Lowlands interview: the Ting Tings

Toch heeft het iets speciaals, backstage lopen in de Alpha-tent. Met een ‘travelpas' en begeleiding naast me loop ik achter de schermen van Lowlands' grootste tent, met het zicht op duizenden mensen die genieten van het optreden van ‘the Opposites', 'Flinke Namen' en andere collega-rappers. Met de stampende beats op de achtergrond wordt ik begeleid naar de kleedkamers en waar er een stoel voor me wordt aangeschoven. Katie White en Jules De Martino van the Ting Tings hebben een kwartier voor FOK! kunnen vrijmaken in hun drukke schema om te praten over hun grootste hits, Lowlands, de bandnaam en nog veel meer.

Katie White, the Ting Tings

"We hebben nu al een geweldig verblijf hier in Biddinghuizen. Eerst kwamen we aan in Amsterdam, waar we een avond bleven om daarna meteen hiernaartoe te komen. Eigenlijk zijn we er pas net." Tussen de interviews door moet er ook nog wat gegeten worden. Zowel Jules als Katie knabbelen een bakje met salade weg, terwijl ze alweer antwoord geven op de volgende vraag. "Lowlands is niet onze eerste keer in Nederland", denkt Katie. Jules vult haar aan wanneer ze eerder in Nederland waren. "Dit is ons tweede festival in Nederland, maar de allereerste keer opgetreden... dat was volgens mij met de clubtour. Vier of vijf locaties, ontzettend leuk om te doen!"

Iedereen kent de naam ‘the Ting Tings', maar eigenlijk weet niemand waar de bandnaam vandaan komt. Katie: "Vroeger werkte ik in een winkel en daar was ook een collega van mij met de naam ‘Ting Ting'. We waren goede vrienden en toen ik met Jules besloot een band te starten, vonden we beiden ‘the Ting Tings' zo leuk dat we besloten om ons zo te noemen." Toch heeft de Chinese vrouw geen contact meer gehad met de bandleden. "We waren goede vrienden, maar ik heb het contact niet warm gehouden."

Zeg je Ting Tings, dan zeg je meteen ‘Great DJ', ‘Shut Up And Let Me Go' en ‘That's Not My Name'. Toch is er daarvoor nog een grote hit geweest, waar wij alleen minder van hoorden. ‘Fruit Machine' heeft veel airplay in de UK gehad, maar erg weinig in de rest van Europa. De pers in het Verenigd Koninkrijk was vanaf die hit lyrisch over de band. Wat maakt de Ting Tings zo speciaal? Jules: "We proberen onszelf niet te verkopen. Veel bands proberen dat juist wel, maar wij zijn wat dat betreft anders. Spelen met gevoel, hard werken, dat is meer ons ding."
"We schrijven popsongs, maar niet al te glimmend en te populair, als je me begrijpt", legt Katie uit. "Het is een beetje raar, maar het is weer eens wat anders dan alles wat je op de radio hoort."

Nadat ‘Fruit Machine' in de UK aansloeg, veroverde de band ook Europa in no-time. Dit gebeurde vooral met de hit ‘That's Not My Name'. "We hebben met ‘Great DJ' in de UK hard gewerkt en we hebben ook veel shows gedaan om de liedjes aan de man te brengen. Het nummer kreeg in Europa ook aandacht, maar nog niet zoveel airplay. Toch waren er veel mensen die het liedje onderling doorstuurden, waardoor we zo bekender werden. Toen kwam ‘Thats Not My Name' en eigenlijk was dat meteen een hit, door de sluimerende bekendheid."
Het eerste album ‘We Started Nothing' had een bijzonder schrijfproces. Jules vertelt een beetje lacherig hoe de plaat was ontstaan. "Voordat we in de band zaten hebben we eerst een ander project gedaan (Dear Eskiimo). Dit ging erg slecht en uiteindelijk werd de band opgeheven. Katie en ik waren depressief en een beetje verloren, dus zijn we teruggevallen naar de Islington Mills Arts Studios. Een soort van ontmoetingsplek voor artiesten is het daar." Katie en Jules raakten met elkaar aan de praat en van het een kwam het ander. "Samen schreven we, soms een beetje onder invloed, liedjes om in de Mills te spelen voor vrienden. "

Katie White and Jules De Martino, the Ting Tings

Niet alleen van de radio zijn de Ting Tings bekend, ook films en televisieprogramma's hebben liedjes van ze overgenomen. Kijken Jules en Katie ook alles waar een liedje van hun in voorkomt? Katie: "Haha, meestal wel! Van tevoren willen we het script eerst doorlezen, want we willen niet dat er een liedje in een baggerfilm gebruikt wordt. Tot nu toe hebben we goede keuzes gemaakt, zoals bijvoorbeeld Slumdog Millionaire." Maar het blijft niet bij de oude liedjes, binnenkort kunnen producenten ook weer kiezen uit een scala van nieuwe nummers. De werktitel van het nieuwe album luidt op dit moment ‘Kunst', gekozen door het gelijknamige woord uit de Duitse taal. Reden hiervoor is dat het grootste deel van het album in Berlijn is geschreven. "Ieder liedje is verschillend van elkaar", aldus Jules. "Dit album hebben we ons erg laten leiden door onze grote voorbeelden. Daarom kan het ene liedje klinken als een track van Prince, terwijl er ergens anders weer invloeden van TLC en Depeche Mode. Ik spreek namens ons beiden als ik zeg dat we echt blij zijn met wat we nu hebben gemaakt."

De eerste single ‘Hands', die 18 augustus is vrijgegeven, is voor Katie en Jules een erg toepasselijk nummer. "Het gaat over te hard werken." Jules lacht er hartelijk om. "Ironisch, niet? We werken zelf hard, doen erg veel en dan maken we een liedje over te veel werken. Ach, het heeft wel wat." Wat Jules en Katie ook wel wat vinden, is nog een samenwerking met een act die Lowlands te bieden heeft. Katie hoeft er geeneens over na te denken. "Blink-182! We hebben tijdens de 2008 MTV Music Video Awards al eens met Travis Barker samengespeeld, het lijkt me geweldig om nog een keer met hem te spelen." Maar ook zonder Barker zetten de Ting Tings op Lowlands een knallende show neer. "Danseressen met grote borden, gave pakken, een lekkere vibe en een goed gevoel." Jules kijkt met een schuin oog naar de pakken die de twee aan moeten trekken. "We moesten en zouden optreden in die rode ‘boiler suits'. We hadden alleen niet gedacht dat het zó warm zou worden!"

Net voordat het interview echt zou eindigen komen de Opposites en de rest van de gang de kleedkamer binnen. Gillend, zingend en stampend komen ze terug van een energiek optreden. Jules en Katie hebben geen idee wat ze meemaken. Toch maakt Jules nog een leuke, laatste opmerking: "Ik heb er zin in om zo te spelen."

Foto's: Marco van den Hout

Tekst & interview: René van der Kroon