FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 februari 2015

Tourmanager van Nicki Minaj doodgestoken

DeVon Pickett, de tourmanager van Nicki Minaj, is dinsdagavond doodgestoken in een bar in de Amerikaanse stad Philadelphia. Een ander lid van het gevolg van de rapster raakte ook gewond en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

"Twee leden van mijn team zijn gisteravond neergestoken in Philly. Een is gedood. Ze waren er pas twee dagen, om te oefenen voor de tournee", liet Nicki weten via Twitter. Via Instagram condoleert Minaj de familie van Pickett en noemt ze de steekpartij een zinloze daad van geweld die het leven heeft gekost aan een fantastische vent.

De steekpartij volgde op een ruzie tussen de twee crewleden van Minaj en een andere man in een kroeg. Van de vermoedelijke dader ontbreekt nog ieder spoor.

Pickett werkte eerder met sterren als Rihanna en rapper Fabolous, die allemaal hun verdriet uiten op social media. "Ik kan niet geloven dat dit waar is. Hij was een van de aardigste, coolste en grappigste mensen die ik ooit heb ontmoet en waarmee ik getoerd heb. We hebben zo veel plezier beleefd. Verdrietig om zo'n mooie ziel als die van jou te verliezen", schreef Rihanna op Instagram bij een foto van Pickett.

Militairen gedood bij terugtrekking uit Debaltseve

Bij de terugtrekking van het Oekraïense leger uit de Oost-Oekraïense stad Debaltseve zijn zes militairen om het leven gekomen.

Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko woensdag gezegd op een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad. Nog eens honderd militairen raakten gewond.

Eerder woensdag maakte Porosjenko bekend dat het leger zich terug zou trekken uit Debaltseve, dat door pro-Russische separatisten zwaar werd belegerd. In totaal zijn 2500 militairen uit de stad vertrokken.

Verheijen (VVD) schort werkzaamheden op

VVD-Kamerlid Mark Verheijen schort zijn werkzaamheden op. Hij heeft dat woensdagavond laten weten.

"Ik heb aan fractievoorzitter Halbe Zijlstra verzocht mijn werkzaamheden als Kamerlid op te mogen schorten tot de uitkomst van het onderzoek van de Commissie Integriteit. Dit betekent dat ik tot de uitkomst van dit onderzoek geen werkzaamheden verricht en de door mij te ontvangen schadeloosstelling voor deze periode zal terugstorten."

De Commissie Integriteit van de VVD doet onderzoek naar het Kamerlid nadat hij in opspraak was gekomen wegens declaratiegedrag in zijn vorige functie als gedeputeerde van Limburg. Woensdag deed een bedrijf bovendien aangifte tegen hem wegens corruptie toen Verheijen wethouder van Venlo was.

Bruid kiest huwelijksgast als nieuwe partner

Een Indiase vrouw is getrouwd, maar niet met de man met wie ze naar de huwelijksplechtigheid was gegaan. Haar verloofde kreeg volgens de BBC een epileptische aanval toen hij in de stad Rampur in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh een bloemenkrans om het hoofd van zijn toekomstige vrouw wilde leggen.

Terwijl de 25-jarige man naar het ziekenhuis werd gebracht, besloot de vrouw niet meer met hem te trouwen. Hij had haar namelijk niet verteld dat hij aan epilepsie leed. De vrouw vroeg een familielid van haar zwager ten huwelijk en die aanvaardde het aanzoek terstond. Een smeekbede van haar vroegere verloofde vermurwde haar niet. Teruggekeerd uit het ziekenhuis smeekte hij haar toch met hem te trouwen omdat zijn vrienden en familieleden hem belachelijk zouden maken als hij zonder bruid naar huis zou teruggaan.

Bruid kiest huwelijksgast als nieuwe partner
Bruid kiest huwelijksgast als nieuwe partner (Foto: ANP)

Dood Nijmegenaar op spoor was ongeluk

De dood van een 32-jarige Nijmegenaar, die dinsdagavond werd gegrepen door een trein op NS-station in Wijchen, was een ongeluk. De man sprong zelf op het spoor toen hij een ander achtervolgde. Hij wilde aan de andere kant weer op het perron klimmen, maar was te laat. De trein vanuit Den Bosch greep hem. Hij was op slag dood.

Die conclusie trok de politie nadat woensdag tientallen getuigen van het ongeluk waren gehoord. Dinsdagavond werden drie mannen uit Wijchen en een vrouw uit Nijmegen opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging. Ze zijn weer vrij.

Gebleken is volgens de politie dat zij geen enkele rol hebben gespeeld bij de dood van de Nijmegenaar. Vastgesteld is bovendien dat de man niet op het spoor is geduwd of werd tegengehouden toen hij op het perron wilde klimmen.

Amsterdam herstelt goed van crisis

Amsterdam heeft vorig jaar voor in totaal 288 miljoen euro aan bouwgrond uitgegeven. De inkomsten zijn gestegen tot het niveau van voor de crisis in 2008, maakte de gemeente woensdag bekend.

Amsterdam verkocht voor 151 miljoen euro grond voor woningbouw en verdiende 85 miljoen euro aan grond voor overige functies zoals winkels, hotels en bedrijven. De overige grond, ter waarde van 52 miljoen euro, is bestemd voor kantoren.

De reserves van het fonds grond en ontwikkeling stijgen hierdoor van 103 naar 169 miljoen euro. Wethouder Eric van der Burg: "Dit laat zien dat Amsterdam goed herstelt van de crisis". De wethouder kondigt aan met een groot deel van de reserves nieuwe locaties versneld te ontwikkelen. "Het geld zal besteed worden aan het eerder op de markt brengen van meer kavels voor woningbouw, zodat er de komende jaren meer woningen gebouwd kunnen worden om aan de grote vraag te kunnen voldoen."

In 2014 is begonnen met de bouw van 5200 woningen.

Pavlopoulos gekozen als president Griekenland

Het Griekse parlement heeft woensdag de conservatieve hoogleraar Prokopis Pavlopoulos gekozen als nieuwe president van Griekenland. Pavlopoulos kreeg de steun van de linkse regering en de belangrijkste centrumrechtse oppositiepartij. Met de verkiezing van Pavlopoulos komt een einde aan de impasse waarin het proces was beland. Vorig maand leidde de kwestie tot vervroegde verkiezingen.

Dat de 64-jarige Pavlopoulos, die eerder al minister van binnenlandse zaken was, werd voorgedragen was een verrassende keuze. Aangenomen werd dat de conservatieve Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos zou worden voorgedragen voor de post. Pavlopoulos werd met een grote meerderheid gekozen. Hij kreeg 233 stemmen voor en dertig tegen. Hij versloeg met gemak zijn tegenstrever Nikos Alivizatos.

Pavlopoulos volgt de 85-jarige president Karaolos Papoulias op. Hij heeft zijn tweede termijn van vijf jaar er bijna op zitten.

Meer lucht voor Grieken van ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend verhoogd met 3,3 miljard euro. Dat meldden anonieme bronnen bij de ECB.

De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) zou hierdoor zijn toegenomen tot 68,3 miljard euro. Deze steun kan worden verstrekt via de centrale bank van een euroland, in dit geval die van Griekenland.

Vorige week zou de ECB de omvang van het steunprogramma voor Griekenland met 5 miljard euro hebben verhoogd.

UvA eist ton dwangsom per dag voor bezetters

De bezetters van het Bungehuis moeten het bezette gebouw verlaten en bezemschoon achterlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 100.000 euro per dag. Dat is de inzet van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor het kort geding dat donderdag dient. Dat blijkt uit de dagvaarding die aan de bezetters is gestuurd. Eventuele kosten van een gedwongen ontruiming zijn voor rekening van de bezetters.

Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al sinds vrijdagochtend bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

Volgens de UvA kunnen door de bezetting medewerkers, studenten en onderzoekers van de UvA het Bungehuis niet op een veilige en verantwoorde manier gebruiken.

Onbewerkte foto's van Beyoncé gelekt

Vier onbewerkte foto's van Beyoncé zijn woensdag op internet gezet door The Beyoncé World. Het gaat om kiekjes uit 2013 voor een reclamecampagne van make-upmerk L'Oreal.

Op de foto's is te zien dat de 33-jarige Beyoncé niet zo volmaakt is zoals ze beweert in haar nummer Flawless. De vrouw van Jay Z blijkt naast wat rimpels ook flink wat pukkeltjes te hebben. Op de uiteindelijke foto's van LOreal is hier geen spoor meer van te bekennen en lijkt de superster een gave huid te hebben.

Fansite The Beyoncé World heeft de foto's inmiddels offline gehaald omdat ze geen oorlog tussen fans willen veroorzaken. "Sommige dingen die zijn gepost zijn verschrikkelijk en daar willen we geen onderdeel van zijn. We hebben de foto's gepost om te laten zien dat onze koningin een natuurlijke schoonheid is, maar tegelijkertijd net zoals elke andere vrouw is", aldus de website. Sites als EntertainmentWise hebben de foto's nog wel online staan.

Kelderman boos en tevreden in Spanje

De openingsdag van de Ruta del Sol was er voor Wilco Kelderman een die moeilijk in één woord valt samen te vatten. De wielrenner van LottoNL-Jumbo ging woensdag in de ochtendetappe onderuit, waardoor de kans op een goed klassement verkeken is. 's Middags herstelde de jonge Nederlander zich echter knap in de individuele tijdrit over 8,2 kilometer. Kelderman werd tweede, waardoor hij de dag toch nog afsloot met een lach.

"Jammer dat ik net niet win, maar ik heb nergens iets laten liggen", aldus Kelderman, die uiteindelijk twee seconden tekort kwam voor de winst in de tijdrit. "Het parcours was perfect voor mij: technisch en lastig. Ik reed vandaag op een nieuwe tijdritfiets. Er is veel tijd in die fiets gestoken en ik heb er veel mee getraind de laatste tijd. Dit resultaat geeft dus direct veel vertrouwen."

"Vanochtend viel ik op een hoop renners en gelukkig viel de schade fysiek gezien mee", blikte hij bozig terug op de ochtendetappe. "Het is natuurlijk balen dat mijn klassement nu al om zeep is."

Feyenoord wil eigen spel spelen tegen AS Roma

Als het aan trainer Fred Rutten ligt, dan gelooft Feyenoord donderdagavond in eigen kunnen tijdens de uitwedstrijd tegen AS Roma in de Europa League. "We spelen tegen een ploeg met veel kwaliteit, maar we moeten gewoon ons eigen spel durven spelen", blikte hij vooruit op het duel in het Olympisch stadion van de hoofdstad van Italië. "We hebben bewezen dat we thuis erg sterk zijn. Dus we moeten een goed resultaat voor volgende week neerzetten."

In de aanloop naar het eerste duel met de huidige nummer twee van de Serie A verwelkomde de oefenmeester van Feyenoord twee meevallers. Khalid Boulahrouz is voldoende hersteld en kan de geblesseerde Sven van Beek in het centrum van de defensie vervangen. Luke Wilkshire heeft eveneens afgerekend met blessureleed en zal als rechtsback starten.

Fleur Agema bevallen van dochter

Fleur Agema is bevallen van een dochter. Het kind van het PVV-Tweede Kamerlid en partijgenoot Léon de Jong werd dinsdag geboren en heet Ziva Wies.

De Jong maakte dat woensdag bekend op Twitter. 'Gisteren is onze prachtige dochter Ziva Wies geboren. Wij zijn onnoemelijk trots!', laat hij weten bij een foto van het meisje.

In mei vorig jaar werd duidelijk dat het Kamerlid en De Jong een relatie hebben. Hij is fractievoorzitter van de PVV in de Haagse gemeenteraad. Dat er een kind op komst was, had Agema in september bekendgemaakt.

Productie industrie Oekraïne klapt in

De industrie van Oekraïne wordt hard geraakt door het geweld in het oosten van het land, brandstoftekorten en de verstoorde infrastructuur. De industriële productie zakte in januari met bijna een vijfde in vergelijking met de voorgaande maand. Dat meldde het Oekraïense statistiekbureau woensdag.

Economen hadden verwacht dat de krimp circa 15 procent zou bedragen. De meeste zware industrie zoals steenkool en staal ligt in het oosten van het land en door het geweld wordt de productie zeer ernstig verstoord. Ook heeft Oekraïne te maken met een sterke daling van de eigen munt.

De economie van Oekraïne lijdt hevig onder alle problemen. In het vierde kwartaal kromp de economie het sterkst in meer dan vijf jaar. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt dat de economie van Oekraïne vorig jaar met 7,5 procent is gekrompen.

Gemeentemuseum Den Haag tot in de avond open

In de laatste weken van de tentoonstelling over Mark Rothko verruimt het Gemeentemuseum Den Haag opnieuw de openingstijden. Het publiek kan er tot en met 1 maart tot 19.00 in plaats van 17.00 uur terecht en op vrijdagavond tot 21.00 uur. Dit maakte het museum woensdag bekend.

Volgens museumdirecteur Benno Tempel neemt de bezoekersstroom nog steeds toe, nu het einde van de tentoonstelling op zondag 1 maart nadert. Het is al de derde keer dat het museum overgaat tot ruimere openingstijden om iedereen de gelegenheid te geven de expositie te bekijken. Ruim 160.000 bezoekers hebben Rothko al gezien.

Het is voor het eerst sinds 1972 dat er in Nederland een grote tentoonstelling wordt gehouden rond Rothko (1903-1970).

Man steelt postzakken voor creditcards

Een 42-jarige man heeft in Den Haag postzakken gestolen om creditcards te pakken te krijgen. De post met de pincodes hengelde hij later bij de geadresseerden uit de brievenbus. Met de passen maakte hij zeker 17.000 euro buit.

De verdachte, die niet bij een postbedrijf werkt, wist zich toegang te verschaffen tot postdepots. Met zeker zeven gestolen passen pinde hij van juni 2013 tot en met afgelopen december bij geldautomaten, in winkels en betaalde hij bij webwinkels.

De politie kreeg meerdere aangiftes binnen over valselijk gebruik van de cards. Tijdens het onderzoek kwam de man in beeld. Hij heeft geen vaste woonplek en werd dinsdag aangehouden op station Hollands Spoor in Den Haag, maakte de politie woensdag bekend.

In een woning waar hij verbleef, vond de politie een groot aantal poststukken, waaronder meerdere lege enveloppen waarin creditcards waren verstuurd.

Britse gezondheidswerker gedood in Zuid-Sudan

Een Britse medewerker van het Amerikaanse Carter Center is dinsdag in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba vermoord. Met de dood van de man is het aantal buitenlandse hulpverleners dat in Zuid-Sudan is omgekomen opgelopen tot veertien.

De Brit liep de basis van het Carter Center op toen gewapende lieden hem doodschoten, aldus een woordvoerder van de Zuid-Sudanese president Salva Kiir. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken heeft de moord op de man bevestigd, maar heeft verder geen details gegeven.

Zuid-Sudan verkeert sinds december 2013 in burgeroorlog. Politieke geschillen tussen Kiir en zijn voormalige vicepresident Riek Machar leidden tot grootschalig geweld. Tienduizenden mensen zijn om het leven gekomen en bijna twee miljoen mensen zijn ontheemd geraakt. Er is een enorme humanitaire operatie op touw gezet om burgers te helpen. Hulpverleners, ziekenhuizen en gaarkeukens zijn echter meermaals doelwit geweest van aanslagen.

PETA boos op Chris Brown en Karrueche Tran

PETA is niet blij met het feit dat Chris Brown en zijn vriendin Karrueche Tran eerder deze week zijn gespot in bontjassen. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie heeft dan ook flink uitgehaald naar de r&b-zanger en zijn liefje.

Chris en Karrueche hadden zichzelf ter gelegenheid van de New York Fashion Week gedrapeerd in bont terwijl ze vooraan zaten bij de show van ontwerper Michael Costello. Dat het stel geen problemen heeft met het dragen van bont bleek wel toen Tran een foto van zichzelf en Brown op Instagram plaatste.

PETA toont haar ongenoegen in een verklaring tegenover Gossip Cop. "Er zijn weinig dingen vreemder dan jezelf in kleding draperen die is gemaakt van de huid van dieren die zijn geslagen, geëlektrocuteerd en zelfs levend zijn gevild voor hun bont. Het bont van Chris Brown is precies wat we van hem verwachten: lelijk en gewelddadig."

Vorige week richtte PETA nog haar pijlen op Kim Kardashian. De realityster had haar dochter North, ook ter gelegenheid van de New York Fashion Week, bont aangetrokken.

Pink sloot zich juist aan bij een campagne van PETA, gericht op de New York Fashion Week. De zangeres liet zich hiervoor naakt fotograferen. Onder de kiekjes, die op reusachtige billboards te zien zijn, staat de leus 'Voel je goed in je eigen huid, laat dieren die van hen behouden'.

1D-fans bedreigen vriendin Niall Horan

Fans van de populaire boyband One Direction hebben massaal de nieuwe vriendin van Niall Horan beledigd en bedreigd. De tienermeisjes vinden dat Melissa Whitelaw het niet verdient om met hun idool te daten.

Niall en Melissa werden eerder deze week gezien, kussend in een casino in de Australische stad Sydney. Vlak daarna werd Whitelaw op Instagram digitaal belaagd door 1D-fans. "Als je Niall iets aandoet dan vermoorden we je. Ik maak geen grap", luidt een van de berichten. Een ander zei: "Ik mag jou niet. Je bent niet Nialls vriendin. Niall is veel beter dan jij en je verdient hem niet. Hij kan wel beter krijgen."

De 21-jarige Melissa besloot uiteindelijk te reageren op alle haatvolle berichtjes, weet Daily Mail. "Voor iedereen die het wil weten: ja, Niall en ik daten. Niall heeft er nog niets over gezegd omdat we hadden besloten om het stil te houden totdat er een goed moment zou komen om het bekend te maken. Ik heb jullie niets misdaan, dus alsjeblieft stop met het sturen van gemene opmerkingen."

Boko Haram dreigt verkiezingen Nigeria te verstoren

De Nigeriaanse extremistische beweging Boko Haram heeft woensdag gedreigd de presidents- en parlementsverkiezingen in Nigeria te verstoren. In een video die op internet verscheen waarschuwt Boko Haram-leider Abubakar Shekau dat de rebellen geweld niet schuwen om de stembusgang, die op 28 maart gepland staat, te verstoren.

Shekau eiste in dezelfde videoboodschap ook de verantwoordelijkheid voor de aanslag van afgelopen weekeinde op de stad Gombe in het noordoosten van Nigeria op. Het Nigeriaanse leger wist deze aanval af te slaan. Toen de Boko Haram-strijders zich terugtrokken waarschuwden ze burgers om niet deel te nemen aan de verkiezingen, omdat stembureaus zouden worden aangevallen.

Iran kiest nieuw parlement op 26 februari 2016

Iran gaat op 26 februari 2016 naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Dat heeft de Iraanse kiescommissie woensdag gezegd. De stembusgang is een belangrijk moment voor de gematigde president Hassan Rouhani die probeert een meerderheid in het parlement te veroveren. Bovendien bepaalt de verkiezingsuitslag grotendeels de koers die Iran gaat varen.

Volgens de Raad van Beschermers, die in Iran toeziet op de verkiezingen, kan de Iraanse bevolking niet alleen stemmen voor het parlement, maar ook voor de zogeheten Assemblee van Deskundigen, een orgaan dat uit 86 geestelijken bestaat die samen beslissen wie de hoogste geestelijke leider in het land wordt. De Assemblee van Deskundigen is een van de machtigste organen in Iran.

Mercedes laat Wehrlein voor Force India testen

Pascal Wehrlein zal morgen en zondag in actie gaan komen tijdens de tweede Formule 1-wintertest. De pas 20-jarige Duitser zal in opdracht van Mercedes plaats gaan nemen achter het stuur van de Force India. Doel is om hem ervaring op te laten doen.

Force India miste vanwege financiële problemen de eerste wintertest in Jerez en neemt in Barcelona deel met de 2014-auto. Wehrlein zal naast de komende test volgens Force India ook tijdens twee tussentijdse tests die later dit jaar gepland zijn.

Force India-baas Vijay Mallya is blij met Wehrlein. "Het doel me veel genoegen om een groot talent als Pascal de kans te geven voor ons te testen. Als testcoureur van Mercedes is hij voorbestemd voor de Formule 1 en ik twijfel er niet aan dat deze regeling goed zal uitpakken voor alle partijen. Dat wij van Pascal gebruik kunnen maken voor testwerkzaamheden, is bovendien verder bewijs van onze goede band met onze partner Mercedes."

Dit seizoen zal Wehrlein naast de testrol bij Force India ook uit gaan komen in de DTM. Hij wordt zo volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff klaargestoomd voor de Formule 1. "Dit wordt een belangrijk jaar voor Pascal, met verplichtingen in de Formule 1 naast zijn 'echte werk' in de DTM. We zullen zijn verrichtingen goed in de gaten houden."

Van Gaal komt weg met waarschuwing

Louis van Gaal krijgt geen straf voor zijn uitlatingen over de scheidsrechter van het bekerduel tussen Manchester United tegen Cambridge United (0-0), dat uitkomt op het vierde niveau. De Engelse voetbalbond FA heeft de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal wel gewaarschuwd voor zijn uitlatingen in de media over de arbitrage.

Van Gaal stelde na het onbesliste duel in de FA Cup dat het United flink had tegen gezeten. "Je komt hier naartoe, het veld is niet zo goed en de tegenstander gaat tot het uiterste. Daarbij is verdedigen altijd makkelijker dan aanvallen. En dan heb je natuurlijk ook nog de scheidsrechter", zei Van Gaal zonder in details te treden. Volgens de FA trok Van Gaal hiermee de integriteit van de arbiter in twijfel en bracht hij zodoende de sport in diskrediet.

Van Gaal was op zijn beurt teleurgesteld in de FA. "Ik ben dertig jaar trainer en nog nooit aangeklaagd", mopperde hij.

Bruma fit voor duel met Zenit

Jeffrey Bruma is door trainer Phillip Cocu toegevoegd aan de wedstrijdselectie voor de Europa League-thuiswedstrijd van PSV tegen Zenit Sint Petersburg donderdag. Het meespelen van Bruma was afgelopen week twijfelachtig wegens een blessure.

Karim Rekik ontbreekt wel, nadat hij vrijdag in de uitwedstrijd tegen AZ geblesseerd was geraakt. Zijn plaats in de selectie wordt ingenomen door Abel Tamata. "Dit is een mooie wedstrijd voor de club, de spelers en voor supporters", zei Cocu.

"Zenit heeft veel ervaring, in de Champions League gespeeld en staat bovenaan in de Russische competitie. Daar willen we ons mee meten en dan zal je volledig gefocust die wedstrijd in moeten gaan. Zenit is goed in de kleine ruimtes en ze spelen op de counter. De groep is gemotiveerd en we moeten zorgen dat we niet te veel kansen weggeven; zij straffen dat af."

Project CARS komt na 1 april

Ontwikkelaar Slightly Mad Studios en uitgever Bandai Namco hebben vandaag bevestigd dat de realistische race-simulator Project CARS is uitgesteld naar 2 april 2015. Het uitstel wordt gebruikt om de game te finetunen, zodat het spel de ervaring gaat bieden die de ontwikkelaar ze wil ervaren. De game zou eigenlijk eerst november vorig jaar uit zijn gekomen, maar werd al uitgesteld naar 20 maart.

"Het verplaatsen van een releasedatum was geen gemakkelijke beslissing om te maken, omdat we weten dat onze fans staan te popelen om Project CARS te spelen", zegt Ian Bell, hoofd van Slightly Mad Studios. "Maar we weten dat deze extra dagen ons de kans geven om de beste game-ervaring te ontwikkelen die onze fans verdienen. Wij verzekeren jullie dat het wachten de moeite waard is geweest als het spel begin april uitkomt."

Project CARS komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een Wii U-versie wordt later dit jaar verwacht.

F1-coureurs mogen design helm niet veranderen

Coureurs in de Formule 1 die er een handje van hebben om hun helmen om de paar weken van een nieuw design te voorzien, gaan een saai seizoen tegemoet. De internationale autofederatie FIA wil vanaf dit racejaar een verbod op het veranderen van de ontwerpen. Fans moeten de coureurs daardoor makkelijker kunnen herkennen, zo oordeelde de FIA.

"De FIA vindt het belangrijk dat mensen kunnen zien wie er in de auto zit", aldus een verklaring van de federatie. "Het fenomeen dat coureurs hun designs van tijd tot tijd veranderen helpt daar zeker niet aan mee." Vooral de conservatieve fans zouden voorstander van het plan van de FIA zijn. Zij vinden het belangrijk om de coureur te kunnen herkennen aan de kleuren van de helm.

Anderen, met name oud-coureurs, zijn minder te spreken over het plan. "Ik heb gehoord dat de FIA het heeft verboden om de helmen aan te passen. Wat is het volgende plan? Regels voor de kapsels?", liet voormalig racer Alexander Wurz weten via Twitter.

The Avengers: Age of Ultron eerder in Nederlandse bioscoop

Goed nieuws voor mensen die toch al niet konden wachten op de nieuwe Avengers-film, Age of Ultron. De film zal nog wat eerder te zien zijn in ons kleine kikkerlandje. Dit melden Marvel en IGN.

De release stond eerst op 1 mei. Dit werd vervolgens veranderd naar 29 april en later nog werd het nogmaals vervroegd naar 23 april. Nu is het actiespektakel nog een dag eerder te bewonderen in Nederland, op 22 april.

Avengers: Age of Ultron gaat daardoor meer dan een week eerder draaien dan in Amerika, daar zal de film vanaf 1 mei te zien zijn.

Onjuist salaris door softwarefout

Thuiszorgorganisatie Laurens heeft door softwareproblemen de salarissen voor februari niet kunnen berekenen. Daardoor worden de salarissen van de 1700 thuiszorgmedewerkers bij benadering uitbetaald. Dat houdt in dat de thuiszorgmedewerkers, die op declaratiebasis werken, ongeveer hetzelfde salaris uitbetaald krijgen als de afgelopen maanden. Een woordvoerster van Laurens heeft woensdag een bericht van Skipr hierover bevestigd.

Mensen die meer gewerkt hebben dan de afgelopen maanden en dus recht hebben op meer salaris dan ze hebben gekregen, kunnen afspraken maken met Laurens over tussentijdse betalingen. Bij thuiszorgmedewerkers die te veel betaald hebben gekregen, wordt dat later verrekend.

De problemen worden veroorzaakt door de integratie van verschillende softwaresystemen. Laurens gaat ervan uit dat het probleem opgelost is voordat de salarissen voor maart moeten worden uitbetaald.

Carice krijgt gemene rollen dankzij GoT

Carice van Houten krijgt dankzij haar rol in Game of Thrones meer werk aangeboden. Tijdens een internationaal persevent in Londen vertelde de actrice volgens The Post Online dat het vooral veel rollen van 'sterke, nou ja, eigenlijk gemene vrouwen' zijn.

"Wraakzuchtige echtgenotes bijvoorbeeld. Terwijl ik in mijn land wel de vrolijke en luchtige rollen krijg", vervolgde de brunette die in Game of Thrones de rol van heks Melisandre speelt. "Heb ik een chagrijnige kop ofzo?", zei Carice lachend.

Momenteel is het vijfde seizoen van de populaire serie in de maak. Of haar karakter de serie overleeft? Carice zegt niks. "Mocht Melisandre onverhoopt doodgaan, nou, dan wil ik dat ze ook spectaculair wordt afgemaakt. Volgens mij is daar ook veel behoefte aan bij het kijkerspubliek, dat haar dat wel zou gunnen."

Voor haar scènes is Carice veel in Ierland. "Ik ben echt genaaid met die rol, het is altijd koud in Ierland en ik ben zowat de enige van de cast die geen thermische kleding kan dragen, omdat ik halfnaakt ben, of dunne jurkjes aan heb. En dan ben ik ook nog iemand die 't al in de zomer koud heeft", aldus Van Houten.

Nigeriaans leger doodt 300 Boko Haramleden

Het Nigeriaanse leger heeft met lucht- en grondaanvallen meer dan driehonderd strijders van Boko Haram gedood sinds het begin van de week. Het leger voerde een operatie uit om elf dorpen te heroveren, aldus een woordvoerder van de Nigeriaanse strijdkrachten.

De terreurgroep valt met enige regelmaat dorpen aan in met name het noordoosten van Nigeria. In de aanloop naar de verkiezingen, die deze lente in Nigeria worden gehouden, probeert het leger de terreurgroep te vernietigen. De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, zei woensdag de verkiezingen met geweld te zullen verstoren.

In Niger kwamen in het grensgebied met Nigeria tientallen burgers om door een luchtaanval. Het dorp Abadam werd getroffen door bommen afgeworpen door twee vliegtuigen. Een van de projectielen raakte de moskee waar mensen zich hadden verzameld. Volgens de locoburgemeester zijn 37 mensen gedood en twintig personen gewond geraakt.

Nigeriaans leger doodt 300 Boko Haramleden
Nigeriaans leger doodt 300 Boko Haramleden (Foto: ANP)

Treinen even stil voor herdenking dode

Het treinverkeer tussen Nijmegen en Oss heeft woensdagmiddag ongeveer een half uur stilgelegen. Ruim honderd NEC-supporters herdachten op station Wijchen samen met familie en vrienden de 32-jarige Nijmegenaar die dinsdag om het leven kwam. De man viel op de rails tijdens een vechtpartij en werd gegrepen door een trein.

De omgekomen Nijmegenaar was een fervent aanhanger van de harde kern van voetbalclub NEC uit Nijmegen. De club uitte woensdag medeleven via een tweet.

Drie mannen uit Wijchen en een vrouw uit Nijmegen zijn opgepakt, omdat ze betrokken zouden zijn bij wat er is gebeurd. In de trein van Nijmegen naar Wijchen kregen twee mannen ruzie met elkaar. Ze belden vrienden om hulp. De groepen raakten op het station in Wijchen slaags. Twee mannen vielen op het spoor. Een van beiden kon nog op tijd weer op het perron klimmen. Dat lukte het 32-jarige slachtoffer niet.

Mexico geeft WK zwemmen 2017 terug

Het WK zwemmen in 2017 vindt niet in Mexico plaats. Wegens bezuinigingen is er niet genoeg geld beschikbaar om het mondiale titeltoernooi te organiseren, liet het Mexicaanse ministerie van Sport woensdag weten. Mexico heeft dan ook afstand gedaan van de organisatie. Waar het toernooi nu zal worden georganiseerd, is nog niet bekend.

Voor het WK, dat zou worden gehouden in Guadalajara, zou een investering van 100 miljoen Amerikaanse dollar (bijna 88 miljoen euro) nodig zijn. Dat geld is door de financiële hervormingen echter niet meer voorradig. Met het teruggeven van de organisatie worden niet alle kosten weggestreept. Mexico moet 5 miljoen dollar als straf betalen, om verdere sancties te voorkomen.

De zwemmers reizen dit jaar af naar het Russische Kazan voor het wereldkampioenschap.

Atlete Herzog houdt onschuld vol

Atlete Adriënne Herzog houdt vol dat ze geen doping heeft gebruikt. "Ik heb nooit bewust een verboden middel tot mij genomen", zegt de 29-jarige hardloopster in een verklaring op haar eigen website. De tuchtcommissie van het Instituut Sport Rechtspraak heeft Herzog woensdag voor twee jaar geschorst vanwege doping.

De atlete bekijkt of er mogelijkheden zijn om in beroep te gaan tegen haar straf, die afloopt in mei 2016. Aan stoppen denkt ze geenszins. "Ik zal terugkeren na mijn schorsing en dan zal ik succesvol zijn", schrijft ze vanuit haar huidige verblijfplaats Denver.

"De laatste tien maanden waren de moeilijkste in mijn leven. Ik heb alles geprobeerd om te bewijzen dat ik geen doping heb gebruikt. Ik heb tijdens de hoorzitting gedetailleerde informatie aangeleverd die aantoont dat mijn positieve test te wijten was aan een fout. Helaas is dit bewijs door de jury genegeerd", aldus Herzog.

Atlete Adrienne Herzog houdt onschuld vol (Pro Shots/Menno Ringnalda)
Atlete Adrienne Herzog houdt onschuld vol (Pro Shots/Menno Ringnalda)

Lighart wint eerste etappe Ruta del Sol

Pim Ligthart heeft woensdag de eerste etappe gewonnen van de Vuelta a Andalucia, beter bekend als Ruta del Sol. De 26-jarige renner van Lotto-Soudal was de snelste in de sprint na een 118 kilometer lange etappe die getekend werd door een grote valpartij op drie kilometer van de finish. De Portugees Fábio Silvestre werd tweede, de Sloveen Grega Bole eindigde als derde.

Het is de tweede overwinning dit seizoen voor Ligthart, die op 1 februari ook al de GP la Marseillaise won.

In de Ruta del Sol volgt later op de dag nog een 8,2 kilometer lange tijdrit. De koers eindigt zondag.

Engeland krijgt allereerste e-sports stadion

Dat e-sports met een flinke opmars bezig is, is al bekend. Maar als men een gametoernooi wilt organiseren, worden toch vaak grote zalen afgehuurd die normaal gesproken voor andere doeleinden zijn, zoals basketbal. Engeland heeft nu echter de primeur om het eerste stadion te mogen verwelkomen dat alleen gebruikt zal worden voor e-sports.

Dat heeft e-sportsorganisator Gfinity vandaag bekend gemaakt. Het nieuwe stadion komt te staan in Londen en gaat deel uitmaken van het Vue Fulham Broadway multiplex. Het nieuwe stadion zal 500 stoelen bevatten.

De opening staat gepland voor 30 Maart en tot en met September zijn er al 30 evenementen met games zoals FIFA, Call of Duty, Hearthstone en Counter Strike: Global Offensive. Voor alle evenementen is een prijzenpot van maar liefst 500,000 dollar.

The international
Engeland krijgt allereerste e-sports stadion

D66 wil opheldering over asielkinderen in cel

D66 wil opheldering van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over het opsluiten van een asielgezin met twee kleine kinderen. Volgens Tweede Kamerlid Gerard Schouw is dat in strijd met een belofte die Teeven twee weken geleden nog heeft gedaan in de Kamer. Hij heeft woensdag schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris.

Schouw baseert zich op een bericht van Defence for Children. Volgens die organisatie is een gezin met twee jongetjes van vijf en zes jaar in de gesloten gezinsvoorziening in Zeist geplaatst zonder dat het belang van de kinderen is meegewogen.

De discussie of kinderen van asielzoekers wel of niet in detentie mogen worden gezet, duurt al lang. Het leek er even op dat er definitief een einde aan deze praktijken was gekomen, zegt Schouw. "Maar nu blijkt niets minder waar. Daarom wil ik zo snel mogelijk opheldering van Teeven. Zelfs de rechter oordeelde keer op keer dat dit niet mag."

Uitspraak opslaan privédata 11 maart

De rechter in Den Haag oordeelt woensdag 11 maart of er een eind gemaakt moet worden aan het massaal verzamelen en opslaan van gegevens over internet- en telefoongebruik van burgers. Het kort geding daarover diende woensdag.

Onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en privacyvoorvechter Privacy First eisen dat de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie buiten werking wordt gesteld. Deze wet houdt in dat telecombedrijven en internetproviders gegevens over internet- en telefoniegebruik een tijd moeten bewaren, zodat justitie die kan gebruiken.

Het Europese Hof van Justitie bepaalde vorig jaar dat het opslaan van communicatiegegevens van iedereen -zonder concrete verdenking- een zware aantasting is van de privacy en niet is toegestaan.

Aangifte tegen VVD'er Verheijen om corruptie

Het Limburgse bedrijf Taurus heeft woensdag aangifte gedaan tegen Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) wegens corruptie. Het bedrijf beschuldigt Verheijen van corruptie in zijn tijd als wethouder in Venlo.

Ondernemer Wout Heijmans meent dat hij is tegengewerkt door Verheijen bij zijn poging om een bioscoop te bouwen in Velden. Verheijen zou zo de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol bevoordelen die een bioscoop bouwt in Venlo, staat in het verzoek tot strafvervolging.

VS: Griekenland moet oplossing zoeken

De Verenigde Staten dringen er bij Griekenland op aan een overeenkomst te sluiten met zijn geldschieters over de schuldenproblematiek. Anders kan het land op zeer korte termijn te maken krijgen met meer malaise.

De Amerikaanse minister van Financiën, Jack Lew, zei dit woensdag in een telefoongesprek met zijn Griekse collega Yanis Varoufakis. Volgens Lew moeten de Grieken zich constructief opstellen in de onderhandelingen om een oplossing te vinden voor de schuldenkwestie.

Eerder liet Washington ook al via de Amerikaanse ambassade in Athene aan de Grieken weten dat een overeenkomst moet worden gesloten met de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Asscher: Taak moslimgemeenschap haatimams te weren

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) vindt het ook een verantwoordelijkheid van de islamitische samenleving zelf om buitenlandse haatpredikers uit Nederland te weren. Volgens hem is het een taak van de moslimgemeenschap dit soort types niet uit te nodigen. De minister zei dat woensdag na afloop van een bijeenkomst met moslima's in Amsterdam.

Asscher reageerde op de ophef over de geplande komst van drie omstreden buitenlandse imams naar een benefietgala in Rijswijk. De visa werden dinsdag ingetrokken.

Volgens de minister is er onder meer een rol weggelegd voor de islamitische organisaties die zijn verenigd in het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid). "Zij kunnen ervoor zorgen deze griezels niet worden uitgenodigd en kunnen de overheid alerteren als dit soort imams naar Nederland komen." Asscher heeft al een gesprek gehad met het CMO hierover.

FNV: ingrijpen bij Blokker is nodig

Blokker heeft de FNV ervan overtuigd dat een banenreductie nodig is om de toekomst van de winkelketen veilig te stellen. Dat zei vakbondsbestuurder Twan van Lieshout woensdag na afloop van een overleg met de directie van het winkelbedrijf.

"Daarom willen we verder onderhandelen over een sociaal plan", zei Van Lieshout. "Blokker maakte vorige week maandag bekend 440 werknemers te willen ontslaan, zes procent van het personeelsbestand."

Op de omvang van de banenreductie wil FNV zich nog niet vastleggen. "Die staat voor ons nog ter discussie omdat wij vinden dat Blokker te veel snijdt in vaste verkoopmedewerkers."

Accijnsopbrengst diesel lager dan verwacht

De schatkist heeft vorig jaar 102 miljoen euro meer binnen gekregen aan accijns op diesel en lpg dan in 2013. Staatssecretaris Eric Wiebes heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer gemeld. De opbrengst van 102 miljoen extra aan accijnsinkomsten over diesel en lpg is lager dan het kabinet raamde. Eerder werd uitgegaan van een stijging met minimaal 150 miljoen.

Het kabinet verhoogde begin vorig jaar de accijns op diesel en lpg, ondanks fel protest van de oppositie, van tankhouders in de grensstreek en van organisaties als de Bovag.

Uit het overzicht van Wiebes blijkt dat er in 2014 ruim 3,8 miljard euro binnenkwam aan accijnzen over diesel en LPG. Aan accijns op benzine kwam iets meer dan 4 miljard binnen. De accijnsinkomsten op benzine liep vorig jaar wel terug, met 19 miljoen ten opzichte van 2013.

OVSE weigert Krim-leidster als parlementslid

Rusland had graag gezien dat de premier van de Krim zou plaatsnemen in de parlementaire vergadering van de OVSE, maar dat gaat niet door. De hoogste bestuurders van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) weigerden woensdag unaniem Olga Kovitidi te accepteren als "vertegenwoordiging van de zogenaamde overheid van de Krim".

Rusland deed de voordracht in januari, begin februari deed Oekraïne zijn beklag over de voordracht. De OVSE was het eens met de Oekraïners. "Een volksvertegenwoordiger die wordt genomineerd als een parlementslid bij de OVSE moet het land vertegenwoordigen dat de voordracht doet. Niet een bepaalde autoriteit in een land dat is opgetuigd op andermans grondgebied op een manier die illegaal wordt bevonden door de overweldigende meerderheid van de staten die deel uitmaken van de OVSE".

De OVSE heeft leden in met name Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Ook de VS en Canada maken er deel van uit. De OVSE heeft waarnemers in Oekraïne die het conflict daar volgen en speelde een grote rol in de onderhandelingen om bij de rampplek van vlucht MH17 te komen.

FOX Sports breidt aanbod Europa League uit

FOX Sports heeft de uitzendrechten van alle live-wedstrijden in de UEFA Europa League tot en met de zomer van 2018 bemachtigd. De nieuwe overeenkomst gaat in met ingang van komend seizoen, kondigde de abonneezender woensdag aan. Eerder werd al bekend dat ook RTL 7 de Europa League zal blijven uitzenden. 

FOX Sports deelt momeenteel de uitzendrechten met RTL 7. Zo zendt FOX Sports donderdag alleen PSV - Zenit St. Petersburg live uit, terwijl op RTL 7 de wedstrijden AS Roma - Feyenoord en Ajax - Legia Warschau rechtstreeks zijn te zien.

Op dit moment heeft RTL 7 de eerste keus bij het bepalen welke wedstrijden live worden uitgezonden. In de nieuwe overeenkomst heeft FOX Sports de live-uitzendrechten van alle wedstrijden in bezit gekregen. Dit houdt feitelijk in dat RTL 7 nog steeds zelf mag bepalen welke wedstrijden er live op het open net worden uitgezonden, maar dat FOX Sports gelijktijdig deze wedstrijden ook op haar betaalkanalen mag uitzenden.

Belgische jihadist was actief in leger België

Een Belgische moslimstrijder was twee jaar actief in het Belgische leger. Hij was van 2010 tot 2012 vrijwilliger bij de medische dienst. Het Belgische ministerie van Defensie bevestigde woensdag berichten hierover in Belgische media.

Het gaat om de jihadist Lotfi Aoumeur, die te zien is in een propagandavideo van de terreurorganisatie Islamitische Staat. In de video werden dreigementen richting België geuit.

De 24-jarige man uit Verviers zou volgens een familielid een jaar geleden naar Algerije zijn gereisd, en vandaar naar Syrië. In Verviers, ten oosten van Luik, was onlangs nog een grootscheepse actie tegen een radicaalislamitische terreurcel.

Weer demonstraties taxichauffeurs tegen UberPOP

Enkele honderden taxichauffeurs uit verschillende steden hebben woensdagmiddag geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag. Ze zijn in actie gekomen tegen de taxidienst UberPOP.

De chauffeurs hebben luid toeterend van zich laten horen. Ze vinden dat de overheid harder moet optreden tegen UberPOP, een taxidienst die is op te roepen via een app op de smartphone. De illegale dienst wordt verzorgd door particulieren.

Hoewel de demonstranten niet naar het Binnenhof mogen, wil een aantal chauffeurs dat toch proberen. De politie houdt hen tegen.

Aartbisdom Keulen heeft vermogen van 3,3 miljard

Het roomskatholieke aartsbisdom Keulen heeft een vermogen van 3,35 miljard euro. Dat blijkt uit documenten die woensdag op de website van het bisdom werden geplaatst.

Van het vermogen zit zo'n 2,4 miljard in aandelen, fondsen en holdings. Nog eens 646 miljoen euro zit in vastgoed en de kerk heeft nog 287 miljoen euro aan contant geld en uitstaande leningen.

In 2013 kreeg het aartsbisdom een bedrag van 573 miljoen euro aan belastingen die de kerkgangers in de regio rond Keulen hadden betaald.

Aanleiding voor de publicatie van de documenten over het vermogen van het bisdom is een schandaal binnen de Duitse katholieke kerk. In oktober kwam bisschop Franz Tebartz-van Elst in opspraak, omdat de kosten voor de bouw van de bisschoppelijke residentie in het Duitse Limburg waren opgelopen tot een formidabele 31 miljoen euro. De praalprelaat heeft ontslag genomen.

Trainer Van de Looi verlengt bij FC Groningen

Erwin van de Looi heeft zijn contract bij FC Groningen woensdag met een jaar verlengd tot medio 2016. Van de Looi is bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer van de Groningers, waar hij eerder actief was als assistent-trainer en coach bij de beloften.

Vorig jaar won FC Groningen na de zevende plaats in de competitie de play-offs en behaalde daarmee voor het eerst in zeven jaar Europees voetbal. De eerste wedstrijd tegen het Schotse Aberdeen ging echter over twee duels verloren.

FC Groningen staat momenteel met 30 punten uit 23 wedstrijden op de elfde plaats in de eredivisie met vier punten achterstand op de laagste play-offplaats. De ploeg is tevens halvefinalist in de KNVB-beker en kan bij winst thuis tegen Excelsior de finale bereiken.

Erwin van der Looi langer hoofdtrainer FC Groningen (Pro Shots/Jan Kanning)
Erwin van der Looi langer hoofdtrainer FC Groningen (Pro Shots/Jan Kanning)

Clarke captain Europese team in Ryder Cup

De Noord-Ierse golfer Darren Clarke is woensdag benoemd tot captain van titelhouder Europa in de strijd om de Ryder Cup tegen de Verenigde Staten in 2016. Dat toernooi wordt van 30 september tot 2 oktober gehouden in Hazeltine, Minnesota.

De 46-jarige Noord-Ier werd gekozen door een vijfkoppig panel bestaand uit de drie meest recente Europese Ryder Cup captains - Paul McGinley, José Maria Olazábal en Colin Montgomerie – alsmede de chief executive van de European Tour, George O'Grady, en European Tour Tournament Committee lid David Howell. Clarke werd verkozen boven de Spanjaard Miguel Ángel Jiménez en de Deen Thomas Bjørn. 

"Darren heeft een indrukwekkende Ryder Cup historie met vijf deelnames als speler en twee als vice-captain. Hij weet dus goed wat er nodig is om een goede captain te zijn. Daarnaast is hij een geliefd persoon onder de spelers en bezit hij de passie en kennis om Europa te leiden in de jacht naar een vierde opeenvolgende overwinning", aldus O'Grady. 

"Uiteraard ben ik ontzettend trots om gekozen te zijn als captain voor de Ryder Cup van 2016", zei Clarke. "De Ryder Cup vormt een zeer belangrijk onderdeel van mijn leven en carrière, dus is het een enorme eer om Europa te mogen leiden. Ik heb in mijn zeven Ryder Cups mogen spelen en werken onder geweldige captains en ik kijk uit naar de uitdaging om in hun voetstappen te treden en Europa weer naar een zege te leiden."

Clarke, in 2011 winnaar van The Open, speelde zelf vijf keer mee in het tweejaarlijkse evenement. Hij fungeerde in 2010 en 2012 als vicecaptain. Naar verwachting wordt Davis Love III volgende week benoemd wordt tot captain van het Amerikaanse team.

Darren Clarke captain Europees Ryder Cyp-team (Pro Shots/Judith Bogaardt)
Darren Clarke captain Europees Ryder Cyp-team (Pro Shots/Judith Bogaardt)

IS-aanhangers opgepakt in Bosnië

De politie in Bosnië heeft zes mannen gearresteerd die verdacht worden van het steunen van Islamitische Staat. Twee van hen zouden op het punt hebben gestaan naar Syrië te reizen om deel te nemen aan de jihad. Ze werden op de luchthaven van Sarajevo aangehouden.

De arrestaties werden in meerdere steden en in samenwerking met de inlichtingendienst verricht, zei justitie. De verdachten zouden lid zijn geweest van radicale religieuze groepen en hebben meegeholpen bij het financieren en ronselen van strijders.

De radicale salafistische beweging in Bosnië is gebaat bij de wankele economische toestand in het land en het hoge werkloosheidscijfer van veertig procent, een voedingsbodem voor potentieel jihadmateriaal.

De Boer onder de indruk van Legia Warschau

Trainer Frank de Boer is onder de indruk van Legia Warschau, de Poolse tegenstander van Ajax donderdag in de ArenA. "Het is een goed voetballende ploeg met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar", zei hij. "We spelen tegen een sterke ploeg, die het ons heel lastig gaat maken."

"Ze staan bovenaan in de Poolse competitie en hebben de groepsfase van de Europa League als poulewinnaar afgesloten", vervolgde De Boer. "Normaal gesproken hadden ze ook in de Champions League gespeeld. Ze versloegen Celtic met 4-1 en 2-0. Dat is knap. Ze hadden alleen gebruik gemaakt van een voetballer die niet mocht spelen."

Legia Warschau geniet in Nederland weinig bekendheid. "Maar dat deden Steaua Boekerest en Red Bull Salzburg ook niet", doelde De Boer op de ploegen die Ajax de afgelopen seizoenen uitschakelden in de Europa League. "En we weten hoe dat is afgelopen."

Ricardo van Rhijn is donderdagavond op tijd fit voor de thuiswedstrijd van Ajax tegen Legia Warschau in de Europa League. De rechtsback ontbrak zondag tegen FC Twente vanwege een enkelblessure.

Voor Joël Veltman komt de eerste aflevering van het tweeluik met de koploper van de Poolse competitie nog te vroeg. Hij kreeg tijdens het duel met FC Twente weer last van een hamstring. "We willen geen risico met hem nemen", vertelde trainer Frank de Boer. "Mike van der Hoorn zal spelen."

De oefenmeester van Ajax wilde zijn basisformatie nog niet prijsgeven. Wel vertelde hij dat Thulani Serero voldoende fit is voor een hele wedstrijd. Grote vraag is wie De Boer in het centrum van de aanval laat spelen. Als hij kiest voor Arkadiusz Milik, dan zal Lasse Schöne naar de rechterflank verhuizen.

Ook voor de geblesseerde Kolbeinn Sigthórsson komt de wedstrijd tegen Legia Warschau nog te vroeg. Reservekeeper Diederik Boer keert terug op de bank.

Jihadisten niet naar rechtbank om visitatie

De jihadverdachten Oussama C., Azzedine C. (alias Abou Moussa) en Rudolph H. komen donderdag niet naar de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, omdat ze dan twee keer moeten worden gevisiteerd. Dat zeiden de twee betrokken advocaten Michiel Pestman en André Seebregts woensdag.

De terreurverdachten protesteren al lang tegen het volgens hen onmenselijke en vernederende regime van de terroristenafdeling in de gevangenis. Vier jihadverdachten op de terrorismeafdeling in Vught hebben eind vorig jaar daarom een hongerstaking gehouden. Sinds de aanslag bij het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in januari, is het regime nog meer aangescherpt, vertelt Pestman.

Nu moeten terreurverdachten ook als ze naar de rechtbank moeten, worden gevisiteerd. Datzelfde gebeurt ook als ze weer de gevangenis binnenkomen. Dat was voorheen niet standaard het geval.

Man rijdt 200 km/u tijdens politieachtervolging

Tijdens een politiecontrole op de A28 ter hoogte van Zeist is woensdagmiddag een 22-jarige automobilist uit Utrecht op de vlucht geslagen.

Met snelheden van tussen de 180 en 200 kilometer per uur reed de man over de vluchtstrook in de richting van Soesterberg. Daar kon de politie de man klemrijden en aanhouden.

De man moest nog een straf van tachtig dagen uitzitten. Hij is ingesloten.

Pokémon Shuffle beschikbaar voor 3DS.

Nintendo heeft Pokémon Shuffle gelanceerd voor 3DS. Het is een soort hybride puzzel game geworden waarbij je moet proberen een Pokémon te verslaan binnen een aantal beurten. Het spel is gratis, maar maakt wel gebruik van microtransacties welke je nodig hebt om door te kunnen blijven spelen. Zonder microtransacties is het uiteraard ook te spelen, maar dan moet je wachten op je levens die terug komen na verloop van tijd.

Ubisoft komt met Trivial Pursuit Live!

Vanaf vandaag kun je los met Trivial Pursuit Live! Naast de traditionele vorm van het spel zijn er nu ook nog wat extra vragenrondes aan toegevoegd. Het spel is uitgekomen voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 En Xbox one. Voor de oude consoles kost ie 9,99 euro en voor de huidige generatie betaal je 14,99. Trivial Pursuit is een bordspel waarbij door beantwoording van vragen over geschiedenis, sport, cultuur en andere categorieën gewonnen kan worden.

Lagere straffen voor doodslag uit wraak

Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag in hoger beroep lagere straffen opgelegd aan twee broers en een neef voor het ombrengen van de 20-jarige Deniz Sivritas uit Cuijk op 22 september 2010. Mishja en Effraïne L. uit Gennep moeten nu niet 15, maar 10 en 9,5 jaar de gevangenis in.

De jongere broer van Mishja, Josha, werd vrijgesproken, nadat hij eerst drie jaar had gekregen voor medeplichtigheid. Sivritas zou de avond ervoor het 14-jarige zusje van de twee broers hebben verkracht. Daarop togen de drie daders naar Cuijk, waar ze na een urenlange zoektocht op klaarlichte dag met een koks- en een vleesmes het slachtoffer met achttien messteken ombrachten.

De straf is lager omdat het hof het voor mogelijk houdt dat de verdachten 'het slachtoffer slechts al dan niet onder bedreiging van een mes naar de politie wilden sturen'. Daardoor is er geen sprake van moord, maar doodslag.

Druk overleg over doorgaan 'jihadgala' Rijswijk

De burgemeester van Rijswijk, de politie en het Openbaar Ministerie hebben dinsdagavond een constructief gesprek gehad met vertegenwoordigers van stichting Rohamaa, de organisator van een omstreden benefietgala dat gepland staat op 8 maart. Daarbij is ook het intrekken van de visa voor drie omstreden imams aan bod gekomen die voor het evenement waren uitgenodigd.

Dit heeft de gemeente Rijswijk woensdagmiddag laten weten. "Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur heeft de stichting aangegeven zich te willen beraden op wat dit nu betekent voor het benefietgala. Het is nu aan de stichting een standpunt in te nemen", aldus het gemeentebestuur van de Zuid-Hollandse plaats.

Donderdag is er opnieuw contact tussen de stichting, gemeente, politie en OM. "Dan wordt hopelijk duidelijk of en hoe het benefietgala gestalte krijgt", aldus de gemeente Rijswijk. Stichting Rohamaa was woensdagmiddag niet voor een reactie bereikbaar.

Pokémon-vechtgame wordt knokken

In Pokkén Tournament vechten Pokémon niet netjes omstebeurt, het is een heuse vechtgame die meer aan Tekken dan aan Pokémon doet denken. Let op, de game is vooralsnog alleen aangekondigd voor Japanse arcades.

In de onderstaande nieuwe trailer kun je vechtmoves van onder andere Machomp, Pikachu en Lucario bekijken. Het komt deze zomer uit in Japan. De game wordt overigens gemaakt door Bandai Namco.

New Nintendo 3DS-games krijgen eigen doosjes

De New Nintendo 3DS heeft iets betere specs dan de voorgaande 3DS-systemen. Tot nu toe is er alleen maar één game aangekondigd die hier gebruik van gaat maken, Xenoblade Chronicles 3D, maar vermoedelijk zullen er meer volgen.

Deze games werken alleen om de New 3DS, dus dat moet duidelijk worden aangegeven zodat ouders niet per ongeluk een niet werkende game bij de Bartsmit kopen. Daarom krijgen New 3DS-games zwarte gamedoosjes. Bekijk de Europese versie hieronder.

Autodief in kliko opgespoord met helikopter

Met behulp van een helikopter heeft de politie woensdag een verdachte van autodiefstal opgespoord die zich had verstopt in een kliko. Er kwamen ook een speurhond en een warmtebeeldcamera aan te pas.

Twee agenten zagen in Voorschoten twee mannen rijden in een rode auto. Een van de inzittenden werd daarbij herkend als een notoire inbreker. Ook bleek de auto als gestolen gesignaleerd te staan.

Toen de agenten het tweetal wilden aanhouden op verdenking van diefstal of heling van de auto, nam een van hen de benen. Tijdens de zoektocht naar de gevluchte verdachte werden een politiehelikopter en speurhond ingezet. De politieheli zag via warmtebeelden een kliko in een tuin oplichten, waarna een agent met zijn speurhond de tweede verdachte in de kliko aantrof. Beide verdachten zijn 18-jarige mannen uit Leiden.

Eretitel voor Nederlandse wetenschapper

De Nederlandse kankeronderzoeker Anton Berns heeft in de VS een prestigieuze eretitel in de wacht gesleept. Berns wordt benoemd tot Fellow van het Amerikaanse wetenschappelijk instituut American Association for Cancer Research (AACR). Dat heeft het Antoni van Leeuwenhoek woensdag laten weten.

Berns is de tweede Nederlander die de Amerikaanse titel krijgt. Eerder werd Hans Clevers, nu president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), al benoemd tot Fellow.

Berns studeerde cum laude af als biochemicus aan de Universiteit van Nijmegen. Sinds 1985 werkt hij als wetenschapper bij het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek. Van 2009 tot 2011 was hij er directeur. Volgens de AACR is het werk van Berns van groot belang geweest voor het beter begrijpen en behandelen van kanker.

Xenoblade op 3DS laat zich zien

Xenoblade, de JRPG-klassieker op de Wii, wordt binnenkort geport naar de 3DS. Deze port is exclusief voor de New Nintendo 3DS, want het maakt gebruik van de toegevoegde kracht van het systeem. Vandaag hebben we nieuwe beelden van de game.

Xenoblade Chronicles 3D komt op 2 april uit. De game ondersteunt ook de Shulk-amiibo. Later dit jaar verschijnt de sequel op Wii U: Xenoblade Chronicles X.

Daily Telegraph buigt voor adverteerder HSBC

De belangrijkste politieke commentator van de Britse krant The Daily Telegraph is opgestapt vanwege berichtgeving in de krant over het schandaal rond belastingontduiking bij de Zwitserse bank HSBC. Volgens Peter Osborne was de berichtgeving over het gesjoemel bij de bank bewust een ondergeschoven kindje en wilde het management op die manier lucratieve advertenties van de frauderende bank behouden.

Osborne meent dat zijn voormalige werkgever de eigen lezers 'heeft opgelicht' door de berichtgeving over HSBC weg te moffelen. Andere Britse media zoals The Guardian en The Financial Times pakten groot uit met het nieuws. In sommige gevallen haalde het zelfs de voorpagina, maar niet bij The Telegraph. "Je had een microscoop nodig om de berichtgeving van The Telegraph te vinden", schrijft Osborne. "Niks op maandag, zes korte alinea's onderaan pagina twee op dinsdag en zeven alinea's begraven tussen het zakelijke nieuws op woensdag."

The Guardian, een van de media die de belastingontduiking onthulden, schreef zelf advertenties van HSBC te zijn kwijtgeraakt na de berichtgeving over het schandaal. "HSBC deed hetzelfde bij The Telegraph", zei Osborne tegen de BBC. "Er beginnen zich de contouren van een patroon af te tekenen. Als HSBC wordt onderzocht drogen de advertentie-inkomsten op."

Volgens Osborne begon de kniebuiging van The Daily Telegraph al in 2012, nadat de krant een reeks verhalen had gepubliceerd over de HSBC-tak in Jersey, een Kanaaleiland dat bekend staat als belastingparadijs. HSBC trok na die berichtgeving ook een aantal advertenties in. "Dat was het belangrijke moment", zegt Osborne. "Vanaf begin 2013 werden kritische verhalen over HSBC ontmoedigd. HSBC schortte zijn advertenties met The Telegraph op. Het contract met HSBC was extreem waardevol, heeft een goed geïnformeerde insider mij verteld. Een voormalige leidinggevende zei letterlijk dat we het niet kunnen veroorloven om HSBC te schofferen."

The Daily Telegraph ontkent de beschuldigingen van Osborne. De krant zegt dat 'het onderscheid tussen adverteerders en de gelauwerde redactie altijd erg belangrijk is geweest voor het bedrijf'. "Elke bewering die dat tegenspreekt wijzen we resoluut van de hand."

Onrust over giftige hondenbrokken in Brabant

Brabantse hondenbezitters zijn ongerust over giftige hondenbrokken die in steeds meer plaatsen worden gevonden. Een hond is overleden en drie werden ziek, mogelijk omdat ze de brokjes hebben gegeten. De politie doet onderzoek naar een verband en heeft een aantal brokjes opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut.

Begin deze maand kreeg een wijkagent in Kaatsheuvel de eerste meldingen over giftige hondenbrokken. Inmiddels heeft de politie serieuze meldingen uit Waalwijk, Wijk en Aalburg, Tilburg, Loon op Zand en Drunen, vertelden woordvoerders woensdag. Er zijn bovendien nog tientallen ongecontroleerde meldingen uit bijvoorbeeld Nieuwkuijk en Elshout. "Ze worden overal gezien."

In Den Bosch zijn al raadsvragen gesteld. De Bossche Groenen vinden dat hondenbezitters moeten worden gewaarschuwd.

De Brabantse politie adviseert hondenbezitters om goed op te letten en honden aangelijnd te houden. Brokjes die ze vinden moeten niet met blote handen worden aangeraakt en moeten worden weggegooid, aldus het advies.

Deense schutter gebruikte drie vuurwapens

De man die in het weekeinde in Kopenhagen het vuur opende op een bijeenkomst over de vrijheid van meningsuiting en een synagoge gebruikte voor zijn terreurdaden een M95 aanvalsgeweer en twee pistolen. Dat heeft de Deense politie woensdag gezegd.

De politie bevestigde dinsdag de naam van de 22-jarige schutter Omar Abdel Hamid El-Hussein, nadat verschillende media daar al achter waren gekomen. El-Hussein werd in een vuurgevecht met de politie gedood.

Bij de eerste aanval, op een gebouw waar een discussie over de vrijheid van meningsuiting plaatsvond, doodde El-Hussein een Deense filmmaker die buiten stond met een enkele kogel uit zijn M95. Daarna vuurde hij in totaal 27 kogels af op het gebouw. Drie agenten binnen raakten gewond.

De M95 werd tussen 1995 en 2010 door het Deense leger gebruikt. Het is mogelijk dat het wapen van El-Hussein, dat ook door de NAVO werd gebruikt, ooit in bezit van de Deense krijgsmacht was.

Negen uur na de eerste aanval verscheen El-Hussein bij een synagoge, waar hij met twee pistolen een bewaker doodde en twee agenten verwondde. Zondagochtend werd de schutter door de politie uitgeschakeld.

Griekenland komt met nieuw verzoek

Griekenland dient donderdag een nieuw verzoek in bij de eurolanden voor een verlenging van zijn noodkredieten. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van een anonieme bron binnen de Griekse regering.

De afgelopen dagen werd al duidelijk dat Griekenland om een verlenging zou vragen. De grote vraag is echter in welke mate de Grieken vasthouden aan de voorwaarden van het bestaande hulpprogramma, dat eind deze maand afloopt. De Griekse regering streeft naar nieuwe afspraken over financiële steun. De eurolanden willen vooralsnog echter alleen instemmen met een verlenging van de leningen als wordt vastgehouden aan de eerder overeengekomen voorwaarden.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis bevestigde woensdag eerdere berichten over het verzoek tot verlenging van de leningen. Hij hoopt zo enkele maanden de tijd te krijgen om verder te onderhandelen over een plan voor de langere termijn. Hij ging echter niet in op de inhoud van de nieuwe aanvraag, waardoor voorlopig onduidelijk is of die enige kans van slagen heeft.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble benadrukte dinsdagavond nogmaals dat Griekenland zich aan de vastgelegde afspraken dient te houden.

Griekenland zette eerder op de dag de bijdragen van Varoufakis aan de onderhandelingen van de afgelopen week online. Daaruit bleek onder meer dat hij de eurolanden opriep hun eisen ten opzichte van het overschot op de Griekse begroting te temperen. Volgens hem brengen de eurolanden het prille herstel van de Griekse economie in gevaar met onnodig hoge eisen op dat vlak.

De eurolanden en het IMF hebben Griekenland opgedragen het zogeheten primaire overschot op hun begroting dit jaar te laten toenemen tot 3 procent en in 2016 te laten groeien naar 4,5 procent. Volgens de Grieken wordt het uiteindelijke doel, een verlaging van de Griekse staatsschuld naar een houdbaar niveau, ook al bereikt met een overschot van 1,5 procent. Die plus werd vorig jaar al gerealiseerd.

Werper Jansen mist seizoensstart Dodgers

Honkballer Kenley Jansen mist door een voetblessure de start van het Amerikaanse seizoen in de Major League (MLB). De 27-jarige prof is deze week geopereerd aan zijn linkervoet en staat naar verwachting twaalf weken buiten spel, meldt zijn club Los Angeles Dodgers.

De MLB begint in april. Jansen, een geboren Antilliaan die voor het Nederlands team heeft gespeeld, zal pas halverwege mei weer inzetbaar zijn. De pitcher beleefde vorig jaar een prima seizoen bij de Dodgers, hetgeen resulteerde in een nieuw jaarcontract ter waarde van 7,4 miljoen dollar.

Cancellara wint tweede etappe in Oman

Fabian Cancellara heeft woensdag de tweede etappe van de Ronde van Oman gewonnen. De 33-jarige Zwitser won de sprint van een uit elkaar gevallen peloton. De Spanjaard Alejandro Valverde eindigde als tweede in de 195 kilometer lange etappe die werd verreden bij temperaturen van rond de 35 graden. De Belg Greg van Avermaet werd derde.

Cancellara nam in het algemeen klassement de leiding over van de Italiaan Andrea Guardini, die dinsdag naar de eerste etappezege was gesprint. Valverde is ook daar tweede. De Oostenrijker Patrick Konrad staat derde. Ramon Sinkeldam, dinsdag nog achtste, is weggevallen uit de top tien.

Atlete Herzog twee jaar geschorst

Atlete Adriënne Herzog is voor twee jaar geschorst. Het Instituut Sport Rechtspraak acht bewezen dat ze doping heeft gebruikt en legde haar woensdag de straf op die met terugwerkende kracht ingaat vanaf mei 2014. Het betekent dat de ze vanaf 14 mei 2016 pas weer wedstrijden mag lopen.

Herzog, tweevoudig winnares van het brons bij de Europese kampioenschappen veldlopen, werd in maart 2014 positief bevonden bij een dopingcontrole in de Verenigde Staten. Haar testosterongehalte was te hoog.

Polen compenseert terreurverdachten

Polen betaalt 230 duizend euro schadevergoeding aan twee terreurverdachten die zeggen dat zij door de CIA in een geheime gevangenis op Poolse bodem zijn vastgehouden. Dat heeft de regering woensdag gezegd.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in juli dat Polen de rechten had geschonden van terreurverdachten Abd al-Rahim al-Nashiri en Abu Zubaydah, omdat het de CIA had toegestaan hen in Polen gevangen te houden. Daar werd het tweetal vervolgens gemarteld, wat door Polen oogluikend werd toegestaan. Polen ging in beroep tegen de uitspraak, maar kreeg nul op het rekest.

Poolse aanklagers onderzoeken sinds 2008 of en hoe Polen een geheime CIA-gevangenis toestond. Pas recentelijk erkenden twee voormalige Poolse leiders het bestaan van de gevangenis, maar volgens hen stond Polen niet toe dat gedetineerden daar misbehandeld werden.

Kabinet heeft te weinig oog voor provincies

Het kabinet heeft te weinig oog voor de echte problemen in de provincies. CDA-leider Sybrand Buma zegt dat woensdag.

Buma verwijt premier Mark Rutte dat die kiezers oproept op 18 maart te gaan stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen en die voor de waterschappen, terwijl het kabinet die bestuurslagen volgens Buma wil opheffen. Buma noemt dat een 'curieuze boodschap' van de premier.

Volgens Buma gaan de verkiezingen voor Rutte 'vooral over zijn kabinet en een beetje over de Eerste Kamer'. "Over de taken van de provincies of het belang van de waterschappen zult u hem niet snel horen. Het kabinet heeft te weinig oog voor de echte problemen in de provincies. En dat is begrijpelijk als je perspectief op lange termijn zich richt op vijf landsdelen, nul waterschappen en een gekortwiekte Eerste Kamer."

Gekantelde cementwagen blokkeert N31

Op de N31 tussen Leeuwarden en Drachten is woensdag een cementwagen geschaard en daarna gekanteld, meldt de politie. Het voertuig blokkeert de weg over de volle breedte. Uit de wagen is betonmortel op het asfalt gestroomd.

Het ongeval gebeurde ter hoogte van Wirdum. Volgens het verkeersteam van de Friese politie zal het tot zeker 19 uur duren voordat de weg weer kan worden vrijgegeven. Het verkeer richting Drachten worden via lokale wegen omgeleid.

De chauffeur van de cementwagen is ongedeerd gebleven.

EU zet eerste stap naar kapitaalmarktunie

Ondernemingen, klein en groot, zouden makkelijker geld moeten kunnen ophalen en niet meer zo afhankelijk zijn van banken voor financiering. Daarom wil Brussel een echte Europese kapitaalmarktunie.

"De kapitaalmarktunie heeft als doel om de barrières die investeringen over de grens in Europa belemmeren, neer te halen en om te voorkomen dat bedrijven geen toegang kunnen krijgen tot financiering", aldus Brussel.

Woensdag gaf de Europese Commissie het startschot voor een drie maanden durende consultatieronde. Alle betrokkenen krijgen zo de kans om te reageren en aan te geven wat er nodig is om een echte interne markt voor kapitaal te maken, aldus Brussel. Het is de bedoeling dat die opmerkingen leiden tot een concreet voorstel.

Italië wil snelle oplossing voor crisis in Libië

Italië wil dat de Verenigde Naties sneller actie ondernemen om een politieke oplossing te vinden voor de in hoog tempo verslechterende veiligheidssituatie in Libië. Snelheid is geboden, anders is het te laat, sprak de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Paolo Gentiloni woensdag in het parlement tot de VN.

Egypte besloot deze week tot luchtaanvallen in Libië na de publicatie van een video door Islamitische Staat over de onthoofding van 21 Egyptische koptische christenen in het buurland.

De VN-Veiligheidsraad bespreekt de toestand in Libië woensdag op een spoedzitting. Volgens Gentiloni schuilt het probleem in de verdeeldheid tussen verschillende milities, islamistische facties en stammen in Libië en ligt de oplossing in het bevorderen van een politieke dialoog tussen de groepen.

Italië, voormalig kolonisator van Libië, is bereid toe te zien op een staakt-het-vuren, een bijdrage te leveren aan een vredesmissie, te helpen bij het herstellen van de infrastructuur en militaire trainingen te geven om de milities op den duur samen te voegen in een staand leger.

Voor Italië zit er ook een praktische kant aan de kwestie. Sommige Italiaanse eilanden liggen op enkele honderden kilometers uit de Libische kust. Het land wordt overspoeld door migranten die vanaf de Libische kust de oversteek wagen en Rome vreest dat de migrantenstroom alleen maar zal toenemen als de chaos in Libië toeneemt. Tussen deze migranten kunnen zich bovendien sympathisanten van IS of andere terreurgroepen ophouden die zo via zee Italië weten te bereiken.

Kabinet stopt in VS geld in elektrische auto

Nederland en Californië willen samen een investeringsfonds voor elektrische auto's opzetten. Dat maakte minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) woensdag bekend tijdens een handelsmissie in de Amerikaanse staat die qua omvang de achtste economie van de wereld vormt.

Ploumen is van plan zes miljoen euro in het fonds te steken. Californië en investeringsmaatschappijen gaan het Electric Vehicle Investment Fund aanvullen tot 24 miljoen, zei de bewindsvrouw na overleg met Michael Rossi, de economische adviseur van de gouverneur van Californië.

Het fonds moet zorgen voor innovaties in de elektrische auto-industrie. "Elektrische auto's kunnen nog zoveel efficiënter en praktischer. Daar zijn investeringen voor nodig die Nederland, Californië en het bedrijfsleven samen gaan doen", aldus Ploumen.

Ze reist woensdag door naar Arkansas waar ze praat met de topman van Walmart over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Walmart is de grootste detailhandelsketen ter wereld die veel producten verkoopt uit lagelonenlanden.

Belastingdienst pakt fiscale adviseurs aan

De Belastingdienst voert de strijd op tegen fiscale adviseurs die valse aftrekposten voor hun cliënten opgeven. Er zijn maandag en dinsdag invallen geweest bij een aantal belastingadviseurs.

Dat meldde de Belastingdienst woensdag. Er zou zijn gefraudeerd met achtduizend aangiften voor inkomstenbelasting. Niet in alle gevallen zouden de cliënten op de hoogte zijn geweest van de fraude.

Er waren invallen bij belastingadviseurs in Utrecht, Den Haag, Soest, Haarlem, Doetinchem, Spaarndam en 's-Heerenberg. Drie mensen zijn opgepakt voor verhoor. Het zijn een 55-jarige man uit 's-Heerenberg, een 58-jarige man uit Soest en een 64-jarige man uit Utrecht.

Vorig jaar kreeg de Belastingdienst signalen dat er iets mis was met vijftigduizend aangiftes. Daarbij ging het om ruim honderd miljoen euro. Maar tachtig miljoen werd op voorhand geblokkeerd, aldus een woordvoerder van de Belastingdienst. De rest is nagevorderd.

Ict-debacle kost ziekenhuis Den Bosch 24 miljoen

De schade die het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft geleden door de mislukte invoering van het elektronisch patiëntendossier is opgelopen tot ruim 24 miljoen euro. Maar vanwege een afspraak in het contract met de leverancier hoeft het Bossche ziekenhuis niet te rekenen op meer dan 1,5 miljoen euro schadevergoeding.

In totaal vier ziekenhuizen ruziën met het Portugese softwarebedrijf Alert over de mislukking van het softwareproject. Het gaat behalve het Jeroen Bosch Ziekenhuis om het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, Bernhoven in Uden en het Atrium MC in Zuid-Limburg.

Een woordvoerster van het Jeroen Bosch Ziekenhuis vertelde woensdag dat de feitelijke schade is berekend. Het gaat bijvoorbeeld om noodoplossingen zoals opslag van dossiers en extra personeelskosten (bodes).

België wil einde Nederlandse 'Belgiëroute'

België wil een einde aan de sluiproute van migranten die tijdelijk van Nederland naar België gaan om de strenge regels rond gezinshereniging te omzeilen. De Belgische staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) wil volgende week in Nederland de zogenoemde Belgiëroute aankaarten. Hij streeft naar een betere uitwisseling van gegevens.

Dat meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN) woensdag. Nieuwkomers die in Nederland een verblijfsvergunning willen, moeten aan strenge vereisten voldoen. Om die te omzeilen vestigen zich heel wat van die migranten tijdelijk in België. Daar gelden soepelere regels voor gezinshereniging. Na een tijd kunnen de migranten legaal, volgens Europees recht, naar Nederland terugkeren. Vooral Antwerpen heeft met de Belgiëroute te maken, aldus HLN.

Bij onderzoeken naar mogelijke schijnhuwelijken vorig jaar bleek in één op de tien gevallen een Nederlander in het spel. En als het ging om mogelijke fraude bij samenwonen, waren in een kwart van de gevallen Nederlanders betrokken.

Oud-wereldkampioen wielrennen Criquielion (58) overleden

De gezondheidstoestand van de Belgische oud-wielrenner Claude Criquielion is na zijn zware beroerte zorgwekkend. De 58-jarige voormalige klassiekerheld ligt in een diepe coma op de intensive care van het ziekenhuis in Aalst, meldt Het Nieuwsblad woensdag. Mocht Criquielion deze fase doorstaan, dan is de kans op blijvende schade volgens de specialisten heel groot, aldus de krant.

De 58-jarige oud-renner werd in de nacht van zondag op maandag getroffen door een herseninfarct. De Belg vierde in zijn carrière grote successen. Hij won onder meer de Ronde van Vlaanderen, de Clásica San Sebastian, de Waalse Pijl (twee keer) en Brabantse Pijl. Hij veroverde in 1984 de wereldtitel op de weg. In de Ronde van Frankrijk eindigde hij vijfmaal in de top tien.

"Ik heb Claudy altijd gekend als een vechter", reageerde de Belgische manager van Etixx Quick-Step Patrick Lefevere op het nieuws. "Ik ga ervan uit dat hij nu ook zal vechten voor zijn leven."

Update 12.40 uur

Het Belgische Sporza meldt dat Claude Criquielion op 58-jarige leeftijd is overleden. Hij overleed aan de gevolgen van een herseninfarct. 

Verbolgen reacties op rapport gaswinning

Het woensdag gepubliceerde rapport over de gaswinning in Groningen heeft tot veel verbolgen reacties geleid. De veiligheid van de Groninger bevolking speelde geen rol bij de besluiten over de gaswinning vanaf de vondst van het gasveld in 1959 tot vorig jaar, concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in zijn rapport. Het economisch belang ging boven het veiligheidsrisico.

"De conclusie van het rapport is ronduit schokkend. Ze hadden geen oog voor de veiligheid en het is dan ook een grof schandaal dat er in 2013 nog een recordhoeveelheid gas uit de bodem is gehaald", reageerde de Groningse gedeputeerde William Moorlag.

De bij de gaswinning betrokken partijen waren onder meer het ministerie van Economische Zaken, Shell, NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De onderzoeksraad concludeert dat de partijen een 'gesloten bolwerk' vormden. Er was geen ruimte voor kritische geluiden, 'ook niet vanuit andere ministeries of de buitenwereld'.

Volgens Dirk Kleijer van de Groninger Bodembeweging bevestigt het rapport de gevoelens die al jaren bij de Groningers leven. "Groningers liepen jarenlang tegen een muur van onbegrip aan en werden voor gek verklaard. Eindelijk is er de bevestiging van wat wij al wisten: onze veiligheid speelde geen enkele rol en dat is schandalig", aldus Kleijer.

John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen zei te hopen dat minister Henk Kamp van Economische Zaken met het rapport een andere koers gaat varen. "Voor ons verandert er niets. We blijven aangiftes doen tegen de minister, maar ook tegen de directeur van de NAM. Zij brengen ons in gevaar en dus moeten ze vervolgd worden."

De fracties van de politieke partijen in de Tweede Kamer reageerden woensdag vrijwel unaniem kritisch. SP-Kamerlid Eric Smaling noemde het 'een letterlijk schokkend rapport'. "Heel frustrerend voor de Groningers." "Het rijk liep blind achter de miljarden aan, de NAM was doof voor lastige feiten over aardbevingen en bodemdaling", reageerde Liesbeth van Tongeren van GroenLinks.

Verantwoordelijk minister Kamp omschreef het rapport als helder en gedegen.

Porosjenko: leger weg uit Debaltseve

Het Oekraïense leger heeft woensdag tachtig procent van zijn eenheden teruggetrokken uit de belegerde stad Debaltseve. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko gezegd. Eerder op de dag bleek al dat honderden militairen de stad hadden verlaten.

Pro-Russische separatisten zeggen de militairen in de stad te hebben omsingeld en dat de troepen zich met achterlating van wapens en munitie terugtrekken, maar Porosjenko ontkent dat. Volgens rebellenwoordvoerder Edoeard Basoerin hebben honderden militairen zich bovendien overgegeven.

De regering van Duitsland heeft de opmars van de separatisten veroordeeld en sprak van een 'grootschalige schending' van het bestand dat afgelopen weekeinde van kracht werd.

Roda-speler Jansen vrijgesproken van spugen

De beroepscommissie van de KNVB heeft Roda JC-speler Anco Jansen woensdag vrijgesproken van het spugen naar de scheidsrechter in de uitwedstrijd tegen MVV op 1 februari. Daarmee vervalt de schorsing van zes duels die de aanklager had geëist. Eerder had de tuchtcommissie zich nog aangesloten bij de eis van de aanklager. De beroepscommissie acht spugen onvoldoende bewezen.

Jansen protesteerde in de met 3-1 verloren wedstrijd halverwege de eerste helft bij arbiter Jeroen Sanders en kreeg daarvoor een gele kaart, waarna hij volgens de scheidsrechter zou hebben gespuugd. Daarop kreeg hij direct rood. Jansen ontkende te hebben gespuugd.

Jansen is ondertussen wel één duel geschorst geweest in afwachting van de uitspraak. Hij miste op 6 februari de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven (0-2 winst).

Roda JC staat tweede in de Jupiler League, veertien punten achter NEC.

Aanklager vraagt faillissement Parma aan

De openbaar aanklager in Parma heeft dinsdag het faillissement aangevraagd van voetbalclub Parma FC. De hekkensluiter van de Italiaanse Serie A heeft al maanden geen salaris betaald aan spelers en medewerkers en kampt tevens met een belastingschuld. In totaal gaat het om enkele miljoenen aan openstaande rekeningen. De rechter beslist op 19 maart over het lot van de 101 jaar oude voetbalclub die in 1997 nog landskampioen werd en in 1995 en 1999 de UEFA-Cup won.

Parma riskeert door de gemiste deadlines een straf van vijf punten in mindering. Eerder werd al één punt in mindering gebracht en mocht de ploeg ondanks de zesde plaats van vorig seizoen niet uitkomen in de Europa League.

Parma staat met 10 punten uit 23 duels op de laatste plaats in de Serie A, dertien punten onder de veilig zeventiende plaats.

Irak: Islamitische Staat mogelijk in orgaanhandel

De Iraakse VN-ambassadeur wil dat de Veiligheidsraad onderzoekt of terreurbeweging Islamitische Staat organen oogst en verhandelt om haar strijd in Irak en Syrië te financieren. Volgens ambassadeur Mohamed Alkahim zijn de afgelopen weken lichamen gevonden in ondiepe graven met ontbrekende organen.

De incisies die in de lijken zijn gevonden zijn volgens Alkahim met chirurgische precisie gemaakt. "We hebben lichamen. Kom ze onderzoeken", zei de ambassadeur. "Het is duidelijk dat delen ervan ontbreken." Ook zou in Mosul een tiental artsen zijn geëxecuteerd omdat ze geen organen wilden oogsten.

De gezant van de Verenigde Naties voor Irak, Nikolai Mladenov, liet de Veiligheidsraad weten dat in januari alleen al 790 mensen zijn omgekomen in Irak door terreuraanvallen en andere vormen van geweld.

Stichting Rohamaa verbijsterd over intrekking visa 'haatpredikers'

De islamitische stichting Rohamaa is 'verbijsterd' over het besluit van minister Bert Koenders om de visa van drie imams in te trekken, die 8 maart zouden spreken op een benefietgala in Rijswijk. Dat laat Stichting Rohamaa (De Barmhartigen) weten op haar website.

Koenders had de visa ingetrokken, omdat de sprekers omstreden zijn en bekend zouden staan als 'haatimams'.

Volgens de stichting waren de visa afgegeven volgens de gangbare procedures, waarbij geen reden werd geconstateerd om ze niet te verstrekken.

De stichting vreest dat de beslissing van Koenders zal bijdragen 'aan het toenemend gepolariseerd klimaat in Nederland'. Volgens de stichting wordt er met twee maten gemeten als het om vrijheid van meningsuiting gaat, 'die te allen tijde gewaarborgd dient te zijn behalve wanneer het bepaalde minderheden betreft'.

Turkse parlementariërs gewond tijdens debat

Een opstootje tijdens een debat in het Turkse parlement is niet ongebruikelijk. Maar dinsdagavond liep het dusdanig uit de hand, dat vijf parlementsleden gewond raakten, aldus Turkse media woensdag. Twee van de gewonden belandden in het ziekenhuis.

Tijdens een debat, dat note bene draaide om de aanpak van gewelddadige demonstraties, sloeg de vlam in de pan. Oppositieleden vlogen parlementariërs van de regerende AKP aan. Mensen renden achter elkaar aan met vergaderhamers, sommigen gooiden met glazen naar elkaar.

Vijf oppositieleden raakten gewond. HDP-lid Ertuğrul Kürkçü werd gewond aan het hoofd. "Ik probeerde een klap af te weren, die gericht was op Sebahat Tuncel. Ze vielen aan met de vergaderhamer en een bel, en sloegen ons met ijzeren stoelen", aldus het parlementslid tegen de Turkse krant Hürriyet. "Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Afgevaardigden van de AKP hebben laten zien wat de politie mag doen als de wet wordt aangenomen."

Caro Emerald kondigt Europese najaarstour aan

Na een arenatour in Groot-Brittannië en een uitverkochte tour in Nederland vorig jaar, gaat Caro Emerald dit najaar op tournee door Europa. Ze zal te zien zijn in Duitsland, Italië, Zwitserland, Denemarken en Frankrijk, meldde haar management woensdag.

De tournee wordt in november afgesloten met drie shows in Nederland, in Amsterdam (Paradiso), Tilburg (013) en Utrecht (TivoliVredenburg). Ook speelt de Back it up-zangeres voorafgaande aan haar Europese avontuur voor het eerst in Azië. Ze geeft drie concerten in Japan en een optreden op het Seoul Jazz Festival in Zuid-Korea.

Momenteel werkt Caro in de studio aan nieuw materiaal dat dit jaar nog uitkomt. De voorverkoop van haar tournee start op vrijdag 20 februari.

Lid No Surrender opgepakt in Zandvoort

Het voorarrest van een 26-jarig lid van motorclub No Surrender is woensdag verlengd tot half april. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam besloten, meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Na een tip vorige maand werd in de woning van de man in Zandvoort een vuurwapen, munitie, een flesje traangas, een kogelwerend vest en een bivakmuts gevonden. Hij werd toen ter plekke gearresteerd.

Politie en justitie geven een hoge prioriteit aan de aanpak van volgens hen criminele motorbendes. Het OM stelt dat de leden van deze gangs zijn betrokken bij criminele activiteiten, zoals drugs- en wapenhandel, geweld, afpersing en intimidatie in bijvoorbeeld de horeca en de beveiligingsbranche.

Militairen trekken zich terug uit Debaltseve

Het Oekraïense leger lijkt zich woensdag terug te trekken uit het belegerde Debaltseve. Verslaggevers van persbureau AP kwamen op de weg naar het nabijgelegen stadje Artemivsk tientallen militairen tegen die wegreden van de stad.

Om Debaltseve wordt nog steeds zwaar gevochten, ondanks het bestand dat vorige week door Rusland en Oekraïne overeen werd gekomen. De separatisten hebben zelfs de overwinning al uitgeroepen, maar de Oekraïense regering ontkent de strijd om de stad te hebben verloren.

Debaltseve ligt tussen Donetsk en Loehansk, twee bolwerken van de pro-Russische separatisten. De rebellen voelen zich waar het Debaltseve betreft niet gebonden aan het staakt-het-vuren en zetten de strijd de afgelopen dagen voort. Aangenomen wordt dat er honderden, zo niet duizenden Oekraïense militairen vastzitten in Debaltseve. De stad is omsingeld door de rebellen.

De rebellen zeggen de hele stad te hebben ingenomen en de militairen de kans te geven zich over te geven. Volgens een woordvoerder van de separatisten zijn inmiddels honderden militairen in Debaltseve gevangengenomen. Op de Russische staatstelevisie waren woensdag beelden te zien van tientallen militairen die door rebellen werden geëscorteerd. De Oekraïense regering heeft erkend dat een aantal militairen gevangen is genomen, maar zei niet hoeveel.

Semjon Sementsjenko, een Oekraïens parlementslid en bevelhebber van een bataljon vrijwilligers, zei woensdag dat de terugtrekking uit Debaltseve 'gepland en goed georganiseerd is'. Het ministerie van defensie spreekt dit tegen en zegt dat de strijd nog altijd voortduurt.

Het is haast onmogelijk de beweringen van de strijdende partijen te verifiëren. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die toezicht moeten houden op de naleving van het akkoord, worden sinds zondag geweerd uit de stad. De rebellen zeggen dat de waarnemers 'binnenkort' Debaltseve in mogen, als de operatie daar is afgerond. Ook journalisten die ter plaatse zijn worden op afstand gehouden.

Een van de voorwaarden van het akkoord dat in Minsk werd gesloten is dat de strijdende partijen het zware wapentuig terugtrekken van de frontlinie en volgens rebellenleider Edoeard Basoerin gebeurt dit ook op plekken waar de strijd daadwerkelijk is gestaakt. "Dit is de eerste stap", aldus Basoerin. "En we wachten niet op Oekraïne om te beginnen met het terugtrekken van wapens."

Veiling #00001 Anniversary PS4 faalt, Sony doneert geld toch

Sony heeft in januari de #00001 Anniversary PlayStation 4 geprobeerd te veilen en het bedrag te doneren aan de Japanse variant van Save the Children. Na wat problemen met biedingen die niet serieus waren, kwam er uiteindelijk toch een winnaar uit. Het hoogste bod kwam uit op 15.135.000 yen omgerekend ongeveer 127.000 dollar.

Vandaag kwam het bedrijf met een persbericht dat het bod niet wordt nagekomen en de verkoop gefaald is, waardoor Sony de verkoop uitstelt. Het is niet alleen maar slecht nieuws, Sony heeft namelijk aangekondigd het bedrag alsnog te doneren samen met het geld dat opgehaald is met de "PlayStation Love Tweet" campagne. Er is met die actie zo'n 23.120 yen opgehaald. Het totale bedrag wat gedoneerd wordt aan Save the Children komt uit op 15.158.120 yen, oftewel 127.278 dollar.

Ze sloten de aankondiging af met het bedanken van iedereen die de actie steunde en dat op dit moment de #00001 Anniversary PlayStation 4 tentoongesteld zal worden in de showroom in Ginza, Tokio vanaf 21 februari.

Snapchat zoekt weer financiering

De mobiele app Snapchat, waarmee gebruikers elkaar fotoberichtjes kunnen zenden die na enkele seconden weer verdwijnen, is op zoek naar nieuwe financiering. Dat meldde een ingewijde woensdag aan persbureau Bloomberg.

Het bedrijf wil zo'n vijfhonderd miljoen dollar ophalen. Onlangs haalde de onderneming al 486 miljoen dollar op in een grote financieringsronde, waarbij 23 investeerders garant stonden voor een miljoeneninjectie. Het bedrijf maakte hun namen destijds niet bekend, maar namen als internetgiganten Alibaba en Yahoo deden de ronde.

Met een nieuwe injectie zou Snapchat naar verluidt tussen de zestien en negentien miljard dollar waard zijn. De populariteit van Snapchat is sterk toegenomen en inmiddels sturen gebruikers meer dan zevenhonderd miljoen berichtjes per dag via de app. Facebook probeerde vorig jaar nog tevergeefs om Snapchat over te nemen voor drie miljard dollar.

Gouden Mario-amiibo is echt

Een tijd geleden waren er al geruchten dat er zilveren en gouden edities van de Mario-amiibo komen. Het Amerikaanse Wal-Mart heeft deze geruchten bevestigd. In een poster van het bedrijf is te zien dat de gouden Mario-amiibo exclusief bij Wal-Mart te koop zal zijn in aanvulling op de release van Mario Party 10.

In Noord-Amerika is dit op zich niet vreemd, aangezien daar al eerder amiibo exclusief bij één bedrijf beschikbaar waren. Over de zilveren amiibo is verder nog niets bekend, maar het lijkt een zekerheid te zijn dat die ook in aantocht is. Of de speciale amiibo ook naar Europa komen, is nog even afwachten.

Golden Mario Amiibo

Hervormingen Formule 1 niet voor 2017

De Formule 1 zal volgend jaar geen grote veranderingen ondergaan. Op een bijeenkomst in Genève hebben de teams, de internationale autosportfederatie FIA en Formule 1-baas Bernie Ecclestone elkaar niet gevonden in een snelle hervorming van de koningsklasse. Ingrepen zoals krachtiger motoren (meer dan 1000 pk), bredere banden en fraaiere ontwerpen zullen dus moeten wachten tot 2017, meldde het Britse vakmagazine Autosport woensdag.

Ferrari nam dinsdag al een voorschot op de toekomst door een futuristisch ontwerp van een Formule 1-bolide op zijn website te presenteren. Volgens teambaas Maurizio Arrivabene is een revolutie nodig om de populariteit van de raceklasse te vergroten. Wereldwijd loopt de publieke belangstelling namelijk terug. 'In 2017 wil ik auto's zien die de harten van de fans sneller doen kloppen. Fraai vormgegeven autos die het lawaai maken van een heavymetalband.'

Speel als Ganons monstervorm in Hyrule Warriors

Het is deze maand alweer tijd voor de laatste downloadbare content voor Hyrule Warriors. De laatste DLC voegt twee nieuwe spelmodi toe. De eerste is Ganon Play Challenge en de tweede is de Boss Challenge modus.

In de Ganon Play Challenge ga je aan de slag als een gigantische versie van Ganon, zoals hij hieronder te zien is in een screenshot. Speel je deze modus uit, verdien je een kostuum voor Cia en Ganondorf. De Boss Challenge modus laat je vechten tegen horden bazen uit Hyrule Warriors, waaronder een leger van vijf King Dodongo's tegelijk. Speel je deze modus uit, verdien je een kostuum voor Link, Zelda en Lana.

De DLC moet nog in februari beschikbaar komen.

Ganon Hyrule Warriors

Boss Challenge modus Hyrule Warriors

Vijf tips over liquidatie 60-jarige vrouw

De Amsterdamse politie heeft na een item in Opsporing Verzocht vijf tips gekregen over de liquidatie van een 60-jarige vrouw die vermoedelijk het slachtoffer is van een persoonsverwisseling. Een politiewoordvoerster noemt woensdag met name een tip over het vluchtvoertuig erg nuttig voor het recherche-onderzoek.

De vrouw werd op woensdagavond 14 januari doodgeschoten op het balkon van haar flat aan de Pieter van der Werfstraat in Amsterdam-Geuzenveld, waar ze onder een dekentje een sigaret rookte. De dader schoot vanuit een raam met een kalasjnikov, op slechts acht meter afstand. De dader heeft in korte tijd veel kogels op het balkon afgevuurd.

De politie vermoedt dat de dader zich heeft vergist en het had voorzien op de schoonzoon van het slachtoffer, die een tijdje in hetzelfde huis woonde. Hij is een bekende van de politie.

Geen vliegverkeer Eindhoven Airport door mist

Op Eindhoven Airport is woensdagochtend geen vliegverkeer mogelijk door de mist. Er is nog geen enkel vliegtuig geland of vertrokken. 'Het is hier echt mistig. Er wordt verbetering verwacht, maar daar wachten we nog op', reageerde een woordvoerder.

Er staan in totaal zes vliegtuigen te wachten op vertrek. Wanneer het vliegverkeer kan worden opgestart, was rond 10.00 uur nog niet bekend.

Mourinho tevreden met gelijkspel Chelsea

Trainer José Mourinho kon dinsdagavond leven met het gelijkspel van Chelsea bij Paris Saint-Germain (1-1) in de achtste finale van de Champions League. "We hadden hier kunnen verliezen", doelde de oefenmeester op een paar mooie kansen van de thuisploeg uit Frankrijk na rust. "Dus dit is een goede uitgangspositie voor de return in Londen."

Mourinho krijg bijval van John Terry, de ervaren verdediger die tien jaar geleden ook al met Chelsea tegen Paris Saint-Germain voetbalde. "We zijn goed weg gekomen. Thibaut Courtois heeft er ons met prachtige reddingen doorheen gesleept."

De Belgische keeper bleef bescheiden over zijn optreden. "Ik moet het gewoon wekelijks laten zien", zei de doelman die in de competitie soms moet plaatsmaken voor Petr Cech. "Je bent nooit zeker van je plaats, zeker niet als zo'n goede doelman achter je zit."

De Roelvinkjes trekken maar 470 duizend kijkers

De eerste aflevering van de realityshow De Roelvinkjes op RTL 5 trok dinsdagavond 473 duizend bezoekers en blijft daarmee buiten de top 25 van de avond. Dat blijkt woensdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De serie laat zien hoe Dries als volkszanger aan de weg timmert, terwijl hij samen met zijn vrouw Honoria en zijn ex-vrouw probeert zijn zoon Dave op het juiste pad te houden. De affaires rond de 20-jarige realityster hebben het gezin niet onberoerd gelaten. Ook Daves jongere broer Donny werkt aan de serie mee. Hij is 17 jaar, gaat naar school, en heeft een bijbaantje en een vriendin.

Dave kwam in opspraak na een wilde nacht in de villa van Melissa Pach. Na dat feestje bleek dat er horloges, juwelen en andere spullen waren verdwenen. Ook belandde een seksvideo van Dave en Melissa op internet.

Het programma Buitenlandse Gevangenissen: Hollanders in de Cel, dat dinsdagavond voor het eerst te zien was en direct na De Roelvinkjes werd uitgezonden, trok evenveel kijkers: 473 duizend. Voor de zesdelige serie bezocht Jan Kooijman Nederlanders in gevangenissen in Panama, Bolivia en Colombia.

Het Journaal van 20.00 uur wist de meeste kijkers aan zich te binden, namelijk bijna 2,4 miljoen. Goede Tijden, Slechte Tijden (ruim 1,7 miljoen) en De Wereld Draait Door (bijna 1,6 miljoen) staan op de tweede en derde plek in de lijst van best bekeken programma's.

Persoon komt onder trein en sterft

De man die dinsdagavond om het leven kwam, nadat hij werd gegrepen door een trein in het Gelderse Wijchen, was op het spoor terechtgekomen bij een vechtpartij. De 32-jarige Nijmegenaar kon niet meer op tijd op het perron klimmen. Drie mannen en een vrouw zijn opgepakt, omdat ze meer zouden weten van wat er is gebeurd, aldus een politiewoordvoerder woensdagmorgen. Het gaat om drie Wijchenaren van 23 tot 31 jaar en een Nijmeegse vrouw van 24 jaar.

Twee carnavalvierders kregen in de trein van Nijmegen naar Wijchen ruzie. Ze belden beiden vrienden om hen te komen helpen. De twee groepen troffen elkaar op het NS-station in Wijchen. Er ontstond volgens de politie een massale vechtpartij. Twee mannen vielen op het spoor. Of dat ook de mannen waren die in de trein al ruzie hadden gekregen, is nog niet duidelijk. De politie zoekt woensdag ook uit of de man die onder de trein terechtkwam, is gehinderd door rivalen toen hij weer op het perron wilde klimmen.

Op het Wijchense station was het vanwege carnaval druk toen de vechtpartij uitbrak. Veel mensen hebben gezien dat de Nijmegenaar onder de trein kwam. De geschokte toeschouwers zijn opgevangen in de naastgelegen brandweerkazerne. De carnavalsfeesten in het centrum van Wijchen zijn dinsdagavond gewoon doorgegaan. Burgemeester Hans Verheijen van Wijchen is geschokt en sprak woensdagmorgen van een 'ernstig incident'.

Scherpe stijging burgerslachtoffers Afghanistan

Het aantal burgers in Afghanistan dat door geweld omkwam of gewond raakte is in 2014 met maar liefst 22 procent gestegen. Dat staat in een rapport van de missie van de Verenigde Naties in het land (UNAMA), dat woensdag is gepubliceerd. Het gaat om het hoogste aantal burgerslachtoffers in vijf jaar tijd, juist op het moment dat de internationale troepenmacht zich terugtrekt uit het land.

Volgens UNAMA waren er in 2014 10.548 burgers die slachtoffer werden van het geweld in het land, van wie 3699 om het leven kwamen. Dat is het hoogste aantal sinds 2009 en een stijging van 25 procent vergeleken met het jaar ervoor. De Taliban waren verantwoordelijk voor het overgrote merendeel van de doden en gewonden: 72 procent. Veertien procent van de slachtoffers zijn te herleiden naar Afghaanse militairen en agenten en buitenlandse troepen, aldus UNAMA.

De scherpe stijging wordt volgens het rapport veroorzaakt door een flinke toename in het aantal gevechten, waarbij zwaar wapentuig zoals mortieren, raketten en granaten worden ingezet in burgergebieden. "In gemeenschappen in heel Afghanistan hebben de toename van het aantal gevechten en het gebruik van zelfgemaakte bommen een zware tol geëist van de burgerbevolking", aldus het rapport. "De partijen in het conflict moeten de gevolgen van hun daden onder ogen zien en hun verantwoordelijkheid nemen (...). Het beschermen van burgers moet hun eerste prioriteit zijn."

'Bereidheid tot loonoffer neemt af'

Steeds minder werknemers zijn bereid een loonoffer te brengen. Als het erop aankomt, dan is 29 procent van de werkenden bereid loon in te leveren in ruil voor baanbehoud. Vorig jaar was dat 31 procent en twee jaar geleden nog 34 procent, blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek door ING.

Loonoffers zijn actueel in de detailhandel. Warenhuisconcern V&D vraagt bijvoorbeeld een loonoffer van 5,8 procent van zijn personeel. Bedrijven in deze branche hebben het moeilijk omdat het economisch herstel nog bescheiden is en ze geconfronteerd worden met veranderende consumptiepatronen en de opkomst van webwinkels.

Als het erop aankomt loon in te leveren voor baanbehoud, zegt een op de zeven werknemers minder dan vijf procent in te willen leveren. Een op de tien is bereid tot tien procent in te leveren en een kleine groep van vijf procent is bereid tot een loonoffer van meer dan tien procent om daarmee de baan veilig te stellen, aldus het enquêteonderzoek van ING waar duizenden mensen aan meededen.

Dreamgirls gaat drie maanden langer door

De Nederlandse versie van de musical Dreamgirls speelt door. Na een tournee van vijf maanden is de voorstelling vanaf 1 mei nog drie maanden in het DeLaMar Theater in Amsterdam te zien.

Dat heeft Stage Entertainment Nederland woensdag aangekondigd. "Dit is een van de eerste voorbeelden van de mogelijkheden die de fusie van Joop van den Ende Theaterproducties en Albert Verlinde Entertainment biedt. Goedlopende shows die een vervolg kunnen krijgen in een vast theater", aldus algemeen directeur Albert Verlinde.

Dreamgirls vertelt het verhaal van The Dreamettes, drie zangeressen die naam willen maken in de muziekwereld in de jaren zestig. De musical werd in 1981 voor het eerst opgevoerd. De Nederlandse versie wordt vertolkt door Berget Lewis, Aïcha Gill en Carolina Dijkhuizen, die de zwangere Pearl Jozefzoon vervangt.

Veiligheid geen rol bij gaswinning Groningen

De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde geen rol bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Deze conclusie stond ook al in een conceptrapport dat in januari uitlekte.

Volgens de onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. Het belang van de winning stond op de eerste plaats.

[vid] Afroman stompt concertbezoeker in gezicht

Afroman is door de politie aangehouden nadat hij op het podium een fan in haar gezicht stompte. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ.

De Because I Got High-rapper reageerde met zijn vuist toen een vrouw het podium beklom tijdens zijn concert in Biloxi, Mississippi. Een woordvoerder van Afroman meldt dat de rapper geen idee had of het een man of vrouw was die het podium bestormde. "Hij reageerde omdat iemand op het podium kwam." De woordvoerder claimt dat er te weinig beveiliging aanwezig was om mensen van het podium weg te houden.

De vrouw ging hard tegen de grond toen Afroman kort zijn gitaarspel onderbrak voor de uithaal. Ze zou bloedend en huilend het podium hebben verlaten. Het incident past niet bij het imago van de vrolijke muziek van Afroman, benadrukt ook zijn woordvoerder die zegt dat hij zich normaal niet zo gedraagt.

Update 10.30 uur
Nu met beeld.


Dankzij gebruiker Zon het incident in beeld. (Bron: YouTube - Flock YouGugle)

De Sims 4 nu ook bij Starbucks te bezichtigen

EA en Maxis hebben er even over gedaan, maar de Mac-versie van De Sims 4 is vanaf vandaag een feit. Dus wil je bij de Starbucks op je spiksplinternieuwe Macbook Pro de virtuele leventjes van je Sims sturen, dan kan dat.

Mocht je al eerder de Windows-versie hebben gekocht, fysiek of als digital download via Origin, dan kun je de game gratis naar de Mac-versie overzetten. Daarnaast kunnen spelers die met een spel bezig zijn op pc, dit spel na de installatie naar de Mac kopiëren. Instructies hiervoor staan op deze pagina. Eventueel add-on-materiaal voor De Sims 4 dat op de pc geïnstalleerd is, wordt ook overgezet naar de Mac-versie.

De Mac-versie van De Sims 4 heeft de volgende systeemeisen:

  • OS-versie: Mac OS X 10.7.5 (Lion)
  • Processor: Intel Core 2 Duo 2.4Ghz Processor of beter
  • Videokaart: NVIDIA GeForce 320M, 9600M, 9400M,ATI Radeon HD 2600 Pro of beter. Video RAM van 256MB of beter.
  • Geheugen: 4GB RAM
  • Harde schijf: 10 GB vrije ruimte op de harde schijf

De Sims 4 met zwembaden

Gadget: Raumfeld Connector 2

Het onbetaald downloaden van muziek neemt de laatste maanden sterk af en het streamen via online diensten zoals Spotify en Deezer neemt behoorlijk toe. Inmiddels streamen meer dan 4,6 miljoen Nederlands, waarvan ongeveer 1,5 miljoen betaald. Dat is een grote markt waar ook de muziekspelers op worden aangepast. Bluetooth apparaten en streaming audioapparatuur zijn eigenlijk niet meer weg te denken uit het audiosegment. Als je geen nieuwe Bluetooth draadloze speakers wilt aanschaffen of je nogal gehecht bent aan je prijzige audioset van voor het draadloze tijdperk zijn er ook genoeg opties tegenwoordig. Het begon enkele jaren geleden met de Squeezebox en al snel nam het Amerikaanse Sonos het over qua bekendheid. Tegenwoordig is de keus wat groter met bijvoorbeeld Bluesound, Apple, Heos, Samsung, Harman Kardon, LG en Peaq, waarvan vele in een lagere prijsklasse zitten dan de eerdergenoemde Sonos, die niet lang geleden zich genoodzaakt zag om de prijzen te verlagen. 

Vier jaar cel voor Amerikaanse dopingdokter

De Amerikaanse dokter Tony Bosch is veroordeeld tot vier jaar celstraf voor zijn rol in het dopingschandaal in de Major League Baseball. De oprichter van een schoonheidskliniek verstrekte talrijke profhonkballers verboden spierversterkende middelen, zoals testosteron en groeihormoon.

Het schandaal kwam in januari 2013 aan het licht. Bosch, die de kliniek leidde zonder in het bezit te zijn van een artsendiploma, werd augustus vorig jaar gearresteerd. Liefst veertien spelers uit de MLB waren klant van Bosch en kregen lange schorsingen.

De bekendste zondaar was Alex Rodriguez, de sterspeler van recordkampioen New York Yankees. Hij mocht het hele vorige seizoen niet honkballen. A-Rod keert in 2015 terug op de velden. De MLB publiceerde dinsdag via zijn website een handgeschreven excuusbrief van Rodriguez.

Woensdag definitief rapport gaswinning

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceert woensdag het definitieve rapport over de gaswinning in Groningen.

Eerder deze maand ontstond ophef over het conceptrapport van de Onderzoeksraad, dat de NOS en RTV Noord hadden ingezien. Er staat in dat veiligheid de afgelopen jaren geen rol heeft gespeeld bij de gaswinning. Het ging om de opbrengst. Oppositiepartijen SP, ChristenUnie en GroenLinks eisten opheldering van minister Henk Kamp (Economische Zaken).

In het conceptrapport krijgen het ministerie, de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maar ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ervan langs. In Groningen heerst enorme onrust over de aardbevingen die door de gaswinning worden veroorzaakt.

De Bakker stuit op Ferrer, Overtuigende gravelzege Nadal

Tennisser David Ferrer is de tegenstander van Thiemo de Bakker in de tweede ronde van het tennistoernooi in Rio de Janeiro. De als tweede geplaatste Spanjaard won dinsdag in twee sets van zijn landgenoot Daniel Gimeno-Traver (6-4 en 6-3).

De Bakker verzekerde zich maandag al van een optreden in de tweede ronde. De nummer 136 van de wereldranglijst versloeg de Braziliaan Guilherme Clezar (5-7, 6-3 en 6-1). De wedstrijd tussen De Bakker en Ferrer staat voor woensdagavond Braziliaanse tijd op het programma.

Rafael Nadal is overtuigend begonnen op het gravel, de favoriete ondergrond van de Spaanse tennisser. De nummer drie van de wereld rekende in de eerste ronde van het toernooi in Rio de Janeiro in twee sets af met de Braziliaan Thomaz Bellucci: 6-4 en 6-1.

Nadal is de titelverdediger in Rio. Hij legde er vorig jaar de basis voor zijn negende eindoverwinning in Roland Garros, het grandslamtoernooi op gravel in Parijs.

Bellucci, de nummer 64 van de wereld, kon tot 4-4 in de eerste set gelijk op met Nadal. Met een spurt van zes games op rij nam de Mallorcaan definitief afstand. Zijn volgende tegenstander in het Rio Open is landgenoot Pablo Carreno Busta.

VID waarschuwt voor lokaal dichte mist

Het verkeer moet woensdagochtend lokaal rekening houden met dichte mist. Vooral in het zuiden en oosten komen veel mistbanken voor met een zicht minder dan tweehonderd meter. Door mistbanken is de temperatuur van het wegdek laag. De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt ook voor plaatselijke gladheid.

De mist breidt zich woensdagochtend volgens de VID snel uit. De dienst raadt automobilisten aan het 'rustig aan' te doen en goed op te letten.

Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben op de snelwegen gestrooid om gladheid te voorkomen. Op de A2 in Limburg blijven de spitsstroken voorlopig gesloten wegens mistbanken. Bij mist zijn de spitsstroken niet bruikbaar. Camera's kunnen niet zien of er bijvoorbeeld gestrande voertuigen staan.

In de loop van de ochtend lost de mist op.

'Flexwerkers frauderen steeds meer'

De flexibele arbeidsmarkt leidt tot steeds meer fraude bij bedrijven. Dat komt doordat werknemers minder loyaal zijn aan hun werkgevers. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht bedrijfscriminaliteit van Hoff­mann Bedrijfsrecherche, meldt Het Financieele Dagblad woensdag.

"De onzekerheid over contractverlengingen groeit. En het lijkt erop dat mensen, vooral jeugdigen, eerder geneigd zijn een misstap te zetten als ze toch weten dat hun contract niet verlengd wordt", zegt Richard Franken, directeur van Hoffmann, een van de grootste onderzoeks- en adviesbureaus van West-Europa op het gebied van beveiliging, in de krant.

Ook steeds meer vrouwelijke werknemers lijken zich schuldig te maken aan frauduleus gedrag. Sinds 2007 is hun aandeel in bedrijfscriminaliteit gestegen van elf procent naar bijna dertig procent, aldus Hoffmann.

Veiligheidsraad steunt akkoord Oekraïne

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich dinsdag unaniem achter de nieuwe overeenkomst in Oekraïne geschaard die tot een staakt-het-vuren moet leiden. In de resolutie, die werd ingediend door Rusland, wordt de onafhankelijkheid van de Oekraïne benadrukt en worden alle partijen in het conflict opgeroepen het akkoord volledig uit te voeren.

De resolutie zou eigenlijk in het weekeinde al in stemming worden gebracht, maar de andere leden van de Veiligheidsraad wilden dat de ramp met vlucht MH17 ook zou worden genoemd. Het passagiersvliegtuig werd vorig jaar boven gebied dat in handen is van de rebellen uit de lucht geschoten en de leden van de raad willen naar eigen zeggen dat de 298 slachtoffers niet worden vergeten. De resolutie roept opnieuw op tot een onafhankelijk onderzoek naar de ramp en tot de vervolging van de verantwoordelijken.

Hoewel alle landen voor de resolutie stemden was er ook kritiek op Rusland. Het Westen beticht Moskou ervan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne te steunen en de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power noemde het feit dat Rusland de resolutie indiende 'op zijn minst gezegd ironisch' terwijl Rusland 'een grootschalig offensief' in Oekraïne steunt. De Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin noemde Powers opmerkingen 'beledigend'.

Aanval IS op Koerden Noord-Irak

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) is een offensief begonnen op Koerdische gebieden in Noord-Irak. De jihadisten voerden dinsdagavond "grote aanvallen" uit op de steden Gwer en Makhmour, enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van de stad Erbil. Dat meldde CNN op basis van Koerdische bronnen.

De bronnen maken melding van urenlange gevechten in Noord-Irak. IS valt de Koerdische gebieden van meerdere kanten aan. Volgens een van de bronnen zijn er in het gebied vliegtuigen van de internationale coalitie tegen IS aanwezig. Die kunnen echter niet het vuur openen, omdat de Koerdische strijders en IS-aanhangers te dicht op elkaar vechten.

Aanval IS op Koerden Noord-Irak
Aanval IS op Koerden Noord-Irak (Foto: ANP)

Opnieuw liquidatie in Amsterdam

Mogelijk is er in Amsterdam opnieuw iemand geliquideerd. De schietpartij vond plaats op de Australiëhavenweg in het Westelijk Havengebied, ter hoogte van een postsoorteercentrum.

Verschillende hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, waren aanwezig om hulp te verlenen. Wie het slachtoffer is, en wat zijn of haar verwondingen zijn is op dit moment nog niet bekend. 

Niet veel later werd de brandweer van Ouderkerk opgeroepen voor een autobrand langs de A2. Dit zou mogelijk een vluchtauto kunnen zijn, aangezien er verder niemand te bekennen was. De politie heeft nog niks kunnen bevestigen.

Update 01.23 uur:
Een man is dinsdagavond neergeschoten in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Hij is naar het ziekenhuis gebracht, meldde een woordvoerder van de politie. Het incident gebeurde op de Australiëhavenweg, niet ver van een postsorteercentrum.

De politie kreeg rond 23.00 uur de melding binnen van een schietpartij. De dader is nog voortvluchtig. Er wordt gezocht naar een licht getinte man in een donkerkleurige auto. De omgeving is door de politie afgezet voor sporenonderzoek.

Of het om een poging tot liquidatie ging is niet duidelijk. Het is volgens de politie nog te vroeg om conclusies te trekken. Kort na het incident werd langs de A2 bij Ouderkerk aan de Amstel een brandende auto gevonden. De politie onderzoekt of het gaat om een vluchtauto, maar daar lijkt het niet op.

Arts huivert voor euthanasie bij dementen

Als iemand kanker heeft of een andere ernstige aandoening, noemen artsen hulp bij zelfdoding zeker denkbaar. Bij patiënten met psychische klachten of dementie zien beduidend minder artsen het zitten om euthanasie te plegen. Dat blijkt uit een enquête onder 1456 artsen in Nederland, uitgevoerd door VUmc in samenwerking met het AMC en Erasmus MC.

Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in Journal of Medical Ethics. Hoewel de enquête in 2011 is gehouden onder huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en ziekenhuisspecialisten, zijn de uitkomsten volgens de onderzoeker nog steeds representatief.

Een ruime meerderheid van de artsen, 86 procent, is bereid om euthanasie uit te voeren. Dat geldt vooral voor huisartsen (93 procent) en specialisten ouderengeneeskunde (87 procent) en in mindere mate voor ziekenhuisspecialisten (74 procent).

Er is wel een duidelijk onderscheid in de bereidheid tussen de aandoeningen die een patiënt heeft. 27 procent van de artsen zou een euthanasieverzoek inwilligen van iemand die lijdt aan het leven, ongeveer een derde zou dat doen bij iemand met een psychiatrische aandoening, vier op de tien bij iemand met beginnende dementie en 29 procent bij iemand met gevorderde dementie. Daar tegenover staat dat ruim acht op de tien artsen bereid zouden zijn euthanasie te plegen als iemand een ernstige lichamelijk aandoening heeft zoals kanker.

Een reden dat artsen meer moeite hebben met het eventueel uitvoeren van euthanasie bij mensen met psychische klachten, is volgens het onderzoek twijfel in hoeverre het lijden ondraaglijk is. Bij mensen met dementie is het al helemaal lastig aan te tonen of er sprake is van lijden, omdat er niet goed meer gecommuniceerd kan worden.

De in 2012 opgerichte Levenseindekliniek, dus nadat deze enquête is afgenomen, krijgt ieder jaar meer euthanasieverzoeken van mensen met psychische klachten omdat de eigen huisarts het verzoek niet wil honoreren. 1035 mensen hadden zich afgelopen jaar met een euthanasieverzoek gemeld, iets meer dan een derde vanwege een psychiatrische aandoening. Zeventien psychiatrische patiënten kregen uiteindelijk hulp bij de zelfdoding.

Arts huivert voor euthanasie bij dementen
Arts huivert voor euthanasie bij dementen (Foto: ANP)

Japanse qualifier jaagt Sijsling van de baan

Een Japanse qualifier heeft Igor Sijsling dinsdag in de eerste ronde van het tennistoernooi in Delray Beach van de baan gejaagd. De Amsterdammer kon Yoshihito Nishioka in de eerste set nog enigszins bijbenen, maar in de tweede kreeg hij een lesje van zijn negentienjarige opponent: 5-7 en 1-6.

Sijsling had van begin af aan moeite zijn opslag te behouden. Vier breekpunten kon hij wegwerken in de eerste set, maar op 3-4 ging het alsnog mis. Hoewel de geroutineerde Nederlander (27) meteen daarna terug brak, was dat niet de voorbode van verbetering, laat staan van een ommekeer. Nishioka bleef de baas, de service van Sijsling kwetsbaar.

Dat was in de tweede set niet anders. De jonge Aziaat nam meteen een voorsprong van 3-0. Toen Sijsling in de zesde game op eigen service opnieuw in problemen kwam, was het duel snel beslist. De partij duurde amper vijf kwartier.

Haase kan kans niet grijpen in Marseille

Robin Haase wacht nog altijd op zijn eerste overwinning dit jaar in de ATP World Tour. Ook in Marseille lukte het dinsdag niet. Het spel van de Haagse tennisser tegen de Canadees Vasek Pospisil, de nummer zestig van de wereld, was bemoedigend maar hij kon de kansen die dat opleverde niet grijpen. Na twee uur stond er 6-4, 3-6 en 4-6 op het scorebord.

Haase, net buiten de top honderd beland, begon uitstekend. Hij zette Pospisil onder druk, brak diens service en benutte zijn eerste setpunt meteen. De Noord-Amerikaan reageerde op een bij zijn status passende wijze in de tweede set.

In de beslissende derde set lag het initiatief aanvankelijk weer bij Haase. Hij kwam met 1-0 voor en kreeg in de tweede game drie breakpoints. Pospisil sloeg ze, vaak met zijn tweede service, een voor een weg. Dat brak goeddeels de weerstand van de 27-jarige Nederlander.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.