Voorbeschouwing Feyenoord - PSV

Komend weekend staat de eerste editie van de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord op het programma. De Eindhovenaren draaien prima mee in de top van de competitie, waar de Rotterdammers ook nog altijd in de top vijf bivakkeren. FOK!sport blikt vooruit op deze wedstrijd.

Feyenoord; een wisselvallige ploeg

Feyenoord speelt op dit moment erg wisselvallig. De Rotterdammers wisselen de goede en slechte resultaten, zij het met regelmaat, af. Sterker nog, er zit zelfs een structuur in. De eerste twee wedstrijden werden gewonnen, de daaropvolgende duels werden gelijkgespeeld en daarna werd er weer twee keer gewonnen.

Uiteindelijk kwam ook het verlies om de hoek kijken. Eerst was het AZ, dat in eigen huis met 2-1 te sterk was, waarna Feyenoord in eigen huis met 3-0 van ADO Den Haag verloor. Twee weken later werd VVV-Venlo met 4-0 van de mat geveegd, waarna ook Ajax op een gelijkspel werd gehouden om een week later maar liefst zes tegengoals te krijgen in de confrontatie met FC Groningen.


Otman Bakkal speelde vorig seizoen in het shirt van PSV... (Foto: Pro Shots)

De laatste twee wedstrijden wist Feyenoord in winst om te zetten, waardoor een gelijkspel of verlies, afgaand op de voorgaande resultaten, het meest voor de hand ligt. Het is aan de Rotterdammers om het tegendeel te bewijzen.

PSV; vier keer een schoon doel

PSV is op dit moment de ploeg die er nauwelijks in slaagt om in de Eredivisie de nul te houden. De verdediging van de Eindhovenaren is hier verantwoordelijk voor, aangezien veel mensen deze linie als zwak bestempelen. Bovendien is ook Andreas Isaksson, die sinds half september het doel verdedigt, ook niet dé betrouwbaarste doelverdediger. Sinds de start van deze voetbaljaargang slaagde de club uit de Lichtstad erin om alleen tegen RKC Waalwijk, ADO Den Haag, N.E.C. Nijmegen en FC Utrecht de nul te houden.

Dries Mertens, overgekomen van FC Utrecht, profileerde zich in het begin van deze voetbaljaargang als één van de belangrijkste spelers van PSV. Zo stond de Belgisch international al snel op elf competitiedoelpunten. De laatste tijd is de middenvelder wat minder productief en valt af en toe wat minder op.


... En Georginio Wijnaldum was een Feyenoorder (Foto: Pro Shots)

Kevin Strootman heeft de omgekeerde weg bewandeld. In het begin was de eveneens van FC Utrecht overgekomen speler wat onzichtbaar, maar is nu zelfs gebombardeerd tot reserve-aanvoerder. Daarnaast krijgt de international van het Nederlands elftal steeds meer lovende kritieken en heeft hij volgens velen de potentie om uit te groeien tot een belangrijke speler bij een buitenlandse topclub. Of dat er daadwerkelijk van komt, zal hij zelf moeten bewijzen.

Otman Bakkal en Georgino Wijnaldum

Voor Otman Bakkal en Georginio Wijnaldum wordt het zondag een bijzondere wedstrijd. Beide spelers hebben iets gemeen met zowel PSV als Feyenoord. Al zal het voor de laatstgenoemde speler lastig zijn om terug te keren bij de club waar hij groot werd. De fans van Feyenoord nemen het Wijnaldum nogal kwalijk dat hij ervoor gekozen heeft om naar PSV te vertrekken.

Bakkal heeft het in dat opzicht een stuk beter getroffen. De voetballer staat nog altijd onder contract bij PSV, maar komt op huurbasis uit voor Feyenoord, waar hij overigens helemaal opleeft. Vorig seizoen speelde de Eindhovenaar 25 duels in de Lichtstad, maar zat met name in de staart van de competitie op de bank. Dat was ook zijn drijfveer om voor een verhuurperiode te kiezen, die uiteindelijk met Feyenoord werd aangegaan.

Feyenoord - PSV in 2010

Vorig seizoen trok Feyenoord in de eigen Kuip aan het langste eind. Na negentig minuten spelen stond er 3-1 op het scorebord. Daarmee nam de ploeg in sportief opzicht revanche op de zeperd, die het eerder in dat voetbalseizoen in Eindhoven opliep. Aan het begin van die voetbaljaargang gingen de mannen van Mario Been, die destijds nog voor de groep stond, met 10-0 onderuit. Bovendien verloor de ploeg Leroy Fer (inmiddels FC Twente), die na tien minuten al met een blessure uitviel.


Komende zondag om 12:30 is de aftrap (Foto: Pro Shots)

Feyenoord is er in elk geval alles aan gelegen om de wedstrijd tegen PSV winnend af te sluiten. Op die manier houden de Rotterdammers aansluiting met de top vijf, aangezien rivaal Ajax evenveel punten heeft. Het verschil met de Amsterdammers bedraagt slechts drie punten, al zal de wedstrijd niet zonder slag of stoot verlopen. De Eindhovenaren hebben slechts drie punten minder dan koploper AZ, dat overigens wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. De Alkmaarders spelen de wedstrijd tegen Excelsior, die vanwege de mist werd gestaakt, op 7 december.