Codemasters budget special

We hebben verschillende uitgaven; we betalen voor onderdak, de verzekering en voedsel. Dit zijn verplichte uitgaven. Verder houdt iedereen nog een beetje geld over voor leuke dingen. Omdat het inmiddels eind januari is maar nog niet iedereen is hersteld van de dure feestdagen, wordt er wat minder uitgegeven aan leuke dingen. Voor hen die de komende tijd niet teveel aan games willen uitgeven, maar zich toch willen vermaken hebben wij een aantal niet al te dure titels van Codemasters onder de loep genomen. Welke geschikt zijn voor jouw portemonnee en ook nog eens leuk zijn om te spelen lees je hier.


7 Wonders of the Ancient World - PSP
Dit spel is simpelweg een Bejeweled-kloon met een historisch sausje. Het is de bedoeling om steeds twee naast elkaar gelegen bolletjes van plaats te laten wisselen zodat een rijtje van drie of meer bolletjes met dezelfde kleur ontstaat. Deze verdwijnen vervolgens, waarna de bolletjes uit de bovengelegen rijen naar beneden vallen. Als de tijd om is, ben je af. Een aantal van de bolletjes hebben in eerste instantie een \"rotsblok\"-achtergrond. Door rijtjes runen met dezelfde kleur te maken speel je de rotsblokken weg, deze vallen helemaal naar beneden en vormen zo de bouwstenen voor een van de wereldwonderen. Onderin het beeld lopen grappige mannetjes heen en weer die de stenen die jij naar beneden laat vallen oprapen. In elk level bevindt zich ook een aantal dekstenen, deze duiken op de bovenste rij op en moet je naar beneden zien te werken. Deze stenen kun je niet met naastgelegen stenen omwisselen.

Als het lukt om vier stenen van dezelfde kleur op een rij te krijgen word je beloond met een bonus die een hele horizontale rij weg kan halen. Bij een rij van vijf of meer krijg je een steen die zowel een horizontale als een verticale rij weghaalt. Een andere beloning die je kunt krijgen is de Extra Bonus, deze haalt stenen of rotsblokken verspreid over het veld weg. Als alle rotsblokken weg zijn en alle dekstenen beneden zijn aangekomen ga je naar het volgende level. Elk bouwwerk bestaat uit acht of negen levels. Tussentijds opslaan is niet mogelijk, pas nadat een bouwwerk helemaal compleet is mag je je voortgang opslaan. In de Story Mode volg je een vastgestelde route door de bouwwerken. Uiteraard krijgen de velden steeds moeilijkere randjes en kolommen. De in Story Mode voltooide bouwwerken kun je vervolgens in willekeurige volgorde spelen in Free Play. Rune Quest is een variant waarbij je binnen een bepaalde tijd een bepaalde hoeveelheid combinaties moet maken in een kleur. 7 Wonders zit goed in elkaar en speelt lekker. Je kunt naar keuze met de analoge stick of de vierpuntsdruktoetsen over het veld bewegen. Zoals het bij een puzzelspel hoort is de verslavingsfactor hoog en de moeilijkheidsgraad bouwt gestaag op. Toch krijgt dit spel niet meer dan een zesje doordat het eigenlijk helemaal niets toevoegt aan de vele puzzelspellen die er al bestaan. Het is best leuk maar het blinkt nergens in uit. Zeker geen miskoop maar ook geen must-buy.



Platypus - PSP
Platypus is een horizontale shooter, waarbij je de lange epische reis moet maken van de linkerkant naar de verre rechterkant van de kaart. Dit is natuurlijk geen gemakkelijke reis, want onderweg komen er heel wat vijanden langsvliegen. Je hebt het al honderd keer online kunnen spelen. Als je de screenshots bekeken hebt, zie je meteen het meest interessante punt van het spel: alles is gemaakt van klei. De achtergronden, de vijanden en je eigen raket zijn allemaal gemaakt van klei, en vervolgens in de game gezet. Je reist door verschillende werelden heen. Op zich ziet het er leuk uit, maar het PSP-scherm is eigenlijk te klein om het allemaal goed te zien. En als het grafische het eerste is wat er vermeld wordt, kun je de bui al zien hangen: de gameplay is niet echt top. Dezelfde vijandformaties komen keer op keer terug, vijanden komen naar je toe van alle kanten, wat niet altijd even eerlijk is, en de game is eigenlijk heel kort. Elk level duurt een half uurtje en zoveel zijn er niet, dus zelfs als je heel vaak dood gaat ben je er in een uur of zes wel doorheen.

Als je al het geduld hebt om zelfs zo ver te komen, het halen van een highscore zal waarschijnlijk niet veel mensen er toe bewegen om het spel nog een keer helemaal opnieuw te spelen. Toch is de game niet helemaal slecht. De game is uitdagend genoeg, het ziet er leuk uit, de eindbazen zijn leuk, maar uiteindelijk blijft de game toch een mager zesje. Wanneer deze game te halen? Als je zin hebt in een klassieke topdown shooter en een vreemde fetisj hebt voor klei.