CD: Various - Keep It Loud (Volume 1)

Na zich eerder vooral te hebben geconcentreerd op verzamelalbums met bands uit Friesland (Frisian Metal Massacre, Frisian Hard 'N Heavy) en bands uit de rest van Nederland (Metal Inside) heeft de Leeuwarder metalbaas Tamme Oosterhof zijn vizier nu gericht op bands uit binnen- en buitenland. Het resulteerde in volume 1 van de gloednieuwe reeks Keep It Loud.

Keep It Loud (Volume 1)
Keep It Loud (Volume 1)

De CD opent meteen sterk met de band Rise Above, een vijfmansband uit het oosten van het land die pas sinds 2012 bestaat maar die in die korte tijd al behoorlijk naam hebben weten te maken met hun beukende mix van ouderwetse metalcore en stonerrock. Op zich ook niet zo vreemd als je weet dat de band voormalige bandleden van onder meer Winterswijx Chaos Front, Disabuse en Cry of Terror aan boord heeft. Mannen met een behoorlijk stuk ervaring en dat is dan ook goed terug te horen in 'Said And Done'. Nog meer stonerrock horen we bij het trio Grinner uit Assen en omstreken. Nadat eerder dit jaar al een track van de band te horen was op de verzamel-ep Time Is A Flat Circle horen we de mannen stevig losgaan op deze cd met het nummer 'Wolfride'. De mannen zijn momenteel druk in de weer met de opnames van hun eerste album en als dit een voorbode daarvan is zien we nu al halsreikend uit naar dat album.

Man As Plague is een deathcore-gezelschap uit Hoorn dat ook al een aantal jaren meedraait in de metalscene. Op Keep It Loud horen we 'Aftermath', het titelnummer van de tweede EP van de band die afgelopen mei al werd uitgebracht. Een fijne bak melomaan geweld die zeker naar meer smaakt. Na Man As Plague is het even behoorlijk overschakelen met de band Maestro. Met 'On The Run' levert de band, bestaande uit voormalige bandleden van onder meer Vengeance, Vortex en Steel Against Steel, een ware metalballade in de stijl van bands als The Scorpions en Ufo. Maestro bestond al aan het einde van de tachtiger jaren van de vorige eeuw en maakte in 2008 een nieuwe start. Not Otherwise Specified is een vijfmansband uit de omgeving van Borculo en Enschede, bestaande uit voormalige bandleden van onder meer Solarisis, Bloodsin, Death Squad en Bloody Remains. De band speelt ouderwetse death metal met een stevige dosis grindcore.

Na Not Otherwise Specified is het dan tijd voor een oude bekende op Big Bad Wolf Records. Van de uit Sneek afkomstige band Stonehawk verscheen in 2013 al The Point of Few-EP. Stonehawk werkt momenteel aan haar eerste album en als voorproefje krijgen we op Keep It Loud een vroege versie te horen van de track 'They Live'. Een beetje stonermetal-liefhebber kan dan ook niet wachten tot het volledige album zal gaan verschijnen. King For A Day is een band uit Wagenborgen (Groningen) die zichzelf omschrijft als zijnde een metalcore- en hardcoreband. Bij het beluisteren van 'Pain' horen we ook de nodige invloed van de punk uit de vroege jaren tachtig terug. Na King For A Day is het weer even stevig omschakelen bij de symfonische progrock van Eloaħ. Van de band verscheen eerder dit jaar al het album Planet Zargo op Big Bad Wolf Records, waarop we ook 'The Glint' tegenkomen.

Net als King For A Day komt ook de band NO-ID uit Wagenborgen. De band bestaat al sinds 2005 en maakt van die fijne catchy punkliedjes met een hoog meebrulgehalte. Afgelopen juli verscheen het album Out Of Control van de groep, waarop we ook het nummer 'Reborn' tegenkomen. Ook de mannen van Ceti zijn bepaald geen nieuwkomers in de metalscene. De uit Poznań in Polen afkomstige band rondom zanger Grzegorz Kupczyk speelt van die fijne bombastische heavy metal, waarbij we aan bands zoals Iron Maiden en Deep Purple moeten denken. Vorig jaar verscheen Brutus Syndrome, het zevende album van Ceti, waarop we ook de track 'Sons Of Brutus' konden beluisteren. Nog meer bombastische klanken zijn te beluisteren in 'Die Today' van het Amsterdamse kwartet Ragbags. Zo'n lekkere ouderwets stuk hardrock waarbij vooral de meerstemmige zang een grote rol speelt.

Collect The Guns is een band uit de omgeving van Zuidwolde in Drenthe, die de luisteraar aangenaam weet te verrassen met een stevige portie rapmetal van de bovenste plank. Muzikaal gezien zit de band duidelijk in dezelfde hoek als bands zoals Urban Dance Squad, Living Colour en Rage Against The Machine en doet daar ook zeker niet voor onder. Absoluut een band waar we graag meer van zouden willen horen. Na Collect The Guns is het dan tijd voor een pionier uit de Nederlandse punkscene. Murder Inc III is een punkband die punks, die erbij waren in de jaren tachtig, zich vast nog wel weten te herinneren van nummers als 'No Hope' en 'Stoer Zonder Studs'. Na 28 jaar van oorverdovende stilte kwamen de mannen in 2014 weer bijeen en ontdekten dat ze de smaak van het musiceren nog steeds hadden. Nadat eerder dit jaar al een tweetal tracks van de band te horen waren op de Totally Freaked Out II: The Return Of The Frisian Breeze-EP kunnen we op Keep It Loud opnieuw genieten van een live-opname van de gloednieuwe track 'Pinball Freak' en de klassieker 'Leave Me Alone'.

Met 'The Suffering' van de band Mouflon zijn we vervolgens alweer aangekomen bij het voorlaatste nummer van deze verrassende verzamel-cd. Mouflon speelt namelijk ouderwets brute death metal met daarover een stevige laag duistere doom. Van de vijfmansband verscheen tot op heden slechts 1 demo en we mogen dan ook hopen dat deze opname een voorbode is van meer nieuw materiaal. Als laatste band is het dan de beurt aan de uit Wolvega afkomstige band Pytho's Deception. Het kwartet bestaat al sinds 1999 en heeft sinds die tijd al een behoorlijk naam weten te maken in de metalscene met hun eigenzinnige geluid.

Al met al kunnen we stellen dat Big Bad Wolf Records met Keep It Loud een prima verzamelalbum heeft afgeleverd waarop we voor de kosten van nog geen twee biertjes (in een kroeg) kunnen kennismaken met vijftien zeer uiteenlopende bands uit de hardere sector van de hedendaagse muziekwereld.