Interview met deelnemer Alpe d'HuZes

Op 3 juni rijden duizenden renners voor het goede doel zes keer de Alpe d'Huez op en af. Dit initiatief wordt ook wel de Alpe d'HuZes genoemd en is een sponsoractie voor de KWF Kankerbestrijding. FOK!sport had een interview met één van de deelnemers, Marc von Bannisseht.

Vertel eerst eens wat over jezelf.
"Ik ben Marc von Bannisseht en op 3 juni beklim ik de Alpe d'Huez. Dit doe ik voor het goede doel, namelijk de KWF Kankerbestrijding. Het doel is zes keer omhoog en zes keer naar beneden te rijden. Ik heb al enkele jaren wielerervaring in het wedstrijdcircuit. Ik fiets zelf ongeveer tien jaar, waarvan ik al zes jaar aan wedstrijden deelneem."

Hoeveel trainen jullie voor deze tocht?
"Ik train eigenlijk niet echt anders dan voorheen. Ik maak mijn duur- en intervaltrainingen. Verder doe ik af en toe aan krachttraining. Ik train ongeveer 10 uur per week, wat op dit moment voldoende is."

Hoe lang verwachten jullie er over te gaan doen?
"Ik ga er vanuit dat één keer omhoog en naar beneden twee uur kost. In totaal ben ik dus ongeveer twaalf uur bezig."

In hoeverre hebben de weersomstandigheden invloed op het laten slagen van de actie?
"Op zich heeft het weer niet te veel invloed. Het is en blijft 13,8 kilometer omhoog en daar verandert het weer niks aan. Of het regent of 30 graden is, dat maakt voor mij niet uit. Het is gewoon een kwestie van stampen op de trappers."


Marc rijdt vooraan in het rood-wit

Wat is jouw motivatie om hieraan mee te doen?
"Ik zie het als een mooie training en het is de eerste test hoe het staat met mijn rug. Ik heb vorig jaar namelijk een zware rugblessure gehad, maar die houdt het tot nu dan nog. Verder heb ik eind vorig jaar een dierbare verloren aan botkanker. Voor haar rijd ik naar boven. En uiteraard voor mijn meisje."

Ga je met een groep, of individueel?
"We gaan met een team, maar het is eigenlijk individueel. Uiteindelijk zal je het toch alleen moeten doen. Het enige wat je samen doet, is het sponsorbedrag bij elkaar rapen."

Steunen de deelnemers onderling elkaar ook of moet je het echt zelf doen?
"Natuurlijk zorg je ervoor dat het moraal hoog blijft en af en toe iemand een duwtje geven, kan geen kwaad. Verder zul je het alleen moeten doen."

Veel wielrenners moeten er niet aan denken zes keer de Alp op te moeten op één dag. Ooit een wielercarrière overwogen?
"Mijn droom is om door te breken als professioneel wielrenner, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Door mijn blessure ben ik even uit de running geweest, maar vanaf september ga ik het nieuwe seizoen toewerken. Vanaf dan wil ik ook weer gaan proberen om te koersen."