FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 november 2017

Blues rollen Oilers op in NHL

De ijshockeyers van de St Louis Blues hebben in de NHL een ruime zege geboekt. In het eigen Scottrade Center waren de Blues met liefst 8-3 veel te sterk voor de Edmonton Oilers.

Drie spelers waren voor een groot deel verantwoordelijk voor de productie van de Blues: Jaden Schwartz (één goal, drie assists), Brayden Schenn en Vladimir Tarasenko (beiden twee goals en twee assists). De Blues verstevigden zo de koppositie in de Western Conference, waar de Oilers op de vijftiende en voorlaatste plek staan.

Uitslagen NHL dinsdag
Philadelphia Flyers - Vancouver Canucks 2-5
St Louis Blues - Edmonton Oilers 8-3
Dallas Stars - Montreal Canadiens 3-1

De tien beste plays van week zeven in de NHL (Bron: YouTube)

GroenLinks wil gewoner worden

GroenLinks wil niet langer vooral hoogopgeleide jongeren, maar allerlei soorten kiezers aanspreken. Voorman Jesse Klaver gaat daarom de komende tijd op 'kantinetour', op zoek naar "leraren, agenten en buschauffeurs". Deze "stille motor van de samenleving" wil de partij voor zich winnen door op te komen voor hogere lonen, meer rechten voor werknemers en het beteugelen van marktwerking.

Juist gewone mensen die voor de klas staan, ouderen verzorgen of de buurt veilig houden, worden volgens Klaver vergeten. Hij hoopt hen te spreken in bedrijfs- en sportkantines, gymzalen en buurthuizen buiten de Randstad, zei hij op een bijeenkomst in Rotterdam.

Klaver trok afgelopen jaar een groot, vaak jong en hoogopgeleid publiek naar concertzalen in studentensteden. Hij hoopt zijn aanhang nu te verbreden en lijkt te mikken op de traditionele achterban van de PvdA, die nog druk bezig is de verkiezingsnederlaag van afgelopen voorjaar te verwerken.

Slaagt GroenLinks erin beide groepen te verenigen, dan moet deze "brede beweging" zich tegen Prinsjesdag volgend jaar in Den Haag laten horen "om verandering af te dwingen".

GroenLinks wil gewoner worden
GroenLinks wil gewoner worden (Foto: ANP)

Spugende kickbokser Ben Saddik maakt excuses

Kickbokser Jamal Ben Saddik neemt het 9 december in Ahoy Rotterdam op tegen Rico Verhoeven. Ben Saddik spuugde Verhoeven bij de persconferentie voor dat kickboksgala 'Glory: Redemption' van dichtbij in het gezicht en heeft daar nu enigszins spijt van.

'Op een gegeven moment zei hij iets wat totaal niets met sport te maken heeft en op dat moment was mijn respect helemaal weg voor hem,' verklaarde de zwaargewicht. Wat Verhoeven gezegd zou hebben wordt niet echt duidelijk en de excuses zijn ook niet naar de kampioen gericht. 'Ik wil mij wel excuseren aan al mijn fans die ik tekort heb gedaan', aldus de kickbokser die Verhoeven in 2011 al eens knockout sloeg.


Ben Saddik interview met nu sport (Bron: Youtube)

Kickboksgala Glory 49: Redemption zit vol met talenten en grote kickboksers als Rico Verhoeven, Michael Duut, Danyo Ilunga, Nieky Holzken, ismael Londt, D'Angelo Marshall, Zakaria Zouggary en Yousri Belgaroui. Het gala was uitverkocht, maar inmiddels zijn er extra zitplaatsen bijgeplaatst.

Het gala in Rotterdam wordt zaterdag 9 december live uitgezonden via streamservice UFC Fight Pass. Het hoofdprogramma, inclusief het treffen tussen Verhoeven en Ben Saddik, wordt live uitgezonden op het gratis sportkanaal van Ziggo Sport, kanaal 14.


Promo Glory 49: Redemption (Bron: Youtube)

Pianist Frantz snijdt vingertop af

De Duitse pianist en dirigent Justus Frantz (73) vreest voor zijn carrière nadat hij thuis bij het brood snijden met een elektrische machine een vingertop afsneed. De top van de rechterwijsvinger werd met spoed in een ziekenhuis aangenaaid, maar het is niet zeker of de wond volledig zal genezen.

Daarmee blijft onzeker of Frantz ooit nog op hoog niveau zal kunnen pianospelen. Volgens artsen is er een fiftyfiftykans kans dat de zenuwen en het bot weer samengroeien. De pianist is dirigent van de Philharmonie der Nationen en presentator van klassieke muziekprogramma's op de Duitse tv.

Pianist Frantz snijdt vingertop af
Pianist Frantz snijdt vingertop af (Foto: BuzzO)

Volkskrant demoniseert Friezen

De Volkskrant, een van de zelfbenoemde strijders tegen nepnieuws, lijkt nu zelf de boodschapper te zijn van nepnieuws. De krant die eerder wist te melden dat 'onze eigen politici verspreiden nepnieuws over nepnieuws', heeft een paar zeer dubieuze uitlatingen gedaan over de wegblokkeerders van Dokkum.

Twee dagen geleden (20 november) kopte de kwaliteitskrant in een zelf geconstrueerde reconstructie dat de mensen die drie bussen gevuld met Kick Out Zwarte Piet-actievoerders (KOZP) het leven zuur maakten, bestond uit 'een bont gezelschap van neo-nazi's en Erkenbrand-sympathisanten - met profielfoto's van ridders en de groene kikker Pepe, het symbool van alt-right - tot Cambuursupporters. Ook 'oud-nee-tegen-het-associatieverdrag-met-Oekraïne-activisten' (Douwes voerde zelf campagne met een heftruck voor het nee-kamp) en het Frysk Heidens Front kondigt aan de Anti-Piet-demonstranten op allerlei manieren te zullen tegenhouden'. 

Diezelfde dag plaatste diezelfde krant nog even een pittig opiniestukje, waarin te lezen viel dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse politieagenten op rechts-radicale partijen stemt. De politie zou volgens sommige van de busbewoners onderdeel van het complot geweest zijn. Ook Joop.nl kon niet achterblijven. In een artikel van de verder ontzettend neutrale nieuwssite werd er over de actievoerende Friezen gezegd dat het geen normale burgers waren maar 'in werkelijkheid hadden zij een achtergrond bij rechtsextremistische clubjes als het Fries Heidens Front, Erkenbrand of bij de hooligans van Cambuur'. Over het verschijnen van woordvoerster Jenny Douwes bij Pauw schreef men:  'Daar zat ze in al haar hoogblonde Germaanse glorie'. Joop verliet zich volledig op de 'informatie' die men van De Volkskrant had verkregen. Hoor en wederhoor is immers al langere tijd dood binnen de vaderlandse journalistiek.

Een beeld waarin weinig van de aanwezige Friezen zich in herkenden. Er liepen volgens aanwezigen wel wat 'vreemde figuren' rond, maar het gros zouden weinig op hebben met het beeld dat het weekblad van de Katholieke arbeidersbeweging van ze schetste. Voor deze nogal boude stelling levert De Volkskrant zelf ook geen bewijs. We moeten ze blijkbaar maar op de blauwe ogen geloven.

Gelukkig zijn er groeperingen die even in zo'n uitspraak gaan duiken. Eentje daarvan is de -nu niet bepaald onbevooroordeelde- Onderzoeksgroep Kafka. Een overblijfsel uit de krakersbeweging, die alles dat naar kaalkopjes ruikt, trackt en volgt. Zelf worden ze door de AIVD ingedeeld bij extreemlinks en hebben ze een hartstochtelijke relatie met hun geestverwanten van AFA. Kortom: als die club zegt dat domrechts er niet zoveel mee te maken heeft, dan zal dat waarschijnlijk wel kloppen.

En... u raadt het al: dat is EXACT wat Onderzoeksgroep Kafka laat weten. "Bij de activisten die op de A7 anti-#zwartepiet demonstranten hebben geblokkeerd richting #Dokkum hebben wij geen bekende extreemrechtse figuren gevonden", aldus de goed ingelichte groepering. Wel houdt men een kleine slag om de arm: "Dat houdt niet in dat die er sowieso niet waren, maar wij zien ze niet. Lijkt eerder op een situatie dat 'burgers' extremere actiemiddelen inzetten dan (veel) rechtsextremisten doen". 

Natuurlijk kan het nog steeds zo zijn dat er onder de blokkende boeren figuren rondliepen die wat minder bekend zijn en er -stiekem- extreemrechtse gedachten op nahouden, maar het kan bijna niet zo zijn dat vrijwel niemand daarvan op de hoogte is, behalve dan de krant die een tijdje een NSB'er als hoofdredacteur gehad heeft. Bewijs voor de bewering dat Erkenbrand-kneusjes, neo-nazi's en alt-right-figuren gezellig om de bussen heen wandelden, lijkt er niet te zijn. Misschien moet de reconstructie even opnieuw in de steigers gezet worden.

Games with Gold december bekend

Op het blog van Major Nelson, directeur van Xbox Live, heeft kortstondig een artikel gestaan met daarin de Games with Gold van december. Het artikel is inmiddels verwijderd, maar wij hebben de games even voor jullie opgesomd:

Vanaf 1 december kan voor Xbox One de co-op first-person shooter/hack and slash Warhammer: End Times - Vermintide zonder extra kosten gedownload worden. Iets meer dan twee weken later is het de beurt aan een klassiek Telltale avontuur: Back to the Future: The Game - 30th Anniversary Edition zal je honger naar een nostalgisch point & click avontuur stillen.

Voor Xbox 360 wordt één van de betere Kinect-games beschikbaar gemaakt. Vanaf 1 december is Child of Eden gratis te downloaden, maar de game is natuurlijk ook volledig speelbaar met controller. Ook op de 360 kan er volgende maand gehack and slashed worden, want vanaf 16 december wordt Marlow Briggs and the Mask of Death tijdelijk gratis. Uiteraard zullen deze 360-games wederom speelbaar zijn op Xbox One.

'Snel meer duidelijkheid over duur medicijn'

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) hoopt dat binnen enkele weken meer duidelijk wordt over het voorlopig beschikbaar komen van het dure medicijn Spinraza voor een kleine groep ernstige gevallen. Dat heeft hij woensdag laten weten, na een gesprek met fabrikant Biogen.

Het middel Spinraza, een medicijn voor mensen met de zeldzame spierziekte SMA, is tot de Nederlandse markt toegelaten, maar wordt nog niet door verzekeraars vergoed. Het Zorginstituut, een van de belangrijkste adviseurs van de minister, is momenteel de effectiviteit van het medicijn aan het wegen. Zo'n beoordeling duurt doorgaans enkele maanden.

Bruins riep de fabrikant eerder al op het middel beschikbaar te stellen aan SMA-patiënten. De gesprekken die de minister de komende weken hierover met Biogen voert, staan los van pogingen om Spinraza in het basispakket te krijgen. Die komen daarna, benadrukt Bruins.

Bruins benadrukte woensdag in een debat zich te willen verzetten tegen "absurde prijzen" voor medicijnen. Samen met het ministerie van Economische Zaken wil hij kijken naar de octrooiwet, die farmaceuten in staat stelt hoge prijzen voor hun medicijnen te vragen.

Ook wil hij uitzoeken in hoeverre apothekers zelf medicijnen voor individuele patiënten kunnen bereiden, en om die manier onwillige farmaceuten kunnen omzeilen. Bruins wil hierbij "de grenzen opzoeken".

'Snel meer duidelijkheid over Spinraza'
'Snel meer duidelijkheid over Spinraza' (Foto: ANP)

Australië en Saudi-Arabië op zoek naar nieuwe bondscoach

Twee landen die zich gekwalificeerd hebben voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland zitten zonder bondscoach. Bij Australië stapte Ange Postecoglou op en Saudi-Arabië zette Edgardo Bauza op straat. 

De 52-jarige Postecoglou besloot zelf te vertrekken bij de Australische voetbalbond. De oud-international staat naar eigen zeggen onder grote druk en maakte zijn besluit maandag kenbaar in een gesprek met bondsvoorzitter Steven Lowry en David Gallop van de FFA. "Dit was een heel moeilijke beslissing voor mij", zegt Postecoglou op de website van de Australische voetbalbond. "Het was een eer om mijn land te mogen coachen, maar het heeft ook zijn tol geëist in persoonlijk en professioneel opzicht. Daarom zet ik nu met pijn in het hart een punt achter deze reis."

Postecoglou werd in oktober 2013 aangesteld als opvolger van Holger Osieck. Hij leidde Australië vervolgens naar het WK van 2014, naar de winst van de Azië Cup van 2015. Onder hem wist het land zich op het nippertje via een play-off tegen Honduras zich te kwalificeren voor het komende mondiale eindtoernooi. 

Bauza is niet langer bondscoach van Saudi-Arabië. De Argentijn, die Bert van Marwijk in september opvolgde, is na vijf oefenduels naar huis gestuurd. Dat meldt de Saoedische bond. Onder het bewind van Bauza werden drie van de vijf oefenwedstrijden verloren. Ghana, Portugal en Bulgarije bleken te sterk. Wel werd er gewonnen van Jamaica en Letland.

De 59-jarige trainer werd aangesteld na het vertrek van Van Marwijk, die het niet eens kon worden met de bond over een nieuwe verbintenis. Dat was verrassend, aangezien Van Marwijk het land voor het eerst sinds 2006 naar het WK loodste. 

Dijsselbloem: arbeiders makkelijker over grens

Arbeiders moeten makkelijker in een ander Europees land kunnen werken als het in hun land even slechter gaat. Nu stuiten arbeiders nog steeds op belemmeringen, zoals de toegang tot sociale voorzieningen.

Het is dus belangrijk om de zogenoemde arbeidsmigratie beter mogelijk te maken, aldus de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden, Jeroen Dijsselbloem. De oud-minister van Financiën hield in Den Haag de Willem Dreeslezing, genoemd naar de oud-premier die geldt als een grondlegger van de verzorgingsstaat.

Dijsselbloem ziet arbeidsmigratie als een van de mogelijke middelen om tijdelijke economische terugslag in delen van de Europese Unie op te vangen. Hij doelt specifiek op de negentien landen die de euro al hebben en de andere landen binnen de Europese Economische en Monetaire Unie. Hij vindt dan ook dat niet alleen de nationale economieën, maar ook de sociale voorzieningen naar elkaar toe moeten groeien.

Dijsselbloem: arbeiders makkelijker over grens
Dijsselbloem: arbeiders makkelijker over grens (Foto: ANP)

Sensationele zege hockeysters Nieuw-Zeeland op Argentinië in kwartfinale HWL

Dag 6, woensdag, van de Hockey World League was de eerste dag van de kwartfinales. En de dag van twee grote verrassingen. Zuid-Korea versloeg Duitsland. Maar later op de dag was er een nog grotere sensatie. Nieuw-Zeeland, dat nog geen duel won, versloeg Argentinië.

Steeg Nieuw-Zeeland in de wedstrijd tegen Argentinië boven zichzelf uit of hadden ze eerder gewoon nog niet laten zien waartoe ze in staat waren? Feit is dat de Nieuw-Zeelanders in het eigen Auckland een teleurstellend toernooi afwerkten. Las Leonas daarentegen wonnen alle drie de groepsduels en waren de huizenhoge favoriet voor de zege in de kwartfinale.

Maar er kwam iets los bij de thuisploeg toen ze de gelijkmaker maakte. Ze gingen geloven in de zege en maakten prompt ook de 1-2. Beide goals vielen uit de strafcorner. Argentinië hield de overhand, met meer balbezit en meer cirkelintredes, maar scoren lukte de Zuid-Amerikanen niet meer.

Het format is zo opgezet dat alle landen zich voor de kwartfinale plaatsen. Nieuw-Zeeland deed dat als nummer 4 van Poule A, maar dankzij de winst op de nummer 1 van Poule B, Argentinië, zijn het de Black Sticks die we terugzien in de halve finale. Argentinië zal hun lot kunnen accepteren in de wetenschap dat zij twee jaar geleden op precies dezelfde wijze de halve finales bereikten door Nederland in de kwartfinale te verslaan.

Argentinië – Nieuw-Zeeland 1-2 (1-0)
‘2 Delfina Merino 1-0
’32 Neal Brooke 1-1 (sc)
’33 Stacey Michelsen 1-2 (sc)

Duitsland – Zuid-Korea
Duitsland presteerde in de poulefase prima en daarom verwachtten waarschijnlijk maar weinig mensen dat ze in de kwartfinale het onderspit zouden delven tegen Zuid-Korea. Toch gebeurde het. Na vijf strafcornerdoelpunten en één velddoelpunt van Hyejin Cho stond het na zestig minuten 3-3. Korea nam de shoot-outs beter en gaat door naar de halve finale.

Duitsland – Zuid-Korea 3-3 (1-1) Zuid-Korea wint na shoot-outs 1-3
‘9 Nike Lorenz 1-0 (sc)
’28 Hyejin Cho 1-1
’35 Heesun Jang 1-2 (sc)
’36 Marie Mävers 2-2 (sc)
’42 Nike Lorenz 3-2 (sc)
’42 Seunga Park 3-3

FOK! Wat een weer: in de middag regen

Als Simon en Judas komen, begint men de winter te schromen.

Gegroet!

Het is voorlopig nog wisselvallig in ons land, maar dat wil niet zeggen dat er geen aardige momenten tussen zitten. De laatste weken is het vaak somber geweest en viel er regelmatig regen. Vandaag was het gelukkig even wat beter. In de loop van de ochtend trok de bewolking naar het noordoosten toe weg en brak de zon door. Zo beleefden we een zonnige namiddag. Je zag meteen dat de mensen vrolijker werden. Helaas blijft dit niet zo.

Vannacht is het eerst nog helder. De zuidelijke wind blaast nog stevig door, zodat er van afkoeling nauwelijks sprake is. Minder dan 9 graden wordt het beslist niet. Later in de nacht neemt de bewolking weer toe.

Morgen is het dan weer bewolkt vrees ik. In de middag passeert er dan storing met regen. Het kan even stevig doorregenen. Aan het eind van de dag trekt de regen weg naar het oosten en klaart het vanaf zee weer op. Tegen die tijd is het waarschijnlijk al bijna donker. Kortom, niet echt een gezellige middag. De wind draait naar zuidwest en neemt toe naar krachtig tot hard aan zee en misschien wel even stormachtig op de Wadden. Hierbij is kans op zware windstoten. Het wordt nog éénmaal zeer zacht met temperaturen tussen de 12 graden in het noordwesten tot misschien wel 16 in het zuidoosten.

Na morgen koelt het duidelijk af.

Tot morgen!

Nederland
 

Vogelshow (Foto: qltel)

Een prachtig plaatje van qltel. Een roofvogel in volle vlucht tijdens een vogelshow. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Schoonmaakster aangehouden voor diefstal

De politie heeft vorige week een vrouw aangehouden die ervan verdacht wordt in de huizen waar ze schoonmaakte spullen te hebben gestolen. De zaak kwam aan het licht toen een van haar werkgevers bemerkte dat er geld en sieraden verdwenen. Hij hing zelf camera’s op, en ontdekte de diefstallen.

De vrouw, een 44-jarige Rhoonse haalde geld uit enveloppen die op zijn bureau lagen. De werkgever belde de politie en inmiddels is bekend dat meer eigenaren van woningen waar de vrouw schoonmaakte geld, sieraden en kleding zijn kwijtgeraakt. Van de 12 adressen (in onder meer Barendrecht en Rhoon) waar ze schoonmaakte hebben inmiddels 9 aangifte gedaan.

De vrouw is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris en is voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Schoonmaakster aangehouden voor diefstal (Foto: politie.nl)
Schoonmaakster aangehouden voor diefstal (Foto: politie.nl)

Vlaanderen wil rookverbod in auto met kind

Vlaanderen wil een rookverbod invoeren in auto's waarin kinderen zitten. "Het zou onverantwoord zijn om hier nog langer mee te wachten. Ik ben absoluut voorstander van het verbod", zei minister Joke Schauvliege (Leefmilieu) woensdag in het Vlaamse parlement. In de Vlaamse samenleving zou "enorm draagvlak" voor zo'n verbod, zei haar partijgenoot Els van Hoof.

Wallonië is al wat verder. De Waalse regering bespreekt deze week een voorstel dat roken in een auto met minderjarigen verbiedt. De maatregel zou daar eind volgend jaar in kunnen gaan. Wie wordt betrapt, moet 150 euro afrekenen.

Het verbod bestaat al in onder meer Frankrijk, Ierland, Engeland, Australië en delen van de VS en Canada. Nederlandse artsen pleitten in 2015 ook voor een verbod, maar de Tweede Kamer wilde daar toen niet aan.

Passief meeroken kan ernstige gezondheidsschade veroorzaken, zeker in een kleine afgesloten ruimte.

Vlaanderen wil rookverbod in auto met kind
Vlaanderen wil rookverbod in auto met kind (Foto: ANP)

Skeletonners raken olympische medailles kwijt en zijn voor het leven uitgesloten

Het Internationaal Olympisch Comité heeft woensdag bekendgemaakt dat vier Russische skeletonners uit de uitslagen van de Olympische Spelen van 2014 geschrapt worden. Ook mogen ze de rest van hun leven niet meer meedoen aan de Spelen, op welke manier dan ook.

Een disciplinaire commissie, geleid door Denis Oswald, doet onderzoek naar alle Russische urine- en bloedstalen van de Spelen van Sochi. Daar valt overigens niet altijd wat in te vinden, want met veel stalen is gesjoemeld.

De woensdag naar buiten gebrachte beslissing treft het gehele Russische vrouwenteam van het skeleton in Sochi: Maria Orlova, zesde op de Spelen, Olga Potylitsina, de nummer vijf, en Elena Nikitina, de winnares van het brons.

Nikitina won afgelopen week in Park City nog na jaren eindelijk haar tweede World Cup-wedstrijd. Wat er met de uitslag gaat gebeuren is nog niet duidelijk, mogelijk gaat het brons naar de Amerikaanse Katie Uhlaender, maar de kans bestaat ook dat de derde plek vacant blijft.

De vierde getroffen skeletonner is Alexander Tretiakov, winnaar van olympisch goud in Sochi, wat hij dus in moet leveren. Dat zou dan mogelijk naar de Let Martins Dukurs gaan, die in Sochi op een hoop gesleed werd door de Rus. Matt Antoine (VS), die op een straatlengte afstand derde werd, krijgt dan mogelijk zilver, Tomass Dukurs het brons.

Vooral de schorsing van Tretiakov is een harde klap met het oog op de komende Olympische Spelen. De wedstrijd bij de mannen beloofde daar een fenomenale strijd te worden tussen Tretiakov, Dukurs en thuisfavoriet Yun Sung-bin, op voorhand een van de spannendste gevechten om goud in Pyeongchang.

Nikitina tijdens haar olympische race (Pro Shots / Gepa)
Nikitina tijdens haar olympische race (Pro Shots / Gepa)

Prostaatkanker ontdekt bij Sevilla-trainer Berizzo

Eduardo Berizzo kampt met prostaatkanker, zo meldt zijn werkgever Sevilla woensdagmorgen via de officiële kanalen. De club meldt dat toekomstige onderzoeken moeten uitwezen welke stappen er genomen moeten worden in zijn behandeling. Sevilla biedt Berizzo hun maximale ondersteuning en wensen hem een spoedig herstel, maar doet verder geen mededelingen.

"Het is een persoonlijke en gecompliceerde situatie, ik wil liever tot morgen wachten", vertelde voorzitter José Castro na afloop van de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool (3-3) dinsdagavond. Berizzo zou zijn spelers in de rust van de wedstrijd op hoogte hebben gebracht van zijn prostaatkanker. Schijnbaar waren de spelers extra gemotiveerd om hun coach te ondersteunen, want een 0-3 achterstand werd in de tweede helft plots weggewerkt.

De 48-jarige Argentijn is bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van Sevilla, nadat hij de afgelopen drie seizoenen werkzaam was bij Celta de Vigo. In LaLiga staat de ploeg na twaalf wedstrijden vijfde, waar de ploeg in de Champions League plaatsing voor de knock-outfase in eigen hand heeft.

Ziyech heeft lak aan kritiek op speelwijze

Hakim Ziyech is niet voornemens om zijn spel bij Ajax aan te passen. De middenvelder krijgt kritiek voor het vele balverlies dat hij lijdt.

In de wedstrijd tegen NAC Breda was de middenvelder zaterdagavond goed voor twee assists, twee voorassists en gaf hij nog zo'n twaalf passes die kansrijke situaties opleverden. Daartegenover staat dat de linkspoot ook 21 keer balverlies leed in de 0-8 zege.

"Ik ben iemand die graag medespelers voor de keeper zet, dat gaat gepaard met passes die niet eenvoudig zijn", vertelt Ziyech in gesprek met Voetbal International. "Dan kan een bal niet aankomen, maar zodra het wél gebeurt, is het direct een kans."

"Op dat vlak had met wat meer scherpte in de afronding mijn aantal assists dit seizoen veel hoger kunnen zijn. Mijn trainers hameren gelukkig op het positieve van mijn creativiteit, en niet zozeer dat het ook gepaard kan gaan met balverlies."

Vanuit de club krijgt Ziyech geen kritiek op zijn vele balverlies. "Dat is meer iets van mensen van buitenaf, typisch Nederlands ook, om te wijzen op de negatieve punten. Het creatieve in mijn spel, dat is mijn kwaliteit. En als het fout gaat, so be it. Daar heb ik echt lak aan."

Feministen piswoest om app die make-up verwijdert

Hoe DURVEN die smerige, vrouwenhatende kutmannen??!? Zijn ze nou helemaal compleet gestoord geworden?!

Wat nu weer zul je denken. Iemand verkracht? Groep mannen die een vrouw helemaal verrot heeft geslagen? Bedreiging en intimidatie? Deur opengehouden of aangeboden de rekening in het restaurant te betalen? Vuil buiten gezet? Muurtje gemetseld?

Welnee, niets van dat alles. Er is een lollige app gemaakt die de make-up van een gezicht verwijdert en laat zien hoe je er - ongeveer - uit ziet zónder make-up. En dat is gewoon fucking evil natuurlijk.

Gelukkig denkt ShoeOnHead ( ) daar het hare van, maar wat vind jij? Is zo'n app tekenend voor het onderliggende probleem van de patriarchie? Van vrouwenhaat en onderdrukking? Of is het gewoon een lollige app waar je niet van hoeft te gaan schuimbekken als een hondsdolle? Video hieronder

O ja, de app is eigenlijk bedoeld om in te kunnen zetten tegen mensensmokkel, waarbij vrouwen vaak zwaar worden opgemaakt om ze onherkenbaarder te maken.

Arts verwijdert ongevraagd baarmoeder

Op Metronieuws lezen we dat een gynaecoloog van het VieCuri Medisch Centrum de baarmoeder van een 35-jarige Poolse vrouw heeft verwijderd. De moeder van twee kinderen kwam met een baarmoederverzakking in het ziekenhuis en moest worden geopereerd om van haar klachten af te komen. Na de operatie bleek dat haar baarmoeder was verwijderd.

De vrouw krijgt nu een schadevergoeding van bijna 37.000 euro. Dat helpt haar overigens niet bij haar kinderwens. De rechtbank stelt dat de gynaecoloog de vrouw onvoldoende heeft uitgelegd wat de operatie inhield. De vrouw spreekt gebrekkig Nederlands en nam daarom een tolk mee.

De rechtbank en het Medisch Tuchtcollege oordelen dat er beter had moeten worden gecommuniceerd. Ook had hij haar moeten vragen naar haar kinderwens en mogelijke anticonceptie en of zij wel had begrepen wat de operatie inhield en wat de gevolgen van de operatie zouden zijn.

Het Medisch Tuchtcollege laat het bij een waarschuwing omdat de man zijn excuses heeft aangeboden aan de vrouw.

Koning op bezoek bij kampers

Koning Willem-Alexander heeft woensdag een rondleiding gekregen op het woonwagenkamp Beukbergen in Huis ter Heide in de gemeente Zeist.

Willem-Alexander werd ontvangen door burgemeester Koos Janssen en hij ontmoette buurtbewoners. Hij zocht ze op in onder meer een van de nieuwe woningen en in de oudste woonwagen. Aanleiding voor het koninklijke werkbezoek is de tien jaar durende vernieuwing van het woonwagencentrum, die in maart 2018 wordt afgerond.

De koning hoefde zijn schoenen niet uit te trekken toen hij een kijkje nam in een van de nieuwe woningen. "Een hele eer", zei bewoonster Tonia Brummer-Gerrits (88) over het koninklijke bezoek. "Ik vond het prachtig en ik vond hem heel lief en ook zo gewoon".

Vaste woningen

"Ik heb het overal met hem over gehad, over vroeger en onze cultuur. Ik was elf jaar toen de oorlog uitbrak. Ik ben geboren in een woonwagen. Alleen tijdens de oorlogsjaren zaten we ondergedoken. Daarna zijn we weer terug de wagen in gegaan. We reden van stad naar stad om een boterham te verdienen."

Ze woonde dertig jaar in dezelfde wagen voordat ze het aanbod kreeg om een huis op Beukbergen te betrekken. Het park is afgelopen tien jaar opgeknapt en ingericht. Op 10 maart volgend jaar wordt de herstructurering afgerond met een feest. ,,Ik heb direct toegestemd", zegt ze. "Het maakt niet veel uit. Het huis is hetzelfde ingericht als de wagen. Ik zit hier heerlijk. Ik ben blij dat ik het gedaan heb."

Het woonwagencentrum is uitgebreid van 170 naar 220 huishoudens. Behalve staanplaatsen zijn er ook vijftig vaste woningen. Mensen die al jaren op de wachtlijst stonden, konden hierdoor een plek op Beukbergen krijgen. Het gaat veelal om familie en kinderen van bewoners.

Koning bezoekt woonwagenkamp
Koning bezoekt woonwagenkamp (Foto: ANP)

NVWA waarschuwt voor DNP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van de schadelijke stof DNP op de Nederlandse markt. DNP is een toxische stof die bij gebruik ernstige gezondheidsgevolgen kan hebben. Het vermoeden bestaat dat DNP wordt verwerkt in illegale middelen die door bodybuilders worden gebruikt. De NVWA roept op om illegale verkoop van het middel of middelen die de stof DNP bevatten te melden.

2,4-dinitrophenol (DNP), ook wel bekend onder de namen Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen and Chemox, is een chemische stof die in het verleden in de Verenigde Staten als medicijn op de markt is geweest voor de behandeling van obesitas. DNP wordt door bodybuilders gebruikt om de onderhuidse vetlaag te verminderen. Mensen kunnen overlijden na inname van 1-3 gram DNP per dosering.

Ook bij lagere doseringen heeft DNP nadelige effecten, zoals huiduitslag, cataract (staar) en effecten op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel. Bureau Risicobeoordeling & onderzoek van de NVWA heeft recent een risicobeoordeling uitgebracht over bij welke concentratie DNP gezondheidsschade kan optreden.

In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk was dit jaar sprake van een aantal ernstige ziekenhuisopnames als gevolg van het gebruik van DNP. De NVWA waarschuwde eerder in 2015 voor DNP. Vermoed werd toen dat DNP werd verwerkt in illegaal verkrijgbare afslankmiddelen.

Import
De Douane heeft vorige week bij de NVWA gemeld dat zij 2,4-dinitrofenol (DNP) in pakketpost afkomstig uit Hongkong heeft aangetroffen. Het ging om 7 pakketten die bestemd waren voor 7 verschillende afnemers. In totaal is 4 keer een kilo DNP aangetroffen en enkele honderden capsules die DNP bevatten.

Vervolgens is onderzoek uitgevoerd naar de geadresseerden van de pakketten. Uit dat onderzoek blijkt dat DNP gebruikt wordt voor de productie van voedingssupplementen. De producten hebben bij import vaak misleidende etiketten zoals limonadepoeder, chocoladepoeder, meloenpoeder, en dergelijke om de Douane te misleiden en ontdekking te voorkomen.

Ook bevatte een aantal partijen pillen en flesjes anabole steroïden. Dat duidt er op dat de producten waarschijnlijk bestemd zijn voor sportscholen. Via rioolwateronderzoek is geconstateerd dat DNP door mensen is gebruikt in Nederland. Verhoogde gehaltes worden in rioolwater gevonden rondom bodybuildingwedstrijden.

DNP-bevattende producten worden niet via reguliere webshops verkocht. Het vermoeden is dat de verhandeling en levering van deze producten via het illegale circuit gebeurt. De NVWA zet het onderzoek naar de bestemming van de aangetroffen DNP-partijen voort.

Voorhoeve: veroordeling Mladic bekroning

Voor Nederland is de inzet om Ratko Mladic niet zijn straf te laten ontlopen, eindelijk met succes bekroond. Dat vindt voormalig minister van Defensie tijdens de Bosnië-oorlog, Joris Voorhoeve, van de veroordeling van de Bosnisch-Servische generaal Mladic.

Voorhoeve zegt zich sinds 1995 te hebben ingespannen om ook andere oorlogsmisdadigers veroordeeld te krijgen. Hij erkent dat hem dat nauwelijks is gelukt: "Daar kijk ik niet met enige tevredenheid op terug."

Hij noemt het goed dat de lange processen tegen de belangrijkste misdadigers Mladic en Karadzic nu tot een einde zijn gekomen. Hij benadrukt dat ook politieke en militaire leiders er voor moeten zorgen dat oorlogsmisdaden niet onbestraft blijven. "Er is nog heel veel te doen op dat gebied om toekomstige Srebrenica's te voorkomen."

Hij noemt deze dag "triest" voor alle nabestaanden van de slachtoffers van Mladic. "Voor hen passeert al het leed weer de revue."

Voorhoeve: veroordeling Mladic bekroning
Voorhoeve: veroordeling Mladic bekroning (Foto: ANP)

Mladic gaat in hoger beroep

Oorlogsmisdadiger Ratko Mladic vecht de uitspraak van het Joegoslavië-Tribunaal tegen hem aan en gaat in hoger beroep. Dat hebben zijn advocaat en zijn zoon Darko meegedeeld na afloop van de uitspraak. Het tribunaal veroordeelde hem woensdag tot levenslang wegens genocide.

Volgens zoon Darko hebben de rechters van het tribunaal niet eerlijk naar de feiten gekeken en hadden ze geen oog voor de Servische slachtoffers. "Gerechtigheid is vervangen door propaganda", zei Mladic' zoon.

De advocaat van Mladic sprak van het "totale falen" van het tribunaal. Bovendien hekelde hij het feit dat de rechters niet echt werk hebben gemaakt van de hoge bloeddruk van Mladic. Ruim een half uur na aanvang van de zitting vroeg de verdediging om een schorsing en daarin is drie keer de bloeddruk gemeten.

Die was volgens de advocaat levensgevaarlijk hoog en die vroeg daarop om schorsing of juist versneld voorlezen van het vonnis. De rechter ging daar niet op in. "Wat je ook van vindt van Ratko Mladic, hij is een mens en heeft recht op een goede medische behandeling", stelde de advocaat na afloop.

Aanklager Serge Brammertz toonde zich na afloop tevreden met de uitspraak. Hij had ook levenslang geëist.

Het hoger beroep gaat overigens niet meer dienen voor het Joegoslavië-Tribunaal, want dat wordt binnenkort gesloten. Wel gaat de zaak dan naar het MICT, een afgeslankt instituut dat het werk van onder meer het Joegoslavië-Tribunaal overneemt. MICT staat voor International Residual Mechanism for Criminal Tribunals.

Mladic gaat in hoger beroep
Mladic gaat in hoger beroep (Foto: ANP)

'Agenten zaak-Henriquez onterecht vervolgd'

De twee agenten die terechtstaan voor de fatale arrestatie van de dreigende Mitch Henriquez 2,5 jaar geleden, zijn ten onrechte vervolgd. Nu uit verklaringen van deskundigen blijkt dat niet de omstreden nekklem Henriquez fataal is geworden, maar een acuut stresssyndroom - veroorzaakt door zijn hevige verzet - vervalt de grond onder de vervolging. Dat bepleit advocaat Thijs Kelder, een van de twee advocaten die de twee agenten bijstaat.

Ook zouden de agenten immuniteit moeten genieten, omdat zij vervolgd worden voor "professionele gedragingen", aldus Kelder. Een agent mag namelijk geweld gebruiken. "Agenten zijn Rijksambtenaren, zij vervullen een overheidstaak", aldus de advocaat. Als er in deze zaak iemand iets te verwijten valt, is dat volgens Kelder de Nederlandse Staat. Die schoot tekort in de opleiding van agenten.

De advocaten van DH01 en DH02, zoals de twee worden aangeduid in de rechtbank, menen dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk is in de vervolging van de agenten.

Het OM had afgelopen maandag gemeld de agenten wel schuldig te achten aan mishandeling, maar willen niet dat er een straf wordt opgelegd. De rechtbank doet op 21 december uitspraak.

'Agenten zaak-Henriquez onterecht vervolgd'
'Agenten zaak-Henriquez onterecht vervolgd' (Foto: ANP)

Anti-Pieten vernielen Sinterklaashuis Dordrecht

Treurig. Zo noemt de Dordtse burgemeester Wouter Kolff een laffe actie waarbij de sloten van het Sinterklaashuis in Dordrecht zijn dichtgespoten met lijm. Op de deur waren ook stickers geplakt met de tekst 'Zwarte Piet is racisme', dus uit welke hoek het vandalisme komt is duidelijk.

Kolff stelt op Twitter terecht: "Dit is geen ludieke actie. Ieder mag zijn mening hebben, maar van andermans spullen blijf je simpelweg af." Medewerkers die woensdagochtend het Sinterklaashuis wilden binnengaan, ontdekten de stickers en lijm. Het pand is gewoon open, aldus Erik Zindel, bestuurder van het Sinterklaashuis. In de weken voor pakjesavond komen er elk jaar zo'n 20.000 mensen een kijkje nemen in het pand waar de sint logeert als hij in het land is.

Welk van de anti-Pietenclubjes er achter de actie zit, is niet duidelijk. Lokale media werden in een e-mail gewezen op de actie. "Jammer. Het is voor het eerst in alle jaren dat we dit doen, dat zoiets gebeurt. Wij hebben altijd geprobeerd mee te gaan in de discussie over Zwarte Piet. Wij hebben pieten, geen zwarte pieten. Mensen laten zich hier schminken op een manier waarbij ze zich goed voelen. Ik zag er pas nog een met blonde haren."  Het uitbannen van zwarte Zwarte Pieten mocht ook hier niet baten. Maar dat zal zijn omdat Piet helemáál moet verdwijnen.

Bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht in 2012 hield de politie vier demonstranten aan die T-shirts droegen met de tekst 'Zwarte Piet is racisme'. De discussie over het uiterlijk van de pieten is daarna helaas niet meer gestopt.

Of het OM al tot strafvervolging over wil gaan wegens het plegen van strafbare feiten valt nog te bezien.

'Actie bij Sinterklaashuis Dordrecht treurig'
'Actie bij Sinterklaashuis Dordrecht treurig' (Foto: ANP)

Levenslang voor Mladic om genocide Srebrenica

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft Ratko Mladic woensdag veroordeeld tot een levenslange celstraf. De rechters oordelen dat Mladic zich als generaal van de Bosnisch-Servische troepen tijdens de burgeroorlog in Bosnië schuldig heeft gemaakt aan volkerenmoord in Srebrenica.

Ook maakte hij zich schuldig aan andere misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder de bombardementen op Sarajevo, die het Tribunaal beschouwt als terreur tegen de bevolking.

Srebrenica was tijdens de oorlog (1992-1995) uitgeroepen tot veilige zone voor de islamitische bevolking, onder bescherming van Nederlandse vredesmilitairen. Op 11 juli 1995 liepen Mladic' troepen de stad onder de voet. Kort daarna werden meer dan 7000 moslimmannen en -jongens gedood.

Levenslang voor Mladic om genocide Srebrenica
Levenslang voor Mladic om genocide Srebrenica (Foto: ANP)

Kijktip: Alicia - Leven in een kindertehuis

Vanavond om 20:25 uur wordt op NPO2 de documentaire Alicia uitgezonden. Een 'onderhuids portret van binnenuit' over Alicia, die op 1-jarige leeftijd uit huis wordt geplaatst. Op haar vijfde komt ze via een pleeggezin in een kindertehuis terecht. Vier jaar later, op haar negende, woont ze daar nog steeds. Dit is het moment waarop de documentaire Alicia begint. 

Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? De film volgt drie jaar lang het dagelijkse leven van het meisje, observerend en dicht op de huid gefilmd. Hoop, verwachting, onmacht en het effect van een gebrek aan perspectief zijn direct invoelbaar. Dreigt ze hierdoor te ontsporen of zijn we getuige van een onontkoombare geschiedenis die zich herhaalt? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst?

Kijktip: Alicia - Leven in een kindertehuis (Foto: Cerutti / VPRO)
Kijktip: Alicia - Leven in een kindertehuis (Foto: Cerutti / VPRO)

Diverse invallen bij onderzoek georganiseerde hennepteelt

In het kader van een groot onderzoek naar georganiseerde hennepteelt zal de politie vandaag diverse invallen doen. Hoewel de actie zich voornamelijk in Drenthe afspeelt, zijn er ook in Groningen invallen gepland. 

In Meppel heeft de politie, in het kader van 'afpakken van crimineel vermogen' inmiddels beslag gelegd op een auto. Bij de acties zijn tientallen agenten betrokken. In de loop van dag zal de politie meer bekend maken over het onderzoek. 

Update 12:08 uur
Video toegevoegd

Diverse invallen bij onderzoek georganiseerde hennepteelt (Foto: politie.nl)
Diverse invallen bij onderzoek georganiseerde hennepteelt (Foto: politie.nl)

Gewapende overval op tankstation

Een tankstation aan de Wigstraat in Lelystad is dinsdagavond overvallen. Omstreeks 19.10 uur kwamen twee vermomde mannen de zaak binnen en bedreigden de medewerker met vuurwapens. Met onbekende buit gingen de daders ervandoor in een auto waarin waarschijnlijk nog een derde persoon zat. De auto reed via de Wigstraat weg in de richting van het Langezand.

De gealarmeerde politie startte direct een grootscheeps onderzoek. Daarbij werd ook een helikopter ingezet. Diverse snelwegen werden afgezocht en politie-eenheden werden bij verschillende afritten gepositioneerd. De auto en de inzittenden werden echter niet meer aangetroffen.

De daders maakten vermoedelijk gebruik van een grijze Volvo V40. Een van de overvallers droeg mogelijk een Post NL-jas. Verder droeg hij een baseballpetje en grijze wollen handschoenen. Hij is ongeveer 1.85 meter lang heeft een licht getinte huidskleur. De andere droeg zwarte bovenkleding, een zwarte muts en zwarte wollen handschoenen. Hij is ongeveer 1.75 meter lang en heeft een getinte huidskleur.

Toornstra geniet van fans: "Dat was een kippenvel-momentje"

Feyenoord is tegen Manchester City in de slotfase met 1-0 onderuit gegaan. Ondanks de nederlaag verliet Jens Toornstra met opgeheven hoofd het veld.

"Ik denk dat we goed gespeeld hebben. Uiteindelijk sta je met lege handen, dat maakt het wel zuur", vertelt Toornstra in gesprek met Goal. De middenvelder voegt eraan toe dat hij erg moe was na de wedstrijd. "Tijdens de wedstrijd hebben we best weinig weggegeven. Dat maakt het erg jammer. Het was wel een perfecte aanval van City. Heel mooi, maar je baalt natuurlijk wel extra omdat het twee minuten voor tijd is en je zelf ook kansjes hebt gehad. Het is klote", zegt de speler van Feyenoord, die de volle 90 minuten speelde.

Jean-Paul Boëtius was in de eerste helft dicht bij de 0-1. Boëtius begon in de spits voor de zieke Nicolai Jörgensen en de vervanger van de Deen pikte de bal voor de voeten van City-goalie Ederson weg. De keeper was echter net op tijd om zijn fout te herstellen: "Als je zulke mogelijkheden krijgt, dan geeft dat op de één of andere manier ook extra energie. Die energie hebben we vandaag goed gebruikt."

Het spel van Feyenoord was goed en 88 minuten lang hield de ploeg van Giovanni van Bronckhorst het doel schoon. "We stonden vrij compact en verdedigend. Er waren momenten waarop wij druk zetten en City voetbalde daar niet makkelijk onderuit."

De ploeg uit Rotterdam werd gesteund door een vol uitvak, maar ook in de thuisvakken zaten Feyenoord-aanhangers. Toornstra was tijdens en na afloop van de wedstrijd erg blij met de steun: "Ze waren met heel veel en dat is echt super. Ze zaten volgens mij verdeeld over heel het stadion. Het was mooi en er werd na de wedstrijd ook lang voor ons geklapt. Dat was wel een kippenvelmomentje."

Zoals gebruikelijk ruilden de spelers van beide ploegen na de wedstrijd shirtjes met elkaar, maar Toornstra moest na het interview nog op jacht naar zijn City-shirt: "Ik moest op dat moment behandeld worden. Ik ga zo nog even naar Bernardo Silva toe."

Aanstaande zaterdag speelt Feyenoord opnieuw een uitwedstrijd; dit keer tegen FC Groningen: "De wedstrijd tegen City geeft zeker vertrouwen richting Groningen, al weet je dat het zaterdag een hele andere wedstrijd zal zijn. De manier waarop we vandaag als team hebben gefungeerd is goed en dat biedt zeker perspectief", aldus Toornstra na het Champions League-duel tegen Manchester City.

PvdA Amsterdam wil verbod op Airbnb

De PvdA in Amsterdam wil af van de commerciële vakantieverhuur van hele woningen, zoals via Airbnb. De 'gewone' bed-and-breakfast, waarbij mensen een deel van hun huis of woonboot verhuren, moet wel mogelijk blijven, maar alleen met vergunning.

Dat staat in het verkiezingsprogramma van de hoofdstedelijke PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

Om de stad toegankelijk en betaalbaar te houden, is streng optreden geboden, stelt de PvdA. Onder het motto 'huizen zijn om in te wonen' wil de partij daarom paal en perk stellen aan speculatie en hotelexploitatie op de woningmarkt. ,,Commerciële vakantieverhuur heeft een toenemende hoeveelheid problemen veroorzaakt. Woningen worden verdienmodellen. Huizenprijzen worden opgedreven. Overlast en drukte nemen toe en de sociale cohesie verdwijnt uit portieken en straten", aldus de PvdA.

PvdA Amsterdam wil verbod op Airbnb
PvdA Amsterdam wil verbod op Airbnb (Foto: ANP)

'Rijwielhandel' schakelt tandje terug

De politie heeft bij een onderzoek in een pand in Pendrecht 10 fietsen aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Er zijn twee mannen aangehouden.

Nadat de politie informatie had gekregen over de aanvoer van gestolen fietsen in een pand in Pendrecht werd er een onderzoek ingesteld. Daar bleek inderdaad dat er gestolen fietsen werden aangevoerd. Dat gebeurde met een zwarte bestelbus. Het is volgens de politie goed mogelijk dat deze bus in heel Rotterdam-Zuid is ingezet om de gestolen fietsen op te halen en af te leveren.

In het betreffende pand werden de fietsen opgeslagen, ontdaan van de sloten en zelfs weer te koop aangeboden. Er was bijna sprake van een ‘rijwielhandel’. Het gaat in de meeste gevallen om dure Gazelle fietsen. In het pand waar de fietsen werden aangetroffen werden twee mannen aangehouden, beiden Rotterdammers van 30 en 25 jaar.

Van enkele fietsen is aangifte van diefstal gedaan. Daardoor kon de politie al drie van de tien fietsen bij de eigenaar terugbezorgen. Van de andere is geen aangifte gedaan, waardoor het moeilijk wordt daar de eigenaar bij te vinden. De politie roept mensen van wie een fiets is gestolen is, dan ook op om alsnog aangifte te doen.

'Rijwielhandel' schakelt tandje terug (Foto: politie.nl)
'Rijwielhandel' schakelt tandje terug (Foto: politie.nl)

Verjongde waterpoloploeg begint World League met winst

De Nederlandse waterpolosters zijn de Europese voorrondes voor de World League begonnen met een nipte overwinning op Europees kampioen Hongarije. In De Krommerijn in Utrecht werd met 7-6 gewonnen van de Hongaarse dames.

Bondscoach Arno Havenga had zijn ploeg flink verjongd. Onder meer ervaren krachten als Lieke Klaassen en Marloes Nijhuis waren er niet bij, terwijl maar liefst zes speelsters van de bronzen ploeg op het WK junioren naar de A-selectie gehaald werden.

Belangrijk was onder meer de jonge Brigit Mulder, die onlangs geaccepteerd werd bij de University of California, waar ze in het Amerikaanse collegesysteem voor de California Golden Bears, een van dé topploegen in de VS, gaat spelen. Mulder wist haar eerste interlandgoal te maken, terwijl ook talenten Ilse Koolhaas en Rozanne Voorvelt belangrijk waren.

Vooral in de tweede periode maakte Nederland indruk, met vier goals tegen twee voor de Hongaarse dames. Het werd een zeer spannend duel en halverwege de vierde en laatste periode schoot de nieuwe captain Dagmar Genee de winnende 7-6 binnen.

Op 19 december speelt Nederland tegen Rusland, terwijl ook Spanje in de groep van vier zit. De top-3 van de groep plaatst zich voor de Superfinale van de World League, die volgend jaar in mei en juni gespeeld wordt.

Uberhackers maakten gegevens 57 miljoen mensen buit, Uber wilde doofpot

Hackers hebben de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs van de populaire taxi-app Uber gestolen. De hack vond plaats in oktober 2016, maar Uber kwam daar dinsdag pas mee naar buiten. Er werden onder meer namen, e-mailadressen en telefoonnummers gestolen van klanten en de persoonlijke gegevens van zeven miljoen taxichauffeurs kwamen ook in handen van de criminelen.

Uber betaalde de hackers 100.000 dollar om de diefstal stil te houden en data te vernietigen. Het lek werd niet gemeld aan de autoriteiten. De nieuwe ceo van Uber Dara Khosrowshahi betreurt de gang van zaken. ,,Dit had nooit mogen gebeuren." Khosrowshahi is naar eigen zeggen pas recent op de hoogste gesteld van het lek.

Twee werknemers die verantwoordelijk waren voor het in doofpot stoppen van het lek hebben hebben het bedrijf moeten verlaten. Eerder al moest Travis Kalanick, de oprichter van Uber, het veld ruimen omdat hij volgens investeerders Uber op riskante wijze leidde. Onder zijn bewind raakte Uber in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer.

Volgens Uber zijn de gelekte gegevens niet misbruikt.

Uber zweeg over groot datalek
Uber zweeg over groot datalek (Foto: ANP)

'Trump mag transgender niet weren uit leger'

Opnieuw heeft een federale rechter zich uitgesproken tegen het plan van president Donald Trump transgenders te weren uit het Amerikaanse leger. In Baltimore oordeelde districtsrechter Marvin Garbis dinsdag dat zo'n verbod neerkomt op discriminatie en in strijd is met de grondwet.

Garbis stelt dat verbanning van transgenders uit militaire dienst rechtvaardiging ontbeert en vermoedelijk geen stand houdt als legitiem overheidsbelang. Zijn uitspraak is vergelijkbaar met die van een collega uit Washington eind oktober.

'Trump mag transgender niet weren uit leger'
'Trump mag transgender niet weren uit leger' (Foto: ANP)

Bruno Mars aangeklaagd door geldbeluste fotografe

Bruno Mars kan een rechtszaak tegemoet zien van een fotograaf. De zanger postte in juni een foto van zichzelf op 4-jarige leeftijd op social media en de vrouw die de betreffende foto destijds heeft gemaakt wil nu uiteraard geld zien, aldus TMZ.

Op de foto staat Bruno met een heel klein gitaartje afgebeeld, liggend in een auto. De zanger schreef er als tekst bij: "Als je te ongeduldig bent voor 'Throwback Thursday', dan plaats je gewoon een terugblik op woensdag. Dit was in 1989." Mars plaatste het schattige kiekje op zijn Instagram, Facebook en Twitter en kreeg maar liefst 1,2 miljoen likes.

Vooral dat laatste is fotografe Catherine McGann niet ontgaan. Ze rook meteen geld en zegt Bruno nooit toestemming te hebben verleend om haar foto te gebruiken en klaagt hem daarom nu aan, evenals zijn platenmaatschappij Warner Music. Volgens haar gaat het hier om onrechtmatig gebruik van haar werk.

Fotografen gaan vaker op dergelijke dubieuze manieren te werk. Juridisch staan ze in veel gevallen in hun recht, maar moreel gezien vinden velen de praktijk volkomen verwerpelijk.

Bruno Mars aangeklaagd door fotograaf
Bruno Mars aangeklaagd door fotograaf (Foto: BuzzE)

Backstreet Boy Nick Carter beschuldigd van verkrachting

Voormalig tiener-popster Melissa Schuman beweert op haar persoonlijke blog dat Nick Carter haar in 2002 verkracht heeft. De Backstreet Boy is de zoveelste man in Hollywood die beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Schuman werd door haar toenmalige manager aan Carter gekoppeld, om 'eens te praten over een eventuele samenwerking'.

De vrouw had destijds een vriendje, maar stemde in met een afspraak. Nick nodigde haar en een vriendin uit bij hem thuis in Santa Monica, om 'een gezellige avond te hebben'. Volgens Melissa was het appartement allesbehalve gezellig en stonden er nauwelijks meubels binnen. Ze dronken wat en Nick vroeg haar toen om in zijn kantoor naar wat muziek te luisteren die hij gemaakt had. De twee begonnen te zoenen, waarop hij haar broek omlaag begon te trekken. "Ik zei dat ik niet verder wilde gaan, maar hij luisterde niet," aldus Melissa. "Vervolgens dwong hij me tot orale seks, nadat hij dat ook bij mij had gedaan. Ik was bang en hij duldde geen tegenspraak."

Melissa zei dat ze zichzelf 'wilde bewaren voor haar aanstaande echtgenoot', waarop Nick antwoordde: 'Ik kan je echtgenoot zijn.' Volgens Schuman is dat het moment waarop hij haar verkrachtte. De vrouw zegt haar manager ingelicht te hebben over het incident, maar die zei haar dat Carter's juridische team te sterk was om iets tegenin te brengen. Bovendien zou het haar carrière kunnen schaden als ze naar buiten zou treden met haar verhaal.

Diverse media hebben contact gezocht met een woordvoerder van Nick Carter, maar daarop is vooralsnog geen reactie gekomen.

Nick Carter beschuldigd van verkrachting
Nick Carter beschuldigd van verkrachting (Foto: BuzzE)

Jennifer Hudson verliest voogdijzaak

Slecht nieuws voor Jennifer Hudson. De zangeres eiste, in het belang van haar zoon David Jr., een omgangsverbod met haar ex-verloofde David Otunga, maar daar stemde de rechter niet mee in. Otunga, de vader van het kind, mag de belangrijke Amerikaanse feestdag Thanksgiving met zijn zoon vieren.

Volgens TMZ gaat David de rechter om tijdelijke voogdij vragen, omdat hij zichzelf als de belangrijkste verzorger van de kleine ziet. Ook wil hij dat David Jr. bij hem is als Jennifer voor haar werk aan het reizen is. Volgens hem liegt de zangeres erop los; puur en alleen om de voogdij te krijgen.

Hudson en Otunga gingen kortgeleden uit elkaar, na een relatie van tien jaar. De voormalig worstelaar vroeg Jennifer in september 2008 ten huwelijk, nadat ze nog niet eens een jaar samen waren. Daarna volgde een loodzware periode, waarin de moeder en broer van Hudson thuis in Chicago werden doodgeschoten. Haar zevenjarige neefje Julian werd levenloos aangetroffen op de achterbank van de auto.

Jennifer Hudson verliest voogdijzaak
Jennifer Hudson verliest voogdijzaak (Foto: BuzzE)

Prestaties HSL fors verbeterd

De prestaties op de hogesnelheidslijn (HSL) zijn afgelopen maanden fors verbeterd. "Zowel op punctualiteit als op zitplaatskans zitten we boven het van ons geëiste niveau”, zegt Roger van Boxtel vandaag in een interview met het AD.

"Ik durf echt te zeggen dat onze mensen en die van spoorbeheerder ProRail met bloed, zweet en tranen alles uit de kast hebben gehaald om de prestaties te verbeteren.’’ Van Boxtel wijst in de krant ook op het onafhankelijk onderzoek, in opdracht van NS en ProRail, dat later deze maand uitkomt waarin bevestigd wordt dat zowel ProRail als NS er alles aan doen om de prestaties op het snelle spoor te verbeteren.

De huidige cijfers wijzen nu uit dat NS die doelstellingen dit jaar gaat halen maar omdat het pas eind november is kan Van Boxtel dat niet ‘met 100 procent zekerheid zeggen’.

Boete
In 2016 heeft NS twee prestatieafspraken niet gehaald, namelijk Zitplaatskans HSL in de spits (tweede keer) en Reizigerspunctualiteit HSL (eerste keer). NS en ProRail hebben hiervoor een boete ontvangen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als de prestaties voor 2017 gehaald worden, betekent dit dat de teller weer op nul staat.

Ingrijpende wijzigingen
Ondanks alle maatregelen is de verwachting dat de prestaties op de HSL, tot aan 2019 niet fors zullen verbeteren. Dit komt door de introductie van nieuwe treindiensten zoals Intercity Brussel over de HSL en Eurostar, softwareverbeteringen aan de locomotieven en de complexe infrastructuur.

“Het systeem piept en kraakt in zijn voegen. Alleen door ingrijpende wijzigingen aan de spoorbaan kan dezelfde betrouwbaarheid als op regulier spoor worden verwacht. Onze reizigers zullen helaas daarom nog met uitval te maken hebben”, aldus Van Boxtel. NS wil samen met ProRail en het ministerie optrekken om de HSL structureel te verbeteren.

Prestaties HSL fors verbeterd (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Prestaties HSL fors verbeterd (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

BN'ers nemen één dag vluchteling in huis

Bekende Nederlanders bieden woensdagnacht een vluchteling zonder verblijfsvergunning onderdak. Zij doen dit ter gelegenheid van de Nacht van de Vervanging, die wordt georganiseerd door ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, en om te laten zien hoezeer zij wel niet deugen.

Onder anderen de actrices Hadewych Minis en Hanna Verboom nemen een vluchteling in huis. Ze fungeren zo als 'vervanging' van ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, dat vluchtelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers hulp biedt. Ook tv-presentator Joost Prinsen en de schrijvers Lydia Rood en Saskia Goldschmidt hebben een vluchteling als logé. Na één nachtje worden de mensen weer keihard op straat gegooid.

Voorafgaand aan de Nacht van de Vervanging debatteren deelnemers in het Verzetsmuseum in Amsterdam over het Nederlands vluchtelingenbeleid. Dit jaar is er speciale aandacht voor opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers door gemeentes, die hun 'bed, bad en brood' bieden. Het nieuwe kabinet wil deze lokale initiatieven vervangen door acht nationale opvanglocaties, die als voorwaarde voor onderdak eisen dat uitgeprocedeerde asielzoekers meewerken aan de terugkeer naar hun land van herkomst.

BN'ers nemen vluchteling nacht in huis
BN'ers nemen vluchteling nacht in huis (Foto: ANP)

Zanger David Cassidy overleden

David Cassidy (67) is overleden in bijzijn van zijn naasten, meldt The Hollywood Reporter. Cassidy lag al enkele dagen in kritieke toestand in een ziekenhuis in Fort Lauderdale en werd in een kunstmatig coma gehouden. Het voormalig tieneridool werd vorige week opgenomen en zijn toestand verslechterde daarna snel. Meerdere organen zouden niet meer werken. Volgens artsen had hij snel een nier- of levertransplantatie nodig om te kunnen overleven. De familie van David verzamelde zich rondom zijn ziekenhuisbed om hem te steunen.

In februari kreeg de zanger en acteur de diagnose dementie. Het was geen verrassing aangezien zijn opa en moeder ook dement werden. Hij besloot daarna te stoppen met toeren om zich te focussen op zijn 'gezondheid en geluk'. "Ik wil focussen op wat ik ben, wie ik ben en wie ik ben geweest, zonder afleidingen. Ik wil liefhebben. Ik wil van het leven genieten", zei hij toen.

De zanger begon zijn carrière in de jaren zeventig bij de Amerikaanse muzikale sitcom The Partridge Family. Cassidy verscheen in verschillende series op televisie en werd zelfs genomineerd voor een Emmy voor zijn rol in Police Story. Toch was Cassidy vooral bekend om zijn muziek. De popzanger had verschillende hits zoals 'Cherish', 'Come On Get Happy' en 'I Think I Love You'.

Zanger David Cassidy (67) overleden
Zanger David Cassidy (67) overleden (Foto: BuzzE)

Ruim 309.000 landgenoten naar de stembus

De 309.121 stemgerechtigden van een aantal gemeenten en dorpen in Friesland, Groningen en Gelderland mogen woensdag naar de stembus voor herindelingsverkiezingen. Er ontstaan nieuwe gemeenten die op 1 januari een feit zijn.

In Friesland wordt de gemeente Littenseradiel opgesplitst. Franekeradeel, het Bildt en Menaldumadeel en de dorpen Baaium, Spannum, Winsum en Wjelsryp van de gemeente Littenseradiel gaan op in de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Leeuwarderadeel en de dorpen Baard, Bears, Easterlittens, Hilaard, Húns, Jellum, Jorwert, Leons, Mantgum en Weidum van Littenseradiel, zullen worden toegevoegd aan de Leeuwarden. En de eveneens onder Littenseradiel vallende dorpen Boazum, Britswert, Easterein, Easterwierrum, Hidaard, Hinnaard, Iens, Itens, Kûbaard, Lytsewierrum, Reahûs, Rien, Waaksens, Wiuwert en Wommels worden toegevoegd aan de gemeente Súdwest-Fryslân.

In Groningen ontstaan twee nieuwe gemeenten. Vlagtwedde en Bellingwedde zullen opgaan in de nieuwe gemeente Westerwolde. Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren gaan op in de nieuwe gemeente Midden-Groningen. En in Gelderland gaan gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar samen verder als Zevenaar.

Inwoners van de fusiegemeenten hoeven volgend jaar maart niet opnieuw naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit geldt ook voor de gemeenten Edam-Volendam en het Brabantse Meierijstad, die respectievelijk in 2016 en 2017 heringedeeld zijn.

Begin dit jaar telde Nederland 388 gemeenten. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gaan er nu acht vanaf en telt het land op 1 januari 380 gemeenten.

Ruim 309.000 landgenoten naar de stembus
Ruim 309.000 landgenoten naar de stembus (Foto: ANP)

Filibuster wet-Hillen na ruim 8 uur voorbij

Na ruim acht uur was woensdag vroeg het eerste deel van het marathondebat in de Tweede Kamer over de afschaffing van de wet-Hillen voorbij. Later op de dag volgt het antwoord van staatssecretaris Menno Snel (Financiën).

Daarmee is de ruim 36 uur die voor het debat stond bij lange na niet gehaald. 50PLUS en PVV hadden respectievelijk vijftien en twintig uur spreektijd aangevraagd. Martin van Rooijen van de ouderenpartij hield het na bijna 4,5 uur praten voor gezien. Edgar Mulder van de PVV stopte na ruim twee uur noodgedwongen. Toen werd hij gestuit door de VVD die een geslaagd ordevoorstel deed om de spreektijd te beperken.

De wet-Hillen geeft mensen die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost een financieel voordeel. Het kabinet wil de regeling vanaf 2019 over een periode van dertig jaar afschaffen. De tegenstanders spreken van een ,,aflosboete".

De 75-jarige Van Rooijen haalde onder meer herinneringen op aan de tijd dat hij staatssecretaris was in het kabinet-Den Uyl (1973-1977), las brieven van boze burgers voor en krantenartikelen. Dat laatste tot ergernis van CDA'er Pieter Omtzigt die zich afvroeg: ,,waar is de inhoud van het debat gebleven?"

Ook vindt het 50PLUS-Kamerlid dat de afschaffing van de wet er door het kabinet wordt ,,doorgedouwd". Hij spreekt van een onzorgvuldige procedure. Hij kreeg op dit punt bijval van de PvdA, SP en GroenLinks.

Het optreden van Mulder wekte irritatie bij de Kamerleden en de Kamervoorzitter. Hij ging te ver terug in de geschiedenis om zijn betoog te onderbouwen. ,,Dit is puur theater. Daar maak ik bezwaar tegen", zei Eppo Bruins (ChristenUnie). Voorzitter Madeleine van Toorenburg wees hem ook terecht.

Kamervoorzitter Khadija Arib had van tevoren duidelijk gemaakt dat sprekers niet in herhaling mochten vallen en zich aan het onderwerp moesten houden.

Om de verandering in 2019 in gang te zetten moet er deze week in de Tweede Kamer over worden gestemd. Met de lange spreektijd (filibuster heet deze tactiek in de VS) wilden PVV en 50PLUS dit verhinderen en een jaar uitstel bewerkstelligen.

Marathondebat wet-Hillen na ruim 8 uur voorbij
Marathondebat wet-Hillen na ruim 8 uur voorbij (Foto: ANP)

Belgische kansspelautoriteit: "Lootboxes zijn vorm van gokken"

Na de recente controverse rondom de lootboxes in Star Wars: Battlefront II besloot de Belgische kansspelcomissie een onderzoek te starten of lootboxes daadwerkelijk een vorm van gokken zijn. De kansspelcomissie is nu tot het oordeel gekomen dat lootboxes in games zoals Battlefront II, maar ook andere populaire games zoals Middle Earth: Shadow of War en Overwatch een vorm van gokken zijn.

“Het vermengen van geld en verslaving, is gokken”, oordeelt de kansspelcomissie. De Belgische minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil zelfs een stap verder: hij wil lootboxes en andere aankopen in games verbieden, als je niet weet wat de aankoop precies inhoudt. "Gokken en gamen vermengen, zeker op jonge leeftijd, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid van het kind.” 

Geens pleit voor een aanpak in heel Europa om lootboxes en andere vormen van microtransacties te verbieden. "Maar dat vraagt tijd, want we moeten hiermee naar Europa. We gaan zeker proberen om het te verbieden.”

KoenGeens

Belgische kansspelautoriteit: "Lootboxes zijn vorm van gokken"

Pixar-baas trekt zich terug na 'misstappen'

Oprichter John Lasseter van filmmaatschappij Pixar trekt zich tijdelijk terug na 'misstappen'. Hij neemt een sabbatical van een half jaar, zo staat in een verklaring aan Pixar-medewerkers die in handen is van The Hollywood Reporter.

"Ik heb onlangs een aantal moeilijke gesprekken gehad die erg pijnlijk voor mij waren. Het is nooit gemakkelijk je misstappen onder ogen te zien, maar het is de enige manier om er van te leren", schrijft Lasseter, die enkele medewerkers respectloos zou hebben behandeld of andere grenzen zou hebben overschreden.

Volgens Lasseter kan het niet anders om even afstand te nemen van Pixar en Disney. Hij wil naar eigen zeggen nadenken over hoe het bedrijf verder moet gaan en hoe hij terug kan keren als ,,de leider die hij moet zijn".

Lasseter is een van de oprichters van Pixar. Als regisseur en producent maakte hij naam met vele grote animatiefilms als Toy Story, A Bug's Life, Monsters Inc., Cars en Finding Nemo.

Pixar-baas trekt zich terug na 'misstappen'
Pixar-baas trekt zich terug na 'misstappen' (Foto: ANP)

Tottenham dient Dortmund genadeklap toe, Real scoort erop los

Borussia Dortmund is klaar in de Champions League. De ploeg van Peter Bosz verloor voor eigen publiek van Tottenham Hotspur, dat poulewinnaar is.

Na een halfuur nam Dortmund nog wel de leiding. Uitgerekend Pierre-Emerick Aubameyang, die vorige week nog uit de selectie werd gezet door Bosz, opende de score. De spits uit Gabon toonde vervolgens geen emoties, net als Bosz overigens.

Met die voorsprong ging BVB ook rusten, maar na de onderbreking maakte Tottenham Hotspur snel 1-1. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoof Harry Kane de bal achter Roman Bürki in het Duitse doel. Een kwartier voor tijd namen de Spurs via Son Heung-min zelfs de volle buit mee naar huis.

Borussia Dortmund is met slechts twee punten uitgevoetbald in de Champions League. In de laatste wedstrijd, uit tegen Real Madrid, moeten Bosz en zijn mannen er voor zien te zorgen dat de club na de winterstop nog wel Europa League speelt. Concurrent APOEL, dat ook twee punten heeft, gaat dan op bezoek bij de Spurs.

APOEL Nicosia - Real Madrid
APOEL hield tot halverwege de eerste helft het doel schoon, maar daarna ging het snel. Luka Modric volleerde van een meter of twintig raak en een kwartier later vond ook Benzema het doelnet. Door goals van Nacho, die scoorde uit een hoekschop, en opnieuw Benzema ging Real met een 0-4 voorsprong de rust in.

Cristiano Ronaldo stond dus nog niet op het scoreformulier en na de pauze bracht hij daar snel verandering in. De Portugees scoorde eerst met een kopbal en daarna op aangeven van Benzema, die een te korte terugspeelbal onderschepte. Real schakelde daarna een tandje terug en het bleef bij 0-6.

Door de ruime overwinning is Real Madrid zeker van een plek in de achtste finales. De titelverdediger moet echter wel genoegen nemen met de tweede plaats, want Tottenham Hotspur is door de zege bij Borussia Dortmund zeker van de groepswinst.

Besiktas groepswinnaar in Champions League, Monaco gaat af tegen Leipzig

Besiktas heeft in de Champions League de groep waar men in uitkomt al gewonnen, met nog één speelronde te gaan. Door een gelijkspel tegen FC Porto zijn de Turken nu al zeker van de winst.

Besiktas begon als koploper in groep G (tien punten) aan de vijfde speelronde en het kon een ticket voor de tweede ronde dus al aanraken. Porto, dat met zes punten tweede stond, nam echter net binnen het halfuur de leiding. De Braziliaan Felipe maakte vanuit een goed uitgevoerde spelhervatting de 0-1.

Tot dat moment leek Besiktas de wedstrijd aardig onder controle te hebben. Ryan Babel nam na ruim een kwartier van grote afstand het Portugese doel onder vuur en keeper José Sá had alle moeite om redding te brengen. Na de goal van Porto bleef Besiktas aandringen en dat resulteerde nog voor de pauze in de gelijkmaker.

Aan de linkerkant speelde Cenk Tosun zeer fraai zijn tegenstander uit. De 26-jarige spelmaker legde vervolgens af op Talisca, die van een paar meter afstand simpel kon scoren: 1-1. In de tweede helft was Babel heel dicht bij een goal. De Oranje-international knalde keihard op de lat.

Hoewel Besiktas qua niveau in de slotfase wat terugzakte, wist de ploeg toch het nodige puntje te pakken. De club is daardoor voor het eerst geplaatst voor de achtste finales van de Champions League, terwijl Porto nog niet zeker is van plaats twee.

Voor AS Monaco was het geen beste dag. De Monegasken kregen RB Leipzig op bezoek, dat door een eigen goal van Jemerson na vijf minuten al op voorsprong stond. Timo Werner scoorde nog voor rust twee keer - één keer vanaf de stip - en Radamel Falcao hield de Monegaskische hoop kort voor rust in leven.

Naby Keïta boorde die hoop echter al snel de grond in, want ook hij scoorde nog voor rust, waarmee men thee ging drinken met een 1-4 ruststand, wat uiteindelijk tevens de eindstand bleek. Monaco is zo definitief klaar in Europa, Leipzig kan met zeven punten - net zoveel als Porto - nog door in de Champions League.

Sevilla met geweldige comeback naast Liverpool

Sevilla heeft op bizarre wijze een puntje gepakt tegen Liverpool. De thuisploeg maakte tegen de Engelsen een 0-3 achterstand ongedaan.

Binnen anderhalve minuut konden de meegereisde fans uit Liverpool al juichen. Uit een hoekschop van Philippe Coutinho, die werd doorgekopt door Ragnar Klavan, kon Roberto Firmino bij de tweede paal scoren. Sevilla was daarna dicht bij de gelijkmaker toen een inzet van Nolito via doelman Loris Karius op de paal belandde.

Niet veel later leek Liverpool een gewonnen wedstrijd te spelen. Dit keer was het Sadio Mané die scoorde uit een hoekschop en na een halfuur maakte Firmino er met zijn tweede goal al 0-3 van. De Braziliaan scoorde nadat Mané nog op doelman Sergio Rica was gestuit.

In de tweede helft volgde in Estadio Ramón Sánchez Pizjuan een prachtige comeback. Een rake kopbal van Wissam Ben Yedder gaf de fans van Sevilla weer hoop en na een half uur maakte Ben Yedder ook de aansluitingstreffer. Na een fout van Alberto Moreno benutte de Franse aanvaller een strafschop.

Amper twee minuten later tikte Karius een poging van Sergio Escudero, waardoor Liverpool stand leek te gaan houden. In blessuretijd kon het thuispubliek echter wel juichen: 3-3 via Guido Pizarro.

In Moskou kwam Spartak in de 82e minuut op voorsprong tegen Maribor, dankzij Zé Luis. De met het oog op overwintering in het miljoenenbal broodnodige drie punten werden echter weer weggegeven, want Jasmin Mesanovic bracht Maribor in blessuretijd langszij: 1-1.

Liverpool is nog wel koploper in groep E met negen punten, maar Sevilla (acht) en Spartak Moskou (zes) kunnen ook nog poulewinnaar worden. Op de laatste speeldag gaat Sevilla op bezoek bij het uitgeschakelde Maribor, terwijl The Reds bezoek krijgen van de Russen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #43
special
Westerborkpad - In het spoor van de Jodenvervolging
special
Random Pics van de Dag #42
special
Vijf gametips voor de maand juli
special
Alleen maar lollige kattenplaatjes
special
Random Pics van de Dag #41
©FOK.nl e.a.