FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 juli 2011

[WRC] Loeb wint Rally van Finland

Sébastien Loeb heeft de Rally van Finland op zijn naam geschreven. De Fransman wist vanochtend met de Citroën het beslissende gat te slaan met thuisrijder Jari-Matti Latvala en Sébastien Ogier. Dennis Kuipers was met een elfde plaats de beste Nederlander.

Gisteren dacht Loeb nog de ongelukkige te zijn doordat hij de dag als leider afsloot en hierdoor de piste schoon moest vegen. Niets bleek minder waar, want hij sloeg vanochtend meteen een gat van tien seconden met Latvala die Ogier afloste als naaste belager van de veelvoudig wereldkampioen.  Loeb hield de voorsprong vast en werd hiermee de eerste niet-Scandinaviër die het evenement twee keer wist te winnen. Snelste man van de Rally was de als vierde geëindigde Mikko Hirvonen. De Fin had in de beginfase ruim twee minuten verloren door een boom te raken. Hij lag na de eerste dag 36e, maar klom nog op naar de vierde stek door keer op keer de snelste tijden te laten noteren.

Libische staatstelevisie nog in de lucht

Ondanks dat de NAVO drie zendstations heeft verwoest met precisiebombardementen blijft de Libische staatstelevisie onverminderd uitzenden. De NAVO wilde met de verwoesting de 'terreuruitzendingen' van Moammar Gadhafi's regime stoppen, aldus het militaire bondgenootschap zaterdag.

Volgens de Libische staatsmedia zijn bij de aanval drie journalisten omgekomen, die voor de Engelstalige dienst Al-Jamahiriya zouden werken, aldus het hoofd van de dienst. Hij noemde de aanval een terroristische daad en in strijd met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Volgens de NAVO mag Gadhafi niet langer 'het Libische volk intimideren en ophitsen tot geweld tegen het volk'. "In het licht van ons mandaat om de bevolking te beschermen, moesten we wel optreden", aldus een verklaring van de NAVO, die spreekt over zorgvuldige voorbereiding om het aantal slachtoffers en langetermijnschade te beperken. Door alleen deze schotels te vernietigen, denkt de NAVO dat er na het conflict genoeg apparatuur is om opnieuw uit te zenden.

De aanval ging gepaard met een tiental explosies in het centrum van hoofdstad Tripoli, zo hoorden journalisten ter plaatse. Een presentator van de Libische tv had eerder op de avond gemeld dat het hoofdkantoor was geraakt. Hij gaf geen details.

Man vindt dood bij dubbele botsing brommobiel

Een aanrijding heeft zaterdagavond het leven van een man in een brommobiel geëist. Waarschijnlijk probeerde de man de provinciale weg N456 bij Moordrecht, vlak bij Gouda, over te steken. Hij werd van links aangereden door de bestelbus, daarna van rechts door een personenauto.

Het ongeluk vond volgens de politie plaats rond 19.50 uur. De man is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. De bestuurder van de bestelbus en die van de auto bleven ongedeerd.

Krachtige aardbeving in Japan

In het noordoosten van Japan heeft in de nacht van zaterdag op zondag lokale tijd een aardbeving plaatsgevonden van 6,4 op de schaal van Richter. De trillingen werden tot in Tokio gevoeld. Er is geen tsunami-alarm uitgevaardigd. Ook is er nog geen melding van schade of slachtoffers.

Het epicentrum lag voor de kust van de prefectuur Fukushima op 40 kilometer diepte. Een kerncentrale in Fukushima kampt nog steeds met een nucleaire ramp. Er zijn geen nieuwe problemen ontstaan, aldus de autoriteiten.

Lijk gevonden in parkeergarage bij Amsterdams huis

Het lichaam van een dode man is zaterdagochtend aangetroffen in een parkeergarage bij een huis in Amsterdam. De politie houdt rekening met een misdrijf en is een forensisch onderzoek begonnen bij het huis aan de Weesperzijde in stadsdeel Oost.

De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de man en over de omstandigheden waarin het lijk is aangetroffen. Ook wie de melding bij de politie deed is niet bekend.

Winkeldief opgepakt die terugkwam voor meer

Een 44-jarige vrouw uit Breda is vrijdag aangehouden voor winkeldiefstal. Dat gebeurde toen ze voor de tweede keer die dag proletarisch kwam winkelen in dezelfde winkel op de Haagweg in de Brabantse stad. Ze werd herkend en aangehouden door winkelpersoneel. Tegenover de politie ontkende ze dat ze gestolen had.

De eerste keer dat de vrouw een bezoekje bracht aan de winkel was rond 11.00 uur. Ze was in het gezelschap van een vrouw en zou voor ruim 60 euro aan spullen hebben meegenomen. Een uur later dook de vrouw weer op. Toen stopte ze voor 70 euro in haar tas, en wilde de winkel verlaten zonder af te rekenen.

Toen de politie arriveerde, werd de vrouw meegenomen naar het bureau. Ze moest de nacht in de cel doorbrengen. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Uitslagen oefenduels 30 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Programma/Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
De Graafschap Ergotelis (Gri) 0-1
N.E.C. Nijmegen
Nijland
Valenciennes (Fra) 1-1
Spakenburg FC Utrecht
Kali, Takagi
2-2
Vitesse
Kashia, Chanturia, Pröpper, Wilfried
Al Shabab (SAr) 4-0
VVV-Venlo
Linssen, Wildschut
Getafe (Spa) 2-0
FC Dordrecht
Jongebloet (2), Mayele, Curiel, Coster, Versluis, Lopes
Papendrecht 7-0
Hollandia FC Volendam
Kramer (2), Kruys, K. Tol
1-4
KSK Hasselt (Bel) Fortuna Sittard
Hoesen
0-1
NAC Breda
Schalk (2)
Olympiakos (Gri) 2-1
AGOVV Apeldoorn Apeldoorns Federatieteam 9-0

[GP3] Uitslag Race 1 Hungaroring

Valterri Bottas heeft de eerste race van de GP3 Series op de Hungaroring gewonnen. De Fin bleef in Hongarije Michael Christensen en Adrian Quaife-Hobbs van zich af. Nigel Melker reed een redelijke race en werd achtste. Thomas Hylkema werd 27e.

Bottas mocht van poleposition beginnen en behield eenvoudig de leiding. De Fin kon in de beginfase een gat slaan, maar de als vijfde gestarte Christensen wist deze te dichten. Bottas liet het echter niet zo ver komen zorgde er ondanks de druk voor dat zijn leiding niet in gevaar kwam. Quaife-Hobbs profiteerde van een aanrijding tussen Mitch Evans en James Calado, waardoor hij door kon schuiven naar de derde stek. Melker klom in de race op naar de negende plaats, maar plaats acht en de poleposition voor de tweede wedstrijd was net te hoog gegrepen voor de Nederlander.

Na de wedstrijd werd bekend dat de als vierde geklasseerde Alexander Sims gediskwalificeerd was omdat diens auto niet aan de regels voldeed. Hierdoor schoof iedereen achter hem, inclusief Melker een plaats door, waardoor de Nederlander alsnog van poleposition kon starten in race 2.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Valtteri Bottas Lotus ART 26:32.020
2 Michael Christensen RSC Mücke +0.986
3 Adrian Quaife-Hobbs Manor +9.203
4 Nico Müller Jenzer +10.218
5 Aaro Vainio Tech 1 +11.243
6 Lewis Williamson MW Arden +11.522
7 Tom Dillmann Addax +15.454
8 Nigel Melker RSC Mücke +15.820
9 Rio Haryanto Manor +16.404
10 Tamás Pál Kiss Tech 1 +26.154
11 Antonio Felix da Costa Status +28.358
12 Marlon Stockinger Atech CRS +31.399
13 Conor Daly Carlin +34.130
14 Matias Laine Manor +37.376
15 Zoël Amberg Atech CRS +40.368
16 Simon Trummer MW Arden +40.629
17 Luciano Bacheta RSC Mücke +41.510
18 Pedro Nunes Lotus ART +42.932
19 Maxim Zimin Jenzer +43.295
20 Leonardo Cordeiro Carlin +43.596
21 Nick Yelloly Atech CRS +44.355
22 Vittorio Ghirelli Jenzer +44.443
23 Gabby Chaves Addax +44.630
24 Dean Smith Addax +45.325
25 James Calado Lotus ART +45.831
26 Callum Macleod Carlin +46.747
27 Thomas Hylkema Tech 1 +47.330
28 Ivan Lukashevich Status +1 Ronde
DNF Mitch Evans MW Arden +15 Ronden
DQ Alexander Sims Status geen tijd

Nederland treft Turkije in WK2014-kwalificatie

Zojuist is er in Brazilië geloot voor kwalificaties van het Wereldkampioenschap voetbal in 2014. Nederland treft daarin Turkije, Hongarije, Roemenië, Estland en Andorra.

In Poule I moeten Spanje en Frankrijk het tegen elkaar opnemen. België moet het gaan opnemen tegen Kroatië, Servië, Schotland, Macedonië en Wales.

De complete loting van de Europese zone:

Poule A Poule B Poule C Poule D Poule E
Kroatië Italië Duitsland Nederland Noorwegen
Servië Denemarken Zweden Turkije Slovenië
België Tsjechië Ierland Hongarije Zwitserland
Schotland Bulgarije Oostenrijk Roemenië Albanië
Macedonië Armenië Faeröer Estland Cyprus
Wales Malta Kazachstan Andorra IJsland

Poule F Poule G Poule H Poule I
Portugal Griekenland Engeland Spanje
Rusland Slowakije Montenegro Frankrijk
Israël Bosnië-Herzegovina Oekraïne Wit-Rusland
Noord Ierland Litouwen Polen Georgië
Azerbeidjan Letland Moldavië Finland
Luxemburg Liechtenstein San Marino  

[Johan Cruijff Schaal] Uitslag FC Twente - Ajax

FC Twente heeft beslag gelegd op de Johan Cruijff Schaal. De ploeg van trainer Co Adriaanse was de hele wedstrijd de mindere tegen Ajax, maar won vanavond desondanks met 2-1 in de Arena.

Bryan Ruiz tekende voor de winnende treffer. Janko had de Tukkers op 1-0 gebracht waarna Alderweireld de gelijkmaker scoorde. De 19-jarige Steven Berghuis werd vlak na rust van het veld gestuurd vanwege een vermeende schwalbe. Voor rust kreeg hij ook al geel.

Alonso: "Het is niet anders"

Fernando Alonso heeft niet lang getreurd dat hij morgen niet als derde maar als vijfde moet starten in de Grand Prix van Hongarije. De Spaanse Ferrari-coureur weet zelfs zijn teamgenoot Felipe Massa voor zich, maar denkt dat de hele volgorde in de top vijf nog wel eens over de kop kan gaan.

"Ik had de derde positie uiteraard liever behouden. Dat was een beter resultaat geweest. Maar goed, ik sta nu een rij verder naar achteren. Het is niet anders," zei Alonso tegen de BBC. Dat Massa de Spanjaard van vier naar vijf duwde deerde hem niet. "Misschien is vijfde nog wel beter dan vierde. Ik sta daardoor op de schone kant van de grid."

"Met de bandenslijtage die we tot nu toe hebben gezien, kunnen we veel pitstops en problemen verwachten. De strijd ligt nog open," zei de Ferrari-coureur die hoopt op de McLarens. "Het zou mooi zijn als zij voor Vettel de eerste bocht induiken. Wij hebben ook een goede start nodig en een paar sterke openingsronden. Daarna moeten we constant blijven rijden en dan kan het nog onze kant op gaan."

Verdachten vermist meisje vrijgelaten

Drie mensen die vrijdag werden gearresteerd in verband met de verdwijning van een 14-jarig meisje uit Groesbeek zijn weer op vrije voeten. Dat meldt de politie Haaglanden zaterdagavond. De twee mannen uit Den Haag en de vrouw uit Breda werden aanvankelijk verdacht van onttrekking aan het ouderlijk gezag.

Of justitie nog stappen onderneemt tegen het drietal van 19, 21 en 23 jaar is niet duidelijk. Volgens een zegsman van de politie overleggen politie en justitie daar nog over. De politie deed vrijdagmiddag ook drie huiszoekingen in Den Haag. Onder meer twee appartementencomplexen werden volledig doorzocht.

De politie is zeer terughoudend met mededelingen over de zaak. De reden die hiervoor wordt gegeven is dat het een minderjarig meisje betreft. Volgens het AD is het meisje mogelijk slachtoffer geworden van loverboys. Via Hyves zou ze de afgelopen maanden intensief contact hebben met jongemannen ver buiten haar woonplaats.

Voor het meisje werd vrijdag een Amber Alert uitgegeven. Het meisje ging donderdag van huis om bij een vriendin te logeren. Daar kwam ze nooit aan. Ze meldde zich vrijdag zelf op een politiebureau in Den Haag. Hoe ze in Den Haag was beland, wil de politie niet zeggen.

Rijkaard met Saudi-Arabië tegen Australië

Frank Rijkaard moet het in de WK-kwalificatiereeks met Saudi-Arabië opnemen tegen onder meer Australië. Dat heeft de loting in Rio de Janeiro uitgewezen. Saudi-Arabië werd ingedeeld in groep D, met behalve Australië ook Oman en Thailand. De nummers 1 en 2 gaan door naar de laatste kwalificatieronde. Wim Rijsbergen moet het met Indonesië in groep E opnemen tegen Iran, Qatar en Bahrein.

De nummer 5 van de Aziatische kwalificatiereeks speelt eind 2013 tegen de nummer 5 van Zuid-Amerika voor een startbewijs voor het wereldkampioenschap voetbal. De winnaar van het tweeluik mag in 2014 meedoen aan het WK in Brazilië.

Daarnaast speelt de winnaar van de kwalificatie in Oceanië tegen de nummer 4 van de Concacaf, de federatie voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied.   

Rijkaard met Saudi-Arabië tegen Australië
Rijkaard met Saudi-Arabië tegen Australië (Foto: ANP)

Nederland pakt wereldrecord salsadansen

1.144 salsadansers hebben zich zaterdag op het Schouwburgplein in Rotterdam verzameld om het Guinness-wereldrecord salsadansen te verbeteren. In die opzet zijn ze glansrijk geslaagd.

De recordpoging werd georganiseerd door Santa Maria Tex Mex, ter ere van het Fernandes Zomercarnaval. 572 dansparen gooiden de heupen los op de opzwepende Spaanse en Latijns-Amerikaanse muziek en dansten zich een weg naar het wereldrecord. Het oude record van 451 dansparen, dat op naam stond van Venezuela, werd hiermee ruim verbroken. "Met dit evenement hebben we laten zien dat salsa lééft in Nederland en we kunnen swingen als geen ander", aldus een woordvoerder van de organisatie.

texmex salsarecord
Salsarecord verbroken in Rotterdam (Foto: Photo Republic)

Goud Mulder op EK inlineskaten

Ronald Mulder is bij de Europese kampioenschappen inlineskaten in Heerlen kampioen geworden op de 300 meter. Op zijn thuisbaan won Mulder in een tijd van 25,979 seconden.

De schaatser van Control bleef als enige onder de 26 seconden. De Fransman Pelloquin werd tweede in 26,134. De Spanjaard Ioseba Fernandez eindigde in 26,252 als derde. Ronalds broer Michel Mulder eindigde op de vijfde plaats. Mark Horsten werd elfde.

Binnenvaartschip ramt plezierjacht

Een binnenvaartschip is zaterdagmiddag in Maarssen in aanvaring gekomen met een plezierjacht. De twee opvarenden sloegen overboord. Vrienden die in de buurt voeren, konden hen uit het water halen. De aanvaring vond plaats doordat het jacht terugdreef naar het Amsterdam-Rijnkanaal nadat de motor was uitgevallen.

De opvarenden van het jacht zijn afkomstig uit het Zuid-Hollandse Klaaswaal en zijn 59 en 63 jaar oud. Nadat ze uit het water werden gehaald, werden ze aan boord gebracht van het binnenvaartschip. Ze zijn niet gewond geraakt. Wel had een van de vrienden die te hulp schoten vermoedelijk last van hyperventilatie. Zij wordt onderzocht in het ziekenhuis.

Na de aanvaring is korte tijd ook een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten ingezet. Aanvankelijk was niet duidelijk hoeveel mensen zich aan boord van het jacht bevonden. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de precieze toedracht van het ongeval.

Neergeschoten man verdacht van poging doodslag

De 30-jarige Pool die vrijdag met een mes zwaaide voor Eindhoven Airport en daarop door de marechaussee in een been werd geschoten, wordt verdacht van bedreiging, poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling. Hij is overgebracht naar het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen.

De man is inmiddels officieel aangehouden en wordt waarschijnlijk maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat meldt de marechaussee zaterdag. Hoe hij eraan toe is, kon een woordvoerder niet aangeven. De marechaussee hoort in het kader van het onderzoek onder meer getuigen van het incident.

Het schietincident vond vrijdagochtend plaats tussen twee draaideuren die de ingang van de luchthaven vormen. De marechaussee loste meerdere schoten. Volgens een zanger die op het vliegveld een videoclip opnam, kwam de Pool met een mes aanlopen en bedreigde de cameraploeg. Daarna bedreigde hij met het mes een marechaussee.

Het onderzoek naar de schoten die de marechaussee loste, wordt geleid door de rijksrecherche. Daarover is nog niets bekend.

Cilic naar finale Umag

Marin Cilic heeft in eigen land de finale bereikt van het ATP-toernooi in Umag. De als vierde geplaatste Kroaat was vanmiddag in de halve eindstrijd de Italiaan Fabio Fognini met tweemaal 6-2 de baas.

In de finale treft Cilic, die de eerste Kroatische winnaar in Umag kan worden sinds 1990, de winnaar van de partij tussen titelverdediger Juan Carlos Ferrero en Aleksander Dolgopolov uit Oekraïne.

Verstappen geeft F1-demonstratie op Zandvoort

Jos Verstappen zal eenmalig weer achter het stuur van een Formule 1-auto gaan kruipen. De Limburger zal over twee weken bij de Masters op Zandvoort een demonstratie geven met een auto van Red Bull Racing.

"Ik ben met Red Bull Nederland en Red Bull Racing in contact gekomen vanwege mijn zoon Max. Het team houdt zijn kartprestaties nauw in de gaten en daar is een aantal gesprekken uit voortgekomen. Uiteraard kon ik geen nee zeggen tegen de vraag om een demonstratie te geven tijdens de Masters," zei de 39-jarige Verstappen die in 1993 zelf de Masters of Formula 3 op zijn naam wist te schijven.

Red Bull zal naast een Formule 1-auto ook een NASCAR-bolide een demonstratie laten verzorgen. HRT-coureur en Red Bull-protegé Daniel Ricciardo zal dit op 14 augustus op zich nemen.

Werder Bremen en Bayer Leverkusen blameren zich

Werder Bremen heeft zich geblameerd in de eerste ronde van het Duitse bekertoernooi. De ploeg van Thomas Schaaf ging met 2-1 onderuit bij Heidenhem, een ploeg die uitkomt op het derde niveau. Oud-Ajacied Markus Rosenberg bracht de club uit de Bundesliga nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft zorgden Marc Schnatterer en Christian Sauter binnen een minuut voor een sensatie.

Ook Bayer Leverkusen sneuvelde in de eerste ronde van de DFB Pokal. Eerstedivisionist Dynamo Dresden was na verlenging met 4-3 te sterk. Alexander Schnetzler maakte de winnende treffer. In de reguliere speeltijd scoorden Eren Derdiyok (2x) en André Schürrle voor Leverkusen en Robert Koch (2x) en Sebastian Schuppan voor Dresden.

Hamburger SV ontdeed zich ternauwernood van Oldenburg, dat op het vierde Duitse niveau uitkomt: 1-2. Mladen Petric maakte pas halverwege de tweede helft de winnende treffer. HSV-verdediger Heiko Westermann schoot de bezoekers al snel op voorsprong, maar Sebastian Ferrulli zorgde tien minuten voor rust voor evenwicht.

Kaiserslautern had geen enkele moeite met BFC Dynamo. Christian Tiffert, Ivo Ilicevic en Athanasios Petsos zorgden voor een 3-0 overwinning.

Markus Feulner had met een onvervalste hattrick een belangrijk aandeel in de 5-1 zege van FC Nürnberg op Arminia Bielefeld. De middenvelder scoorde drie keer op rij, nadat Tim Jerat van Bielefeld de score had geopend. In de tweede helft voerden Robert Mak en Tomas Pekhart de score nog op.


Werder Bremen en Bayer Leverkusen blameren zich (Foto: Novum)

'Irak onveiliger dan een jaar geleden'

Met frequente bomaanslagen, moorden en een terugkeer van geweld door sjiitische milities is Irak vandaag de dag gevaarlijker dan een jaar geleden. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse regering.

Stuart W. Bowen jr., de speciale inspecteur-generaal voor de Iraakse wederopbouw, noemt de huidige periode de 'zomer van onzekerheid', waarin Irak moet beslissen of alle Amerikaanse troepen aan het eind van het jaar vertrekken of een deel toch blijft om militaire ondersteuning te verlenen.

"Irak blijft een bijzonder gevaarlijke plek om te werken", schrijft Bowen in het rapport. "Het is in mijn ogen minder veilig dan twaalf maanden geleden."

Een toename van het aantal raketten dat op de Groene Zone, de zwaarbewaakte wijk in het centrum van de stad waar zich de ambassades en Iraakse regeringsgebouwen bevinden, wordt afgevuurd draagt bij aan de onveiligheid in Irak. Ook een constante stroom aan moorden op Iraakse politieke leiders maakt het land onveilig.

Bowen beticht het Amerikaanse leger ervan de veiligheidssituatie in Irak te rooskleurig te hebben beoordeeld. Het leger sprak in mei van een 'zeer, zeer positieve trend' in de ontwikkeling van de veiligheid in Irak. Het leger beschreef de veiligheid echter in vergelijking met 2007, toen Irak op de rand van een burgeroorlog balanceerde.

Het Amerikaanse leger wilde niet reageren op het rapport van Bowen.

Steeds vaker heftige schietincidenten

Het aantal schietincidenten in Nederland stijgt. Ook worden ze 'heftiger'. Dat zegt Willem Woelders van de Raad van Korpschefs in een interview met RTL Nieuws. In de eerste zes maanden zijn er 36 doden gevallen bij schietincidenten. De meeste incidenten vonden plaats in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De teller van het aantal schietincidenten staat na het eerste halfjaar op 166. Naast 36 doden vielen daarbij ook 107 gewonden, waarvan 36 zwaar. De onderzoekers baseerden zich op nieuwsberichten. De politie zelf kon volgens RTL geen cijfers leveren. Exacte cijfers over voorgaande jaren zijn niet bekend.

Het heftigste incident was de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Daarbij schoot Tristan van der V. in april zes mensen dood, voordat hij zichzelf van het leven beroofde.

Woelders zegt in een reactie op de cijfers dat het laatste halfjaar 'fors' van wapens gebruikgemaakt is. Hij noemt daarbij met name liquidaties in het criminele milieu en een aantal heftige overvallen. Eind juni werd een vestiging van geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam overvallen. Daarbij gebruikten de overvallers automatische vuurwapens.

De open grenzen in Europa zouden het makkelijk maken om aan wapens te komen voor wie per se wil. De politie zegt tegen RTL wapens ook in internationaal verband te bestrijden en in beslag genomen vuurwapens beter te registreren. Toch wordt de meeste capaciteit niet gestoken in het opsporen van de wapens, maar in het oplossen van de misdrijven die met de wapens zijn gepleegd.

Stekelenburg voor vier jaar naar AS Roma

De kogel is door de kerk: Maarten Stekelenburg verruilt Ajax voor AS Roma. De 28-jarige keeper heeft overeenstemming bereikt met de Italiaanse club over een contract voor vier seizoenen.

Gisteren waren Ajax en Roma het al eens geworden over de overgang van de veertigvoudig international. Ajax zei toen wel dat dat "onder voorbehoud van vervulling van een aantal voorwaarden" was.

In augustus 2002 maakte Stekelenburg zijn debuut voor Ajax. Hij speelde 191 competitiewedstrijden voor de club.

Stekelenburg naar AS Roma (Foto: PRO SHOTS)

Kolkka keert terug bij Willem II

Willem II heeft zich versterkt met Joonas Kolkka. De 36-jarige Scandinaviër heeft in Tilburg een contract getekend voor één jaar. Dat melden de Tricolores vandaag. De 98-voudig Fins international debuteerde in 1995 in de Eredivisie bij Willem II, waar hij drie seizoenen speelde. De Tilburgers degradeerden afgelopen seizoen naar de Jupiler League.

Na zijn periode bij Willem II kwam Kolkka onder meer uit voor PSV, Panathinaikos, Borussia Mönchengladbach, Crystal Palace, ADO Den Haag en Feyenoord. Afgelopen seizoen verdedigde de rappe vleugelspeler de clubkleuren van aartsrivaal NAC Breda.

Irak koopt 36 F-16's van VS

De Iraakse regering gaat 36 gevechtsvliegtuigen kopen van de Verenigde Staten. Dat heeft de Iraakse premier Nouri al-Maliki zaterdag bekendgemaakt.

Vorig jaar was er nog sprake van dat Irak zestien F-16's van de VS zou kopen, maar die plannen werden eerder dit jaar uitgesteld. Regeringsmedewerkers zeiden eerder nog dat het geld gebruikt ging worden om voedselrantsoenen in te kopen.

Een delegatie van de Iraakse luchtmacht is afgereisd naar de VS om de deal in goede banen te leiden, aldus Al-Maliki.

Robben mist bekerduel met Braunschweig

Bayern München kan maandag niet beschikken over Arjen Robben. De 27-jarige Groninger heeft een scheurtje in het kapsel rondom zijn enkel en verschijnt niet aan de aftrap tijdens het uitduel met Eintracht Braunschweig. Bayern speelt tegen de club uit de Tweede Bundesliga in de strijd om de DFB Pokal.

Naast Robben kan trainer Jupp Heynckes ook niet beschikken over Franck Ribéry. De Fransman heeft evenals Robben last van zijn enkel. De Braziliaanse verdediger Breno is herstellende van een knieoperatie en moet het duel met de lijstaanvoerder van de Tweede Bundesliga eveneens aan zich voorbij laten gaan.

[GP2] Uitslag Race 1 Hongarije

Romain Grosjean heeft een grote stap gezet naar de titel in de GP2. De Fransman won op de Hungaroring de GP2-hoofdrace. Het was alweer zijn vijfde overwinning van het seizoen. Landgenoot Charles Pic eindigde als tweede voor Luiz Razia. Giedo van der Garde viel net naast het podium met een vierde plaats.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 R. Grosjean DAMS 1:00:36.334
2 C. Pic Barwa Addax Team +2.641
3 L. Razia Caterham Team AirAsia +8.107
4 G. van der Garde Barwa Addax Team +15.161
5 M. Ericsson iSport International +18.864
6 L. Filippi Scuderia Coloni +21.636
7 J. Bianchi Lotus ART +24.891
8 C. Vietoris Racing Engineering +35.059
9 J. Kral Arden International +43.516
10 D. Clos Racing Engineering +46.289
11 F. Leimer Rapax +46.685
12 M. Herck Scuderia Coloni +51.910
13 P. Varhaug DAMS +52.107
14 K. Mirocha Ocean Racing Technology +52.826
15 M. Aleshin Carlin +53.120
16 D. Valsecchi Caterham Team AirAsia +53.335
17 S. Bird ISport International +56.655
18 M. Chilton Carlin +56.776
19 A. Carroll Super Nova Racing +57.839
20 J. Leal Rapax +58.286
21 S. Coletti Trident Racing +70.982
22 J. Palmer Arden International +1 ronde
- R. González Trident Racing DNF
- E. Gutiérrez Lotus ART DNF
- F. Fauzy Super Nova Racing DNF
- J. Cecotto Ocean Racing DNF

Pyromaan Gasteren opgepakt

De Drentse politie heeft een 41-jarige man aangehouden op verdenking van brandstichting in Gasteren. De burgemeester hoopt dat daarmee een einde is gekomen aan een reeks branden die het dorp van nog geen vijfhonderd zielen sinds een aantal weken plaagde. Getuigen hadden de man, die in het dorp woont, aan het werk gezien.

De brandweer kreeg vrijdagavond de melding van een brand bij een schuur achter een woning aan het Westeinde. Dat vuur kon snel worden geblust. Kort daarna bleek een aantal coniferen op hetzelfde terrein in brand te zijn gestoken. De politie kon de vermoedelijke dader op basis van getuigenverklaringen aanhouden.

Ook vorige week zaterdag was er brand gesticht in coniferen aan het Westeinde. Dat was toen de vierde brand in een maand tijd. Daarop waren extra surveillances ingesteld. De nu aangehouden man zit in de cel. De politie doet nader onderzoek.

Dynamisch Dog Tag-systeem voor Battlefield 3

DICE heeft informatie vrijgegeven over het Dog Tag-systeem van Battlefield 3. Dog Tags werden geïntroduceerd in de serie met Battlefield 2142 en waren bedoeld om op te scheppen over hoeveel personen je al hebt omgelegd met je mes. DICE introduceert met Battlefield 3 customisatie.

Alan Kertz, senior multiplayer designer voor Battlefield 3 legt uit dat de Dog Tags meer worden dan een naamplaatje. De game zal honderden Dog Tags bevatten die de persoon die jij killt te zien krijgt wanneer hij een mes in zijn rug heeft. "It’s your calling card – it’s your place to brag, and dynamic tags can show off how great you are with a knife, a jet, or even show off your personal play style," vertelt Kertz.

Het nieuwe animatiesysteem in de game maakt het maken van een knife kill nog specialer. "It makes bringing a knife to a gun fight the risky but rewarding experience it was always meant to be." Hoe het systeem exact in elkaar steekt ontdekken we in september, dan gaat de bèta van Battlefield 3 van start.

Dodental mijnramp Oekraïne stijgt verder

Het dodental als gevolg van de mijnongevallen in twee Oekraïense mijnen is opgelopen naar 27. Op dit moment worden nog 10 kompels vermist, zo meldde het ministerie van Noodsituaties in de hoofdstad Kiev zaterdag.

De ongevallen gebeurden vrijdag in de oostelijke regio Lugansk en het nabijgelegen district Donetsk. Het is de ergste mijnramp in Oekraïne sinds 2007, toen meer dan 100 kompels stierven door een explosie in een mijn.

President Viktor Janoekovitsj heeft een onderzoek naar de mijnongevallen van vrijdag gelast. Hij heeft voor zondag een dag van nationale rouw uitgeroepen.

Dodental mijnramp Oekraïne stijgt verder
Dodental mijnramp Oekraïne stijgt verder (Foto: ANP)

Spaanse tennisfinale in Gstaad

Het ATP-toernooi van Gstaad heeft zondag een geheel Spaanse finale. Marcel Granollers klopte Mikhail Youzhny zaterdag in drie sets en treft Fernando Verdasco in de eindstrijd. De Spanjaard was titelverdediger en landgenoot Nicolas Almagro in drie sets de baas op het Zwitserse gravel.

Granollers had ruim twee uur nodig om zich te ontdoen van Youzhny: 6-3, 3-6 en 6-2. De Russische nummer drie van de plaatsinglijst verloor de eerste set, maar herstelde zich en trok de stand gelijk in het tweede bedrijf. De 25-jarige Granollers (8) schakelde hierna een tandje bij en mag zondag proberen zijn tweede zege op de ATP Tour te pakken.

Verdasco had eveneens drie sets nodig tegen Almagro: 6-7 (2), 7-6 (2) en 6-3. Beide spelers hielden in de eerste twee sets hun opslag tot aan de tiebreak. Almagro won de eerste dik, maar moest in de tweede beslisser zijn meerdere erkennen in Verdasco.

Verdasco pakte een dubbele break voorsprong in het derde bedrijf. De nummer vier van de plaatsinglijst leverde vervolgens voor het eerst zijn eigen service in, maar trok de partij even later naar zich toe op de opslag van Almagro (1).


Spaanse tennisfinale in Gstaad (Foto: Novum)

Gilbert wint Clásica San Sebastián

Philippe Gilbert heeft de Clásica San Sebastián gewonnen. De gedoodverfde Belgische favoriet plaatste op drie kilometer van de meet een beslissende demarrage en kwam solo over de meet.

Raborenner Carlos Barredo werd tweede, Greg van Avermaet maakte het Belgische feest compleet door als derde te fnishen. Gilbert won in het voorjaar ook al de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

[WK] Waterpoloërs Italië kloppen Servië in finale

Italië is voor de derde keer wereldkampioen waterpolo geworden. De Zuid-Europeanen waren in de eindstrijd van het WK in Shanghai na verlenging met 8-7 te sterk voor titelverdediger Servië. Na de reguliere speeltijd stond het 6-6. Italië pakte in 1994 in Rome voor het laatst de wereldtitel.

Italië was de enige ploeg die scoorde in het eerste kwart, maar keek bij rust tegen een 2-1 achterstand aan. In het derde kwart kregen de Serviërs liefst vier goals tegen waardoor ze met twee doelpunten achterstand het vierde kwart ingingen. Met een knappe eindspurt werd alsnog een verlenging afgedwongen.

In de eerste helft van de extra tijd misten de Serviërs een penalty bij een 7-7 stand, waarna Maurizio Felugo even later het beslissende punt scoorde voor Italië. In de tweede helft van de verlenging werd ondanks een flink aantal doelpogingen niet meer gescoord.

Kroatië legde eerder op de dag beslag op het brons. Regerend olympisch kampioen Hongarije werd zaterdag in Shanghai geklopt met 12-11. Bij rust hadden de Kroaten al een voorsprong van vijf punten gepakt. Hongarije kwam net tekort om die achterstand ongedaan te maken.

Selena Gomez bijna topless gespot

Selena Gomez is vrijdag bij een zwembad in Florida bijna topless gespot door paparazzi. De 19-jarige Amerikaanse, die deze week haar nieuwe tour begon in de staat, deed bij het zonbaden plots haar bikini los om tanlines te voorkomen.

Gelukkig voor de fans van de zangeres en actrice was Selena dit keer zonder het bijzijn van haar door velen irritant bevonden vriendje Justin Bieber, die normaal vaak in haar aanwezigheid is.

Robert Patrick in the Gangster Squad

Voormalig X-Files acteur Robert Patrick gaat Bryan Cranston (Breaking Bad) vervangen in de film the Gangster Squad, de nieuwe productie van regisseur Ruben Fleischer. Inderdaad, de regisseur van Zombieland.

In de misdaadfilm, die zich afspeelt in de jaren veertig, zou Cranston de rol van een Texaanse politieagent op zich nemen. Werkzaamheden aan Argo, de nieuwe film van Ben Affleck, zorgden er echter voor dat de acteur zich terug moest trekken.

Het scenario voor the Gangster Squad werd geschreven door voormalig politieagent Will Beal. Het verhaal is een bewerking van Paul Lieberman's rubriek in de LA Times waarin we een team van eerlijke gerechtsdienaren zien vechten tegen corruptie binnen de LAPD. Hun belangrijkste doel: het uitschakelen van de man achter alle smerige handeltjes, de Oostkust gangster Micky Cohen, gespeeld door Sean Penn. Het team merkt al snel dat Cohen vrienden heeft in hoge rangen, om nog maar te zwijgen over de oneindige hoeveelheid omgekochte smerissen. 

Josh Brolin speelt de rol van John O'Mara, één van de weinige dienders die niet op de loonlijst van gangster Cohen staat. Ryan Gosling speelt zijn collega Sgt. Jerry Wooters, een wetsdienaar die geniet van zijn vrijgezellenbestaan. Naast bovengenoemde acteurs zien we Michael Pena en Giovani Ribisi in de belangrijkste rollen.

Voor Robert Patrick zal dit niet de eerste keer zijn dat hij de rol van een diender op zich neemt. De acteur, die 20 jaar geleden internationaal doorbrak met zijn rol van T-1000 in Terminator 2 Judgement Day, speelt de rol van Max Kennard, een ambitieuze agent uit Texas, die voor de LAPD gaat werken.

Noorden Japan geteisterd door zware regenval

Door zware regenval in het noorden van Japan zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Zeker vier mensen worden nog vermist, meldden Japanse media zaterdag.

Het zwaarst getroffen zijn de prefecturen Niigata en Fukushima, waar honderdduizenden mensen uit voorzorg hun woningen moesten verlaten. Veel plekken worden geteisterd door overstromingen en modderlawines. In Niigata is ook een dam doorgebroken en een spoorbrug weggespoeld.

Weerdeskundigen waarschuwen voor meer regenval en overstromingen.

Overigens treft het noodweer niet het gebied rond de kerncentrale Fukushima. De centrale raakte in maart zwaar beschadigd door de gevolgen van een krachtige aardbeving en een tsunami.

Schoorel naar finale in Dortmund

Thomas Schoorel heeft de eindstrijd bereikt van het challengertoernooi van Dortmund. De 22-jarige Amsterdammer was  met 6-4, 6-2 te sterk voor de Argentijn Facundo Bagnis. In de finale treft hij de winnaar van het duel tussen Leonardo Mayer uit Argentinië en de Belg Maxime Authom.

Schoorel stond nog geen set af op het Duitse gravel. De linkshandige tennisser won dit seizoen al twee challengers in Italië.

Schoorel naar eindstrijd Dortmund (Foto: PRO SHOTS)

Vettel: "Ik kijk vol vertrouwen uit naar race"

Sebastian Vettel start morgen vanaf pole bij de grand prix van Hongarije. In de slotfase van de kwalificatie vanmiddag ging hij naar een tijd van 1.19,815. Hiermee was hij een fractie sneller dan Lewis Hamilton.

"Dit was een goede kwalificatie voor ons, vooral gezien het feit dat de McLarens vrijdag nog de snelsten waren", aldus Vettel. "We hebben sindsdien echter erg goed werk verricht en ik ben erg tevreden met dit resultaat. We hebben afgelopen nacht nog erg veel aan de auto veranderd en de monteurs hebben maar weinig kunnen slapen. Om dan dit resultaat te kunnen scoren, geeft een erg goed gevoel. Ik kijk nu vol vertrouwen uit naar de race."

De Duitser vertrekt morgen voor de achtste maal dit jaar van pole.

Achtste pole dit jaar voor Vettel (Foto: PRO SHOTS)

Italiaanse wielrenner tweeënhalf jaar geschorst

Het Italiaans olympisch comité Coni heeft wielrenner Pasquale Muto voor tweeënhalf jaar geschorst. De 30-jarige Italiaan werd in april na afloop van de Giro dell'Appennino betrapt op het gebruik van EPO. Ook de contra-expertise was positief.

Muto's schorsing, die 11 november 2013 afloopt, wordt overgenomen door de internationale wielerunie UCI en wereldantidopingautoriteit Wada, meldt het Coni vandaag.

Muto rijdt al sinds 2004 bij Miche-Guerciotti. Zijn laatste wapenfeit was een etappeoverwinning in de Ronde van Slowakije in 2009.

Videogames uit schappen na terreur Noorwegen

Diverse winkels in Noorwegen hebben in de afgelopen dagen gewelddadige videogames en speelgoedwapens uit hun schappen verwijderd in verband met de terreuraanslagen van vorige week vrijdag, waarbij 77 mensen om het leven werden gebracht. Dat meldde de krant Rogalands Avis, die verschijnt in de stad Stavanger en omgeving, zaterdag.

Onder meer de winkelketen Coop heeft de verkoop van tientallen videospellen, zoals Call of Duty en World of Warcraft, tot nader order opgeschort.

Videogames uit schappen na terreur Noorwegen
Videogames uit schappen na terreur Noorwegen (Foto: ANP)

De Gea: "United kan Barça verslaan"

Manchester United-doelman David De Gea denkt zijn ploeg in staat is om Champions League-winnaar FC Barcelona te verslaan. De ploegen ontmoeten elkaar morgen in een oefenduel.

De Europese grootmachten nemen het tegen elkaar op in het voorbereidingstoernooi World Football Challenge. De 20-jarige doelman tekende onlangs een contract bij United, dat twintig miljoen euro voor hem aan Atlético Madrid betaalde.

"Barcelona speelt altijd goed, maar wij zullen proberen om ons best te doen zodat wij ze kunnen verslaan", aldus De Gea tegenover El Mundo Deportivo. Het talent onder de lat is tot nu toe erg tevreden over zijn beginperiode bij The Red Devils.

"Ik ben overal tevreden over. De ervaring endie ik hier opdoe zijn ongelooflijk en dit is een geweldige club waar ik erg veel leer", zo meldt de jeugdige Spanjaard.

Het oefenduel tussen United en Barça is erg populair: de tickets zijn uitverkocht en maar liefst 70.000 toeschouwers worden verwacht in Maryland.

De Gea: "United kan Barça verslaan" (Foto: PRO SHOTS)

Geen doden bij vliegtuigongeluk Guyana

Een vliegtuig van Caribbean Airlines met 140 passagiers aan boord is zaterdag in Guyana tijdens een landing in tweeën gebroken. Dat heeft de Guyaanse president Bharrat Jagdeo bekendgemaakt. Enkele mensen raakten gewond, maar geen van de inzittenden kwam om het leven.

Het vliegtuig schoot tijdens de landing in regenachtig weer op de 2200 meter lange landingsbaan door. Het vliegtuig kwam op slechts 61 meter van een ravijn tot stilstand. "We zijn erg dankbaar dat er niet meer mensen gewond zijn geraakt", aldus Jagdeo.

Reisbeperkingen voor diplomaten VS in Pakistan

De Pakistaanse regering heeft alle Amerikaanse diplomaten in het land reisbeperkingen opgelegd. Dat staat in een brief van het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken.

De diplomaten moeten voortaan speciale toestemming vragen om de hoofdstad Islamabad te verlaten. De stap is tekenend voor de verslechterde relatie tussen de Verenigde Staten en Pakistan sinds een Amerikaans commandoteam Osama bin Laden uitschakelde in de Pakistaanse stad Abbottabad.

De beperkingen lijken een schending te zijn het Verdrag van Wenen over Diplomatieke Betrekkingen. Dat verdrag schrijft voor dat buitenlandse diplomaten 'vrij moeten kunnen bewegen' in het land waar ze gestationeerd zijn.

Schwarzenegger-museum geopend in Oostenrijk

In Oostenrijk is een museum geopend voor Arnold Schwarzenegger. Het is gevestigd in het huis waar de acteur opgroeide. Schwarzenegger viert zaterdag zijn 64e verjaardag.

In het museum staan onder meer Arnolds kinderbed, een motor uit een van de Terminator-films en verschillende gewichten. Hij verliet het huis in Thal in 1966, maar heeft zijn zegen gegeven aan het museum.

"Het was heel spannend voor hem om alle rekwisieten en andere dingen in het huis te zien", vertelt een woordvoerder van het museum aan BBC. "Hij komt altijd naar Thal als hij in Oostenrijk is."

In het huis, waar geen stromend water of elektriciteit aanwezig was, zijn diverse foto's van Maria Shriver te zien. Schwarzenegger en Shriver liggen in scheiding. De twee kondigden in mei aan uit elkaar te gaan. Later werd bekend dat de acteur een buitenechtelijk kind heeft.

[F1] Uitslag kwalificatie Hongarije

Sebastian Vettel start morgen vanaf pole in de Grand Prix van Hongarije. De Duitse wereldkampioen overleefde een aanval van Lewis Hamilton, die genoegen moest nemen met de tweede plaats. Jenson Button werd derde, voor Felipe Massa, Fernando Alonso en Mark Webber.

Vettel klokte een tijd 1.18.815 op het circuit bij Budapest en was daarmee respectievelijk ruim één tiende en twee tienden van een seconde sneller dan beide Britten achter hem.

Vettel, leider in de stand om het wereldkampioenschap, pakte zijn laatste pole drie races geleden. In de twee races die volgde was het teamgenoot Mark Webber die van de eerste plek vertrok.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:19.815 14
2 Lewis Hamilton McLaren 1:19.978 12
3 Jenson Button McLaren 1:20.024 15
4 Felipe Massa Ferrari 1:20.350 15
5 Fernando Alonso Ferrari 1:20.365 15
6 Mark Webber Red Bull 1:20.474 16
7 Nico Rosberg Mercedes 1:21.098 12
8 Adrian Sutil Force India 1:21.445 19
9 Michael Schumacher Mercedes 1:21.907 17
10 Sergio Perez Sauber 1:22.157 16
11 Paul di Resta Force India 1:22.256 13
12 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:22.284 14
13 Kamui Kobayashi Sauber 1:22.435 16
14 Nick Heidfeld Lotus Renault 1:22.470 14
15 Rubens Barrichello Williams 1:22.684 16
16 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:22.979 10
17 Pastor Maldonado Williams 1:23.847 9
18 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:24.070 9
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:24.362 8
20 Jarno Trulli Team Lotus 1:24.534 7
21 Timo Glock Virgin 1:26.294 10
22 Vitantonio Liuzzi HRT 1:26.323 11
23 Daniel Ricciardo HRT 1:26.479 11
24 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:26.510 8

Taakstraf in 'hesje voor de samenleving'

Jaarlijks worden zo'n dertigduizend taakstraffen uitgedeeld aan mensen die een overtreding hebben begaan. Deze mensen zijn voortaan altijd te herkennen aan een fel oranje hesje met het opschrift 'werkt voor de samenleving'. De Reclassering gaat dit landelijk invoeren, nadat in Amsterdam en Den Haag al langer wordt geschoffeld en vuil geprikt met deze hesjes aan.

De voorzitter van Reclassering Nederland, Sjef van Gennip, legt uit dat de hesjes niet bedoeld zijn om mensen aan de schandpaal te nagelen, maar dat het zichtbaar moet zijn dat mensen die iets fout hebben gedaan, ook tot iets goeds in staat zijn. Van Gennip zegt verder dat veel mensen ten onrechte denken dat een taakstraf niet veel voorstelt. "Er wordt negatief over gedaan, omdat burgers eigenlijk niet weten wat het inhoudt."

De reacties zijn volgens Van Gennip overwegend positief, zoals vorige week op de kermis in Tilburg. "Mensen die daar vernielingen hadden aangericht, waren binnen een week berecht en werden teruggestuurd naar de kermis om in zo'n hesje troep op te ruimen. Omstanders zien dat er op die manier ook iets hersteld wordt en dat het snel gebeurt."

Ondernemer niet welkom in villawijk

Een Hilversumse ondernemer ondervindt tegenstand van zijn buren in de villawijk. De buren hebben bij de gemeente met succes geklaagd over het parkeren van zijn friteskraam en bestelbus op zijn oprit. De gemeente Hilversum legde een dwangsom op aan de ondernemer als hij de friteskraam nog langer op de oprit parkeert.

Dit is voor de buren van de Horeca-ondernemer nog niet genoeg, zij willen dat de bestelbus ook uit het zicht verdwijnt. Deze eis is door de gemeente Hilversum niet gehonoreerd. De horeca-ondernemer heeft er geen fijn gevoel bij dat de 140.000 euro kostende verkoopwagen buiten zijn zicht moet worden geparkeerd. Op dwangsommen zit hij echter ook niet te wachten, daarom wordt de friteskraam noodgedwongen elders geparkeerd.

De villaburen hebben echter nog meer pijlen op de juridische boog, zij hebben bij de Raad van State gevraagd om de toegewezen vergunningen voor een tweede uitrit en vergroting van de bestaande garage te vernietigen. Zij vrezen dat de heer Bijlard de garage gaat gebruiken voor bedrijfsmatige activiteiten, hetgeen volgens de buren niet is toegestaan omdat er op het gebied een woonbestemming rust en bedrijfsvoering derhalve is uitgesloten.

Andere Hilversummers die enige kennis hebben van die buurt vinden dit vreemd omdat er dichtbij deze villawoningen een groot financieel dienstverlenend bedrijf gevestigd is.

De uitspraken in de rechtszaken worden binnen enkele weken verwacht.

Politie bevestigt vondst lijk in riool A'dam

De stoffelijke resten die vrijdag in een rioolput in Amsterdam zijn gevonden zijn overblijfselen van een mens. Dat bevestigde de politie zaterdag. Het lichaam lag er al dermate lang dat nog niets valt te zeggen over de identiteit, de doodsoorzaak of zelfs het geslacht van het slachtoffer, zegt een woordvoerder van de politie.

Op het lichaam wordt sectie verricht. De politie houdt er rekening mee dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven is gekomen, maar of daar concrete aanwijzingen voor zijn is niet bekend. "Het kan ook een ongeluk zijn."

Hoe het lichaam in de put in de Cruqiusweg is beland is nog de vraag. Volgens de politiezegsvrouw is het lichaam daar direct, 'dus niet via een lang rioleringskanaal', terechtgekomen.

[WK] Goud voor Britse Adlington op 800 meter vrij

Olympisch kampioen Rebecca Adlington heeft in Shanghai voor het eerst in haar carrière de wereldtitel op de 800 meter vrije slag veroverd. De Britse onttroonde regerend wereldkampioen Lotte Friis. De Deense ging bijna de gehele race aan de leiding en had honderd meter voor het einde nog zes tienden voorsprong, maar op karakter pakte Adlington de zege in 8.17,51 minuten.

De Deense Friis volgde uiteindelijk op bijna zeven tienden: 8.18,20. Het brons was voor de Amerikaanse Kate Ziegler, die bijna vijf seconden na de winnares binnenkwam: 8.23,36.

De Amerikaanse zwemsters werden wereldkampioen op de 4x100 meter wisselslag. Natalie Coughlin, Rebecca Soni, Dana Vollmer en Melissa Franklin hadden 3.52,36 minuten nodig voor de acht banen. China werd op meer dan drie seconden tweede, Australië pakte het brons.


Goud voor Britse Adlington op 800 meter vrij (Foto: Novum)

Hiddink: ''Geef Villas-Boas de tijd''

Guus Hiddink adviseert Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj trainer André Villas-Boas de tijd te geven om iets op te bouwen.

Hiddink legt de vergelijking met Sir Alex Ferguson die bij Manchester United jaren de tijd kreeg om aan een kampioensploeg te bouwen en dat geduld daarna beloonde met de ene na de andere prijs. Volgens de bondscoach van Turkije is Chelsea erbij gebaat als Villas-Boas hetzelfde geduld gegund wordt.

"Als je kijkt naar Manchester United; zij zijn een voorbeeld van het feit dat clubs stabiliteit nodig heeft", aldus Hiddink in The Guardian over de sinds 1986 zittende coach van United.

"Dat is wat Chelsea ook nodig heeft. Dat heb ik Roman verteld en ik denk dat zij daar nu ook van overtuigd zijn. Kijk alleen maar naar Carlo (Ancelotti). Hij heeft de dubbel gewonnen. Als je dan een seizoen later moet gaan is dat een beetje vreemd. Hij heeft het prima gedaan."

Hiddink vertrouwt erop dat de jonge Villas-Boas volwassen en ervaren genoeg is om Chelsea weer aan de praat te krijgen. "Hij is nog erg jong om de manager van Chelsea te zijn. Maar hij heeft bij Porto al bewezen dat hij goed is. Het hangt van de kwaliteit af en hoe hij omgaat met de oudere spelers. Zijn leeftijd hoeft niet te betekenen dat de spelers hem als een broer zien. Als ze het idee hebben dat hij eerlijk en integer is, zal hij het prima doen."

Assange maakt spoof Mastercard-reclame

Wikileaks en Mastercard liggen al een tijdje met elkaar overhoop. Om de onvrede over de gang van zaken kracht bij te zetten heeft WikiLeaks een spoof van de Mastercard-commercial op YouTube gezet.

In de video hieronder is te zien dat de kosten die WikiLeaks zoal heeft gemaakt worden opgesomd in verhouding tot het totaalbedrag van de donaties dat door Mastercard is achtergehouden. Tot slot komt WikiLeaks-voorman Julian Assange nog in beeld.

WikiLeaks heeft eerder deze maand al Mastercard en Visa aangeklaagd wegens het achterhouden van donaties. 

Carnaval in Rotterdam barst los

In Rotterdam is het zomercarnaval zaterdagmiddag om een uur losgebarsten met de straatparade. In de havenstad regende het in de ochtend nog, maar toen de parade begon, was het droog.

Volgens de organisatie is het druk. Hoeveel mensen op de been zijn, kon een woordvoerster niet zeggen. "Aan de start op de Boompjeskade is het, net als andere jaren, erg druk. Het maakt niet uit wat voor weer het is, de mensen komen wel."

Carnaval in Rotterdam barst los
Carnaval in Rotterdam barst los (Foto: ANP)

Apple heeft flink appletje voor de dorst

Het is fijn om een extra zakcentje achter de hand te hebben voor de economische dipjes. Leuker is het nog als je een redelijk formaat land kan kopen met dat 'zakcentje'.

iPhone en iPad-maker Apple heeft blijkbaar deze mogelijkheid en bezit nu, o.a. wegens goedlopende iOS sales, een reserve van €53,7 miljard (april 2011). Ter vergelijking: de overheid van Amerika bezit een goede €51,8 miljard in reserves.

Wat het bedrijf van voorman Steve Jobs van plan is met deze ruimschootse spaarrekening is niet bekend. De meest voor de hand liggende theorie is dat het geld gebruikt zal worden om strategische aankopen te doen op andere bedrijven en patenten.

Voor de gamers onder ons wordt het er niet minder spannend om. Met zulk restkapitaal is het opkopen van vrijwel elk bedrijf binnen de industrie een peulenschilletje. En aangezien Apple de mogelijkheden van de gamemarkt ontdekt lijkt te hebben met haar iPad en iPhone lijkt een volgende stap onze richting op niet eens zo heel raar.

[WK] Dekker: "Ben erg verbaasd"

Inge Dekker behaalde eerder vandaag een verrassende gouden medaille op de 50 meter vlinderslag bij het WK zwemmen. Dekker, die niet goed in het toernooi zat, verraste hiermee wereldrecordhoudster Therese Alshammar. Dekker was uiteraard heel blij met haar zege.

"Ben erg verbaasd," zei Dekker tegen de NOS. "Ik had wel verwacht dat Alshammar sneller zou gaan. Ben zo blij met deze zege. Ik was heel erg op mezelf gefocust, want wilde per se harder gaan dan in de halve finale."

"Het ging de hele week niet helemaal goed, maar dit maakt alles goed. Na de 100 meter vlinder heb ik eerst gebaald en toen de knop omgezet. We moeten verder met dit resultaat."

Gulbis verrast Del Potro in Los Angeles

Ernests Gulbis heeft bij het ATP-toernooi in Los Angeles de halve finales bereikt. In de kwartfinale versloeg de Let verrassend de als tweede geplaatste Argentijn Juan Martin del Potro.

In de halve eindstrijd moet Gulbis het opnemen tegen zijn Amerikaans dubbelpartner Alex Bogomolov. Ook Mardy Fish bereikte de laatste vier. De als eerste geplaatste Amerikaam was de Rus Igor Koenitsin met 6-2 en 6-4 de baas.

Doden bij brand in Vietnamese schoenenfabriek

Bij een brand in een schoenenfabriek in de Noord-Vietnamese havenstad Hai Phong zijn vrijdag zeventien mensen omgekomen, 21 mensen zijn ernstig gewond. Dat hebben Vietnamese media zaterdag gemeld.

De brand brak vrijdag uit toen een lasser bezig was een bliksemafleider te monteren op het tinnen dak van de fabriek. De vonken van het lasapparaat deden het isolerende materiaal op het dak vlam vatten. De isolatie viel in een vuurbal de fabriek in en sloot de enige ingang van het gebouw af. De fabriek beschikte niet over een nooduitgang.

Activision doneert aan indies

Activision heeft in haar eigen Independent Games Competition een totaal aan 250.000 dollar prijzengeld aan indie developers weggegeven. De uitslag van Activisions eerste indie competitie werd eerder deze week bekendgemaakt.

In de prijzen vielen Dstroyd van Peter Angstadt en Rigonauts van Engient voor respectievelijk 175.000 en 75.000 dollar. De ontwikkelaars hebben aangegeven dat ze het prijzengeld gaan gebruiken om hun concepten verder uit te werken.

Details van een tweede competitie, waarin wederom een totaal van 250.000 dollar binnen te halen is, zal binnenkort door de publisher bekendgemaakt worden. Activision meldt wel al dat de competitie niet exclusief voor Amerikaanse ontwikkelteams is.

"The first round of the competition was very impressive, and we have thoroughly enjoyed this opportunity to show our commitment to supporting the creative spirit and innovation of independent developers," aldus Activision executive Dave Stohl.

"We look forward to continuing to reward independent developers for their remarkable efforts, and inspiring them to turn their dreams into reality."

De regels van de competitie zeggen dat de winnaar zijn eigen intellectual property rechten behoudt, maar dat Activision 'first dibs' heeft op de publicatierechten. We houden jullie op de hoogte.

[WK] Veldhuis, Kromowidjojo naar finale 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis hebben zich geplaatst voor de finale van de 50 meter vrije slag. Kromowidjojo was met 24,56 de snelste in de halve finale. Veldhuis zette 24,88 neer en was daarmee zesde.

Joeri Verlinden wist niet te verbazen in de finale van de 100 meter vlinderslag. Hij werd pas zevende (52,21) in de race die gewonnen werd door Michael Phelps. Het was voor de Amerikaan alweer de vierde gouden medaille.


Ranomi Kromowidjojo als snelste naar finale 50 vrij (Pro Shots)

Vijf Filmtips voor de maand Augustus

Hoewel de maand augustus normaal gesproken de maand is dat de meeste mensen met totaal andere activiteiten bezig zijn, is er ook deze maand genoeg te genieten in de bioscoop. Zo zijn potentiële blockbusters als The Smurfs, Green Lantern, Rise of the Planet of the Apes, Final Destination 5 en Mr. Popper’s Penguins de aankomende maand te zien in de Nederlandse bioscopen.

Zoals iedere maand bevat ook deze special een vijftal previews van films waar veel van verwacht wordt. Deels is deze verwachting gebaseerd op basis van de reputatie van de regisseur of de meewerkende acteurs en ook is het mogelijk dat de film al verschillende prijzen gewonnen heeft op verschillende filmfestivals. Maar minstens zo belangrijk is de vraag of het onderwerp van de film daadwerkelijk een gedenkwaardige film op zal kunnen leveren. In deze special wordt aandacht besteed aan een nieuw sciencefictionproject van de man achter de televisieserie Lost, een film uit Iran die het Filmfestival van Berlijn domineerde, een spektakelstuk uit Hollywood waarbij de genres western en sciencefiction met elkaar gecombineerd worden, een mogelijk nieuw meesterwerk van de meest controversiële regisseur van dit moment en tot besluit wordt ook een veelvuldig bekroonde Italiaanse film niet genegeerd.

Rapper Will.i.am helpt regering met concert China

De Amerikaanse regering heeft de hulp ingeroepen van rapper Will.i.am. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil een concert organiseren in Beijing om de band tussen de twee landen te versterken.

De Black Eyed Peas-rapper heeft vrijdag een ontmoeting gehad met Hillary Clinton, de minister van Buitenlandse Zaken. In het kader van het 100.000 Strong Initiative moet het aantal Amerikaanse studenten in China worden verhoogd. Het optreden in de Chinese hoofdstad, waar onder anderen Will.i.am het podium zal beklimmen, moet daaraan bijdragen.

Het is nog niet bekend wanneer het concert plaatsvindt en welke artiesten nog meer meewerken.

Beastie Boys naar Rock Band 3

De Rock Band 3-spelers onder ons kunnen zich klaar gaan maken voor wat ouderwetse hiphop en soul. De volgende week zullen namelijk onder andere the Beastie Boys en soul legende James Brown de DLC lijst aanvullen van Harmonix's muziekgame. 

De hiphoppers komen met de tracks Make Some Noise en No Sleep till Brooklyn en James Brown stelt zijn nummers Super Bad, Pts 1 & 2 beschikbaar. Heart's Barracuda en Tell Me Something good, door Rufus ft. Chaka Khan, zullen de DLC lijst compleet maken. Zoals gebruikelijk kosten de losse nummers €1,49 per stuk (of 200 Wii Points / 160 MS Points). De DLC is verkrijgbaar vanaf 2 augustus.

Lukaku verontschuldigt zich voor zeperd

Anderlecht blameerde zich in de seizoensopening tegen promovendus Leuven met een 2-1 nederlaag. Reden voor spits Romelu Lukaku om zich op Twitter te verontschuldigen.

"Ik zou me willen verontschuldigen aan de supporters van Anderlecht. Prestatie van gisteren was Anderlecht-onwaardig", schrijft Lukaku op zijn Twitter-account. Lukaku had Paars-wit nog wel op voorsprong gezet, maar in de tweede helft ging het helemaal mis.

Een eigen doelpunt van verdediger Samuel en een goal van Patrick Amoah diep in blessuretijd bezorgden Anderlecht de eerste nederlaag. Overigens had Lukaku vóór zijn doelpunt ook al een strafschop gemist.

[WK] Knappe bronzen medaille voor Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal heeft verrassend de bronzen medaille behaald op de 200 meter rugslag. De Nederlandse zwom een sterk tweede deel van haar race en zwom in de laatste baan naar de derde plaats. Met 2.07,78 zwom de 18-jarige weer ruim een halve seconde af van haar Nederlandse record, dat voor het toernooi nog twee seconden langzamer stond.

Het goud ging weinig verrassend naar Melissa Franklin, de relevatie van dit toernooi. De Amerikaanse was met 2.05,10 oppermachtig. Het zilver was voor de Australische Belinda Hocking, die bijna een seconde trager was.

[WK] Nijhuis naar finale 50 schoolslag

Moniek Nijhuis is er in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 50 meter schoolslag. De Nederlandse werd met een tijd van 31.40 zevende in de halve finale, wat ruim genoeg was voor een finale plaats. De Amerikaanse Jessica Hardy was precies één seconde sneller en gaat als tijdsnelste naar de finale van morgen.

De Braziliaan Cesar Cielo wist zijn tweede gouden medaille te behalen. Hij was na eerder de 50 vlinderslag te hebben gewonnen nu ook de snelste op de 50 meter vrij. Cielo, vrijgesproken van dopinggebruik, bleef met 21,52 de concurrentie ruim voor.

[F1] Uitslag derde vrije training Hongarije

In de derde vrije training op de Hungaroring, waartde Formule 1 dit weekend de Grand Prix van Hongarije beleeft, heeft Sebastian Vettel laten zien dat Red Bull Racing de alleenheerschappij van McLaren in de vrije traingingen van gisteren, wel aankan.

De beste tijd was voor de Duitser in 1:21.168, de tweede tijd was voor Ferrari-coureur Fernando Alonso, en de derde tijd voor McLaren: Jenson Button reed ongeveer vijf tienden langzamer in 1:21.639.

Lewis Hamilton, gisteren nog goed voor twee keer de beste tijd, maakte een foutje in de allerlaatste vliegende ronde. Datzelfde deed de andere Red Bull-rijder Mark Webber, waardoor beide coureurs mindere resultaten lieten zien dan in de vrijdagtrainingen.

Uitslag eerste vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel RBR-Renault 1:21.168   17
2 Fernando Alonso Ferrari 1:21.469 0.301 13
3 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:21.639 0.471 14
4 Mark Webber RBR-Renault 1:21.645 0.477 18
5 Felipe Massa Ferrari 1:22.002 0.834 14
6 Nico Rosberg Mercedes 1:22.534 1.366 22
7 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:22.667 1.499 14
8 Michael Schumacher Mercedes 1:23.037 1.869 19
9 Vitaly Petrov Renault 1:23.175 2.007 19
10 Paul di Resta Force India-Mercedes 1:23.276 2.108 18
11 Nick Heidfeld Renault 1:23.281 2.113 13
12 Sergio Perez Sauber-Ferrari 1:23.375 2.207 18
13 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 1:23.626 2.458 25
14 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1:23.663 2.495 17
15 Pastor Maldonado Williams-Cosworth 1:23.894 2.726 17
16 Adrian Sutil Force India-Mercedes 1:23.966 2.798 18
17 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 1:23.998 2.830 15
18 Sebastien Buemi STR-Ferrari 1:25.061 3.893 19
19 Jarno Trulli Lotus-Renault 1:25.141 3.973 20
20 Heikki Kovalainen Lotus-Renault 1:25.501 4.333 20
21 Jerome d'Ambrosio Virgin-Cosworth 1:26.955 5.787 20
22 Daniel Ricciardo HRT-Cosworth 1:26.991 5.823 19
23 Timo Glock Virgin-Cosworth 1:27.174 6.006 16
24 Vitantonio Liuzzi HRT-Cosworth 1:27.713 6.545 20

'Rechts kabinet bevordert apartheid'

Het kabinet VVD-CDA bevordert 'moderne apartheid'. Hiervoor waarschuwt voormalig PvdA-mastodont en linkse opiniemaker Marcel van Dam in zijn nieuwe Volkskrant-column. Vooral het huisvestingsbeleid van de regering stuit de oud-politicus zwaar tegen de borst.

Van Dam: "Behalve dat de overheid het eigen woningbezit buitenproportioneel bevoordeelt via de hypotheekrenteaftrek is het nu ook begonnen met het bevorderen van het wonen naar inkomen in de huursector. Op de huurtoeslag wordt bezuinigd en mensen met een inkomen dat naar het oordeel van het kabinet te hoog is voor de huur die ze betalen (de zogenaamde scheefwoners) krijgen met extra huurverhogingen te maken. Daarmee worden ze geprikkeld hun goedkope woning te verlaten, die daarna zal worden bezet door iemand met een lager inkomen."

Segregatie
"Zo worden steeds meer goedkope woningen bezet door mensen met lage inkomens en omdat goedkope woningen meestal zijn geconcentreerd in oudere stadswijken concentreren daar zich ook de mensen met het laagste inkomen en de laagste opleiding. En omdat mensen met de laagste inkomens ook de meeste problemen hebben, zoals relatief veel gebroken gezinnen, slechte gezondheid, opvoedingsproblemen, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, armoede, verslaving en criminaliteit, hopen ook die problemen zich op. Waarmee de basis is gelegd voor een versnelde segregatie: mensen met hogere inkomens trekken weg. Het onderwijs wordt snel geïnfecteerd met de segregatie"
, bekritiseert de opiniemaker verder.

Van Dam verwijt het kabinet-Rutte bewust beleid te voeren: "Het kabinet heeft nu besloten zich daarbij neer te leggen. Bewoners van die wijken mogen zich ook verheugen in meer politietoezicht, wat niet altijd een voordeel is want je krijgt vaker een bekeuring en je wordt ook bij kleine misdrijven eerder gepakt. En, zoals uit onderzoek blijkt, zwaarder gestraft. Via het wonen zal ook de segregatie in de zorg toenemen." Hij vreest dat alleen mensen met geld in de toekomst op goede zorg kunnen rekenen.

Moderne apartheid
Ook in het bedrijfsleven ziet Van Dam een naar zijn mening ongewenste trend: "Segregatie op de werkvloer is ook in opmars. Talloze eenvoudige banen en baantjes die vroeger in vaste dienst werden vervuld, zijn overgedaan aan aparte dienstverlenende bedrijven en worden naar behoefte ingekocht. Als om half zes het vaste (witte) personeel naar huis gaat trekken de (donkere) schoonmakers naar binnen. Ze hebben niets meer met elkaar. En niet alleen op de werkvloer."

"Steeds meer mensen met een lage opleiding en een laag inkomen wonen apart, hun kinderen gaan naar aparte scholen, ze vermaken zich apart, kijken naar andere tv-zenders, eten andere dingen, hebben andere hobby's en trouwen bijna uitsluitend met elkaar. De moderne apartheid is in opmars", besluit Van Dam.


'Rechts kabinet bevordert apartheid' (Foto: Novum)

[WK] Dekker pakt goud op 50 vlinder

Inge Dekker heeft bij het wereldkampioenschap zwemmen in Shanghai haar eerste individuele gouden medaille behaald. Dekker was in de finale van de 50 meter vlinderslag het snelste in 25,71.

Dekker bleef hiermee wereldrecordhoudster Therese Alshammar vijf honderdsten voor. De derde plaats was voor de Francaise Mélanie Henique, die 25,85 zwom. Eerder veroverde Dekker al goud met de vrouwen van de 4x100 meter vrije slag estafette.

Senaat VS schiet schuldenplan af

De Amerikaanse senaat heeft een Republikeins plan verworpen om de schuldlimiet van de Verenigde Staten tijdelijk te verhogen en fors te bezuinigen. Het plan werd twee uur eerder door het Huis van Afgevaardigden aangenomen, maar daarna - zoals verwacht - door de Democratische meerderheid in de senaat afgeschoten.

Het plan van Republikein John Boehner stuitte op felle kritiek van de Democraten. Als er niet voor dinsdag alsnog een plan komt dat op goedkeuring van het hele parlement en president Barack Obama kan rekenen, dan kan de VS zijn rekeningen niet meer betalen.

Het plan van Boehner bestond uit omgerekend 640 miljard euro aan bezuinigingen. Daarnaast zou de overheid toestemming te krijgen om 628 miljard euro extra te lenen. Het verworpen plan kan nog wel de basis vormen voor gesprekken achter de schermen om tot een akkoord over het begrotingstekort te komen.


Senaat VS schiet schuldenplan af (Foto: Novum)

Ruim twee miljoen kijkers Holland's Got Talent

De derde aflevering van het seizoen heeft Holland's Got Talent ruim twee miljoen kijkers opgeleverd. De talentenjacht op RTL was daarmee het best bekeken programma van vrijdag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De eerste twee afleveringen trokken 1,6 en 1,7 miljoen kijkers.

Holland's Got Talent wordt gevolgd door het Achtuurjournaal, waarnaar bijna 1,9 miljoen mensen keken. Op de derde plaats staat het Half Acht Nieuws van RTL met bijna 1,4 miljoen kijkers.

Big Fat Gypsy Weddings, dat na Holland's Got Talent werd uitgezonden, kon rekenen op bijna 1,2 miljoen kijkers en de politieserie Flikken was goed voor ruim een miljoen kijkers.

PSV wil spits El Hamdaoui alleen gratis

PSV wil Mounir El Hamdaoui transfervrij overnemen van Ajax. De Eindhovenaren vinden een transfersom niet gepast omdat de Marokkaanse spits door trainer Frank de Boer verbannen is naar het tweede elftal. "Bij PSV hadden we zo'n situatie met Jan Kromkamp. Die mocht van ons ook transfervrij vertrekken", zegt technisch directeur Marcel Brands.

Ajax ziet geen heil in de oplossing om El Hamdaoui gratis van de hand te doen, zegt Danny Blind in het Algemeen Dagblad. "Het klopt dat PSV geïnformeerd heeft over Mounir, maar ze hebben gevraagd of ze hem transfervrij over kunnen nemen. Dat is voor ons onbespreekbaar." Ajax zou naar verluidt vijf miljoen euro vragen.

Dat bedrag wil PSV niet op tafel leggen. Bovendien denkt Brands dat Ajax liever geen zaken doet met de concurrent. "Ik heb het idee dat Ajax de boel afhoudt, omdat ze hem liever naar het buitenland zien gaan."

El Hamdaoui heeft het verbruid bij De Boer, die bij de start van de voorbereiding aangaf geen beroep meer te willen doen op hem. De 27-jarige spits kwam vorig jaar in zijn eerste seizoen bij Ajax dertien keer tot scoren. De achtvoudig international speelde eerder voor AZ, Willem II, Derby County, Tottenham Hotspur en Excelsior.

'Ajax meldt zich voor Vorm'

Het vertrek van Maarten Stekelenburg brengt de transfermarkt voor Nederlandse keepers weer op gang. Volgens Sport 1 heeft Ajax zich gemeld bij FC Utrecht voor sluitpost Michel Vorm.

Eerder meldden de Amsterdammers dat Gábor Babos als tweede keeper zou fungeren, achter doelman Kenneth Vermeer. Ajax wil echter dat er een grotere concurrentiestrijd is onder de doelmannen en heeft een bod van 1,5 miljoen euro uitgebracht op Vorm.

'Breivik had het ook op het paleis gemunt'

De dader van de aanslagen in Noorwegen overwoog ook het koninklijk paleis in Oslo en het hoofdkantoor van de Arbeiderspartij aan te vallen. Het paleis was een reservedoelwit, schrijft de Noorse krant VG op basis van bronnen bij de politie.

Anders Behring Breivik had het niet specifiek op de Noorse koning gemunt, maar zag het paleis als symbolisch doelwit. Het partijkantoor van de Arbeiderspartij was in beeld, omdat Breivik de partij verantwoordelijk houdt voor de ontwikkeling van de multiculturele samenleving in Noorwegen.

De primaire doelwitten van Breivik waren een regeringsgebouw in Oslo en een jeugdkamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya. Het dodental is door de politie verhoogd van 76 naar 77. Breivik kreeg volgens de krant vrijdag voor het eerst te horen hoe veel slachtoffers hij heeft gemaakt. Hij reageerde emotieloos.

Paleis Oslo
Koninklijk paleis Oslo (Foto: OA/FOK!)

'C2000 vaak plat voor updates'

Het communicatiesysteem voor hulpdiensten C2000 ligt regelmatig korte of langere tijd plat voor updates. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. Een reservesysteem is er niet, waardoor hulpverleners in de regio alleen telefonische met elkaar in contact kunnen komen. Burgemeesters luiden de noodklok over het gevoelige systeem.

In sommige regio's wordt C2000 om de paar weken bijgewerkt. Per keer is het systeem dan vijf minuten tot anderhalf uur uit de lucht.

Burgemeesters zijn bij calamiteiten eindverantwoordelijk voor de werking van het systeem in hun regio. In de krant noemt burgemeester Coert van Ee van de gemeente Zederik het onacceptabel dat het systeem af en toe plat ligt. Hij krijgt steun van zijn collega's in de regio Zuid-Holland Zuid en in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Van Ee bespreekt de problemen volgende week tijdens een overleg van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

PSV wil spits El Hamdaoui alleen gratis

PSV wil Mounir El Hamdaoui transfervrij overnemen van Ajax. De Eindhovenaren vinden een transfersom niet gepast omdat de Marokkaanse spits door trainer Frank de Boer verbannen is naar het tweede elftal. "Bij PSV hadden we zo'n situatie met Jan Kromkamp. Die mocht van ons ook transfervrij vertrekken", zegt technisch directeur Marcel Brands.

Ajax ziet geen heil in de oplossing om El Hamdaoui gratis van de hand te doen, zegt Danny Blind in het Algemeen Dagblad. "Het klopt dat PSV geïnformeerd heeft over Mounir, maar ze hebben gevraagd of ze hem transfervrij over kunnen nemen. Dat is voor ons onbespreekbaar." Ajax zou naar verluidt vijf miljoen euro vragen.

Dat bedrag wil PSV niet op tafel leggen. Bovendien denkt Brands dat Ajax liever geen zaken doet met de concurrent. "Ik heb het idee dat Ajax de boel afhoudt, omdat ze hem liever naar het buitenland zien gaan."

El Hamdaoui heeft het verbruid bij De Boer, die bij de start van de voorbereiding aangaf geen beroep meer te willen doen op hem. De 27-jarige spits kwam vorig jaar in zijn eerste seizoen bij Ajax dertien keer tot scoren. De achtvoudig international speelde eerder voor AZ, Willem II, Derby County, Tottenham Hotspur en Excelsior.

Rutten: ''Team wordt herkenbaar''

PSV-trainer Fred Rutten ziet de contouren van zijn team steeds duidelijker worden. Dat zei de oefenmeester na de 3-2 gewonnen oefenwedstrijd tegen Middlesbrough.

Tegen de Engelsen liet PSV zien over veerkracht te beschikken. De Eindhovenaren bogen in de tweede helft een 2-0 achterstand om in een 3-2 overwinning. Georginio Wijnaldum, Jeremain Lens en Género Zeefuik namen de doelpunten voor hun rekening.

''Het spel in de eerste helft was eigenlijk PSV-onwaardig, maar daarna zag je een ander PSV. Ik ben tevreden over het feit dat het herkenbaar wordt hoe het team wil spelen'', analyseert Rutten het duel voor de camera's van PSV TV.

PSV-onwaardig dus op alle fronten, vond Rutten. ''Zowel in balbezit slordig als dat er defensief geen afstemming was ten opzichte van elkaar. In de rust is dat gerepareerd en daarna zag je een ander PSV. Of ik verbaasd was? Ik had het niet verwacht. Maar ze wilden winnen, ook in de tweede wedstrijd in drie dagen. Dat ze dit daarna opbrengen, daar ben ik tevreden over'', aldus Rutten.

FINA voert biologisch paspoort in

Bij het zwemmen zal het biologische paspoort worden ingevoerd in de strijd tegen doping. Dit heeft de wereldzwembond FINA besloten.

Het biologische paspoort is een document met een overzicht van de samenstelling van het bloed van de houder. Afwijkingen in de bloedwaarden kunnen hierdoor makkelijker worden vastgesteld.

Bij het wielrennen en schaatsen wordt het biologische paspoort al gebruikt en het zal ook bij het atletiek worden ingevoerd.

Serena Williams simpel langs Sharapova

Serena Williams heeft bij het WTA-toernooi in Stanford de halve eindstrijd bereikt. In de kwartfinales versloeg Williams op imponerende wijze Maria Sharapova met 6-1 en 6-3.

Williams speelde haar eerste toernooi op Amerikaanse bodem sinds de US Open van 2009. Ze was prima op dreef tegen de Russin. Ze maakte het verschil met haar opslag en harde groundstrokes.

In de halve finale moet Williams het opnemen tegen de Duitse Sabine Lisicki. De andere halve eindstrijd gaat tussen Dominika Cibulkova en Marion Bartoli. 

Man rectaal ontmaagd door melkfles

Een 60-jarige Chinees die al dagenlang niet kon poepen heeft wel erg drastische maatregelen genomen. De beste man heeft namelijk een melkfles anaal ingebracht in de hoop dat dit hem van zijn obstipatie zou afhelpen.

Artsen van een ziekenhuis in Zhuai kregen deze week een vreemde snuiter over de vloer. Deze vertelde hun dat hij een melkfles in zijn rectum had die hij er niet meer uit kreeg.

De Chinees had al een poos niet kunnen schijten en hoopte dat een melkfles zijn darmen zou prikkelen. Het is niet bekend waarom de man geen laxeermiddelen had opgehaald en of de man eindelijk is verlost van een enorme strontklomp in zijn darmstelsel.

Politie bang voor oorlog motorclubs

De politie vreest een aanstaande confrontatie tussen de Hells Angels en Satudarah MC. De balans tussen de twee grootste motorclubs van het land zou zijn verstoord. In het buitenland leidde een verstoorde balans eerder tot bloedige confrontaties. Dat zegt chef informatie van de Nationale Recherche, Joost van Slobbe, in een interview in het AD.

Satudarah MC zou voor de zomer uit de Raad van Acht, een overlegorgaan van de grootste motorclubs, zijn gestapt. Ook overweegt de club zich aan te sluiten bij de Bandidos, de grootste rivaal van de Hells Angels.

Tegelijk zijn de Hells Angels volgens Van Slobbe flink aan het uitbreiden. De toegangseisen zijn versoepeld en een kleinere motorclub is geheel overgenomen.

De laatste tijd werden in veel verschillende plaatsen motorevenementen afgelast uit vrees voor confrontaties tussen leden van rivaliserende motorclubs. Van Slobbe heeft de problemen met motorclubs in het buitenland in zijn achterhoofd. "Ten koste van alles willen we voorkomen dat zoiets ook in Nederland gebeurt."

De president van de invloedrijke Amsterdamse tak van de Hells Angels Daniël 'Unu' Uneputty noemt de nakende bendeoorlog onzin. "Dit is paniekzaaierij van politie en justitie." Uneputty is zelf Molukker en zegt vrienden te hebben bij de Saturadah.


Politie bang voor oorlog motorclubs (Foto: Novum)

[WK] Nijhuis, Veldhuis en Kromowidjojo verder

Moniek Nijhuis heeft zich vanmorgen bij het wereldkampioenschap zwemmen in Sjanghai geplaatst voor de halve finales van de 50 meter schoolslag. Met 31,40 noteerde Nijhuis de tiende tijd.

Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo plaatsten zich voor de halve finales van de 50 meter vrije slag. Veldhuis tikte aan in 25,01, Kromo in 25,03 wat respectievelijk de vijfde en zesde tijd in series was. Veldhuis voldeed met haar tijd ook aan de olympische limiet die op 25,01 staat.

'Kwaliteitsmeting ouderenzorg deugt niet'

Het meetsysteem voor de kwaliteit van de ouderenzorg deugt niet. Het zicht op de prestaties van verpleeg- en verzorgingstehuizen ontbreekt daardoor. Na een verhitte ledenvergadering heeft koepelorganisatie Actiz een brandbrief aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd. Die erkent de problemen, schrijft de Volkskrant.

De krant publiceert jaarlijks een ranglijst van tehuizen, maar door de problemen met de registratie van zorgprestaties is dat dit jaar niet mogelijk. De lijst werd jaarlijks gepubliceerd sinds de prestaties in 2007 openbaar werden gemaakt. De branche betwist de waarde van de cijfers van het haperende systeem.

Het objectief meten van de kwaliteit van de ouderenzorg blijkt veel lastiger dan gedacht. Het opstellen van cijfers over bijvoorbeeld doorligwonden, valincidenten en het gebruik van suf makende medicijnen zorgt voor problemen.

Na de ledenvergadering in mei heeft Actiz laten uitzoeken of de metingen genoeg zeggen over de kwaliteit en of ze op de juiste manier worden verricht. De uitkomsten van het onderzoek zijn 'vernietigend'. De blijkt niet te doen om de metingen overal op dezelfde manier uit te voeren en instellingen poetsen hun eigen cijfers op. Ook het overheidsbureau dat de cijfers verzamelt, faalt.

Alarm over handel in scripties op internet

Op internet lijkt een levendige handel te zijn in 'valse' scripties. Geoefende schrijvers leveren voor zo'n 650 euro een volledige scriptie met alles erop en eraan. Ze mikken op studenten in tijd- of geldnood. De Vereniging van Universiteiten slaat alarm over de scriptiehandel, schrijft het AD zaterdag.

De Vereniging van Universiteiten reageert in de krant geschokt op de handel in scripties. "We weten dat er soms fraude wordt gepleegd, zoals plagiaat. Maar we wisten niet dat er een handel is in scripties", zegt een woordvoerder.

Op Marktplaats staan tientallen advertenties van mensen die 'hulp' bieden bij het schrijven van een scriptie. Op de site Scriptielatenschrijven.nl staat een heel overzicht van ghostwriters. Zo kan voor duizend tot tweeduizend euro een scriptie SPD Bedrijfsadministratie worden gekocht.

Een scriptieschrijfster zegt in de krant wekelijks gemiddeld tien aanvragen te krijgen. Ze rekent 12,50 euro per uur, wat neerkomt op zo'n 650 euro voor een compleet verslag. Ze heeft zelf een universitair en een hbo-diploma op zak en doet het werk als bijbaantje.

Een van haar klanten geeft aan ten einde raad hulp ingeschakeld te hebben. Ze zit in tijdnood en dreigt tegen de nieuwe langstudeerboete van drieduizend euro aan te lopen. "Het is goedkoper als ik mijn scriptie door iemand laat schrijven en afstudeer, dan dat ik langer doorga en straks de boete moet betalen."

Het werk is niet illegaal, maar de mensen die de scripties inleveren maken zich schuldig aan fraude. Een andere scriptieschrijver zegt ook tips te geven voor het verdedigen tijdens de eindpresentaties. Als het taalgebruik opvallend anders is, krijgt de koper het advies te zeggen dat iemand heeft geholpen met schrijven. Schrijfhulp is toegestaan.


Alarm over handel in scripties op internet (Foto: Novum)

[WK] Lijesen door op 50 rug

Bij het WK zwemmen in Sjanghai heeft Bastiaan Lijesen de halve finales bereikt van de 50 meter rugslag. In de series tikte hij aan in 25,33 wat de vijftiende tijd was. Alleen de beste zestien plaatsten zich voor de halve eindstrijd.

Job Kienhuis wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 1.500 meter vrije slag. Hij scherpte in de series zijn eigen Nederlands record aan tot 15.05,27, maar dat was niet voldoende voor een plek bij de beste acht. Wel was die tijd goed voor de olympische limiet.

Perez als trainer terug bij Ajax

Kenneth Perez keert komend seizoen terug bij Ajax. In het kader van de trainerscursus oefenmeester 2 & 3 gaat de Deen Michel Kreek assisteren bij de C1 van de Amsterdammers.

Perez gaat deze taak combineren met zijn werk voor Eredivisie Live. De voormalig spelmaker van onder meer Ajax, FC Twente en AZ wordt van die zender komend seizoen het nieuwe gezicht. De Deen heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat dat journalistieke wereld hem trekt. Daarnaast blijkt er eventueel dus ook een trainer in Perez schuil te gaan.

''Het trainersvak heeft me gegrepen. Voor de toekomst zie ik voor me dat ik doorga als trainer.'' Arnold Bruggink, die naast Perez en Mario Been de derde vaste analist wordt bij Eredivisie Live, gaat stage lopen bij de C1 van FC Twente. Hij volgt samen met Perez de trainerscursus.

Perez kwam als speler twee korte periodes uit voor Ajax. In 2007 verliet hij de ArenA al na één seizoen om naar PSV over te stappen, maar al na een half jaar keerde hij terug. Zijn terugkeer was niet van lange duur, want een half jaar later zette toenmalig Ajax-trainer Marco van Basten hem uit de selectie, waarop Perez naar FC Twente vertrok. Bij die club nam hij met de landstitel afscheid als speler.

[WK] Zwemsters uitgeschakeld op 4x100 wissel

De Nederlandse estafettevrouwen hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale van de 4x100 meter wisselslag. Femke Heemskerk, Moniek Nijhuis, Inge Dekker en Maud van der Meer kwamen in het Oriental Sports Complex tot een tijd van 4.03,20 en eindigden daarmee in de series als elfde.

Alleen de beste acht landen mogen later vandaag om de medailles strijden. De Amerikaanse ploeg noteerde de beste tijd: 3.56,95.

Met hun klassering voldeed de estafetteploeg overigens wel aan de olympische limiet (beste 12 op WK).

Zwemsters uitgeschakeld op 4x100 wissel
Zwemsters uitgeschakeld op 4x100 wissel (Foto: ANP)

Student voor de rechter om dreiging met bloedbad

Een 21-jarige Eindhovense student staat volgende week voor de rechter omdat hij dreigde een bloedbad aan te richten op zijn school. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch.

De student toegepaste psychologie aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven zei in maart tegen docenten en leerlingen dat hij iedereen dood ging schieten. Ook zou hij huizen gaan opblazen, dreigde hij.

De man werd op 23 maart opgepakt, en vrijwel direct daarna weer vrijgelaten. De man zou labiel zijn. Vrijdag 5 augustus dient de zaak.

Pomphouders voortaan zonder zoethoudertjes Mars

Snoepfabrikant Mars moet stoppen met het uitdelen van bonussen aan tankstations als zij hun repen een opvallende plek in het schap geven. Dat heeft de rechter in Den Bosch vrijdag bepaald. Concurrent Nestlé had een kort geding aangespannen.

Mars heeft een zogeheten bonusprogramma, waarin pomphouders bonussen krijgen als zij onder meer repen als Mars, Snickers, Twix en Bounty een prominente plek geven in het tankstation. Volgens Nestlé, producent van Kitkat, Lion en Nuts, gaat dit in tegen het mededingingsrecht.

Volgens de rechter zijn er aanwijzingen dat de verwijten van Nestlé terecht zijn en moet Mars daarom onmiddellijk stoppen met het programma. Het gaat om een voorlopige uitspraak.

Volgens de rechter is nader economisch onderzoek nodig om vast te stellen of Mars de concurrent inderdaad op onrechtmatige wijze uit de markt drukt. Daar leent dit kort geding zich niet voor, aldus de rechtbank.

Elf arrestaties in drie landen om drugshandel

De Griekse politie heeft elf mensen gearresteerd op verdenking van cocaïnehandel. De arrestaties werden verricht in Servië, Macedonië en Griekenland en gecoördineerd door de Amerikaanse narcoticadienst DEA.

In het noorden van Griekenland werden vrijdag een bankmanager en een douanebeambte gearresteerd in verband met de verscheping van 170 kilo cocaïne vanuit Bolivia naar Thessaloniki. In Servië werden eerder deze week al vijf verdachten ingerekend en in Macedonië vier. De drugs werden ontdekt in een vrachtcontainer met sojaververwerkingsmachines.

Medewerker restaurant beschoten bij overval

Een medewerker van een restaurant is vrijdagavond beschoten bij een overval in Rotterdam. De overval vond rond 21.00 uur plaats op de Groeninx van Zoelenlaan, toen de medewerker geld kwam storten bij een bank, meldt de politie.

Twee mannen op een scooter kwamen op het slachtoffer afrijden. Er werd een aantal keer op hem geschoten. Het tweetal ging er vervolgens met een nog onbekende buit vandoor. De politie zette in een poging de overvallers in de kraag te vatten onder meer een helikopter in. De daders wisten echter te ontkomen.

'Terreuraanslagen leiden niet tot meer dreiging'

De Noorse politie verwacht niet dat de terreuraanslagen van vorige week vrijdag zullen leiden tot een toename van dreiging van bekende rechts- of links-extremistische bewegingen. Dat bleek vrijdag uit de evaluatie van de terreurdreiging, waarin is gekeken naar de invloed van de terreuraanslagen op andere extremisten.

Volgens de politie verandert er niets aan de terreurdreiging en zijn er in andere landen geen parallellen met Anders Behring Breiviks daden. De denkbeelden van Breivik zijn anders dan de ideologie van de meeste racistische en neonazibewegingen en in Noorwegen zijn er zeer weinig mensen die na kunnen doen wat Breivik deed, aldus de politie.

Vrijdag werden de eerste slachtoffers begraven. Bij de aanslagen kwamen 77 mensen om het leven. "Vandaag is het precies een week geleden dat Noorwegen werd getroffen door het kwaad", zei premier Jens Stoltenberg, die aanwezig was bij een herdenkingsdienst voor een van de slachtoffers. "We moeten leren leven met 22 juli, maar samen zullen we ons er doorheen slaan", zei hij vanaf een podium versierd met rode rozen, het symbool van zijn sociaal-democratische Arbeiderspartij.

Er zijn inmiddels zoveel rozen bij geïmproviseerde gedenkplaatsen in Oslo en op andere plaatsen gelegd dat er niet aan de vraag kan worden voldaan. De regering heeft daarom besloten de belasting op rozen uit het buitenland tijdelijk op te heffen waardoor meer import mogelijk wordt.

Afgevaardigden VS stemmen in met schuldenplan

Het Huis van Afgevaardigden van de VS heeft vrijdagavond nipt ingestemd met een Republikeins plan voor de schuldencrisis. Het plan is een belangrijke basis voor onderhandelingen komende dagen over het schuldenplafond. Als de schuldlimiet niet omhoog gaat, kan de Amerikaanse overheid dinsdag niet langer alle uitkeringen, lonen en rekeningen betalen.

Het plan zelf wordt vrijwel zeker afgewezen in de Senaat, waar een Democratische meerderheid is. President Barack Obama heeft al gezegd het niet te ondertekenen.

Het voorstel is aangenomen met 218 tegen 206 stemmen. Een dag eerder moest het worden uitgesteld, omdat Republikeinen verdeeld waren.

Het plan van de Republikeinse leider John Boehner gaat uit van een verhoging van het schuldenplafond met 900 miljard dollar, met bezuinigingen van 917 miljard dollar in 10 jaar. Een volgende verhoging wordt procedureel lastig gemaakt. Democraten zijn tegen de ingrijpende bezuinigingen.

Afgevaardigden VS stemmen in met schuldenplan
Afgevaardigden VS stemmen in met schuldenplan (Foto: ANP)

Golfer Woods doet mee aan PGA Championship

Tiger Woods doet over twee weken mee aan het PGA Championship, de vierde major van het golfseizoen. De voormalige nummer een van de wereld heeft dat bevestigd tegenover de PGA. Woods miste de vorige twee majors, de US Open en The Open, vanwege blessures aan zijn linkerbeen.

Volgende week maakt hij zijn rentree bij het World Golf Championship. Als alles daar goed gaat, is het de bedoeling van de veertienvoudig Major-winnaar om mee te doen aan het PGA Championship dat van 11 tot en met 14 augustus in Atlanta wordt afgewerkt. Woods wist de laatste negen majors waaraan hij meedeed niet te winnen.


Tiger Woods doet mee aan PGA Championship (Foto: Novum)

Zeperd voor Wolfsburg in DFB Pokal

Voor VfL Wolfsburg is het Duitse bekertoernooi op een afgang uitgelopen. De ploeg, die afgelopen seizoen ternauwernood niet uit de Bundesliga degradeerde, ging op bezoek bij RasenBallsport Leipzig en verloor daar met 3-2. Daniel Frahn werd met drie doelpunten de held van Leipzig, dat in de Regionalliga Nord op het vierde Duitse niveau uitkomt.

Borussia Mönchengladbach en VfB Stuttgart overleefden de eerste ronde van de DFB Pokal wel. Gladbach won op bezoek bij Jahn Regensburg met 3-1. Stuttgart was met 2-1 net iets beter dan SV Wehen Wiesbaden.

De overige wedstrijden in de eerste ronde van de DFB Pokal worden zaterdag, zondag en maandag afgewerkt. Zaterdag gaat onder meer kampioen Borussia Dortmund op bezoek bij SV Sandhausen, zondag komt bekerwinnaar Schalke 04 in actie tegen FC Teningen. Maandag staat alleen de ontmoeting tussen Eintracht Braunschweig en Bayern München op het programma.

Watergate-verhaal Nixon moet openbaar

Na ruim 36 jaar moet de geheime getuigenis van president Richard Nixon over het Watergateschandaal openbaar gemaakt worden, zo heeft een federale rechter vrijdag bevolen. Openbaarmaking is volgens de rechter nodig, wegens het belang voor de Amerikaanse geschiedenis.

Het verzoek was ingediend door historicus Stanley Kutler, die meerdere boeken schreef over Nixon en het Watergateschandaal.

Nixon trad in 1974 af, als enige president ooit in de VS. Hij had laten inbreken in het Watergate-kantoor van de rivaliserende Democraten.

Stealthy actie in Deus Ex: Human Revolution

In Deus Ex: Human Revolution zijn we in 2027, een tijd van grote technologische vooruitgang, samenzweringen en chaos. In onderstaande video spreken ontwikkelaars over stealth, een van de vier manieren van gameplay en zie je welke augmentations en technieken je kunt gebruiken in deze speelstijl.

In de video spreken ontwikkelaars Jean-Francois Dugas, David Anfossi, Mary DeMarle, Jonathan Jacques-Belletete en Antoine Thisdale over hoe stealth werkt in dit spel. In het verhaal speel jij Adam Jensen, een ingehuurde beveiligingsagent bij Sarif Industries, een toonaangevend bedrijf dat gespecialiseerd is in menselijke aanpassingen. Het bedrijf wordt aangevallen door een groepering die tegen deze menselijke aanpassingen is, en Adam wordt voor dood achtergelaten. Door het toepassen van aanpassingen aan zijn lichaam overleeft hij het en gaat hij achter de groepering aan.

Deus Ex: Human Revolution komt 26 augustus uit op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.