CD: The Rag Trade - The Rag Trade

The Rag Trade is een band uit Ermelo die door een vijftal vrienden werd opgericht, die elkaar al kennen sinds ze samen nog op de lokale middelbare school zaten. Mannen die opgegroeid zijn op het platteland en dat is dan ook wel terug te horen op hun langverwachte eerste album. Net als bij hun dorpsgenoten Darryl-Ann doet de muziek van The Rag Trade regelmatig denken aan de eigenzinnige gitaarpopbands uit de jaren negentig. Onlangs was de groep te beluisteren in een radiouitzending op NPO Radio 1 waarbij we ook te horen kregen dat er een album was uitgebracht.

The Rag Trade

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van dit titelloze debuutalbum is de sterke productie van de tien aanwezige liedjes. Met producer Jan Borger, die we ook kennen van onder meer de muziek van de serie De Nieuwe Wildernis en als eigenaar van het label Cane Goose Records waarop de plaat van The Rag Trade is verschenen, nam de groep in de herfst van 2012 een tiental traditionele rootsnummers op in de lokale Beatrix basisschool, waar de groep ook haar oefenruimte heeft. Het resulteerde in een heerlijk gelaagd album met een aangenaam en zeer on-Nederlands geluid.

The Rag Trade (Foto: McKlin Fotografie)
The Rag Trade (Foto: McKlin Fotografie)

De groep, die haar muzikale inspiraties duidelijk uit de Americana-hoek heeft opgedaan, heeft door het gebruik van diverse stijlen een zeer veelzijdig album afgeleverd, dat daardoor een breed publiek aan zou kunnen spreken. Over het geheel gezien ademt het album een uitermate dromerige sfeer, maar ook is er de nodige ruimte voor wat stevigere liedjes zoals 'No More Money' en het fijn rockende 'State of Mind'. Dat de heren en dame van The Rag Trade een groot hart voor muziek hebben blijkt wel uit het feit dat hun eerste plaat ook is uitgebracht in een zwaar gelimiteerde oplage van slechts 300 handgenummerde exemplaren op authentiek zwart vinyl, met de cd er ook nog eens bij als bonus. Fans van artiesten zoals Bob Dylan, Neil Young en/of andere americana-artiesten zullen deze plaat dan ook zeker weten te waarderen.