FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 april 2017

Bosz: "Wij laten thuis geen punten liggen"

Het ziet er niet meer naar uit dat Ajax dit seizoen het kampioenschap gaat veroveren. Peter Bosz vindt dat zijn ploeg wel sterker is geworden.

Bosz kende een moeizame start bij Ajax. De ploeg werd uitgeschakeld voor de Champions League en veel oefenwedstrijden werden voorafgaand aan het seizoen verloren. Ook in de competitie werden er punten verloren. Volgend seizoen hoopt Bosz op een betere start.

"Ons vertrekpunt ligt voor volgend seizoen veel hoger. Ik ken de spelers, zij kennen mij en ze weten de manier waarop ik wil spelen. Het is straks makkelijker als er maar één of twee nieuwe spelers bijkomen en die meteen in de groep worden meegenomen", vertelde Bosz in gesprek met Ajax Life.

Ajax verspeelde dit seizoen in eigen huis punten tegen Willem II en Roda JC. Volgens de trainer van Ajax gaat dit niet meer gebeuren. "Dit Ajax zal die punten thuis niet meer laten liggen tegen die ploegen. Wat mij betreft hebben we wel een ontwikkeling doorgemaakt. Wat betreft onze speelwijze, maar ook spelers individueel zijn gegroeid en zelf worstel ik veel minder met de vraag wie op welke positie moet spelen. Daar is een stijgende lijn in zichtbaar. Waar ik wel meer behoefte aan heb, is dat we in een wedstrijd meer kunnen variëren in tactische systemen."

Gans gered door politie

In Alkmaar is vanmiddag een gans getroffen door de spiegel van een vrachtwagen. Niets bijzonders uiteraard, want dat gebeurt wel vaker.  Toen de gans achterin een politieauto was gezet om te wachten op de dierenambulance klom het beest naar de voorstoel om achter het stuur plaats te nemen wat in elk geval een leuke foto opleverde.

De dierenambulance heeft hem opgehaald om hem bij te laten komen en hij komt er weer helemaal bovenop.

Böhmermann kan niet lachen om T-shirt

De Duitse tv-komiek Jan Böhmermann is allesbehalve in lachen uitgebarsten toen hij een T-shirt onder ogen kreeg met zijn portret en de tekst. "Hij is grappig. Hem dood ik als laatste". Was 'getekend' Recep Tayyip Erdogan, president van Turkije. Böhmermann zag de lol er niet van in en spande onmiddellijk een kort geding aan tegen Pro Deutschland, de rechts-populistische partij die het hebbeding via internet op de markt had gebracht.

Zijn advocaat Torben Düsing bevestigde vrijdag dat de satiricus naar de rechter is gestapt. "De heer Böhmermann is niet beschikbaar als reclamegezicht voor de verkoop van spullen van Pro Deutschland. Hij wil niet dat politieke partijen met zijn personage geld verdienen." Het bestuur van Pro Deutschland besloot het maar niet te laten aankomen op een rechtszaak. "We hebben vandaag het gewraakte T-shirt uit ons assortiment gehaald'', was de snelle reactie.

Böhmermann droeg ruim een jaar geleden in zijn programma 'Neo Magazin Royale' om de grens tussen satire en smaad te verkennen een geruchtmakend gedicht over Erdogan voor. Deze was 'not amused' en diende prompt een aanklacht in wegens belediging van een buitenlands staatshoofd.

Böhmermann kan niet lachen om T-shirt
Böhmermann kan niet lachen om T-shirt (Foto: BuzzE)

Politie heeft toch misdaadcijfers asielzoekers

De politie heeft wel degelijk informatie op papier over criminaliteit en overlast door asielzoekers. Vorig jaar zijn daar "analyses en monitors" over opgesteld, meldde de politie vrijdagavond. Korpschef Erik Akerboom oordeelt dat een verzoek om dit soort gegevens door De Telegraaf "te beperkt" is geïnterpreteerd en de krant ten onrechte het antwoord kreeg dat de politie er geen documenten over heeft.

Of de gegevens die het zogeheten Nationaal Vreemdelingen Informatieknooppunt (NVIK) blijkt te verzamelen nu alsnog worden vrijgegeven, staat nog niet vast. De politie neemt wel het verzoek dat de krant deed met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) opnieuw in behandeling.

"Helaas roept deze gang van zaken het beeld op dat politie weg lijkt te kijken van feiten die maatschappelijk mogelijk gevoelig liggen", aldus Akerboom in een verklaring. "Niets is minder waar. Eerder deze maand publiceerden wij zelf nog recente cijfers over meldingen van zaken op en rond asielzoekerscentra, variërend van vermissing tot diefstal en vechtpartijen."

Het NVIK analyseert gegevens van de politie zelf, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De informatie wordt gebruikt voor "handhaving en toezicht op lokaal, regionaal en landelijk niveau".

Politie heeft toch misdaadcijfers asielzoekers
Politie heeft toch misdaadcijfers asielzoekers (Foto: ANP)

'Wielrenner Young (21) zal niet herstellen van hersenletsel'

De Amerikaanse wielrenner Chad Young zal vermoedelijk nooit meer een normaal leven kunnen leiden. De renner van het continentale team Axeon Hagens Berman kwam afgelopen zondag tijdens de slotetappe van de Tour of the Gila in New Mexico zwaar ten val.

Op weg van Silver City naar Pinos Altos ging Young samen met een aantal anderen onderuit tijdens een afdaling. De rest kon na wat medische hulp weer verder, maar Young werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Tucson vervoerd, waar hersenletsel vast werd gesteld. Ondertussen pakte zijn Ecuadoriaanse teamgenoot Jhonatan Narvaez de zege, maar de feestelijkheden sloegen al snel om in zorgen.

Aanvankelijk kwam het nieuws naar buiten dat Young veel schade aan zijn gezicht had en in kritieke, maar stabiele toestand in het ziekenhuis lag. Donderdagavond bracht de Belgische ploegmanager Axel Merckx een statement naar buiten waarin slecht nieuws stond: "Helaas is de verwachting dat Chad niet meer zal herstellen van het opgelopen hersenletsel", schrijft hij namens de ploeg.

Langlaufers drinken biertje: half jaar schorsing

Vier Zuid-Koreaanse langlaufers hebben een probleem. De nationale skibond heeft de vier voor een half jaar geschorst vanwege het nuttigen van alcoholische versnaperingen tijdens de Aziatische Winterspelen in februari. 

De langlaufers beweren dat ze tijdens de Spelen in Sapporo slechts twee blikjes bier gedronken hebben, maar toch koos de skibond voor de zware straf. "Ze zeggen dat ze twee biertjes gedronken hebben, maar we hebben voor deze zware straf gekozen om te voorkomen dat zoiets nog eens zal gebeuren en om de teamdiscipline recht te trekken", aldus een woordvoerder van de bond.

De timing is bijzonder beroerd voor de vier, die volgend jaar mee hopen te doen aan de Olympische Spelen in Pyeongchang in hun eigen Zuid-Korea. Naar alle waarschijnlijkheid mag Zuid-Korea twee mannelijke langlaufers naar de Olympische Spelen sturen en de jonge Kim Magnus - met inderdaad Noors bloed - lijkt mits fit al een zekerheidje voor één van die twee plekken. Hij was volgens Yonhap niet betrokken bij het 'bierschandaal', net als Cho Yong-jin.

Dat betekent dat Hwang Jun-ho, Park Seong-beom, Kim Min-woo en Kim Eun-ho de sjaak zijn. Hwang, Kim en Kim lijken de favorieten voor het tweede startbewijs voor de Spelen, maar het is nu nog maar de vraag of de coaches wel zin hebben om hen te selecteren. Op de Aziatische Winterspelen won Zuid-Korea overigens drie medailles: goud en zilver voor de 18-jarige Kim Magnus, die vervolgens het estafetteteam naar brons hielp. Achteraf had men dat succes waarschijnlijk beter met een colaatje kunnen vieren.

LB: Barbie zet liefdestattoo op buik

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

De naam van de nieuwe liefde van Samantha de Jong, alias Barbie, prijkt nu al op haar lichaam. De realityster heeft op haar buik Rolf laten tatoeëren, zo laat ze zien op Facebook.

"Onwijs blij met me nieuwe tattoo", schrijft Barbie bij het resultaat. De tatoeage wordt opgefleurd met twee bloemen. Ook op de rug van Barbie prijkt nu een grote bloem.

Barbie verliet haar man Michael kort geleden voor haar nieuwe vlam Rolf Tangel. Begin deze maand kondigden de twee aan dat ze een setje zijn, wat Barbie overigens later korte tijd afdeed als een grap.

Barbie zet liefdestattoo op buik
Barbie zet liefdestattoo op buik (Foto: BuzzE)

EU serveert Turkije nog niet af

Een formeel einde aan de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU is vooralsnog niet in zicht. Dat bleek vrijdag in Malta, waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeenkwamen. Zij bogen zich over de relatie met het kandidaat-lid, dat zich steeds meer afkeert van de waarden waar Europa voor staat.

De Duitse minister Sigmar Gabriël was het duidelijkst: stopzetting zou volgens hem een volstrekt verkeerd signaal zijn en Turkije "richting Rusland duwen". Het zou niets in Turkije veranderen en de mensen daar niet helpen, aldus Gabriël. Hij pleitte er, gesteund door meerdere collega's, wel voor de relatie anders vorm te gaan geven.

Tal van ministers, onder wie Bert Koenders, zeiden het belangrijk te vinden dat de Europese Commissie gaat analyseren of Turkije nog wel kan voldoen aan de toetredingscriteria als president Erdogan meer macht krijgt, waar de bevolking onlangs in een referendum mee instemde. Ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini benadrukte dat.

Strategische partner

Het is duidelijk dat er "ernstige zorgen" zijn over de democratie en mensenrechten in Turkije, aldus Koenders. "Maar het is een belangrijke strategische partner, daarover bestaat geen twijfel", doelde hij op onder meer Syrië en terrorismebestrijding.

Koenders memoreerde dat de ministers eerder al hadden vastgelegd dat de onderhandelingen al tijden stilliggen. Oostenrijk bleef de enige lidstaat die er definitief de stekker uit wil trekken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu?, die ook mocht aanschuiven, sprak van een "uitgebreide uitwisseling van standpunten".

EU serveert Turkije nog niet af
EU serveert Turkije nog niet af (Foto: ANP)

'Roma troeft Engelse top en Barcelona af in strijd om Kessié'

Franck Kessié lijkt zijn loopbaan een vervolg te geven bij AS Roma. De middenvelder van Atalanta Bergamo moet zo'n dertig miljoen euro kosten. Kessié geldt als gewild talent. De 20-jarige middenvelder brak dit jaar door bij Atalanta Bergamo en maakte in 26 wedstrijden zes goals voor de huidige nummer vijf van de Serie A.

Sky Italia komt vrijdag met het bericht dat AS Roma met Atalanta een transfersom van dertig miljoen euro is overeengekomen. Kessié moet er nu alleen nog uit komen met Atalanta. De Ivoriaan wil graag twee miljoen euro per jaar verdienen, maar zou in Roma kunnen rekenen op 1,2 miljoen euro exclusief variabelen. De vraag is dus nog even of club en speler eruit gaan komen.

Mocht het Roma lukken om Kessié binnen te halen dan troeft de club de gehele Engelse top en Barcelona af. "Ik focus me alleen op het voetbal. Ik zou graag in de Premier League spelen en in het bijzonder voor Manchester United. Dat is mijn droomclub", zei Kessié twee maanden geleden. "Chelsea is ook een grote club en daar zegt niemand 'nee' tegen, maar ik droom van Manchester United", aldus Kessié die nog tot medio 2021 vast ligt in Bergamo.

Metallica schiet bestolen tributeband te hulp

De leden van Metallica hebben zich van hun beste kant laten zien toen ze vernamen dat een tributeband van al zijn instrumenten en apparatuur was bestolen. Ze namen contact op met hun collega's en boden aan om de gestolen spullen te vergoeden, meldt het mediabedrijf KATU.

De band Blistered Earth, die optreedt met de muziek van hun grote voorbeeld Metallica, gaf zaterdagavond een concert in Portland. De volgende ochtend bleek de vrachtwagen met al hun spullen gestolen te zijn. Metallica-drummer Lars Ulrich en zijn medebandleden hoorden van de diefstal en kwamen in actie.

Een lid van Blistered Earth kreeg een telefoontje. "Hij werd gebeld door een manager, die zei: 'blijf aan de lijn voor Lars Ulrich'. Hij zei: 'wat, echt waar?'", zegt bandlid Jared Kiess.

De band had nooit had verwacht dat hun grote voorbeelden zo'n genereus gebaar zouden maken.

Metallica schiet bestolen tributeband te hulp
Metallica schiet bestolen tributeband te hulp (Foto: BuzzE)

Montenegro akkoord met NAVO-lidmaatschap

Het parlement van Montenegro heeft vrijdag besloten als 29e lidstaat toe te treden tot de NAVO. 46 van de 81 parlementsleden stemden voor toetreding tot het militaire bondgenootschap. Leden van de oppositie bleven weg bij de stemming en demonstreerden voor het parlementsgebouw tegen het besluit.

Premier Dusko Markovic sprak voor de stemming van een "historische beslissing". Hij noemde de NAVO "net als de EU een garantie voor vrede en stabiliteit en de basis voor economisch en maatschappelijk welvaren". Het 620.000 inwoners tellende Montenegro onderhandelt met Brussel ook over toetreding tot de Europese Unie.

Rusland heeft lange tijd geprobeerd de toetreding van Montenegro tot de NAVO te verhinderen. Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe is het militair vermogen van Montenegro nihil. Het Montenegrijnse leger telt maar 8000 militairen, maar de havens van het land zijn wel van grote betekenis.

Parlement Montenegro akkoord met NAVO
Montenegro akkoord met NAVO-lidmaatschap (Foto: ANP)

Le Pen richt zich tot kiezers Mélenchon

Marine Le Pen heeft zich vrijdag voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen rechtstreeks tot de kiezers van de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon gericht, die na de eerste ronde is afgevallen.

In een boodschap op Twitter riep de presidentskandidate van het rechtse Front National op een "dam tegen Macron" op te werpen. "Laten wij de ruzies en onenigheden aan de kant schuiven. Wij kunnen de handvatten van Frankrijk niet aan Emmanuel Macron overlaten", de centrumpoliticus achter wie Le Pen in de eerste ronde als tweede eindigde.

Le Pen en Mélenchon behaalden in de eerste ronde samen 40 procent van de stemmen met campagnes die inspeelden op frustraties over de gangbare politiek. Zij staan sceptisch tegenover de Europese Unie, en vijandig tegenover vrijhandel en globalisering. Over immigratie en sociale kwesties denken zij echter anders.

Mélenchon heeft nog niet gezegd welke van de twee overgebleven kandidaten zijn voorkeur heeft. Zijn woordvoerder zei echter dat "geen enkele stem naar het Front National mag gaan".

Le Pen richt zich tot kiezers Mélenchon
Le Pen richt zich tot kiezers Mélenchon (Foto: ANP)

Band van Prince op North Sea Jazz

The New Power Generation, de begeleidingsband van de vorig jaar overleden Prince, is een van de trekpleisters van het North Sea Jazz Festival 2017. Vrijdag maakte de organisatie het definitieve programma bekend.

De band die van 1990 tot zijn dood in 2016 Prince muzikaal ondersteunde zal een concert geven ter nagedachtenis aan het werk van de artiest.

Ook maakte de organisatie de komst van Grace Jones bekend. De 69-jarige Jamaicaanse zangeres staat op de openingsdag, vrijdag 7 juli, op het podium in Ahoy in Rotterdam.

Compleet
Ook treden Mary J. Blige en Trombone Shorty & Orleans Avenue op. De line-up is daarmee compleet, zo heeft organisator Mojo vrijdag bekendgemaakt.

In totaal treden er in Rotterdam in het weekend van 7, 8 en 9 juli ruim 150 artiesten en bands op, verdeeld over veertien podia. Het festival besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan de muziekscene uit Chicago, het vooruitstrevende label PI Recordings en het voor jazz bijzondere jaar 1917.

Eerder werden de namen van onder meer Usher & The Roots, Steve Winwood, Herbie Hancock, Solange, Emeli Sandé, Gladys Knight, Erykah Badu en De La Soul bekendgemaakt. Ook Jamie Lidell and The Royal Pharaohs, Norah Jones, Van Morrison en Jamiroquai komen naar de 42e editie van het evenement.

Band van Prince op North Sea Jazz
Band van Prince op North Sea Jazz (Foto: BuzzE)

Erdogan wil steun Trump voor Raqqa-offensief

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat door Turkije gesteunde troepen het voortouw moeten nemen bij de aanval op IS-bolwerk Raqqa. Hij gaat proberen zijn Amerikaanse collega Donald Trump daarvan te overtuigen.

Het is de Turkse regering een doorn in het oog dat de VS in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië intensief samenwerken met de YPG, een overwegend Koerdische militie. Turkije ziet in de organisatie een verlengstuk van de verboden PKK-beweging.

"Waarom vragen we terroristische organisaties om hulp?", vroeg Erdogan zich vrijdag hardop af op een conferentie in Istanbul. "Turkije, coalitietroepen onder leiding van de Verenigde Staten en het Vrije Syrische Leger kunnen IS samen uitroeien. Dat is niet moeilijk voor ons."De Turkse president zei van plan te zijn het voorstel aan Trump voor te leggen.

Erdogan wil steun Trump voor Raqqa-offensief
Erdogan wil steun Trump voor Raqqa-offensief (Foto: ANP)

Donald Trump 'great' als twitterpresident

Donald Trump is zaterdag precies honderd dagen president van de Verenigde Staten. De president, die zich bij voorkeur profileert op Twitter, blijkt in die tijd (tot en met dag 98) 486 tweets te hebben verzonden. Het meest gebruikte woord was 'Great'. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek door Twitter naar Trumps twittergedrag.

Trumps tweets fascineren zijn miljoenen volgers en zijn tweets geven veel inzicht in zijn presidentschap, stelt de netwerksite. Op de tweede plaats van veelgebruikte woorden in zijn tweets staat America/American, gevolgd door News/Media, Jobs, Today en Fake News. Ook woorden als Thank, People, Big en Country keren vaak terug in zijn tweets.

Een van de bekendste tweets van Trump was op 4 februari; Make America great again! Het berichtje werd 258.539 keer geliked. Of die van 9 februari; See you in court, the security of our nation is at stake. De tweet kreeg 238.647 likes. Of een tweet van 20 januari: January 20th 2017, will be remembered as the day the people became the rulers of this nation again. Goed voor 220.292 likes.

Twitter onderzocht ook op welke dagen Trump het meest werd genoemd op Twitter. Dat was op 20 januari tijdens zijn inauguratie, op 28 en 29 januari toen Trump een 'executive order' tekende voor een inreisverbod voor mensen uit een aantal islamitische landen en ook op 25 januari toen de president tekende voor een te bouwen hek op de grens met Mexico.

Donald Trump 'great' als twitterpresident
Donald Trump 'great' als twitterpresident (Foto: ANP)

Bestorming parlement Macedonië: 100 gewonden

Bij de bestorming donderdag van het parlement van Macedonië zijn ongeveer honderd mensen gewond geraakt. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken in het land vrijdag bekend.

Onder de gewonden zijn drie parlementsleden en 22 politiemensen.

Met de bestorming wilden nationalistische aanhangers van ex-premier Nikola Gruevski de benoeming voorkomen van een etnische Albanees als Kamervoorzitter. De aanvallers, voor een deel vermomd, sloegen onder meer met stoelen om zich heen.

Onder de gewonde politici is de leider van de sociaal-democraten, Zoran Zaev. Op beelden van de rellen was te zien hoe er bloed vloeide uit een wond aan zijn hoofd. Zaev had net bekendgemaakt dat de regeringscoalitie, die wordt geleid door zijn partij, Talat Xhaferi had gekozen als parlementsvoorzitter.

Bestorming parlement Macedonië: 100 gewonden
Bestorming parlement Macedonië: 100 gewonden (Foto: ANP)

Eerste seizoenszege voor Groenewegen in Yorkshire

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe gewonnen in de Tour de Yorkshire. De Nederlands kampioen versloeg in de massasprint Caleb Ewan en Chris Opie. In de laatste kilometer was er nog een grote valpartij, waarbij Steven Kruijswijk betrokken was.

Al snel vanuit de start vertrok er een groep van acht renners met daarbij twee Nederlanders: tiënne van Empel van Roompot-Nederlandse Loterij en Yoeri Havik namens Raleigh-GAC. Het achttal zou niet veel ruimte krijgen van het peloton, waar LottoNL-Jumbo, Orica-Scott en Cofidis het tempo bepaalde.

Van Empel hield aan de lange vlucht wel de leiderstrui van het bergklassement, nadat hij op twee van de drie klimmetjes als eerste boven kwam. Op de laatste klim van de dag was er een versnelling in het peloton waarbij een dertigtal renners loskwam van het peloton.

Groenewegen moest de groep laten gaan, maar de sprinter van LottoNL-Jumbo kon op veertien kilometer de aansluiting vinden bij de eerste grote groep. Met nog acht kilometer werd ook de vroege vluchters bijgehaald.

In de massasprint leek Cofidis de beste lead-out te hebben voor Bouhanni, maar Groenewegen ging ervandoor met de zege. De Nederlands kampioen kon nog net Ewan afhouden. Voor Groenewegen is dit zijn eerste overwinning van het seizoen.

In de laatste kilometer was er ook een grote valpartij. Grootste slachtoffer lijkt Magnus Cort Nielsen te zien. Steven Kruijswijk was betrokken bij de val. Hij viel op zijn borst en lijkt oké, zo meldt Lotto-Jumbo. De Ronde van Yorkshire is voor de Nederlandse klimmer een voorbereidingskoers op de Giro d'Italia, die over precies een week van start gaat.

'Serieuze blessure' Fosu-Mensah

Timothy Fosu-Mensah deed bij Manchester United slechts tien minuten mee in de derby tegen Manchester City, maar liep een serieuze blessure op.

Fosu-Mensah kan mogelijk voorlopig niet in actie komen voor Manchester United. De 19-jarige Nederlander kwam donderdagavond tegen Manchester City vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd in de ploeg, maar bij een val raakte zijn schouder uit de kom.

"Het is een serieuze blessure", zijn Fosu-Mensah's trainer José Mourinho na afloop van de derby tegen de Britse pers. City en United kwamen beiden niet tot scoren in de kraker die zo belangrijk was in de strijd om plek vier. United staat daarbij één punt achter op The Citizens, met nog vijf speelronden te gaan.

Fosu-Mensah maakte tegen City pas voor de derde keer dit seizoen zijn opwachting in de Premier League. Onder Mourinho krijgt de verdediger weinig kansen, terwijl hij vorig jaar onder Louis van Gaal debuteerde en in drie maanden tot acht optredens, waarvan twee in de basis, kwam.

Formatie stil om overlijden moeder Klaver

De gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet worden volgende week een dag later dan eigenlijk bedoeld was hervat vanwege de dood van de moeder van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Haar uitvaart is dinsdag en daarom gaan de gesprekken tussen onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks die dag niet door. Dat heeft informateur Edith Schippers vrijdag bekendgemaakt.

De verwachting is dat de partijen een dag later de draad weer oppakken.

De moeder van Klaver werd eerder deze maand met spoed in het ziekenhuis opgenomen. De GroenLinks-leider liet toen verstek gaan bij de besprekingen omdat hij bij haar wilde zijn. Hij werd een keer vervangen door zijn voormalig fractievoorzitter Bram van Ojik. Een andere dag gingen de besprekingen helemaal niet door.

Formatie even stil om overlijden moeder Klaver
Formatie even stil om overlijden moeder Klaver (Foto: ANP)

Ferrari deelt lakens uit in Sochi, Verstappen valt stil

Sebastian Vettel heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Rusland de snelste tijd gereden. De Duitse Formule 1-coureur was met zijn Ferrari met een tijd van 1.34,120 iets sneller dan teamgenoot Kimi Räikkönen die in de eerste vrije training de snelste was geweest. Max Verstappen reed in Sochi met de Red Bull de vijfde tijd, maar viel richting het einde van de training stil met een motorisch probleem.

De Mercedessen waren de afgelopen jaren in Rusland dominant geweest, maar in de tweede vrije training moest Valtteri Bottas op de ultrasofte banden ruim een halve seconde toegeven op Vettel. Teamgenoot Lewis Hamilton kwam op plek vier, voor de Bulls van Verstappen en Daniel Ricciardo. Opvallend aan het zetten van de snelste tijden was dat ze pas na enkele ronden neergezet werden.

Verstappen kwam in de middag tot slechts vijftien rondjes door motorische problemen. Heel wat meer ronden legde Stoffel Vandoorne af met de McLaren. De Belg had in de ochtend problemen met zijn Honda gehad, maar reed in de middag 25 ronden. Hij zal zondag achteraan moeten starten, omdat de inzet van vijfde componenten hem een gridstraf van vijftien plaatsen oplevert.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:34.120   36
2 K. Räikkönen Ferrari 1:34.383 +0:00.263 36
3 V. Bottas Mercedes 1:34.790 +0:00.670 36
4 L. Hamilton Mercedes 1:34.829 +0:00.709 34
5 M. Verstappen Red Bull 1:35.540 +0:01.420 15
6 D. Ricciardo Red Bull 1:35.910 +0:01.790 26
7 F. Massa Williams 1:36.261 +0:02.141 39
8 N. Hülkenberg Renault 1:36.329 +0:02.209 38
9 K. Magnussen Haas F1 1:36.506 +0:02.386 31
10 S. Perez Force India 1:36.600 +0:02.480 38
11 E. Ocon Force India 1:36.654 +0:02.534 39
12 F. Alonso McLaren 1:36.765 +0:02.645 27
13 J. Palmer Renault 1:36.771 +0:02.651 22
14 R. Grosjean Haas F1 1:37.039 +0:02.919 31
15 C. Sainz Toro Rosso 1:37.083 +0:02.963 36
16 S. Vandoorne McLaren 1:37.125 +0:03.005 25
17 D. Kvyat Toro Rosso 1:37.300 +0:03.180 35
18 P. Wehrlein Sauber 1:37.441 +0:03.321 30
19 L. Stroll Williams 1:37.747 +0:03.627 36
20 M. Ericsson Sauber 1:37.819 +0:03.699 29

Viviani sprint naar de winst in de derde etappe Ronde van Romandië

Elia Viviani heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De Italiaan van team Sky was de snelste in de massasprint voor Sonny Colbrelli en Michael Schwarzmann. Fabio Felline blijft leider in het algemeen klassement.

Al snel na de start vormde zich een kopgroep van zeven renners: Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Davide Martinelli (Quick-Step Floors), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Toms Skujins (Cannondale-Drapac), Hugo Houle (AG@R Mondiale)en Nikita Stalnov (Astana). De zeven zouden een maximale voorsprong van drie minuten krjgen van het peloton.

Op 37 kilometer was het al over voor de vluchters dat kwam mede door het harde werk van Bahrain Merida. Op de laatste klim van de dag dertig kilometer van de streep kozen Simon Clarke (Cannondale-Drapac) en Arnaud Courteille (FDJ) voor de aanval, maar ze kregen geen ruimte van het peloton. Later zouden onder meer ook Bob Jungels (Quick-Step Floors) en Andrey Amador (Movistar) ook in de aanval gaan, maar ook hun kregen geen ruimte.

De aanval van Alex Dowsett was de meest succesvolle. De renner van Movistar kreeg een halve minuut bijelkaar gefietst, maar op drie kilometer van het einde werd de Brit gegrepen door het peloton. De sprintersploegen konden zich gaan opmaken voor een massasprint.

Bora - Hansgrohe leek goed op weg om de sprint aan te trekken voor Schwarzmann, maar de Duitse ploeg werd verrast door Alexander Edmondson, die heel snel over iedereen heen ging. Viviani was het meest attent en won voor Colbrelli en Schwarzmann. Edmondson werd uiteindelijk vierde in de massasprint.

Rugbyer krijgt geel en slaat scheidsrechter bewusteloos

Je hebt irritante ventjes en je hebt ouderwetse teringlijers. Een jonge rugbyer van het Franse Saint-Estève plaatsen we bij dezen in de tweede categorie.

In de halve finales van de Franse beker voor junioren stond Saint-Estève tegenover Toulouse. Na zo'n 25 minuten werd een gele kaart uitgedeeld aan een speler van Saint-Estève, wiens naam niet bekend is gemaakt, en scheidsrechter Benjamin Casty stuurde hem naar het strafbankje.

Daar had meneer echter bar weinig zin in en dat liet hij merken ook. Met een ferme rechterhoek mepte hij Casty naar de grond, waar de scheidsrechter roerloos bleef liggen. Een speler van Toulouse kwam bij het opgefokte mannetje verhaal halen en ook daar kwam een bijpassende reactie op: het kansloze vechtersbaasje verkocht ook hem een stevige tik in het gelaat.

Ondertussen ontstond een vechtpartij tussen de gek en een aantal tegenstanders, terwijl de andere spelers van Saint-Estève weinig zin hadden om hun doorgeslagen teamgenoot te helpen. Pas nadat een speler van Toulouse met een schitterende ippon de gek op de grond kreeg keerde de rust een beetje terug en kon er aandacht worden besteed aan de scheidsrechter.

Casty werd naar het ziekenhuis vervoerd met de nodige verwondingen in zijn gezicht, maar kwam er gelukkig zonder breuken vanaf. De wedstrijd werd afgelast en de president van de Franse rugby league-bond, Marc Palanques, liet weten geschokt te zijn. "Ik hoop dat de disciplinaire commissie hard ingrijpt."

De voorzitter van Saint-Estève, Christian Cozza, vindt het naar verluidt wel welletjes en stapt op bij de club. "Deze speler was eerder in het seizoen al vier wedstrijden geschorst geweest en was pas net teruggekeerd. Ik wilde niet dat hij zou spelen", aldus Cozza. De club kan een forse straf tegemoet zien, terwijl de speler zelf naar alle waarschijnlijkheid van een welverdiende levenslange schorsing mag gaan genieten.

Chaos in het Franse rugby (Bron: YouTube)

Guardians of Galaxy 2 zet openingsrecord 2017

De nieuwe Marvel-film Guardians of the Galaxy Vol. 2 heeft in Nederland een nieuw record voor de beste openingsdag van 2017. Het vervolg op de hit uit 2014 bracht donderdag 420.000 euro op, ruim 100.000 euro meer dan recordhouder Beauty and the Beast.

Dat heeft distributeur Disney vrijdag bekendgemaakt. Bijna een kwart van de bezoekers zag de film in een Imax-zaal.

Guardians of the Galaxy vertelt over vijf onwaarschijnlijke helden die de Melkweg moeten behoeden voor de ondergang: avonturier Quill (Chris Pratt), huurmoordenaar Gamora (Zoë Saldana), intergalactische schurk Drax, de dodelijke wasbeer Rocket en boommens Groot. In het tweede deel is een grote rol weggelegd voor de vader van Quill (Kurt Russell).

Blijven zitten
Het eerste deel uit 2014 was een onverwachte hit voor Marvel, en ook het vervolg lijkt een enorme kaskraker te gaan worden. Regisseur James Gunn liet eerder deze week al weten aan een derde en laatste deel te werken. De film draait in Nederland in 117 zalen.

De nieuwe blockbuster Guardians of the Galaxy Vol. 2 heeft maar liefst vijf scènes tijdens en na de aftiteling. De films van stripproducent Marvel hebben traditioneel één of twee 'post-credit-scenes', waarin meestal een korte vooruitblik op volgende titels in de reeks worden gegeven. Om deze scènes te zien moeten fans dus tot na de aftiteling in de zaal blijven zitten.

Guardians of Galaxy 2 zet openingsrecord 2017
Guardians of Galaxy 2 zet openingsrecord 2017 (Foto: BuzzE)

Ten Cate: "Van Breukelen wilde Gullit niet"

Hans van Breukelen wilde Ruud Gullit niet aanstellen als assistent van Henk ten Cate. Dat zegt de trainer die bedankte voor het bondscoachschap.

De zoektocht van de KNVB naar een bondscoach begint een soap te worden die zijn weerga niet kent. Nadat deze week Henk ten Cate, na twee gesprekken van vier uur, bedankte voor het bondscoachschap, richt technisch directeur Hans van Breukelen zijn pijlen op het duo Dick Advocaat en Ruud Gullit. Nu blijkt dat Van Breukelen in gesprek met Ten Cate nog liet weten Gullit geen functie te willen geven.

"Dat klopt", zegt Ten Cate tegen De Telegraaf. De ex-trainer van onder meer Ajax en Barcelona wil er verder niks meer over zeggen 'omdat het voor mij een gesloten boek is'. Gullit had volgens Van Breukelen, zo liet hij Ten Cate weten, te weinig draagvlak binnen de KNVB om een functie als assistent te krijgen. Nu de onderhandelingen met Advocaat vergevorderd zijn, lijkt dat opeens geen probleem meer: gisteren kwam het plan naar buiten dat Gullit Advocaats rechterhand zal worden.

Toen Marco van Basten en Advocaat vorig jaar opstapten als assistent van Danny Blind was Gullit in beeld om de toenmalig bondscoach te gaan bijstaan, maar raakte hij in de clinch met Van Breukelen, die hij uiteindelijk onbetrouwbaar noemde. De technisch directeur is door De Telegraaf om een reactie gevraagd op de nieuwste ontwikkelingen, maar was niet bereikbaar voor commentaar.

'Terreurverdachte Londen opgepakt na tip'

De terreurverdachte die donderdag is opgepakt in Londen, liep vermoedelijk niet bij toeval tegen de lamp. Agenten stonden al klaar om de 27-jarige man te onderscheppen, zeggen bronnen tegen The Guardian.

De veiligheidsdiensten volgden de Brit omdat vanuit de moslimgemeenschap een tip was binnengekomen over zijn zorgwekkende gedrag. Agenten arresteerden de in het zwart geklede man uiteindelijk vlak bij de plek waar een maand eerder al een aanslag werd gepleegd met een auto. Hij bleek meerdere messen bij zich te hebben.

Het is nog onduidelijk wat de man uit de wijk Tottenham precies van plan was. Onderzoekers vermoeden dat hij mogelijk een aanslag wilde plegen bij Westminster of Whitehall. In het gebied zijn meerdere ministeries, de ambtswoning van de premier en het Britse parlement te vinden.

'Terreurverdachte Londen opgepakt na tip'
'Terreurverdachte Londen opgepakt na tip' (Foto: ANP)

'Weer Keniaanse topatleet betrapt op doping'

Opnieuw is een Keniaanse topatleet betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de grote baas van de Keniaanse atletiekbond AK, Jackson Tuwei, tegenover Reuters gezegd. Eerder dit jaar werd olympisch marathonkampioene Jemima Sumgong al betrapt op het gebruik van EPO.

Volgens Tuwei weet wereldatletiekbond IAAF van de positieve test, maar kan de naam van de atleet nog niet bekendgemaakt worden. "Er is inderdaad weer een topatleet die positief getest heeft, maar we moeten de juridische procedures volgen en kunnen de naam van de atleet dan ook nog niet bekendmaken", vertelt Tuwei.

Dopinggebruik is strafbaar in Kenia en Tuwei benutte de kans dan ook om een waarschuwing de wereld in te sturen. "Atleten, managers, artsen en alle andere mensen die betrokken zijn bij dopinggebruik van een atleet zullen hier volgens onze wetten bestraft worden", zegt Tuwei. Geen loze waarschuwing, want Kenia is hét trainingscentrum voor middellange- en langeafstandslopers vanover de hele wereld, die vooral in centra als Iten trainen. 

Londen keert zich tegen Schots brexitvoorstel

De Britse regering voelt niets voor een aparte deal tussen Schotland en de Europese Unie. Minister David Davis (Brexit) waarschuwde de Schotse regering schriftelijk dat een afzonderlijk akkoord de handel binnen het Verenigd Koninkrijk kan verstoren.

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft eerder duidelijk gemaakt niets te voelen voor een vertrek uit de Europese interne markt. Uit de vrijdag gepubliceerde brief bleek dat haar tegenvoorstellen slecht zijn gevallen in Londen.

Davis betoogde in het document dat een Schotse toetreding tot vrijhandelsorganisatie EFTA en de Europese Economische Ruimte (EER) niet reëel is. "Het zou de instemming vereisen van alle lidstaten van de EFTA en de EU", stelde hij.

De minister heeft meer praktische bezwaren: "Als de wetgeving in de EU en het Verenigd Koninkrijk van elkaar afwijkt, bijvoorbeeld als gevolg van nieuwe EU-regelgeving, kan dat leiden tot nieuwe barrières voor de handel binnen onze Unie." Dat kan een "aanzienlijke verstoring van de interne Britse markt"tot gevolg hebben, waarschuwde hij.

Londen keert zich tegen Schots brexitvoorstel
Londen keert zich tegen Schots brexitvoorstel (Foto: ANP)

Bouchard boos over terugkeer Sharapova: "Verkeerd signaal"

Tennisster Eugenie Bouchard is niet bepaald blij met de terugkeer van Maria Sharapova. De Russische werd begin vorig jaar geschorst voor het gebruik van meldonium en mocht deze week weer in actie komen. Het WTA-toernooi van Stuttgart gaf haar een wildcard en op de eerste dag na haar schorsing, woensdag, versloeg ze Roberta Vinci - een Italiaanse die zich overigens ook al fel tegen Sharapova's comeback had uitgelaten.

De Canadese Bouchard liet nu weten dat het in haar ogen een compleet verkeerd signaal is om Sharapova terug te laten keren. "Ze is een valsspeelster en ik ben van mening dat valsspelers niet terug moeten mogen komen, in welke sport dan ook", aldus Bouchard tegenover TRT World. "De WTA stuurt zo een compleet verkeerd signaal richting kinderen wereldwijd: 'speel vals en we verwelkomen je weer met open armen'", foetert de Canadese Wimbledonfinaliste van 2014, die na haar groei richting top-10 van de wereld in dat jaar nu al een kleine twee jaar lang alsmaar verder af blijft zakken op de ranglijst.

De 23-jarige Bouchard keek vroeger op tegen Sharapova, maar dat is al lang niet meer het geval. "Het is gewoon niet goed dat ze nu weer kan spelen en ik kan ook totaal niet meer zeggen dat ik nog tegen haar opkijk. Het is zo ontzettend oneerlijk tegenover de speelsters die het wél eerlijk doen en die wél op de juiste manier de top willen bereiken", zegt Bouchard. Sporttribunaal CAS oordeelde overigens dat Sharapova geen valsspeelster is, maar een atlete die de nodige nalatigheid vertoonde. Ze gebruikte het sinds 1 januari 2016 verboden meldonium al jaren en had naar eigen zeggen even gemist dat het verboden zou worden. 

In Stuttgart heeft Ekaterina Makarova er inmiddels ook al aan moeten geloven tegen haar teruggekeerde landgenote. Sharapova staat vrijdag tegenover Anett Kontaveit uit Estland en strijdt om een plekje in de halve finales. Bouchard vloog er deze week in de eerste ronde uit op het toernooi van Istanbul.

Eugenie Bouchard in actie (Pro Shots/Action Images)
Eugenie Bouchard in actie (Pro Shots/Action Images)

Russische blogger vast na potje Pokémon GO

Een Russische blogger dreigt achter de tralies te verdwijnen omdat hij Pokémon GO speelde in een kerk. Justitie heeft de rechter gevraagd de 22-jarige Ruslan Sokolovsky naar een werkkamp te sturen vanwege het aanzetten tot religieuze haat, liet een medewerker van de rechtbank telefonisch weten.

De blogger deelde vorig jaar via internet een video waarop te zien is hoe hij het smartphonespel speelt in een kerk in Jekaterinenburg. Hij vergeleek daarbij Jezus Christus met een karakter uit het spel. Ook zei Sokolovsky in de video dat hij juist in een kerk aan het gamen was omdat hij op het nieuws had gezien dat dat strafbaar is.

Daar bleek het Russische Openbaar Ministerie het mee eens te zijn. Kort na het verschijnen van het filmpje werd een strafzaak in gang gezet. Een aanklager zei vrijdag volgens persbureau TASS geen verzachtende omstandigheden te zien. "Er is geen reden hem een boete op te leggen. Ik vraag het hof hem 3,5 jaar naar een strafkolonie te sturen."

Russische blogger vast na potje Pokémon GO
Russische blogger vast na potje Pokémon GO (Foto: BuzzT)

Doelpuntloos gelijkspel in derby van Manchester

Manchester City heeft de aanval van Manchester United op de vierde plaats succesvol afgeslagen door een 0-0 gelijkspel.

Gezien het spelbeeld had het elftal van Pep Guardiola zelfs recht op drie punten gehad. The Citizens kenden in de eerste helft het meeste balbezit in het eigen Etihad Stadium, waarbij de aanvallen gedoseerd plaatsvonden. Met name Kevin De Bruyne en Sergio Agüero doken meer dan eens gevaarlijk op voor het doel van David de Gea.

Bij de eerste de beste grote kans was het ook bijna raak: een voorzet van de Belgische baltovenaar bereikte de Argentijnse goalgetter in de loop. De Zuid-Amerikaan deed alles goed, maar zag zijn inzet op de buitenkant van de paal belanden. Ondanks de dominantie in balbezit van Man City, bleef Manchester United overeind. Voor City was het een positief signaal dat Claudio Bravo niet werd getest, behalve dan door Daley Blind met een zwakke poging.

In het tweede bedrijf liet Leroy Sané met acties veelvuldig zijn hielen zien aan de defensie van Manchester United. Het was te danken aan goalie De Gea dat het elftal van José Mourinho geen averij opliep vlak na rust. Net als in de eerste helft had City-doelman Bravo wederom weinig te doen. The Red Devils moesten de laatste minuten van het duel zelfs spelen met een man minder.

Eerst liep Marouane Fellaini tegen de eerste gele kaart van de wedstrijd aan en een minuut later mocht de Belg inrukken nadat hij een kopstoot uitdeelde aan Agüero, waarop de arbiter een rode kaart trok. Gabriel Jesus scoorde nog de 1-0, maar deed dat in buitenspelpositie. Ondanks de overalsituatie van City, was de brilstand de eindstand. Daardoor blijft City vierde en United vijfde.

VVD'er Keizer vindt dat hij integer heeft gehandeld

De voorzitter van de VVD, Henry Keizer, heeft vrijdag een omstreden zakendeal verdedigd. In een gesprek met de pers sprak hij tegen dat hij niet integer zou hebben gehandeld bij de overname in 2012 van uitvaartbedrijf De Facultatieve in Den Haag. Hij zegt ook voorzitter te willen blijven.

"Er is niemand benadeeld en niemand bevoordeeld", aldus Keizer. Volgens hem is er 'heel integer' gehandeld. Hij zou de onderneming niet voor een 'appel en ei' hebben gekocht, zoals media hadden gemeld. Door die berichten was hij in opspraak geraakt.

Binnen de VVD gingen al stemmen op voor een onderzoek naar de integriteit van de voorzitter. Daarop kondigde Keizer aan volledige openheid van zaken te geven. Hij overhandigde de journalisten kopieën van documenten over de transactie, en gaf hen inzage in andere gegevens.

Marktwaarde
Volgens onderzoeksjournalisten van Follow the Money werd Keizer, de rechterhand van demissionair premier Mark Rutte, voor een schijntje multimiljonair met een dubieuze overnameconstructie voor De Facultatieve. Keizer en zijn zakenpartners zouden veel minder voor het bedrijf hebben betaald dan de marktwaarde. Deskundigen bestempelden de deal als treffend voorbeeld van de graaicultuur.

Keizer ziet dat anders. Hij wees op de toenmalige afspraken om de waarde van de onderneming vast te stellen. Daar gingen alle partijen mee akkoord. Volgens hem heeft het geen zin daar nu nog over te discussiëren: "Over waarde valt altijd te twisten."

Bij het persgesprek op het kantoor van De Facultatieve waren journalisten van Follow the Money (FTM) niet welkom. Keizer zei op dit moment niet veel behoefte te hebben om met hen aan tafel te zitten. Hij verwijt FTM dat hij onvoldoende de kans kreeg te reageren.

Keizer van VVD verdedigt omstreden zakendeal
Keizer van VVD verdedigt omstreden zakendeal (Foto: ANP)

Finnen bovenaan in eerste vrije training Rusland

Kimi Räikkönen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Rusland. De Ferrari-coureur was iets minder dan een halve tiende sneller dan zijn landgenoot Valtteri Bottas. Op zijn beurt was de Mercedes-rijder ruim vijf tienden sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. De vierde tijd, op een halve seconde van de Brit, was voor Red Bull-coureur Max Verstappen.

Hoewel de training rustig begon (op de uitval van Renault-coureur Sergej Sirotkin door motorproblemen na), gebeurde er na ruim een uur toch een curieus incident: Esteban Ocon verloor tijdens het rijden spontaan de motorkap van zijn Force India. Gelukkig veroorzaakte het onderdeel geen verdere schades, maar de sessie werd wel enkele minuten onderbroken door een code rood. Verder spinde Sebastian Vettel een keer omdat hij de kerb raakte, en had McLaren-coureur Stoffel Vandoorne geheel verrassend weer problemen met zijn Honda.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:36.074   19
2 V. Bottas Mercedes 1:36.119 +0:00.045 24
3 L. Hamilton Mercedes 1:36.681 +0:00.607 23
4 M. Verstappen Red Bull 1:37.174 +0:01.100 19
5 S. Vettel Ferrari 1:37.230 +0:01.156 19
6 D. Ricciardo Red Bull 1:37.290 +0:01.216 19
7 S. Perez Force India 1:37.457 +0:01.383 29
8 F. Massa Williams 1:37.900 +0:01.826 29
9 L. Stroll Williams 1:37.944 +0:01.870 30
10 E. Ocon Force India 1:38.065 +0:01.991 28
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:38.496 +0:02.422 17
12 K. Magnussen Haas F1 1:38.747 +0:02.673 23
13 F. Alonso McLaren 1:38.813 +0:02.739 16
14 C. Sainz Toro Rosso 1:38.976 +0:02.902 17
15 J. Palmer Renault 1:39.158 +0:03.084 16
16 R. Grosjean Haas F1 1:39.533 +0:03.459 17
17 S. Vandoorne McLaren 1:39.541 +0:03.467 19
18 P. Wehrlein Sauber 1:39.731 +0:03.657 21
19 M. Ericsson Sauber 1:40.079 +0:04.005 20
20 S. Sirotkin Renault -:--.--- -:--.--- 2

Speciale FOK!screening van Guardians of the Galaxy Vol. 2

In 2014 kon je samen met FOK! de eerste zijn die mocht genieten van de toen nog onbekende Guardians of the Galaxy, en we weten allemaal hoe populair die film uiteindelijk is geworden. Vanaf eind deze maand is het vervolg in de bioscoop te zien, en dus nodigt FOK! je uit om die weer met ons te komen zien. Want wie wil er nu niet zien hoe Baby Groot zijn eerste stapjes zet?

Zet je schrap, want het meest buitengewone team van het universum is terug! In Marvel’s Guardians of the Galaxy Vol. 2 gaat het team opnieuw op pad en doorkruisen zij de verste uithoeken van het heelal. Uiteraard doen ze dit geheel in eigen stijl, op de knallende en onmisbare muziek van Awesome Mixtape Vol. 2. Star-Lord (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana), Drax (Dave Bautista), Rocket (stem van Bradley Cooper) en Baby Groot (stem van Vin Diesel) proberen het mysterie te ontrafelen rondom Peter Quill’s vader. Oude vijanden worden nieuwe vrienden en ondertussen moet het team er voor vechten om één te blijven.


Op 28 april ben je van harte welkom in de gloednieuwe Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht. Om 18.30 starten we de film voor 400 FOK!kers. Zoals altijd kun je een kaart voor jezelf en een introduce(e) bestellen, en die later weer inleveren als je je realiseert dat het op een vrijdagavond in Utrecht is en je dan altijd helemaal lazarus in de goot in Maastricht hoort te liggen, of een etentje met je ouders in Zwolle hebt, een kroegentocht doet in Breda of gewoon in je stamkroeg in Rotterdam met je vrienden hebt afgesproken.

Dus, de details:

Datum: vrijdag 28 april 2017
Inloop: 18.00 uur
Aanvang film: 18.30 uur
Locatie: Kinepolis Jaarbeurs te Utrecht

IK WIL DAAR UITERAARD BIJ ZIJN!
Dat kan! Vanaf nu kun je op de speciale Guardians-landingspagina voor deze actie per persoon max. 2 kaarten bestellen. Zorg dat je er bij bent!

LET OP: Bestel alleen kaarten als je daadwerkelijk aanwezig kunt en wilt zijn op deze avond, dus mocht je niet in de gelegenheid zijn, geef dan je mede-FOK!kers de gelegenheid. Het bestelsysteem geeft je de mogelijkheid om eventueel bestelde kaarten weer terug te geven aan het systeem, wacht daar uiteraard niet mee tot het laatste moment!

Cuadrado verraadt nieuw shirt Juventus per ongeluk

Voetballer Juan Cuadrado heeft geen vrienden gemaakt bij het marketingteam van Juventus. De bedoeling was om met allerlei heisa het nieuwe shirt van de Italiaanse topclub aan de wereld te tonen, maar de Colombiaans international zette plotseling een bericht op social media: "Klaar voor zondag", gehuld in het nieuwe shirt.

De foto's werden snel weer verwijderd, wat erop duidt dat iemand bij Juventus en/of Adidas niet gelukkig was met de actie van Cuadrado. Aan de andere kant, het levert nu vermoedelijk meer ophef op dan wanneer men simpelweg een nieuw shirtje had getoond, dus het zou ons niks verbazen als het juist een slimme marketingtruc was van de Oude Dame

Dit jaar weer geen live E3-persconferentie voor Nintendo

Ook dit jaar zal er geen grote live E3-persconferentie van Nintendo zijn. Nintendo heeft dit ook officieel bevestigd dat zij dit niet zullen doen. Echt een grote verrassing is dit niet omdat Nintendo dit al niet meer gedaan heeft sinds 2012.

Wat ze wel gaan doen blijft nog erg vaag. De verwachting is dat eer een Nintendo Direct uitzending zal komen en uiteraard zijn ze aanwezig op de beursvloer zelf. Vermoeden is dat er meer over Super Mario Odyssey bekend gaat worden.

Nintendo

Tweede seizoen For Honor begint volgende maand

Ubisoft heeft aangekondigd dat volgende maand het tweede seizoen van For Honor gaat beginnen. Mocht je de season pass hebben dan kun je op 16 mei al beginnen. De rest moet wachten tot 23 mei.

Met het nieuwe seizoen komen er ook twee nieuwe heroes: The Centurion en The Shinobi. Daarnaast zullen er ook twee nieuwe maps geïntroduceerd worden. Deze zullen gratis zijn voor alle spelers.

Pc-versie Awesomenauts vanaf volgende maand gratis

De tweedimensionale MOBA-game Awesomenauts van de Utrechtse ontwikkelaar Ronimo Games zal vanaf 24 mei gratis te spelen zijn op pc. Dat maakte Ronimo bekend in een bericht op Steam.

De Nederlandse studio benadrukt dat er geen vorm van pay-to-win zal zijn. Wel is het zo dat je packs kunt kopen om ingame content sneller te bemachtigen. Behalve dat de game straks gratis is, worden er ook nog enkele noemenswaardige aanpassingen doorgevoerd in een op handen zijnde update, zoals een co-opmodus om samen tegen bots te kunnen spelen.

Awesomenauts is er ook voor consoles onder de naam Awesomenauts Assemble!, maar of die versie ook gratis wordt is niet bekendgemaakt.

'Mega Man Legacy Collection 2 in aantocht'

In 2015 lanceerde Capcom Megaman Legacy Collection, een bundel van de eerste zes Mega Man-games voor huidige consoles. Een Koreaans Ratingboard heeft nu haar oordeel geveld over een vervolg hierop.

Mega Man Legacy Collection 2 zou deel 7 tot en met 10 bevatten en zou dus al een rating hebben gekregen. Officieel heeft Capcom de game nog niet aangekondigd, dus dat is nog even afwachten. Ook eventuele platforms zijn niet bekend, al lijken Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One een veilige gok.

megaman

Trein ramt dieplader op overweg

In Wouw, bij Roosendaal, is vrijdagochtend een passagierstrein op een dieplader gereden. Het voorste treinstel is daardoor ontspoord. In de trein zaten ongeveer honderd passagiers, maar niemand van hen is gewond geraakt. Ook de machinist is ongedeerd. Alleen de conducteur heeft een lichte verwonding aan zijn hoofd.

De dieplader stond door nog onbekende oorzaak stil op een overweg. De chauffeur van de vrachtwagen kon op tijd wegkomen en is ongedeerd, aldus een woordvoerster van de veiligheidsregio.

Door het ongeluk is grote schade aan de spoorwegovergang ontstaan, meldt een woordvoerder van de NS. Daarom rijden er de hele dag geen treinen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Op dat traject gaan bussen rijden.

De passagiers in de ontspoorde trein worden van boord gehaald en met bussen naar hun eindbesteming gebracht.

Trein ramt dieplader op overweg
Trein ramt dieplader op overweg (Foto: ANP)

De vechtjassen van Tekken 7 in actie

Tekken 7 komt op 2 juni van dit jaar uit in het Westen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Bandai Namco probeert de Tekken-fans vast lekker te maken met verschillende trailers uit de game, zoals onderstaande roster highlight. De #1 doet vermoeden dat we nog meer van dergelijke character trailers gaan zien.

Onder de vechters die we in de trailer aantreffen zijn zowel oude als nieuwe namen te bekennen: Marshall Law, Feng, Bob, Bryan, Devil Jin, Hwoarang, Gigas en Katarina. 

Gundam Versus komt naar Europa

Bandai Namco heeft aangekondigd een nieuwe Gundam-game uit te brengen in Europa: Gundam Versus. Het spel komt dit najaar uit op PlayStation®4 in Europa.

Gundam is een wereldberoemde animefranchise waarin robots het tegen elkaar opnemen. Gundam Versus zagen we al op de Japanse persconferentie van Sony tijdens de Tokio Game Show. Toentertijd was deze alleen voor de Japanse markt aangekondigd. Bandai Namco gaat de game nu ook naar Europa brengen. In het spel speel je met verschillende Mobile Suits die zijn uitgerust met eigen wapensystemen. Ze bieden ook nieuwe opties voor mobiliteit om je tegenstanders te slim af te zijn. Online matchmaking wordt uitgerold op wereldwijde servers, dus neem het tegen de rest van de wereld op in twee-tegen-twee en drie-tegen-drie team battles.

In battle kun je je uitleven met allerlei Offline en Online gamemodes, met meer mogelijkheden voor technische en strategische gameplay. Zo kun je Striker support characters inzetten om je in het heetst van de strijd te helpen. Kies één van de twee Burst Systems: Blaze Gear of Lightning Gear. Deze hebben andere eigenschappen, die bijvoorbeeld je melee-vaardigheden verbeteren of je lock-on range vergroten.

Vanaf vandaag kunnen fans stemmen op de front cover. Vier Gundam Versus-artworks zijn genomineerd, en de visual met de meeste stemmen zal gebruikt worden als front cover van de game.

Tennisser Sugita stunt op ATP-toernooi Barcelona

Tennisser Yuichi Sugita is dé verrassing van het ATP-toernooi van Barcelona. Op het Spaanse gravel plaatste de 28-jarige Japanner zich donderdag voor de kwartfinales en dat is bijzonder: in zijn carrière won hij op het hoogste niveau eerder slechts één game op gravel, in 2015.

Sugita speelt nauwelijks op de ondergrond die hem totaal niet ligt, maar deze week is alles anders. Nadat hij als lucky loser werd toegelaten tot het hoofdtoernooi schakelde hij de ervaren Spanjaard Tommy Robredo in twee sets uit. Richard Gasquet, de mondiale nummer 23, moest er in drie sets eveneens aan geloven, waarna Sugita wederom tegenover een Spanjaard stond. Pablo Carreno Busta, twintigste op de wereldranglijst, had net als Robredo totaal geen antwoord op het spel van de Japanner, die met 6-3, 6-3 zegevierde.

Vrijdag speelt Sugita tegen de nummer negen van de wereld, de Oostenrijker Dominic Thiem. Andy Murray speelt tegen Albert Ramos Viñolas, terwijl Rafael Nadal hte opneemt tegen het Zuid-Koreaanse toptalent Chung Hyeon. De net als Chung 20-jarige Rus Karen Khachanov staat tegenover Horacio Zeballos uit Argentinië. 

Badmintonner Caljouw verrast op EK, Muskens/Piek bij laatste acht

Op het Europees kampioenschap badminton in het Deense Kolding heeft Nederland nog twee ijzers in het vuur. Zowel in het mannenenkelspel als het vrouwendubbel wordt Nederland vertegenwoordigd in de kwartfinales.

Mark Caljouw, 70e op de wereldranglijst, leek vooraf een lastige opgave te hebben in de achtste finales. Hij stond tegenover de als zesde geplaatste Spanjaard Pablo Abian, 34e van de wereld. Het zou een spannend duel worden waarin niemand de overhand had, maar in de derde game was het Caljouw al snel een kleine voorsprong pakte en vervolgens toesloeg: 21-19, 19-21, 21-18. Vrijdag wacht de Deen Viktor Axelsen in de kwartfinale, zacht gezegd een forse uitdaging: Axelsen is de nummer twee van de wereld.

Het als vijfde geplaatste damesduo Eefje Muskens en Selena Piek schaarde zich ook bij de laatste acht. Ze rekenden in een klein half uurtje af met Lorraine Baumann en Audrey Fontaine uit Frankrijk: 21-10, 21-11. In de kwartfinales wacht het Russische duo Olga Morozova en Anastasia Chervyakova. 

Cheryl Seinen en Iris Tabeling werden in het damesdubbel uitgeschakeld, net als Gayle Mahulette in het enkelspel. Jacco Arens/Ruben Jille en Jelle Maas/Robin Tabeling gingen in het mannendubbel onderuit in de achtste finales.  

NASCAR-legende Earnhardt Jr kondigt afscheid aan

NASCAR-coureur Dale Earnhardt Jr heeft bekendgemaakt na het huidige seizoen zijn racestuurtje aan de wilgen te hangen. De 42-jarige bestuurder van de #88 won 26 races, een prima aantal, maar lang niet zoveel als grootheden als Richard Petty, de onlangs gestopte Jeff Gordon of de nog altijd actieve Jimmie Johnson.

Toch is Earnhardt Jr, vaak gewoon 'Junior' genoemd, al vele jaren de populairste NASCAR-coureur in de Verenigde Staten. Sterker nog, hij won al veertien keer de prijs die daarbij hoort. Dat zal mogelijk wat met zijn vader te maken hebben: Dale Sr was naast Petty zo ongeveer de populairste coureur ooit, maar kwam tijdens de Daytona 500 van 2001 om het leven, terwijl Dale Jr in die race als tweede eindigde.

Junior was toen al aan zijn carrière begonnen in de Cup Series, de hoogste NASCAR-klasse. In 2000 won hij zijn eerste races al, maar het eerste emotionele succes kwam in 2001. Een paar maanden na de dood van zijn vader won Junior de Pepsi 400, verreden op de Daytona Superspeedway waar zijn vader eerder in het jaar om het leven kwam.

Kampioen in de NASCAR werd hij nooit, maar in 2004 en 2014 schreef Earnhardt Jr wel dé race van het seizoen op zijn naam: de Daytona 500. De sinds 2008 voor Hendrick Motorsports rijdende coureur werd er tevens vier keer tweede. Vorig jaar moest hij door een hersenschudding het halve seizoen missen, waardoor een plek in de play-offs onmogelijk was, maar dit jaar hoopt hij dat toch nog één keer voor elkaar te krijgen.

Earnhardt Jr wint de Pepsi 400 van 2001, een paar maanden na de dood van zijn vader op dezelfde oval (Bron: YouTube)

SUV met zelfrijdende Apple-technologie gespot

Voor het eerst is een Lexus met zelfrijdende technologie van Apple gespot op de weg. Dat was in Silicon Valley. De foto's van de rit zijn doorgespeeld aan persbureau Bloomberg.

De Lexus RX450h SUV kwam deze week tevoorschijn uit een gebouw van Apple. Het voertuig was voorzien van een reeks sensoren, zegt de persoon die de foto's aan Bloomberg gaf. Zo zou de auto zijn uitgerust met onder meer radar, een serie camera's en lidar (een soort radar, maar dan voor licht).

Volgens een expert die de foto's heeft gezien, lijken de sensoren eerder te zijn gekocht bij leveranciers dan dat ze op maat zijn gemaakt. Een woordvoerder van Apple weigerde te reageren.

Twee weken geleden werd nog bekend dat Apple toestemming had gekregen in Californië om zijn technologie voor zelfrijdende auto's te testen. Het groene licht geldt voor drie voertuigen.

SUV met zelfrijdende Apple-technologie gespot
SUV met zelfrijdende Apple-technologie gespot (Foto: BuzzT)

New Nintendo 2DS XL aangekondigd

Nintendo heeft een nieuwe model van de simpelere Nintendo 2DS aangekondigd, de New Nintendo 2DS XL. De naamgeving volgt de lijn van de vorige versies, New Nintendo 3DS en New Nintendo 3DS XL.

De New Nintendo 2DS XL weegt slechts 260 gram en komt met een scherm van 4,88 inch. In tegenstelling tot de huidige Nintendo 2DS heeft deze versie een NFC-scanner in het onderste scherm en wordt er weer gebruik gemaakt van het clam-design. Daarnaast heeft New Nintendo 2DS XL een C-knop, zL-knop en een zR-knop.

De console lanceert op 28 juli en kent in Amerika een adviesprijs van 149,99 dollar, dus waarschijnlijk moeten wij rekening houden met 149,99 euro.

Binnen 2 weken neemt Trump besluit klimaatakkoord

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de Verenigde Staten oneerlijk behandeld worden in het klimaatakkoord van Parijs. Hij komt over ongeveer twee weken met een besluit of de VS het akkoord blijven steunen.

Trump zei donderdag in een interview met persbureau Reuters dat landen als China, India en Rusland te weinig geld neerleggen om kleinere landen te helpen klimaatverandering tegen te gaan. Dat terwijl de VS volgens hem enorme bedragen neertellen. "We willen eerlijk behandeld worden", stelt hij.

Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne verklaard dat hij de steun van de VS aan het akkoord zou opzeggen. Volgens de president zorgt het afschaffen van de 'groene regels' voor een boost in de productie van olie, gas en steenkool en levert dat duizenden banen op.

In 2 weken neemt Trump besluit klimaatakkoord
In 2 weken neemt Trump besluit klimaatakkoord (Foto: ANP)

Soepelere regels in Duitse cockpits

Duitse luchtvaartmaatschappijen versoepelen de voorschriften die waren verscherpt na het neerstorten van een toestel van Germanwings door toedoen van de copiloot. De regel dat altijd twee personen in de cockpit moeten zijn, wordt geschrapt.

Volgens de organisatie voor luchtverkeer (BDL) heeft evaluatie van de regels aangetoond dat de tweepersonenregeling "geen veiligheidsvoordeel" geeft. Door het vaker openen van de cockpitdeur ontstonden juist meer risico's, aldus de organisatie.

De geestelijk zieke copiloot Andreas Lubitz liet in maart 2015 opzettelijk een toestel neerstorten in de Franse Alpen waardoor 150 mensen om het leven kwamen. Onderzoekers gaan er vanuit dat de copiloot de gezagvoerder had buitengesloten.

Soepeler regels in Duitse cockpits
Soepeler regels in Duitse cockpits (Foto: ANP)

Curaçao kiest voor of tegen Schotte

De bevolking van Curaçao kan vrijdag, een half jaar na de laatste parlementsverkiezingen, opnieuw naar de stembus voor de verkiezing van een nieuwe volksvertegenwoordiging. De stembusgang is mogelijk dankzij ingrijpen van de Rijksministerraad.

De verkiezingen werden in februari uitgeroepen nadat de regering-Koeiman na ruim 50 dagen was gevallen. Een nieuwe meerderheid in de Staten, onder leiding van oud-premier Gerrit Schotte, wilde daarop de verkiezingen echter uitstellen. De Rijksministerraad stak daarvoor vorige maand een stokje en plaatste de verkiezingen onder verantwoordelijkheid van de gouverneur van Curaçao.

Daarmee heeft de bevolking grofweg de keuze tussen een voortzetting van de huidige coalitie die een interim-regering onder leiding van Schotte heeft geformeerd, of de voortgang van de partijen die samen de coalitie vormden van de regering-Koeiman. Die laatste coalitie bestaat uit partijen die allemaal hebben aangekondigd niet met Schotte te willen samenwerken.

Corruptie
Gerrit Schotte was de eerste minister-president van Curaçao, dat in 2010 na een staatkundige herstructurering een land werd binnen het Koninkrijk. Hij is vorig jaar veroordeeld voor drie jaar gevangenisstraf voor onder meer ambtelijke corruptie in zijn tweejarige regeerperiode. Binnenkort dient zijn hoger beroep.

Vanwege zijn veroordeling kan Schotte geen ministeriële functie vervullen, achter de schermen leidt hij de huidige regering. De laatste tijd keert hij zich steeds feller tegen de, wat hij noemt, Nederlandse inmenging op politiek en justitieel gebied.

Aan de andere kant van het politieke spectrum staan partijen die blij zijn met het besluit van Den Haag de gouverneur verantwoordelijk te stellen voor de verkiezingen. Volgens hen is de stembusgang cruciaal voor een positieve toekomst van het land en een goede relatie met Nederland.

Curaçao kiest voor of tegen Schotte
Curaçao kiest voor of tegen Schotte (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: koel en buiïg

Als het vriest op St. Vitaal, vriest het nog veertig maal.

Goedemorgen. Heeft iedereen Koningsdag overleefd? Vandaag wordt het opniew een fris dagje met geregeld wat buien, hoewel de zon ook regelmatig te zien is. Pas in de avond wordt het droger aldus het KNMI. De temperatuur komt vandaag niet boven de 11 graden uit. De wind draait richting het noordwesten en is matig van kracht. 

Voor degene die kaartjes hebben besteld, vergeet niet om vanavond op tijd in Utrecht te zijn! Om 18:30 begint de film Guardians of the Galaxy Vol. 2!! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:16
Zon onder: 20:58
Zonkracht: 5/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1789 Muiterij op de Bounty onder leiding van Fletcher Christian tegen kapitein William Bligh
1810 Keizer Napoleon Bonaparte reist vanuit Brussel via het Kanaal naar Willebroek tot in de Rupel. Hier schouwt hij de "oorlogsbodems" die in de rivier voor anker liggen. Na de schouwing reist hij over de weg verder naar Antwerpen.
1945 Benito Mussolini en zijn minnares Clara Petacci worden gedood door leden van het Italiaanse verzet wanneer ze het land uit proberen te vluchten.
1950 Huwelijk van koning Rama IX of Bhumibol van Thailand met Sirikit Kitiyakara.
1977 Eind van proces tegen Rote Armee Fraktion, drie leiders, Andreas BaaderGudrun Ensslin en Jan-Carl Raspe worden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.
2001 Dennis Tito is de eerste ruimtetoerist. Hij betaalde 20 miljoen dollar voor een achtdaagse vakantie aan boord van het internationaal ruimtestation ISS.

Collega Stephan was een week of drie geleden, op de warmste dag van het jaar tot nu toe, in het Reinaldapark in Haarlem en genoot daar van dit mooie uitzicht! 

Zonsondergang in Haarlem (Foto: Stephan5)
Zonsondergang in Haarlem (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Energieverbruik neemt iets toe

Het verbruik van energie is afgelopen jaar weer wat toegenomen, na het juist tamelijk lage verbruik in 2015. Nederlanders verstookten vooral meer aardgas, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alles bij elkaar werd er 2 procent meer verbruikt dan in 2015.

Huishoudens en de industrie hadden meer gas nodig omdat het gemiddeld iets kouder was dan in 2015. Bovendien werd aardgas vaker ingezet om elektriciteit te produceren. De afname van de elektriciteitsproductie uit steenkool werd zo gecompenseerd. Door de sluiting van drie oude kolencentrales was ongeveer een tiende minder steenkool nodig voor de elektriciteitsproductie dan het jaar ervoor.

Overigens was het aardgasverbruik nog niet zo hoog als in de periode tussen 2000 en 2010, toen gemiddeld een zesde meer aardgas werd verbruikt. De winning van aardgas is de laatste tijd aan het teruglopen, omdat de overheid de gaskraan in Groningen steeds verder dichtdraait. Om toch aan de hogere vraag te voldoen, werd 6,3 miljard kuub aan eerder gewonnen aardgas uit ondergrondse opslagen gehaald. Ook is er meer aardgas ingevoerd.

Ook op het gebied van olie was sprake van een kleine toename in het verbruik. Het ging vooral om olieproducten die in de industrie worden toegepast, zoals restgassen en grondstoffen voor chemische productie. De olieverbruikende industrie had minder onderhoud en storingen dan een jaar eerder en daarom werden deze olieproducten meer gebruikt.

Energieverbruik neemt iets toe
Energieverbruik neemt iets toe (Foto: ANP)

Hulp voor elf van de honderd jongeren

Bijna elf van de honderd jongeren tot achttien jaar krijgt jeugdhulp. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek op uit onderzoek over het jaar 2016. Jeugdhulp bestaat uit het begeleiden en behandelen van jeugdigen met psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen.

Het ging om 367.000 gevallen. Dat was iets meer dan het jaar ervoor, toen er ongeveer 343.000 waren en ze 10 procent van alle jongeren beneden de achttien uitmaakten.

Ruim een kwart (27 procent) van de jeugdhulpjongeren was in 2016 afkomstig uit een eenoudergezin, terwijl in totaal 15 procent van alle meisjes en jongens opgroeit met maar één ouder.

De meeste jeugdhulp werd verstrekt in Hoogezand-Sappemeer, Zoetermeer, Hillegom en Roermond. Daar kreeg meer dan 15 procent van de jongeren hulp. Ook andere gemeenten in Groningen en Limburg hebben relatief veel jeugdhulpklantjes. In de gemeenten Schiermonnikoog, Staphorst, Edam-Volendam, Urk en Rozendaal wordt jeugdhulp het minst verschaft, namelijk aan minder dan 6 procent.

Hulp voor elf van de honderd jongeren
Hulp voor elf van de honderd jongeren (Foto: ANP)

Politie Londen schiet terreurverdachte neer

Een vrouw, die ervan wordt verdacht een terroristische actie voor te bereiden, is donderdag tijdens een inval van de politie in het noordwesten van Londen neergeschoten. Dat meldt de BBC. Nog vier anderen werden tijdens de anti-terreuroperatie opgepakt.

De vrouw van in de twintig is naar het ziekenhuis gebracht waar ze door de politie wordt bewaakt. Drie verdachten die op hetzelfde adres werden gearresteerd hebben een leeftijd van twintig en zestien jaar. De vierde verdachte werd opgepakt in het graafschap Kent. Zij is 43.

Volgens de politie is er geen verband met een eerdere arrestatie van een terreurverdachte in Londen donderdag.

'Verdachten bij aanslag luchthaven Brussel'

Twee terreurverdachten die dinsdag in Spanje zijn opgepakt hebben toegegeven dat ze tijdens de aanslagen in Brussel op de luchthaven van de Belgische hoofdstad waren. Dat meldden Belgische media donderdag op basis van de Spaanse Justitie.

Ze ontkennen dat ze betrokken waren bij de aanslag, meldt een woordvoerder van het nationaal parket. De twee werden met nog zeven anderen dinsdag opgepakt in Barcelona. Vier van hen worden in verband gebracht met de aanslagen in Brussel in maart 2016.

Volgens de Spaanse politie zijn de terreurverdachten mannen tussen 31 en 39 jaar van Marokkaanse afkomst. De vier hadden contacten met de daders van de aanslagen in Brussel. Sommige mannen hebben een strafblad of worden in verband gebracht met drugssmokkel.

'Verdachten bij aanslag luchthaven Brussel'
'Verdachten bij aanslag luchthaven Brussel' (Foto: ANP)

Mollema en Pozzovivo kennen hun helpers voor de Giro

Trek-Segafredo heeft de selectie voor de Giro d'Italia bekendgemaakt. Bauke Mollema is de kopman van de selectie. Daarnaast neemt het Amerikaans team ook nog Giacomo Nizzolo mee als sprinter.

Voor Mollema zal het zijn tweede deelname worden aan de Giro. Bij zijn eerste Giro d'Italia werd de Nederlander twaalfde in het algemeen klassement en derde in de jongerentrui. Nizzolo is de meest ervaren renner in het team van Trek-Segafredo. De Italiaans kampioen stond al vijf keer aan de start van de Giro. In de laatste twee edities won de Italiaan de puntentrui.

Ook AG2R La Mondiale heeft zijn ploeg klaar voor de Giro d'Italia. Bij de Franse ploeg is de Italiaan Domenico Pozzovivo. De pocketklimmer krijgt één landgenoot mee, zes Fransen en één Luxemburger mee.

''Domenico doet het goed als het parcours lastig is en zijn recente prestaties (derde in de Tour of the Alps en twaalfde in Luik-Bastenaken-Luik) zorgen ervoor dat wij grote dingen van hem voorspellen tijdens de drie weken van de Giro. Wij hopen op een top tien voor hem'', zegt ploegleider Laurent Biondi op de website van de ploeg.

TrekSegafredo
Eugenio Alafaci (ITA)
Julien Bernard (FRA)
Laurent Didier (LUX)
Jesús Hernández (SPA)
Bauke Mollema (NED)
Giacomo Nizzolo (ITA)
Mads Pedersen (DEN)
Peter Stetina (USA)
Jasper Stuyven (BEL)

AG2R La Mondiale
Julien Bérard (FRA)
Francois Bidard (FRA)
Clément Chevrier (FRA)
Hubert Dupont (FRA)
Ben Gastauer (LUX)
Alexandre Geniez (FRA)
Quentin Jaurégui (FRA)
Matteo Montaguti (ITA)
Domenico Pozzovivo (ITA)

Barguil loopt breukje in bekken op bij valpartij in Romandië

Bij een valpartij in de Ronde van Romandië heeft Warren Barguil een breukje in zijn bekken opgelopen. De renner van Sunweb kwam in de tweede etappe ongelukkig ten val en moest opgeven.

Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat de 25-jarige Fransman een breuk in de linker bekkenkam heeft. "Voor zover we nu kunnen zien hoeft er niet geopereerd te worden, maar dat bekijken we over enkele dagen nog een keer", liet fysiotherapeut Anko Boelens van de ploeg weten.

“Zodra Warren de pijn kan verdragen, kan hij weer stappen. Dat is gewoonlijk na een week. Na een week of drie zou hij op de rollen moeten kunnen. Daarna is het afwachten wanneer hij weer in competitie kan komen.” Barguil is de kopman van Sunweb voor de Tour de France. Die start op 1 juli.

Motörhead speelt Victor Vran

De actie-RPG Victor Vran krijgt bijzondere muzikale DLC: Motörhead Through the Ages. Je reist door werelden geïnspireerd door albumhoezen en teksten van de band. In je stamkroeg zit Lemmy Kilmister trouw aan de bar en naarmate het spel vordert kun je steeds meer instrumenten van de bandleden gebruiken in je strijd tegen demonen.

Daarnaast is er ook nog de Fractured Worlds-uitbreiding met meer werelden, een hogere level-cap, nieuwe Destiny-kaarten, andere wapens en meer craftingmogelijkheden.

Victor Vran krijgt ook een Overkill Edition waar alle gezelligheid meteen inzit. Op 30 mei kun je van Victor Vran en Motörhead genieten op PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Een papegaai op de schouder

Indrukwekkend was het beeld van de renner die strijdend tegen de elementen tussen muren van sneeuw de top van de Col Agnel passeerde. Het was de negentiende rit in de Giro van 2016. Dezelfde rit waarin Steven Kruijswijk tegen de sneeuwmuur zijn Giro in ijspegels zag vallen. De held die als eerste boven was, moest later op zijn kopman, Nibali, wachten. Nibali won de Giro en de held op de top van de Col Agnel was zijn meesterknecht. Zijn naam was Michele Scarponi.

Prey demo voor consoles

Het eerste uur van Prey kun je alvast spelen op PlayStation 4 en Xbox One. Je kan als Morgan Yu op het ruimtestation Talos I zijn eerste werkdag beleven. Pc-gamers kunnen nog even naar de stream kijken van twee weken terug om de sfeer te proeven. 

Prey neemt 13,7 GB in beslag op de PlayStation 4 en slechts 13,1 op de Xbox One. Er zijn helaas geen achievements of trophies te behalen. Aan het eind van de demo kun je gewoon doorgaan met het verkennen van het ruimtestation. Je wordt dus niet bruusk uit de game gegooid. Prey komt op 5 mei uit voor pc (Windows), PlayStation 4 en Xbox One.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.