Blu-ray: Sing

Een koala loopt een bar binnen. Het zou haast het begin kunnen zijn van een slechte grap, maar in de wereld van Sing is het allemaal mogelijk. De wereld is een spiegeling aan die van de mensen en in die wereld heeft Buster Moon, een koala, het moeilijk. De film, geregisseerd door Garth Jennings, was een doorslaand succes, en het is dan ook niet gek dat er al een vervolg is aangekondigd. FOK! bekeek wat de ingrediënten voor dit succes zijn en of het nou echt wel zo goed werkt op het kleinere scherm.

Buster Moon heeft een theater dat verschrikkelijk slecht loopt. Al jaren trekt het niet meer de volle zalen die het eerst wel wist te vullen en financieel heeft dit er voor gezorgd dat Moon aan de grond zit. Er staat hem dus nog maar een ding te doen: zijn allerlaatste troef inzetten. En die troef is heel simpel; een muziekwedstrijd met een inschrijfgeld. Een dingetje is Buster alleen nog wel vergeten, namelijk een prijs te regelen. Het zet een reeks van gebeurtenissen in werking die Buster dwingen nog beter na te denken wat hij nou precies wil.

De hoofdrol wordt ingevuld door Matthew McConaughey en dat is ook direct te horen. Zijn stemgeluid is uit duizenden eruit te pikken en weet de kijker ook gelijk te overtuigen. Hij weet overigens ook erg goed de emotie te brengen die de personages in animatiefilms soms lijken te missen. Zelf heeft McConaughey als reden gegeven dat hij de rol aannam om iets te maken dat zijn kinderen ook eens samen met hem kunnen kijken. Het is een leuke afwisseling in het serieuze werk dat hij de afgelopen paar jaren heeft gemaakt. Die minder serieuze toon wordt aangevuld door stemmen van onder andere Seth MacFarlane, Nick Kroll en Nick Offerman. 

Het script leidt de kijker langs alle hoeken van de dierenstad, waarbij ook gelijk te zien dat de animatie dik in orde is. Illumination, die vooral bekend werden door hun films Despicable Me en Minions, weten hiermee te bewijzen dat ze niet altijd die gele figuurtjes nodig hebben om een grappige, oprechte animatiefilm te maken. Als kijker kan er echt meegevoeld worden met een aantal van de personages, mede omdat er in het script ruimte is vrij gelaten voor de achtergrondverhalen voor een flink deel van de dieren. Die vertonen op hun beurt wel weer voor een heel groot deel enkel en alleen menselijke emoties en gevoelens, en laten, zoals in bijvoorbeeld een film als Zootropolis, niets merken van hun dierlijke eigenschappen. Een enkele brul van een gorilla kan er af, maar voor de rest blijft het vrijwel allemaal menselijk. 

Voor de liefhebbers is er genoeg aan extra's te vinden op de blu-ray. Een opvallend iets zijn de mini-films die zijn toegevoegd. Zo krijgt de kijker toch echt waar voor zijn geld. Sing is een film die het goed heeft gedaan bij het jongere publiek en dit is te verklaren aan de hand van een script dat braaf blijft, maar toch een les wil leren. Laat nooit anderen vertellen wie je moet zijn, is de algehele boodschap van de film. En hoe cliché dat ook klinkt voor velen, het werkt weer opvallend goed.