De Sims 4: Honden en Katten

Het werd tijd, na jaren wachten zijn er weer huisdieren te vinden in de Sims. De Sims 3: Huisdieren is mijn referentiekader, want natuurlijk verwacht ik minstens evenveel content in De Sims 4: Honden en Katten als die expansie van toen. De titel laat echter al vermoeden dat ik bot ga vangen.

Veel rassen, weinig soorten dieren
In De Sims 4: Honden en Katten zijn er, je raadt het al, alleen maar honden en katten te vinden. Nou ja, dat is niet helemaal waar, er zijn een wasbeer onder de kattenselectie en een vos bij de hondenselectie te vinden. Ik weet niet wie dat een goed idee vond, maar het moet op het einde van een vrijdagmiddagborrel bedacht zijn. In de selectie kun je je kat of hond helemaal aanpassen. Wil je een pug met een haaienvin-accessoire op de rug? Het kan. Een teckel tussen een tacobroodje? Waarom niet? Je kunt ook rassen combineren, zodat je soms wel erg zeldzame beesten krijgt. Je kunt ze daarnaast alle kleuren van de regenboog vlekken, grafitti of andere patronen geven. Er is veel aan het uiterlijk aan te passen dus, maar het blijft jammer dat je geen andere dieren hebt. Geen paarden uit De Sims 3: Huisdieren, ook geen schildpadden, slangen, vogels en andere beesten die in eerdere expansies van de Sims-franchise geintroduceerd werden.

Dat doet ie anders nooit!
Leuk is dat je je huisdier naast een uiterlijk ook een innerlijk kunt geven. Net zoals je sims kun je ze eigenschappen meegeven. Een huisdier kan drie eigenschappen krijgen als je ze zelf maakt. Adopteer je een hond of kat via je Simphone, dan gaat dat niet, maar dan kun je van tevoren zien welke eigenschappen ze hebben. Katten hebben weer andere karaktereigenschappen dan honden, maar over het algemeen komen ze op hetzelfde neer. Sommige eigenschappen kunnen ook niet samen, zo kun je geen speelse kat hebben die lui is. Ze beinvloeden je gameplay, dus als je je hond harig maakt dan verhaart het beest en zul je hem vaker moeten kammen of een goede robotstofzuiger moeten hebben. En ja, je kunt een kat op een robotstofzuiger zetten. De dieren hebben ook wat rare trekjes. Ook deze zijn niet van te voren te zien, deze kom je tegen als je op je dier let. Zo wordt mijn hond helemaal gek als ik de koelkast open trek.

De Sims 4 - Honden en Katten- Trots (Foto: Electronic Arts)

Behoefte doen
De dieren in De Sims 4: Honden en Katten hebben alleen geen behoefte-meters. Dat is op zich niet erg omdat je ze toch niet zelf commando's kunt geven zoals je Sims, maar was het nu zo lastig om een hond klikbaar te maken en het commando zit, rol, lig en pis tegen een boom toe te voegen? Via je sim kun je het dier wel iets laten doen, zo zal een hond met een vocale eigenschap zingen op commando. De controle blijft echter beperkt. Daar staat tegenover dat je een dier dingen kunt leren. Zo kun je je hond trainen zelf naar buiten te gaan, zodat hij zijn onzichtbare behoefte zelf kan doen. Krabt de kat je bank naar de klote? Geef het beest een reprimande. Na een paar keer snapt die kat dat hij zijn nagels niet meer in de bank moet zetten. Dat maakt het natuurlijk realistischer dan commando's geven en hierdoor is er meer uitdaging om je dier te verzorgen. Maar dat maakt het gemis van de behoefte-meters juist nog irritanter. Ook het trainingslevel is niet te zien. Waarom de makers dachten dat wij huisdier-eigenaren niets willen weten van ons dier snap ik niet goed. In eerdere huisdieruitbreidingen van vorige Sims was dit wel aanwezig.

Dierenwerk
Als je een huisdier neemt dan moet je hem verzorgen anders wordt deze weer weg gehaald bij je. Dus neem je een hond, dan moet je hem uitlaten, zo nu en dan eten geven en naar de dierenarts als het beest ziek is. Over dierenarts gesproken, er is een nieuw beroep toegevoegd. Nou ja, beroep, je kunt een dierenkliniek beginnen en zieke beesten weer beter zien te maken. Het beroep is zoals de winkeleigenaar zoals een restaurant in De Sims 4: je moet personeel hebben en leiding geven bij het genezen van dieren. Klanten geven je ook een waardering en er zijn zakelijke perks voor je bedrijf. Dat maakt het wat meer dan een simpele 'komt een dier bij de dokter'. Heel lastig is het allemaal niet, zelfs de diagnose duurt maar even. Het feit dat een dier alleen maar dood kan gaan aan hoge leeftijd en niet door een verkeerde diagnose of behandeling maakt het niet al te spannend. Het is leuk om erbij te hebben, maar wat meer gevolgen bij het behandelen van dieren was uitdagender geweest.

De Sims 4 - Honden en Katten (Foto: Electronic Arts)

Waar is de rest?
Ik weet niet of de ontwikkelstudio zelf eerdere Sims gespeeld hebben, maar ze zijn ten opzichte van De Sims 3: Huisdieren heel wat vergeten. Door De Sims 4: Aan het Werk kan mijn sim een winkel openen, waarom is er geen dierenwinkel? Waar zijn de dierenwinkels eigenlijk? In de Sims 3 kon je dieren in het wild vinden zoals herten en stinkdieren. Ik heb in De Sims 4: Honden en Katten gezocht, maar nog niets gevonden. Een show lopen met een hond of kat? Nope, een complete make-over geven voor een show om prijzen en eeuwige roem te winnen is er niet bij. Een hondenhok is niet eens toegevoegd in de accessories. Je mag toch verwachten dat als ze voor de zoveelste keer eenzelfde uitbreiding maken dat in ieder geval hetzelfde aanwezig is als voorheen.

Conclusie
De Sims 4: Honden en Katten is een dure uitbreiding als je ziet dat je er minder voor terug krijgt dan voorheen. Het aanpassen van je dier is heel uitgebreid, en ook dat ze eigenschappen hebben is tof. Het feit dat je ze moet trainen om braaf te zijn en vooral de rare streken die de diertjes hebben zijn erg grappig. Totdat ze zwanger raken en er opeens drie pups in je gezin erbij komen, dan lijkt het net een drukke baan. De uitbreiding laat namelijk wat steken vallen. Allereerst is er geen informatiescherm met behoefte, training of wat voor details over je huisdier dan ook. De nieuwe dierenkliniek is op zich een leuk idee, maar daar had ook wat meer uitdaging in gemogen. Nu doe je een korte diagnose, brouwt een drankje of doet een operatie en dat is het. Het dier kan niet dood gaan of zieker worden dus iets verkeerd doen kan eigenlijk niet.

Voor de rest is er heel veel gesneuveld als je de eerdere dieren-uitbreidingen van oude Sims-games bekijkt. Maar toch, als een hond op je sim afrent en in zijn armen springt is dat toch superschattig om te zien. Of een kitten die je gek maakt met een laserpen op de grond. Ben je gek van huisdieren dan ga je deze toch weer aanschaffen. Zijn ze geen must in je sim-gezinnetje, dan zou ik even wachten op een kortingsactie. Nu mogen de makers nog weer een keer seizoenen toevoegen, maar ik vrees dat we weer een mindere uitbreiding gaan krijgen dan De Sims 3: Jaargetijden. Het lijkt namelijk een trend om sinds het basisspel van De Sims 4 minder features te hebben dan eerdere De Sims-delen.