FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 november 2023

Past je 8-urige werkdag ook in 4 uur?

5 dagen per week, 8 uur lang werken. Het klinkt misschien heel normaal. Maar zou jij hetzelfde werk ook in 4 uur per dag kunnen doen? Verschillende productiviteitsgoeroes beweren dat dit tot een gelukkiger en productiever leven zou leiden. Universiteit van Nederland heeft aan arbeids- en organisatiepsycholoog Annet de Lange (Open Universiteit) gevraagd om uit te zoeken hoe haalbaar dit is en of dat voor alle beroepen mogelijk is.

IsraŽlisch leger: Hamas-wapens en commandocentrum ontdekt in Al-Shifa kliniek

Na de bestorming van het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza door het Israëlische leger zijn er volgens IDF wapens, militaire technologie, inlichtingenmateriaal en een Hamas-commandocentrum ontdekt. In de kliniek werd een ‘operationeel hoofdkwartier’ van de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie met communicatieapparatuur gevonden, aldus legerwoordvoerder Daniel Hagari ‘s avonds.

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook zei echter in een tegelijkertijd gepubliceerde verklaring dat het Israëlische leger geen wapens of ander militair materieel in het ziekenhuis heeft ontdekt. Het ministerie benadrukte dat het de opslag van dergelijk materiaal in ziekenhuizen niet toestaat. De woordvoerder van het Israëlische leger, Hagari, benadrukte van zijn kant: "We hebben bewijs dat het ziekenhuis militaire en terroristische doeleinden diende, in strijd met het internationaal recht."

Bij het begin van de bestorming van het ziekenhuis zou het IDF verschillende strijders van Hamas hebben gedood. “Voordat onze soldaten het ziekenhuis binnengingen, werden ze geconfronteerd met explosieven en groepen terroristen. Hierop volgden gevechten waarbij terroristen werden gedood”, aldus het leger.

Internationaal heeft Israël veel kritiek ontvangen over de bestorming van het Al-Shifa ziekenhuis. Ook de Verenigde Naties en het Rode Kruis zijn uiterst bezorgd over de veiligheid van patiënten, vluchtelingen en medisch personeel in de kliniek.VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths verscheen op de online dienst. “Ziekenhuizen zijn geen slagveld”, legde hij uit.

Israël heeft benadrukt dat de strijdkrachten zich specifiek richtten op leden van de terroristische organisatie Hamas tijdens hun operatie in het grootste ziekenhuis in de Gazastrook. “Israël is in oorlog met Hamas, niet met de burgers in Gaza”, zei militaire woordvoerder Daniel Hagari. 

Het Israëlische leger zegt dat het couveuses en babyvoeding naar het Al-Shifa-ziekenhuis heeft gebracht. Het leger zei dat de militaire operatie in de kliniek nog steeds gaande was. De couveuses, babyvoeding en andere medische benodigdheden werden echter wel afgeleverd bij het ziekenhuis in Gaza. 

Vliegtuig keert om wegens losgebroken paard

De vlucht van een vrachtvliegtuig moest afgelopen donderdag worden afgebroken nadat een paard uit de box was geraakt.

Het Boeing 747 vrachtvliegtuig dat vanuit New York op weg was naar België, moest terugkeren naar John F. Kennedy International Airport nadat een paard was ontsnapt, zo is te horen op deze geluidsopname van de luchtverkeersleiding. Nog geen 30 minuten na vertrek meldde de piloot zich bij de luchtverkeersleiding met het verzoek om terug te mogen keren en verzocht hij om een dierenarts op te roepen.

Na het lozen van een teveel aan brandstof landde het vliegtuig veilig op JFK. Het toestel vertrok niet veel later opnieuw en landde vrijdagochtend in Luik. Hoe het paard kon ontsnappen is niet duidelijk.

NFL: Detriot Lions en Los Angeles Chargers zorgen voor spektakel

Week 10 was er weer één vol spanning waarbij 11 van de 14 wedstrijden werden beslist met minder dan een field goal of touchdown verschil. De Dallas Cowboys, Tampa Bay Buccaneers en de San Francisco 49ers waren de drie teams die wel overtuigend wisten te winnen van respectievelijk de New York Giants, Tennessee Titans en Jacksonville Jaguars. Voor volgende week staat de kraker tussen de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs op de agenda. Een wedstrijd die je als liefhebber niet moet missen!

Detroit Lions - Los Angeles Chargers (41-38)
Voor de liefhebbers van mooi aanvallend spel was de wedstrijd tussen de Detroit Lions en de Los Angeles Chargers genieten van begin tot eind.  Het eerste kwart begon nog voorzichtig met field goals voor beide teams. Rookie runningback Jahmyr Gibbs bleek, net als de vorige weken, weer goud waard voor de Lions. Halverwege het tweede kwart kwamen de Lions, door de twee 1-yard touchdowns van Gibbs, op een voorsprong van 14 punten (17-3).  Ruim drie minuten voor rust was het wide-receiver Keenan Allen die de eerste touchdown van de Chargers voor zijn rekening nam. In de overgebleven drie minuten wisten zowel de Lions als de Chargers nog een touchdown te scoren. De teams gingen met een ruststand van 24-17, in het voordeel van de Lions, de kleedkamers in.

Ook in de tweede helft wisten de verdedigingen van beide teams de tegenstander niet te stoppen. De Chargers scoorden eerst en trokken daarmee de stand gelijk (24-24). Daarna scoorden de teams om de beurt touchdowns. Met nog 3:34 op de klok en een stand van 38-38 kregen de Lions de bal op hun eigen 25-yard lijn. Na een mooie, maar erg snelle drive, konden de Lions met nog 1:47 op de klok een field goal kicken om op een voorsprong van drie punten te komen. Lions coach, Dan Campbell, die bekend staat om zijn 'aggressieve' stijl, had duidelijk veel vertrouwen in zijn team en ging voor een first down tijdens de 4th & 2 situatie. Een korte bal richting tight-end Sam Laporta resulteerde inderdaad in een first down waarna de Lions het uit konden spelen en uiteindelijk wonnen met 41-38 na een 41-yard field goal van kicker Riley Patterson.


New Orleans Saints - Minnesota Vikings (19-27)
Ondanks dat de Minnesota Vikings hun quarterback en twee van hun beste wide-receivers moeten missen blijven zij winnen. Vorige week wonnen de Vikings in Atlanta van de Falcons. Deze week mochten de New Orleans Saints op bezoek in Minnesota en waren het weer de Vikings die er met de overwinning vandoor gingen.

Joshua Dobbs, de reservequarterback van de Vikings, speelde weer een prima wedstrijd en lijkt goed gebruik te maken van de kansen die hij krijgt sinds de blessure van Kirk Cousins. Het eerste kwart van de wedstrijd gebeurde er niet veel, maar wisten beide teams toch een field goal te scoren. In het tweede kwart domineerden de Vikings aanvallend en verdedigend de Saints. Runningback Ty Chandler scoorde met een 2-yard run de eerste touchdown van de wedstrijd. Daarna was het de beurt aan Dobbs die met een mooie 7-yards run de volgende touchdown scoorde. Aan het einde van de eerste helft was het nog de beurt aan tight-end T.J. Hockenson die met een 28-yard pass van Dobbs de derde en meteen ook de laatste touchdown van de Vikings maakte.

Aan het begin van de tweede helft kwamen de Vikings op een 27-3 voorsprong door een field goal. De rest van de wedstrijd deden de Vikings er alles aan om de bal in bezit te houden en de Saints weinig mogelijkheden te geven om terug in de wedstrijd te komen. Saints quarterback Jaimes Winston wist met twee mooie tochdowns de stand nog terug brengen naar 27-19, maar gooide daarna op cruciale momenten twee interceptions waardoor de Vikings hun vijfde overwinning op rij konden boeken.

Uitslagen week 10
Carolina Panthers - Chicago Bears 13-16
Indianapolis Colts - New England Patriots 10-6
Cleveland Browns - Baltimore Ravens 33-31
Houston Texans - Cincinnati Bengals 30-27
San Francisco 49ers - Jacksonville Jaguars 34-3
New Orleans Saints - Minnesota Vikings 19-27
Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers 19-23
Tennessee Titans - Tampa Bay Bucanneers 6-20
Atlanta Falcons - Arizona Cardinals 23-25
Detroit Lions - Los Angeles Chargers 41-38
Washington Commanders - Seattle Seahawks 26-29
New York Giants - Dallas Cowboys 17-49
New York Jets - Las Vegas Raiders 26-29
Denver Broncos - Buffalo Bills 24-22

Wedstrijden week 11
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens
Dallas Cowboys - Carolina Panthers
Pittsburg Steelers - Cleveland Browns
Chicago Bears - Detroit Lions
Los Angeles Chargers - Green Bay Packers
Arizona Cardinals - Houston Texans
Tennessee Titans - Jacksonville Jaguars
Las Vegas Raiders -  Miami Dolphins
New York Giants - Washington Commanders
Tampa Bay Buccaneers - San Francisco 49ers
New York Jets - Buffalo Bills
Seattle Seahawks - Los Angeles Rams
Minnesota Vikings - Denver Broncos
Philadelphia Eagles - Kansas City Chiefs

NGO's klagen Nederlandse Staat aan vanwege steun aan geweld tegen Gaza

Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum dagen de Nederlandse Staat voor de rechter vanwege diens opstelling ten aanzien van de oorlog in Gaza, in het bijzonder door het doorzetten van wapenexport naar Israël. Dit maakt Nederland medeverantwoordelijk voor schendingen van het oorlogsrecht en een collectieve bestraffing van de Gazaanse burgerbevolking.

Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib: “Als hulporganisaties hebben we op allerlei manieren aan de regering gevraagd om onze medewerkers te steunen en een einde te maken aan het geweld in Gaza. Zij willen hulp verlenen aan de burgerbevolking, maar de bommenregen maakt dat onmogelijk. Dat die bommen afgeworpen worden dankzij Nederlandse militaire steun is haast niet te bevatten. Dit moet stoppen. Het is voor ons een ongekende stap om naar de rechter te stappen, maar als het nodig is dan is het helaas niet anders.”

Eerder riepen de organisaties de regering al op om alle gepleegde schendingen van het internationaal humanitair oorlogsrecht te benoemen en te veroordelen. Ondanks meer dan 12.000 Palestijnse doden in Gaza – waarvan ruim twee-derde vrouwen en kinderen – en heldere uitspraken van internationale organisaties, weigert Nederland echter stelling te nemen en Israël publiekelijk aan te spreken op evident ernstige schendingen van het oorlogsrecht. Uiteraard hebben de maatschappelijke organisaties eerder ook de afschuwelijke aanslagen op en ontvoeringen van burgers door Hamas veroordeeld.

Vorige week bleek bovendien dat de Nederlandse regering nagelaten heeft om de uitvoer van onderdelen voor F35 gevechtsvliegtuigen stop te zetten. NRC meldde dat ambtenaren hebben gewaarschuwd dat hiermee mogelijk “ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht” worden begaan in Gaza. Ook de Nederlandse ambassade in Tel Aviv gaf dergelijke expliciete waarschuwingen af. In strijd met zowel het eigen wapenexportbeleid als met internationale verdragen waar Nederland partij bij is, heeft het kabinet desondanks besloten om de onderdelen te blijven leveren.

Martje van Nes, directeur organisatie van PAX: “Nederland heeft een heel concreet beoordelingskader voor wapenexport. Wanneer militaire goederen kunnen bijdragen aan schendingen van mensenrechten of het internationaal humanitair recht is die export strikt verboden. Het is onbegrijpelijk dat de regering hier, ondanks heldere waarschuwingen, willens en wetens van afgeweken heeft. Dat maakt hen medeverantwoordelijk voor de inzet van het materieel.”

Door de voortdurende bombardementen op Gaza wordt ook de noodzakelijke opschaling van humanitaire hulp ernstig belemmerd. Inmiddels zijn al meer dan 100 humanitaire werkers van de VN gedood en veel medewerkers van hulporganisaties, zoals die van Oxfam Novib, zijn gedwongen om te vluchten. Zij leven momenteel in doodangst en voelen zich verlaten door de weigering van Nederland om zich uit te spreken voor een humanitair staakt-het-vuren, zoals in de recente stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Kort geding en crowdfunding
De maatschappelijke organisaties bereiden thans een kort geding voor tegen de Nederlandse Staat en eisen daarin dat de regering zal handelen in lijn met de eigen beleidskaders, (grond)wettelijke verplichtingen en relevante internationale afspraken zoals het EU Gemeenschappelijk Standpunt en het Wapenhandelsverdrag (ATT). Zij worden bijgestaan door advocaten Liesbeth Zegveld en Thomas van der Sommen.

Dagmar Oudshoorn, directeur Amnesty International: “Nederland is gastland van zowel het Internationaal Gerechtshof als het Internationaal Strafhof en presenteert zichzelf graag als voorvechter van het internationaal recht. Maar onze regering verliest op dit moment iedere geloofwaardigheid. Evidente schendingen zoals de voedsel-, water- en brandstofblokkade voor voedsel, de gedwongen verplaatsing van de bevolking, en het bombarderen van scholen, ziekenhuizen en journalisten, worden niet benoemd. En door wapenonderdelen te leveren, loopt Nederland risico medeplichtig te worden aan schendingen van het internationaal humanitair recht.”

Tevens wordt vandaag een crowdfunding actie ten behoeve van het proces gelanceerd en worden andere (hulp)organisaties uitgenodigd om de zaak te ondersteunen.

Hoe luxe kun je slapen op een cruiseschip?

Cruiseliefhebber en bemanningslid op de 'Wonder of the Seas' Bryan James heeft het antwoord. Hij geeft een kijkje achter de schermen van een van de duurste kamers ter wereld op een passagiersschip, waar bijna $30.000 per week voor moet worden betaald. Hij toont de Ultimate Family Suite van ruim 105 m2 met twee verdiepingen. De suite is geschikt tot 10 personen en is onder meer uitgerust met een glijbaan, speelruimtes, hangmat, bubbelbad, enorme tv en veel ruimte om te ontspannen. Voor de prijs krijgt men er ook een privé butler bij.

Een wat uitgebreider kijkje kan hieronder:

Noppert en Van Gerwen naar achtste finales Grand Slam of Darts, Greaves stunt nťt niet

In Wolverhampton zijn dinsdagavond de laatste groepswedstrijden gespeeld van de Grand Slam of Darts. Vier van de acht groepen moesten nog beslist worden en dat leverde meerdere malen een spannende ontknoping op.

Groep E
Dave Chisnall speelde tegen sensatie Stowe Buntz en begon met een 104-finish goed. Buntz kwam via een 122-finish even later van twee legs achterstand terug op 4-3 en zelfs 4-4. In de beslissende leg was Chisnall toch iets te sterk en op matchdart zes maakte hij het af: 5-4. Peter Wright en Stephen Bunting speelde daarna een rechtstreeks duel om met Buntz mee te gaan naar de achtste finales, waarbij Bunting via finishes van 103 en 107 op 4-1 kwam. Wright stribbelde nog even tegen, maar Bunting maakte het af en won met 5-3.

Groep F
Andrew Gilding had Haruki Muramatsu tegenover zich en was simpelweg een maatje te groot voor de Japanner: 5-1 en een plekje in de achtste finales. Brendan Dolan moest vervolgens met minstens twee legs verschil winnen van Danny Noppert, maar dat gebeurde niet: Noppert kwam op 4-2 en daarmee was het voor Dolan voorbij. De wedstrijd ging uiteraard door en ging naar een beslissende leg, waarin Noppert met een fraaie 124-finish via bullseye de winst en een plek in de achtste finales pakte.

Groep G
In een Nederlands onderonsje pakte Martijn Kleermaker een 3-1 voorsprong tegen Michael van Gerwen, waarna hij zich ook naar 4-2 speelde. Van Gerwen trok er alsnog een beslissende leg uit, liet daarin vier matchdarts liggen, maar zag Kleermaker zijn kansen ook niet pakken en won alsnog met 5-4. Ook Rob Cross en Fallon Sherrock streden rechtstreeks om een plek in de achtste finales, waarbij Cross constant de boventoon voerde en het via dubbel-1 afmaakte: 5-2.

Groep H
Nathan Aspinall nam het op tegen Ricardo Pietreczko, waarbij de eerste zes legs netjes verdeeld worden. Na nog twee legs was een beslissende leg nodig en met wat moeite sloot Pietreczko zijn toernooi toch nog met een zege af: 5-4. Ook Damon Heta en Beau Greaves speelden vervolgens om een plekje in de achtste finales, waarbij Greaves indruk maakte en een 3-1 voorsprong pakte. Heta hield zich in de wedstrijd met een cruciale 164-finish, gevolgd door een 130-finish voor 3-3, wederom met Greaves op een lage finish. Greaves liet op 4-3 kansen voor de wedstrijd liggen, waarna een beslissende leg nodig was. Daarin was Heta toch te sterk en met een fraaie 105-finish maakte hij het met 5-4 af.

Achtste finales
James Wade - Chris Dobey (woensdag)
Josh Rock - Krzysztof Ratajski (woensdag)
Luke Humphries - Ryan Searle (woensdag)
Gerwyn Price - Gary Anderson (woensdag)
Stowe Buntz - Andrew Gilding (donderdag)
Danny Noppert - Stephen Bunting (donderdag)
Michael van Gerwen - Damon Heta (donderdag)
Nathan Aspinall - Rob Cross (donderdag)

Erdogan: 'IsraŽl is terroristische staat en pleegt genocide op Palestijnen'

De Turkse president Erdogan heeft opnieuw zware kritiek geuit op Israël. Tijdens een toespraak in het parlement in Ankara noemde hij Israël een terroristische staat en beschuldigde hij het land van genocide.

Eerder beschuldigde Erdogan Israël al van "fascisme" en "oorlogsmisdaden" en trok hij de legitimiteit van het land in twijfel. Daarnaast ziet hij de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas niet als een terroristische organisatie, maar als een "groep bevrijders" die hun land verdedigen. 

Groot-BrittanniŽ mag geen vluchtelingen uitzetten naar Rwanda

De Britse regering heeft gefaald met haar plannen om asielzoekers uit te zetten naar Rwanda.

Het Hooggerechtshof in Londen oordeelde dat het plan onwettig is. Onder voormalig premier Johnson sloot het Verenigd Koninkrijk anderhalf jaar geleden een overeenkomst met het Oost-Afrikaanse land om asielzoekers daarheen te laten vliegen. Dit was bedoeld om mensen ervan te weerhouden de reis over het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk te maken.

In juni oordeelde een Brits hof van beroep dat het Oost-Afrikaanse land geen veilig derde land was. De Britse regering ging tegen deze beslissing in beroep bij het Hooggerechtshof.

Kijk Nintendo's Indie World Showcase terug

Nintendo heeft gisteren een nieuwe Indie World Showcase uitgezonden. Tijdens de presentatie kwamen allerlei nieuwe games en Switch-ports voorbij. Het is een kwestie van smaak, maar er zitten zeker een paar opvallende games tussen (o,a, Blade Chimera, Outer Wilds en Planet of Lana).

Hieronder kun je een samenvatting lezen van de titels die in de presentatie zitten:

Shantae Advance: Risky Revolution (komt in 2024 uit)
Core Keepers (komt in de zomer van 2024 uit)
On Your Tail (komt in 2024 uit)
Howl (nu beschikbaar)
The Star Named EOS (komt in de lente van 2024 uit)
Backpack Hero (nu beschikbaar)
Blade Chimera (komt in de lente van 2024 uit)
A Highland Song (vanaf 5 december beschikbaar)
Moonstone Island (komt in de lente van 2024 uit)
Death Trick: Double Blind (komt in 2024 uit, demo nu beschikbaar)
Outer Wilds: Archaeologist Edition (vanaf 7 december beschikbaar, fysieke versie komt in 2024 uit)
Planet of Lana (komt in de lente van 2024 uit)
Enjoy the Diner (nu beschikbaar)
Heavenly Bodies (komt februari 2024 uit)
The Gecko Gods (komt in de lente van 2024 uit)
Passpartout 2: The Lost Artist (nu beschikbaar)
Urban Myth Dissolution Center (komt in 2024 uit)
Braid: Anniversary Edition (komt op 30 april 2024 uit)

Outer Wilds: Archaeologist Edition komt binnenkort naar Switch

Outer Wilds: Archaeologist Edition komt op 7 december uit voor de Nintendo Switch. Dat hebben uitgever Annapurna Interactive en ontwikkelaar Mobius Digital aangekondigd. Tevens komt er ook een fysiek exemplaar van de game in 2024 uit. De Archaeologist Edition is simpelweg een bundel die zowel de basisgame als de Echoes of the Eye DLC bevat.

In deze game verken je allerlei kleine en vreemde planeten terwijl je vast zit in een tijdlus. Outer Wilds was in 2019 een van de grote verrassingen en won zelfs Game of the Year bij een aantal media-platformen. 

FOK! Wat een weer: buien, later droger

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er buien voor. In het noordoosten en in het zuidwesten is het eerst nog enige tijd droog. De west- tot zuidwestenwind is matig, langs de kust (vrij) krachtig.

Vanmiddag wordt het in het westen wat droger, elders blijft de kans op buien bestaan. Plaatselijk is ook de zon even te zien. Het wordt ongeveer 11°C, bij een matige westenwind. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond wordt het in de zuidelijke helft overwegend droog, in de noordelijke helft komen enkele buien voor. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind, aan de kust in de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Komende nacht komen er vooral in de noordelijke helft enkele buien voor. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C, in het noorden wordt het beduiden kouder en kan het plaatselijk afkoelen tot een graad of 3. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, langs de kust krachtig, windkracht 6. In de loop van de nacht neemt de wind beduidend af en draait in het noorden naar een noordelijke richting.

Tot morgen! 

                   

 Wolken in het water in Lauwersoog (Foto: bondage)
Wolken in het water in Lauwersoog (Foto: bondage)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Lotto moet foute quotering uitbetalen aan vier gokkers op voetbalwedstrijd

Vier deelnemers van Lotto die hun geld hadden ingezet op een bekerwedstrijd uit de Deense voetbalcompetitie, moeten een hoger bedrag krijgen uitgekeerd dan de loterij had voorgesteld.

Dat volgt uit een uitspraak van de kantonrechter in Den Haag. De rechter heeft de vordering van de vier toegewezen.

Quotering
De deelnemers hadden ingezet op de betreffende bekerwedstrijd tegen een 'quotering' van 6 of 7. Dat betekent dat bij het uitkomen van hun voorspelling zij hun inleg met die factor uitbetaald zouden krijgen. Op enig moment na hun inzet heeft Lotto de deelname voor nieuwe deelnemers gesloten. Slechts kort voor het begin van de betreffende wedstrijd werd die weer geopend. Dit keer tegen een quotering van 1,1. De club waarop de vier deelnemers hadden ingezet, won de wedstrijd.

Volgens Lotto schortte het de mogelijkheid om mee te doen tijdelijk op vanwege de krachtsverhoudingen tussen de twee deelnemende voetbalclubs. De quotering van 6 of 7 berustte volgens Lotto op een fout bij de 'feed provider', de leverancier van Lotto van de gegevens over de wedstrijd. De deelnemers hadden dat moeten en kunnen beseffen, meent Lotto.

De vier deelnemers vinden daarentegen dat zij hun inzet tegen de oorspronkelijke quotering uitgekeerd moeten krijgen. Daardoor zouden ze recht hebben op hun inzet maal 6 of 7 en niet maal 1,1 vinden ze.

Oordeel rechtbank
De kantonrechter oordeelt dat het reglement van Lotto weliswaar voorziet in het ongeldig verklaren van een deelname, onder meer in geval van fouten of storingen. Maar Lotto heeft de deelname van de vier winnaars nooit ongeldig verklaard. In plaats daarvan heeft Lotto aangeboden uit te betalen tegen een quotering van 1,1. Dat aanbod hebben de deelnemers afgeslagen.

Het doen van een dergelijk aanbod is in strijd met het beginsel van transparantie, oordeelt de kantonrechter. Dat beginsel is vooral bij weddenschappen als in dit geval van het grootste belang. Het doen van een aanbod dat niet overeenkomt met de oorspronkelijke quotering waartegen deelnemers inzetten, opent de weg naar willekeur vindt de rechter. Dat past evenmin bij het karakter van dergelijke weddenschappen.

De rechter wijst daarom de vordering van de vier deelnemers toe. Dat heeft tot gevolg dat Lotto het bedrag volgens de oorspronkelijke quotering aan de vier moet uitkeren.

Random Pics van de Dag #1101

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Wat wil de politiek ťcht met het woningtekort

Nieuwsuur heeft een vierdelige serie gemaakt over vier verschillende onderwerpen: bestaanszekerheid, wonen, klimaat en migratie/buitenland. Dit zijn wel de belangrijkste issues in de afgelopen jaren in zowel de politiek als het maatschappelijk debat. Van 18 politieke partijen is gekeken naar hun partijprogramma, hun stemgedrag in de Tweede Kamer en is gevraagd om 94 stellingen te beantwoorden.

00:00 Intro

00:34 Wooncrisis

04:57 Bouwen, bouwen, bouwen

08:37 De kopers

11:44 Vrije sector

14:13 Sociale huur

18:37 Conclusie

Fysiotherapeut veroordeeld voor meerdere zedenmisdrijven

De rechtbank Noord-Nederland heeft een voormalig fysiotherapeut, die praktijk hield in Klazienaveen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren en een beroepsverbod.

De man is veroordeeld voor het plegen van meerdere zedenmisdrijven, te weten verkrachting en aanranding, ten aanzien van 13 van zijn hulpbehoevende cliënten. De rechtbank acht ten aanzien van 3 aangevers de ten laste gelegde handelingen niet bewezen, verdachte wordt van die feiten vrijgesproken.

Dwang
De slachtoffers kwamen bij verdachte voor een fysiotherapeutische behandeling omdat zij specifieke klachten hadden. Doordat de slachtoffers niet bekend waren met de gebruikelijke gang van zaken, wisten zij niet goed wat zij moesten en konden verwachten. Niet alle fysiotherapeuten behandelen op dezelfde manier en voor specifieke klachten kunnen er verschillende behandelingen bestaan. De slachtoffers waren daarom afhankelijk van verdachte, die wel over de benodigde kennis en ervaring beschikte. Toen zij zich tijdens de behandeling op verzoek van verdachte uitkleedden of door hem van hun bh en onderbroek werden ontdaan, ontstond er, gaandeweg, steeds meer verwarring bij de aangeefsters, vooral toen verdachte vervolgens lichaamsdelen ging masseren waarvan de slachtoffers niet hadden verwacht dat deze gemasseerd zouden worden. Hoewel door verdachte is verklaard dat het behandelen en masseren van het naakte lichaam alleen maar gebeurde wanneer hij het belang daarvan aan de cliënt had uitgelegd en deze daarvoor toestemming had gegeven, wordt dat door het overgrote deel van de slachtoffers ontkend.

Meerdere slachtoffers hebben zich tijdens de behandeling en massage wel afgevraagd of de wijze van behandelen door verdachte gebruikelijk is voor een fysiotherapeut, maar zij konden door hun onervarenheid die vraag niet beantwoorden. De slachtoffers hebben daarom in de meeste gevallen niet geprotesteerd waardoor verdachte de massage kon voortzetten waarbij zonder aankondiging van verdachte ook (blote) borsten, billen en diepe liezen van de aangeefsters werden gemasseerd. Verdachte heeft tevens bij meerdere slachtoffers de schaamlippen betast.

De rechtbank is daarom van oordeel dat verdachte de ontuchtige handelingen kon uitvoeren door gebruik te maken van de afhankelijkheidsrelatie en door het onverhoedse van zijn handelen, waardoor de slachtoffers waren gedwongen om de ontuchtige handelingen te ondergaan. 

Onaanvaardbare inbreuk
De rechtbank is van oordeel dat de man op deze manier een onaanvaardbare inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers. Uit hun verklaringen op de zitting blijkt duidelijk hoeveel last zij nog altijd hebben van wat hen is overkomen. Dat de man geen inzicht heeft getoond in het verwerpelijke van zijn handelen neemt de rechtbank hem extra kwalijk.

Beroepsverbod
Naast een gevangenisstraf heeft de rechtbank de man verboden om tot vijf jaar na het ondergaan van de straf als fysiotherapeut (en andere soortgelijke beroepen) te werken.

E-bikebezitters laten fiets vaker thuis uit angst voor diefstal

Bijna een derde van de ANWB-leden met een e-bike laat de fiets wel eens thuis uit angst voor diefstal in 2023. Dat is twee keer zo vaak als leden met een niet-elektrische fiets. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim 1400 leden. Volgens de ANWB is dit een ongewenste ontwikkeling in een tijd waarin fietsen op een e-bike juist bezig is met een opmars.

Het aantal mensen dat op een elektrische fiets rijdt is de laatste jaren sterk toegenomen. In de afgelopen tien jaar is er bijna een vervijfvoudiging van het aantal e-bikes, van 9 procent (2013) naar 42 procent (2023). De opmars van elektrische fietsen zorgt ervoor dat meer mensen op de fiets stappen. Inmiddels is het gebruik van elektrische fietsen (42%) bijna gelijk aan dat van traditionele fietsen (46%). 

De toename van het aantal elektrische fietsen gaat bij fietsers gepaard met een grotere angst voor diefstal. De laatste jaren stijgt het aantal momenten dat leden uit angst voor diefstal hun fiets thuis laten staan. In 2018 liet 21 procent van de ondervraagden de fiets een of enkele keren per maand staan. In 2023 is dit opgelopen naar 29 procent. De gemiddelde aanschafprijs van elektrische fietsen ligt beduidend hoger dan die van niet-elektrische fietsen: €2.237 versus €750. Voor de duurdere elektrische fietsen sluiten ANWB-leden vaker een verzekering af: 69 procent verzekert de e-bike tegenover 22 procent verzekeringen voor niet-elektrische fietsen.

Veilig stallen
Hoe druk het is op de bestemming en de mogelijkheden om de fiets vast te zetten of veilig te stallen bepaalt of men de fiets thuis laat. Als men toch de fiets gebruikt, nemen leden met een e-bike aanzienlijk meer maatregelen tegen diefstal dan leden met een niet-elektrische fiets. E-bikers maken hun fiets significant vaker ergens aan vast (71% vs. 53%), gebruiken vaker twee of meer sloten (67% vs. 39%) en zetten hun fiets vaker in een bewaakte fietsenstalling (49% vs. 35%). Ook hebben e-bikers vaker een connected fiets, die te traceren is via GPS (13% vs. 0,3%).

De ANWB vindt dat iedereen onbezorgd en met plezier moet kunnen fietsen. Dat betekent dus ook dat er veilige plekken moeten zijn om fietsen te stallen, bijvoorbeeld in een bewaakte fietsenstalling. Daarnaast adviseert de ANWB om de fiets goed op slot te zetten, met twee sloten en ergens aan vastgemaakt, ook in de eigen berging. Ook is het slim om de accu uit de fiets te halen en los op te bergen, bijvoorbeeld in een kluisje waardoor de fiets minder interessant wordt om te stelen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1119
review
Alan Wake 2
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
©FOK.nl e.a.