Vijf Filmtips voor de maand September

Le Moine

Releasedatum: 1 september 2011
Genre: Thriller
Regisseur: Dominik Moll
Acteurs: Vincent Cassel, Geraldine Chaplin en Sergi López

Plot
Als vondeling werd monnik Ambrosio (Vincent Cassel) voor de poorten van een klooster gevonden. Hier wordt hij opgevoed door de andere monniken. Ambrosio groeit op als een man die alom geprezen en ook gevreesd wordt vanwege zijn gerechtigheid. Hoewel hij schijnbaar niet zondigt in zijn leven, verandert dat wanneer een mysterieuze vrouw op zijn pad komt.

Verwachtingspatroon
Le Moine is een bewerking van het cultboek The Monk van Matthew Lewis uit 1796. In het verhaal wordt ingegaan op controversiële thema's als moord, martelingen en incest, allen onderwerpen die op dat moment een rol speelden binnen de Spaanse kerkgemeenschap. Het boek werd gezien als zeer omstreden, omdat het als eerste beschreef hoe een rooms-katholieke priester een kwaadwillend persoon kan zijn.

Eerder slaagde de alom geprezen Spaanse regisseur Luis Buñuel er in de jaren 60 niet in om het boek te verfilmen. Nu is er Dominik Moll die daar op basis van de eerste sfeervolle beelden wel geslaagd in lijkt. Daarnaast vormt de aanwezigheid van de veelzijdige Franse acteur Vincent Cassel (Irréversible, Black Swan) een groot pluspunt.