7: DS-games die je niet mag missen

We kunnen inmiddels ruim een maand gamen met de nieuwe handheld van Nintendo; de Nintendo 3DS. Het tijdperk van de DS komt langzaam ten einde, maar gelukkig kunnen DS-games ook gespeeld worden op de 3DS. Wij hebben zeven DS-games op een rij gezet die je gespeeld moet hebben. De games in de lijst bevatten geen loodgieters met rode petjes of Britse gentlemen die puzzels oplossen. In plaats daarvan ligt de focus op de iets minder bekende games.

Elite Beat Agents
Er is maar één ritmisch spel op de DS dat je moet hebben en dat is geen Guitar Hero. Dat spel heeft een lastige add-on waarmee je de juiste lengte vingers moet hebben, anders kom je niet bij de toetsen en is het spel niet te spelen. Hét spel dat je moet hebben is Elite Beat Agents. Met je stylus moet je op de juiste momenten op de aangegeven plekken op het onderste scherm tikken of slepen en de juiste maat proberen te houden terwijl er een geheel stripverhaal op het bovenste schermpje wordt getoond.

De agenten in de titel gaan zaken oplossen voor een persoon, een dier, of redden de hele wereld van buitenaardse wezens terwijl jij je je best doet de juiste maat te houden, anders is het verhaal snel voorbij met een verkeerd einde. De makkelijkste moeilijkheidsgraad gaat nog prima, maar de lastigste is verantwoordelijk voor een kapotgemaakte DS door een te fanatieke speler in huize Pheno. Tot op de dag van vandaag wordt er bij Jumpin Jack Flash van de Rolling Stones op de radio nog hevig in de lucht meegetikt. Hoezo verslavend? Kom maar op met een vervolg met DLC-mogelijkheden!

Phoenix Wright: Ace Attorney
Phoenix Wright, een geestige en gedreven advocaat vol pit, moet het in de rechtszaal opnemen tegen de scherpzinnige en rivaliserende aanklager Miles Edgeworth. De zaak is er een van leven of dood. Beide mannen proberen aan de hand van keiharde bewijsstukken de verscholen waarheid te achterhalen. De spitsvondigheid gaat over en weer, telkens wordt het oordeel van de rechter tot de laatst mogelijke seconde uitgesteld. Objection! Take that! Hold it! De DS-mic hoort mijn passievolle kreten en vertaalt deze toverwoorden naar actie op het scherm.

De eerste drie Ace Attorney-games voelen als hoofdstukken van een overkoepelend verhaal dat telkens meer intrigerend wordt. De hele serie bestaat zowat uit puur dialoog en is dan ook meer interactief verhaal dan game. Wat het precies is maakt niet uit, iedereen moet de personages van deze serie leren kennen. Deeltje vier verloor ietwat de magie, maar is desondanks ook je tijd waard.

Trauma Center: Under the Knife
Gamen draait vooral om het inleven in een personage dat iets doet wat jij nooit zou kunnen doen. Aangezien niet zo heel veel mensen chirurg zijn besloten ze daar maar ook een game van te maken. De eerste paar missies ben je bezig met simpele operaties zoals het glas verwijderen uit iemand zijn longen, maar al snel wordt het spel erg Japans en krijg je superkrachten. Deze zijn ook wel de nodig om het bizarre virus te stoppen dat honderden mensen doodt.

Trauma Center is niet een spel dat je even rustig achter je DS gaat spelen, het is zenuwslopend. Je vecht tegen de tijd in de vorm van een hartslag, de persoon moet het uiteraard overleven en daar komen alle gamingskills van pas. De euforie na het behalen van een operatie was wellicht even groot als een normale chirurg dat zou hebben, al denken wij dat wij meer plezier beleven aan opereren met dit spel dan chirurgen in het echte leven doen.

PicPic
Puzzelgames zoals Picross en Sudoku focussen op slechts één soort puzzel, en dan vaak ook niet eens zo heel veel stuks zodat je er in hooguit een paar maanden helemaal doorheen bent. De puzzelgame PicPic biedt daarentegen drie verschillende soorten puzzels en van elk soort vierhonderd stuks in oplopende moeilijkheidsgraad en grootte.

Alle puzzels in PicPic zijn zogenaamde beeldpuzzels waarmee je een tekening maakt. In één variant moet je simpelweg een pad zoeken door een doolhof, een ander soort is mijnenveger voor gevorderden waarbij aangegeven wordt hoeveel vlakjes rond een bepaald punt gekleurd moeten worden. Tot slot is er nog een puzzel waarbij je twee cijfers door middel van een lijn met elkaar moet verbinden.Het spel begint heel laagdrempelig met puzzels die je in een minuut oplost, maar worden al snel groter én lastiger. Met de laatste puzzels kun je uren bezig zijn vanwege het formaat en de moeilijkheidsgraad. Kortom, vele uren afwisselend speelplezier voor puzzelliefhebbers!

Dragon Quest Heroes: Rocket Slime
De vader der Japanse RPGs heet Dragon Quest. De serie is inmiddels ook in het Westen vrij bekend. Net zo beroemd is de mascotte van de serie: het blauwe druppelvormige schattige monster die bekend staat als 'Slime'. Deze jongen, die in de DQ-games de zwakste monster is, heeft inmiddels zijn eigen games.

Rocket Slime is geen RPG, maar een typische avontuurgame met thematische werelden. In de levels zul je kenmerkende dingen doen als springen, puzzels oplossen, vijanden verslaan, mensen redden en objecten verzamelen. De game springt echter van goed naar geweldig dankzij de strategische ‘tank-battles’. Hierin schiet je verzamelde objecten naar je tegenstander die hetzelfde doet. Het traject dat je kiest en de functies van het object bepalen of je geschoten object aankomt. Je kunt ook jezelf schieten naar de andere tank en binnendringen om te saboteren. Dit alles is gebrandmerkt met de charme waar de DQ-serie om bekend staat. Een 3DS-sequel is inmiddels aangekondigd, maar laat dit juweeltje niet liggen.


The World Ends With You
Het touchscreen en het dubbele scherm zouden ervoor zorgen dat DS unieke en innoverende games zou krijgen. Uiteindelijk werden ze voornamelijk slecht en/of fantasieloos gebruikt. Vaak werkt de gewone besturing met knoppen beter en is het onderste scherm niet meer dan een simpele kaart of menu. TWEWY laat zien dat het ook anders kan, het is namelijk een van de weinige games die daadwerkelijk alleen op de DS gespeeld kan worden.

Het verhaal, muziek en graphics zijn geweldig, maar in dit stukje wil ik het over de unieke gameplay hebben. Tijdens gevechten met monsters zul je tegelijk op beide schermen strijden. Op het onderste scherm vecht je aan de hand van de touch-screen waarbij je bepaalde combinaties moet tekenen om aanvallen op te roepen. Je zult ook op het bovenste scherm moeten letten, daar vul je bepaalde combinaties in met de D-pad om aan te vallen. In het begin is het lastig om zoveel bij te houden, maar al snel zit je als een savant geweldige combo’s uit te voeren. Hulde voor deze échte DS-game.

Meteos
Puzzlegames heeft de Nintendo DS in zijn lange levenstijd meer dan genoeg gehad. Eén van de beste puzzlegames zag het licht in het eerste levensjaar van de handheld. Meteos, een tetris-achtige game die in september 2005 verscheen, bracht een frisse wind met unieke gameplay-elementen. Het idee is eenvoudig. Door op verticaal niveau blokjes te verschuiven en daarmee horizontale rijen van dezelfde blokjes te vormen, lanceer je alle bovenliggende blokjes de lucht in.

Afhankelijk van de planeet waarop je speelt en de bijbehorende zwaartekracht, schieten de blokjes ofwel in één keer uit het scherm of hebben de blokjes meer stuwkracht nodig. Deze stuwkracht kon je vergroten door binnen de gelanceerde stapel blokken nog een rij van drie of meer dezelfde blokjes te vormen. Vooruitkijken, snel reageren en een tactisch denkvermogen waren nodig om te slagen in Meteos. Geen enkele andere game geeft meer voldoening voor het wegschieten van een paar gekleurde blokjes. Zorg er wel voor dat je de originele game in huis haalt; de latere Disney-versie is lang niet zo leuk.