude lucht een storing met daarbij behoorlijk wat sneeuw. Er viel lokaal 30 cm. Afgelopen maandag lag er nog niks. Zo snel kan het gaan dus.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zonsondergan DenenmarkenHarro uit Winsum maakte deze mooie zonsondergang in Denenmarken.


Keiji Inafune bezig met zombiegame

Vroege Famitsu-lek geeft aan dat de verrassing die Keiji Inafune, de ex-Capcommer, voor ons heeft Yaiba heet. Het spel is een nieuwe zombiegame.

Inafune beloofde eerder een verrassing tijdens de Tokyo Game Show. Hij is het meest bekend als bedenker van Mega Man, heeft meegeholpen aan de Dead Rising-spellen en is daarna vertrokken om zelf drie bedrijven op te richten, omdat volgens hem de Japanse game-industrie dood was en er vers bloed moest komen om het weer een goede tak van sport te maken. Een van zijn bedrijven, Comcept, is bezig met Yaiba. Volgens Famitsu heeft de game vier pijlers: zombie, actie, ninja en mecha. Het spel zou elementen bevatten die nog nooit eerder te zien zijn geweest in een zombiegame.

Of een nieuwe zombiegame zoveel vernieuwing kan brengen weten we niet zeker, maar meer informatie verwachten we 13 september, wanneer Comcept een video uitgeeft.

Inafune

VS en IsraŽl oneens over Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag een uur gebeld met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Onderwerp van gesprek was het nucleaire programma van Iran.

Het Witte Huis stelde in een verklaring dat de leiders 'samen vastberaden blijven om Iran van een nucleair wapen af te houden’. De afgelopen maanden bleek echter herhaaldelijk dat ze van mening verschillen over de manier waarop dat moet gebeuren.

Netanyahu zei dinsdag dat "zij die weigeren duidelijke grenzen te stellen aan Iran geen moreel recht hebben om een rood stoplicht voor Israel neer te zetten". Netanyahu vindt dat Israël het recht heeft om uit zelfverdediging militaire acties tegen Iran te ondernemen. Washington wil juist het pad van diplomatie en sancties blijven bewandelen om Iran ertoe te bewegen zijn vermeende nucleaire wapenprogramma te staken. Israël zou graag zien dat de grote bondgenoot Iran deadlines stelt, maar volgens de Amerikaanse regering werkt dat averechts.

Het Witte Huis ontkende berichten dat Obama Netanyahu niet wil ontvangen wanneer deze volgende maand de VS bezoekt. Commentatoren van diverse media vatten die weigering op als een sneer naar Israël, maar volgens Washington is er helemaal geen verzoek ingediend voor een ontmoeting. Bovendien sluiten de agenda’s van de twee leiders niet op elkaar aan, aldus de verklaring.

VS en Israël'samen vastberaden' over Iran
VS en Israël oneens over Iran (Foto: ANP)

Uitslagen WK-kwalificatie (11/09/2012)

De tweede speelronde in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal van 2014 zit erop. Welke landen deden het goed en welke landen vielen door de mand. Je leest alle uitslagen hieronder.

Groep A

Servië - Wales 6-1
16' Kolarov 1-0
24' Tosic 2-0
30' Bale 2-1
39' Djuricic 3-1
55' Tadic 4-1
79' Ivanovic 5-1
90' Sulejmani 6-1

België - Kroatië 1-1
6' Perisic 0-1
45+2' G. Gillet 1-1

Schotland - Macedonië 1-1
10' Noveski 0-1
43' K. Miller 1-1

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Servië 2 1 1 0 4 6-1
2 België 2 1 1 0 4 3-1
3 Kroatië 2 1 1 0 4 2-1
4 Schotland 2 0 2 0 2 1-1
5 Macedonië 2 0 1 1 1 1-2
6 Wales 2 0 0 2 0 1-8


Programma 12 oktober

Servië - België
Wales - Schotland
Macedonië - Kroatië


Groep B

Bulgarije - Armenië 1-0
 43' Manolev 1-0
73' Pizzelli (Armenië)
73' Dyakov (2xGeel) (Bulgarije)
77' Ghazaryan (Armenië)

Italië - Malta 2-0
5' Destro 1-0
90+2' Cohen (e.d.) 2-0

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Italië 2 1 1 0 4 4-2
2 Bulgarije 2 1 1 0 4 3-2
3 Armenië 2 1 0 1 3 1-1
4 Tsjechië 1 0 1 0 1 0-0
5 Denemarken 1 0 1 0 1 0-0
6 Malta 2 0 0 2 0 0-3


Programma 12 oktober

Bulgarije - Denemarken
Tsjechië - Malta
Armenië - Italië


Groep C

Zweden - Kazachstan 2-0
37' Elm 1-0
90+4' Berg 2-0

Oostenrijk - Duitsland 1-2
44' Reus 0-1
52' Özil (pen) 0-2
57' Januzovic 1-2

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Duitsland 2 2 0 0 6 5-1
2 Zweden 1 1 0 0 3 2-0
3 Ierland 1 1 0 0 3 2-1
4 Oostenrijk 1 0 0 1 0 1-2
5 Kazachstan 2 0 0 2 0 1-4
6 Faeroër 1 0 0 1 0 0-3


Programma 12 oktober

Ierland - Duitsland
Faeroër - Zweden
Kazachstan - Oostenrijk


Groep D

Roemenië - Andorra 4-0
29' Torje 1-0
44' Lazar 2-0
90+1' Gaman 3-0
90+3' Mixim 4-0

Turkije - Estland 3-0
19' Jääger (Estland)
44' Emre 1-0
60' Bulut 2-0
75' Inan 3-0

Hongarije - Nederland 1-4
3' Lens 0-1
7' Dzsudzsák (pen) 1-1
19' Martins Indi 1-2
53' Lens 1-3
74' Huntelaar 1-4

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Roemenië 2 2 0 0 6 6-0
2 Nederland 2 2 0 0 6 6-1
3 Hongarije 2 1 0 1 3 6-4
4 Turkije 2 1 0 1 3 3-2
5 Estland 2 0 0 2 0 0-5
6 Andorra 2 0 0 2 0 0-9


Programma 12 oktober

Nederland - Andorra
Turkije - Roemenië
Estland - Hongarije


Groep E

Cyprus - IJsland 1-0
57' Makridis 1-0
86' Ottesen (IJsland)

Noorwegen - Slovenië 2-1
16' Suler 0-1
26' Henriksen 1-1
90+4' J. Riise (pen) 2-1

Zwitserland - Albanië 2-0
23' Shaqiri 1-0
68' Inler (pen) 2-0

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Zwitserland 2 2 0 0 6 4-0
2 IJsland 2 1 0 1 3 2-1
3 Albanië 2 1 0 1 3 3-3
4 Cyprus 2 1 0 1 3 2-3
5 Noorwegen 2 1 0 1 3 2-3
6 Slovenië 2 0 0 2 0 1-4


Programma 12 oktober

Zwitserland - Noorwegen
IJsland - Albanië
Slovenië - Cyprus


Groep F

Israël - Rusland 0-4
7' Kerzhakov 0-1
18' Kokorin 0-2
64' Kerzhakov 0-3
77' Fayzulin 0-4

Noord-Ierland - Luxemburg 1-1
14' Shiels 1-0
86' Da Mota 1-1

Portugal - Azerbeidzjan 3-0
64' Varela 1-0
85' Hélder 2-0
88' Alves 3-0

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Rusland 2 2 0 0 6 6-0
2 Portugal 2 2 0 0 6 5-1
3 Luxemburg 2 0 1 1 1 2-3
4 Noord-Ierland 2 0 1 1 1 1-3
5 Azerbeidzjan 2 0 1 1 1 1-4
6 Israël 2 0 1 1 1 1-5


Programma 12 oktober

Rusland - Portugal
Luxemburg - Israël


Groep G

Bosnië-Herzegovina - Letland 4-1
5' Gorkss 0-1
12' Misimovic (pen) 1-1
44' Pjanic 2-1
54' Misimovic 3-1
90+1' Dzeko 4-1

Slowakije - Liechtenstein 2-0
36' Sapara 1-0
78' Jakubko 2-0

Griekenland - Litouwen 2-0
55' Ninis 1-0
72' Mitroglou 2-0

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Bosnië-Herzegovina 2 2 0 0 6 12-2
2 Griekenland 2 2 0 0 6 4-1
3 Slowakije 2 1 1 0 4 3-1
4 Litouwen 2 0 1 1 1 1-3
5 Letland 2 0 0 2 0 2-6
6 Liechtenstein 2 0 0 2 0 1-10


Programma 12 oktober

Griekenland - Bosnië-Herzegovina
Liechtenstein - Litouwen
Slowakije - Letland


Groep H

San Marino - Montenegro 0-6
24' Djordevic 0-1
25' Beciraj 0-2
52' Beciraj 0-3
69' E. Zverotic 0-4
78' Delibasic 0-5
82' Delibasic 0-6

Polen - Moldavië 2-0
33' Blaszcykowski (pen) 1-0
81' Wawrzyniak 2-0

Engeland - Oekraïne 1-1
38' Konopljanka 0-1
87' Lampard 1-1
88' Gerrard (2xGeel) (Engeland)

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Montenegro 2 1 1 0 4 8-2
2 Engeland 2 1 1 0 4 6-1
3 Polen 2 1 1 0 4 4-2
4 Oekraïne 1 0 1 0 1 1-1
5 San Marino 1 0 0 1 0 0-6
6 Moldavië 2 0 0 2 0 0-7


Programma 12 oktober

Engeland - San Marino
Moldavië - Oekraïne


Groep I

Georgië - Spanje 0-1
86' Soldado 0-1

Frankrijk - Wit-Rusland 3-1
49' Capoue 1-0
68' Jallet 2-0
72' Putsila 2-1
80' Ribéry 3-1

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Frankrijk 2 2 0 0 6 4-1
2 Spanje 1 1 0 0 3 1-0
3 Georgië 2 1 0 1 3 1-1
4 Finland 1 0 0 1 0 0-1
5 Wit-Rusland 2 0 0 2 0 1-4


Programma 12 oktober

Wit-Rusland - Spanje
Finland - Georgië

Piratenpartij geliefd onder FOK!kers

FOK!kers denken eraan morgen te stemmen op de Piratenpartij (PP). Dat blijkt uit de FOK!poll waar bijna 8000 mensen op stemden.

De PP krijgt 16,5 procent van de stemmen. De VVD staat tweede met 15 procent van de stemmen, De PvdA staat derde. De PVV staat op vier, twee jaar geleden scoorde de partij van Geert Wilders een stuk beter. De slechts scorende partij is Nederland lokaal. Die krijgen slechts 2 stemmen wat staat voor nul procent van de stemmen. Bekijk de poll en de reacties hier.

De grote FOK!verkiezingen exitpoll

Welkom bij FOK!'s exitpoll. Het is zover, vandaag breng je je stem uit. Van 7.30 tot 21.00 is vandaag de stembus geopend. En wij willen weten wat jij gestemd hebt. 

Na een veelbewogen campagneperiode, waarin we op FOK! ook een platform voor zijn geweest met de georganiseerde livegesprekken, is volgens de peilingen de uitkomst haast 'too close to call' 

Van jou willen we weten wat jij gestemd hebt, want laten we wel wezen, iedereen is benieuwd naar het stemgedrag van onze FOK!kers. Een toelichting op je keuze is natuurlijk van harte welkom!

Halsema: veel misgelopen bij GroenLinks

Het is 'niet fraai' wat er de afgelopen tijd is gebeurd bij GroenLinks. Dat zei voormalig partijleider Femke Halsema dinsdagavond bij het televisieprogramma 1 Voor de Verkiezingen.

"Er is het afgelopen half jaar veel misgelopen", zei Halsema, die reageerde op de omstreden lijsttrekkersverkiezing bij GroenLinks en de kritiek op het leiderschap van haar opvolger Jolande Sap.

Sap is een beginnend leider die het zwaar heeft gehad met een verdeelde fractie waar mensen met verschillende ambities rondlopen, zei Halsema. Dat komt vaker voor. "Het hoort bij een politieke partij." Wel is het volgens de voormalig politica 'dramatisch' dat dit GroenLinks overkomt vlak voor de verkiezingen.

Daar staat volgens Halsema tegenover dat Sap een foutloze campagne heeft gevoerd. Sap is kwetsbaar geweest maar opereert desondanks naturel en inhoudelijk goed. "In de tussentijd is wel degelijk een leider opgestaan die op achterstand na een moeilijke periode buitengewoon veerkrachtig opereert." Zij prees het optreden van Sap tijdens het slotdebat dinsdagavond.

GroenLinks staat momenteel op vier zetels in de peiling. Wat Halsema betreft is een vertrek van Sap niet aan de orde, mocht de peiling zich vertalen in de verkiezingsuitslag.

CDA: 'Sigaretten in grijze verpakkingen'

Om te voorkomen dat kinderen gaan roken, wil Mona Keijzer van het CDA dat sigaretten alleen nog verpakt mogen worden in saaie, grijze verpakkingen.

'De industrie die tabak verkoopt zet vooral in op kinderen', zegt Mona Keijzer op AT5 in Amsterdam Kiest. De nummer 2 van het CDA wil dat sigaretten allemaal in hetzelfde saaie, grijze pakje verpakt worden. Net als in Australië. 'Zodat jonge kinderen niet meer verleid worden om te gaan roken', aldus Keijzer.

Opvallend is dat toenmalig minister Ab Klink van Volksgezondheid in 2009 juist zei dat hij niets voelde voor deze maatregel. Volgens de prominente CDA'er is er nooit aangetoond dat de maatregel werkt.

Het zou moeten gaan om grijze pakjes, zonder logo of illustraties. Alleen de merknaam zou in een standaard lettertype nog op het pakje mogen staan.

Transformers: Fall of Cybertron

Vanaf het moment dat het spel in de buurt van mijn Xbox lag kwamen de jeugdherinneringen terug. Acht jaar oud met Sky Channel aan op de televisie. De hele ochtend Fun Factory kijken terwijl Andy en Crocker the Crocodile mijn jonge brein voedden met tekenfilms als He-ManM.A.S.K. en vooral Transformers. Compleet geboeid kijken naar buitenaardse robots die in auto’s, vliegtuigen en wat niet meer konden veranderen heeft een groot deel van mijn jeugd beheerst. Nu kwam daar het spel Transformers: Fall of Cybertron bij en ik kon niet wachten om al deze herinneringen terug te halen.

Laatste reviews en specials
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
Random Pics van de Dag #897
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
©FOK.nl e.a.