[XXL] Jari Litmanen; Back to Finland

Jari Litmanen keerde in het jaar 2008 terug naar de Finse competitie en wel bij FC Lahti. Zijn oude club Reipas Lahti bestond namelijk niet meer, omdat deze in 1996 met Kuusysi Lahti fuseerde en sindsdien als FC Lahti door het leven ging. De 37-jarige Fin dacht er niet aan om zijn kicksen aan de wilgen te hangen en wilde weer spelen.

Uiteindelijk slaagde Litmanen er in om de trainer te overtuigen en zodoende een contract af te dwingen. Hij trainde al enkele weken mee met de club uit de Veikkausliiga, de hoogste Finse voetbalklasse.Enkele dagen na het tekenen van de nieuwe overeenkomst kwam hij al in actie tegen KuPS Kuopio. Na tien minuten wedstrijd in de tweede helft werd hun nieuwe aanwinst door de trainer ingebracht. Achteraf bleek dit een gouden zet van de trainer. Litmanen was namelijk verantwoordelijk voor twee doelpunten en twee assists. Na 90 minuten stond er 8-1 op het scorebord, wat nog altijd het clubrecord is.

De prestatie van Litmanen kon als bijzonder worden aangemerkt. De Fin had sinds 21 september 2006 geen enkele officiële wedstrijd meer gespeeld, maar liet in de eerste de beste wedstrijd bij FC Lahti direct zien dat hij het voetballen nog niet verleerd was. In het resterende deel van het seizoen speelde de middenvelder nog vijf duels, waarin hij één keer het net vond.


In de jaren daarna hoefde Litmanen niet meer voor elke competitiewedstrijd op te draven, aangezien zijn lichamelijke gesteldheid hem steeds meer parten ging spelen. De trainer koos ervoor om de Fin voornamelijk in belangrijke wedstrijden op te stellen. Zo kon de voetballer in 2009 nog een aantal keer deelnemen aan de voorronden van de Europa League. In deze knock-outronden liet Litmanen zien nog vaak de beste van het veld te zijn. Zo wist hij zich tijdens het duel tegen het Albanese Dinamo Tirana nog te onderscheiden met drie assists en maakte hij een ronde later een belangrijke goal in de confrontatie met het Sloveense ND Gorica.

De derde ronde bleek vervolgens het eindstation voor FC Lahti te zijn. Club Brugge, dat onder leiding van Adrie Koster stond, was over twee wedstrijden de bovenliggende partij en kwalificeerde zich voor de groepsfase van de opvolger van de Europa League. In het seizoen 2009 kwam Litmanen, naast zijn optredens in de Europa Leauge, tot dertien competitiewedstrijden en eindigde met de Finse club op de elfde plaats in de Veikkausliiga.

Op 15 april 2010 verlengde Litmanen zijn aflopende contract bij FC Lahti tot het einde van het seizoen. De Fin was inmiddels geen basisspeler meer, maar weigerde nog altijd om zijn voetbalschoenen definitief in de kast te zetten. Het seizoen 2010 verliep echter teleurstellend voor FC Lahti. Litmanen kwam nog wel 21 keer in actie, maar de formatie eindigde op de laatste plaats in de competitie. Dat betekende dat de club in het seizoen 2011 in de Ykkönen, de op één na hoogste Finse voetbalcompetitie, zal acteren.