Vijf Filmtips voor de maand Augustus

Melancholia

Releasedatum: 25 augustus 2011
Genre: Drama/Science-fiction
Regisseur: Lars von Trier
Cast: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg en Kiefer Sutherland

Plot
Nadat Justine (Kirsten Dunst) getrouwd is met Michael (Alexander Skarsgård), wordt bekendgemaakt dat de aarde zeer waarschijnlijk binnenkort zal botsen met een andere planeet. Justine en haar zus Claire (Charlotte Gainsbourg) reageren hier op een totaal ander manier op. Waar Claire het aankomende noodlot accepteert, wordt Justine steeds depressiever. Beide zussen groeien op deze manier steeds verder uit elkaar, terwijl het einde der tijden in aantocht is.

Verwachtingspatroon
Hoewel het winnen van de Gouden Palm door The Tree of Life door vele filmliefhebbers wordt beschouwd als het hoogtepunt van het laatste Filmfestival van Cannes, is ongetwijfeld de persconferentie waarbij Lars von Trier zichzelf in de nesten werkt door te zeggen dat hij sympathie heeft voor Adolf Hitler het meest besproken moment. Doorgaans zijn de films van Von Trier controversieel genoeg om voldoende publiciteit te krijgen, maar dit keer werd de inhoud van de film helaas overvleugeld door de ongelukkige uitspraken van de Deense regisseur. Lars von Trier is eerder verantwoordelijk geweest voor films als Breaking the Waves, Dogville en Antichrist, de film die in 2009 tijdens het Filmfestival van Cannes voor grote opschudding zorgde, doordat in de film een vrouw zichzelf mishandelt op de meest intieme plek.

Maar hoewel Lars von Trier dus op zijn minst een markant persoon is, zijn de films van zijn hand niet alleen controversieel, maar daarnaast ook qua plot zeer origineel en cinematografisch beeldschoon en veelal onvergetelijk. Melancholia lijkt hier geen uitzondering op. Op basis van de trailer zijn het met name de buitenopnames die veel indruk maken. En dan is er ook nog de dreigende collisie tussen de aarde en een andere planeet, die prachtig in beeld wordt gebracht. Het is maar de vraag of deze film voldoende toegankelijk is voor het grote publiek, maar desondanks wijst alles er in ieder geval op dat Von Trier met Melancholia wederom de wereld gaat verbazen.