CD: Depeche Mode - Spirit (Special Edition)

Zo'n vier jaar na hun album Delta Machine is er eindelijk weer een nieuwe schijf van Depeche Mode verschenen. Waar de band in de afgelopen 35 jaar vooral bekend werd met hun catchy synth-popliedjes is het trio op hun jongste album een nieuwe muzikale koers gaan varen. Zanger Dave Gahan mag de plaat wellicht openen met de woorden 'We are not there yet. We have not evolved', maar met Spirit heeft Depeche Mode het veruit meest duistere en onheilspellende album tot op heden uitgebracht.

Depeche Mode - Spirit (Special Edition)

Waar voorheen het leeuwendeel van de teksten van Depeche Mode  door Martin L. Gore werden geschreven mocht ook Dave Gahan voor Spirit een aantal liedjes aanleveren. De mannen van Depeche Mode hebben de pest behoorlijk in op de wereld en laten dat dan ook onverbloemd horen op dit zeer maatschappijkritische album. Een wereld waarin het Verenigd Koninkrijk de zure vruchten plukt van de Brexit, een wereld waarin iemand als zakenman Donald Trump president van de Verenigde Staten kan worden en eveneens een wereld waarin de mensheid steeds individualistischer wordt en niemand voorgenoemde zaken nog lijkt te boeien. Hoog tijd dus voor een revolutie als het aan Depeche Mode ligt.

You've been kept down.
You've been pushed 'round.
You've been lied to.
You've been fed truths.
Who's making your decisions?
You or your religion.
Your government, your countries.
You patriotic junkies.
(uit 'Where's the Revolution')

Voor de opnames van Spirit dook de band de studio in met niemand minder dan producer James Ford, die we uiteraard ook kennen van Simian Mobile Disco en The Last Shadow Puppets. Deze samenwerking resulteerde dan ook in een uiterst electronisch album van uitmuntende klasse, wat muzikaal gezien wel wat in de richting gaat van onder meer Soulsavers ('The Worst Crime'), Grace Jones ('You Move'), Kraftwerk ('Poorman') en zelfs The Last Shadow Puppets ('Poison Heart'). Zelden werd troosteloosheid dit jaar zo mooi op de plaat gezet als op Spirit van Depeche Mode. De wereld gaat langzaam naar de kloten en Depeche Mode verwoord dat onomwonden in het laatste nummer van de plaat getiteld 'Fail'.

Our souls are corrupt
Our minds are messed up
Our consciences bankrupt
Oh, we're fucked
(uit 'Fail')

Depeche Mode
Depeche Mode

Naast het reguliere album is Spirit ook uitgebracht als Special Edition in een gelimteerde oplage met als bonus een cd getiteld The Jungle Spirit Mixes met daarop een vijftal remixen van tracks van dit nieuwe album met als hoogtepunt de heerlijk neurotische 'So Much Love (Machine Mix)'. Met Spirit heeft Depeche Mode een album uitgebracht die in elk geval niet mag ontbreken in de verzameling van fans van de groep. Of de groep er ook veel nieuwe fans bij zal krijgen door Spirit is nog maar de vraag. Spirit is namelijk een plaat die aankomt als een mokerslag en dat is nou net wat de groep graag wil. De geest is eindelijk uit de fles.