FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 februari 2018

'Optredens Spice Girls in UK en VS'

De reünie-toer van de Spice Girls behelst een aantal concerten in in elk geval Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten. Dat meldt TMZ op basis van bronnen. Er zijn geen plannen voor een vaste concertserie in Las Vegas.

De Spice Girls kwamen vorige week voor het eerst in zes jaar weer bij elkaar om te praten over de concertserie. Ook voormalig manager Simon Fuller was daar bij. Officieel is de aankomende reünie nog niet bevestigd maar Melanie B, Victoria Beckham, Geri Horner, Emma Bunton en Melanie C hintten daar wel op via sociale media. "The future is looking spicy", schreef Emma op Instagram.

De vijf zouden met de reünie-toer allemaal zo'n 10 miljoen pond (zo'n 11,3 miljoen euro) verdienen.

'Optredens Spice Girls in UK en VS'
'Optredens Spice Girls in UK en VS' (Foto: BuzzE)

Uitslag NAC - Heracles

In de strijd tegen degradatie heeft NAC Breda goede zaken gedaan. De ploeg van Stijn Vreven won woensdagavond van Heracles Almelo.

NAC Breda wist dat Roda JC voor een lastig duel met Ajax stond, waardoor de ploeg bij een nederlaag van de concurrent goede zaken kon doen met een overwinning op Heracles Almelo. Dat gebeurde, want NAC wist in eigen huis te winnen, terwijl Roda onderuit ging tegen de nummer twee van de Eredivisie.

NAC begon uitstekend aan het duel en kwam na vier minuten spelen op 1-0. Na een perfecte voorzet van Angeliño mikte Rai Vloet de bal achter doelman Bram Castro. Daarmee had NAC Breda de gewenste voorsprong te pakken, maar de club kon niet lang genieten van de voorsprong.

In de dertiende minuut maakte Vincent Vermeij er 1-1 van. Op aangeven van Roland Baas tikte de spits de gelijkmaker binnen. Maar NAC herstelde zich snel want vijf minuten later was het alweer raak. Thierry Ambrose stond op de goede plek om een afvallende bal tegen de touwen te werken.

Na rust werd het nog mooier voor NAC. Manu García begon vanaf de middenlijn aan een avontuur en bereikte uiteindelijk succesvol het doel van Castro, waarna hij de 3-1 voor zijn rekening nam. Daarmee nam NAC Breda geen gas terug, want de ploeg maakte er een mooie avond van voor het thuispubliek.

Tim Breukers moest het veld verlaten met zijn tweede gele kaart, waarna NAC Breda de mogelijkheid kreeg om verder uit te lopen. Dat deed de ploeg via Mitchell te Vrede. De spits maakte zijn eerst doelpunt in het shirt van NAC Breda en scoorde de 4-1. Niet veel later zorgde Mounir El Allouchi voor de 5-1. Daarmee was het nog niet klaar, want ook invaller Umar Sadiq pikte zijn doelpuntje mee: 6-1.

NAC Breda

6 - 1

Heracles Almelo

 4' Vloet
 18' Ambrose
 50' García
 78' Te Vrede
 81' El Allouchi
 83' Sadiq
   13' Vermeij
 
 Gele kaart: Verschueren, El Allouchi, (NAC Breda), Monteiro, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , Breukers (74/2xg) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.035
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Birighitti
Verschueren (Sporkslede/70)
Mets
Marí
Angelino
García
Vloet
Nijholt (Schoofs/46)
Ambrose
Te Vrede (Sadiq/79)
El Allouchi
  Castro
Breukers
Pröpper
vd.Buijs (Wuytens/45)
Hardeveld (Baas/10)
Niemeijer
Jakubiak
Monteiro
Kuwas
Vermeij
Peterson (Gladon/66)

Uitslag Willem II - VVV

Willem II heeft het publiek woensdag getrakteerd op een mooie voetbalavond. In eigen huis won de ploeg met 3-0 van VVV-Venlo.

Na de knappe overwinning op Feyenoord trad VVV-Venlo aan tegen Willem II. Maar in Tilburg werd de club weer met beide benen op de grond gezet. De ploeg had weinig in te brengen tegen Willem II en kende een vervelende avond.

Willem II greep direct de controle over de wedstrijd en beschikte veruit over het meeste balbezit. Maar het duurde lang voordat dit omgezet kon worden in doelpunten. Vlak voor rust kwam de thuisploeg met enig fortuin op voorsprong. Bartholomew Ogbeche kreeg een rebound voor zijn voeten en tikte van dichtbij binnen.

Hiermee had Willem II de terechte voorsprong te pakken en die voorsprong werd in de tweede helft al snel uitgebreid. In de 48ste minuut verdubbelde Ben Rienstra de score. Met een schuiver zorgde de middenvelder voor de 2-0. Een paar minuten later viel de beslissing. Jordy Croux kreeg de bal voor zijn voeten na een afgeslagen corner en haalde schitterend uit.

Na de treffer ging Willem II op zoek naar de vierde treffer, maar die kwam er uiteindelijk niet. Hierdoor bleef het bij 3-0 en mag Willem II drie punten bijschrijven.

Willem II

3 - 0

VVV-Venlo

 44' Ogbeche
 49' Rienstra
 53' Croux
   
 
 Gele kaart: Croux, (Willem II), Röseler, Dekker, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.500
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Heerkens
Lachman
Meissner
Tsimikas
Croux (Lewis/ 79)
Rienstra
Chirivella
El Hankouri (Haye/67)
Sol
Ogbeche (Enoh/87)
  Unnerstall
Dekker
Röseler
Promes (V.van Crooy/34)
Janssen
v.Bruggen
Seuntjens
Leemans
Opoku (Labylle/84)
Thy
Hunte (Castelen/46)

Uitslag Roda JC - Ajax

Ajax heeft geen fout gemaakt in de achtervolging op PSV. Op bezoek bij Roda JC herstelde de ploeg zich na een achterstand.

Ajax zag PSV eerder op de avond met 1-0 winnen van Excelsior, waardoor de ploeg moest winnen van Roda JC om het gat te verkleinen tot zeven punten. Het begin van de Amsterdammers was echter niet veelbelovend.

Al binnen twee minuten kwam Ajax op achterstand. Simon Gustafson profiteerde van een fout in de defensie van Ajax. Joël Veltman en André Onana gingen bij een voorzet onder de bal door, waarna Gustafson op de goede plek stond om de bal binnen te tikken.

Hierdoor moest Ajax flink aan de bak, maar een paar minuten later stond het alweer gelijk. In de elfde minuut zorgde Donny van de Beek voor de 1-1, toen hij een lage voorzet van Nicolas Tagliafico richting de verre hoek mikte. Na de treffer bleef Ajax aanzetten en het was wachten op de 1-2. Die kwam er toen Hakim Ziyech het net wist te vinden met een prachtig afstandsschot. Vanaf ongeveer 25 meter schoot hij de bal hard tegen de touwen.

Ajax maakte het spel en Roda JC hoopte op de counter. Tijdens de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd en het was vooral wachten op de volgende treffer van Ajax. Het duurde uiteindelijk tot de 74ste minuut totdat de 1-3 viel. Na een heerlijk passje van Van de Beek speelde Klaas-Jan Huntelaar de doelman uit en tikte hij de 1-3 binnen.

Daarmee leek de overwinning veilig, maar tien minuten voor tijd kwam Roda op 2-3. Na een slippertje van Frenkie de Jong gaf Ngombo laag voor op Jorn Vancamp, die voor de aansluitingstreffer zorgde. Twee minuten later maakte Huntelaar er echter 2-4 van en werd de wedstrijd definitief beslist.

Roda JC

2 - 4

AFC Ajax

 2' Gustafson
 80' Vancamp
   11' v.d.Beek
 24' Ziyech
 74' Huntelaar
 82' Huntelaar
 
 Gele kaart: Gustafson, (Roda JC), Veltman, Tagliafico, (AFC Ajax)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.484
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Dijkhuizen
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste
Rosheuvel
El Makrini
Gustafson
Ndenge (Vancamp/ 74)
Avdijaj (Milts/24)
Ngombo
  Onana
Kristensen
Veltman
F.de Jong
Tagliafico
Ziyech (S.de Jong/ 78)
Schöne
v.d.Beek
Neres (Mazraoui/ 87)
Huntelaar
Kluivert (Younes/84)

3 jaar cel geëist voor overval supermarkt

3 jaar cel (waarvan 8 maanden voorwaardelijk). Dat eist het OM tegen de 47-jarige Hagenaar die ervan verdacht wordt op 24 oktober vorig jaar een supermarkt aan de Haagse Hildo Kroplaan te hebben overvallen.

Dinsdagavond 24 oktober 2017 kregen de kassières en het winkelend publiek van deze supermarkt de schrik van hun leven. Een man met een panty over zijn hoofd en zwaaiend met een vuurwapen riep: “Dit is een overval. Iedereen liggen. Maak je kassa open”. Hij liep naar een kassière toe en zei haar dat ze het geld in een rode plastic tas moest stoppen.

Trillend overhandigde de kassière hem wat briefgeld maar een vrouw bij de kassa zei: “Ik ga niet liggen voor jou met je neppistool” en gaf hem een trap tegen zijn rechterbeen. Een man die bij een andere kassa verstopt zat, begon snoep naar de overvaller te gooien, waarop deze de winkel uit rende.

De vrouw en nog een andere klant renden achter hem aan. Zij wist hem te volgen tot bij een verzorgingshuis waar hij zich in de bosjes verstopte. Inmiddels was de politie gewaarschuwd en gearriveerd. Zij troffen de hevig transpirerende verdachte in de bosjes aan, met naast hem een pantykous, een rode plastic tas en een neppistool.

“Door het heldhaftige optreden van de vrouw zou je kunnen denken dat iedereen wel wist dat een nepvuurwapen betrof”, aldus de officier van justitie op zitting. “Maar de meeste klanten en medewerkers hebben zeer angstige momenten beleefd. Trillend en bang op de grond liggend vanwege een agressieve junk die geld nodig heeft voor zijn volgende shot”.

Het OM eist dan ook 36 maanden cel voor deze overval met een neppistool. Acht maanden daarvan zijn voorwaardelijk. Een van de voorwaarden is dat hij zich maximaal een jaar lang laat behandelen in een gesloten kliniek voor zijn verslaving en zijn antisociale persoonlijkheidsstoornis. Zo niet, dan gaat hij wat het OM betreft alsnog acht maanden de cel in.

Gaviria opnieuw de beste in Colombia Oro y Paz

Fernando Gaviria heeft na de eerste ook de tweede etappe van de Colombia Oro y Paz gewonnen. De Colombiaanse sprinter van Quick Step-Floors was na 183 kilometer opnieuw te snel voor zijn landgenoot Juan Sebastian Molano. De Italiaan Matteo Malucelli zou derde worden.

Pas na zestig kilometer zou er een kopgroep van zes renners wegrijden uit het peloton: Juan Felipe Osorio (Manzana Postobon), Juan Sebastian Arango (nationale selectie), German Tivani (Trevigiani Phonix-Hemus 1896), Weimar Roldán (Medellin-Inder), Adrián Richeze (Agrupacion Virgen De Fatima) en Carlos Julián Quintero (Orgullo Paisa).

Het zestal zou het tot tien kilometer van de streep volhouden waarna het ingerekend werd door het peloton. In eerste instantie waren het de ploegen van Nairo Quintana en Rigoberto Uran die het tempo controleerden in het peloton. Met nog vier kilometer te gaan nam Quick Step-Floors het tempo over en zou Fernando Gaviria naar zijn tweede zege sprinten in Colombia.

Nieuwe regeringscommissaris Sint Eustatius beëdigd

Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) heeft woensdag Marcolino (Mike) Franco beëdigd als regeringscommissaris van Sint Eustatius. Mervyn Stegers is beëdigd als plaatsvervangend regeringscommissaris. Dinsdag stemden Tweede en Eerste Kamer in met een wetsvoorstel van Knops dat bestuurlijk ingrijpen op Sint Eustatius mogelijk maakt.

De regeringscommissaris zal alle taken en bevoegdheden van het bestuurscollege en de eilandsraad uitvoeren. Dit duurt tot het bestuur van Sint Eustatius weer in staat is zelf zijn taken naar behoren te vervullen. Pas als dat het geval is zullen verkiezingen voor een nieuwe eilandsraad worden gehouden, zodat een nieuw bestuur kan aantreden.

De regeringscommissaris zal regelmatig in gesprek gaan met de burgers en bedrijven van Sint Eustatius. Zo zal hij een maatschappelijke raad van advies instellen, die hem gevraagd en ongevraagd kan adviseren.

Mike Franco is fysiotherapeut op Curaçao en heeft meer dan twintig jaar ervaring in politieke en bestuurlijke functies op dat eiland. Van 2012 tot 2016 was hij voorzitter van de Staten van Curaçao. Mervyn Stegers was leraar en advocaat. Daarna was hij wethouder en locoburgemeester van de gemeente Den Helder. Van 2001 tot 2017 was hij burgemeester van Tubbergen.

Nieuwe regeringscommissaris Sint Eustatius beëdigd (Foto: Rijksoverheid.nl)
Nieuwe regeringscommissaris Sint Eustatius beëdigd (Foto: Rijksoverheid.nl)

Uitslag FC Utrecht - Sparta Rotterdam

FC Utrecht heeft in de Eredivisie een benauwde zege geboekt op Sparta Rotterdam. De Domstedelingen hadden dit seizoen in 2018 alleen nog maar gelijkgespeeld, maar invaller Görtler bezorgde de thuisploeg vlak voor tijd de drie punten.

FC Utrecht

1 - 0

Sparta Rotterdam

85' Görtler    
 
Gele kaart: Dessers (FC Utrecht), Vriends (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.929
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Leeuwin
Janssen
Van der Maarel (Emanuelson/64)
Klich (Van de Streek/74)
Strieder
Labyad
Ayoub
Kerk (Görtler/83)
Dessers
  Huth
Holst
Vriends (Ache/88)
Chabot
Fischer
Nelom
Sanusi
Duarte
Dougall
Friday
Ahannach (Mühren/71)

VVD: geen versoepeling regels eurozone

Regeringspartij VVD is tegen versoepeling of afzwakking van regels en afspraken in de landen met de euro. De liberalen willen zo veel mogelijk voorkomen dat Nederland opdraait voor slecht beleid in andere landen in de eurozone.

De regering dient zich daarvoor in te zetten, vindt VVD-Tweede Kamerlid Jeanine Hennis. Zij zal daar donderdag voor pleiten in een debat over de toekomst van de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU). Hennis hamert erop de bestaande regels beter te handhaven.

"Solidariteit is een hol begrip als bepaalde lidstaten steevast weigeren het been voldoende bij te trekken", aldus Hennis. Ze wijst erop dat de plannen om de EMU verder te versterken in het Nederlands belang zijn. Maar de veranderingen moeten er niet toe leiden dat de gevolgen van slecht beleid in een lidstaat op andere eurolanden kan worden afgewenteld.

VVD: geen versoepeling regels eurozone
VVD: geen versoepeling regels eurozone (Foto: ANP)

Nieuw gevecht tussen Verhoeven en Hari nog niet zeker

Badr Hari gaat op 3 maart het gevecht aan met Hesdy Gerges. Voor de 33-jarige Hari wordt dit zijn eerste gevecht sinds de verliespartij tegen Rico Verhoeven in december 2016. Tijdens de persconferentie voor de wedstrijd tegen Gerges ging het echter ook nadrukkelijk over een eventueel nieuw gevecht met Verhoeven.

Hari concentreert zich nu op het gevecht met de Nederlandse-Egyptenaar en wil nog niet praten over een gevecht met Verhoeven.

Badr Hari: “Iedereen praat al over de rematch met Verhoeven, maar niets staat nog vast. Ik heb nog niet eens besloten of ik deze wedstrijd ga doen. Ik vind het zelfs onbeschoft. Hesdy is zeker geen opwarmpartij. Als je een jongen als Hesdy onderschat, dan kan je tegen een verliespartij aanlopen. Als ik niet serieus train voor dit gevecht, dan ga ik niet winnen. Daarom wil ik alleen over mijn gevecht met Hesdy praten. Ik voel me goed, ben veel fitter dan ruim een jaar geleden. Ik ben sterker en sneller en in gewicht ben ik gedaald.”

Het gevecht tussen Hari en Gerges vindt plaats op zaterdag 3 maart in de Rotterdamse Ahoy.

Uitslag PSV - Excelsior

PSV heeft woensdagavond geen fout gemaakt in de strijd om het kampioenschap en won in eigen huis van Excelsior.

De Eindhovenaren weigeren Ajax de mogelijkheid te geven om in te lopen. De koploper van de Eredivisie nam het op tegen Excelsior en heeft drie punten overgehouden aan het duel. Al pakte de ploeg van Phillip Cocu die punten met weinig overtuiging.

Excelsior opende goed in Eindhoven en liet zien niet bang te zijn voor de nummer 1 van de Eredivisie. De bezoekers kregen na tien minuten spelen een goede mogelijkheid om de score te openen, maar Mike van Duinen mikte de bal na een fraaie aanval op de lat.

Vanaf dat moment leek PSV wakker te worden en de ploeg greep de controle. Na zeventien minuten spelen leidde dat in een voorsprong voor de thuisploeg. Luuk de Jong bediende Hirving Lozano met een schitterend hakje, waarna de Mexicaan de bal tegen de touwen schoot.

PSV kreeg vervolgens een aantal mogelijkheden om de score verder uit te breiden, maar dat gebeurde niet. Tijdens de tweede helft slaagde de koploper er niet in om door te drukken en Excelsior bleef in leven. De ploeg van Mitchell van der Gaag ging op zoek naar de gelijkmaker, maar kon niet veel gevaarlijk worden voor het doel van Zoet.

In de slotfase drong PSV aan en kreeg het via Steven Bergwijn en Luuk de Jong nog goede mogelijkheden op de tweede treffer van de avond, maar die bleef uit. Hierdoor won PSV met een minimale score: 1-0.

PSV

1 - 0

Excelsior

 17' Lozano    
 
 Gele kaart: Brenet, Bergwijn, (PSV), Fortes, Mattheij, Vermeulen, (Excelsior)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.100
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
Ramselaar
Mauro Júnior (Rosario/ 73)
Hendrix
Lozano
De Jong
Bergwijn
  Zwarthoed
Karami
Mattheij
Faes (Hadouir/83)
Fortes
Haspolat (García/61)
Messaoud (Vermeulen/72)
Faik
Elbers
v.Duinen
Bruins

Uitslag FC Twente - AZ

AZ houdt Ajax in het vizier. De ploeg van John van den Brom heeft woensdagavond op bezoek bij FC Twente drie punten gepakt.

De Alkmaarders verspeelden afgelopen weekend belangrijke punten in de strijd om plek drie. De ploeg speelde met 2-2 gelijk tegen Roda JC, waardoor Ajax het gat tot vijf punten wist te vergroten. AZ heeft Ajax niet de mogelijkheid geboden om verder uit te lopen.

Al na tien minuten spelen wist AZ de score te openen. De bal werd op de stip gelegd toen Vuckic een overtreding maakte op Guus Til. Vuckic werd bestraft met een gele kaart en Alireza Jahanbakhsh mocht aanleggen vanaf elf meter. De buitenspeler faalde niet en zorgde voor de 0-1.

Na de openingstreffer ging FC Twente op zoek naar de gelijkmaker, maar veel kansen kreeg de ploeg niet. Het enige gevaar kwam van Frederik Jensen, die vanaf afstand Marco Bizot testte. De doelman bracht gemakkelijk redding.

Tijdens de tweede helft werd het AZ gemakkelijk gemaakt toen Twente met tien man verder moest. Cristián Cuevas pakte zijn tweede gele kaart en moest het veld verlaten. Ook Gertjan Verbeek werd weggestuurd. Pas in de slotfase wist AZ te profiteren van de man-meer-situatie. Wout Weghorst wist in de 89ste en 90ste minuut het net te vinden en Jahanbakhsh scoorde diep in de blessuretijd de 0-4.

FC Twente

0 - 4

AZ

     10' Jahanbakhsh (pen)
 89' Weghorst
 90+1' Weghorst
 90+3' Jahanbakhsh
 
 Gele kaart: Vuckic, Lam, (FC Twente), Jahanbakhsh, Svensson, (AZ)
 Rode kaart: Cuevas (73/2xg) (FC Twente),
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.400
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ter Avest (v.d.Lely/ 84)
Bijen
Lam
R.Jensen
Cuevas
Maher (Kvasina/80)
F.Jensen
Vuckic
Boere
Tighadouini (Laukart/74)
  Bizot
Svensson
Hatzidiakos
S.Wuytens
Ouwejan (Wijndal/59)
Midtsjö
Til (Seuntjens/48)
Koopmeiners
Jahanbakhsh
Weghorst
v.Overeem

Kerncentrale Borssele toneel voor nucleaire oefening

Op 7 februari vond de start van de Nationale Nucleaire Oefening plaats. Bestuurders, hulpdiensten en deskundigen oefenen 3 dagen een fictief ongeval in de kerncentrale Borssele. Tijdens deze eerste oefendag heeft het RIVM de verspreiding van radioactief materiaal in kaart gebracht met behulp van modelberekeningen en metingen.

Het RIVM brengt, samen met de andere organisaties van het Radiologisch en Gezondheidskundig Expertise Netwerk (RGEN), de beschikbare informatie over het (fictieve) ongeval samen. Zo ontstaat een beeld van de situatie en wordt de verwachte ontwikkeling van het incident in kaart gebracht. Ook de internationale samenwerking is geoefend door de informatie te delen met Belgische collega’s. Het RIVM heeft bijgedragen aan de voorbereiding van deze oefening, waaronder de ontwikkeling van het scenario.

RIVM en RGEN
Het Radiologisch en Gezondheidskundig Expertise Netwerk (RGEN) is een netwerk van organisaties dat de kennis en expertise over de radiologische en gezondheidskundige consequenties van (dreigende) nucleaire en stralingsongevallen samenbrengt. Het RIVM coördineert de activiteiten van het RGEN. Op basis van de informatie van het RIVM en het RGEN kunnen de bevoegde gezagen beslissen welke maatregelen genomen moeten worden.

De oefening
Het RIVM oefent met regelmaat met verschillende partners, zoals Veiligheidsregio's, kerncentrale Borssele, België, Crisis Expert Team straling en nucleair (CETsn) en de collega-organisaties van het RGEN. Ongeveer eens per 7 jaar wordt dit gedaan in een grote nationale oefening.

De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Justitie en Veiligheid organiseren de oefening samen met de Veiligheidsregio’s Zeeland en Midden- en West-Brabant en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Het RIVM is hierbij ook nauw betrokken. Van de oefening is in de ‘buitenwereld’ niets te zien.

Metingen in o.a. lucht, voedsel, oppervlakte- en drinkwater zijn ten behoeve van het RGEN en de samenwerking met Veiligheidsregio’s gesimuleerd. De oefening richt zich op de nationale en internationale samenwerking en informatie-uitwisseling, de dilemma’s die bestuurders moeten oplossen en de crisisvoorlichting aan de media en het publiek. Het RIVM heeft zijn taak in de voorbereiding op kernongevallen met alle betrokken partijen tijdens deze dag goed kunnen beoefenen.

Het vervolg van de oefening is op 16 en 18 april 2018.

Pyeongchang Morgen - donderdag 8 februari

Morgen is het zover; de Olympische Winterspelen in Pyeongchang gaan van start. Hoewel dat de openingsceremonie pas op vrijdag is, worden er morgen al bij twee sporten voorrondes afgewerkt. Dat er voor de openingsceremonie al gesport wordt is niet nieuw, immers zien we dat al tijden bij de Zomerspelen bij bijvoorbeeld het voetbal. Bij de Winterspelen gebeurd het nu voor de tweede keer op rij.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 1 Nee
12.05 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 2 Nee
13.30 uur Schansspringen Mannen normale schans kwalificatie Nee

Nederlanders in actie

Vandaag komen er (nog) geen Nederlanders in actie in Zuid-Korea.

Prominenten in actie

Bij het schansspringen staat vandaag de kwalificatie voor de normale schans op het programma. Eén van de deelnemers is Simon Ammann, een olympische legende op de schans. In 2002 liet de nu 36-jarige Zwitser zich voor het eerst vooraan zien, en hoe! Op de normale en grote schans pakte hij olympisch goud, een prestatie die hij acht jaar later in Vancouver herhaalde. Daarmee staat hij op de tweede plaats aller tijden qua medaillewinnaars op de schans. Nummer één is Matti Nykänen, die één zilveren medaille meer behaalde dan Ammann. 

Sinds eind 2014 wist Ammann geen wereldbekerwedstrijd meer te winnen en een herhaling van zijn eerdere kunststukjes lijkt daardoor onhaalbaar. Maar recentelijk wist hij zich bij de wereldbeker skivliegen weer van voren zien, dus de Zwitser moet zeker niet afgeschreven worden. 

Simon Ammann (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Simon Ammann (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Opmerkelijk

Het gemengd dubbel bij het curling staat bij de Olympische Spelen voor het eerst op het programma. Het grootste verschil met het reguliere curling is, buiten dat er met gemengde teams wordt gespeeld, dat de teams maar uit twee spelers bestaan. Daarnaast zijn er nog andere verschillen; er ligt namelijk al één steen per team op het ijs, steeds op een vaste plek. Tevens wordt er maar met zes stenen gespeeld, in plaats van de gebruikelijke acht. Er zijn nog wel meer verschillen, maar daarover wellicht later meer.

Het is overigens één van de zes nieuwe onderdelen op de Winterspelen. Bij het alpineskiën staat de gemengde landenwedstrijd op het programma en bij het snowboarden de Big Air voor zowel mannen als vrouwen. Ook het langebaanschaatsen mag twee nieuwe onderdelen begroeten: de massa-start bij de mannen en vrouwen.

Federer doet alsnog mee in Rotterdam

Een grote verrassing voor de Nederlandse tennisfans; Roger Federer heeft last-minute besloten om alsnog mee te doen aan het ABN AMRO World Tennis Tournament, dat volgende week plaatsvindt in Rotterdam. De Zwitser heeft een wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek geaccepteerd om mee te doen aan het toernooi.

Het is een grote verrassing dat Federer meedoet in Rotterdam. De laatste jaren speelde de Zwitser minder toernooien om zich meer, met succes, op de hoger aangeschreven toernooien te richten. Eerder vandaag meldde hij zich nog af voor het toernooi in Dubai, dat op dezelfde hoogte is ingeschaald als het toernooi in Rotterdam. 

Federer, twee weken geleden nog winnaar van de Australian Open, deed al acht keer eerder mee in Rotterdam en won het toernooi in 2005 en 2012. Als de 20-voudig grandslamwinnaar de halve finale weet te halen in Ahoy', dan wordt hij ook weer de nummer één van de wereld. 

Kamer neigt naar opheffen majesteitsschennis

De Tweede Kamer neigt ernaar het verbod op majesteitsschennis en belediging van bevriende staatshoofden te schrappen. SP, GroenLinks en PvdA zijn zeker voor het wetsvoorstel van D66.

PVV en VVD hebben nog geen besluit genomen maar staan er niet per se afwijzend tegenover. Steun van één van deze partijen is nodig voor een meerderheid.

De Kamer spreekt donderdagavond over het voorstel, dat ook de hogere straf op belediging van politici en topbestuurders schrapt. Gewone ambtenaren en rechters blijven wel extra beschermd. Als het verbod op majesteitsschennis vervalt, gaat voor belediging van de koning dezelfde straf gelden als voor belediging van 'gewone' mensen.

Verdeeld
De coalitie is verdeeld. Indiener D66 staat daar tegenover het CDA. Kamerlid Chris van Dam van het CDA wil voorkomen "dat de koning straks zelf op de fiets aangifte moet gaan doen".

De VVD heeft nog geen definitief standpunt. VVD-Kamerlid Sven Koopmans wil dat de koning nog wel enige bescherming houdt.

Symphatiek
Kamerlid Gidi Markuszower van de grootste oppositiepartij PVV noemt het "sympathiek" om "de vrijheid van meningsuiting" uit te breiden. Hij vindt het wel "scheef" dat de koning straks niet meer extra wordt beschermd terwijl aan de positie van rechters niets verandert. Markuszower zal hier vragen over stellen voordat hij definitief beslist.

Mensen die de koning beledigen, riskeren een celstraf van maximaal vijf jaar. D66-Kamerlid Kees Verhoeven kwam in 2016 met een initiatiefwetsvoorstel. Hij vindt het niet van deze tijd dat er een zwaardere straf staat op het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd, dan op het beledigen van anderen.

Kamer neigt naar opheffen majesteitsschennis
Kamer neigt naar opheffen majesteitsschennis (Foto: ANP)

SociOlympics dag 1, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang . Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

De afgelopen dagen reisden vele sporters af naar Pyeongchang, zo ook de eerste FOK!user ooit op de Winterspelen:

En Ronald Mulder had bijna een verstekeling meegenomen:

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Koen Verweij werd daarbij meteen omgedoopt tot mannelijke Barbie:

 

With A Barbie man🤝🤝🤝

Een bericht gedeeld door Hong Zhang (@zhanghong_skater) op6 Feb 2018 om 2:30 (PST)

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

En zo worden de sporters dan verwelkomd in het olympisch dorp:

Goed nieuws! De condooms zijn natuurlijk ook weer:

 

#condom #free #olympics #protection

Een bericht gedeeld door Blake Park (@wanderlustkimchi) op3 Feb 2018 om 5:55 (PST)

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Ook in Pyeongchang werd door de liefhebbers naar de Super Bowl gekeken:

Er was een heuse knuffelsoap in de aanloop naar de Spelen, gelukkig liep het goed af:

Patrick McMillan (Iers alpineskiër) leert freestyleskiën van z'n teamgenoten uit het Ierse freestyleteam en slaagt erin om de rails van het slopestyleparcours te beheersen:

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Zo slapen de Nederlanders:

En ze weer goed herkenbaar met de oranje fietsen:

Het olympisch park ziet er prachtig uit in het donker:

Zo koud is het op dit moment in Zuid-Korea (voor diegene die geen Koreaans kunnen lezen, dit staat er: "Het is Pyeongchang waar het water bevroren is als je water in je tas stopt"):

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Goede zonnebril wel:

Mocht je het Instagram-bericht niet kunnen zien, dan kun je hier klikken om het alsnog te bekijken.

Shaka Zulu vecht mee in Civilization 6

2K Games en Firaxis Games laten weten dat Shaka de Zulu leidt in de uitbreiding Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall. De leider heeft in het echt zijn leger efficienter en dodelijker gemaakt door alles veel beter te organiseren.

In het spel hebben spelers die Shaka Zulu kiezen de Impi, een speciale unit. Deze krijgen een flanking bonus, zijn goedkoper dan andere eenheden uit die eeuw, hebben minder onderhoud nodig en krijgen sneller ervaringspunten. Als leider krijg je de vaardigheid Amabutho. Hiermee mag je als Shaka eerder Corps, huurlingen dus, en Armies vormen dan de andere leiders. Je krijgt ook een extra punten in Base Combat Strength voor dezelfde Corps en Armies.

Rainbow Six volgende week tijdelijk gratis te spelen

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is gratis te spelen tijdens het Free Weekend van 15 tot 18 februari op PlayStation 4, Xbox One en pc via Uplay en Steam. Spelers die de game tijdens het Free Weekend spelen, behouden hun voortgang bij aanschaf van de volledige versie.

De gratis periode is op PlayStation 4 van 15 tot 20 februari, op Xbox One van 15 tot 19 februari en op PC van 15 tot 18 februari. Ubisoft is nog steeds bezig met content voor de game. De eerste content van Year 3 Season 1, Operation Chimera, is vanaf 19 februari beschikbaar op pc via de technical test server (TTS) en lanceert op alle platformen op 6 maart. Het nieuwe coöp-event, Outbreak, is vanaf 20 februari speelbaar op PC via TTS. Outbreak is vervolgens van 6 maart tot en met 3 april beschikbaar op alle platformen.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Crossing Souls-demo op pc en PlayStation 4 uitgebracht

Uitgever Devolver Digital en ontwikkelaar Fourattic hebben een demo uitgebracht voor Crossing Souls op PlayStation 4 en pc. In de demo kun je de eerste paar uur spelen.

Crossing Souls is geïnspireerd op de jaren tachtig. Denk aan de films The Goonies, Gremlins en Back to the Future, waarin de nice-guys de helden zijn. Dit spel heeft dus ook een zooitje nerds als heldenteam. Het speelt zich af in de zomer van 1986. In Californie is een vriendengroep vakantie aan het vieren. In die paar uur leer je de hoofdpersonages Chris, Joe, Charlie, Kevin en Matt kennen, terwijl er bovennatuurlijke gebeurtenissen plaatsvinden. Ze hebben elk andere speel- en vechtstijlen. Je zult soms van personage moeten wisselen om zo puzzels op te lossen of sterkere tegenstanders te kunnen verslaan.

Meer over onze eerste indrukken van het spel kun je in onze preview lezen. Mocht de demo je bevallen: Crossing Souls komt 13 februari uit op pc en PlayStation 4 en gaat €14.99 kosten.

Viviani wint tweede etappe Ronde van Dubai, Groenewegen blijft leider na tweede plek

Elia Viviani heeft de tweede etappe van de Ronde van Dubai gewonnen. De Italiaanse sprinter was na 190 kilometer de snelste in de massasprint. Dylan Groenewegen zou tweede worden, voor Riccardo Minali. Groenewegen behoudt wel de leiderstrui in het algemeen klassement.

Nicolas Edet (Cofidis), Nathan Van Hooydonck (BMC), Yousef Mohamed Mirza (UAE Emirates), Fuwen Xue (Mitchelton-BikeExchange), Charles Planet (Novo Nordisk) en Mohammed Al Mansoori (nationale selectie VAE) zouden vlak na de start wegrijden uit het peloton. De kopgroep zou een maximale voorsprong van vijf minuten bij elkaar fietsen.

In het peloton zou LottoNL-Jumbo in eerste instantie het tempo aangeven, later zouden ook Katusha - Alpecin en Quick-Step Floors komen helpen in de achtervolging op de kopgroep. Edet en Planet hielden het langst vol van de kopgroep, maar op negen kilometer van de streep werden ze teruggepakt door het peloton.

In de massasprint die daarop volgde ging de Italiaan Jakub Mareczko als eerste sprint aan waarna zijn landgenoot Viviani erover ging en naar de zege sprintte. Vanuit de achtergrond kwam Groenewegen nog sterk opzetten, maar kwam te kort voor zijn tweede zege. De Nederlander van LottoNL-Jumbo is nog wel leider in het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van twee seconden op Viviani.

Smoke and Sacrifice laat de wildernis leven

Indie-developer Solar Sail Games heeft vandaag het met de hand getekende Smoke and Sacrifice aangekondigd. Het spel komt ergens in 2018 uit op pc, Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

Je speelt Sachi, een jonge moeder die op zoek is naar haar kind. De game speelt zich af in een duistere fantasiewereld, waar planten en dieren leven en er harde maatschappelijke gebruiken heersen. Smoke and Sacrifice heeft een persoonlijk verhaal en een complex ecosysteem. Wezens paren, broeden en jagen op elkaar en creëren een levende wereld. Door de wildernis in het spel te temmen, kom je verder in het verhaal. Je kunt namelijk het gedrag van de vijandige flora en fauna veranderen. Dat kost je wel resources, waardoor je misschien te weinig materialen hebt om items te maken. De 'smoke' uit de titel is een dodelijke rook dat ook nog uitdagingen oplevert omdat het niet alleen het gedrag van de vijanden, maar ook van je personage aanpast.

Teenage Mutant Ninja Turtles vechten tegen superschurken

Vandaag hebben Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment de eerste gameplay-trailer uitgebracht voor de Teenage Mutant Ninja Turtles in Injustice 2.

In deze trailer zien de spelers alvast hoe de helden als vier verschillende personages spelen dankzij het unieke systeem met aanpasbare uitrustingen van Injustice 2. Voorzien van één van de vier accessoires: zwaard, vechtstok, nunchaku of sai, kunnen de spelers de uitrusting van hun personage veranderen en spelen als Leonardo, Raphael, Donatello of Michelangelo. Alle personages hebben hun eigen verzameling speciale bewegingen en krachten. In de online- en toernooimodus, waar specifieke uitrustingen niet beschikbaar zijn, kun je een Turtle kiezen via het scherm 'Personage selecteren'.

The Teenage Mutant Ninja Turtles zijn vanaf 13 februari verkrijgbaar voor spelers die de Injustice 2 Ultimate Edition, het Injustice 2 Ultimate Pack of Fighter Pack #3 hebben gekocht, en is vanaf 20 februari afzonderlijk verkrijgbaar via de PlayStation Store, Xbox Store, Steam, en Microsoft Store.

Je afzetten in de ruimte met Downward Spiral: Horus Station

Indie-developer 3rd Eye Studios brengt Downward Spiral: Horus Station deze lente uit voor PlayStation 4 en pc, met daarbij optionele ondersteuning voor PlayStation VR, Oculus Touch, HTC Vive en Windows Mixed Reality.

Downward Spiral: Horus Station brengt je in een ruimteschip dat is verlaten door de crew. Jij mag het mysterie oplossen terwijl je door het Horus Station navigeert. Je zult puzzels, maar ook tegenstanders te slim af moeten zijn. Er zijn geen militaire wapens te vinden, je moet het doen met de gereedschappen en dergelijke die je vindt in het station. Het verhaal wordt gebracht zonder cutscenes, voice-overs of dialogen, je mag het allemaal zelf gaan interpreteren. De muziek is geschreven door de frontman van HIM, Ville Valo.

Bewegen doe je niet door wat met je analoge pookje te stoeien, maar je moet je daadwerkelijk afzetten tegen objecten of gebruikmaken van thrusters. Co-op en versus-multiplayer worden ondersteund. Morgen verschijnt er een interview met de heren van Downard Spiral: Horus Station om wat meer over het spel te weten te komen.

Vos wint veldrit in Maldegem

Marianne Vos heeft woensdag de Parkcross in het Belgische Maldegem gewonnen. De veldrijdster versloeg haar landgenote Annemarie Worst en Laura Verdonschot. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door Laurens Sweeck. David van der Poel werd tweede.

Na een teleurstellend verlopen WK waarbij Vos slechts achttiende werd nam de Brabantse woensdag enigszins sportief revanche. Op het snelle parcours was de zevenvoudig wereldkampioene solo weggereden en halverwege de wedstrijd had ze een ruime voorsprong. In de strijd voor de tweede plaats versloeg Worst de Belgische Verdonschot. Wereldkampioene Sanne Cant werd pas zevende.

Bij de mannen stond Wout van Aert niet aan de start. De kersverse wereldkampioen is momenteel op vakantie in warmere oorden. Mathieu van der Poel stond wel ingeschreven maar had zich vanwege ziekte afgemeld. Door het snelle parcours bleef lange tijd een grote groep bij elkaar. Vier ronden voor het einde wist Sweeck toch weg te rijden. De renner van ERA-Circus nam een voorsprong en kwam solo over de finish. Van der Poel versloeg in de sprint voor de tweede plaats Tim Merlier.

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Laura Verdonschot (BEL)
4. Katie Compton (USA)
5. Maud Kaptheijns (NED)
6. Loes Sels (BEL)
7. Sanne Cant (BEL)
8. Manon Bakker (NED)
9. Alice Maria Arzuffi (ITA)
10. Kim van de Steene (BEL)

Uitslag mannen
1. Laurens Sweeck (BEL)
2. David van der Poel (NED)
3. Tim Merlier (BEL)
4. Tom Meeusen (BEL)
5. Toon Aerts (BEL)
6. Dieter Vanthourenhout (BEL)
7. Lars van der Haar (NED)
8. Quinten Hermans (BEL)
9. Daan Soete (BEL)
10. Felipe Orts (SPA)

New York Pizza is fastfood

New York Pizza is en blijft een fastfoodrestaurant, dus mag de keten geen filiaal openen in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. De Raad van State verklaarde het beroep dat New York Pizza tegen een eerder besluit had aangetekend ongegrond.

De gemeente vindt dat er geen ruimte is voor een fastfoodgelegenheid en weigerde de omgevingsvergunning voor het wijzigen van de gevel van het pand en het plaatsen van reclame-uitingen. Omdat een pizza nu eenmaal snel klaargemaakt kan worden en vanwege het gegeven dat een dergelijk filiaal verdere overlast kan veroorzaken in een toch al drukke buurt, ging de rechter eerder mee in het bezwaar van de gemeente tegen de komst van een filiaal.

New York Pizza zei eerder dat de uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben voor pizzeria's en het verlenen van horecavergunningen in de hoofdstad. Verder wees de keten erop dat het filiaal dat zij in de Ferdinand Bolstraat voor ogen hadden, een wat luxer restaurant van de keten betreft.

Geen New York Pizza op Ferdinand Bolstraat
Geen New York Pizza op Ferdinand Bolstraat (Foto: ANP)

Van Bronckhorst geeft toe: "Zou het nu anders doen"

Giovanni van Bronckhorst kreeg veel kritiek te horen toen hij tegen VVV-Venlo (1-0 verlies) Nicolai Jörgensen wisselde voor Robin van Persie.

Veel supporters hadden liever gezien dat Feyenoord in de slotfase met zowel Jörgensen als Van Persie voorin was gaan spelen. "Ja, ik zou dat nu anders hebben gedaan. Maar dat zeg ik in de wetenschap dat het niet uitpakte zoals gehoopt. Met informatie van achteraf en die had ik niet toen ik wisselde", zei Van Bronckhorst woensdag op de persconferentie voor het thuisduel met FC Groningen (donderdag).

In Venlo bracht Gio eerder al Jean-Paul Boëtius binnen de lijnen voor Sam Larsson. "Larsson zat in Venlo totaal niet in de wedstrijd. Jörgensen speelde ook niet goed, kreeg ook geen kansen. Dan moet je kiezen", aldus de coach. "Ik had Van Persie achter de spitsen kunnen zetten. Of Jörgensen achter Van Persie. Maar dan had ik Jens Toornstra moeten wisselen en dat was toch echt onze gevaarlijkste speler in Venlo."

Na het inbrengen van Van Persie kreeg Feyenoord in de slotfase een strafschop tegen, waardoor VVV-Venlo met 1-0 won. De Rotterdammers staan nu vijfde in de Eredivisie, negentien punten achter koploper PSV. Groningen, de tegenstander van donderdagavond, is de huidige nummer dertien.

Van Bronckhorst geeft toe: "Zou het nu anders doen" (Pro Shots / Kay Int Veen)
Van Bronckhorst geeft toe: "Zou het nu anders doen" (Pro Shots / Kay Int Veen)

FOK!'s olympische Nostradamus: wie is de grootste kenner?

De Olympische Spelen staan voor de deur en ook op het FOK!forum heeft dat natuurlijk de nodige gevolgen. Zo is er een heel subforum, Olympische Winterspelen, waar alles besproken kan worden: van het rodelen tot het schaatsen, en van het curling tot de mooiste deelneemsters.

Een ander steevast terugkerend onderdeel is onze eigen Nostradamus, waar een ieder zich kan laten kronen tot de grootste olympische kenner van FOK!. Het topic waar gediscussieerd wordt en waar je je vragen kunt stellen is hier te vinden, maar de opzet is simpel: beantwoordt vragen zo goed mogelijk, en na afloop wordt er iemand uitgeroepen tot winnaar. 

De vragen zijn te vinden in dit topic, en dat is dan ook waar je je antwoorden kunt posten. Post daar ook alleen de antwoorden, andere zaken kunnen in het discussietopic terecht. Alle algemene vragen moeten voor vrijdagavond 23.59 uur beantwoord zijn, voor de dagvragen geldt dat ze om 23.59 uur op de dag voor de betreffende vragen ingeleverd dienen te zijn.

Op het prijzenlijstje vinden we onder meer eeuwige roem, glorie en een als waardering. Veel plezier!

'Eerste Britten hadden donkere huid'

Wetenschappers zijn erin geslaagd het genoom te decoderen van het oudste complete menselijke skelet van Groot-Brittannië. Het bleek dat de 10.000 jaar oude oermens geen bleke huid en lichtgekleurd haar had zoals lang is aangenomen. Blauwe ogen had-ie wel, maar ook een 'zeer donkerbruine tot zwarte huid' en donker krullend haar, meldt The Guardian.

De zogeheten Cheddar Man werd meer dan een eeuw geleden gevonden tussen Bristol en Glastonbury. Hij behoort tot de eerste groep homo sapiens die over Doggerland, wat later de Noordzee werd, in het huidige Groot-Brittannië arriveerde.

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat genen voor een lichtere huidskleur veel later prominent werden in Europese populaties. Die verandering zou het gevolg zijn van een reeks mutaties, waarvan sommige overigens al plaatshadden voordat de moderne mens Afrika uittrok.

De dna-analyse kon worden uitgevoerd door een klein gaatje in de schedel van het skelet te boren. Met de zo verkregen paar milligram botpoeder kon het genoom worden opgesteld. Geschat wordt dat circa tien procent van de huidige Britse bleekgezichten afstamt van de groep waartoe Cheddar Man behoorde.

Jessica Jones heeft het nog steeds niet makkelijk in nieuwe trailer

Over een maand verschijnt het tweede seizoen van Jessica Jones, wat betekent dat we langzaam meer promotie kunnen gaan verwachten. Vandaag gaf Netflix een nieuwe trailer vrij, met daarin weinig hints naar de verhaallijn, en vooral veel indrukken van Jessica's situatie.

Het zal weinigen verbazen dat Jessica (Krysten Ritter), die vorig jaar ook in The Defenders te zien was, nog steeds niet met iedereen geweldig op kan schieten. De trailer belooft dat het seizoen dieper in de oorsprong van haar super-sterkte duikt en hint naar een mogelijke sidekick voor de super-sleuth.

Jessica Jones 2 is te zien vanaf 8 maart, oftewel International Women’s Day, bij Netflix.

ADO en Groenendijk kijken omhoog: "Meedoen om die plaatsen"

ADO Den Haag staat keurig tiende en de ploeg kan de play-offs nog halen. Coach Alfons Groenendijk wil echter realistisch blijven.

Bij winst op Vitesse (donderdag om 18:30 uur) stijgt ADO in elk geval één plaats en komt plek acht dus weer iets dichterbij. De nummer acht mag aan het einde van het seizoen play-offs spelen voor een Europees ticket. "Natuurlijk willen wij meedoen om die plaatsen", vertelt Groenendijk aan Voetbal International.

"Ik hoor en lees weleens wat, dat we voor Europees voetbal moeten gaan. We moeten wel reëel blijven", gaat de trainer verder. "De verwachtingen moeten dat ook zijn. We hebben een ploeg die niet heel veel beter is dan de ploegen in het rechterrijtje. We moeten elke wedstrijd alles geven."

Groenendijk ziet dat de goede resultaten ook van invloed zijn op de houding van de tegenstanders. "Je merkt dat clubs met meer ontzag naar Den Haag komen." De oud-speler van onder meer Ajax en Manchester City ging precies een jaar geleden bij ADO Den Haag aan de slag. "Toen waren we degradatiekandidaat. Nu staan we in de middenmoot. Er is veel veranderd."

Lenovo roept laptops terug om brandgevaar

Computerfabrikant Lenovo roept enkele honderdduizenden laptops terug. Het gaat om het model ThinkPad X1 Carbon 5th Generation. Daarvan zijn in Nederland bijna 3600 stuks verkocht. In de laptops kan een schroefje loszitten. Als dat de batterij beschadigt, kan de batterij oververhit raken.

Dat is tot nu toe bij drie laptops gebeurd. Bij oververhitting zou de laptop ook in brand kunnen vliegen, maar daar zijn nog geen meldingen van.

Het gaat om laptops die tussen december 2016 en oktober 2017 zijn gemaakt. Op de site van Lenovo kunnen mensen zien of hun laptop ook wordt teruggeroepen. Als dat zo is, wordt het apparaat gratis gerepareerd.

Lenovo roept laptops terug om brandgevaar
Lenovo roept laptops terug om brandgevaar (Foto: ANP)

EU-parlement wil opvolger Juncker bepalen

Het Europees Parlement zal niet instemmen met de benoeming van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie als de kandidaat hiervoor niet is voorgedragen door de fracties in het parlement. Dat heeft een meerderheid van het EU-parlement in een resolutie bepaald.

Het parlement wil het systeem van zogenoemde Spitzenkandidaten veiligstellen voor de Europese verkiezingen in 2019. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2014 wezen de Europese fracties elk een eigen 'topkandidaat' aan die bij verkiezingswinst automatisch de baas van het dagelijks bestuur van de EU moest worden. Zo werd Jean-Claude Juncker, de kandidaat van de Europese Volkspartij, de eerste commissievoorzitter via dit systeem.

Een groot aantal lidstaten, waaronder Nederland, is tegen die procedure. Juncker voorspelde dinsdag in Straatsburg een conflict tussen de Europese regeringen en het EU-parlement over zijn opvolging in 2019. Vroeger onderhandelden de EU-leiders maandenlang in achterkamertjes over wie de topbaan kreeg.

Mijlpaal
"Het systeem met de Spitzenkandidaten is een mijlpaal voor een democratischer en politieker Europa", zei parlementsvoorzitter Antonio Tajani na afloop van de stemming. "We moeten daar niet vanaf. We moeten Europa en de instellingen dichter bij de burgers brengen, en ze betrekken bij de besluiten die hun toekomst meebepalen."

EU-parlementariër Paul Tang (PvdA): "Met een kandidaat die bij verkiezingswinst de voorzitter van de Europese Commissie wordt, weet de kiezer waar hij aan toe is. Dat is democratische vooruitgang."

Het parlement stemde er ook mee in dat de fracties een zittende EU-commissaris kunnen aanwijzen als hun kandidaat om Juncker op te volgen, zonder dat die eerst op onbetaald verlof moet. Verkiesbare commissarissen mogen geen middelen van de Europese Commissie gebruiken voor verkiezingscampagnes. Van Juncker wordt geëist dat hij maatregelen treft om te zorgen dat verkiesbare commissarissen regels voor onafhankelijkheid en integriteit naleven.

EU-parlement wil opvolger Juncker bepalen
EU-parlement wil opvolger Juncker bepalen (Foto: ANP)

Cryptomunten weer flink duurder

Net als de beurzen zitten ook cryptomunten weer in de lift, na de scherpe dalingen van de afgelopen dagen. De bitcoin stond woensdagmiddag volgens Coinmarketcap een kwart hoger dan een dag eerder, ruim boven de 8200 dollar.

Andere valuta zoals ethereum, ripple en cardano werden in een etmaal tijd eveneens flink duurder. Neo spande de kroon met een waardestijging van meer dan 50 procent. De handel werd mogelijk ondersteund door bemoedigende woorden van Amerikaanse toezichthouders. Die willen wel meer toezicht op de beurzen en de handel in de munten, maar kwamen vooralsnog niet met maatregelen.

Cryptomunten weer flink duurder
Cryptomunten weer flink duurder (Foto: ANP)

Brussel voorspelt sterkere groei in Nederland

De economie in de EU groeit dit jaar harder dan verwacht, ook in Nederland. De Europese Commissie stelt haar prognoses dan ook naar boven bij, onder meer vanwege de verbeterde arbeidsmarkt en het verdere vertrouwen van consumenten in de economie. Ze schat een "forse groei" in 2018 in Nederland van 2,9 procent terwijl ze in november nog van 2,7 procent uitging.

Het Nederlandse percentage ligt flink boven de 2,3 die Brussel voorspelt voor 2018 voor zowel de hele EU als alleen de eurozone. In november raamde de commissie die groei nog op 2,1 procent.

Ook de verwachtingen over vorig jaar worden overtroffen, denkt de commissie. De groei in 2017 in de EU schat ze nu op 2,4 procent, blijkt uit nieuwe cijfers die woensdag zijn gepresenteerd. In november ging Brussel uit van 2,2 procent voor de eurozone en 2,3 procent voor de hele EU. Het verwachte groeipercentage voor Nederland over 2017 verandert met 3,2 niet.

De vooruitzichten voor de inflatie de komende jaren noemt de commissie 'ingetogen' maar in 2019 zal de verwachte inflatie in Nederland met 2,3 procent wel fors hoger zijn dan de gemiddelde inflatie in de eurozone van 1,6 procent. Hogere lonen in Nederland zullen leiden tot hogere prijzen voor diensten. Olieprijsstijgingen zullen de binnenlandse energieprijzen opdrijven. De commissie verwacht dat de inflatie in Nederland dit jaar naar 1,6 procent oploopt (van 1,3 in 2017) en dan versnelt tot 2,3 procent in 2019.

Blakende gezondheid
Volgens EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) verkeert de EU in "blakende gezondheid". ,,De eurolanden kunnen zich verheugen in groeicijfers die ongezien zijn sinds de financiële crisis. Werkloosheid en overheidstekorten blijven dalen en de investeringen nemen eindelijk op een zinvolle manier toe." De commissie waarschuwt wel voor mogelijke negatieve effecten door de onzekere uitkomst van de onderhandelingen over het vertrek van de Britten uit de EU.

In 2019 neemt de economische groeispurt in de EU ook weer enigszins af tot 2 procent, verwacht Brussel. Maar dat is wel een procentpunt meer dan de prognose in november.

Brussel voorspelt sterkere groei in Nederland
Brussel voorspelt sterkere groei in Nederland (Foto: ANP)

'Napoli klaar voor juridische strijd met Younes'

De afgeketste transfer van Amin Younes naar Napoli resulteert in een slepende juridische strijd als hij komende zomer niet alsnog naar Napels komt.

Dat beweert Tuttosport. De koploper van Italië is naar verluidt in het bezit van een vijfjarig contract voor Younes, inclusief handtekening van de Duitser. Die verbintenis gaat komende zomer in. Mocht Younes dan niet alsnog naar Napoli komen dan zou er een juridische strijd kunnen losbarsten. Als hij wel komt, wil de club hem mogelijk meteen verkopen.

Amin Younes leek vorige maand Ajax in te ruilen voor Napoli. Door familieomstandigheden ketste de transfer echter vlak voor de deadline af. "Of ik komende zomer wél naar Napoli ga, weet ik nog niet, dus dat kan ik je nu niet vertellen. Het gaat er nu om kampioen te worden met Ajax", vertelde hij deze week in De Telegraaf.

Volgens de 24-jarige vleugelaanvaller ging de deal 'om persoonlijke redenen' niet door. "Er is een aantal dingen gebeurd, maar daar wil ik niet over praten." Over zijn toekomst was Younes onduidelijk; hij wilde niet zeggen of hij wellicht zijn contract bij Ajax wil verlengen. "Dat weet ik nog niet. Maar ik kan niks uitsluiten."

Haase onderuit in eerste ronde Sofia

Tennisser Robin Haase heeft het Daviscupweekend tegen Frankrijk niet goed verteerd. De Nederlander (ATP-42) was in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Sofia niet opgewassen tegen de Roemeen Marius Copil: 6-7 (5) en 4-6.

Copil was de bovenliggende partij in Bulgarije. De Roemeen kwam tot twaalf aces en Haase kon geen enkele grip op de service van zijn tegenstander krijgen. In de eerste set werd het nog een tiebreak, maar in de tweede werd een breakpoint Haase fataal.

Gouweleeuw: "Soms heb ik het gevoel dat ik niet serieus genomen word"

Jeffrey Gouweleeuw heeft het idee dat het niveau van Augsburg in de Bundesliga onderschat wordt in Nederland.

De 26-jarige centrale verdediger stapte in januari 2016 over van sc Heerenveen naar Augsburg, waar hij direct een basisspeler werd. Hij kwam tot dusver tot 51 wedstrijden en twee doelpunten en twee assists.

"Nederlanders onderschatten het niveau van Augsburg", vertelt Gouweleeuw in gesprek met de NOS. "Dit is gewoon echt een veel hoger niveau dan mijn vorige clubs. AZ staat nu derde, maar wij doen zeker niet onder voor ze. Sterker nog: wij zijn beter. In Nederland is er niet veel respect voor een club als Augsburg. Dat komt ook omdat ze de club niet echt kennen. Als ik goed presteer, krijg ik te horen dat het maar bij Augsburg is. Dat stoort me."

Gouweleeuw hoopt niet dat de huidige nummer zeven van de Bundesliga niet zijn plafond is. "Een stap naar een betere club in Duitsland zou mooi zijn in de toekomst. Of naar de Premier League. Maar ik plan niet, voorlopig zit ik hier prima. Ik verwacht niet dat Ajax, PSV of Feyenoord belt. En het niveau is hier hoger, ook financieel. Wat dat betreft zijn Nederlandse clubs niet eens interessant nu."

Ronald Koeman werd dinsdag aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal en de verdediger hoopt ooit een oproep te krijgen, iets wat in het verleden nog nooit gebeurd is. "Soms heb ik het gevoel dat ik niet serieus genomen word. Spelers die een paar goede wedstrijden in de Eredivisie spelen, krijgen eerder een kans dan jongens die wekelijks spelen in de beste competities ter wereld. Het lijkt alsof er geen respect is voor kleinere clubs zoals Augsburg."

"Of ik bij Oranje hoor? Dat weet ik niet. Maar ik speel altijd en ik presteer, dus zou je kunnen zeggen dat ik in ieder geval een kans moet krijgen. Of ik me staande houd, zal dan moeten blijken. Maar daar heb ik wel een kans voor nodig."

Temptation-Alex veroordeeld voor gevecht

Realityster Alex M. uit Breda moet de cel in. De 27-jarige hunk, die vorig jaar te zien was in het Vlaams-Nederlandse programma Temptation Island, is veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel omdat hij een man in Roeselare twee gebroken ribben heeft geschopt, meldt persbureau Belga.

Het Openbaar Ministerie in België verwijt de Brabander vooral zijn opvliegende karakter. Uit camerabeelden blijkt dat M. eerder die avond al bijna in een handgemeen belandde tijdens een meningsverschil over een pet.

M. kreeg begin maart 2017 tijdens een avondje stappen ruzie met een andere man omdat een shoarmazaak waar ze naar zochten gesloten was. Alex had honger en werd boos toen een stapgenoot hem verbood achter de stuur van zijn auto te kruipen.

Het slachtoffer is tevens gemeenteraadslid in Roeselare. Hij wist tijdens het gevecht zijn auto in te kruipen en weg te komen. Maas was die avond uit met andere Temptation Island-deelnemers Danyla, Ken en Lise.

Temptation-Alex veroordeeld voor gevecht
Temptation-Alex veroordeeld voor gevecht (Foto: BuzzE)

Zestien maanden gevangenisstraf voor Alexis Sánchez

Alexis Sánchez is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien maanden vanwege belastingontduiking als speler van Barcelona.

De aanvaller van Manchester United werd ervan beschuldigd de schatkist tussen 2012 en 2013 voor één miljoen euro te hebben bedrogen. De Chileen heeft zijn straf geaccepteerd.

Ondanks het vonnis zal de Chileen niet achter de tralies verdwijnen omdat het zijn eerste aanklacht was en de straf korter dan twee jaar is.

Sánchez is de volgende voetbalspeler die door de Spaanse justitie wordt bestraft wegens het ontduiken van belastingen. Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, José Mourinho en Ricardo Carvalho werden eerder al beschuldigd.

Messi slaagde erin om zijn gevangenisstraf van 21 maanden in te wisselen voor een boete van 250.000 euro, terwijl Mourinho ook een boete moest betalen. Carvalho kreeg een boete en een straf van zeven maanden. Ronaldo, beschuldigd tot het betalen van 14,7 miljoen euro, heeft zijn onschuld in een nog lopende zaak betwist.

Amsterdam wil aansluiten bij aangifte tabak

De gemeente Amsterdam steunt de aangifte van advocaat Benedicte Ficq tegen de tabaksindustrie en bekijkt of het juridisch mogelijk is zich bij die aangifte aan te sluiten. Wethouder Eric van der Burg (zorg) wil daarmee een statement maken, zegt hij: ,,We zijn al jaren hard bezig een rookvrij Amsterdam te realiseren. Het ondersteunen van de aangifte tegen de tabaksindustrie past in deze lijn."

Verschillende ziekenhuizen en verslavingsinstellingen hebben zich al eerder aangesloten. Ficq deed de aangifte in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten. Volgens haar heeft de sigarettenindustrie een misdadig oogmerk.

Het Openbaar Ministerie kan nog niet zeggen of de aangifte leidt tot een strafzaak.

Amsterdam wil aansluiten bij aangifte tabak
Amsterdam wil aansluiten bij aangifte tabak (Foto: ANP)

Taekwondoka Klemas (19) overleden na hartstilstand

De Litouwse taekwondoka Aurimas Klemas is overleden. Na de US Open in Las Vegas kreeg de talentvolle sporter een hartaanval, waar hij nog voor hij in het ziekenhuis arriveerde aan overleed. Klemas werd slechts 19 jaar.

De jonge Litouwer, 55e van de wereld in de olympische klasse tot 80kg, vocht in Las Vegas in de klasse tot 74kg, waarin hij vorig jaar de US Open won. Nadat hij in de kwartfinales was uitgeschakeld keerde hij terug naar het hotel, maar daar ging het fout. Klemas kreeg last van de borststreek, werd behandeld door paramedici en was naar verluidt binnen vijf minuten overleden.

Over de oorzaak van de hartstilstand is officieel nog niks naar buiten gekomen, maar bronnen rondom het toernooi spreken van te snel gewichtsverlies om onder de 74 kilogram uit te komen. Klemas werd door de Litouwse bond klaargestoomd om in 2020 mee te doen aan de Olympische Spelen, vanwege zijn sterke resultaten in zijn eerste toernooien als volwassene. 

Deep Sixed dumpt je in de ruimte

In de verre toekomst moet de ruimte verkend worden, maar wel op een zo goedkoop mogelijke manier. Daarom dumpen ze gevangenen in krakkemikkige schepen in een onbekend gebied met de opdracht deze in kaart te brengen. Natuurlijk ben jij zo iemand met deze bijzondere taakstraf en ben je erg gemotiveerd te blijven leven.

De point-and-click survivalgame Deep Sixed maakt het je niet makkelijk. Het schip kan overal te allen tijde spontaan een defect oplopen, maar niets wordt vanzelf weer gerepareerd. Er zijn rare beesten in de ruimte die je kunnen aanvallen. Je kan ervoor kiezen deze overhoop te knallen of te bestuderen. Natuurlijk zijn er ook hier en daar grondstoffen te vinden. Je kameraad is een AI met kuren, dus je hebt een vorm van aanspraak.

Deep Sixed komt 12 februari uit voor pc (Windows, Linux en macOS).

Deep Sixed - wapen

Deep Sixed - cockpit

Oost-Timorese skiër wil land weer trots maken op Winterspelen

Vier jaar geleden zorgde skiër Yohan Gonçalves Goutt ervoor dat Oost-Timor haar debuut kon maken op de Olympische Winterspelen. Hij eindigde er als 43e op de slalom, maar thuis werd hij als winnaar onthaald.

"Ik was er zo trots op dat ik werd onthaald als kampioen, ook al had ik geen medaille gewonnen", aldus de nu 23-jarige Goutt. "Ik had niet verwacht dat er zoveel aandacht zo zijn thuis, er stonden mensen op het vliegveld te wachten, van fans tot ministers en van andere afgevaardigden tot Miss Timor!"

Goutt is ook in Pyeongchang weer van de partij en hij hoopt dat het zijn land weer goed kan doen. "Mijn doel is om mijn land aan de wereld te laten zien, hoewel ik natuurlijk ook keihard getraind heb om zo goed mogelijk te skiën. Na Sochi waren er zoveel mensen die iets wilden: naar Oost-Timor als toerist, investeren in Oost-Timor, mensen die er wilden werken...het hield niet op", zegt hij trots.

"Mensen in Oost-Timor kennen mij niet echt vanwege het skiën, ze kennen mij als die vent die met de Oost-Timorese vlag naar de Olympische Spelen ging." Men moet nog even wachten op hun held - buiten de openingsceremonie van vrijdag natuurlijk - want op 22 februari staat Goutt's enige onderdeel op het programma, de slalom.

Wehrlein keert terug met Mercedes in het DTM

Na twee seizoenen Formule 1 keert Pascal Wehrlein terug naar de Deutsche Tourenwagen Masters. De 23-jarige coureur was ook al actief in het DTM van 2013 tot en met 2015. In dat laatste seizoen werd de Duitser kampioen.

In dienst van AMG Mercedes werd Wehrlein in 2015 de jongste DTM-kampioen in de historie van het prestigieuze kampioenschap. Daarna maakte hij de overstap naar de Formule 1, eerst een jaar bij Manor Racing en afgelopen seizoen bij Sauber. Nu keert Wehrlein terug op het oude nest in het DTM.

Pascal Wehrlein: “Ik heb geweldige herinneringen aan het DTM, natuurlijk vanwege het winnen van de titel in 2015 maar ook vanwege de sterke team spirit en ervaringen met de jongens. Ik heb het DTM nauwlettend gevolgd tijdens mijn tijd in Formule 1 en heb zelfs enkele races bezocht om het team te bezoeken en te steunen. Er is een hoop veranderd sinds mijn titel in 2015 maar ik hou van uitdagingen en kan niet wachten om de nieuwe auto voor de eerst uit te proberen. De eerste testen kunnen niet snel genoeg komen.”

De overige coureurs van AMG Mercedes zijn de Oostenrijker Lucas Auer, Zwitser Edoardo Mortara en de Britten Gary Paffett en Paul di Resta. Robert Wickens en Maro Engel hebben het team verlaten. De Canadees Wickens heeft de overstap gemaakt naar de IndyCar Series. Engel zal zich dit seizoen concentreren op Formule E en GT-racerij met Mercedes.

Wehrlein keert terug met Mercedes in het DTM (Pro Shots / Action Images)
Wehrlein keert terug met Mercedes in het DTM (Pro Shots / Action Images)

Skiër Odermatt schrijft historie op WK junioren

De beste alpineskiërs van de wereld maken zich op voor de Olympische Spelen, maar de jonge generatie heeft ondertussen haar eigen doel: het WK junioren is in volle gang in het Zwitserse Davos en daar heeft één jongeman een puik stukje historie geschreven.

De 20-jarige Odermatt liet met goud op de reuzenslalom en brons op de super-G twee jaar geleden op het WK junioren in Sochi al zien een van de besten junioren ter wereld te zijn, maar voor eigen publiek kwam het er pas echt helemaal uit in zijn laatste juniorenjaar.

Odermatt begon met goud op de afdaling, wel met minieme voorsprong: 0,02 seconden op Sam Mulligan uit Canada en 0,03 tellen op landgenoot Lars Rösti. Op de super-G was er vervolgens ook goud, waarna Odermatt met zijn teamgenoten eveneens goud pakte in het team event.

Het was tijd voor de alpinecombinatie en ook daar was het megatalent niet te kloppen. Daar bleef het zelfs nog niet bij: op de reuzenslalom, zijn laatste onderdeel, was Odermatt weer de beste en dus won hij maar liefst vijf gouden medailles.

Nooit eerder won een skiër vijf keer goud op een WK voor junioren. Landgenoot Daniel Albrecht pakte in 2003 drie keer goud en één keer zilver, Henrik Kristoffersen uit Noorwegen won verdeeld over meerdere WK's zes gouden medailles bij de junioren.

Odermatt op weg naar zijn vijfde gouden medaille (Bron: YouTube)

Half miljoen euro en telmachine in 'safe house'

In de strijd tegen misdaad en het daarmee verdiende geld sloegen Rotterdamse agenten maandag weer een mooie slag. De woning die ze binnen gingen leek meer een geldtransportbedrijf annex groothandel in dure kleding en juwelen.

Een gezonde dosis nieuwsgierigheid bracht agenten naar een woning aan de Boezemkade. Mogelijk betrof het een safe house (panden waar geld wordt bewaard of verdovende middelen worden opgeslagen, bewerkt en verhandeld.) De nieuwsgierigheid bleek terecht: zo vonden agenten een vuurwapen en een houder met patronen. Ook troffen ze een geldtelmachine aan. Niet iets om standaard in huis te hebben, maar in dit geval geen wonder: vier grote bol staande boodschappentassen bleken zo’n 620.000 euro aan contanten te bevatten.

Behalve het geld werden er ook andere dingen aangetroffen: van een 75”-tv tot drie horloges die, wanneer echt, een aanschafprijs van boven de 10.000 euro per stuk hebben. Maar bijvoorbeeld ook vier paar schoenen (rond de 500 euro per paar en met de prijsstickers er nog op) of twee riemen (van zo’n 350 euro per stuk).

Half miljoen euro en telmachine in 'safe house' (Foto: Politie.nl)
Half miljoen euro en telmachine in 'safe house' (Foto: Politie.nl)

NAM blijft aansprakelijk voor gasschade Groningen

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) hebben vandaag een overeenkomst gesloten over de financiering van het nieuwe protocol voor de afhandeling van schade als gevolg van de gaswinning in Groningen.

Met het nieuwe protocol wordt de schadeafhandeling voortaan publiekrechtelijk georganiseerd. De overheid keert de schadevergoeding uit en verhaalt de kosten op de NAM die aansprakelijk blijft voor de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen.

Met de overeenkomst wordt de financiële dekking van de schade-uitkeringen door de NAM geregeld. Om de onafhankelijkheid van de Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen te verzekeren, zal de overheid de kosten met betrekking tot de leden en huisvesting van de commissie voor haar rekening nemen.

LottoNL-Jumbo wil opleidingsploeg in 2019

Wielerploeg Team LottoNL-Jumbo wil volgend jaar van start gaan met een eigen opleidingsploeg. De wielerploeg ziet het als taak om jonge renners klaar te stomen voor het professionele wielrennen.

De nieuwe opleidingsploeg moet eenzelfde opzet krijgen als het Rabobank Development Team in het verleden. Na het stoppen van Rabobank als hoofdsponsor werd dat team eind 2016 opgeheven. Diverse Nederlandse renners zoals Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Robert Gesink, Wilco Kelderman en Dylan van Baarle hebben via het Rabobank Development Team de overstap gemaakt naar de profs.

Het contract met hoofdsponsoren Lotto en Jumbo loopt op het einde van dit seizoen af maar algemeen directeur Richard Plugge is positief dat beide bedrijven het contract verlengen.

Richard Plugge, algemeen directeur Team LottoNL-Jumbo: “We zijn druk bezig met het opzetten van een jeugdplan, een onderdeel daarvan is een opleidingsploeg, hopelijk kunnen we dit op 1 januari uitrollen. Het ziet er goed uit, onze sponsors zijn tevreden en ik heb er alle vertrouwen in dat we in 2019 verder gaan.”

Norovirus komt dichter bij olympische sporters

Het norovirus dat rondwaart in Pyeongchang lijkt dichter bij de olympische sporters te komen. Eerder in de week werden 1200 beveiligers voorlopig naar huis gestuurd nadat ruim dertig van hen ziek werden. Woensdag kwam naar buiten dat ook het eerste team getroffen is.

Ole Morten Iversen, langlaufcoach van het sterke Zweedse damesteam, ligt in het olympisch dorp in isolatie met vermoedelijk het norovirus. "We staan op scherp, Ole is in een andere accomodatie ondergebracht, alleen", aldus teamarts Per Andersson in Zweedse media. "Hij is wel een paar dagen uitgeschakeld."

Iversen is de coach van Stina Nilsson, een van de Zweedse favorietes voor eremetaal in het langlaufen. Nilsson, Charlotte Kalla, Anna Haag en Ebba Andersson hopen zaterdag in de skiatlon een gooi te doen naar olympische medailles, mits men gezond weet te blijven. Die wedstrijd, 7,5 kilometer klassiek gevolgd door 7,5 kilometer vrije stijl, begint zaterdag om 08.15 uur Nederlandse tijd.

Leden Kings Syndicate aangehouden om wapen- en drugshandel

In een onderzoek naar grootschalige vuurwapenhandel hielden leden van het arrestatieteam de afgelopen weken zeven mannen aan. Twee van hen staan bij de politie bekend als leden van motorclub Kings Syndicate en worden verdacht van bezit en handel in vuurwapens. In tien doorzochte panden in Dordrecht, Breda en Rotterdam werden o.a. onderdelen van vuurwapens, drugs en munitie aangetroffen.

Het onderzoek startte in augustus 2017 na een tip over handel in vuurwapens. Allereerst bracht het team de afnemers in kaart om zo meer informatie te krijgen over de handel. Waar haalden ze de vuurwapens vandaan, hoe leggen ze met elkaar contact en wat gebeurt met de wapens? Zo werden meerdere klanten die vuurwapens kochten aangehouden. Bij hen vond de politie acht vuurwapens, twee tasers, een geluiddemper, 280 patronen en 30.000 euro cash. Dit alles werd in beslag genomen.

Vervolgens ging het team door naar de handelaren. De rechercheurs kwamen erachter dat er zeven mannen betrokken waren bij de handel en dat twee van hen ook nog eens lid waren van motorclub Kings Syndicate. De Dordtenaren van 24, 26, 38 en 49 jaar, twee Rotterdammers van 27 en 37 jaar en een 40-jarige man uit Breda, werden bij afzonderlijke acties op 23 januari en 5 en 6 februari aangehouden. Zij zitten allemaal nog steeds vast.

Bij de acties doorzocht de politie tien panden. Daar werden een vuurwapen, onderdelen van vuurwapens, drie dozen munitie, gebruikshoeveelheden drugs en een gasalarmpistool aangetroffen en in beslag genomen. Van een gasalarmpistool is bekend dat het omgebouwd kan worden tot een echt vuurwapen. De politie en het Openbaar Ministerie zetten het onderzoek voort.

Een vuurwapen (Foto: Politie.nl)
Een vuurwapen (Foto: Politie.nl)

Geen nieuwe olympische sporten in 2022

Er zullen definitief geen nieuwe sporten worden toegevoegd aan het programma van de Olympische Winterspelen in 2022 in Beijing. Dat zegt Juan Antonio Samaranch, coördinator tussen het Internationaal Olympisch Comité en de organisatie van Beijing 2022.

"Beijing heeft niet om nieuwe sporten gevraagd. Daar zijn we blij mee en wij zullen geen voorstel indienen", aldus Samaranch tijdens de IOC-sessie in Pyeongchang. Er zijn op het moment drie internationale wintersportbonden die volledig door het IOC erkend zijn, maar waarvan de sporten niet olympisch zijn. Het gaat daarbij om de bonden voor bandy, ijsklimmen en alpinisme, ook wel bekend als ski mountaineering.

Met name die laatste bond had gehoopt dat de sport over vier jaar op de Spelen te zien zou zijn, maar dat zit er dus niet in. Wel lijkt het zeer waarschijnlijk dat nieuwe onderdelen op het programma geplaatst zullen worden, met onder meer de teamsprint in het schaatsen en de single mixed estafette in het biatlon als grote kandidaten, net als de noordse combinatie voor vrouwen - ondanks het feit dat er pas dit seizoen voor het eerst serieuze internationale wedstrijden voor vrouwen gehouden worden, met voornamelijk meiden van 15-16 jaar.

Shorttrack was in Albertville in 1992 de laatste nieuw toegevoegde sport aan het winterprogramma, hoewel curling in 1998 terugkeerde na een afwezigheid van 74 jaar: voor Nagano 1998 stond het alleen bij de eerste Winterspelen, in Chamonix in 1924, op het programma. Atletiekfans hopen dat veldlopen ooit op de Winterspelen te zien zal zijn, terwijl er ook stemmen opgaan om veldrijden op de Spelen te krijgen.

'Uniek mannetje Mauro Jr' sloeg aanbieding Liverpool af

Mauro Jünior speelt sinds afgelopen zomer voor PSV en maakt inmiddels al deel uit van de eerste selectie. Toch was hij al enkele jaren in beeld.

Scout Richard Mettes ontdekte de vleugelaanvaller als veertienjarige speler van Deportivo Brasil. "Toen ik Mauro zag spelen, wist ik meteen dat hij iets bijzonders was", vertelt Mettes in gesprek met Voetbal International. "Ik heb Marcel Brands gebeld en hem gezegd dat ik een heel bijzonder talent had gezien en dat we nu actie moesten ondernemen, omdat als bijvoorbeeld Corinthians hem zou overnemen hij vier jaar later tien keer zo duur zou zijn. Marcel reageerde vol ongeloof en dacht dat we hem nooit vier jaar konden vasthouden."

Mauro trainde van 2013 jaarlijks een paar weken mee bij PSV, maar hij kon pas afgelopen zomer een contract tekenen in Eindhoven aangezien hij toen pas achttien jaar oud was. De Braziliaan maakte indruk in Eindhoven en dat zorgde ook voor interesse van Liverpool, maar Mauro sloeg een aanbieding af. “Hij kwam in een warm bad bij PSV, hij is iedere keer heel goed ontvangen door trainers, spelers en medewerkers. Mauro is heel open en toegankelijk en hij behandelt iedereen gelijk. Eigenlijk is hij ook een heel uniek mannetje."

Mauro speelde tot dusver acht wedstrijden in de hoofdmacht van PSV en was daarin één keer trefzeker en gaf twee assists. Voor Jong PSV kwam hij tot elf wedstrijden in de Jupiler League en hij vond één keer het net en gaf drie assists.

PSG bereikt eenvoudig kwartfinale Franse beker

Paris Saint-Germain staat in de kwartfinale van de Coupe de France. De koploper van de Ligue 1 was te sterk voor Ligue 2-ploeg Sochaux.

Bij PSG ontbrak Neymar en Ángel Di María mocht om die reden aan de aftrap verschijnen. De Argentijn maakte al na één minuut spelen de 0-1. Op aangeven van Kylian Mbappé schoot de linksbuiten raak. Sochaux rechte de rug en na dertien minuten spelen bracht Florian Martin beide ploegen op gelijke hoogte. Toch zou PSG met een 1-2 voorsprong de kleedkamer opzoeken. Binnen het half uur zette Edinson Cavani zijn ploeg op aangeven van Layvin Kurzawa wederom op voorsprong.

Di María groeide in de tweede helft uit tot uitblinker bij PSG. De Argentijn is sinds aanvang van het nieuwe jaar een vaste basisspeler in het sterrenensemble van Unai Emery en na 58 minuten bracht hij de stand op 1-3. Vier minuten later maakte de 92-voudig Argentijns international zijn hattrick compleet en bracht hij de stand op 1-4. In de slotfase van de wedstrijd werd er niet meer gescoord waardoor PSG zich mag melden bij de laatste acht van de Coupe de France. PSG eindigde de wedstrijd nog met tien man doordat Kevin Trapp in de laatste minuten direct rood kreeg.

Les Herbiers en Olympique Marseille bereikten dinsdagavond ook de kwartfinales van het toernooi. De andere vijf ploegen komen uit de volgende vijf wedstrijden: Chambly - US Granvillaise, Lens - Troyes, Metz - Caen, Montpellier - Olympique Lyon en Grenoble - Strasbourg.

Max Caldas vraagt FIH duidelijkheid over WK

Max Caldas, bondscoach van het Nederlands mannenteam, heeft de internationale hockeyfederatie FIH duidelijkheid gevraagd over de opzet en het verloop van het wereldkampioenschap in het Indiase Bhubaneswar in november dit jaar. Samen met de Australische bondscoach Colin Batch heeft hij de wereldhockeybond een mail met vragen gestuurd.

"Het WK is in november, maar er zijn nog altijd veel onduidelijkheden over het verloop", vindt Caldas. "We weten nog steeds niet op welk veld of velden we spelen en hoe het speelschema eruit gaat zien. Ik hoor nu dat er mogelijk vier dagen tussen de eerste en tweede wedstrijd zitten. Dergelijke informatie is bepalend voor onze voorbereiding."

Caldas wil een herhaling voorkomen van de HWL Final in Bhubaneswar, waar Nederland afgelopen december speelde. "Ik vond dat toernooi heel onrustig. Dat is spijtig. Wij willen met die mail helemaal geen politiek spel spelen. Het gaat ons erom dat het WK straks een eerlijk speelveld is met gelijke kansen voor iedereen. Om dat te bereiken, hebben we wel duidelijkheid van de FIH nodig."

Nog meer dan over het WK heeft Caldas vragen over opzet en regels van de nieuwe Hockey Pro League, waarvan de FIH dinsdag het speelschema bekendmaakte. "Het is voor mij nog steeds onduidelijk wat de bedoeling is van het toernooi. Waar speel je voor? Hoe worden zaken geregeld? Waar spelen we precies? Door de lange afstanden heeft het toernooi een enorme impact. Maar wat precies de consequenties zijn, is me onduidelijk."

Fragmentarisch krijgt Caldas info. "Er is nu een scenario waarin je geen oefenpot mag spelen voor het eerste duel. Hoe kunnen wij ons dan voorbereiden op de eerste wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland? Voor mij is het nog onmogelijk om een mening te hebben over het speelschema, laat staan dat we ons erop kunnen voorbereiden", zegt Caldas.

De bondscoach vindt dat de FIH de plannen voor de Pro League "te voorbarig naar buiten heeft gebracht. Een jaar geleden bij de lancering hadden we al veel vragen, maar die hebben we nu nog steeds. Ik zou zeggen: zorg eerst dat je antwoorden hebt, voordat je ermee naar buiten treedt. Misschien zijn die antwoorden er inmiddels wel, maar bij de bonden zijn ze niet bekend."

Caldas vindt de houding van de FIH ‘spijtig’. "Ik denk dat de intenties van de Pro League goed zijn, maar ik mis een bepaalde helderheid. Wij zitten structureel met vragen. Maar ondertussen gaan de toernooien gewoon door. We moeten oppassen dat we als sport onze ziel niet verliezen aan de televisie. Natuurlijk willen we allemaal graag meer exposure voor onze sport. Dus meer op televisie en dat onze sport olympische blijft. Maar ik mis soms de verbinding met de spelers. Ik weet zeker dat alle coaches en spelers graag meedenken. Het is jammer dat ze ons er niet bij betrekken. De spelers zijn de acteurs, de sterren die voor de uitvoering moeten zorgen. Die moet je juist informeren en erbij betrekken. Ik denk dat wij best zinnige dingen kunnen toevoegen."

Aantal meldingen kinderporno neemt toe

Het aantal meldingen van kinderporno neemt toe, van ongeveer 3.000 meldingen in 2014 naar bijna 18.000 in 2017. Daarom wordt de aanpak van online seksueel kindermisbruik versterkt. De versterking voegt nieuwe elementen toe aan de bestaande strafrechtelijke aanpak, die er op toe ziet dat daders volhardend worden opgespoord en vervolgd. Juist door de combinatie van verschillende actielijnen komt er een breder instrumentarium beschikbaar waardoor online seksueel kindermisbruik beter kan worden bestreden. Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Preventie wordt versterkt door acties die gericht zijn op het voorkomen van slachtofferschap . Heldere voorlichting draagt bij aan versterking van de seksuele weerbaarheid van jongeren. Ook helpt het ouders om jongeren online te begeleiden en hun te wijzen op effecten van online grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de wenselijkheid en mogelijkheden van een notificatiesysteem voor slachtoffers van online kindermisbruik in te richten. Anderzijds krijgt ook de preventieve aanpak gericht op potentiële daders een impuls.

Gezamelijke oplossing
Kinderporno moet van internet af. Daarbij dragen zowel overheid als bedrijfsleven een verantwoordelijkheid. Daarom komen op initiatief van minister Grapperhaus op korte termijn een aantal betrokken partijen bijeen, zoals internationale internetondernemingen, politie en openbaar ministerie. Tijdens een miniconferentie zal worden besproken hoe iedere organisatie, vanuit de eigen verantwoordelijkheid, de komende tijd verder kan bijdragen aan de bestrijding van online seksueel kindermisbruik om zo tot een gezamenlijke publiek-private aanpak te komen. Samen met internetbedrijven wordt daarnaast bekeken wat de technische mogelijkheden zijn om het maken, uploaden en verspreiden van kinderporno in te dammen.

Bestuursrechtelijke aanpak
Het overgrote merendeel van de ICT-bedrijven verwijderd kinderporno actief nadat daar melding van is gedaan. Wanneer dat niet gebeurt past het de overheid om normerend op te treden. Het strafrecht is hiervoor niet altijd een optimaal instrument. Daarom wordt onderzocht of een bestuursrechtelijke normerende en handhavende aanpak geschikt is voor de realisatie van een sluitend systeem in de aanpak van kinderporno op het internet.

Vitesse vier wedstrijden zonder Matavz

Tim Matavz moet de komende vier wedstrijden van Vitesse vanaf de zijlijn toekijken. De aanvaller is voor vier wedstrijden geschorst.

Matavz deelde op 20 januari in de wedstrijd tegen sc Heerenveen een elleboogstoot uit aan Denzel Dumfries, maar het voorval werd niet waargenomen door de arbitrage. De aanklager betaald voetbal begon direct een onderzoek en kwam met een schikkingsvoorstel van vijf wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk.

Vitesse accepteerde het voorstel niet en ging in beroep. Tijdens een zitting in Zeist donderdagavond beweerde de Sloveense spits dat hij voor zijn tegenstander wilde komen en Dumfries met zijn arm weg probeerde weg te duwen, maar dat er geen sprake was van een bewuste elleboogstoot.

Woensdagavond deed de beroepscommissie van de KNVB uitspraak en schorste de aanvaller van Vitesse voor vier wedstrijden. "De commissie van beroep oordeelt, net als de tuchtcommissie, dat er geen sprake was van een duel om de bal. Matavz zocht zijn tegenstander op en raakte hem vervolgens met zijn elleboog in het gezicht. De commissie van beroep komt tot dit oordeel op basis van de getuigenverklaringen en televisiebeelden. Matavz kan niet in beroep tegen deze schorsing. Door de straf mist hij de aankomende vier competitieduels", schrijft de KNVB op de officiële website.

Matavz ontbreekt in de wedstrijd tegen ADO Den Haag, Feyenoord, Excelsior en VVV-Venlo. Op 4 maart kan Henk Fraser in de thuiswedstrijd tegen Ajax weer een beroep doen op de aanvaller die tot dusver negen competitiedoelpunten maakte.

Laatste 'Zwarte Duivel' overleden

William ‘Bill’ Ramakers, de laatste veteraan van de strijd om de Maasbruggen, is vannacht op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats London, Canada overleden. Als 17-jarige marinier vocht Bill in de meidagen van 1940 dagenlang met zijn kameraden in de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam tegen de Duitse invasiemacht. Vanwege hun standvastige verzet kregen de mariniers gekleed in donkerblauwe uniformen van de Duitsers de bijnaam ‘die schwarzen Teufel’; de Zwarte Duivels.

Tot begin 2014 was het bestaan van Bill Ramakers bij defensie niet bekend. Na het overlijden van zijn echtgenote besloot de oud-korporaal van de mariniers contact op te nemen met het Ministerie van Defensie. In een brief maakte hij zijn grote wens bekend om nog één keer Nederland en in het bijzonder Rotterdam te bezoeken. Een wens die dezelfde zomer nog in vervulling ging, toen de Koninklijke Marine Bill Ramakers met zijn twee dochters naar Nederland haalde.

Daar woonde hij de Rotterdamse Veteranendag op de Van Ghentkazerne bij, om vervolgens op de Nationale Veteranendag in Den Haag als een ware held te worden onthaald door koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte. In de openingstoespraak in de Ridderzaal stond Rutte stil bij de ervaringen van deze ‘zwarte duivel’: “Verhalen moeten verteld worden, zodat we in Nederland beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat we die te danken hebben aan Ramakers en zijn kameraden en aan al die andere veteranen”.

Bill Ramakers raakte op 10 mei 1940 als 17-jarige marinier in opleiding betrokken bij de slag om Rotterdam. Samen met zijn kameraden wist hij de Duitse opmars over de Nieuwe Maas tot staan te brengen. Uiteindelijk werd het centrum van de Maasstad op 14 mei 1940 gebombardeerd. Ramakers was toen al krijgsgevangen gemaakt, maar wist kort daarna te ontsnappen. Na de bevrijding van het zuiden van ons land in 1944 vertrok Ramakers als marinier naar achtereenvolgens Schotland en Camp Lejeune in de Verenigde Staten. Daar kreeg hij een zware opleiding, met als doel om met de Mariniersbrigade deel te nemen aan de invasie van Japan als dat land niet zou capituleren. Het liep dus anders en de Mariniersbrigade en Ramakers vertrokken naar het voormalig Nederlands-Indië, om pas in 1948 weer in Nederland terug te keren. In 1951 emigreerde het jonge gezin Ramakers naar Canada.

Kodaira schaatst wereldrecord laagland in olympische testwedstrijd

Schaatster Nao Kodaira heeft in Zuid-Korea laten zien in absolute topvorm naar de Olympische Spelen afgereisd te zijn. Op de schaatsbaan van Gangneun stond woensdag weer een testwedstrijd op het programma en daarin was de Japanse bloedsnel.

Op de 500 meter liet de grote topfavoriete voor olympisch goud een tijd van 37,05 seconden noteren en dat betekende gelijk een nieuw wereldrecord voor laaglandbanen: eerder in het seizoen kwam de Japanse in het Noorse Stavanger tot 37,07.

Het is al het tweede wereldrecord voor laaglandbanen deze week. Maandag reed Sven Kramer op de 3000 meter de snelste tijd ooit op zeeniveau.

Landelijke aanpak kansrijke start kinderen

De eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling. In de praktijk blijkt dat 14 procent van de Nederlandse kinderen een valse start kent door bijvoorbeeld vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht. Psychosociale problemen binnen een gezin, huisvesting, armoede en schulden spelen daarbij een belangrijke rol.

Minister Hugo de Jonge (VWS) komt voor de zomer met een landelijk actieprogramma “Kansrijke Start”, dat ervoor moet zorgen dat kinderen een goede start kunnen maken. De bewindsman maakte dat zojuist bekend tijdens een werkbezoek aan het ProNova-college in Schiedam.

Ongeveer 14% van de kinderen in Nederland heeft een minder gunstige start bij de geboorte. Dat komt door vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht of een combinatie van beide. Deze gezondheidsproblemen hebben gevolgen voor hun gezondheid en ontwikkeling op jonge en latere leeftijd. Kinderen van vrouwen in achterstandswijken hebben zelfs een aanzienlijk groter risico op sterfte en ziekte rond en kort na de geboorte. Deze verschillen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld leefstijl, voeding en sociale omgeving.

Samen met gemeenten en partijen uit ondermeer de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg wil de minister een landelijk programma neerzetten. Het programma Kansrijke Start zal zich onder andere richten op het verbeteren van de samenwerking tussen wijkteams, kraamzorg, de verloskundige zorg en de jeugdgezondheidszorg. Ook het verbeteren van de voorlichting over anticonceptie en een gezonde zwangerschap bij (aanstaande) ouders zal een belangrijk aandachtspunt zijn.

Zorgen om waterkwaliteit Olympische Spelen 2020

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokyo in 2020 heeft laten weten dat men zich zorgen maakt over de kwaliteit van het water in de baai van de Japanse hoofdstad, waar het openwaterzwemmen en het zwemmen in de triatlon gehouden wordt.

Men heeft een uitgebreid onderzoek gedaan om de 21 olympische en vijf paralympische wedstrijddagen na te bootsen. Op tien dagen werd voldaan aan de door zwembond FINA gestelde eisen, terwijl de eisen van triatlonbond ITU slechts op zes dagen gehaald werden.

Het onderzoek toonde onder meer aan dat het water tot wel twintig keer de maximaal geaccepteerde hoeveelheid e.coli bevat, en zeven keer de maximale hoeveelheid 'poepbacteriën'. IOC-lid John Coates liet weten dat de resultaten 'nog niet zijn zoals ze moeten zijn'.

Tokyo 2020 zegt er hard aan te zullen werken om de waterkwaliteit te verbeteren, maar verdedigt de resultaten wel: in een statement is te lezen dat zware regenval in augustus de schuld krijgt van de slechte kwaliteit.

Daarnaast wijst men erop dat er wel vaker grote evenementen in het water gehouden zijn, zoals het Japans kampioenschap openwaterzwemmen van vorig jaar. 

Ruim 9 miljoen verkeersovertredingen in 2017

In 2017 zijn 9.223.477 verkeersovertredingen geconstateerd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren en handheld bellen. Dat is iets minder dan een jaar eerder. In 2016 werden 9.437.717 verkeersboetes opgelegd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat blijkt uit het jaaroverzicht verkeersboetes 2017.

Hoewel het totaal aantal verkeersboetes licht afnam, is het aantal staandehoudingen iets toegenomen. Het aantal staandehoudingen bedroeg in 2017 384.982, tegen 357.544 in 2016. Dit komt met name omdat de politie meer boetes uitschreef voor handheld bellen: 74.561 in 2017, tegen 59.815 in 2016.

Het merendeel van de verkeersboetes wordt opgelegd wegens het overschrijden van de maximumsnelheid. In 2017 zijn in totaal 7.814.043 boetes opgelegd voor te hard rijden, tegen 7.972.245 in 2016. Van de overtredingen van de maximum snelheid werden er vorig jaar 2.135.062 geconstateerd middels trajectcontroles. Dat is een lichte daling ten opzichte van de 2.212.592 een jaar eerder.

Ook is een daling te zien in het aantal geconstateerde verkeersovertredingen met behulp van een flitspaal. In 2017 ging het in totaal om 4.134.705 verkeersovertredingen, waarvan 3.893.848 voor te hard rijden en 240.857 voor het rijden door rood licht. Een jaar eerder ging het nog om een totaal van 4.322.632, waarvan 4.067.291 voor te hard rijden en 255.341 voor het rijden door rood licht.

Buitenlandse verkeersovertreders
In 2017 zijn 1.024.512 verkeersboetes naar een adres in het buitenland verstuurd. Dat is iets meer dan de 975.343 in 2016. Dat komt met name doordat meer landen zijn aangesloten op de geautomatiseerde uitwisseling van kentekengegevens op basis van de Europese richtlijn Cross Border Enforcement (CBE). Vanaf december 2016 zijn zes extra landen toegevoegd: Hongarije, Litouwen, Malta, Slowakije, Kroatië en Spanje. En in november 2017 nog eens tien landen: Estland, Finland, Italië, Letland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slovenië, Tsjechië en Zweden.

De inningspercentages bij personen die in het buitenland wonen zijn lager dan het totaal gemiddelde inningspercentage dat rond de 95% ligt. Het CJIB berekent het inningspercentage voor verkeersboetes een jaar nadat de boetes zijn verstuurd. Op die manier wordt er rekening gehouden met correcties en beslissingen op beroep. Het inningspercentage over 2016 is nu berekend.

De inningspercentages van verkeersovertreders die in landen wonen, die sinds kort zijn aangehaakt op de kentekenuitwisseling, kunnen nog niet worden berekend. Van die landen die al langer zijn aangesloten ligt het inningspercentage veelal rond de 80% en 70%. Bij kentekenhouders uit Frankrijk ligt het percentage het laagst met 56% en bij kentekenhouders uit België het hoogst met 88,5%.

Ruim 9 miljoen verkeersovertredingen in 2017 (foto: stockfoto politie)
Ruim 9 miljoen verkeersovertredingen in 2017 (foto: stockfoto politie)

D66 wil verplichte chip voor kat

Katten moeten net als honden verplicht een chip krijgen. Regeringspartij D66 wil met de maatregel het aantal zwerfkatten terugdringen. Met een chip kan een eigenaar van een kat sneller worden teruggevonden.

"Daarnaast doden katten miljoenen vogels per jaar. Minder katten op straat betekent minder dode vogels, en dat willen we. Ook zijn katten medeverantwoordelijk voor een aantal infectieziekten bij mensen", aldus D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot.

De Dierenbescherming steunt het voorstel van D66. "Dat zorgt ervoor dat mensen zich bij de aanschaf van een kat bewuster zijn van hun zorgplicht en voorkomt mogelijk ook dumpen", aldus de organisatie.

In een brief aan de Tweede Kamer vragen 35 gemeenten ook om de verplichtstelling van een kattenchip. In het voorstel van D66 krijgen gemeenten de ruimte om eigenaren te verplichten hun kat tot chippen. Woensdag spreekt de Tweede Kamer over het voorstel.

D66 wil verplichte chip voor kat
D66 wil verplichte chip voor kat (Foto: ANP)

'Bandai Namco Singapore werkt aan Metroid Prime 4'

Metroid Prime 4 is in ontwikkeling, maar wie de developer is van de game is nog een groot raadsel. Tenminste, dat was het. Volgens YouTuber Docter81 is Bandai Namco Singapore sterk betrokken bij de ontwikkeling van de game.

Doctre81 is bekend om zijn speurwerk en heeft in het verleden ook al accurate leaks gebracht. Volgens een posting die hij heeft gevonden op LinkedIN, is Bandai Namco Singapore betrokken bij de ontwikkeling van Metroid Prime 4. Sterker nog, volgens diezelfde posting zou het bedrijf ook werken aan Ridge Racer 8 voor Nintendo Switch.

Bandai Namco is al vaker gekoppeld aan Metroid Prime 4 en hoewel de posting enkel benoemd: 'First Person Shooter/Adventure Exclusive to the Nintendo Switch,' is het volgens de diverse bronnen duidelijk dat dit gaat om Prime 4. Bandai Namco Singapore is voornamelijk gebruikt als support-studio, maar recentelijk hebben ze diverse ontwikkelaars aangenomen die gewerkt hebben aan onder andere Star Wars 1313.

Over de ontwikkeling van Ridge Racer 8 is minder bekend, maar het zou niet de eerste Ridge Racer zijn die exclusief was voor één platform. Ridge Racer 6 was exclusief voor Xbox 360 en Ridge Racer 7 was exclusief voor PlayStation 3. Ook heeft Nintendo een kleine geschiedenis met de game, met games voor Nintendo DS en Nintendo 64. Ook weten we dat Bandai Namco drie Nintendo Switch-exclusives in ontwikkeling heeft, waar dit er één van zou kunnen zijn.

Het blijven geruchten natuurlijk, dus neem het geheel nog met een korreltje zout. Ongetwijfeld horen we in een nabije Nintendo Direct of tijdens E3 2018 meer.

Metroid Prime 4 Bandai NAmco gerucht

Hoe Kees van tweakers.net de DDoS'er ontmaskerde

Jelle S., de 18-jarige mafklapper die vorige week diverse banken plat legde middels een DDoS aanval, werd betrapt en opgespoord door onze oude vriend Kees Hoekzema van de buren bij Tweakers.net, die tegelijk met de banken werd ge-DDoS't.

Daarover staat op Tweakers een prachtartikel met achtergronden, hoe hij betrapt werd en hoe hij uiteindelijk tegen de lamp liep. Boeiend leesvoer, hoewel mogelijk een handig artikel voor toekomstige aanvallers.

Het artikel vind je hier.

Grafiekje (foto: tweakers,net)
Grafiekje (foto: tweakers,net)

NBA: Raptors kloppen Celtics in topper, Warriors weer onderuit

De basketballers van de Toronto Raptors hebben in de NBA de topper in de Eastern Conference gewonnen. In Canada gingen de Boston Celtics, de nummers één in het oosten, over de knie tegen de nummers twee.

Van enige spanning was alleen in het eerste kwart sprake, maar vanaf het tweede kwart bouwden de Raptors hun voorsprong uit naar minstens twintig punten. Dat bleef verder de hele wedstrijd zo en na vier kwarten wonnen de Raptors met 111-91. Kyle Lowry en CJ Miles waren met 23 en 20 punten het meest productief aan de zijde van Toronto.

Niet alleen de koplopers in het oosten, ook de nummers één in het westen gingen onderuit: de Golden State Warriors liepen thuis tegen de Oklahoma City Thunder de hele wedstrijd achter de feiten aan en verloren met 105-125. Met 38 en 34 punten waren vooral Paul George en Russell Westbrook lekker op dreef bij OKC, Kevin Durant (33) en Stephen Curry (21) konden een nederlaag niet voorkomen.

Uitslagen NBA dinsdag
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 116-98
Atlanta Hawks - Memphis Grizzlies 108-82
Brooklyn Nets - Houston Rockets 113-123
New York Knicks - Milwaukee Bucks 89-103
Toronto Raptors - Boston Celtics 111-91
Philadelphia 76ers - Washington Wizards 115-102
Golden State Warriors - Oklahoma City Thunder 105-125
Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 112-93

Heerlijke dunk van Giannis Antetokounmpo namens de Bucks (Bron: YouTube)

Onderzoek naar oproep tot moord Sinterklaas

Een oproep op Facebook om Sinterklaas om het leven te brengen is onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. Hij kan nog geen verdere details geven. "Het onderzoek ligt bij de politie, maar is ons bekend", zei hij.

De krant schrijft dat de verdachte in de zaak een antiracistische activist is. "We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten", zou hij vorig jaar oktober hebben geschreven, met de toevoeging dat de moord bij voorkeur tijdens de landelijke intocht in Dokkum moest gebeuren. Het bericht is volgens De Telegraaf dezelfde dag nog verwijderd.

Onderzoek naar oproep tot moord Sinterklaas
Onderzoek naar oproep tot moord Sinterklaas (Foto: ANP)

IOC wil Jeugd Olympische Spelen in Afrika, concurrentie voor Rotterdam

Als het aan het Internationaal Olympisch Comité ligt worden de Jeugd Olympische Spelen van 2022 in Afrika gehouden. Ook het jaartal is nieuw: op de IOC-sessie in Pyeongchang besloot men toch af te zien van een verplaatsing naar 2023, wat de start moest zijn van een nieuwe cyclus.

Het IOC wilde de Jeugdspelen, dit jaar gehouden in Buenos Aires, voortaan in niet-olympische jaren houden. Dat moest beginnen met het verplaatsen van de Zomerspelen van 2022 naar 2023, terwijl de Winterspelen naar 2025 verschoven werden. Of die nu alsnog in 2024 gehouden worden is nog niet bekend.

Wat 2022 betreft heeft Rotterdam al laten weten interesse te hebben in de organisatie. Het IOC lijkt echter enthousiaster te worden van een andere optie: Afrika. "Het is tijd voor Afrika", liet IOC-president Thomas Bach zelfs weten. De Botswaanse hoofdstad Gaborone heeft al interesse getoond en de lokale autoriteiten kwamen ook met de suggestie om het gezamenlijk met Zuid-Afrika en Angola te organiseren.

Het IOC lijkt vooral onder de indruk van Senegal. Leden van het IOC hebben al een bezoek gebracht aan hoofdstad Dakar, waar men zeer positief was over de al bestaande faciliteiten en de toegezegde steun van de Senegalese overheid. Wanneer de Jeugdspelen van 2022 toegewezen worden is nog niet bekend.

Van de Afrikaanse IOC-leden kwam in Pyeongchang veel steun voor het plan, uiteraard. "Het zou een droom zijn die uitkomt", aldus de Ethiopische Dagmawit Berhane. Aïcha Garad Ali uit Djibouti liet weten dat het tijd wordt voor de rest van de wereld om Afrika te 'ontdekken', terwijl Habu Gumel namens Nigeria zei dat het Afrika's tijd is.

"Als de tijd rijp is, geloof ik dat het een geweldig evenement zal worden", aldus Gumel. De Keniaanse atletieklegende Paul Tergat gaf aan het met zijn Nigeriaanse collega eens te zijn. En Beatrice Allen: "Als iemand uit Gambia kan ik je vertellen dat Senegal een zeer ontwikkeld land is. Ze hebben een rijke cultuur, heel Afrika zou ze steunen en ik weet zeker dat ze de Jeugdspelen kunnen organiseren".

Syrisch IOC-lid woest over problemen met reis naar Spelen

Samih Moudallal, Syrisch lid van het Internationaal Olympisch Comité, heeft woensdag flink uitgehaald over de problemen die hij ondervond om zich in Pyeongchang te melden. Daar beginnen deze week de Olympische Spelen en, zoals gebruikelijk, wordt eerst een tweedaagse IOC-sessie gehouden. De Syriër moest dag één door de problemen aan zich voorbij laten gaan en arriveerde pas kort voor het begin van de tweede dag.

"Ik heb drie dagen door Beiroet gewaard", vertelde Moudallal. "Ik stond op het punt om mijn vlucht te boarden en toen kreeg ik te horen dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten aan Qatar Airways gevraagd hadden mij niet toe te laten. Er was een probleem met mijn visum, maar mij werd verteld dat mijn vlucht geannuleerd was."

"Ik moest meneer Christophe bellen", sprak Moudallal, vermoedelijk doelend op Christophe De Kepper, directeur-generaal van het uitvoerend comité van het IOC. "Dit is een belediging richting mij en richting de mensen die ik vertegenwoordig. Het is ook een belediging richting het IOC en ik smeek u om hier niet stil over te blijven, want dit schaadt de reputatie van het IOC."

IOC-president Thomas Bach legde uit dat het om een misverstand ging, wat niks te maken had met Moudallal's nationaliteit. Naar verluidt raakten de Libanese autoriteiten in Beiroet in verwarring over de geldigheid van Moudallal's accreditatie voor de IOC-sessie. "Ik denk dat we allemaal kunnen zien dat u hier uiteindelijk aan bent gekomen en dat u een goede vechtersmentaliteit met u meegenomen heeft", aldus Bach.

FOK! Wat een weer: koud maar zonnig

Het is vrijwel overal onbewolkt, alleen in het zuiden en zuidoosten zijn vanochtend wolkenvelden aanwezig. In de loop van de dag neemt de bewolking in de kustprovincies toe. Neerslag wordt daar niet of nauwelijks uit verwacht. De middagtemperatuur ligt rond 2°C. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is overwegend zwak.

Komende nacht komen er enkele wolkenvelden voor. Het blijft waarschijnlijk droog. De temperaturen dalen in de kustprovincies tot enkele graden onder het vriespunt, in het uiterste zuidoosten tot -8°C. De wind is veranderlijk en zwak, in het noorden wordt de wind west- tot zuidwestelijk en zwak tot matig.

Donderdag overdag zijn er zonnige perioden, het blijft droog. De maximumtemperatuur komt uit rond 4°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, in de loop van de dag neemt de wind aan zee toe naar matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Eenden in Alkmaar

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gerard Joling gierde om transgendergrap VI

Gerard Joling vindt de commotie rond de transgendergrap van René van der Gijp in Voetbal Inside onbegrijpelijk (video). De zanger en presentator moest er zelf ontzettend om lachen, vertelde hij dinsdag in RTL Boulevard.

"Natuurlijk heb ik het gevolgd. Het is toch fantastisch", zei Gerard toen hem in de studio om zijn mening over de kwestie werd gevraagd. "Het is toch alleen maar goed dat het bespreekbaar wordt. En dat er zo heftig op gereageerd wordt is totaal niet nodig. Al die travo's en transgenders vinden het alleen maar leuk."

"Ik vond dit een briljante grap", gaat Gerard, die in het verleden zelf ook een paar keer aan tafel bij Voetbal Inside zat, verder. "Het is toch enig, je weet toch hoe die gasten zijn. Ik snap niet waar iedereen zich zo druk om maakt . Ik heb er om gelachen, sorry."

Van der Gijp en Johan Derksen staken vrijdag de draak met de coming-out van de Belgische transgender Bo van Spilbeeck. Dat leverde de twee een storm van kritiek op. Maandag reageerden ze tijdens Voetbal Inside voor het eerst op de kwestie. Beiden vonden dat er een veel te groot punt van de grap werd gemaakt. "We zijn helemaal doorgeslagen in dit land", zo zei Van der Gijp.

Ook transseksueel Monica Overdijkink zag weinig kwaads in de grap en onderstreepte de mening van Van Der Gijp. Ook maakte ze zich druk over de inmening van de politiek in de inhoud van tv-programma's. "De politiek hoort zich niet te bemoeien met de inhoud van welk tv-programma ook" zei ze in RTL Late Night.

Gerard Joling gierde om transgendergrap VI
Gerard Joling gierde om transgendergrap VI (Foto: BuzzE)

Nog eens 15 Russen naar sporttribunaal CAS voor deelname aan Spelen

Nog eens vijftien Russen - dertien sporters en twee coaches - hebben woensdag bij sporttribunaal CAS een zaak aangespannen tegen het Internationaal Olympisch Comité.

De vijftien werden eerder wegens gebrek aan bewijs door CAS vrijgesproken van betrokkenheid bij het Russische staatsdopingschandaal rond de Spelen van 2014 in Sochi, maar het Internationaal Olympisch Comité weigerde hen alsnog uit te nodigen om onder neutrale vlag naar de Spelen van Pyeongchang te komen. Tegen die weigering hebben de Russen nu een zaak aangespannen.

Het gaat daarbij onder meer om olympisch kampioenen als skeletonner Alexander Tretiakov en langlaufer Alexander Legkov, maar ook om rodellegende Albert Demchenko, tegenwoordig de coach van de sterke Russische rodelploeg. Opvallend is dat zijn dochter Viktoria Demchenko, outsider voor de medailles in Pyeongchang, niet bij de atleten staat die een beroep hebben ingediend, ook niet bij de 32 Russen die dat dinsdag deden.

Update 07.00 uur
Viktoria Demchenko blijkt ziek te zijn en heeft haar olympische droom voor dit jaar naar het schijnt opgegeven.

NHL: Penguins dienen eigen held Fleury nederlaag toe

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben in de NHL een fraaie zege geboekt. In de eigen PPG Paints Arena was de ploeg net te sterk voor de Vegas Golden Knights, die nog altijd op plek één in de Western Conference staan.

Dankzij William Karlsson en James Neal kwamen de Golden Knights wel op voorsprong, maar in minder dan acht minuten in de tweede periode draaiden de Penguins het helemaal om: Ryan Reaves, Ian Cole en Jake Guentzel zorgden voor 3-2.

Evgeni Malkin en Phil Kessel gaven nog eens gas bij en tekenden in de eerste zeven minuten van de derde periode voor 4-2 en 5-2, waarna Vegas dankzij Ryan Carpenter en Jonathan Audy-Marchessault nog gevaarlijk dicht in de buurt kwam - maar niet dichtbij genoeg.

Het was vooral een bijzondere wedstrijd voor Vegas-goalie Marc-André Fleury. De 33-jarige Canadees won drie keer de Stanley Cup met de Penguins, waaronder in de afgelopen twee seizoenen, maar trok voor dit seizoen naar de nieuwe ploeg uit Vegas. Uitgejoeld werd hij overigens totaal niet: de Penguins-fans gaven Fleury een warm welkom op het oude nest.

Uitslagen NHL dinsdag
Buffalo Sabres - Anaheim Ducks 3-4 OT
Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers 1-2 OT
Columbus Blue Jackets - Washington Capitals 2-3
Pittsburgh Penguins - Vegas Golden Knights 5-4
Detroit Red Wings - Boston Bruins 2-3
Florida Panthers - Vancouver Canucks 3-1
Ottawa Senators - New Jersey Devils 5-3
St Louis Blues - Minnesota Wild 2-6
Winnipeg Jets - Arizona Coyotes 4-3
Chicago Blackhawks - Calgary Flames 2-3
Colorado Avalanche - San Jose Sharks 3-1

Penguins - Golden Knights (Bron: YouTube)

Basketballers Amsterdam weten weer wat winnen is

De basketballers van Apollo Amsterdam hebben na drie opeenvolgende nederlagen weer eens een zege geboekt in de Dutch Basketball League. De ploeg ging op bezoek bij Basketball Academie Limburg in Weert, dat de laatste plek in de competitie hoopte te verlaten.

Voor Weert zat het er echter geen moment in en halverwege stonden de bezoekers al met 20-42 voor. Niemand stak er bij Apollo bovenuit, maar onder meer Aron Roye (achttien punten), Akeel Eduardo (vijftien) en Berend Weijs (twaalf punten, acht rebounds) waren lekker op dreef.

De voorsprong van Apollo bleef in de tweede helft min of meer gelijk, wat uiteindelijk eindigde met een 55-80 overwinning.

Gescheurde kruisband voor Knicks-ster Porzingis

Drama voor de basketballers van de New York Knicks, en dan met name voor sterspeler Kristaps Porzingis: de 22-jarige Let heeft dinsdag in het duel met de Milwaukee Bucks de voorste kruisband in zijn linkerknie afgescheurd.

De boomlange Porzingis, met 2,21 meter de op één na langste speler in de NBA, kwam in het tweede kwart na een dunk neer op de voet van Bucks-speler Giannis Antetokounmpo, waarbij zijn linkerenkel verkeerd terecht kwam. Porzingis greep gelijk naar zijn knie, alvorens hij door teamgenoten van het speelveld geholpen werd.

Porzingis is van groot belang voor de Knicks om de play-offs te halen. De jonge Let is de topscorer van het team met bijna 23 punten per wedstrijd, en met 2,4 blocks per wedstrijd staat hij op die ranglijst zelfs op de eerste plek in de hele competitie. Het is nog niet bekend hoe lang de sterspeler van de Knicks aan de zijlijn moet zitten.

Porzingis was goed voor tien punten en drie blocks, alvorens hij zijn kruisband afgescheurde (1:05, Bron: YouTube)

Baltovenaar Ricardinho leidt Portugal naar halve finales EK zaalvoetbal

Portugal heeft zich geplaatst voor de halve finales van het Europees kampioenschap zaalvoetbal in Slovenië. Echt spannend werd het in de kwartfinale tegen Azerbeidzjan niet: Everton Cardoso bracht de Azeri's binnen een minuut op voorsprong, daarna walste Portugal er overheen.

Pedro Cary scoorde twee keer binnen vijf minuten, Pany Varela zorgde voor de 3-1. Bruno Coelho droeg ook zijn steentje bij, maar de show werd gestolten door Ricardinho. O Mágico, al vier jaar op rij verkozen tot 's werelds beste zaalvoetballer, trof vier keer doel en leidde het vooral uit Brazilianen bestaande Azerbeidzjaanse team naar de slachtbank: 8-1.

Twee andere teams met een niet geringe Braziliaanse inbreng haalden de halve finales wel. Rusland wist dankzij goals van Eder Lima en Robinho met 2-0 af te rekenen met gastland Slovenië, terwijl Kazakhstan met 3-1 te sterk was voor Servië. Grootmacht Spanje, veelvoudig wereldkampioen en vrijwel altijd goed voor Europees goud, stuurde Oekraïne met een nipte nederlaag naar huis: 1-0.

Donderdag staan de halve finales op het programma, waarin Rusland en Portugal het tegen elkaar opnemen, net als Spanje en Kazakhstan. De finale wordt zaterdag gespeeld.

De hoogtepunten van Portugal - Azerbeidzjan (Bron: YouTube)

'Trump geeft opdracht voor militaire parade'

De Amerikaanse president Donald Trump wil in de hoofdstad Washington een militaire parade houden. Hij heeft onder meer het ministerie van Defensie opdracht gegeven te kijken naar de mogelijkheden. Volgens de Washington Post is hij op het idee gekomen, na het zien van de militaire parade op 14 juli in Parijs.

De Post baseert zich op een anonieme defensiemedewerker, die op de hoogte was van een ontmoeting in januari in het Pentagon. Daar sprak Trump onder anderen met minister van Defensie Jim Mattis. ,,Ik wil een parade zoals die in Frankrijk", zou Trump hebben gezegd.

Volgens een bron binnen het Witte Huis staat nog niets vast en wordt over een parade gebrainstormd. Het Witte Huis stelt zelf in een verklaring dat de president een viering wil die alle Amerikanen kunnen waarderen.

Trump volgde afgelopen jaar aan de zijde van het Franse staatshoofd Emmanuel Macron de traditionele militaire parade op de Champs-Élysées. Hij woonde die bij vanwege de herdenking van de Amerikaanse inzet in de Eerste Wereldoorlog precies 100 jaar geleden.

'Trump geeft opdracht voor militaire parade'
'Trump geeft opdracht voor militaire parade' (Foto: ANP)

Koningspaar aangekomen in Peking

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmorgen aangekomen in Peking voor een kort werkbezoek op uitnodiging van de Chinese president Xi Jinping. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken vergezelt het koninklijk paar. Hij heeft ook een gesprek met zijn Chinese collega Wang Yi op de agenda staan.

Koning en koningin waren in oktober 2015 voor een staatsbezoek in China. De plichtplegingen die bij zo'n visite horen, blijven nu achterwege. Bij de Nederlandse ambassadeur thuis is er aan het begin van de middag een briefing over de Chinese politiek, economie en het zogenoemde belt and road-initiatief van president Xi, de moderne variant van de eeuwenoude 'Zijderoute' dat handel en samenwerking tussen de deelnemende landen moet bevorderen.

Daarna zijn er ontmoetingen met premier Li Keqiang in de Grote Hal van het Volk en met president Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan in het naast de Verboden Stad gelegen regeringscomplex Zhongnanhai. Behalve voor een gesprek is het koninklijk gezelschap ook uitgenodigd voor een diner.

Koning Willem-Alexander reist donderdagmorgen door naar Zuid-Korea, waar een dag later de Olympische Winterspelen beginnen. Koningin Máxima werkt nog een economisch programma af alvorens ze zich vrijdag bij hem te voegen.

Koningspaar aangekomen in Peking
Koningspaar aangekomen in Peking (Foto: ANP)

'Verdachte (18) noemt DDoS-aanvallen grappig'

De 18-jarige Jelle S., die met DDoS-aanvallen de Belastingdienst en banken zou hebben platgelegd, heeft voor zijn arrestatie per mail contact gehad met De Volkskrant. In de correspondentie zegt hij dat hij de aanvallen uitvoerde "om te laten zien dat een tiener gewoon alle banken kan platleggen met een relatief simpele aanval".

Op 31 januari kwam de krant per mail in contact met iemand, die beweerde achter de DDoS-aanvallen te zitten die eind januari op verschillende banken, de Belastingdienst en DigiD werden uitgevoerd. Op de vraag wat zijn motivatie is voor de aanvallen, antwoordde hij "omdat het grappig is". "Mensen in paniek, gelijk alles naar de Russen wijzen. Veel media-aandacht, genoeg redenen om het te doen", mailde hij ook nog.

De krant zegt de correspondentie niet eerder naar buiten te hebben gebracht omdat nog niet zeker was dat Jelle S. verantwoordelijk was voor de aanvallen. Maandagavond maakte de politie bekend dat S. in Oosterhout als verdachte is aangehouden. Hij blijft nog in elk geval twee weken vastzitten. Voor de aanvallen kan hij een celstraf van enkele jaren krijgen.

'Verdachte (18) noemt DDoS-aanvallen grappig'
'Verdachte (18) noemt DDoS-aanvallen grappig' (Foto: ANP)

Doorsnee vermogen gemiddeld 10% gestegen

Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens steeg in 2016 met bijna 10 procent tot 22.100 euro. Het doorsnee vermogen is vooral hoger doordat woningen in waarde zijn gestegen. Zonder de eigen woning is het vermogen even hoog als in 2015. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers. Het totale vermogen van alle huishoudens bedroeg 1.157 miljard euro in 2016. Gecorrigeerd voor prijsontwikkelingen was dat 323 miljard euro (ruim 20 procent) lager dan in 2008.

Eigen woning 
Waardeveranderingen van de eigen woning hebben grote invloed op het doorsnee vermogen van huishoudens. Bijna 3 op de 5 huishoudens hadden in 2016 een eigen woning. Die woningen vormden met 57 procent van de totale bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Daarna volgen bank- en spaartegoeden en aanmerkelijk belang. De hypotheekschuld is met 86 procent de grootste schuldenpost.

Meer miljonairs
In 2016 had 2,2 procent van de huishoudens een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat zijn 167.000 huishoudens, 9.000 meer dan een jaar eerder. Een doorsnee miljonairshuishouden had in 2016 een vermogen van 1,5 miljoen euro. Het aandeel miljonairshuishoudens loopt gestaag op met de leeftijd: van 0,1 procent in de leeftijdsgroep tot 25 jaar tot 3,8 procent bij de 65- tot 75-jarigen.

Daarna loopt het aandeel weer iets terug tot 2,7 procent bij de 85-plussers. Tegelijkertijd daalde het aantal huishoudens dat meer schulden had dan bezittingen. In 2016 hadden 1,7 miljoen huishoudens een negatief vermogen, 107.000 minder dan een jaar eerder. Met een doorsnee vermogen van 280.700 euro was Laren in Noord-Holland de meest vermogende gemeente van Nederland.

Top10
De top-tien werd echter gedomineerd door een aantal kleine gemeenten in Noord-Brabant: Sint Anthonis, Alphen-Chaam, Oirschot, Haaren, Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek. Hier wonen naar verhouding veel ouderen die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd. Huishoudens in Rotterdam hadden in doorsnee met 1.900 euro het laagste vermogen.

Ook Den Haag en Amsterdam stonden in de top-tien met laagste vermogens. Van de vier grote steden behoorde Utrecht niet tot deze top-tien, maar ook daar was het vermogen met 5.700 euro relatief laag. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.