DVD: Sausage Party

Een beetje melig, een beetje grappig en een beetje grof. Sausage Party is van alles een beetje; het heeft zelfs een beetje maatschappijkritische inhoud. Maar hoewel alle beetjes helpen, mist Sausage Party net dat beetje dat het een topfilm maakt. Het resultaat: geinig, maar meer ook niet.

Het concept van Sausage Party is even eenvoudig als origineel: de diverse etenswaren in een grote supermarkt brengen hun dagen door in de hoop dat de Goden (het winkelend publiek) ze uitkiest om mee te komen naar het beloofde land (oftewel de wereld buiten de schuifdeuren van de winkel). Ze weten echter niet dat hun 'goden' eigenlijk monsters zijn, die hen willen verorberen met een lekker sausje en een beetje peper en zout. Een hilarische stoner-horror-comedy is het gevolg van de realisatie dat hun wereld een grote leugen blijkt te zijn.

Sausage Party

Of dat zou je denken. Maar een idee alleen is niet alles en een film die voornamelijk leuk is als je jezelf ervoor in de juiste stemming hebt gebracht is dus een beetje flauw voor anderen. Sausage Party heeft daar een beetje last van; het is zeker grappig om diverse soorten voedsel bepaalde stereotypen te zien uitbeelden, maar tegelijkertijd is het wel weer dat typische uitbeelden van stereotypen dat misschien niet een hele film overeind kan blijven. Dat wil niet zeggen dat (schrijver) Seth Rogen en co de humor of de inhoud niet weten te vinden; de film loopt over van de woordgrapjes (over seks) en de karikaturen worden door prima acteurs ingesproken, wat bijdraagt aan hoe grappig ze zijn. De lol die de stemacteurs hadden tijdens het inspreken komt naar voren in hun vertolking; dat is een positief effect, maar ook weer niet alles, natuurlijk.

Het geloof van het eten dat de mensen hen meenemen naar een betere wereld is, naast alle humor, het dichtste wat de film komt bij een beetje serieuze inhoud. De voedingswaren zijn ooit, door een oudgediend supermarktproduct, verteld dat de wereld zo in elkaar steekt en jaren later heeft hij het hart niet meer om ze te vertellen dat het allemaal een leugen is. De analogieën met religie liggen er dik bovenop; van het aanbidden tot het eigenwijs blijven geloven toe. Het is grappig, maar de onverbloemde boodschap dat religie feitelijk een groot bedrog is zal niemand van hun geloof doen vallen.

Sausage Party

Sausage Party is een comedy die in de smaak moet vallen: als grove en vaak flauwe grappen je ding niet zijn, ga je dit niet zomaar leuk vinden. Als je altijd wel in bent voor een geintje en het idee van een R-rated animatie wel interessant vindt, geef Sausage Party dan vooral een kans.

De extra's op de dvd-uitgave zijn bescheiden; wat verhaalconcepten en beelden van de stemacteurs, plus een scène waarin Seth Rogen doet alsof hij Walt Disney is die de film introduceert. De ter review beschikbaar gestelde dvd vermeldt op de hoes dat de blu-ray meer extra's bevat, maar daar verwachten we niet veel meer van, noch kan verwacht worden dat iemand die de dvd al in huis heeft alsnog de blu-ray gaat halen, alleen voor de extra's.