FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 april 2017

Uitslagen Eredivisie 06/04/2017

PSV lijkt de landstitel definitief te kunnen vergeten. Op bezoek bij FC Twente gaf het in de blessuretijd een overwinning uit handen, het werd 2-2. Roda JC pakte drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie, het won met 2-1 van PEC Zwolle.

Tijdens de wedstrijd van FC Twente tegen PSV gebeurde er nog iets bizars, de speaker riep na driekwart van de wedstrijd om dat vanwege een politieactie alle supporters het stadion moesten verlaten, hierop ontstond chaos en de rest van de wedstrijd werd afgewerkt in een half lege Grolsch Veste. Later bleek het om de ontruiming van één vak te gaan, reden is volgens de politie de vonds van drugs in het supportershome.

PSV druipt af. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
PSV druipt af. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

FC Twente

2 - 2

PSV

 7' ünal
 90+2' Celina
   17' Locadia
 51' Moreno
 
 Gele kaart: Klich, (FC Twente), Moreno, (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.300
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Ter Avest
Andersen
Hooiveld
v.d.Lely
Celina
Mokotjo
Klich
Trajkovski (Assaidi/74)
ünal
Jensen (Bunjaki/82)
  Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Willems
Pröpper (Hendrix/76)
Guardado
S.de Jong
v.Ginkel
L.de Jong (Schwaab/ 87)
Locadia (Bergwijn/74)

Roda JC

2 - 1

PEC Zwolle

 48' v.Velzen
 89' Rosheuvel
   40' Mokhtar
 
 Gele kaart: El Makrini, (Roda JC), Brock-Madsen, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.074
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Milec
Ananou
Kum (Werker/74)
v.Peppen
El Makrini
Ajagun
v.Hyfte
Rajkov (Rosheuvel/46)
Schahin
v.Velzen (Badibanga/72)
  v.d.Hart
v.Polen
Marcellis
Bouy
Warmerdam
Thomas (Nijland/83)
Holla
Saymak (Ehizibue/68)
Menig (Achahbar/83)
Brock-Madsen
Mokhtar

Bertens benut kansen niet tegen Lucic-Baroni

Tennisster Kiki Bertens is er niet in geslaagd de kwartfinale van het WTA-toernooi in Charleston te bereiken. De Nederlandse (WTA-21) moest het met 6-7 (5) en 4-6 afleggen tegen de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni (WTA-23).

Bertens pakte op de winderige gravelbaan meteen een break voorsprong op Lucic-Baroni, maar de Kroatische vocht zich terug in de wedstrijd en maakte op haar achtste breakpunt van de wedstrijd de 4-4. Bertens plaatste een nieuwe break, maar werd opnieuw gebroken, waarna een tiebreak volgde. Hierin kwam de Nederlandse 4-1 voor te staan, maar het was Lucic-Baroni die de set opeiste.

In set twee stoomde de Kroatische snel door naar 3-1, maar Bertens brak terug tot 3-3. Hierna volgden drie breaks op rij, waarna Lucic-Baroni de wedstrijd uitserveerde.

Van Barneveld en Van Gerwen verslaan Wade, Taylor klopt 'Barney'

Het is weer donderdagavond en dus is het tijd voor de Premier League in het darts. Een mooi programma vanavond, nu laagvliegers Jelle Klaasen en Kim Huybrechts er niet meer bij zijn. Raymond van Barneveld komt twee keer in actie: hij speelt eerst tegen Phil Taylor, dé rivaliteit in het darts, ook al heeft dat de laatste tijd wellicht wat aan glans ingeboet. Van Gerwen opent de avond met een duel tegen James Wade, die op zijn beurt de avond afsluit tegen Van Barneveld. 

James Wade (ENG) - Michael van Gerwen (NED) 5-7
De heren schoten uit de startblokken en na vier eerlijk verdeelde legs stond een totaal gemiddelde van ruim boven de 220 punten op het bord. Nadat Van Gerwen zich 'dood' gooide kon de bijzonder sterk spelende Wade hem breken: 4-2. De Nederlander sloeg met een heuse grotemannenfinish van 84 terug en kwam op 4-4. 

Van Gerwen gaf nog eens een dot gas en ineens stond daar 6-4 op het scorebord. Wade liet zijn hoofd niet hangen en leek terug te slaan via 5-6. In de laatste leg werkte hij zich na negen darts naar 41 punten, maar op dat moment sloeg Van Gerwen keihard toe: met een weergaloze 138-finish kreeg Wade een stevige knock-out als verjaardagscadeau: 5-7.

James Wade - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
James Wade - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Phil Taylor (ENG) 3-7
Een mooie 121-finish leek een sterk begin voor Van Barneveld, maar Taylor deed een leg later exact hetzelfde en nam de wedstrijd gelijk in handen door naar 1-4 weg te lopen. Van Barneveld kwam deels terug en een 124-finish kwam op een mooi moment, maar daar bleef het bij. Hij scoorde niet goed genoeg en kon de weinige kansen niet afmaken, waarna een ontzettend sterk spelende Taylor het vakkundig afmaakte: 3-7.

Raymond van Barneveld - Phil Taylor (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Phil Taylor (Bron: PDC) 

Dave Chisnall (ENG) - Peter Wright (SCO)
Ook de derde wedstrijd van de avond kende gelijk een zeer hoog niveau en na vier legs (2-2) stonden beide spelers gemiddeld bijna 110 punten per beurt te gooien. Het zakte vervolgens wat in, maar een 145-finish van Chisnall om op 4-3 te komen bracht weer wat leven in de brouwerij. Chizzy vond het heilige vuur weer en kreeg voor de tweede keer een - mislukte - kans om een negendarter te gooien. Hij liep uit naar 6-3, maar gaf het alsnog uit handen. Wright gooide weer beter, Chisnall liet het lopen en zo eindigde het met een 6-6 gelijkspel.

Dave Chisnall - Peter Wright (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Peter Wright (Bron: PDC)

Adrian Lewis (ENG) - Gary Anderson (SCO) 7-3
Dit werd de eerste wedstrijd van de avond die niet echt lekker begon, maar na de eerste handvol legs begon het langzaam op gang te komen. Dat was vooral het geval bij Lewis, die zomaar uit kon lopen naar een 5-2 voorsprong. Jackpot bleef uitstekend spelen en de Schot kwam er simpelweg niet meer aan te pas. Via triple 14 en dubbel 16 maakte Lewis het overtuigend af: 7-3. 

Adrian Lewis - Gary Anderson (Bron: PDC)
Adrian Lewis - Gary Anderson (Bron: PDC)

James Wade (ENG) - Raymond van Barneveld (NED) 2-7
De twee heren begonnen niet al te best aan het duel, maar vooral Van Barneveld, gooiend met nieuwe flights, had de slag snel te pakken. Hij liep uit naar 1-3 en op dat moment kon Wade zijn enige overige leg nog pakken. Barney domineerde het duel en zetten een 7-2 overwinning op het bord.

James Wade - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
James Wade - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)


De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)
De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)

Alonso: "McLaren-Honda is een zuipschuit"

Formule 1-coureur Fernando Alonso vindt dat de Honda-motor achterin zijn McLaren veel te veel brandstof verbruikt. De Japanse motor komt niet veel paardenkrachten tekort, maar in Australië moesten zowel de Spanjaard als teamgenoot Stoffel Vandoorne onderweg veel peut sparen om de eindstreep te kunnen halen.

In Melbourne deed Alonso het boven verwachting goed door het tweede deel van de kwalificatie te behalen en de Spanjaard was in de race dichtbij een punt tot hij in de slotfase met pech uitviel. Vandoorne haalde de streep wel, maar op plek dertien, op twee ronden achterstand.

Dit weekend in China verwacht McLaren een hele zware race, omdat hier de zwakke punten van de Honda flink aan het licht komen. Door aerodynamische updates mee te brengen, waaronder de T-wing, hoopt het team in de kwalificatie het nodige te laten zien, maar de race zal een overlevingsstrijd worden. Dit komt volgens Autosport omdat de Honda ten opzichte van de concurrentie veel meer brandstof verbruikt. Dit noopte beide coureurs in Melbourne al ruim voor de remzone van het gas af te gaan.

Alonso: "In Australië hebben we een record gebroken wat betreft het sparen van brandstof." Toch is de Spanjaard klaar voor de 'lastige race' van dit weekend. "Het gaat dit jaar zwaar voor ons worden als de motor niet verbetert. Het zijn niet alleen de paardenkrachten, maar zoveel meer dingen; het is betrouwbaarheid, het is brandstof sparen en zo zijn er meer dingen waardoor we niet normaal kunnen rijden, we moeten om de motor heen werken."

"Het is moeilijk, het is zwaar om met de auto te rijden. In de race kun je geen enkele fout veroorloven, want een foutje in een bocht en op het volgende rechte stuk vliegen ze je voorbij. Qua versnellen komen we ten opzichte van de concurrenten niets tekort, maar we hebben minder pk's, waardoor we langer dan de rest over de rechte stukken doen."

Honda werkt aan een update van de motor die er hopelijk in Spanje is. Door de verbranding stabieler te laten verlopen kunnen er meer paardenkrachten gevonden worden en verbruikt de motor tegelijkertijd minder brandstof.

Alonso wil hier in ieder geval graag op wachten, want hij drukte de geruchten dat hij het seizoen niet af zou maken hard de kop in. De Spanjaard stelde vanuit China namelijk dat hij 'liever in een McLaren rijdt dan rond te lopen in de supermarkt in zijn dorp'.

Kabinet bekijkt boete discriminatie internet

Het kabinet gaat zich buigen over een Duitse wet die forse boetes mogelijk maakt voor sociale netwerken met discriminerende uitlatingen. Demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) wil "heel goed bekijken" welke lessen daaruit kunnen worden getrokken voor Nederland.

Blok reageerde op vragen van Tweede Kamerleden tijdens een debat over discriminatie en racisme in Nederland. CU-Kamerlid Gert-Jan Segers riep het kabinet op te onderzoeken of zo'n boetewet naar Duits model in Nederland haalbaar en gewenst is. Hij kreeg daarbij steun van het CDA.

In Duitsland is het de bedoeling dat sociale media, zoals Facebook, en andere internetbedrijven voortaan snel actie ondernemen tegen strafbare uitingen of gedragingen, zoals discriminatie, bedreigingen, haat en nepnieuws. Zij riskeren anders boetes van miljoenen euro's.

Kabinet bekijkt boete discriminatie internet
Kabinet bekijkt boete discriminatie internet (Foto: ANP)

Eigenaar Financial Times investeert in Blendle

De Nederlandse start-up Blendle heeft een nieuwe investeerder weten te strikken: het Japanse mediaconcern Nikkei, onder meer eigenaar van zakenkrant Financial Times. Ook het Amsterdamse investeringsfonds INKEF Capital steekt geld in de onlinekiosk, waarmee gebruikers losse artikelen uit kranten en tijdschriften kunnen lezen.

Blendle en de investeerders brengen niet naar buiten om welke bedragen het gaat. De nieuwe investeerders prijzen Blendle in een persverklaring: "Wat Spotify is voor muziek en Netflix voor video is Blendle voor journalistiek", aldus Robert-Jan Galema, directeur bij INKEF. Blendle-oprichter Alexander Klöpping noemde de nieuwe samenwerking "een van de meest opwindende uitgeversinitiatieven van de laatste tijd".

Blendle werd ruim twee jaar geleden opgericht en heeft inmiddels meer dan 1 miljoen gebruikers. In het assortiment zijn zowel Nederlandse, Duitse als Engelstalige bladen te vinden. De onderneming wist eerder al een investering van 3 miljoen euro op te halen bij The New York Times en de Duitse mediareus Axel Springer.

Eigenaar Financial Times investeert in Blendle
Eigenaar Financial Times investeert in Blendle (Foto: BuzzT)

Vijf wildcards voor World Superbike in Assen

Van 28 tot en met 30 april wordt weer het World Superbike kampioenschap verreden op het TT Circuit in Assen. Vandaag is bekend geworden welke Nederlanders een wildcard hebben bemachtigd en wie we aan de start zien verschijnen op de Drentse baan eind deze maand.

Coureurs Vasco van der Valk, Finn de Bruin, Glenn van Stralen, Danny de Boer en Pepijn Bijsterbosch zijn de gelukkigen. 

Wie?
De 17-jarige Vasco van der Valk maakte vorig jaar zijn debuut in de BeNeCup Supersport en wist tijdens zijn eerste drie races direct tweemaal het zilver en eenmaal de zege te claimen. We kennen het jonge talent ook van het Britse Moto3-kampioenschap, waar hij het goed deed voordat hij geblesseerd raakte. Dit jaar staat onder andere het IDM Superstock 600 op het programma, maar eerst zullen we hem in Assen zien in het WK Supersport.

Finn de Bruin, een 16-jarig racetalent uit Julianadorp, en Glenn van Stralen waren afgelopen seizoen grote concurrenten. Het laatste weekend van april zullen de twee jongens elkaar weer tegenkomen in de World Supersport 300. De Bruin wist Van Stralen eerder in de KTM RC Cup World Final te verslaan en deze zelfs te winnen. Nu mogen de jongens zich meten met de snelsten uit de Supersport klasse.

Niet voor iedereen is het World Superbike kampioenschap een nieuwe ervaring. Danny de Boer ontving een wildcard voor het European Stock 1000 kampioenschap en streed in 2016 zelfs om de overwinning in deze klasse. De Boer is regerend IDM Superstock 1000 en Dutch Superbike kampioen en wil het liest nog een titel aan zijn indrukwekkende lijst toevoegen. De racer is te vinden op een BMW S1000RR en zal gaan strijden om de IDM Superbike titel. 

Er is nog een wildcard vergeven voor het European Superstock 1000 kampioenschap. Ook de 27-jarige Pepijn Bijsterbosch verschijnt in deze klasse aan de start op een Yamaha R1 van het SWPN Yamaha team.

'Aantal rokers wereldwijd daalt'

Het aantal mensen dat rookt daalt wereldwijd verhoudingsgewijs, maar in 2015 waren het er nog altijd 933 miljoen. Tabaksverslaving was dat jaar verantwoordelijk voor 6,4 miljoen sterfgevallen. Dat blijkt uit een groot onderzoek, de Global Burden of Disease Study 2015, dat is gepubliceerd in het vakblad The Lancet.

Wetenschappers gebruikten de gegevens van databanken in 195 landen. Aan de hand daarvan stelden ze vast dat, afgezet tegen de bevolkingsgroei, het aantal rokers in de periode 1990-2015 met een derde is afgenomen tot 15,3 procent. Mannen grijpen nog altijd het meest naar de sigaret, pijp of sigaar. Eén op de vier mannen steekt weleens een peuk op (een daling van 28.4%). Onder vrouwen is dit wereldwijd ongeveer 1 op de 20 (daling van 34.4%).

In sommige landen, waaronder Indonesië, Bangladesh en de Filipijnen, is geen teruggang geconstateerd. In Rusland zijn opvallend meer vrouwen gaan roken.

Update:

Onduidelijkheid over percentages in het bericht aangevuld met informatie uit het onderzoek.

'Aantal rokers wereldwijd daalt'
'Aantal rokers wereldwijd daalt' (Foto: ANP)

Roglic wint vierde rit in Ronde van het Baskenland

Primoz Roglič heeft de vierde etappe in gewonnen in de Ronde van het Baskenland. De Sloveen van LottoNL-Jumbo kwam alleen in Bilbao, nadat hij in de slotfase uit het peloton ontsnapt was. David de la Cruz blijft leider in het algemeen klassement.

Pas na vijftig kilometer ontstond de vlucht van de dag met vier renners: Toms Skujiņš (Cannondale-Drapac), Maxim Belkov (Katusha), Jonathan Lastra (Caja Rural-RGA) en Amaël Moinard (BMC). Het viertal kreeg een maximale voorsprong van vijf minuten op het peloton.

Aan de voet van de Puerto de Vivero op de veertien kilometer van de streep werden de vluchters gegrepen door het peloton. Aan het begin van de klim had Alberto Contador te maken met pech en moest van fiets wisselen, maar de Spanjaard kon vrij snel terug aansluiten.

Serge Pauwels en Nicholas Roche waren de eerste aanvallers op de klim, maar konden niet wegkomen. Later gingen Roman Kreuziger, George Bennett en Simon Yates ook in de aanval op de klim, maar het peloton liet niemand begaan.

Op twee kilometer van de streep ging Roglič in de aanval. De Sloveen slaagde erin om in de straten van Bilbao het jagende peloton voor te blijven. Michael Matthews won de sprint voor de tweede plaats voor Giovanni Visconti.

Opleiding voor slachtoffers kinderprostitutie

Vrouwen die in India ooit slachtoffer zijn geweest van kinderprostitutie kunnen, als ze zich daarvoor kwalificeren, een universitaire opleiding tot advocaat of officier van justitie volgen. De organisatie Free a Girl Movement stelt de vrouwen zo in staat het rechtssysteem van binnenuit te veranderen en daders aan te pakken.

In de Indiase stad Mumbai is donderdag de eerste School for Justice opengegaan. Het doel van de school is de straffeloosheid rond kinderprostitutie aan te pakken. "Het rechtssysteem faalt in het bestraffen van de daders die daardoor hun gang kunnen blijven gaan", aldus een woordvoerster donderdag. Klanten, pooiers en bordeelhouders worden volgens haar zelden of nooit vervolgd.

De School for Justice biedt een educatief programma voor meisjes van elk onderwijsniveau. Wie het aankan mag een vijf jaar durende rechtenstudie volgen. Om de kwaliteit van die opleiding te garanderen werkt de school samen met een Indiase universiteit.

Naar schatting 1,2 miljoen meisjes werken in India gedwongen in de prostitutie, nergens ter wereld zijn het er zoveel.

Opleiding voor slachtoffers kinderprostitutie
Opleiding voor slachtoffers kinderprostitutie (Foto: ANP)

Facebook leert nepnieuws herkennen

Facebook gaat zijn gebruikers een cursus tegen nepnieuws geven. De komende dagen krijgen mensen in veertien landen een boodschap bovenaan hun nieuwsfeed. Daarin staat hoe ze kunnen uitzoeken of een verhaal klopt. De bron controleren, bijvoorbeeld, en zoeken of er meer berichten over het onderwerp te vinden zijn.

Het is niet bekend om welke veertien landen het gaat, en of Nederland een van de landen is. Volgens Facebook is het een prioriteit dat mensen leren hoe ze nieuwsberichten beter kunnen begrijpen. Het netwerk lag onder vuur na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Nepberichten op sociale media zouden sommige kiezers hebben overtuigd om voor Donald Trump te stemmen.

Facebook leert nepnieuws herkennen
Facebook leert nepnieuws herkennen (Foto: BuzzT)

Ubuntu stopt voor telefoons en tablets

De pogingen om tablets en smartphones te laten draaien op het besturingssysteem Ubuntu zijn mislukt. Het bedrijf erachter, Canonical, stopt met de pogingen om de variant van Linux te slijten.

Canonical gaat zich met Ubuntu nu meer richten op de cloud en op het internet der dingen.

Canonical is opgericht door de Zuid-Afrikaanse Brit Mark Shuttleworth. Hij schrijft op de website van het bedrijf dat hij zich heeft vergist in de kansen voor Ubuntu. De industrie blijft liever bij de systemen die mensen kennen, dan over te stappen op nieuwe systemen, ook als die beter zijn, aldus Shuttleworth. "Wat ons team heeft afgeleverd, is mooi, bruikbaar en stevig, maar ik respecteer dat de markt en de gemeenschap uiteindelijk beslissen welke producten groeien en welke verdwijnen."

Ubuntu stopt voor telefoons en tablets
Ubuntu stopt voor telefoons en tablets (Foto: BuzzT)

Verdachten van homo-mishandeling Arnhem vrij

Alle verdachten van de mishandeling van een homostel in Arnhem zijn donderdag vrijgelaten door de onderzoeksrechter. Ze blijven wel verdachte, maar de onderzoeksrechter acht de kans op herhaling van hun gedrag klein, zei een woordvoerster van de rechtbank. Dat alle verdachten minderjarig zijn, speelde ook een rol. Het Openbaar Ministerie wilde dat de twee veertienjarigen en de drie zestienjarigen langer vastgehouden zouden worden.

Het OM verdenkt de jongens van openlijk geweld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De groep zou zondagmorgen vroeg op de Nelson Mandelabrug in Arnhem twee homoseksuele mannen hebben aangevallen, omdat ze hand in hand liepen. Een van de mannen raakte een aantal tanden kwijt doordat hij met een betonschaar werd geslagen. De advocaat van een zestienjarige verdachte zegt dat de mannen zelf de eerste klappen uitdeelden.

Een twintigjarige man uit Gennep is eerder deze week al vrijgelaten. Hij was weliswaar in de buurt van de vechtpartij, maar had er niets mee te maken.

De mishandeling heeft internationaal veel aandacht getrokken. In Arnhem is zaterdagmiddag een manifestatie tegen homogeweld. Volgens de organisatie zijn de aangevallen mannen daar mogelijk bij aanwezig. Ook in andere plaatsen zijn bijeenkomsten georganiseerd.

Verdachten van homo-mishandeling Arnhem vrij
Verdachten van homo-mishandeling Arnhem vrij (Foto: ANP)

Turkse Nederlanders vast door uitreisverbod Turkije

Diverse Nederlanders met een Turkse achtergrond kunnen Turkije niet verlaten. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Volgens het ministerie zou dit verband houden met de mislukte couppoging.

Het gaat voornamelijk om mensen die volgens de Turken mogelijk betrokken zouden zijn bij de Gülen-beweging die door de Turkse regering als schuldige wordt aangewezen van de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli.

De NOS bericht dat het om tien tot mogelijk honderd mensen gaat. Volgens het ministerie kan een aantal Turkse Nederlanders al maanden het land niet verlaten. Er zitten ook mensen tussen die daar studeren of bij familie verblijven. Ze krijgen bijstand van Nederlandse diplomaten ter plaatse.

Rellen
Er zijn "heel veel landen" die met hetzelfde probleem als Nederland kampen, aldus het ministerie. Het gaat dan onder meer om burgers van Turkse komaf uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Het zou niets te maken hebben met het recente conflict tussen Nederland en Turkije, benadrukt het departement. Vorige maand verbood Nederland Turkse ministers campagne te voeren voor een referendum in april. De Turkse minister van Familiezaken kwam toch naar Rotterdam en werd gedwongen het land te verlaten. Vervolgens braken bij het Turkse consulaat in Rotterdam rellen uit.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft daarna verscheidene keren scherp uitgehaald naar Nederland. Het kabinet zet in op de-escalatie en reageert de laatste tijd niet meer op aanvallen uit Turkije. De afgelopen jaren is de relatie tussen Nederland en Turkije verslechterd door een reeks incidenten.

De Nederlandse overheid waarschuwt reizigers al enkele weken voor dreiging in Turkije. Zo moeten de grensgebieden absoluut worden vermeden, moet het oosten van het land alleen worden bezocht als dit strikt noodzakelijk is en is het in de rest van Turkije zaak op zeer op je hoede te blijven, groepen mensen te vermijden en niet alleen over straat te gaan. Deze problemen hebben er al voor gezorgd dat het Nederlandse toerisme naar Turkije vrijwel tot stilstand is gekomen. Mensen wijken nu vaak uit naar het nabijgelegen Griekenland.

Turkse Nederlanders vast in Turkije
Turkse Nederlanders vast in Turkije (Foto: ANP)

Win een Oukitel K6000 Plus

Oukitel K6Plus 1

Oukitel K6000

Het was één van de best verkopende toestellen van Oukitel van afgelopen jaar. De Oukitel K6000. Dat heeft Oukitel doen besluiten om een refresh van dit toestel op de markt te brengen. Ditmaal in de vorm van de Oukitel K6000 Plus. Het toestel dat opvalt door een enorme 6080mAh accu, een vingerafdrukscanner en een ruime hoeveelheid ingebouwd geheugen. 

Een samenvatting van de specificaties: 

Oukitel K6Plus 2

Oukitel K6Plus 3

Oukitel K6Plus 4

Winactie
Om te vieren dat het toestel sinds vandaag te pre-orderen is voor omgerekend ongeveer €165. En wij mogen wij er eentje weggeven. 

Meedoen? 

Kijk dan op het snel op het forum.

Meer informatie
Wil je meer informatie over Oukitel of de Oukitel K6000 Plus dan kan je terecht op de website van Oukitel: http://www.oukitel.com/products/k/k6000-plus-66.html

NBA: Cleveland Cavaliers kleineren concurrent

Er is één man die al jaren de Eastern Conference in een ijzeren houdgreep heeft. LeBron James versloeg zes jaar lange alle concurrenten in het oosten in de play-offs en stond dus steevast in de NBA-finale. Dit jaar leek het allemaal wat moeizamer te gaan voor de regerend kampioen. LeBron James speelt nog steeds als in zijn beste jaren, maar zijn ploeg, de Cleveland Cavaliers, kende volop problemen. Blessures, tegenvallende bankspelers, iets te prominent aanwezige Kardashians: het leidde er allemaal toe dat de Cavaliers in de tweede helft van het seizoen ver terugvielen en de koppositie in het oosten aan de Boston Celtics moesten laten. Afgelopen nacht stonden de twee ploegen tegen elkaar, met als inzet de koppositie én thuisvoordeel in de play-offs.

Concurrenten die hoopten dat LeBron James dit jaar te verslaan zijn, zullen na het zien van de wedstrijd weer met beide voeten op aarde staan. In het tweede kwart liep de kampioen ver weg van de Celtics. Na drie kwarten was de stand 66-90 en konden de bezoekers de wedstrijd rustig uitspelen. De eindstand werd 91-114 en orde was hersteld in het oosten.

LeBron James was zoals gewoonlijk de beste speler op het veld. James scoorde 36 punten en in de minuten dat hij op het veld stond scoorden de Cavaliers 31 punten meer dan de Celtics. In de tien minuten dat hij op de bank zat waren de Celtics acht punten sterker.

Opvallende afwezige bij Cleveland was Tristan Thompson. De forward/center miste de wedstrijd wegens een verrekte duim. Het was voor het eerst in 447 wedstrijden, dat is een periode van ruim vijf jaar, dat hij een wedstrijd moest missen.

Door de zege is Cleveland vrijwel zeker van de eerste plaats in het oosten. Er zijn nog vier wedstrijden te spelen en omdat Cleveland de onderlinge duels met Boston met 3-1 won, staan zij bij een gelijk aantal overwinningen hoger op de ranglijst.

Cavaliers te sterk voor de Celtics. Bron: YouTube

Goed nieuws was er voor de Toronto Raptors. Na een lange afwezigheid keerde Kyle Lowry weer terug op het veld. Lowry vormt met DeMar DeRozan één van de sterkste guard duo’s in de NBA. Zij worden beschouwd als één van de teams die eventueel, met een slag om de arm, als alles meezit, de Cavaliers zouden kunnen verslaan. In theorie.

Lowry speelde alsof hij niet wekenlang aan de kant had gestaan. Hij stond 31 minuten op het veld, tekende voor 27 punten en 10 assists en zorgde ervoor dat een achterstand van twintig punten werd goedgemaakt, waardoor zijn ploeg met 102-105 van de Detroit Pistons kon winnen.

DeMar DeRozan bleef op twaalf punten steken, maar hij was wel goed voor zes punten in de cruciale slotminuten waarin de Raptors definitief de leiding pakten.

Toronto staat één zege voor op Washington in de strijd om de derde plaats in het oosten. Deze plek is belangrijk omdat dit betekent dat je de winnaar in het oosten pas in de finale van de eastern conference play-offs kan treffen.

De Miami Heat deden prima zaken in de strijd om de laatste play-off plaatsen. De ploeg uit Florida boekte een ruime zege op de Charlotte Hornets: 99-112. Goran Dragic scoorde 33 punten voor de Heat, die nu met de Chicago Bulls en Indiana Pacers gelijk staan op plaatsen 7, 8 en 9.

In het westen won Golden State de 65e wedstrijd van het seizoen. De Phoenix Suns werden met 120-111 aan de kant gezet. Stephen Curry, weer helemaal in de vorm waarmee hij twee jaar op rij MVP werd, scoorde 42 punten.

De Warriors hebben nu in drie seizoenen op rij 204 wedstrijden gewonnen. Dat is meer dan het legendarische Bulls-team eind jaren ’90 won met Michael Jordan,  Scottie Pippen en Dennis Rodman. Maar dat team won in die drie jaar dan weer drie titels, de Warriors staan voorlopig nog op één.

Golden State heeft zich verzekerd van het beste record in de NBA, en dus thuisvoordeel in de hele play-offs. De enige overgebleven concurrent, de San Antonio Spurs ging met 102-95 onderuit tegen de Los Angeles Lakers.

Voor de twee beste ploegen in het westen zal het waarschijnlijk betekenen dat de starters de laatste vier wedstrijden wat rust krijgen en de bankspelers zich mogen bewijzen. De Warriors mogen zich ook verheugen op de terugkeer van Kevin Durant, waarschijnlijk dit weekend in een thuiswedstrijd tegen de New Orleans Pelicans.

Fans van de Los Angeles Lakers zullen gemengde gevoelens overhouden aan de zege op de Spurs. Het is al jaren een concurrent van de ploeg, dus de overwinning voelt goed, maar de vraag is of de ploeg er verstandig aan doet om te winnen. Als de Lakers in de draft lottery niet in de top drie eindigen, gaat hun pick naar de Philadelphia 76ers. Door twee zeges op rij, op Memphis en nu de Spurs, heeft de ploeg de Phoenix Suns op de ranglijst ingehaald. Hierdoor is de kans dat de Lakers zelf een rookie mogen draften aanzienlijk kleiner geworden.  De Lakers zullen waarschijnlijk een aantal spelers als geblesseerd opgeven de komende paar wedstrijden en een paar bankspelers die normaal niet veel aan spelen toekomen veel speeltijd geven.

Russell Westbrook kwam één rebound tekort voor zijn 42e triple double van het seizoen. Desalniettemin leidde hij zijn ploeg met 45 punten, 9 rebounds en 10 assists langs de Memphis Grizzlies. Door dit resultaat is Oklahoma City zeker van de zesde plaats in het westen en is de eerste play-off serie bekend. In de eerste ronde zal de Oklahoma City Thunder uitkomen tegen de Houston Rockets. Westbrook tegen Harden, mano a mano. Genot.

Ook de matchup tussen de nummer twee en zeven in het westen is nu een zekerheid. De San Antonio Spurs spelen tegen de Memphis Grizzlies. Gasol tegen Gasol, hermano a hermano. Ook genot.

De strijd om de achtste plaats in het westen is nog het meest aansprekend. Deze gaat tussen de Denver Nuggets en de Portland Trail Blazers. Denver bewees zichzelf geen dienst door van de Houston Rockets te verliezen: 110-104.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Miami Heat 99-112
Detroit Pistons – Toronto Raptors 102-105
Memphis Grizzlies – Oklahoma City Thunder 100-103
Houston Rockets – Denver Nuggets 110-104
Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 91-114
San Antonio Spurs – Los Angeles Lakers 95-102
Phoenix Suns – Golden State Warriors 111-120
Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks 112-101

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 51-27
  2. Boston Celtics 50-28
  3. Toronto Raptors 48-31
  4. Washington Wizards 47-31
  5. Milwaukee Bucks 40-38
  6. Atlanta Hawks 39-38
  7. Chicago Bulls 38-40
  8. Miami Heat 38-40
  9. Indiana Pacers 38-40
  10. Charlotte Hornets 36-43
  11. Detroit Pistons 35-43
  12. New York Knicks 30-48
  13. Philadelphia 76ers 28-50
  14. Orlando Magic 27-51
  15. Brooklyn Nets 19-59


Western Conference

  1. Golden State Warriors 65-14
  2. San Antonio Spurs 60-18
  3. Houston Rockets 53-25
  4. Utah Jazz 48-30
  5. Los Angeles Clippers 48-31
  6. Oklahoma City Thunder 45-33
  7. Memphis Grizzlies 42-37
  8. Portland Trail Blazers 38-40
  9. Denver Nuggets 37-41
  10. New Orleans Pelicans 33-45
  11. Dallas Mavericks 32-46
  12. Minnesota Timberwolves 31-46
  13. Sacramento Kings 31-47
  14. Los Angeles Lakers 23-55
  15. Phoenix Suns 22-57

Klaver en Zijlstra positief over formatieonderhandelingen

Volgens Jesse Klaver "gaat het de goede kant op", en volgens zijn politieke tegenpool Halbe Zijlstra "gaat het de goede kant op". Inhoudelijk gaven de onderhandelaars niets prijs, maar ze lijken dus positief aan te kijken tegen het verloop van de formatiebesprekingen.

Informateur Edith Schippers rondde vandaag haar eerste week af. Afgelopen vrijdag sprak ze onder andere met Klaas Knot, hoofd van De Nederlandse Bank, en maandag met adviseurs van het Sociaal Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. De laatste is deskundig op het gebied van klimaat en duurzaamheid, en werd ongetwijfeld ingevlogen omdat dat belangrijke thema's worden in deze formatie.

Later in de week volgden dagelijkse, gezamenlijke gesprekken in de ochtend tussen Schippers en de acht onderhandelaars (twee van iedere partij). De middagen waren gereserveerd om de partijleiders en hun secondanten te laten overleggen met hun Kamerfracties, om de valkuil waar met name de PvdA in 2012 in tuimelde, te vermijden.

Waarover gesproken wordt is niet bekend, maar het heeft er alle schijn van dat de onderhandelingen inmiddels op inhoudelijk niveau worden gevoerd en dat de rituelen over procedures en dergelijke zijn afgerond. Klaver en Zijlstra zijn, als meest linkse en meest rechtse gesprekspartner, duidelijk positief. Premier Mark Rutte reageert zoals gebruikelijk terughoudender: "Dit zijn altijd langlopende processen."


Tennisster Keys toont vernederende 'fans' aan de wereld

Mensen op social media denken lang niet altijd na over wat ze zeggen of zijn ronduit gestoord, getuige hun reacties. Zo gebeurt het in het tennis vaak dat mensen een weddenschap plaatsen, die verliezen, en vervolgens de speler of speelster de huid vol schelden, lekker anoniem.

De Amerikaanse Madison Keys was daar inmiddels klaar mee. De nummer elf van de wereld verloor in Charleston onverwacht van haar landgenote Shelby Rogers, die ruim veertig plekken lager staat. In de eerste set was Keys de sterkere, maar vervolgens stortte haar spel in elkaar en kwam ze niet verder dan twee gewonnen games in de resterende twee sets: 6-4, 1-6, 1-6.

Een aantal mensen, waarvan het gros het wedden vermoedelijk niet helemaal snapt ("ze staat elfde op de wereldranglijst, dus dit kan bijna niet fout!"), had schijnbaar geld op Keys ingezet en die frustraties moesten geuit worden. "Leer eens tennissen, lelijke slet", aldus ene 'ktos ktos', die een al vijf jaar ongebruikt account speciaal voor dat literaire hoogstandje afgestoft leek te hebben.

"Je zou levenslang geschorst moeten worden voor het verkopen van de wedstrijd, ronduit walgelijk", aldus een andere gefrustreerde wedder. "Ik neuk je de moeder, hoer", klonk het van iemand met een oogje op Keys' moeder. "Je bent een hoop stront" en "Ren dan, vies vet varken, ren!" sprak een aantal andere geleerde woordkunstenaars. "Lol, sorry dat ik boos op je was. Het is gewoon jammer, je hebt alles in huis om een goede speelster te zijn, maar je mist hersenen en het weggeven van die wedstrijd was walgelijk", aldus een redelijk mislukte poging om het goed te maken. 

Keys toog naar Twitter en in plaats van mensen te blokkeren, koos ze ervoor om de toch wel bijzonder vernederende berichten simpelweg te 'retweeten' en te beantwoorden. "Ik kan goed kritiek hebben, maar vertellen dat ik maar dood moet gaan is toch wel een beetje te ver", aldus Keys, die met name hoopt te laten zien hoe verschrikkelijk mensen uit kunnen halen over dergelijke zaken.

Dijksma: op korte termijn veiligheidsanalyse

Het demissionaire kabinet belooft een grondige veiligheidsanalyse van luchthaven Schiphol voordat er verdere groei plaatsvindt. De aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zal op korte termijn worden opgepakt, "zodat het vliegen van en naar Schiphol ook in de toekomst veilig is".

Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma donderdag weten in een eerste reactie op een rapport van de OVV over Schiphol. De OVV geeft aan dat Schiphol geen onveilige luchthaven is, maar stelt dat groei van Schiphol niet ten koste mag gaan van die veiligheid, benadrukt de bewindsvrouw. 
"En hier ben ik het mee eens. Want we moeten ook als het aantal vluchten op Schiphol groeit veiligheid prioriteit blijven geven net zoals nu. Groei is enkel mogelijk als het veilig is. Dat is een absolute voorwaarde."

Ook Evofenedex, een ondernemersvereniging van bedrijven op en rond Schiphol, reageerde op het rapport van de OVV. Voor verdere groei van Schiphol zijn niet zo zeer meer, maar vooral eenvoudigere regels nodig. 

De regels voor veiligheid en geluidsoverlast op Schiphol zijn volgens Evofenedex nu al ingewikkeld en daardoor belemmerend voor bedrijven. Schiphol is daardoor "zo langzamerhand een van 's werelds ingewikkeldste luchthavens". Waar Heathrow in Londen met twee landingsbanen 500.000 vluchten per jaar afhandelt, heeft Schiphol er vijf nodig. De brancheorganisatie ziet bijvoorbeeld wel wat in het vestigen van alle vrachtafhandeling op één centrale locatie.

Dijksma: op korte termijn veiligheidsanalyse
Dijksma: op korte termijn veiligheidsanalyse (Foto: ANP)

Verstappen: "Meer geluid belangrijker dan snellere auto"

Wat Max Verstappen betreft is het leuk dat men in de Formule 1 snellere auto's heeft dan 'vroeger', maar is dat zeker niet het belangrijkste. Volgens de Nederlander is het geluid nog belangrijker - min of meer een eeuwigdurende discussie sinds de afschaffing van V12, V10 en later V8-motoren. 

Tegenwoordig rijdt de F1 rond met V6-turbomotoren en die maken nog altijd relatief weinig geluid. 'Gezeur' volgens de één, 'erg jammer' volgens de meesten. "Als kind was het vroeger magisch om bij het circuit te staan als een Formule 1-auto langs kwam razen", vertelde Verstappen. "Nu gaan ze weliswaar harder, het maakt toch een stuk minder indruk allemaal. Geluid speelt simpelweg een grote rol bij de beleving van de fans", legt hij duidelijk uit.

Snelheid is volgens Verstappen lang niet zo belangrijk als de hoge heren in de Formule 1 doen voorkomen. "We moeten meer geluid en meer actie op de baan terug zien te krijgen in de sport, dan maakt de pure snelheid echt niet zo veel meer uit. Fans zullen veel meer onder de indruk zijn van een luide motor in de auto dan van een auto die een paar seconden sneller gaat dan vorig jaar", zo spreekt hij klare taal. 

Ancilla van de Leest vertrekt bij Piratenpartij

Ancilla van de Leest, die sinds eind 2016 partijleider en lijsttrekker is van de Piratenpartij, verlaat nu haar partij. Dat maakte ze zojuist bekend in een verklaring. De Piratenpartij kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 niet genoeg stemmen voor een zetel.

In haar verklaring laat ze weten dat ze afscheid neemt, maar de basisprincipes van de Piratenbeweging volhartig ondersteunt. De reden van haar vertrek is duidelijk, ze wil via een andere weg bijdragen aan het maatschappelijk bewustzijn creëren over gevolgen van technologische ontwikkelingen, en het op de kaart zetten van digitale burgerrechten. "Ik zie de functie van lijsttrekker als een zware verantwoordelijkheid die tijd en aandacht vergt die ik het niet langer kan geven", aldus Ancilla.

Van de Leest zal als extern adviseur beschikbaar blijven voor de Piratenpartij.

ancilla
Ancilla van de Leest vertrekt bij Piratenpartij

Raad Rotterdam wil uitleg digitale veiligheid

Het Rotterdamse college van B en W moet op korte termijn duidelijkheid geven over wat er de afgelopen jaren is gedaan aan de beveiliging van de gemeentelijke digitale informatievoorziening. Die blijkt allesbehalve op orde te zijn. Een meerderheid in de raad, waaronder PvdA, SP en Leefbaar Rotterdam, wil tekst en uitleg van het college.

De Rotterdamse Rekenkamer zegt in een nog ongepubliceerd rapport dat bijvoorbeeld de beveiliging van burgemeester Ahmed Aboutaleb al jarenlang onder de maat is. Kwaadwillenden zouden simpel kunnen achterhalen waar Aboutaleb van uur tot uur is. De Volkskrant heeft het rapport ingezien en schrijft er donderdag over. De gemeente zou jarenlang hebben verzuimd gaten in de digitale beveiliging te dichten.

"De bevindingen in het rapport zullen niet fraai zijn voor de gemeente", zegt ook raadslid Lars Sørensen van Leefbaar Rotterdam, verreweg de grootste fractie in de raad. Maar publicatie mag wat hem betreft niet ten koste van alles gebeuren: "Passages met gevoelige informatie zouden afgelakt kunnen worden. De Rekenkamer en het college moeten daar samen snel uitkomen." Donderdagmiddag geeft wethouder Adriaan Visser (financiën, organisatie) een persconferentie over de kwestie.

De Rekenkamer liet vorig weekend weten dat het in elk geval nog een week duurt voordat het rapport over gemeentelijke informatiebeveiliging verschijnt. Het college van B en W had gevraagd van publicatie af te zien. Aboutaleb deelt de bezorgdheid van de Rekenkamer en de raad maar publicatie speelt volgens hem hackers in de kaart. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn noemt het "opzienbarend en oliekoekendom" dat het college publicatie tegenhoudt in plaats van snel te zorgen voor verbetering van de ICT, bijvoorbeeld door specialisten in te huren.

Raad Rotterdam wil uitleg digitale veiligheid
Raad Rotterdam wil uitleg digitale veiligheid (Foto: BuzzT)

Burgerinitiatief gestart om Armeense genocide te erkennen

Ervoor zorgen dat het Nederlandse kabinet de Armeense genocide officieel en expliciet erkent en dat zo ook uitspreekt, dat is het doel van het burgerinitiatief wat gestart is door Sonny Spek. Als zijn petitie 40.000 handtekeningen haalt, moet het op de agenda van de Tweede Kamer komen.

Nu is het nog zo dat de Nederlandse regering spreekt over 'de kwestie van de Armeense genocide', dit terwijl er 'in overtuigend wetenschappelijk onderzoek duidelijk wordt geconstateerd dat er sprake is van volkerenmoord'. Daarom verzoekt de initiatiefnemer van de petitie de Tweede Kamer voortaan te spreken over de Armeense genocide en deze expliciet te erkennen. "Hiermee wordt recht gedaan aan het leed van miljoenen mensen en wordt niet toegegeven aan de angst wat een eventuele erkenning zou kunnen hebben voor de relatie met Turkije''.

De Armeense genocide begon bijna 102 jaar geleden, waarbij tussen de 1 en 1.5 miljoen Armeniërs zijn vermoord. Het ondertekenen van het initiatief kan op deze pagina.

Astronauten ISS verliezen hitteschild

Bij werkzaamheden aan de buitenkant van het internationale ruimtestation ISS is een hitteschild verloren gegaan. Tijdens een reparatie vorige week die 6,5 uur duurde, wilden de Amerikaanse astronauten Peggy Whitson en Shane Kimbrough vier nieuwe schilden aanbrengen. Een daarvan schoot echter de ruimte in. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekendgemaakt.

De bemanning heeft door het ongeluk geen gevaar gelopen, stelt ESA. Het schild, dat 1,6 meter bij 0,6 meter meet, is met een speciale camera vanaf de aarde te zien. Ergens de komende weken zal het schild de dampkring ingaan en daarbij verbranden.

De ESA zegt dat het verlies bij zo'n complexe reparatie niet als een verrassing komt. Over de mogelijke gevolgen voor het ruimtestation heeft ESA niets gezegd.

Astronauten ISS verliezen hitteschild
Astronauten ISS verliezen hitteschild (Foto: ANP)

Agent zaak-Henriquez vreest voor veiligheid

De agent die momenteel voor de rechter staat voor de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, vreest voor de veiligheid van zichzelf en zijn gezin. Dat vertelde hij donderdag tijdens de zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het is voor het eerst dat de agent, die anoniem is en wordt aangeduid als DH02, zich in het openbaar uitspreekt over de zaak.

De advocaten van de nabestaanden van de in juni 2015 na zijn arrestatie overleden Arubaan Henriquez pleiten ervoor dat de namen van de agenten bekend worden gemaakt. Daartoe is zelfs een kort geding geweest, maar de nabestaanden kregen tot nu toe nul op het rekest. De rechter buigt zich nogmaals over het verzoek en besluit over twee weken.

DH02 liet daarop weten dat hij hoopt dat de rechtbank niet in het nadeel van zijn gezin besluit. De agenten en hun gezinnen zijn na de arrestatie op het Haagse muziekfestival in 2015 heel ernstig bedreigd. In de Haagse Schilderswijk waren dagenlange rellen. ,,Mijn gezin heeft hier niet voor gekozen. Ik ook niet overigens. Ik heb mijn werk gedaan en ben daarom hier terechtgekomen."

Agent zaak-Henriquez vreest voor veiligheid
Agent zaak-Henriquez vreest voor veiligheid (Foto: ANP)

Wippert vervangt Vanmarcke in Parijs-Roubaix

Wielrenner Wouter Wippert mag zondag zijn opwachting maken in Parijs-Roubaix. De Nederlander van Cannondale-Drapac vervangt kopman Sep Vanmarcke, die afgelopen zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen hard onderuit ging en een vinger brak.

Wippert debuteerde vorig jaar in de Hel van het Noorden, waarin hij voorin geen rol speelde: hij kwam binnen op achttien minuten van winnaar Matthew Hayman. Vanmarcke eindigde op de wielerbaan van Roubaix al drie keer op het podium, maar dit keer zal Nederlander Dylan van Baarle de kopman zijn. 

Van Baarle krijgt daar naast Wippert ook hulp van landgenoot Sebastian Langeveld. Wippert eindigde woensdag nog als zeventiende in de Scheldeprijs, waar hij de sprint aantrok voor Tom van Asbroeck. 

Eerste WK-zege Nederlandse curlers

De Nederlandse curlingploeg heeft op het wereldkampioenschap in Edmonton de eerste zege te pakken. De ploeg van skip Jaap van Dorp was woensdagavond te sterk voor Rusland, met wie Nederland na acht wedstrijden en acht nederlagen gedeeld laatste stond.

Het Rusland van skip Alexey Timofeev kwam in het derde end op voorsprong, maar Van Dorp en co sloegen gelijk terug door weer op 2-2 te komen. In het vervolg van de wedstrijd was Nederland steeds net wat scherper en dat bracht Oranje dan eindelijk de eerste zege op het eerste WK met Nederlandse deelname in 23 jaar: 6-4.

Eerder op de dag werd wel verloren van gastland Canada, wat niet bepaald een schande genoemd mag worden. De Canadese skip Brad Gushue wordt gezien als een van de beste curlers ter wereld en staat met zijn team na negen wedstrijden en negen zeges op plek één. Nederland hield de schade knap beperkt en verloor met 3-8. 

Kluivert: "Vijf keer winnen en we zijn kampioen"

Terwijl Feyenoord met 8-0 won, haalde Ajax woensdag opgelucht adem tegen AZ. Justin Kluivert gelooft in de landstitel na de 4-1 zege op de Alkmaarders.

Kluivert gaf tegen AZ zijn eerste assist voor Ajax 1. Bij de 1-0 vond hij Bertrand Traoré die binnentikte. Ajax had het in het begin van de tweede helft even heel zwaar en moest de 1-1 slikken, maar in het laatste kwart liepen de Amsterdammers uit naar 4-1. Feyenoord boekte ondertussen een monsterscore tegen Go Ahead Eagles. Kluivert wist nog van niks, zei hij tegen FOX Sports. "8-0? Ja, dat is fijn voor ze. Ik kijk daar echt niet naar. We moeten ze verslaan op punten. Ik denk dat we kampioen zijn als we nog vijf keer winnen."

Toch erkent Kluivert dat het niet allemaal van een leien dakje ging tegen AZ. "De eerste paar minuten waren gelijk goed, maar aan het einde van de eerste helft was het minder. De tweede helft zijn we rustig begonnen. Na de goal van Davinson Sánchez hebben we het weer opgepakt en een goede uitslag neergezet." Kluivert kreeg zelf kort voor rust een dot van een kans op 2-0, na een indrukwekkende solo. "Ik had de bal wat hoger moeten schieten", keek de aanvaller terug op de actie die geen treffer opleverde.

Hij koestert de assist op Traoré. "Zeker als buitenspeler is een assist heel lekker. Ik wachtte op zijn loopactie en gaf de bal. Hij maakt het lekker af", besloot Kluivert die volgende maand pas achttien wordt, maar al vijf wedstrijden in de basis stond bij Ajax.

Ruim 20 procent Amerikanen drager HPV

Een op de vijf Amerikanen is drager van het humaan papillomavirus (HPV). In totaal zijn 80 miljoen Amerikanen besmet met dit seksueel overdraagbare virus, dat een verhoogde kans geeft op keelkanker en baarmoederhalskanker. Dat heeft het instituut voor beheersing en voorkoming van ziektes CDC (Centers for Disease Control and Prevention) donderdag bekendgemaakt, zo schrijft The Washington Post. Jaarlijks komen er 14 miljoen besmettingen bij.

Het aantal Amerikanen in de leeftijd tussen 18 en 59 die drager zijn van HPV is in 2014 explosief met ruim 40 procent gestegen. Vooral bij mannen en dan met name zwarte mannen is er een scherpe stijging.

Het CDC is bezorgd. Het pleit al jaren voor meer inentingen. In Nederland worden alle meisjes van 12 jaar ingeënt tegen HPV. Na deze prik hebben zij 70 procent minder kans op baarmoederhalskanker.

In de VS bestaat weerstand tegen de prik omdat het promiscue gedrag van de jeugd in de hand zou werken. Volgens het CDC moet een inenting meer worden gecommuniceerd als een middel tegen kanker.

Ruim 20 procent Amerikanen drager HPV
Ruim 20 procent Amerikanen drager HPV (Foto: ANP)

Oekraïners zonder visum naar Europa

Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vanaf komende zomer visumvrij naar Europa reizen. Elke zes maanden mogen ze negentig dagen in de EU zijn, maar werken is niet toegestaan.

Het Europees Parlement gaf daarvoor donderdag groen licht in Straatsburg. De lidstaten moeten er nog officieel mee instemmen, maar dat is een formaliteit. De maatregel kan een impuls betekenen voor het toerisme en het zakenverkeer. Als er misbruik van wordt gemaakt, kan de visumplicht binnen twee maanden weer worden ingevoerd.

De Europese Commissie vond een jaar geleden al dat het land met zo'n 45 miljoen inwoners aan de voorwaarden voldoet. Volgens commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is het "een gemeenschappelijk belang om het makkelijker te maken voor onze burgers om naar elkaars landen te reizen". Oekraïne hief de visumplicht voor EU-burgers al op in 2005.

De visumvrijstelling staat los van het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne, waar Nederlanders vorig jaar in een referendum tegenstemden.

Oekraïners zonder visum naar Europa
Oekraïners zonder visum naar Europa (Foto: ANP)

Bijna helft opvangplaatsen asielzoekers leeg

De opvanglocaties voor asielzoekers stromen steeds verder leeg. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet donderdag weten momenteel nog 24.000 mensen op te vangen. Er is plek voor bijna twee keer zoveel mensen; het COA heeft zo'n 45.000 opvangplaatsen beschikbaar. De komende tijd gaat daar het mes in, maar de dienst wil daarbij niet met de botte bijl te werk gaan.

"Wij trekken niet zomaar de deur achter ons dicht, want we hebben elkaar weer nodig als het aantal asielzoekers onverwacht weer zal groeien", zegt bestuursvoorzitter Gerard Bakker. Het COA wil gemeenten, vrijwilligers en omwonenden te vriend houden, maar het ziet ernaar uit dat bestaande locaties dicht zullen gaan. Eerder besloot het COA al de noodopvang af te bouwen en nieuwbouwplannen in de ijskast te zetten.

Hoeveel plaatsen precies geschrapt worden, weet het COA nog niet, maar personele consequenties zullen er "uiteraard" zijn, zegt de dienst.

De instroom van asielzoekers is flink afgenomen en steeds meer statushouders krijgen een woning toegewezen.

Bijna helft opvangplaatsen asielzoekers leeg
Bijna helft opvangplaatsen asielzoekers leeg (Foto: ANP)

Ariana Grande vindt onderkomen in Amsterdam

Wereldster Ariana Grande is sinds donderdag in Amsterdam te vinden. Wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds liet een dubbelganger maken van de 23-jarige Amerikaanse zangeres.

Het Amsterdamse museum zegt een wereldprimeur te hebben. Ariana heeft nog nergens anders een wassen evenbeeld. "Wij zijn er ontzettend trots op dat we deze popster in onze attractie mogen verwelkomen", aldus een woordvoerder. "Ariana is een geweldige aanvulling op onze nieuwe muziekafdeling."

In Madame Tussauds staat Ariana te midden van Adele, Elvis Presley, Michael Jackson en Taylor Swift. De outfit die ze draagt is geïnspireerd op de kleding die ze tijdens haar Honeymoon Tour droeg. Net als tijdens die tournee is de Focus-zangeres te zien op een grote witte wolk.

Volgens het wassenbeeldenmuseum was er veel vraag naar een beeld van Ariana. "Ze staat namelijk al enige tijd op nummer één als het meest aangevraagde beeld door onze bezoekers. Dus we hopen met haar beeld heel veel fans blij te maken."

Ariana Grande vindt onderkomen in Amsterdam
Ariana Grande vindt onderkomen in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Doodsoorzaak Henriquez nogmaals onderzocht

Nog een deskundige moet zich buigen over de doodsoorzaak van Mitch Henriquez, de man die juni 2015 overleed na een arrestatie. Dat heeft de rechtbank Den Haag, donderdag bijeen op de extra beveiligde locatie op Schiphol, besloten. Mede hierdoor is de inhoudelijke behandeling van deze zaak tot medio november uitgesteld.

Henriquez overleed nadat hij was gearresteerd op een muziekfestival in Den Haag. Aanvankelijk werd door een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gemeld dat hij door politiegeweld was overleden, door het toepassen van de nekklem. Twee agenten staan terecht voor die fatale arrestatie.

Maar eind vorige maand kwam forensisch arts Kees Das met een nieuw rapport over de doodsoorzaak. Hij concludeerde dat de 42-jarige Arubaan door hartfalen overleed. De rechtbank heeft een forensisch arts van het NFI als derde deskundige gevraagd.

Doodsoorzaak Henriquez nogmaals onderzocht
Doodsoorzaak Henriquez nogmaals onderzocht (Foto: ANP)

Tv-dienst YouTube in VS gelanceerd

YouTube-gebruikers in een aantal grote steden in de Verenigde Staten kunnen voortaan televisie kijken via de videodienst. Klanten betalen 35 dollar (33 euro) per maand voor YouTube TV en krijgen daarvoor in ruil toegang tot een pakket van vijftig zenders, waaronder ABC, CBS, FOX, NBC, ESPN, E!, National Geographic en Disney Channel. Ook het eigen kanaal YouTube Red is te volgen.

De dienst is vooralsnog alleen beschikbaar in New York, Los Angeles, San Francisco, Chicago en Philadelphia. YouTube wil uitbreiden naar meer gebieden binnen de Verenigde Staten. Of YouTube TV op termijn ook buiten Amerika beschikbaar wordt, is niet bekend.

Behalve live televisie kijken kunnen gebruikers via hun smartphone, tablet of computer ook onbeperkt programma's opnemen. Elke opname blijft negen maanden bewaard.

Tv-dienst YouTube in VS gelanceerd
Tv-dienst YouTube in VS gelanceerd (Foto: BuzzT)

Mooie Pepsi commercial teruggehaald wegens boze SJW's

Recent kwam Pepsi met een nieuwe commercial. Een over verbindtenis en diversiteit, duidelijk bedoeld om de SJW's van deze wereld in te palmen. In de video zien we mensen van allerlei allooi samen demonstreren voor gelijkheid en vrede. Om alles in goede banen te leiden zijn bij demonstraties altijd agenten aanwezig. Zo ook nu. De agenten - die daar alleen maar staan - krijgen van Kendall Jenner een blikje Pepsi. Ze glimlachen. De mensen juichen. Iedereen blij zou je denken.

FOUT!

Bij Joop.nl (waar anders) lezen we het verhaal over deze 'onfrisse commercial' heel anders uitgelegd.

"Het antwoord op structureel racisme en politiegeweld? Dat is Kendall Jenner met een blikje cola! Volgens de nieuwe reclame van Pepsi dan. Hun nieuwe reclamespotje, dat refereert aan recente maatschappelijke onrust in Amerika, slaat de plank volledig mis en kan rekenen op hoon en kritiek van hun doelgroep."

Pepsi heeft inmiddels - volstrekt onnodig - excuses aangeboden aan de permanent-gekwetsten en de video teruggetrokken. Ook onderstaande versie, afkomstig van Kendall Jenner's Youtube account, zal wel spoedig verdwijnen.

En misschien leert Pepsi dat het onmogelijk is SJW's tevreden te stellen. Hoe hard je ook probeert, ze zullen het altijd naar racisme weten te spinnen.

Reactie:

Hasegawa: "Honda dacht te makkelijk over 2017"

Honda F1-directeur Yusuke Hasegawa heeft toegegeven dat het Japanse merk te makkelijk dacht over het seizoen 2017. Aan Motorsport liet hij weten dat het ontwikkelen van de benodigde technologie met veel meer obstakels gepaard ging dan verwacht.

Vooraf dacht Hasegawa dat de nieuwe Honda-motor op het niveau van de 2016-Mercedes zou zitten, maar in plaats daarvan kwamen veel problemen naar boven. Hoewel er in Australië achterin de McLaren geen krachtbron de geest gaf is er nog veel werk aan de winkel. Zeker omdat de huidige motor iets teruggeschroefd is qua vermogen. Dit omdat het vinden van meer vermogen gepaard gaat met het vinden van nieuwe problemen, iets dat Honda niet verwacht had. Mede hierdoor heeft de huidige krachtbron ongeveer hetzelfde vermogen als de Honda van 2016.

Hasegawa: "We hebben het te licht opgenomen, omdat het introduceren van nieuwe technologie veel lastiger is dan gedacht. We hebben op de testbank goede resultaten laten zien met de monocylinder, maar zodra we dezelfde concepten in de V6 geschroefd hadden merkten we dat het niet helemaal werkte. Toen was het echter al kerst. Toen we eindelijk begrepen waar de problemen vandaan kwamen was het al tijd om een definitieve specificatie te maken, waardoor deze een soort van compromis is geworden."

Een van de problemen waar de McLaren en de Honda mee kampen is enorme vibraties. Deze kwamen tijdens de testdagen naar voren en zorgden ervoor dat er weinig meters gemaakt konden worden. Daarnaast moesten de Honda-motoren vaker vervangen worden dan de Japanners lief was. Het probleem wordt veroorzaakt door resonantie tussen de motor, versnellingsbak, aandrijfas en de banden. Op de testbank deed dit zich niet voor, waardoor dit een onvoorzien probleem was.

Hasegawa hoopt voor de race in Spanje of die van Monaco in mei een update voor de motor gereed te hebben. Rond die races wordt namelijk de inzet van de tweede van de vier toegestane krachtbronnen verwacht.

Verhoeven vecht in mei in Den Bosch

Kickbokskampioen Rico Verhoeven vecht na twee jaar eindelijk weer eens in Nederland. De zwaargewicht maakte het nieuws, dat hij tijdens kickboksgala Glory 41 in Den Bosch zal verschijnen, via Twitter bekend.

Een tegenstander is nog niet bekend gemaakt, maar vele grote namen staan voor Verhoeven in de rij. Gökhan Saki en Remy Bonjasky hebben aangegeven wel te willen vechten tegen Verhoeven, maar beiden zijn nog verre van wedstrijdfit om op zo'n korte termijn een titelgevecht af te kunnen dwingen. Een grote kanshebber is Hesdy Gerges, die twee weken geleden zijn tegenstander een paar minuten voor het begin van zijn gevecht zag afzeggen. Gerges is nog fit en afgetraind en zou de datum van 20 mei prima kunnen halen.

Robin van Roosmalen zal op hetzelfde gala zijn partij afwerken tegen Petchpanomrung Kiatmookao. De titel in het vedergewicht staat hier op het spel. De 21-jarige Thai heeft in zijn korte leven al 193 professionele partijen gevochten, waarvan hij er 156 van gewonnen heeft. De 27-jarige Nederlander, meervoudig Glory kickbokskampioen en de eerste kickbokser die bij Glory kampioen is geweest in twee gewichtsklassen, heeft inmiddels 48 van zijn in totaal 67 gevechten gewonnen.

Glory 41 wordt gehouden op 20 mei in de Brabanthallen in Den Bosch, kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 45 euro.


Promo Glory 41 Holland (Bron: Youtube)

'Info nodig over spacescooters op de stoep'

Er bestaat te veel onduidelijkheid over het gebruik van de 'nieuwe' vervoersmiddelen van kinderen zoals hoverboards, spacescooters en skates. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) blijkt dat veel ouders de regels hiervoor niet weten. De organisatie roept ouders op zich hier beter in te verdiepen en de juiste informatie aan hun kinderen mee te geven. VVN gaat deze regels ook opnemen in de lespakketten.

Ruim de helft van de ouders weet niet dat kinderen met waveboards, skateboards, skates, spacescooters en heelys (schoenen met wieltjes) voor de wet een voetganger zijn. Als het voetpad ontbreekt mogen ze er ook mee op het fietspad. Met een hoverboard mag niet op de stoep omdat ze (nog) niet goedgekeurd zijn voor de weg. In totaal 54 procent van de ouders dacht dat dit wel mocht.

Aanleiding voor het onderzoek is het VVN Verkeersexamen dat donderdag wordt afgenomen onder 200.000 kinderen.

'Info nodig over spacescooters op de stoep'
'Info nodig over spacescooters op de stoep' (Foto: ANP)

Oezbeekse worstellegende moet olympisch goud inleveren

Het Internationaal Olympisch Comité heeft weer eens drie namen bekendgemaakt van sporters die uit de uitslagen van de Olympische Spelen van 2008 of 2012 geschrapt worden. Alle drie werden bij de hertesten van stalen uit die jaren alsnog betrapt op het gebruik van verboden middelen.

Zonder twijfel de grootste naam is die van Artur Taymazov uit Oezbekistan. Hij is een ware legende in het worstelen in vrije stijl, waar hij bij de superzwaargewichten olympisch goud won in 2004, 2008 en 2012, nadat er in 2000 al zilver was. Taymazov is vooral daardoor de grootste sportheld die Oezbekistan ooit gehad heeft, maar één gouden medaille moet hij inleveren: die van 2008. In zijn urine werden de anabole steroïden Turinabol en stanozolol gevonden, de stoffen waarop veruit de meeste atleten betrapt worden.

We blijven bij het worstelen, maar nu bij de lichtgewichten. Vasyl Fedoryshyn uit Oekraïne won in 2008 zilver in de klasse tot 60 kilogram, maar ook hij zat aan de Turinabol en dus moet hij die medaille inleveren.

De derde atlete komt evenmin uit een verrassende sport of een verrassend land: de Russische gewichthefster Svetlana Tzarukaeva won zilver in de klasse tot 63 kilogram. Dat werd goud na de dopingdiskwalificatie van Maiya Maneza uit Kazakhstan, maar nu lijkt het goud over te gaan naar Christine Girard uit Canada, oorspronkelijk goed voor brons. 

Jenner doet aandeel Pepsi even opleven

Het schandaal rond de reclamespot van Pepsi met Kendall Jenner had woensdag ook zijn weerslag op de koers van het aandeel van het bedrijf. Bij de opening van Wall Street schoot het aandeel Pepsi een procent omhoog om later op de dag, nadat het bedrijf excuses maakte, weer te kelderen.

Volgens de website TMZ kochten investeerders in de ochtend het aandeel massaal, ondanks dat er dinsdag ophef was ontstaan over de reclameboodschap met het 21-jarige supermodel. In het bekritiseerde filmpje sluit Jenner zich aan bij een demonstratie, waarna ze onder luid gejuich een blikje cola geeft aan een politieagent.

Critici verwijten Pepsi dat het filmpje demonstraties belachelijk maakt. Vooral de gelijkenis met beelden rond de 'Black Lives Matter'-protesten tegen politiegeweld schoten velen in het verkeerde keelgat.?

Pepsi maakte woensdag excuses voor de miskleun en verwijderde het spotje. Het aandeel werd vervolgens van de hand gedaan en sloot aan het einde van de handelsdag 0,26% lager op 42,57 dollar per aandeel.

Jenner doet aandeel Pepsi even opleven
Jenner doet aandeel Pepsi even opleven (Foto: BuzzE)

Unilever stopt met margarine

Unilever stapt uit de productie van margarine en ander smeerbaar broodbeleg. Dat betekent dat merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje in de etalage gaan. Het is een van de maatregelen die het was- en voedingsmiddelenconcern treft om winstgevender te worden. Daarmee moet ook het rendement voor aandeelhouders worden opgekrikt.

Unilever wil nog dit jaar beginnen met het inkopen van 5 miljard euro aan eigen aandelen. Daarnaast moet de komende jaren het dividend met 12 procent omhoog. Het Brits-Nederlandse concern staat onder druk door een recent overnamebod van de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz, dat werd afgewezen en vervolgens ingetrokken.

Unilever stopt met margarine
Unilever stopt met margarine (Foto: ANP)

Mertens scoort tien seconden na invalbeurt

Je hebt invallers en je hebt invallers. Dries Mertens mogen we gerust een invaller noemen. De Belgische voetballer stond in de thuiswedstrijd van Napoli tegen Juventus niet in de basis, maar kwam na een uur spelen toch het veld in.

Mertens verving Arek Milik en het duurde niet lang voor hij zich liet gelden. De vierde official had het bord met de wissel - bij wijze van spreken - nog omhoog toen Mertens zag dat Juventuskeeper Neto de bal wel bijzonder onhandig aannam van een medespeler. De Belg reageerde direct en liep in één streep van de zijlijn naar de goal: 2-2.

Lorenzo Insigne scoorde zes minuten later ook nog eens en bepaalde de eindstand zo op 3-2, maar door de heenwedstrijd, 3-1 voor Juventus, gaat Napoli niet naar de finale van de Coppa Italia.

Mertens scoort na tien seconden (Bron: YouTube)

Aantal miljoenenwoningen door het dak

Het aantal woningen met een prijskaartje van minimaal een miljoen euro is in drie jaar met 75 procent gestegen. Nederland telt nu 48.300 miljoenenwoningen, het hoogste aantal ooit. Dat meldt woningmarktonderzoeker Calcasa donderdag.

De vorige piek in het aantal miljoenenwoningen werd bereikt in 2008, toen er in Nederland 46.400 woningen van één miljoen euro of meer stonden. Op het dieptepunt van de kredietcrisis telde Nederland slechts 27.600 miljoenenwoningen.

Amsterdam is de gemeente met de meeste miljoenenwoningen. De Keizersgracht spant de kroon met 281 van zulke woningen. Daarmee is de totale waarde van de Keizersgracht groter dan die van alle koopwoningen op Terschelling. Verderop in de grachtengordel werd het afgelopen jaar de duurste woning verkocht. Voor een optrekje aan de Herengracht werd daarbij bijna 5 miljoen euro neergeteld.

De duurste straat van Nederland is echter de Konijnenlaan in Wassenaar. Een huis kost daar gemiddelde dik 2,5 miljoen euro en de vierkantemeterprijs bedraagt 6250 euro.

Aantal miljoenenwoningen door het dak
Aantal miljoenenwoningen door het dak (Foto: ANP)

Suu Kyi: geen etnische zuiveringen

 Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi heeft weersproken dat er sprake is van etnische zuiveringen tegen de Rohingya in Myanmar. Suu Kyi, die regeringsleider is in het vroegere Birma, geeft in een interview met de BBC toe dat er problemen zijn in de regio Rakhine, waar moslims een meerderheid vormen, maar dat "etnische zuivering een te sterke uitdrukking is voor wat er gaande is".

Een rapport van de Verenigde Naties stelde aan de orde dat de veiligheidstroepen van Myanmar zich schuldig hadden gemaakt aan massamoorden en verkrachtingen tegen de Rohingya. Dat zou kunnen vallen onder misdaden tegen de menselijkheid. Het leger heeft die beschuldigingen steeds weersproken.

"Ik denk dat er daar veel vijandigheid is", zei Suu Kyi. "Het zijn ook moslims tegen moslims. Het zijn niet zozeer etnische zuiveringen, maar het gaat om mensen aan verschillende kanten van een conflict en dat conflict proberen we op te lossen."

Suu Kyi: geen etnische zuiveringen
Suu Kyi: geen etnische zuiveringen (Foto: ANP)

Rangers probeerden Messi en Iniesta te halen

De Schotse topclub Rangers had via Henk ten Cate bijna de beschikking gekregen over Andrés Iniesta, terwijl men eerst Lionel Messi wilde halen.

In 2002 vertrok Barry Ferguson bij de toen nog Glasgow Rangers genaamde club, waardoor men genoodzaakt was om een vervanger voor hem te halen. Door een tip van zijn zoon Jon, die het voetbalspelletje Championship Manager speelde, ging de aandacht van trainer Alex McLeish eerst uit naar Messi.

"Hij gaf continu namen door uit Zuid-Amerika. Ze kwamen uit de lucht vallen en ineens zei hij 'Lionel Messi wordt de beste speler van de wereld'. Toen was hij dertien of veertien. Je denkt er niet aan, maar Rangers was aan het saneren en wilde toch kwaliteit op het middenveld", vertelt McLeish.

"Jan Wouters (toentertijd assistent van McLeish) belde met Henk ten Cate, die assistent was van Barcelona-trainer Frank Rijkaard. Jan zei: 'Messi?' Maar we hadden geen kans." Vervolgens suggereerde Ten Cate een andere naam. "Hij zei 'we hebben een geweldige jongen, Iniesta, hij is fenomenaal'. Die was nog maar achttien of negentien."

De maandag na het gesprek kreeg Iniesta echter een kans in het eerste van Barcelona, en speelde fantastisch. "Jan vroeg aan Ten Cate of we hem nog konden krijgen. Ten Cate zuchtte even en vertelde dat we geen kans meer maakten."

Cao-lonen stijgen minder hard dan inflatie

De cao-lonen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee lag de loonstijging onder de toename van de consumentenprijzen (plus 1,5 procent). Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het is voor het eerst sinds de eerste helft van 2014 dat de inflatie hoger is dan de loonontwikkeling. Verder ligt de stijging van de cao-lonen ook lager dan in alle kwartalen van 2016. Over het afgelopen jaar gingen de cao-lonen gemiddeld met 1,9 procent vooruit.

Met name bij de overheid was sprake van een beperkte loonontwikkeling met een toename van 0,5 procent. In de particuliere sector was dat 1,6 procent en bij de gesubsidieerde sector (zoals zorg en onderwijs) 1,2 procent.

Cao-lonen stijgen minder hard dan inflatie
Cao-lonen stijgen minder hard dan inflatie (Foto: ANP)

'Schalke denkt dat Ajax een makkie is'

Bij Schalke 04 heeft men er meer dan het volste vertrouwen in om Ajax te verslaan in de Europa League. Youri Mulder kwam voorheen als prof uit voor Die Knappen, en merkt op dat in Gelsenkirchen lichtzinnig wordt gedaan over de titelkandidaat uit Amsterdam. In Duitsland denkt men al aan een plek bij de laatste vier.

De oud-Oranje-international heeft nog veel contacten bij Schalke, waardoor hij de stemming goed kan peilen. "Daar denken ze allemaal hetzelfde over die kwartfinale: het wordt een makkie", geeft Mulder aan in gesprek met VARA.

Dat wil niet zeggen dat er geen respect voor de tegenstander is in de Veltins Arena. "Natuurlijk, Ajax heeft nog altijd een grote naam, de Ajax-Schule, maar ik heb het gevoel dat ze er in Gelsenkirchen wel behoorlijk veel fiducie in hebben."

Mulder waarschuwt Ajax wel alvast. "Men heeft zoiets van: we kunnen met dit team echt wat bereiken. Het leeft. Dat is gevaarlijk voor een tegenstander. Ik denk niet dat het een makkie zal worden, maar als men er daar in gaat geloven, samen met het publiek, dan kom je tegen een heel zware tegenstander te staan."

FOK! Wat een weer: droog

Aprilse aren, zijn er alle jaren.

Gisteren was het een wat wisselvallige dag. Er was zon, maar ook stevige bewolking met een kille wind. De afgelopen nacht was het ook bewolkt en zakte de temperatuur naar zo'n 3 tot 6 graden. 

Vandaag wederom veel wolken maar het blijft wel droog. De temperatuur blijft steken op zo'n 12 graden.

Morgen hetzelfde weerbeeld als vandaag en zaterdag komt de zon voorzichtig tevoorschijn. Zondag kan de BBQ uit het vet gehaald worden, de zon zal veelvuldig schijnen en het zou me niet verbazen als het zo'n 18 à 19 graden wordt in het binnenland. De dagen daarna gaat de temperatuur weer terug naar ruim 10 graden en de kans op regen wordt ook groter.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:01
Zon onder: 20:22
Zonkracht: 3/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1945  Op Texel komt een Georgische eenheid in opstand tegen de Duitsers.
1963  De NV Nederlandse Gasunie wordt opgericht.
1965  Vanaf Cape Kennedy wordt Early Bird gelanceerd, de eerste commerciële communicatie-satelliet.
 1971 Platenmaatschappij Rolling Stones Records gaat van start.
 1988  De politie arresteert Ferdi Elsas, de moordenaar van Ahold-topman Gerrit Jan Heijn, en vindt op zijn aanwijzingen het stoffelijk overschot van Heijn in de bossen bij Renkum.
 1990 In het Rijksmuseum Amsterdam spuit een 31-jarige geesteszieke inwoner van Den Haag zwavelzuur op Rembrandts beroemde schilderij De Nachtwacht.
 2012  Een F/A-18 Hornet-jachtbommenwerper van de Amerikaanse marine stort op een appartementencomplex nabij Virginia Beach in de staat Virginia. Er vallen vijf gewonden waaronder de twee piloten die zich met hun schietstoel hebben gered.

 Water in de buurt van Alkmaar
Water in de buurt van Alkmaar

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Weggestuurde studenten pas na dreigen terug

Studenten die als gevolg van een onrechtmatig Bindend Studieadvies (BSA) van de universiteit zijn gestuurd, hebben de grootste moeite om weer aangenomen te worden bij de leerinstelling. Pas na dreigen met een gang naar de hoogste onderwijsrechter halen de opleidingen bakzeil, concludeert het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR).

Het bureau heeft de afgelopen maanden alleen door inzet van dit paardenmiddel tientallen studenten weten terug te plaatsen op hun opleiding. "Onderwijsinstellingen proberen studenten buiten te houden terwijl ze volledig het recht hebben terug te keren. We roepen onderwijsinstellingen dan ook op om hun fouten te erkennen en de gedupeerde student tegemoet te komen", aldus LSR-bestuurslid Gabriël van Rosmalen.

Vorig jaar trok het bureau al bij de politiek aan de bel door aandacht te vragen voor het onrechtmatig hanteren van het BSA in het tweede jaar. Als studenten onvoldoende punten hadden gehaald, werden zij alsnog in het tweede jaar van hun opleiding verwijderd. Deze maatregel was volgens de hoogste onderwijsrechter onwettelijk.

Honderden studenten waren de dupe van de regel en het LSR werkt eraan om ze terug te krijgen.

Weggestuurde studenten pas na dreigen terug
Weggestuurde studenten pas na dreigen terug (Foto: ANP)

Ict-project kost politie miljoenen extra

De overheid heeft zich opnieuw vertild aan een groot ict-project. De vervanging van het digitale archief van de Nationale Politie kost miljoenen euro's extra. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het AD.

De politie kocht in 2013 het systeem Documentum en dit draait ruim drie jaar later nog altijd niet volledig. De schade loopt in de miljoenen euro's.

Tot eind vorig jaar had de politie 12,7 miljoen euro uitgegeven aan het nieuwe systeem. Het merendeel daarvan ging op aan licentiekosten en onderhoud. Daarnaast werden 51.000 manuren in het project gestopt. Zo werden vorig jaar externe consultants ingevlogen om het systeem alsnog op de rails te krijgen. Toen dat niet lukte, moest begin dit jaar nog eens 2,5 miljoen euro extra betaald worden om de voorloper van Documentum, Corsa, langer in de lucht te houden.

Ict-project kost politie miljoenen extra
Ict-project kost politie miljoenen extra (Foto: ANP)

Nog steeds te veel suiker in voedingsmiddelen

De levensmiddelenindustrie doet nog onvoldoende om suiker, vet en zout in voedingsmiddelen te verminderen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleef het suikergehalte in vrijwel alle voedingsmiddelen in de afgelopen vijf jaar gelijk. Dat staat haaks op het streven sinds 2014, toen werd afgesproken met het ministerie van Volksgezondheid om voedingsmiddelen minder zoet, zout en vet te maken.

Volgens een donderdag verschenen rapport van het RIVM nam het zoutgehalte in een aantal producten wel af. Zo zit er in brood nu bijna een vijfde (19 procent) minder zout vergeleken met 2011. Ook bepaalde soorten sauzen, soepen, groenten en peulvruchten in blik of glas en chips hebben een lager zoutgehalte. Het gaat om afnames van tussen de 12 en 26 procent vergeleken met vijf jaar geleden.

Het RIVM stelt ook vast dat enkele productgroepen, waaronder sommige soorten vleeswaren, een lager verzadigd vetgehalte hebben. Toch moeten er volgens het gezondheidsinstituut nog flinke stappen gezet worden om eerder geformuleerde ambities voor 2020 over gezondere voeding te halen.

30 suikerklontjes
Eerder dit jaar riepen organisaties als de Hartstichting, de Nierstichting en de Consumentenbond de overheid al op om beter te gaan controleren of er minder zout, suiker en verzadigd vet in ons eten en drinken zit. Voedselwaakhond foodwatch waarschuwde al eerder dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) te weinig optreedt tegen de voedselindustrie en te veel vertrouwt op zelfregulering.

Nederlanders consumeren omgerekend gemiddeld 30 suikerklontjes per dag. Op jaarbasis is dat 44 kilo. Bij kinderen is dat zelfs nog wat meer.

Nog steeds te veel suiker in voedingsmiddelen
Nog steeds te veel suiker in voedingsmiddelen (Foto: ANP)

'Geld gaat rollen in vrije tijd'

Zowel Nederlandse consumenten als toeristen laten het geld rollen dit jaar. Ondernemers in de vrijetijdsbranche gaan daar de vruchten van plukken, denkt ABN AMRO. Economen van de bank voorspellen een groei van 3,3 procent ten opzichte van 2016.

De kenners gaan uit van een verder toenemende koopkracht, gecombineerd met een zeer hoge koopbereidheid. De afgelopen jaren ging het besteedbaar inkomen ook al omhoog, maar dat vertaalde zich niet geheel in een hogere consumptie. Een deel van het gespaarde geld wordt de komende tijd alsnog uitgegeven, verwacht ABN AMRO.

Dat betekent dat bijvoorbeeld vakantieparken en campings zich mogen verheugen in grotere bezoekersaantallen. Daar komt bij dat consumenten bereid zijn wat dieper in de buidel te tasten voor extra luxe. Ook hotels kunnen dit jaar volgens ABN AMRO op meer omzet rekenen.

Pretparken en dierentuinen bereiden zich volgens de economen voor op een seizoen met felle concurrentie door te investeren in nieuwe attracties. Campings bieden meer luxe onderkomens aan op het kampeerterrein, vakantieparken schuiven op richting hotels met extra diensten als ontbijtservice en kinderopvang.

Ook de horeca profiteert van de aantrekkende bestedingsdrift. Vooral restaurants en cafés in de grote steden doen betere zaken. Ook het bezoek aan bijvoorbeeld musea, bioscopen, concerten en andere voorstellingen zit naar verwachting in de lift.

'Geld gaat rollen in vrije tijd'
'Geld gaat rollen in vrije tijd' (Foto: ANP)

Scholier vraagt Emma Stone voor eindfeest

Jacob Staudenmaier heeft als groot fan van de film La La Land een belangrijke wens: naar het eindfeest van zijn middelbare school met Emma Stone als zijn date.

De 17-jarige scholier nam een filmpje op YouTube op om de La La Land-actrice te overtuigen aan zijn arm op de 'Prom', zoals Amerikanen het eindfeest noemen, te verschijnen. Staudenmaier parodieert in het filmpje het nummer Another Day of Sun uit de film en zingt een alternatieve songtekst waarbij hij Stone vraagt zijn date te zijn. Klasgenoten van Staudenmaier helpen de scholier een handje en treden op als figuranten of zingen mee.

De 28-jarige Stone heeft nog niet gereageerd op het populaire filmpje en verzoek.

Scholier vraagt Emma Stone voor eindfeest
Scholier vraagt Emma Stone voor eindfeest (Foto: BuzzE)

Steve Bannon verwijderd uit veiligheidsraad VS

Witte Huis-strateeg Stephen Bannon maakt niet langer deel uit van de invloedrijke nationale veiligheidsraad. President Donald Trump heeft de raad gereorganiseerd, waarbij Bannon zijn plek moest inleveren. Het Witte Huis ontkent wel dat het om een degradatie gaat.

Een functionaris van het Witte Huis verklaarde dat Bannon aanvankelijk onder meer in de raad was benoemd om Michael Flynn in de gaten te houden. De nationale veiligheidsadviseur moest uiteindelijk het veld ruimen vanwege de controverse over zijn contacten met de Russen. De aanwezigheid van Bannon was daardoor niet meer nodig, aldus de beambte.

De benoeming van de politiek adviseur in de nationale veiligheidsraad was niet onomstreden. Critici vreesden dat het orgaan gepolitiseerd zou worden met de aanwezigheid van het onervaren voormalige hoofd van de rechtse nieuwssite Breitbart. De raad adviseert de president over belangrijke kwesties met betrekking tot de nationale veiligheid of internationale ontwikkelingen.

'Bannon geen lid meer van veiligheidsraad VS'
Steve Bannon verwijderd uit veiligheidsraad VS (Foto: ANP)

Planking voor de kop? Protein!

Ik plank tegenwoordig. Je doet wat? Planken. Nee, ik timmer geen wiebelig kastje in elkaar waarbij ik altijd meer pleisters dan spijkers gebruik. De planking challenge. Als een plank op je onderarmen en tenen leunend zo lang mogelijk blijven staan. Drie minuten is het einddoel en ik verzeker je: het is de hel! Daarbij doe ik, midlife crisisend als ik ben, ook nog de ab en push-up challenge. Ik ben dol op sm.

Bertens naar derde ronde in Charleston

Tennisster Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het WTA-toernooi in Charleston. De Nederlandse (WTA-21) klopte de Oekraïense Kateryna Bondarenko (WTA-92) in twee sets: 6-2 en 7-5. In de eerste ronde had Bertens nog vrijaf gekregen.

In haar eerste opslagbeurt van de wedstrijd kreeg Bertens twee breakpoints tegen. Deze werkte de Nederlandse weg, waarna ze tegen Bondarenko het initiatief nam en twee breaks forceerde. Hierdoor had ze de eerste set snel binnen.

Set twee bracht een ander beeld met Bondarenko die 3-0 voor kwam te staan, maar Bertens brak al snel terug tot 3-3. Een break op de stand van 5-5 was genoeg voor de Nederlandse om de wedstrijd binnen te hengelen.

In de derde ronde neemt Bertens het op tegen Mirjana Lucic-Baroni. De 35-jarige Kroatische staat 23e op de wereldranglijst en is goed in vorm. Zo bereikte ze al de halve finale op de Australian Open en stond vorige week in Miami in de kwartfinale. In Charleston was Lucic-Baroni in de tweede ronde met 6-3 en 6-2 te sterk voor de Duitse Mona Barthel.

Niet alles van Persona 5 streamen!

Uitgever Atlus gaat hard optreden tegen iedereen die te veel van het verhaal laat zien van Persona 5. Als je iets uitzendt van na de ingame datum 7-7, dan dient Atlus een claim tegen je in wat kan uitmonden in een schorsing van je kanaal of zelfs je account. Het is onduidelijk hoe lang deze restrictie gehandhaafd blijft.

Verder zijn er restricties tegen verhaal-spoilers. Uitgevers leggen mensen met een vroeg exemplaar (reviewers) wel vaker beperkingen op, maar dit gebeurd meestal niet bij een game die reeds vrij op markt verkrijgbaar is. Streamen via een PlayStation 4 is na deze ingame datum automatisch geblokkeerd.

Oud-wereldkampioen Magnussen slaat WK zwemmen over

Zwemmer James Magnussen zal later dit jaar niet te zien zijn op het wereldkampioenschap in Boedapest. De Australiër zegt andere doelen te hebben.

De 25-jarige Magnussen won in 2011 en 2013 WK-goud op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van het zwemmen. Tussendoor won hij olympisch zilver in Londen, maar vorig jaar hielden Cameron McEvoy en supertalent Kyle Chalmers hem uit de olympische ploeg. Geen slechte keuze, want Chalmers veroverde olympisch goud.

Magnussen wil revanche nemen op Chalmers en dat moet gebeuren op de Gemenebestspelen van volgend jaar. Die worden in april 2018 gehouden in Gold Coast in Australië en het WK, toch al gauw zo'n driekwart jaar eerder, zit daar schijnbaar te dicht op voor Magnussen. "Op de Gemenebestspelen verwacht ik zwaardere concurrentie en daar gaat het mij om, want dan doet het er echt toe." 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.