Vijf Filmtips voor de maand Augustus

Jodaeiye Nader az Simin/A Separation

Releasedatum: 11 augustus 2011
Genre: Drama
Regisseur: Asghar Farhadi
Cast: Leila Hatami, Peyman Moadi en Shahab Hosseini

Plot
Simin (Leila Hatami) wil het liefste met haar dochter Termeh Iran verlaten om in een ander land een nieuw leven op te kunnen bouwen. Ze heeft alle regelingen getroffen, alleen haar man Nader (Peyman Moaadi) is het daar niet mee eens. Hij wil in Iran blijven om zo zijn aan Alzheimer leidende vader (Ali-Asghar Shahbazi) te kunnen verzorgen. Simin is echter vastbesloten en vraagt een scheiding aan. Wanneer dat verzoek geweigerd wordt, besluit Simin terug te keren naar haar eigen eigen ouders en laat Nader en Termeh alleen achter.

Verwachtingspatroon
Jodaeiye Nader az Simin (A Separation) is de film die het laatste Filmfestival van Berlijn gedomineerd heeft met zowel het winnen van de Gouden Beer voor Beste Film, als ook de prijzen voor Beste Acteur/Actrice en de publieksprijs. Het is de eerste film die dit gelukt is. Daarnaast is het bijzonder dat deze film wellicht de laatste film gaat zijn die met enige mate van artistieke vrijheid op Iraans grondgebied is opgenomen. De overheid maakt het tegenwoordig voor erkende regisseurs als Abbas Kiarostami en Jafar Panahi praktisch onmogelijk om hun films te maken in Iran, waardoor zij genoodzaakt zijn om naar het buitenland te gaan.

Wat dat betreft is er een parallel te trekken met de plotbeschrijving van A Separtion, waarbij de moeder Iran wil verlaten. Dit is dan ook het aspect waarom deze film zo geroemd wordt. Want hoewel de film, naar het schijnt, in eerste instantie vrij rechtlijnig lijkt te zijn, weet regisseur en scriptschrijver Asghar Farhadi een zeer intense en aangrijpende filmervaring te creëren waarbij het niet alleen gaat om de ouders en het kind, maar ook om de link die gelegd kan worden met Iran, een complex land waarbij de botsing tussen moderniteit en traditie een dagelijks terugkerende reden voor conflicten is. A Seperation lijkt een film die een grote indruk zal achterlaten en waarschijnlijk heel hoog zal gaan eindigen in de eindejaarslijstjes van de gemiddelde filmhuisbezoeker.