Stranger Things 2

Iets meer dan een jaar geleden kwam Netflix relatief stil aanzetten met Stranger Things. De serie werd binnen dat eerste weekend een waar fenomeen wat zich uitdrukte in memes, cosplay tijdens Halloween en een stortvloed aan enthousiaste reacties! Aan het eind van het eerste seizoen werd al gehint naar meer verhalen in de upside-down en afgelopen vrijdag 27 oktober was het dan eindelijk zover: Netflix dropte het complete tweede seizoen van Stranger Things. Inmiddels staat de serie een week online en kunnen we de balans opmaken.

Dit tweede seizoen speelt zich een jaar na de gebeurtenissen van seizoen één af. Will Byers wordt sinds zijn vermissing goed in de gaten gehouden maar niemand heeft door dat hij wezenlijk veranderd is. Ondertussen heeft Nancy het nog steeds moeilijk dat haar vriendin Barb er niet meer is: ze voelt zich schuldig door haar verdwijning. Terwijl dit alles speelt, verschuilt agent Hopper zich in een hutje in het bos om daar te zorgen voor een speciale vriendin.

Stranger Things 2 vier jongens Ghostbusters

Ik voorzie jullie van een summiere beschrijving van de plot omdat deze niet te omschrijven is zonder al te veel weg te geven. Dit tweede seizoen pakt namelijk vanaf de start de kracht van seizoen 1 terug: de personages. De plot komt voort uit deze personages die gedurende het afgelopen jaar ontzettend populair zijn geworden. Als gevolg hiervan ben je vanaf de eerste minuut vertrouwd met wat je ziet. De vier jongens brengen een avondje door in de arcade terwijl Nancy met Steve op pad is. Allemaal heel logisch als je het einde van seizoen 1 kent. Maar langzaam ontwikkelt zich gedurende de eerste afleveringen een gelaagde plot die je het gevoel geeft dat er iets groots staat te gebeuren. Door voor dit langzame begin te kiezen word je ook zonder dat je het als kijker doorhebt volledig de wereld van Hawkins ingezogen wat deze serie uiterst geschikt maakt voor het bingen.

Het genie achter de serie zijn The Duffer Brothers. Ze hebben ervoor gekozen om dit seizoen als een filmsequel te benaderen. Het eerste seizoen zou je ook kunnen beschouwen als een lange film, dus die benadering is niet geheel onlogisch. Nu het seizoen ten einde is kunnen we bevestigen dat dit een goede benadering is. Het is geen exactie kopie van het eerste deel maar de myhthologie rondom Hawkins en de upside-down wordt verder uitgebreid. We komen meer te weten over de oorsprong van dit alternatieve universum wat voor een onderhoudend seizoen zorgt, maar tegelijk ook de wereld explosief uitbreidt met mogelijkheden voor meer vervolgen. Hetzelfde gebeurt rondom het mysterie rond 'Eleven' waarbij dit seizoen sterke aanwijzigingen geeft voor legio vervolgverhalen rondom deze speciale kinderen.

Stranger Things 2 Lucas Mike Dustin Max

Maar de reden dat kijkers gek zijn op deze serie zijn de personages die je hart stelen. In de kern zijn daar natuurlijk de vier jongens. Het nostalgische gevoel dat deze vriendengroep oproept is herkenbaar voor iedereen. Bovendien doet het terugdenken aan E.T. en The Goonies, beiden niet geheel onverdienstelijke films. Dustin, favoriet van het eerste seizoen, krijgt bovendien voldoende kans om te shinen. Dit kwartet wordt aangevuld met 'Eleven' die weergaloos vertolkt wordt door Millie Bobby Brown. Zij wordt dit seizoen gepaird met de andere break-out ster van het eerste seizoen, David Harbour als agent Hopper. Als je deze twee iconen bij elkaar zet krijg je acteervuur. Schitterende keuze.

De cast wordt aangevuld met Sean Astin (van The Goonies) als Bob, de nieuwe vriend van Joyce Byers (Winona Ryder). Ook maken we kennis met Max en en Billy, twee kinderen van een gezin dat pas in Hawkins is komen wonen. Max gooit de dynamiek van het oorspronkelijke kwartet overhoop, terwijl Billy een vijand wordt voor álle hoofdpersonages. En natuurlijk kan ik Steve niet vergeten, die tijdens seizoen 1 uitgroeide van jock tot respectabele jongeman en nu meer kans krijgt om een status als held te krijgen. En dit alles terwijl zijn haar goed blijft zitten!

Stranger Things 2 Dustin Will Joyce Max

De afgelopen week ontstond er veel kritiek op de verhaallijn van Eleven, maar ik vermoed dat men daarbij het grote plaatje mist. De makers hebben reeds aangegeven dat de serie uit 4 of 5 seizoenen zal bestaan. Het is dan niet meer dan logisch dat je dit in het achterhoofd houdt en alvast verhaallijnen opbouwt voor vervolgseizoenen. Mijn vermoeden is dan ook dat juist de verhaallijn rondom Eleven genoeg voer geeft tot een volgend seizoen, al is het alleen maar omdat de meeste open eindjes in die verhaallijn zitten. De tijd zal het leren.

Stranger Things 2 is een geweldig vervolg op een tv-sensatie die alleen maar groter zal worden met dit waanzinnige avontuur. De fun is gebleven maar het wordt allemaal wat gevaarlijker. Dus als je nog niet begonnen bent, neem een abonnement op Netflix en start deze 'stranger binge ...'