Oscars Special - De 'Beste Films' de oorlogsjaren

02-03-1944

Casablanca (1941) (3 Oscars)

Casablanca

Bij de zestiende editie van de Academy Awards ging de strijd om de beste film nog tussen tien films. Het zou daarna tot 2009 duren voordat de keuze voor de beste film weer zo uitgebreid was. Onder meer The More the Merrier, Heaven Can Wait, The Song of Bernadette en The Human Comedy gingen de zware strijd aan. Ze moesten echter hun meerdere erkennen in het meesterwerk van Michael Curtiz getiteld Casablanca.

Casablanca 01

Een film met een ijzersterke cast met onder meer Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid. Volgens Robert McKee was Casablanca "the greatest screenplay of all time".

Casablanca 02

De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van de verbannen Amerikaan Rick Blaine die in Casablanca een bar runt. In het Marokkaanse stadje houdt ook de Tsjecho-Slowaakse verzetsleider Victor Laszo zich schuil. Als de nazi's in het stadje aankomen beloofd Renault, de plaatselijke agent, Laszo te helpen ontsnappen naar Amerika. Tot Blaines grote verrassing heeft de verzetsleider een oude bekende van hem bij zich. Zijn oude vlam Ilsa.

Een ware klassieker.