FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 januari 2015

Al-Attiyah slaat in Dakar toe in de duinen

Nasser Al-Attiyah heeft bij de auto's de vierde etappe in de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Qatarees sloeg in de 315 kilometer lange proef naar Copiapo toe in de duinen en breidde zo zijn voorsprong in het klassement uit.

Achter Al-Attiyah pakte Mini-teamgenoot Nani Roma op bijna drie minuten een tweede plaats. De Spanjaard speelt na zijn problemen in de eerste etappe geen rol meer in het klassement. Dat doet wel Giniel de Villiers die vandaag ook bijna drie minuten toe moest geven.

Beste Nederlander was vandaag Bernhard ten Brinke die halverwege zelfs even aan de leiding reed, maar op de streep zes minuten toe moest geven en zesde werd. Erik van Loon deed het met een tiende plaats op ruim zeventien minuten ook uitstekend. Hij verklaarde twee lekke banden te hebben gehad, waardoor er meer in gezeten had.

Grotere problemen waren er voor Orlando Terranova (Mini) en Carlos Sainz (Peugeot). Beide toppers hadden problemen met hun auto's en verloren zeer veel tijd, waardoor ze wegzakten in het klassement. Ook Robby Gordon (Hummer) moest zijn auto weer met problemen aan de kant zetten. De Amerikaan had in de afgelopen dagen al veel tijd verloren.

In het klassement heeft Al-Attiyah ruim acht minuten voorsprong op De Villiers. Derde op ruim 23 minuten is Yazeed AlRajhi. Ten Brinke bezet de vierde positie op ruim 42 minuten. Van Loon staat drie minuten hierachter op plek zes.

Moslims spreken zich massaal uit tegen terreur

Vanuit de moslimgemeenschap in Nederland is met grote afschuw gereageerd op de gebeurtenissen in Parijs eerder vandaag. Verschillende organisaties spreken er schande van en er worden protesten georganiseerd. 

Argan, een Amsterdams jongerencentrum opgericht door Marokkaanse jongeren, organiseert morgenavond een protestmarst tegen terreur. Dit naar aanleiding van de aanslag in Parijs op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo. 'Wij mogen niet toelaten dat onze samenleving wordt ontwricht en dat angst de boventoon voert' is te lezen in een oproep op hun Facebook. De mars begint om 18 uur op de Dam en leidt naar het Franse consulaat aan de vijzelgracht. De gemeente Amsterdam en andere gemeenten organiseren eveneens protestmarsen. 

Ook vanuit andere islamitische- en migrantenorganisaties is met grote afschuw gereageerd op de aanslag in Parijs. Zo stelt de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland in een verklaring: 'Samen met iedereen die de democratie en de rechtsstaat een warm hart toedraagt, blijven wij strijden tegen geweld, haat, terreur en extremisten, ongeacht wie de afzender is'.

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) schrijft in een verklaring op haar website dat zij met afschuw kennis heeft genomen van de aanslag in Parijs: 'Het SMN veroordeelt deze aanslag op de sterkst mogelijke wijze. Geweld heeft nooit een bijdrage geleverd aan het oplossen van problemen. Wij staan voor een open en pluriforme samenleving waarvan de vrijheid van meningsuiting een van de belangrijkste pijlers is. Dat juist de persvrijheid geweld wordt aangedaan schokt ons des te meer. Ons medeleven gaat uit naar de familieleden van de slachtoffers.'

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), de grootste islamitische koepelorganisatie, stelt in een verklaring tegenover de NOS: 'We moeten hard optreden tegen zulk geweld en tegen de beperking van onze vrijheid. Wat er vandaag in Parijs gebeurd is, staat ver van de islam af. Moskeeën moeten afstand nemen van zulke terroristische daden, want ons geloof gaat over barmhartigheid.'

Ook het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie laat van zich horen. Zij veroordelen in een verklaring eveneens met kracht de terroristische actie die vanmorgen heeft plaatsgevonden.

Gijs Naber wint na Kalf ook Musical Award

Acteur Gijs Naber heeft woensdagavond een Musical Award ontvangen voor zijn rol in de musical Lang & Gelukkig. Hij werd tijdens de uitreiking in het Beatrixtheater in Utrecht bekroond als beste mannelijke bijrol in een kleine musical. Naber vertolkt in het bizarre sprookje de rol van boze stiefzus Hilton en lakei Willem.

De jury stelt dat Naber in Lang & Gelukkig verraste met zijn uitgelezen en enerverende combinatie van zang en dans. Naber leeft zich voor de volle honderd procent uit en schuwt fysiek machtsvertoon niet. Ook is Naber hilarisch als nichterige lakei die tegelijkertijd heel subtiel de liefde voor de prins etaleert.

Het is de tweede grote prijs die Naber in korte tijd in de wacht sleept. In oktober won de acteur het felbegeerde Gouden Kalf voor zijn hoofdrol in de tragikomedie Aanmodderfakker. Vooralsnog zijn de grote winnaars op het gala de musical Moeder ik wil bij de revue en de theaterbewerking van het boek De Kleine Blonde Dood. Beide producties sleepten tot nu toe twee beeldjes in de wacht.

Jonge Billy Elliot musicaltalent 2015

De 13-jarige Carlos Puts uit Zoetermeer is woensdagavond uitgeroepen tot Aanstormend Jong Musicaltalent van het jaar. Dat gebeurde tijdens het Musical Awards Gala in het Beatrixtheater in Utrecht.

De jonge acteur speelde de hoofdrol tijdens de Nederlandse première van de musical Billy Elliot. Hij vertolkt de rol van een Britse mijnwerkerszoon die tegen alle klippen op balletdanser wil worden.

De jury roemt in zijn rapport dat Puts het publiek tijdens de voorstelling volledig weet te overrompelen, maar beklemtoont dat de keuze heel lastig was. De andere genomineerden waren de 12-jarige Noah de Vos uit Almere, die een belangrijke bijrol in Billy Elliot speelt, en de 13-jarige Stijn van der Plas, die de hoofdrol vertolkte in De kleine blonde dood.

De grote winnaar op het gala van de Musical Awards is tot nu toe Moeder, ik wil bij de revue. De voorstelling over een verlepte revueartiest in de jaren zestig sleepte tot nu toe drie beeldjes in de wacht.

Grand Prix België tot 2018 op F1-kalender

De Grand Prix van België zal in ieder geval tot en met 2018 op de Formule 1-kalender te vinden zijn. De Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, heeft de organisator van het evenement toestemming gegeven om het dit jaar aflopende contract te verlengen.

Marcourt: "Er zal ook in 2015, 2016, 2017 en 2018 een Grand Prix plaatsvinden. Ik heb organisator Spa Grand Prix toestemming gegeven om het contract te verlengen."

Dat de race op Spa-Francorchamps afgelopen seizoen met zeven miljoen euro verlies leed vindt Marcourt niet erg, omdat het evenement de lokale economie een flinke boost heeft gegeven. Verder hoeven van autosportfederatie FIA voorlopig geen investeringen op het circuit plaats te vinden.

Demonstraties in Nederlandse steden na aanslag

In Amsterdam, Rotterdam en Haarlem worden donderdag om 18.00 demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

Het genootschap van burgemeesters roept ook collega's en inwoners van andere gemeenten op om te demonstreren.

Spanje verhoogt dreigingsniveau na aanslag

Spanje heeft woensdag het terreurdreigingsniveau verhoogd van niveau 2 naar niveau 3. Aanleiding is de aanslag in Frankrijk op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Vier is het hoogste dreigingsniveau.

Hoewel het dreigingsniveau is verhoogd, zijn er volgens de Spaanse minister van binnenlandse zaken Jorge Fernandez Diaz geen aanwijzingen dat een aanslag ophanden is. De verhoging betekent wel dat de Spaanse autoriteiten meer veiligheidsmaatregelen treffen bij belangrijke infrastructurele plekken. Welke dat precies zijn heeft Fernandez Diaz niet gezegd.

De laatste keer dat het dreigingsniveau in Spanje op niveau 3 stond was juni 2014 toen het land zich opmaakte voor de kroning van koning Felipe VI.

In 2004 kwamen bij bomaanslagen op de Spaanse spoorwegen 191 mensen om het leven.

Senegal mist Sakho op Afrika Cup

Senegal heeft een forse tegenvaller gekregen op weg naar de Afrika Cup. Aanvaller Diafra Sakho van West Ham United blijkt niet fit genoeg om mee te doen aan het toernooi in Equatoriaal-Guinea, dat 17 januari begint. Sakho kampt met een rugblessure en moet voorlopig rust houden, bleek uit onderzoek in Dakar.

De 25-jarige spits maakte dit seizoen al acht doelpunten in de Premier League en heeft daarmee een belangrijk aandeel in de verrassende zevende plaats van West Ham United op de ranglijst. Bondscoach Alain Giresse vreest dat hij naast Sakho nog een belangrijke kracht moet missen op de Afrika Cup. Aanvaller Sadio Mané van Southampton kampt namelijk met een kuitblessure. Mané behoort weliswaar tot de selectie, maar onderzoek moet uitwijzen of hij op tijd hersteld is.

Pape Moussa Konate van FC Sion is door bondscoach Giresse opgeroepen als vervanger. 

Goedkope olie gunstig voor armere landen

De enorme daling van de olieprijs kan ontwikkelingslanden helpen hun buffers te versterken. Op die manier kunnen zij zich beter wapenen tegen economisch mindere tijden, zo stelt de Wereldbank in een woensdag gepresenteerd rapport.

Opkomende economieën dienen volgens de ontwikkelingsbank hun reserves te vergroten, om een nieuwe achteruitgang van de internationale economie te kunnen doorstaan. Stimuleringsmaatregelen zoals die na de financiële crisis van 2008 werden doorgevoerd hebben nu minder effect, omdat de landen minder ruimte hebben op hun begroting dan voorheen.

Een periode met goedkope olie kan daarom het beste worden aangegrepen om energiesubsidies te verlagen of te schrappen, vindt de Wereldbank. Op die manier wordt ruimte gecreëerd om in de toekomst weer stimuleringsmaatregelen door te kunnen voeren. Op dat vlak kan volgens de bank het beste worden gedacht aan investeringen in infrastructuur en in sociale voorzieningen die armoede bestrijden.

Wall Street sluit hoger

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag hoger gesloten. Beleggers reageerden positief op een sterk cijfer over de banenmarkt. De notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve zorgden nauwelijks voor verschuivingen.

De Dow-Jonesindex sloot 1,2 procent hoger op 17.584,52 punten. De brede S&P 500 klom eveneens 1,2 procent tot 2025,90 punten. Technologiebeurs Nasdaq dikte 1,3 procent aan tot 4650,47 punten.

Uit de Fed-notulen viel op te maken dat een eventuele verhoging van de rente niet voor april dit jaar zal plaatsvinden. Eerder al lieten de centrale bankiers doorschemeren geduldig te zullen zijn met een renteverhoging, onder meer om het herstel van de economie niet de kop in te drukken.

Salarisstrookverwerker ADP maakte voorbeurs bekend dat er in december 241.000 banen zijn gecreëerd in het Amerikaanse bedrijfsleven. Economen rekenden in doorsnee op de aanwas van 225.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

Het aandeel J.C. Penney sloot ruim 20 procent hoger nadat de detailhandelaar bekendmaakte dat de identieke winkelverkopen tijdens de feestdagen 3,7 procent hoger waren dan een jaar eerder.

Monsanto klom 0,8 procent. Hoewel 's werelds grootste zadenhandelaar zijn winst en omzet in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar zag dalen, overtroffen de resultaten de verwachting van marktvorsers. Farmaceut Eli Lilly verloor 0,7 procent. Het concern gaf een winst- en omzetverwachting af die achterbleef bij de gemiddelde prognose van analisten.

De euro was 1,1834 dollar waard, tegen 1,1817 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 48,52 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent tot 50,93 dollar per vat. Eerder op de dag zakte de prijs van Brentolie nog voor het eerst sinds april 2009 onder de 50 dollar per vat.

Barreda breidt voorsprong in Dakar uit

Joan Barreda Bort heeft zijn voorsprong in de Dakar Rally uitgebreid. De Spanjaard had in de etappe van Chilecito naar Copiapo een voorsprong van twee minuten op Marc Coma. Pablo Quintanilla verraste in Chili voor eigen publiek met een derde plaats op bijna drie minuten.

De coureurs kregen vandaag te maken met een lange verbindingsroute over de Andes richting Chili. Daarna stond een proef van 315 kilometer op het programma met aan het eind dertig kilometer duinen. Barreda Bort bleek duidelijk de sterkste vandaag. Alleen Coma en Quintanilla konden in zijn buurt blijven, terwijl de rest meer dan tien minuten toe moest geven.

Beste Nederlander was wederom Hans Vogels die op 21 minuten achterstand knap achttiende werd. Voor de winnaar van de eerste etappe Sam Sunderland is de Dakar voorbij. Een gebroken schouder zorgde ervoor dat de Brit op moest geven.

In het klassement heeft Barreda Bort nu een voorsprong van bijna dertien minuten op Coma. Derde, op meer dan twintig minuten, staat de Portugees Paulo Gonçalves. Vogels is op plek 22 met 1.16 uur achterstand de beste Nederlander.

Quads
Rafal Sonik is bij de quads hard op weg naar de eindzege. De Pool had op de streep een voorsprong van ruim drie minuten op de Chileen Ignacio Casale. Mohammed Abu-Issa uit Qatar pakte op ruim dertien minuten de derde plaats. De Nederlander Kees Koolen is met ruim een half uur achterstand negende geworden.

Sonik heeft in het klassement een voorsprong van bijna vier minuten op Sergio Lafuente. Sonik is tegen een straf van vijftien minuten aangelopen. Casale, die twintig minuten straf aan de broek heeft, staat derde op ruim dertien minuten van de Pool. Koolen is de nummer acht met ruim een uur achterstand.

Daders aanslag bekend

Volgens Franse media is de identiteit van de daders die vanmiddag een aanslag pleegden op het hoofdkantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo bekend.

Het zou gaan om twee broers van 32 en 34 jaar oud van Frans-Algerijnse afkomst. De derde dader zou achtien jaar oud zijn en hier is verder nog niets over bekend gemaakt. Twee van de daders zouden teruggekeerde Syriëgangers zijn.

Le Parisien meldt dat speciale eenheden van de Franse politie in Parijse voorsteden invallen hebben gedaan bij twee appartementen. Daarbij is niemand opgepakt. Volgens de krant vond de eerste inval plaats rond 16.30 uur in een appartement in de voorstad Pantin. Het zou om een terroristische schuilplaats gaan. Niet lang hierna vond een inval plaats in een appartement in de voorstad Gennevilliers.

De klopjacht op de daders is nog altijd gaande. Het gerucht gaat dat twee daders omsingeld zijn in Rheims, maar dit is nog onbevestigd. Hierover hoopt FOK! je later te kunnen informeren.

Update 22:32
De drie mannen die verdacht worden van de aanslag tegen ‘Charlie Hebdo’, waarbij twaalf doden zijn gevallen, zijn met zekerheid geïdentificeerd. Dit meldt de doorgaans betrouwbare Franse krant Liberation. De verdachten van 34, 32 en 18 komen uit de voorstad Gennevilliers en worden gezocht door de Franse speciale eenheden RAID en GIGN.

Oud-doelman Soria bondscoach Bolivia

Oud-doelman Mauricio Soria is benoemd tot bondscoach van Bolivia. De succesvolle clubtrainer zal de nationale ploeg in juni leiden tijdens de Copa America in Chili. Hij is de opvolger van Xabier Azkargorta, die vertrok nadat hij er niet in geslaagd was Bolivia naar het eindtoernooi om de wereldtitel in Brazilië te loodsen.

Soria (48) veroverde landstitels met drie verschillende ploegen in zijn land. Hij fungeerde al soms als interim-coach van Bolivia na het afscheid van Azkargorta.

Van Gaal haalt Valdés binnen

Louis van Gaal heeft bij Manchester United een oude bekende binnengehaald. De Spaanse doelman Victor Valdés ondertekende woensdag een contract tot medio 2016, meldden Engelse media. Valdés trainde al sinds oktober mee bij de Mancunians, om te herstellen van de zware knieblessure die hij in maart opliep. Valdés vertrok afgelopen zomer bij FC Barcelona.

De 32-jarige doelman debuteerde in 2002 onder Van Gaal in de Catalaanse hoofdmacht. De doelman vierde met Barça grote successen, waaronder winst van de Champions League in 2006, 2009 en 2011. Valdés had al besloten te vertrekken uit Spanje toen hij zwaar geblesseerd raakte. Van Gaal bood hem in het najaar onderdak bij Man U, waar hij nu een contract heeft afgedwongen. Valdés moet onder de lat de strijd aangaan met landgenoot David De Gea.

Curatoren Caterham betalen niet voor wintertests

De toekomst voor het Formule 1-team Caterham is nog altijd onzeker. In ieder geval is wel duidelijk geworden dat de curatoren weinig geld meer in de renstal steken. Zo zijn er geen middelen vrijgemaakt voor de wintertests die vanaf 1 februari op het programma staan.

Curator Henry Shinners van Smith & Williamson sprak met de BBC over de toekomst van Caterham. "We zijn nog altijd in gesprek met verschillende geïnteresseerde partijen, maar als we er niet in slagen om voor de eerste test een koper te vinden, dan gaan we het geld om daaraan mee te doen niet zelf neerleggen."

Shinners erkent dat de tijd begint te dringen voor Caterham F1, omdat het nieuwe seizoen voor de deur staat en eerste race in Australië, halverwege maart, niet ver weg meer is. Crowdfunding, zoals voor deelname aan de race in Abu Dhabi gebeurde is geen optie. "Als we Caterham weer willen laten racen, moeten we ergens de komende weken beginnen met het treffen van voorbereidingen."

Rust voor PSV-doelman Zoet

PSV-doelman Jeroen Zoet moet tijdens het trainingskamp in Maspalomas op Gran Canaria enkele dagen rust houden. Hij heeft last van een verstuiking van een duim. Dat heeft nader onderzoek woensdag uitgewezen. Een dag eerder al bleek bij een medische controle in het ziekenhuis dat er geen sprake was van een breuk.

Zoet mag na het verminderen van de pijn de training voorzichtig hervatten. Het is onzeker of hij in de komende oefenwedstrijden tegen Celtic op zaterdag en Sparta Praag op zondag al in actie kan komen.

LoL-competitieprogramma online

Riot Games heeft het programma voor de LCS, de League of Legends-competitie, bekendgemaakt. Het vijfde seizoen gaat op 22 januari aanstaande van start. De eerste wedstrijd is de derby tussen de teams van Alliance en Fnatic.

League of Legends is een MOBA waarin vijf spelers van het ene team het opnemen tegen vijf spelers van het andere. Het team dat als eerste de base van de tegenstanders vernietigt wint. De beste teams van Europa nemen het tegen elkaar op in de LCS, vergelijkbaar met een tweejaarlijks Europees Kampioenschap.

Het LCS-programma voor week 1.

Het volledige programma is te zien op de officiele website van LoL Esports.

FBI blijft erbij: Noord-Korea viel Sony aan

De Amerikaanse federale recherche FBI blijft erbij dat Noord-Korea achter de cyberaanval op Sony Pictures zat. Dat maakte directeur James Corney woensdag duidelijk tijdens een conferentie over cyberveiligheid in Washington. Noord-Korea houdt vol niets met de aanval te maken te hebben en ook anderen betwijfelen of Pyongyang voor de hack verantwoordelijk is.

De FBI stelde al snel na het bekend worden van de cyberaanval dat Pyongyang daarachter zat. Noord-Korea zou Sony hebben aangevallen om de film The Interview, waarin de Amerikaanse inlichtingendienst CIA plannen maakt om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. Corney zei woensdag dat de 'Bewakers van Vrede', die de cyberaanval uitvoerden, soms "slordig waren" en servers gebruikten waar alleen Noord-Korea bij kan.

Reisadvies Buitenlandse Zaken: blijf alert

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft mensen die reisadvies willen over Frankrijk mee alert te blijven. De kleurcode voor Frankrijk is wel nog steeds gewoon groen, dat staat voor geen bijzondere veiligheidsrisico's.

"Naar aanleiding van de terroristische aanslag op een redactie in Parijs op 7 januari 2015 neemt de Franse overheid extra veiligheidsmaatregelen voor Parijs en omgeving (Ile-de-France)", vermeldt BuZa op de site.

Voor meer informatie over de veiligheidsmaatregelen worden Nederlanders doorverwezen naar een site over terrorismebestrijding van de Franse regering.

Hollande: donderdag dag van nationale rouw

De Franse president François Hollande heeft voor donderdag een dag van nationale rouw afgekondigd. Dat melden Franse media. Op een persconferentie naar aanleiding van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo zei Hollande dat donderdag om 12.00 uur een moment stilte wordt gehouden. De vlaggen hangen drie dagen halfstok.

Bij de aanslag schoten de drie gemaskerde en zwaarbewapende daders twaalf mensen dood. 'Deze mannen, deze vrouw, zijn dood om het idee dat ze hadden', aldus Hollande. "Ze zijn vandaag onze helden."

"Vrijheid is altijd sterker dan barbaarsheid. Dat u allen samenkomt, op allerlei manieren, is wat ons antwoord moet zijn. Ons beste wapen is onze eenheid. Wij zullen voor niets buigen. Leve de republiek en leve Frankrijk."

Tara Reid bowlt in bh

Actrice Tara Reid is een potje gaan bowlen in haar bh. Dat is te zien op haar Instagrampagina.

Op een van de kiekjes is te zien hoe Tara op de grond zit met een bowlingbal in haar schoot. De dunne blondine had op dat moment net een strike gegooid, zo schrijft ze bij de foto. Tara had het aardig naar het zin, zo blijkt uit een ander kiekje, waarop te zien is hoe ze lachend poseert met ballen tussen haar benen.

De 39-jarige Reid postte vorige week ook al opzienbarende kiekjes op Instagram. Zo stuurde ze na de jaarwisseling een naaktfoto van zichzelf de wereld in.

 

Having balls of fun!

Een foto die is geplaatst door Tara Reid (@tarareid) opJan 1, 2015 at 11:33 PST

Spontane betogingen in Parijs en Brussel

In Parijs en Brussel worden spontane betogingen georganiseerd na de bloedige aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Via sociale media wordt iedereen opgeroepen zich aan te sluiten om steun uit te spreken aan de slachtoffers en hun familieleden. Door de aanslag kwamen zeker twaalf mensen om.

De Place de la République in het hartje van Parijs vormt woensdagavond het beginpunt van een manifestatie. Onder de noemer JeSuisCharlie (Ik ben Charlie) worden via sociale media Parijzenaars opgeroepen te komen.

In Brussel is de verzamelplek het plein voor het Europees Parlement. Daar begint om 18.30 uur een protestactie. Iedereen is gevraagd een tijdschrift mee te nemen om 'ja te zeggen tegen vrijheid en nee tegen fanatisme'. Het is een initiatief van EU-parlementariërs.

Update 20.21 uur
In Parijs zijn volgens Franse en sociale media duizenden mensen aanwezig op het Place de la République. Ze houden borden vast met daarop teksten als “Je suis Charlie”. Daarnaast hebben meerdere mensen een kopie van het magazine meegenomen.

In Lyon zijn duizenden kaarsen aangestoken en in Arras, Marseille, Rennes en Bordeaux zijn ook duizenden mensen bij elkaar gekomen om hun steun te betuigen.

GroenLinksmuts: 'Le Pen achter aanslag Parijs'

Nu er nog volop wordt gespeculeerd over het brein achter de terreurdaad in Parijs, denkt ene Carin Hereijgers al wie er achter de aanslag zou kunnen zitten. Volgens de onknappe dame van de Nijmeegse GroenLinks-fractie moeten we het zoeken in de hoek Le Pen.

En Le Pen, die kennen wij allemaal. Vader Jean-Marie en dochter Marine zijn namelijk het brein achter de extreemrechtse Franse partij Front National.

Volgens Hereijgers zou Le Pen de terroristen hebben aangestuurd. Ze denkt namelijk dat Front National zo meer stemmen denkt binnen te harken...

Update 20.00 uur:
Ze heeft de tweet inmiddels verwijderd. Maar gelukkig hebben we nog een screendump!

screendump

Cercle Brugge heeft geen geld voor veld

Cercle Brugge heeft geen geld voor een nieuw veld. De grasmat in het Jan Breydel-stadion was dringend aan vervanging toe, maar de kleinste Brugse club kan niet meebetalen.

Club Brugge, dat in hetzelfde stadion speelt, draait nu alleen voor de kosten op. De koploper in de Belgische Pro Jupiler League, die zo snel mogelijk van de knollentuin af wilde, hoopt nog wel op een bijdrage van de gemeente. Daarover wordt eind deze maand beslist.

De competitie in België wordt 16 januari hervat. Tot eind februari staan er twaalf wedstrijden op het programma in Jan Breydel. Met de aanleg van de nieuwe mat is woensdag begonnen.

Feyenoord oefent toch in Dubai

Feyenoord heeft alsnog een sparringpartner gevonden tijdens het trainingskamp in Dubai. De ploeg van trainer Fred Rutten treedt donderdagmiddag aan tegen FC Bunyodkor uit Oezbekistan.

Het duel zal achter gesloten deuren plaatsvinden. FC Bunyodkor is afkomstig uit de Oezbeekse hoofdstad Tashkent. De club eindigde het afgelopen seizoen op de vierde plaats in de nationale competitie.

Feyenoord kon lange tijd geen geschikte tegenstander voor een oefenduel tijdens de trainingsweek in Dubai vinden.

PSV zet de deur open voor Afellay

Ibrahim Afellay staat nu nog onder contract bij FC Barcelona, maar wordt dit seizoen verhuurd aan het Griekse Olympiakos Piraeus. Toch is het niet ondenkbaar, dat hij komend seizoen weer in Nederland speelt. PSV blijft namelijk hopen op een terugkeer van de middenvelder en heeft de deur opengezet.

Op dit moment is de selectie van PSV compleet en heeft de ploeg van trainer Phillip Cocu niemand nodig. Dit kan in de zomerstop echter snel veranderen, aangezien onder meer Georginio Wijnaldum en Memphis Depay vrijwel zeker lijken te vertrekken. Ook het verblijf van Andrés Guardado zit er dan op, aangezien hij dit seizoen op huurbasis in Eindhoven speelt.

In de afgelopen periode heeft technisch directeur Marcel Brands meerdere malen contact gehad met Afellay. De middenvelder zit in Griekenland op een dood spoor, maar is in de zomer ook transfervrij. Dit maakt het voor PSV interessant om de speler terug te halen.

Toch lijkt de kans vooralsnog klein dat Afellay inderdaad op de vleiende woorden van Brands en Cocu in zal gaan. Ook het financiële plaatje zal bij een eventuele transfer nader bekeken moeten worden. Hoewel Afellay transfervrij is, zal hij mogelijk een hoog salaris willen ontvangen.

Eén ding is in elk geval zeker: Bij PSV staat de deur voor Afellay open.

Duitsland staat open voor gesprek met Grieken

Duitsland staat open voor gesprekken met Griekenland over een mogelijke versoepeling van de terugbetalingsvoorwaarden van het hulpprogramma waarmee Griekenland op de been is gehouden, na de verkiezingen later deze maand. Dat zeiden parlementsleden van bondskanselier Angela Merkels coalitie woensdag.

Eventuele kwijtschelding van schulden is niet aan de orde. Eerder sprak een Duitse regeringswoordvoerder zijn vertrouwen nog uit dat Griekenland zich aan zijn afspraken zal houden, ook als er een ander kabinet komt.

De Grieken kiezen op 25 januari een nieuw parlement. Die verkiezingen staan volledig in het teken van de bezuinigingen die Griekenland de afgelopen jaren heeft doorgevoerd in ruil voor de noodleningen van de eurolanden en het IMF. De radicaal-linkse partij Syriza voert de opiniepeilingen aan, mede dankzij hun belofte om de afspraken met de geldschieters te gaan herzien.

Obama: aanslag Parijs laffe en kwaadaardige daad

De aanslag op het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo was een laffe, kwaadaardige aanval op journalisten en de vrije pers. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd.

Obama betuigde zijn medeleven met de Franse bevolking voor de aanslag die aan twaalf mensen het leven kostte. Hij heeft nog niet met zijn Franse ambtgenoot François Hollande gesproken, maar hoopt dat later woensdag nog te doen. Obama noemde Frankrijk een van Amerika's oudste en sterkste bondgenoten, die zij aan zij heeft gestaan met de Verenigde Staten sinds de aanslagen van 11 september 2001.

Rotterdam steunt opsporingsprogramma

RTV Rijnmond gaat een regionaal opsporingsprogramma uitzenden, Bureau Rijnmond geheten. Dat wordt gemaakt in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. De gemeente Rotterdam stelde hier een subsidie van honderdduizend euro voor beschikbaar.

De komst van het programma is een van de coalitiewensen. "Een regionaal opsporingsprogramma is een effectief middel tegen criminaliteit. Met Bureau Rijnmond roepen we de hulp in van alle inwoners uit de hele regio Rotterdam. Met hun tips hopen we zaken sneller opgelost te krijgen en daders sneller op te sporen en te straffen. Zo helpen mensen mee aan een veiliger stad en regio", aldus Joost Eerdmans, wethouder veiligheid in Rotterdam.

Het programma is elke donderdag te zien na het nieuws van 17.00 uur en wordt daarna elk uur herhaald.

Illegaal tankstation bij huis in Drunen

Bij een huis in Drunen is dinsdag een primitief illegaal tankstation ontdekt. Het vermoeden bestaat dat er regelmatig illegaal diesel werd verkocht, vertelde een gemeentewoordvoerder woensdag.

Vanuit een bovengrondse tank kon diesel kon getankt worden. Bovendien stonden grote plastic containers met diesel opgeslagen. In totaal werd negentienduizend liter diesel afgevoerd.

De eigenaar beschikte niet over de juiste vergunningen. Hij is woensdag verhoord en ontkent dat er door anderen werd getankt. De politie en douane gaan de zaak verder onderzoeken.

Vervroegde verkiezingen bij FC Barcelona

Het bestuur van FC Barcelona heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd. Josep Maria Bartomeu, de huidige preses van de Catalaanse club, maakte woensdag bekend dat de leden van Barcelona al komende zomer een nieuwe voorzitter kunnen kiezen. De verkiezingen zouden eigenlijk pas in 2016 worden gehouden.

Bartomeu nam in januari vorig jaar de voorzittershamer over van de opgestapte Sandro Rosell, die in opspraak was geraakt vanwege gesjoemel met de transfer van de Braziliaanse ster Neymar. De 51-jarige Catalaan zou de termijn van Rosell tot 30 juni 2016 volmaken, maar onder druk van de buitenwacht heeft Bartomeu nu al nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Zelf is hij ook kandidaat, maakte hij meteen bekend.

Minuut stilte en rouwbanden in Franse voetbal

De Franse voetbalcompetitie staat woensdagavond stil bij de aanslag in Parijs. Voor de wedstrijd tussen Lille en Evian Thonon Gaillard wordt een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. De spelers van beide clubs dragen bovendien rouwbanden, zo maakten Lille en Evian bekend.

De komende dagen komen de andere Franse voetbalploegen uit de Ligue 1 in actie. Onduidelijk is nog of bij die wedstrijden ook wordt stilgestaan bij de aanslag in Parijs, waarbij twaalf mensen werden gedood. De Franse voetbalbond heeft daar vooralsnog niets over gemeld.

Muhammad Ali ontslagen uit ziekenhuis

Muhammad Ali heeft het ziekenhuis verlaten. Dat heeft zijn woordvoerder Bob Gunnell woensdag bekendgemaakt. De Amerikaanse bokslegende werd 20 december opgenomen wegens een ernstige infectie van de urinewegen. Dat bleek pas na uitgebreid onderzoek. Aanvankelijk werd gedacht aan een milde longontsteking.

"Hij heeft de overweldigende steunbetuigingen en alle goede wensen zeer op prijs gesteld", zei Gunnell. Hij vertelde ook dat de voormalig wereldkampioen in het zwaargewicht, die de ziekte van Parkinson heeft, zich verheugt op de viering van zijn 73e verjaardag eind volgende week in gezelschap van familie en vrienden.

Specificaties voor The Witcher 3 bekend

CD projekt Red heeft vandaag op Twitter bekend gemaakt wat je in je computer moet hebben om The Witcher 3: Wild Hunt fatsoenlijk te kunnen draaien. Met wat we al gezien hebben van The Witcher 3 konden we al concluderen dat het spel veeleisend gaat zijn, en de specificaties liegen er inderdaad niet om.

De minimale specificaties zijn:

 • Intel i5-2500K 3.3GHz of een AMD Phenom II X4 940 
 • GeForce GTX 660 of een Radeon HD 7870
 • RAM 6GB
 • 64-bit Win 7/Win 8(8.1)
 • DirectX 11
 • HDD 40 GB

En de aanbevolen specificaties zijn:

 • Intel i7 3770 3,4 GHz of een AMD FX-8350 4 GHz
 • GeForce GTX 770 of een Radeon R9 290
 • RAM 8GB
 • OS 64-bit Win 7/Win 8 (8.1)
 • DirectX 11
 • HDD 40 GB

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 19 mei uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Witcher 3
Specificaties voor The Witcher 3 bekend

Justin Bieber en Lara Stone in Calvin Klein-reclame

Justin Bieber is te zien in een nieuwe reclamecampagne van Calvin Klein. Samen met het Nederlandse topmodel Lara Stone heeft de zanger geposeerd in ondergoed van het merk, zo laat de zanger zelf weten via Instagram.

Justin heeft een aantal foto's en een kort filmpje van de campagne met zijn fans gedeeld. Hierop draagt hij niet meer dan een witte strakke onderbroek van het merk. "Ik voel me erg vereerd dat ik onderdeel mag zijn van de Calvin Klein-familie", laat de artiest weten via Twitter.

Acteurs Mark Wahlberg en Jamie Dornan en voetballer Freddie Ljungberg poseerden eerder ook al eens voor de onderbroekenlijn van Calvin Klein.

Weer vergeefse zoektocht naar vermiste Noor

De Amsterdamse politie heeft woensdag vergeefs in het Vondelpark gezocht naar de vermiste Noorse toerist Tore Grodem. De politie maakte daarbij gebruik van twee speurhonden en een sonarboot.

De honden hebben wel een plek aangegeven, maar daar is niets aangetroffen. Daarop is de zoekactie gestaakt. Voorlopig zijn er geen nieuwe zoekactiviteiten gepland. Volgens een politiewoordvoerster volgen er nieuwe zoekacties als tips daartoe aanleiding geven. "Er liggen nog tips die we natrekken. We blijven mensen ook oproepen ons van bruikbare informatie te voorzien. We willen hem heel graag vinden", zegt ze.

De politie zocht dinsdag in het water van de Singelgracht. De 21-jarige Grodem wordt sinds 18 december vermist. Hij was die nacht op stap met zijn vriend op het Rembrandtplein. Na het pinnen werd hij buiten onwel en is hij behandeld door ambulancemedewerkers. Die hebben hem afgezet bij zijn hotel, maar hij is daar niet naar binnen gegaan.

Twaalf doden door aanslag in Parijs

Bij het hoofdkantoor van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo zijn woensdag schoten gelost. Zeker één journalist is omgekomen, drie agenten raakten gewond, zei de politie in Parijs. De daders zijn in twee auto's gevlucht. Een getuige zei eerder meerdere gemaskerde gewapende lieden te hebben gezien.

Benoit Bringer, een journalist van Agence Première Ligne die de aanval zag gebeuren, zei tegen tv-zender iTele dat hij meerdere gemaskerde mannen met machinegeweren zag. Twee agenten arriveerden per fiets, maar vertrokken weer - ogenschijnlijk ongewapend.

Update 12.42 uur:
Er zouden tien doden zijn gevallen, alsmede vijf gewonden.

Update 12.46 uur:
Inmiddels wordt er gesproken van elf doden, waaronder twee politie-agenten. De daders zouden geschoten hebben met Kalasjnikovs.

Update 13.14 uur:
De daders zijn nog stees op de vlucht. Inmiddels is wat meer duidelijk. Het gaat om een goed voorbereide terroristische aanslag. De schutters schoten niet zomaar om zich heen, ze hadden namen van mensen die ze om het leven wilden brengen.

Update 13.40 uur:
Reacties uit binnen- en buitenland komen binnen. Koenders (BuZa) op twitter: 'Afschuwelijk nieuws uit Parijs over aanslag bij CharlieHebdo. Ik leef mee met betrokkenen. Solidair met Franse volk.' Ook Britse premier Cameron en Mark Rutte reageren geschokt.

Twee van de daders zijn nog altijd voortvluchtig en gewapend.

Update 13.50 uur:
Inmiddels is op Liveleak een filmpje opgedoken met daarin de twee terroristen die een agent vanaf dichtbij executeren. Let op: dit fragment kan als zeer schokkend worden ervaren, bekijken op eigen risico.

Bron: Liveleak


Update 13.55 uur
Ondertussen spreekt de NOS van twaalf doden. Wilders heeft inmiddels een debat aangevraagd over de gebeurtenissen. Het dreigingsniveau in Nederland is onveranderd gebleven; in Frankrijk is deze, uiteraard, verhoogd naar het hoogste niveau.

Op YouTube is inmiddels een tweede video verschenen.

Update 14.00 uur:
De NOS meldt inmiddels dat onder de twaalf doden ook de hoofdredacteur is te betreuren. Tevens lijkt het er steeds meer op dat de aanslag inderdaad gemotiveerd is uit moslimfundamentalisme. In diverse filmpjes is te horen dat de daders "Allahu Akbar" roepen. 

Update 14.15 uur:
Ook Geert Wilders heeft een mening geuit op Twitter.

Update 14.35 uur:
Inmiddels is bekend geworden dat de daders weggekomen zijn door gebruik te maken van twee gestolen auto's. Eén van die auto's was al voor de aanslag gestolen en als vluchtauto gebruikt meteen na de aanslag. De tweede auto is onder dwang aan de daders afgegeven door de rechtmatige eigenaar van het voertuig. De politie is de daders momenteel uit het oog verloren.

De politie is met ongeveer 3000 agenten op zoek naar de daders.

De scholen en openbare gebouwen in Parijs zijn op last van de politie gesloten. De aanwezige mensen is verteld dat zij tot nader bericht binnen moeten blijven. Tevens worden het openbaar vervoer en de grote warenhuizen extra beveiligd.

Update 14.55 uur:
Diverse politici hebben op de aanslag gereageerd op, onder ander, NPO Radio 1. Zoals verwacht vindt iedereen de aanslag verschrikkelijk, leeft iedereen mee met de slachtoffers en wil iedereen dat de daders zo snel mogelijk gepakt worden. Naast deze gebruikelijke reacties, voegde Pechtold (D'66) er het volgende aan toe: "Zoiets kan gebeuren als je in een democratie leeft en geen militairen of politie op elke straathoek wil hebben". Op de vraag of we dit risico dan maar blind moeten accepteren, zei de fractievoorzitter dat dit soort aanslagen "zoveel mogelijk voorkomen moeten worden door middel van veiligheids- en opsporingsdiensten".

De vluchtauto van de daders is inmiddels gevonden in het noord-oosten van Parijs. Ze zijn voor het laatst gezien bij een metrostation daar in de buurt.

De Franse media meldden dat dit de bloedigste aanslag in Frankrijk is in 40 jaar.

Update 15.11 uur:
Op NPO Radio 1 wordt er gemeld dat het leger is ingezet. De precieze taak van de militairen is op het moment van schrijven nog onduidelijk. 

Update 15.29 uur:
Timmermans heeft in een statement het volgende gezegd: "Vandaag voel ik me Parijzenaar met de Parijzenaren, Fransman met de Fransen en Europeaan." Hij voegde daar aan toe dat hij zich geroepen voelt om uiting te geven aan zijn afgrijzen na het zien van de beelden. "Dit zijn onze meest fundamentele waarden die deze nihilisten aantasten. We hebben een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van de slachtoffers, hun familie maar ook naar de hele samenleving om te zorgen voor het beveiligen van de vrijheden waarop Europa is gebouwd."

De laatste cartoon gemaakt door de doodgeschoten Charb is hier te zien.

Update 15.55 uur:
Ondertussen komen er ook reacties binnen vanuit Islamitische kant. Hassen Chalghoumi, imam van de moskee in Drancy, heeft het volgende gezegd over de aanslag: "Hun profeet is satan. Ze hebben onze vrijheid van meningsuiting geraakt. Die criminelen, die moordenaars." Verder geeft hij aan overspoeld te zijn door gevoelens van 'verdriet en woede'.

Volgens Le Parisien veroordeelt De Arabische Liga de aanslag. Ook de Al-Azhar-moskee en -universiteit in Caïro deed dit.

Naast de Islamitische reacties, heeft ook fractievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD) zijn afschuw uitgesproken. Hij geeft aan dat dit een 'aanslag op de persvrijheid, vrijheid van meningsuiting en onze westerse samenleving als geheel' is. Daarnaast sluit hij zich aan bij Pechtold. Zijlstra zegt dat 'we ons moeten realiseren dat dit soort aanslagen niet te voorkomen zijn.'

Hoewel er eerder is gesproken over twee daders, heeft het Franse Ministerie van Justitie bevestigd dat men 'op zoek is naar drie verdachten'.

Update 16.08 uur:
Om ruimte te scheppen voor extra NOS Journaals over de aanslag in Parijs vervallen woensdagmiddag andere televisieprogramma's op NPO 1. Onder meer de kinderprogramma's van Zappelin zijn geschrapt, maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bekend. Ook Radio 1 heeft de programmering aangepast.

Voor het journaal van 17.00 uur met samenvattingen en live-reacties wordt vijftig minuten ingeruimd. Het achtuurjournaal duurt woensdagavond vijf minuten langer, net als het bulletin van 18.00 uur. Er komt ook een ingelast journaal om 21.25 uur op NPO 1, waardoor het Musical Awards Gala en de daaropvolgende programma's tien minuten later beginnen.

Op NPO Radio 1 is er een gezamenlijke uitzending van de omroepen. Radio 1 hervat om 16.30 uur de reguliere programmering, meldt een woordvoerster van de NOS.

Update 16.43 uur
Wereldwijd reageren diverse cartoonisten op twitter. Eén daarvan is Joep Bertrams, met de volgende tweet:

Het Franse persbureau AFP heeft een camera bij de plek van de aanslag en zendt de beelden live uit via YouTube.

Ook is bekend geworden dat vanavond om 18.00 uur een stille tocht gehouden gaat worden in Parijs.

AFM waarschuwt opnieuw voor fraudeurs

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor vijf nieuwe frauduleuze partijen. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze zogeheten boiler rooms, aldus de beurswaakhond woensdag.

Boiler rooms zijn frauduleuze organisaties die gehaaide verkopers laten bellen naar potentiële beleggers, om ze te interesseren voor waardeloze aandelen. "Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie", aldus de toezichthouder.

De AFM waarschuwt voor Schwarz & Stien Partners, Trading London Investment, CC Wealth Ltd, Q Asia Pacific en Ftradition Ltd.

Drie tips over liquidatie Okan Fidan

De Amsterdamse politie heeft drie tips gekregen over de liquidatie van de 44-jarige Okan Fidan op oudejaarsdag in Amsterdam-Noord. De tips kwamen binnen na een oproep in Opsporing Verzocht.

Okan Fidan werd woensdagmiddag 31 december om 15.30 uur meerdere malen beschoten toen hij in zijn auto zat aan het Tussendek. Hij stierf in het ziekenhuis. Hij was een bekende van de politie, in 2010 werd er in de buurt van het Amstel Hotel ook al een aanslag op hem gepleegd.

De politie hoopt dat omstanders de daders hebben weg zien vluchten of dat mensen uit het criminele milieu bereid zijn informatie te verstrekken. Mogelijk zijn de daders op een scooter gevlucht, oppert de politiewoordvoerster, omdat op het Tussendek vooral wat kleinere paden en smalle weggetjes uitkomen die ongeschikt lijken voor een vluchtauto.

Kylie Jenner niet tegen plastische chirurgie

Kylie Jenner heeft niks tegen plastische chirurgie, maar ze heeft zelf nog niks aan haar lijf laten verbouwen. Dat vertelt het 17-jarige halfzusje van Kim Kardashian in een interview met Cosmopolitan.

Er gaan de laatste tijd geregeld geruchten dat Kylie aan zich heeft laten sleutelen. Zo zou ze onder meer haar lippen op hebben laten spuiten. Maar daar klopt volgens Kylie helemaal niks van. "Iedereen heeft mij op zien groeien sinds ik een meisje van 9 jaar was, in die tijd is mijn gezicht natuurlijk veranderd. In de afgelopen jaren heb ik ook geleerd hoe ik mij goed op moet maken", aldus Kylie die al jaren is te zien in de realityserie Keeping Up With The Kardashians.

"Ik heb niks tegen plastische chirurgie, maar ik heb er nu nog geen behoefte aan", benadrukt het model.

Giant-Alpecin meer dan 'sprinttrein'

De successen van wielerploeg Giant-Shimano werden de afgelopen jaren vooral behaald in massasprints. Met de Duitser Marcel Kittel als boegbeeld presenteerde de ploeg zich woensdag in Berlijn onder een nieuwe naam - Giant-Alpecin - en met nog grotere ambities.

"We willen het met onze sprinttrein nog beter doen, maar ons ook in de finales van klassiekers en in het algemeen klassement van grote rondes nog meer laten zien", zei Rudie Kemna, een van de ploegleiders, bij de bijeenkomst op de Franse ambassade.

De lokatie van de presentatie was niet voor niets gekozen. Mede-naamgever Alpecin is een Duits shampoomerk. "Dit is een nieuwe start voor het Duitse wielrennen", zei teambaas Iwan Spekenbrink, wiens ploeg op een licentie van dat land gaat rijden. Milram was in 2010 de laatste Duitse ploeg in de WorldTour. "Daarbij is Frankrijk cultureel en historisch gezien een echt wielerland."

Nederlandse F-16's gebruikten 200 keer wapens

De Nederlandse F-16's hebben sinds het begin van hun missie tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak, vier maanden geleden, ongeveer 375 missies uitgevoerd. Daarbij gebruikten ze meer dan tweehonderd keer hun wapens, meldde Defensie woensdag.

De piloten wierpen vaker geleide bommen af dan dat zij hun boordkanon gebruikten, zegt een woordvoerder van Defensie. Doelwit waren gebouwen en posities van IS-strijders.

Nederland doet met zes F-16-gevechtsvliegtuigen mee aan de internationale missie om de opmars van IS in Irak tegen te gaan.

De eerste lichting militairen van de F-16-eenheid keert deze week terug naar Nederland. In totaal worden meer dan tweehonderd militairen afgelost door nieuwe collega's. Dat gebeurt in fases, aldus de woordvoerder.

Luchtvaart profiteert van groeiende handel

De luchtvaartsector profiteert sinds de tweede helft van 2014 van een stevig aantrekkende wereldhandel. Dat meldde de internationale brancheorganisatie IATA woensdag bij de publicatie van de vrachtstatistieken over november.

De vraag naar vrachtvervoer door de lucht nam in die maand met 4,2 procent toe, terwijl de beschikbare capaciteit met 3,3 procent groeide. Toch zaten vrachtvliegtuigen bij vertrek gemiddeld nog altijd voor meer dan de helft leeg.

Vooral luchtvaartmaatschappijen uit Azië en het Midden-Oosten plukken de vruchten van de aantrekkende internationale handel. Zij namen in november respectievelijk 55 procent en 38 procent van de totale groei van het vrachtvervoer voor hun rekening.

Documenten Brabant dreigen zoek te raken

Documenten van de provincie Noord-Brabant dreigen onvindbaar te worden nadat ze digitaal zijn gemaakt. De Zuidelijke Rekenkamer adviseert de provincie daarom om vernietiging van papieren documenten op te schorten en pas te hervatten als de risico's zijn beperkt. De provincie is in 2013 begonnen met het digitaal maken van het archief.

De Zuidelijke Rekenkamer constateert dat het papier op het provinciehuis voortvarend wordt vernietigd. Een aanvraag voor een vergunning kan al zijn vernietigd voordat het besluit over de aanvraag is genomen, wordt als voorbeeld genoemd. Dat kan juridisch een risico zijn, schrijft de rekenkamer.

De onderzoekers zeggen dat de vervanging door digitale documenten kan doorgaan maar dat vernietiging van papier moet wachten tot de gevaren zijn geminimaliseerd.

De provincie zegt in een reactie dat er tal van maatregelen worden genomen om informatie vindbaar te houden.

Luis Enrique wuift geruchten Barcelona weg

Trainer Luis Enrique van FC Barcelona wuift alle geruchten die momenteel de ronde doen over zijn club weg. Volgens de Spanjaard heeft hij helemaal geen problemen met sterspeler Lionel Messi, zoals Spaanse media beweren. "Er zijn momenteel zoveel geruchten. Ik probeer er ver weg van te blijven", zei Luis Enrique woensdag, een dag voor de bekerwedstrijd tegen Elche.

Dat het rommelt bij Barcelona, staat wel vast. De clubleiding zette maandag technisch directeur Andoni Zubizarreta op straat, waarna diens assistent en clubicoon Carles Puyol ook meteen vertrok. Een dag eerder had Barça, met Messi als invaller, verloren bij Real Sociedad (1-0). "Ik voel me gesteund door de club en de spelers", beweert Luis Enrique. "Op dit moment is alles rondom Barcelona negatief, maar ik wil niets zeggen over al die geruchten."

Beyoncé onder vuur om vakantiefoto met tijger

Beyoncé en Jay Z hebben zich de woede van dierenliefhebbers op de hals gehaald. Tijdens hun vakantie in Thailand lieten ze zich samen met hun dochtertje Blue Ivy fotograferen met een babytijger. "Een tijger is geen speeltje", zegt de organisatie World Animal Protection in reactie.

De foto werd gemaakt in het attractiepark Phuket Fantasea. Volgens de dierenrechtenorganisatie gaat achter zulke toeristische attracties vaak veel dierenleed verborgen. "De tijgers die voor deze foto's worden gebruikt verblijven vaak in piepkleine hokjes of worden voor lange periodes met een ketting aan de vloer vastgebonden", staat verder in de verklaring, die de organisatie deelde via Facebook. "Ze worden ook bij hun moeder weggehaald om kunstmatig gevoed te worden door toeristen."

Op de foto van het beroemde gezin is te zien hoe Jay Z het tijgertje te drinken geeft uit een melkflesje.

A9 dicht na ongeval bij Beverwijk

Rijksweg A9 van Alkmaar richting Amstelveen is woensdag geheel afgesloten na een ongeval ter hoogte van Beverwijk-Oost. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst.

Een auto zou door nog onbekende oorzaak de berm in zijn gereden en tegen een boom tot stilstand zijn gekomen. De automobilist raakte zwaargewond. Een traumahelikopter is geland bij de plek van het ongeval.

Het verkeer wordt vanaf knooppunt Beverwijk omgeleid via de A22.

UCI: ploeg schorsen bij twee dopingzaken

De internationale wielrenunie UCI gaat ploegen schorsen waarbij meer dan één renner zich schuldig maakt aan een overtreding van het antidopingreglement. Die uitsluiting bij twee zaken zal 15 tot 45 dagen duren. Als er een derde overtreding volgt, kan de schorsing oplopen tot een jaar. Daarmee speelt de UCI in op de strengere regelgeving van wereldantidopingbureau WADA die sinds 1 januari van kracht is.

De UCI kondigde verder aan meer in te zetten op onaangekondigde controles. Daarmee concentreert het zich op de toprenners die deel uitmaken van een testingpool. De nationale antidopinginstanties houden zich met de renners van het niveau daaronder bezig.

De termijn voor hercontroles wordt uitgebreid van acht naar tien jaar. Samenwerking met een persoon die de dopingregels heeft overtreden, kan voortaan ook leiden tot een straf.

Stromae speelt op festival Coachella

De Belgische zanger Stromae staat in april op het Amerikaanse festival Coachella. Dat heeft de organisatie van het festival bekendgemaakt.

Andere bekende namen die zijn bevestigd zijn Drake, AC/DC en Jack White. Ook David Guetta, Interpol, Azalia Banks en Florence and the Machine treden er op. Op de website van Coachella staan alle artiesten die een show weggeven op het populaire festival.

Het festival vindt dit jaar plaats op twee weekenden in april: van vrijdag 10 april tot en met zondag 12 april en van vrijdag 17 april tot en met zondag 19 april. De kaartverkoop begint woensdag.

Vorig jaar waren Outkast, Muse en Arcade Fire de headliners van het festival.

Verkoop nieuwe auto's Duitsland omhoog

Het aantal nieuwe autoregistraties in Duitsland is vorig jaar met drie procent toegenomen tot 3,04 miljoen wagens. Dat maakte het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), vergelijkbaar met de Nederlandse RDW, woensdag bekend.

In de voorgaande twee jaar was er nog een daling van de verkoop van nieuwe auto's op de grootste automarkt van Europa met respectievelijk 4,2 en 2,9 procent. In 2013 kwam de verkoop van nieuwe personenauto's in Duitsland voor het eerst sinds 2010 onder de drie miljoen uit.

Volkswagen was in 2014 het meest verkochte merk in Duitsland met bijna 657.000 auto's en een marktaandeel van 21,6 procent. Daarna volgen de merken Mercedes-Benz, Audi en BMW.

VS vragen Polen om uitlevering Roman Polanski

De Amerikaanse regering heeft Polen gevraagd regisseur Roman Polanski uit te leveren. Polanski wordt in de Verenigde Staten verdacht van het seksueel misbruiken van een minderjarige in 1977.

Een woordvoerder van de Poolse autoriteiten zei dat het verzoek woensdag is doorgestuurd naar Krakau. In oktober vroegen de VS Polen ook al om de 81-jarige Polanski te arresteren, maar daar ging Polen niet op in. Polanski werd wel ondervraagd, maar kon vervolgens weer gaan. Polen levert geen staatsburgers uit, zei de woordvoerder.

In 2010 weigerde Zwitserland ook al om Polanski uit te leveren.

Becker leidt Equatoriaal-Guinea in Afrika Cup

De Argentijn Esteban Becker is de bondscoach van gastland Equatoriaal-Guinea bij de Afrika Cup. De voetbalbond van dat land maakte woensdag bekend dat Becker de taken overneemt van Andoni Goikoetxea. De Spaanse coach werd vorige maand ontslagen.

Becker was eerder onder meer trainer van de vrouwenploeg van Equatoriaal-Guinea, waarmee hij in 2012 Afrikaans kampioen werd. Daarvoor was hij als technisch directeur van de bond actief.

Equatoriaal-Guinea was aanvankelijk uitgesloten van deelname aan de Afrika Cup, omdat het een niet-speelgerechtigde voetballer had opgesteld. Omdat Marokko zich terugtrok als gastland, nam de Afrikaanse bond het aanbod van het land aan om het toernooi te organiseren.

Bouwvergunning gigastal blijft overeind

Een poging om de bouw van de eerste gigastal van Nederland tegen te houden met een beroepsprocedure tegen gemeentelijke vergunningen is mislukt. De Raad van State liet die woensdag overeind. Beroepsprocedures van onder meer Stichting Wakker Dier tegen provinciale milieu- en natuurvergunningen lopen nog.

Een projectontwikkelaar wil in het Limburgse Grubbenvorst de grootste stal van Nederland bouwen, die volgens Wakker Dier plaats moet bieden aan 35.000 varkens en 1,1 miljoen kippen. De milieu- en natuurvergunningen zijn door de beroepsprocedures nog niet onherroepelijk, zodat beginnen met de bouw voor risico van de investeerder zou zijn.

Rotterdammer aangehouden om ramkraak juwelier

Een 24-jarige man uit Rotterdam is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een ramkraak op een juwelierszaak aan de Lijnbaan in de Maasstad. Dit heeft de politie woensdag laten weten.

Op 20 november ramden twee mannen met behulp van een heftruck de pui van de juwelier. De mannen sloegen rond 10.30 uur hun slag ten overstaan van het winkelend publiek. Nadat de mannen sieraden uit de etalage hadden gehaald, gingen ze er op een bromfiets vandoor. Bij de ramkraak raakte niemand gewond.

De 24-jarige man is op 2 januari aangehouden. Eerder werd al een 57-jarige verdachte uit Rotterdam aangehouden, die nog steeds vastzit.

Flink meer motorfietsen verkocht in 2014

De verkopen van motorfietsen in Nederland zijn afgelopen jaar stevig aangetrokken. Er werden in totaal 10.354 nieuwe motoren verkocht, 12,1 procent meer dan in 2013. Dat hebben de brancheorganisaties Bovag, RAI Vereniging en RDC, Centraal Bureau Mobiliteit Informatie woensdag bekendgemaakt.

De stijging is onder andere te danken aan het voorzichtige herstel van het consumentenvertrouwen. Dit trok veel motorrijders afgelopen jaar over de streep om een nieuwe motor te kopen. Ook kwamen er een aantal geslaagde nieuwe modellen op de Nederlandse markt en werd de kooplust gunstig beïnvloed door het relatief zachte weer.

In 2013 bereikte de markt nog een historisch dieptepunt. Voor het eerst sinds 1987 werden er toen minder dan tienduizend motoren aan de man gebracht. In 2008, voordat wereldwijd de financiële malaise losbarstte, werden nog bijna zeventienduizend nieuwe motorfietsen verkocht.

Emile Ratelband wacht met trouwen

Emile Ratelband is nog niet van plan in het huwelijksbootje te stappen met zijn nieuwe vriendin. De positiviteitsgoeroe vertelt Story dat er geen dringende noodzaak is voor een huwelijk.

Vlak nadat het stel een relatie kreeg, gaf Emile al aan dat hij ontzettend graag met zijn nieuwe liefde wilde trouwen. Hij moest alleen nog een geschikt moment uitzoeken voor zijn aanzoek. Nu loopt Ratelband iets minder hard van stapel. "Ik ben nog steeds niet officieel gescheiden van Moon, dus kan ik natuurlijk ook niet trouwen. De scheiding kan misschien dit jaar een feit zijn, het kan ook nog twee of drie jaar duren. Dat weet je in dit land nooit."

Behalve de praktische reden om een huwelijk uit te stellen, moet Ratelband de trouwerij bovendien nog met zijn kinderen bespreken. "Ik wil absoluut dat ze er allemaal bij zijn. Alleen mijn twee kleintjes kennen Gitta al goed. Mijn andere kinderen weten nog van niets."

Ratelband is twee keer eerder getrouwd en heeft in totaal zeven kinderen.

Hans Klok in ziekenhuis voor spoedoperatie

Hans Klok ligt in het ziekenhuis in Haarlem. De illusionist wordt daar geopereerd aan zijn enkel. Deze brak hij onlangs tijdens een show in Duitsland.

"Het is een spoedoperatie, dus hoe het woensdag allemaal gaat lopen, weten we nog niet precies. Hij wordt geholpen zodra daar tijd voor is", vertelt zijn woordvoerder. Na de operatie zal Hans moeten herstellen.

Hoe lang dat gaat duren, is nog niet duidelijk. "We moeten afwachten hoe de operatie verloopt, maar als het aan Hans ligt, dan staat hij zo snel mogelijk weer op het podium."

Fransen klaar met rijkentaks, eisen hervormingen

Het belastingbeleid van Frankrijk wordt op internationaal vlak steeds concurrerender, zeker nu het land de rijkentaks heeft afgeschaft. Dat heeft de Franse minister van economische zaken Emmanuel Macron woensdag gezegd.

Volgens Macron is Frankrijk, dat door zijn hoge belastingen en enorme regeldruk moeite had met innovatie en economische groei, uitgegroeid tot een 'hemel voor ondernemers'. De Franse regering heeft de vermogensbelasting aangepakt en Macron erkende dat de rijkentaks, een heffing van 75 procent op inkomen boven de miljoen euro, een slecht signaal was aan investeerders. Die belastingmaatregel is nu afgeschaft 'en voorbij'.

De Franse regering heeft ook een plan gelanceerd om in 2017 de inkomensbelasting te hebben verlaagd met zo'n veertig miljard euro. De hoop is dat daarmee meer werkgelegenheid wordt gecreërd.

Controverse is Charlie Hebdo niet vreemd

Het Franse blad Charlie Hebdo, dat woensdag getroffen werd door een bloedige aanslag, is controversiële onderwerpen nooit uit de weg gegaan. De edities waarin de islam op de hak werden genomen kwamen het meest in het nieuws, maar eerder moesten ook pausen en presidenten het ontgelden.

De aanslag van woensdag heeft aan twaalf mensen het leven gekost, maar het was niet de eerste keer dat moslimextremisten hun pijlen op het blad richtten. Nadat Charlie Hebdo in 2011 een cartoon van de profeet Mohammed op de cover had gezet werd de redactie in de nacht aangevallen met een brandbom. Toen was er enkel materiële schade.

"We behandelen het nieuws net als journalisten", zei cartoonist Luz, die onder de slachtoffers van woensdag is, in 2012. "Sommigen gebruiken camera's, sommigen gebruiken computers. Wij gebruiken papier en potloden. Een potlood is geen wapen. Het is een middel om je mee uit te drukken."

Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier, die woensdag ook de dood vond, was het hiermee eens. "Mohammed is voor mij niet heilig. Ik neem het moslims niet kwalijk dat ze niet om onze tekeningen lachen. Ik leef onder de Franse wet, niet onder die van de Koran."

De islam was een welkom doelwit voor de satiristen van Charlie Hebdo, maar zeker niet het enige. Op eerdere covers stonden onder meer de gepensioneerde paus Benedictus XVI in een liefdevolle omhelzing met een bewaker van het Vaticaan, ex-president Nicolas Sarkozy als een ziekige vampier en een orthodoxe jood die een nazisoldaat zoent.

Beijing en Almaty strijden om Spelen 2022

De strijd om het binnenhalen van de Winterspelen van 2022 gaat tussen Beijing en Almaty. De Chinese hoofdstad en de grootste stad van Kazachstan hebben beide een zogeheten bidbook (voorstel) ingeleverd bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De inschrijftermijn liep woensdag af.

Beijing en Almaty zijn als enige overgebleven uit een lange rij van geïnteresseerde steden. Krakau (Polen), Stockholm (Zweden), München (Duitsland), Lviv (Oekraïne), Sankt Moritz (Zwitserland) en Oslo (Noorwegen) trokken zich de afgelopen maanden terug als kandidaten.

De evaluatiecommissie van het IOC onder leiding van Aleksander Zhukov bezoekt volgende maand Almaty en gaat eind maart op bezoek in Beijing. Zhukov presenteert zijn bevindingen in juni aan de IOC-leden, die op 31 juli in Kuala Lumpur kiezen welke stad de Winterspelen mag organiseren.

Tour na boycot weer live op Duitse tv

De Duitse tv-zender ARD gaat de Tour de France komende zomer weer live uitzenden. De Duitse wielerfans waren sinds 2009 verstoken van livebeelden op de eigen zender, nadat de ARD en ZDF besloten vanwege de aanhoudende dopingschandalen in de wielersport het evenement niet meer op de voet te volgen.

Eind november besloot de staatsomroep al dat het wielrennen voldoende vorderingen heeft gemaakt in de strijd tegen doping dat een terugkeer van de livebeelden mogelijk was. Onderhandelingen met organisator ASO hebben tot een positief resultaat geleid, meldde de ARD woensdag. "De Duitse successen, met name bij de Tour de France, en het duidelijke antidopingstandpunt van de huidige generatie Duitse renners heeft de attractiviteit van deze sport weer vergroot", zei programmadirecteur Volker Herres.

Gerrard kiest voor Los Angeles Galaxy

Steven Gerrard verhuist komende zomer van Liverpool naar Los Angeles Galaxy. De Amerikaanse club maakte woensdag bekend dat de 34-jarige middenvelder, icoon van Liverpool, voor LA Galaxy heeft gekozen. Gerrard onthulde vorige week dat hij zijn Liverpool na dit seizoen verlaat en in de Verenigde Staten wil gaan voetballen.

De aanvoerder van de Reds kreeg onlangs van manager Brendan Rodgers te horen dat hij niet langer zeker is van een basisplaats. Gerrard vindt het daarom tijd om de club waarvoor hij al zijn hele leven speelt, te verlaten. "Gerrard komt in juli naar Los Angeles, hij is een topspeler", zei trainer Bruce Arena van LA Galaxy woensdag in Amerikaanse media.

Del Potro gaat ondanks pijn weer tennissen

Ondanks aanhoudende pijn aan zijn linkerpols maakt de Argentijnse tennisser Juan Martin Del Potro volgende week in Australië zijn langverwachte rentree. De 26-jarige Del Potro heeft zich ingeschreven voor het ATP-toernooi van Sydney, dat hij vorig jaar won. De Argentijn wil daarna meedoen aan de Australian Open.

Del Potro, in 2009 winnaar van de US Open, speelde ruim tien maanden geleden zijn laatste partij. De lange Argentijn liet zich in maart opereren aan zijn linkerpols, nadat hij eerder vanwege problemen met zijn andere pols al lang aan de kant had gestaan. De winnaar van achttien ATP-toernooien zou eigenlijk deze week in Brisbane zijn rentree maken, maar besloot een week langer te wachten.

"Ik heb het leven op de tour en de wedstrijden gemist. Die gevoelens overtreffen de pijn in mijn pols, die komt en gaat", aldus Del Potro. "Ik verwacht nog geen geweldige resultaten, maar wil me graag weer een actieve tennisser voelen."

Dumoulin nog twee jaar bij Giant-Alpecin

Wielrenner Tom Dumoulin heeft zijn contract bij Giant-Alpecin met twee jaar verlengd. De Nederlandse tijdritspecialist ligt nu tot eind 2016 vast bij de ploeg die dit jaar onder een Duitse licentie rijdt. De 24-jarige Limburger veroverde in september bij de WK in Ponferrada brons op de tijdrit, achter Bradley Wiggins en Tony Martin.

Dumoulin rijdt sinds 2012 voor de ploeg van manager Iwan Spekenbrink. De Limburger werd afgelopen jaar Nederlands kampioen tijdrijden, won een rit in de Eneco Tour en eindigde in de Tour als tweede achter Martin in de lange tijdrit. "Ik ben heel blij met het onderlinge vertrouwen", zei Dumoulin woensdag over zijn contractverlenging. "Ik voel me thuis bij deze ploeg."

Voor de renner van Giant-Alpecin start het seizoen deze maand in Australië bij de Tour Down Under.

Nabestaanden overvallers eisen vervolging

Nabestaanden van de overvallers die omkwamen bij de overval op een juwelierszaak in Deurne eisen alsnog vervolging van de betrokken juweliersvrouw. Ze schoot de twee aanvallers dood.

Advocaat Bénédicte Ficq begint een zogeheten artikel 12-procedure, vertelde ze woensdag. Zo willen de nabestaanden zorgen dat de rechter dwingt het Openbaar Ministerie (OM) alsnog vervolging in te stellen. Ficq: "De nabestaanden willen dat een rechter zich over hun dood buigt."

Het OM kwam eerder tot de conclusie dat de juweliersvrouw het vuur opende uit noodweer en dat ze niet hoeft te worden vervolgd.

Nabestaanden overvallers eisen vervolging
Nabestaanden overvallers eisen vervolging (Foto: ANP)

Ook PVV-statenlid Groningen opgestapt

PVV-statenlid Matthijs Jansen stapt uit de partij en sluit zich aan bij de partij Voor Nederland (VNL). Jansen maakte woensdag bekend dat hij zich niet meer kan vinden in de partijkoers. "De rechts-liberale punten van weleer zijn ingeruild voor een socialistisch programma waar de SP op sommige punten links wordt ingehaald", aldus Jansen in een verklaring.

Het statenlid stelt dat er van de 'rechtseconomische agenda' van de PVV niet veel over is, terwijl hij daarvoor juist tekende bij de partij. Ook is Jansen ontevreden over 'de verharding van de standpunten omtrent de islam'.

Jansen zei niet eerder te zijn overgestapt omdat hij goed overweg kon met collega's en de partij graag van binnenuit wilde veranderen. Jansen is statenlid sinds maart 2011.

Veel minder treinen door rood sein

Het aantal treinen van de NS dat vorig jaar door een rood sein reed, is in vergelijking met 2013 flink afgenomen. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers die het vervoerbedrijf woensdag uitbracht.

In 2014 reden 49 treinen door rood, tegen 89 in het voorgaande jaar. Dat komt neer op een daling van ruim 44 procent. Volgens de vervoerder is dat te danken aan de verdere uitbreiding van de automatische beveiliging van het spoor. Ook het regelmatig instrueren van machinisten zou een bijdrage hebben geleverd.

Meer gasten voor bed and breakfasts

Nederlandse bed and breakfasts ontvingen vorig jaar meer gasten. Ook het aantal B&B's in Nederland nam in 2014 toe. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van Bedandbreakfast.nl, de grootste B&B-website van Nederland.

De accommodaties ontvingen in 2014 via Bedandbreakfast.nl veertien procent meer reserveringsaanvragen dan het jaar ervoor. Het aantal bezoekers van de website groeide met 23 procent. Ook het aantal B&B-accommodaties in Nederland nam toe tot achttienduizend kamers en appartementen. Dat is een stijging van vier procent ten opzichte van 2013.

"Steeds meer consumenten kiezen voor een persoonlijke manier van reizen", signaleert Hanny Arens van Bedandbreakfast.nl. "Ze willen overnachten bij locals en de omgeving echt leren kennen. Een bed and breakfast beantwoordt aan die behoefte."

'Cameron Diaz wil een baby'

Nu Cameron Diaz en Benji Madden getrouwd zijn, zou het best wel eens kunnen dat de twee aan kinderen gaan beginnen, meldt E! Een bron heeft de entertainmentzender verteld dat de actrice heel graag een kindje wil met haar kersverse man.

De insider laat E! weten dat de 42-jarige Cameron haar lover vorig jaar vertelde dat ze graag een kindje wil. Daar zou de 35-jarige Good Charlotte-gitarist mee hebben ingestemd op voorwaarde dat ze eerst zouden trouwen. "Het zou me niet verbazen als Cameron nu al probeert om zwanger te raken", aldus de ingewijde.

Cameron en Benji gaven elkaar maandag het jawoord tijdens een traditionele joodse ceremonie. Volgens E! zijn de twee nu zo'n negen maanden samen.

Werkloosheid eurozone blijft stabiel

De werkloosheid in de eurozone bleef in november voor de vierde maand op rij steken op 11,5 procent van de beroepsbevolking. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekend. In november 2013 zat 11,9 procent zonder werk.

In de gehele Europese Unie was de werkloosheid met tien procent een fractie lager dan in oktober (10,1 procent). In november 2013 werd nog een werkloosheid van 10,7 procent gemeten.

Naar schatting telde Europa in november ruim 24,4 miljoen werklozen, waarvan bijna 18,4 miljoen in de eurozone. Oostenrijk (4,9 procent) en Duitsland (vijf procent) telden het minste aantal inwoners zonder betaalde baan, terwijl Griekenland (25,7 procent) en Spanje (23,9 procent) nog altijd de kroon spanden.

In Nederland bleef de werkloosheid op maandbasis stabiel op 6,5 procent. In november 2013 stond de teller op 6,9 procent.

Ruim vijftig schademeldingen na beving

Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam zijn na de aardbeving van dinsdagochtend bij het dorpje Wirdum 54 meldingen binnengekomen van mensen die schade hebben aan hun huis. Dat meldt het CVW woensdag. De beving, het gevolg van aardgaswinning in de regio, had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter.

Het CVW opende maandag zijn deuren. Het centrum neemt de afwikkeling van schades over van de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM. Sinds maandag kwamen er bij het CVW in totaal 375 meldingen binnen. In de meeste gevallen gaven mensen schade door die veroorzaakt was door eerdere bevingen.

Nederlandse kitesurftrainer dood in Zuid-Afrika

Voor de kust van Zuid-Afrika is dinsdag een 39-jarige Nederlandse kitesurftrainer dood aangetroffen. De man dreef in zee. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak, aldus het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA woensdag.

De man is volgens het bericht afkomstig uit Rijssen in Overijssel. De Zuid-Afrikaanse reddingsdiensten waren gealarmeerd wegens een kitesurfer in moeilijkheden. Intensieve inspanningen om hem te reanimeren, mochten niet meer baten. De man kwam jaarlijks naar het Zuid-Afrikaanse stadje Langebaan om er als kitesurftrainer te werken.

Prijspeil in eurozone daalt

Het prijspeil in de eurozone is in december voor het eerst in ruim vijf jaar gedaald. Dat blijkt uit een eerste raming die Europees statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd.

De inflatie in de eurolanden kwam vorige maand uit op min 0,2 procent. In november bedroeg de geldontwaarding nog 0,3 procent op jaarbasis. De negatieve inflatie ontstond vooral door de enorme daling van de olieprijs in de afgelopen maanden. Daardoor lagen energieprijzen ruim zes procent lager dan in december 2013.

De negatieve inflatie voedt de vrees voor deflatie, een langere periode met prijsdalingen die een rem kunnen zetten op het herstel van de economie. De Europese Centrale Bank (ECB) zint op maatregelen om de inflatie te stimuleren, zodat die weer richting het nagestreefde peil van bijna twee procent kan gaan.

Shailene Woodley krijgt Bafta-nominatie

Shailene Woodley is een van de vijf genomineerden voor de British Academy Film Awards voor jonge talenten. Dit heeft de BBC woensdag bekendgemaakt.

De actrice is voornamelijk bekend van de sciencefictiontrilogie Divergent en de romantische film The Fault In Our Stars, die gedeeltelijk in Amsterdam werd opgenomen. Ook speelde zij de dochter van George Clooney in de film The Descendants.

Andere genomineerden zijn Jack O'Connell (Unbroken), Gugu Mbatha-Raw (Belle), Miles Teller (Whiplash) en Margot Robbie (The Wolf Of Wall Street).

De nominaties in de andere categorieën worden vrijdag bekendgemaakt. De uitreiking van de Bafta's vindt op zondag 8 februari plaats.

Internet Archive gooit 2386 dos-games gratis online

The Internet Archive, een project met als doel universele toegang te bieden tot alle menselijke kennis, heeft opnieuw een mooie mijlpaal bereikt. Het is ze namelijk gelukt om met een Javascript-implementatie oude dos-klassiekers speelbaar te maken in de browser. Denk aan games als Duke Nukem 3D, Jazz Jackrabbit, Doom en Lemmings.

De genieën van The Internet Archive is het gelukt om met een DOSBox-emulator genaamd em-DOSBox maar liefst 2386 dos-games direct speelbaar te maken in een internetbrowser. Verder zijn ze van plan om dit aanbod in de nabije toekomst verder uit te breiden. Browsers die het beste gebruikt kunnen worden zijn Firefox en Chrome; Internet Explorer en Safari kunnen problemen opleveren, al wordt daar aan gewerkt. Verder is er wel een groot nadeel: de voortgang in games kan namelijk niet opgeslagen worden. Hopen natuurlijk dat ook dit te zijner tijd opgelost kan worden.

Om je alvast lekker te maken, enkele speelbare klassiekers zijn Doom, Stunts, Dune 2, Budokan, Prince of Persia, Lemmings, Wolfenstein, Jazz Jackrabbit, Duke Nukem 3D, Sim City, Hexen, Leisure Suit Larry, Rise of the Triad, Keen, Wasteland en Tyrian.

Zeg maar gedag tegen je vrije tijd, hier is de link. Je kunt de games in veel gevallen overigens ook gewoon downloaden naar je computer, via de link die linksboven bij de betreffende game op de pagina staat.

Het is niet de eerste keer dat de mensen van The Internet Archive een dergelijke uitrol doen. Een paar maanden geleden maakten zij al honderden arcadegames beschikbaar.


Helden

Shell schikt voor zeventig miljoen in Nigeria

Olieconcern Shell heeft in Nigeria een schikking getroffen met een plaatselijke vissersgemeenschap over de ergste olievervuiling ooit in het land. Shell betaalt de vissers zeventig miljoen euro, waarmee een einde komt aan een juridische strijd die zich al drie jaar voortsleepte.

De zaak ging over twee olielekkages in 2008 die duizenden hectares mangrovegebied vernietigden en daarmee de vis en schelpdieren waarmee de lokale bevolking haar brood verdiende.

Meer dan vijftienduizend vissers en boeren krijgen gezamenlijk 44,5 miljoen euro van Shell. Het oliebedrijf betaalt daarnaast nog eens 25,5 miljoen aan de Bodo-gemeenschap.

Het is een van de grootste schikkingen aan een gemeenschap wegens milieuschade, zeiden de advocaten van Leigh Day, het kantoor dat de eisende partij bijstaat. Aanvankelijk wilde Shell de hele gemeenschap vijfduizend euro betalen, aldus Leigh Day.

Shell liet weten de gemeenschap altijd een 'eerlijke' schadevergoeding te hebben willen bieden.

Volgens het Amerikaanse Environment Program zal het zo'n dertig jaar duren voor het getroffen natuurgebied hersteld is van de schade.

EasyJet vervoert meer passagiers

De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft vorig jaar 6,5 procent meer passagiers vervoerd dan in 2013. Dat maakte de prijsvechter woensdag bekend.

In totaal stapten vorig jaar 65,4 miljoen passagiers in een vliegtuig van EasyJet. Die zaten daarmee voor 90,8 procent vol. In 2013 kwam de bezettingsgraad nog uit op 89,3 procent.

In december nam het aantal passagiers bij EasyJet met ruim drie procent toe tot 4,6 miljoen. De bezettingsgraad verbeterde vorige maand met 0,5 procentpunt tot 88,4 procent.

Driehonderd tips na roofoverval met koevoet

Ruim driehonderd tipgevers hebben dinsdagavond contact gezocht met de politie met informatie over de roofoverval op een 85-jarige man in Geertruidenberg.

De man werd op 8 december door twee mannen met bivakmutsen overvallen in zijn woning in de Dordtsestraat in Geertruidenberg.

Het slachtoffer werd bedreigd met een koevoet en de overvallers namen wat geld mee. Na de uitzending in Opsporing Verzocht kwamen veel tips binnen, onder meer over de koevoet waarmee werd gedreigd. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor.

Zeldzame roze spreeuwen gesignaleerd

In Nederland zijn twee roze spreeuwen gesignaleerd. Deze vogelsoort komt zelden voor in Nederland. Dat meldt Vogelbescherming Nederland woensdag op de website Natuurbericht.nl.

Een roze spreeuw werd gespot in het Friese Kollum. De andere werd gezien in Vlaardingen. Die bleek te zijn geringd in het oosten van Duitsland.

Roze spreeuwen leven normaal gesproken in Centraal-Azië, maar broeden ook in Bulgarije en Roemenië. Na het broedseizoen trekken ze veelal naar India om er te overwinteren. Waarschijnlijk hebben de twee jonge vogels ergens een afslag gemist op hun weg naar Zuid-Azië.

Verkoop Bentley naar nieuw record

Automaker Bentley heeft in 2014 zijn wereldwijde verkoop met negen procent zien stijgen tot 11.020 limousines en sportwagens. Dat maakte het Britse dochterbedrijf van Volkswagen woensdag bekend.

Daarmee wist het 95 jaar oude Bentley een nieuw record te boeken, na het eerdere recordjaar 2013. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste afzetmarkt voor het bedrijf met een marktaandeel van 29 procent, gevolgd door China.

Het Britse luxemerk Rolls-Royce liet dinsdag weten dat in 2014 voor het vijfde jaar op rij een verkooprecord in de boeken werd gezet. Rolls-Royce verkocht 4063 limousines, een stijging van twaalf procent.

'Chloorgas gebruikt in Syrië'

Tegen drie dorpen in Syrië die in handen zijn van de oppositie is vorig jaar chloorgas gebruikt. Dat staat in een nog vertrouwelijk rapport van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dat dinsdag in handen kwam van AP. In het rapport wordt geen schuldige aangewezen.

Bij de aanvallen kwamen dertien mensen om, 350 tot vijfhonderd raakten gewond. En hoewel in het rapport de Syrische regering niet als schuldige wordt aangewezen zeiden 32 van de 37 getuigen die de OPCW sprak wel dat ze 'een helikopter hoorden of zagen ten tijde van de aanval met oliedrums vol explosieven en giftige chemicaliën'. Ook roken inwoners van de dorpen het chloorgas nadat de zogenoemde vatbommen waren ingeslagen. Ze omschreven de geur als een 'intense, chloorachtige lucht, vergelijkbaar met spullen waarmee je een toilet schoonmaakt, maar dan veel sterker'.

De OPCW kreeg vorig jaar de opdracht om de berichten over het gebruik van chloorgas in Syrië te onderzoeken. De organisatie raakte eerder al betrokken bij de Syrische burgeroorlog, naar aanleiding van een aanval met saringas in augustus 2013. Na die aanval nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aan waarin Syrië werd opgedragen al zijn chemische wapens af te staan. Onder leiding van de OPCW werd het gifgas uit Syrië gehaald en vernietigd. Het is echter nog de vraag of Syrië daadwerkelijk al zijn chemiche wapens heeft afgestaan.

Het nieuwste OPCW-rapport werd dinsdag bij de VN achter gesloten deuren besproken. Volgens bronnen willen de Verenigde Staten en andere westerse landen dat de Veiligheidsraad nieuwe maatregelen neemt naar aanleiding van het rapport. Rusland, Syriës trouwste bondgenoot, vindt het eventuele gebruik van chloorgas echter een zaak van de OPCW, niet van de Veiligheidsraad. Rusland heeft de afgelopen jaren meermaals zijn veto in de Veiligheidsraad gebruikt om het regime van president Bashar Assad uit de wind te houden.

Dijksma heeft genoeg van kiloknallers

Het stunten met vlees moet worden uitgebannen. Het is een zorgelijke zaak dat het aantal kiloknallers in de supermarkten stijgt. Dat zei staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) woensdag in reactie op een onderzoek van stichting Wakker Dier. Die organisatie stelt dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer stijgt.

Dijksma vindt dat het gestunt met vleesprijzen geen recht doet aan de boer, die een eerlijke prijs verdient. "Bovendien remt het ons in de activiteiten die we op het gebied van dierenwelzijn ontwikkelen en waarmee Nederland zich als land kan onderscheiden. Dat is zonde", stelt Dijksma.

"Ik zal blijven hameren op het verduurzamen van de vleesproductie in overleg met de supermarkten. De consument geeft wel de doorslag: als zij geen kiloknallers meer kopen en bereid zijn wat meer te betalen voor een stukje vlees, zal het voor supermarkten sneller minder interessant zijn."

Volgens Wakker Dier stunten de supermarkten weer vaker met goedkope vleesaanbiedingen en is het aantal kiloknallers vorig jaar met negentien procent gestegen. Dat is volgens de stichting niet in overeenstemming met afspraken die met het kabinet zijn gemaakt over het stimuleren van diervriendelijk vlees.

Man stak vriendin met mes in de rug

Met een messteek in de rug maakte de 45-jarige gitarist Rik M. vorig jaar een einde aan het leven van zijn vriendin. Dit blijkt woensdag tijdens behandeling van zijn zaak bij de rechtbank in Leeuwarden. M. stak de vrouw, met wie hij een knipperlichtrelatie had, na een ruzie in haar woning in Leeuwarden neer. Het mes raakte het hart van de vrouw.

Na een avond flink doorhalen in de stad barstte bij de vrouw thuis de bom. Nadat M. een opmerking had gemaakt over het telefoongebruik van de Leeuwardense begon zij te vloeken en te schelden. "Zij trapte mij op mijn ziel", aldus de verdachte.

Wielerploeg Giant-Alpecin in het zwart

Wielerploeg Giant-Alpecin presenteerde zich woensdag in de Franse ambassade van Berlijn in een nieuw tenue. Waar voorganger Giant-Shimano een wit shirt met twee zwarte balken droeg, is nu zwart de hoofdkleur met een rood vlak voor de nieuwe mede-naamgever en sponsor Alpecin. Met de komst van het Duitse shampoomerk rijdt de van oorsprong Nederlandse ploeg ook op een licentie van dat land. De nieuwe outfit heeft ook blauwe accenten.

Bij de ploeg rijden onder anderen de Duitse toprenners Marcel Kittel en John Degenkolb en de Nederlandse tijdritspecialist Tom Dumoulin. Het is voor het eerst sinds vijf jaar dat een ploeg op een Duitse licentie uitkomt in de WorldTour, de hoogste klasse van het internationale wielrennen.

Vrouwenploeg Liv-Plantur rijdt ook in het zwart. Die ploeg heeft echter paarse, de kleur van Giants vrouwenmerk Liv, en groene, de kleur van Plantur, accenten.

Song bedankt voor nationale ploeg Kameroen

Middenvelder Alex Song stelt zich niet meer beschikbaar voor de nationale voetbalploeg van Kameroen. Dat maakte de voetballer van West Ham United bekend enkele dagen nadat hij door bondscoach Volker Finke buiten de selectie was gelaten voor de Afrika Cup.

Finke had de 27-jarige speler, die door de Londense club wordt gehuurd van FC Barcelona, sinds het WK genegeerd. Daar werd Song in het duel met Kroatië uit het veld gestuurd nadat hij Mario Mandzukic met een elleboog had geveld.

"Ik heb besloten mijn loopbaan als international te beëindigen", meldde de 47-voudig international op Instagram, een app waarmee onder meer foto's worden gedeeld. "Er zijn wat discussies geweest over het feit dat ik nu buiten de ploeg ben gelaten maar ik heb dit besluit vooral genomen in overleg met mijn familie. Ik ga me op clubvoetbal concentreren, blijf van mijn land houden en wens onze ploeg het allerbeste."

Meer details Uncharted 4

In de februari-uitgave van het tijdschrift Game Informer staat Uncharted 4 centraal. Verschillende details over het nieuwe deel uit de populaire franchise van ontwikkelaar Naughty Dog worden bekendgemaakt, waaronder de terugkomst van Nathan's lang vermiste broer Sam.

Uncharted 4 speelt zich drie jaar na de gebeurtenissen uit het vorige deel af. Het op dat moment rustige leventje van Nathan wordt drastisch verstoord door de plotselinge verschijning van zijn lang vermiste broer Sam. Vervolgens gaan de gebroeders Drake op een mythische reis naar een kolonie op Magadaskar, die schijnbaar is opgeëist door piraten van de groep Libertalia. Andere locaties omvatten onder andere stedelijke en sneeuwachtige omgevingen, alwaar de gebroeders Drake het op moeten nemen tegen de rivaliserende schatjagers Rafe en Nadine.

Schijnbaar is er ook wat spanning tussen de broers; Sam is erg jaloers op Drakes uitgebreide set vaardigheden en Nathan is op zijn beurt niet gecharmeerd van de roekeloze werkwijze van zijn broer. Naughty Dog heeft te kennen gegeven dat de AI-gecontroleerde versie van Sam te vergelijken is met Elly uit The Last of Us. Verder werd vermeld dat omgevingen minder lineair zullen zijn en dat er meerdere manieren zijn om een missie of hoofdstuk te doorkruisen.

Naughty Dog maakte tevens bekend dat het vierde deel uit de Uncharted-serie weer multiplayer bevat. Geen grote verrassing natuurlijk, maar nu is het in ieder geval officieel. Behalve het eerste deel van Uncharted, zat er in alle overige delen een multiplayermodus. De PlayStation 4-exclusive moet 'ergens' in 2015 uitkomen; een exacte datum is nog niet bekend.

Oeuvreprijs voor Jodie Foster

Jodie Foster krijgt een oeuvreprijs tijdens het aankomende Athena Film Festival, meldt filmvakblad Variety. Het festival, dat vrouwen en leiderschap in film eert, staat stil bij de carrière van de actrice die bijna vijftig jaar omspant.

De 52-jarige actrice maakte haar debuut toen ze 3 jaar was in een reclamespotje. Als 6-jarige was ze voor het eerst in een televisieserie te zien. Door haar rol als kindprostituee in de film Taxi Driver, waarvoor ze een Oscarnominatie voor beste bijrol kreeg, werd ze op 14-jarige leeftijd wereldberoemd. Inmiddels heeft ze tientallen films en prijzen op haar naam staan.

Het Athena Film Festival vindt plaats van 5 tot 8 februari in New York. Naast Foster worden filmmaker Gina Prince-Bythewood, producent Cathy Schulman en HBO documentaire-baas Sheila Nevins geëerd.

Tom Coronel uit Dakar gezet

Tom Coronel is uit de Dakar Rally gezet. Aanleiding hiervoor is dat de Nederlander de finish van de tweede etappe heeft gemist. Gisteren reed hij echter nog gewoon de derde etappe en finishte deze. Coronel heeft beroep aangetekend tegen zijn uitsluiting.

In Chilecito, na afloop van de derde etappe kwam het stoom uit de oren van Coronel. "Het slaat nergens op. Mij was gevraagd om een andere deelnemer te helpen, nummer 423, een Brit in een Polaris. Die man was totaal uitgeput en uitgedroogd. Helemaal van de wereld. Hij kon letterlijk niet meer op zijn benen staan. 'Parijs' zei me van de proef af te rijden naar de openbare weg om die man naar het bivak te brengen. Dat heb ik gedaan. Het ging niet om mij of om mijn veiligheid, maar om die van die Brit. Ik heb alles op tape staan en die heb ik laten zien."

Coronel miste door zijn hulp naar eigen zeggen drie waypoints en de finish van de tweede etappe. De jury kan hem op basis hiervan uitsluiten voor de rest van de rally, terwijl de wedstrijdleiding in Parijs vooral over de veiligheid van de deelnemers waakt. Deze twee zaken botsen regelmatig, waar Coronel nu het slachtoffer van is geworden.

Voor broer Tim Coronel is de Dakar voorbij. Zijn buggy kampte in de tweede etappe met zodanig grote problemen dat hij op moest geven en gesleept moest worden naar het bivak. Ook Ebert Dollevoet kwam niet aan de streep in etappe twee. Ook hij ligt eruit.

Update 11.35 uur

Tom Coronel gaat wel van start in de vierde etappe. De uitslag van het protest van Coronel volgt na afloop deze etappe.  Het is dus nog niet zeker of de Nederlander zijn Dakar-avontuur kan vervolgen. 

Diaz en Madden getrouwd in Los Angeles

Cameron Diaz en Benji Madden zijn maandag met een traditionele joodse ceremonie getrouwd, weet entertainmentzender E! De ceremonie vond plaats op een podium in het huis van Cameron, waarna er werd gefeest in de achtertuin.

Volgens de joodse traditie brak Benji aan het einde van de ceremonie een glas met zijn voet, waarop de gasten Mazzeltof riepen. Ook volgde het bruidspaar een ritueel genaamd Yichud, wat betekent dat ze tussen de ceremonie en het feest een half uur alleen doorbrachten in een privékamer.

Cameron droeg een lange jurk met een laag uitgesneden rug en veel glitters. Haar bruidsmeisjes, waaronder actrice Drew Barrymore, gingen in het zwart gekleed. Er waren ongeveer honderd gasten, onder wie Gwyneth Paltrow, Samantha Ronson, Lionel Richie, Toni Collette en Judd Apatow.

Tijdens het feest in de mooi verlichte achtertuin, waar ook een grote tent was opgezet, verraste Ryan Adams het paar met een gitaaroptreden. Lionel Richie, de schoonvader van Benji's tweelingbroer Joel, speelde piano en zong zijn hit Easy. Rond 22.00 uur trok Cameron een andere witte jurk aan, waarna de bruidstaart werd aangesneden. Een klein gezelschap zette het feest door tot middernacht.

Naar aanleiding van het nieuws stelde de website Jewish Journal de vraag of een joodse bruiloft de nieuwste trend in Hollywood is, aangezien zowel Diaz als Madden voor zover bekend niet joods is. Benji en zijn tweelingbroer Joel vertelden eerder dit jaar aan Sydney Morning Herald te zijn opgevoed in de Pinkstergemeenschap.


Diaz en Madden getrouwd in Los Angeles (Foto: Novum)

Dochtertje voor Blake Lively en Ryan Reynolds

Blake Lively en Ryan Reynolds zijn ouders geworden van een dochtertje. Het Amerikaanse blad Us Weekly meldt dat de eind vorig jaar geboren baby van het acteurskoppel een meisje is.

De naam van de spruit is nog niet bekend. Via Twitter werd gemeld dat ze Violet zou heten, maar volgens Us Weekly is dit verzonnen.

De 27-jarige Blake en de tien jaar oudere Ryan trouwden in 2012. Dit is hun eerste kindje.

Nederlandse Jenny Lane zingt in omstreden The Interview

De omstreden komedie The Interview blijkt een opvallend Nederlands tintje te hebben. Tijdens de inmiddels roemruchte scène waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un wordt vermoord, is een lied van de Nederlandse zangeres Jenny Lane te horen.

Zij bevestigde dinsdagavond op Facebook een bericht hierover op Filmpjekijken.com. "Holy shit!", schrijft ze. "Mijn akoestische liedje Firework zit onder de scène waar alles om te doen is in de internationale media. Hoe ben ik daar beland??! Haha, mijn god!"

De zangeres, die onder meer met Anouk en de Postmen zong en regelmatig optrad in de ochtendshow van Giel Beelen, nam de cover van het nummer van Katy Perry al twee jaar geleden op. Zij had geen idee dat ze op de soundtrack stond, naast grote namen als David Bowie, Usher en The White Stripes.

The Interview vertelt over twee domme televisiemakers die door de CIA worden ingehuurd om Kim Jung-un te vermoorden. De film werd het middelpunt van de rel rond de Sony-hack, waardoor veel gevoelige informatie van de producent op straat kwam te liggen. De Verenigde Staten verdenken Noord-Korea van deze cyber-aanval. Het is nog steeds onduidelijk of The Interview ook in Nederland wordt uitgebracht.


Jenny Lane zingt in omstreden The Interview (Foto: Novum)

'Benedict Cumberbatch wordt vader'

Benedict Cumberbatch wordt vader. Zijn verloofde Sophie Hunter is volgens de Amerikaanse krant The New York Post al een paar maanden in verwachting.

"Sophie is een aantal maanden op weg en zij en Benedict zijn door het dolle heen", vertelt een bron. "Ze zijn ook van plan om dit voorjaar stilletjes te trouwen."

Benedict liet verslaggevers dit weekend tijdens het Palm Springs International Film Festival nog weten te druk te zijn om zijn bruiloft te plannen. "Eén ding tegelijk", zei de acteur, die bezig is met de opnames van het nieuwe seizoen van Sherlock.

De 38-jarige Cumberbatch en de 36-jarige Hunter, een Britse actrice en theaterregisseur, maakten in november met een advertentie in de krant bekend verloofd te zijn.


'Benedict Cumberbatch wordt vader' (Foto: Novum)

Probleemloos emigreren naar Japan

Nederland heeft al een lange relatie met Japan. Onze oude vrienden uit het Verre Oosten zijn met regelmaat te vinden bij onze toeristische trekpleisters als de Zaanse Schans en de bollenvelden. Nu blijkt echter dat wij ook zonder al te veel moeite bij hen over de vloer kunnen komen. Er is namelijk meer dan honderd jaar geleden een verdrag gesloten tussen Nederland en Japan, waarin staat dat inwoners van beide landen in het andere land mogen wonen en werken.

Dit verdrag is waarschijnlijk in de loop der jaren ergens weggemoffeld in een stoffig oud bureau, maar een pientere advocaat heeft het weer gevonden. Hij kon het namelijk goed gebruiken in een rechtszaak van de Arbeidsinspectie tegen het Japans cultureel centrum Shofukan in Rotterdam, dat drie Japanse timmermannen hier heeft laten werken. De Arbeidsinspectie eiste een vergunning, wat nu dus niet nodig blijkt te zijn.

Dus FOK!kers, als jullie willen verhuizen naar het land van sushi en gecensureerde porno, koop dan nu je vliegticket (enkele reis)! Het schijnt dat een grote Nederlandse vliegmaatschappij momenteel goedkope vluchten aanbiedt.

Wie wil er nu geen mooie Japanse vrouw die verse sushi voor je maakt?

Dynasty Warriors 8 Empires pas in februari

Dynasty Warriors 8 Empires zou eigenlijk deze maand in Europa moet verschijnen, maar we moeten wachten tot volgende maand. Waarom het spel uitgesteld wordt is niet duidelijk.

Empires is een sub-serie van de normale Dynasty Warriors, waarbij de je meer met het strategische gedeelte bezig bent. In de serie zijn er in totaal 83 speelbare karakters. Dynasty Warriors 8: Empires verschijnt in Europa op 27 februari 2014 voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One en PC. Voor PlayStatino 3 en pc zal er alleen een digitale versie komen.

FOK! is op zoek naar versterking

De FOK!nieuwsredactie is hard op zoek naar nieuwe crewleden. Zie jij het wel zitten je in te zetten voor de site waar je graag je nieuws leest? Ben je een nieuwsfan die geniet van nieuws lezen maar wel eens aan de andere kant mee wil werken? Wil je zulk leuk/goed/interessant mogelijk nieuws maken voor de duizenden FOK!lezers? Meld je dan snel aan!

Als je dit leest, ken je FOK! waarschijnlijk een beetje, dus weet je dat we niet zo strikt zijn. We stellen geen verplichtingen aan je crewschap. Geen nieuwsquotum of verplicht aantal uren online/actief. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel handig als je er voldoende tijd voor hebt.

De werkzaamheden voor de nieuwsredactie zijn grofweg te verdelen in drie 'taken'.

Schrijven

Vanuit de diepste krochten van het internet (of de grote nieuwssites) interessante en/of leuke artikelen en nieuwsberichten vinden en daar mooie FOK!artikelen van maken.

Feeds plaatsen

FOK! heeft beschikking tot aangeleverd nieuws van bekende persbureaus ANP en Novum. Een walhalla voor de nieuwsjunk, maar we hebben crewleden nodig om die berichten op FOK! te plaatsen. Hier zijn weinig schrijfskills voor nodig.

Modereren

Niet alle reacties die onder nieuwsberichten geplaatst worden, zijn ook even wenselijk. Reacties moeten doorgenomen en eventueel verwijderd worden. Natuurlijk zo min mogelijk, FOK! heeft vrijheid van meningsuiting op de eerste plaats staan. Dit is dus niet simpel berichten lezen en eventueel verwijderen. Hiervoor moet je een band met de lezers creëren, gevoel hebben voor wat wel en niet kan en discussies sturen. 

Het allerbelangrijkste is dat je iemand bent die FOK! graag vooruit wil helpen en een zo goed mogelijke frontpage wil. Denk je dat je iets voor FOK! kan betekenen? Stuur dan een mailtje naar frontpage@fok.nl.

Wisselende cijfers Europese werkloosheid

Vandaag zijn van twee landen de werkloosheidscijfers bekend gemaakt. 

Duitsland
Het aantal werklozen in Duitsland is in december voor de derde maand op rij gedaald, waardoor de werkloosheid in de grootste economie van Europa naar het laagste niveau ooit ging. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse federale arbeidsbureau woensdag publiceerde.

Het aantal werklozen zakte met 27 duizend naar 2,84 miljoen. Economen hadden in doorsnee verwacht dat het aantal werklozen met vijfduizend zou dalen. In het westen van Duitsland ging het aantal werklozen met zeventienduizend omlaag en in het oosten met tienduizend. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Het werkloosheidspercentage zakte naar 6,5 procent van de Duitse beroepsbevolking, tegenover 6,6 procent een maand eerder. Economen voorspelden gemiddeld dat de werkloosheid onveranderd zou blijven.

Italië
De werkloosheid in Italië heeft in november het recordniveau bereikt van 13,4 procent. Dat liet het Italiaanse bureau voor de statistiek woensdag weten.

In oktober bedroeg de werkloosheid nog 13,3 procent en in november 2013 was die nog 12,5 procent van de Italiaanse beroepsbevolking. De werkloosheid bij Italianen jonger dan 25 jaar kwam in november uit op 43,9 procent, tegen 43,3 procent een maand eerder.

Deel bewoners flat Amstelveen terug naar huis

Een deel van de bewoners van de flat in Amstelveen waar maandag een grote brand woedde, is weer thuis. Vier omliggende woningen van het uitgebrande appartement blijven deze week nog onbewoonbaar. Dit liet een woordvoerster van de gemeente Amstelveen woensdag weten.

Bij de brand kwam een 84-jarige vrouw om het leven. Omliggende appartementen liepen rook- en waterschade op. De woningen dichtbij de brandhaard op de achtste etage zijn het meest beschadigd. De woordvoerster van de gemeente verwacht daarom dat de bewoners van deze woningen er niet op hoeven te rekenen dat ze deze week nog kunnen terugkeren in het complex aan de Logger.

Weer Nederlandse journalist Turkije vast

De Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ulgur is woensdag aangehouden op de luchthaven van de Turkse stad Instanbul. Dat heeft secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten laten weten. Waarom de journalist is aangehouden, is op dit moment niet duidelijk.

Het is de tweede keer in twee dagen dat een Nederlandse journalist in Turkije is aangehouden. Dinsdag ging het om Frederike Geerdink, zij werd verhoord om verdenking van het propageren voor terroristische organisaties.

Linkse groepering eist weer aanslag Istanbul op

De linkse groepering Revolutionaire Volksbevrijdingspartij (DHKP-C) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag op een politiebureau in Istanbul dinsdag. Bij de aanslag werd een agent gedood en raakte een ander gewond.

Volgens de autoriteiten werd de aanslag gepleegd door een vrouw, die met een bomgordel het bureau in de populaire wijk Sultan Ahmet binnenliep en haar explosieven tot ontploffing bracht.

DHKP-C liet op haar website weten achter de aanslag te zitten en noemde deze een 'daad van opoffering'. De terroriste die de aanslag pleegde, werd door de groep bij naam genoemd: Elif Sultan Kalsen. "Onze offerstrijder is martelares geworden, een politieman die hoeder is van de stelende, moordende fascistische staat is gestraft met de dood."

De groepering zegt de aanslag te hebben gepleegd als vergelding voor de dood van een 15-jarige jongen, tijdens de grootschalige demonstraties in de stad in 2013.

Vorige week eiste de groepering al de verantwoordelijkheid op voor een andere aanslag op de politie in Istanbul. Daarbij wierp een man in de buurt van het kantoor van de premier granaten naar agenten en schoot hij met een vuurwapen voor hij kon worden overmeesterd.

DHKP-C streeft de stichting van een socialistische staat na. De beweging wordt door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten als een terreurorganisatie beschouwd.

Pistons in slotseconde langs Spurs in NBA

Titelverdediger San Antonio Spurs is dinsdag in de slotseconde tegen een nederlaag aangelopen in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Detroit Pistons kwam in de laatste tien seconden nog terug van een 104-101-achterstand. De beslissende score kwam nog net voor de zoemer op naam van Brandon Jennings (104-105).

Voor de Pistons betekende de verrassende overwinning de zesde zege op rij. Detroit verkreeg het belangrijke balbezit in de laatste seconden van de partij nadat een pass van Spurs-forward Tim Duncan niet bij Patty Mills belandde. Net daarvoor had Jodie Meeks namens de gasten twee vrije worpen benut.

Bij thuisploeg San Antonio keerde Tony Parker na vijf duels afwezigheid vanwege een hamstringblessure voorzichtig terug. Twee keer eerder al maakte hij zijn rentree die steeds maar één duel duurde. De guard stond dertien minuten in het veld en maakte drie punten.

De Phoenix Suns hebben het uitduel tegen de Milwaukee Bucks met 102-96 gewonnen. Grote man bij de Suns was Markieff Morris die goed was voor 26 punten en tien rebounds.

Oceanische bonden steunen Blatter

De omstreden FIFA-voorzitter Joseph Blatter kan in de strijd om een nieuwe ambtstermijn rekenen op de steun van Oceanië. De elf leden van de overkoepelende Oceanische voetbalbond OFC hebben de Zwitser woensdag steun beloofd bij de verkiezing op 29 mei in Zürich.

Blatter heeft inmiddels twee tegenkandidaten: de Fransman Jérôme Champagne en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, die dinsdag zijn kandidatuur bekendmaakte.

Bij de bijeenkomst van de OFC, woensdag in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, werd voorzitter David Chung herkozen voor vier jaar. De bestuurder uit Papoea-Nieuw-Guinea staat sinds 2011 aan het hoofd van de organisatie en had geen tegenkandidaten. Chung is uit hoofde van die functie ook vicevoorzitter van wereldvoetbalbond FIFA.

Wozniacki naar kwartfinales Auckland

Caroline Wozniacki maakt haar status als nummer een van de plaatsingslijst op het tennistoernooi van Auckland voorlopig waar. De Deense moest woensdag tegen de Amerikaanse Taylor Townsend vol aan de bak om een derde set te voorkomen maar slaagde daar via een tiebreak uiteindelijk wel in: 6-1 7-6 (3). Wozniacki neemt het in de strijd om een plaats bij de laatste vier op tegen de Duitse Julia Görges.

Na een eerste set die slechts 23 minuten duurde kwam Wozniacki in de tweede set met 5-2 achter. Ze moest op eigen service bij 4-5 zelfs drie setpunten wegwerken en stapte na anderhalf uur alsnog met de winst van de baan. Met haar enige ace van de partij beëindigde ze de tiebreak en daarmee de partij.

Kramer kan Ritsma voorbij

Met zes gouden medailles, twee keer zilver en twee keer brons staat Rintje Ritsma in het eeuwige EK-klassement nog altijd op de eerste plaats. Sven Kramer kan zijn Friese provinciegenoot komend weekeinde bij de Europese allroundkampioenschappen in Rusland echter voorbij steken. De Nederlandse kampioen staat eveneens op zes Europese titels (plus een keer zilver). Met een zevende triomf in Chelyabinsk is Kramer de nieuwe koning van de EK.

Jan Blokhuijsen ontbreekt als titelverdediger. De kopman van Team Corendon beleefde een zeer teleurstellend NK afstanden en NK allround. Hij heeft zijn seizoen inmiddels al beëindigd.

Met Kramer verschijnen ook Wouter olde Heuvel en Koen Verweij aan de start. Verweij eindigde vorig seizoen bij de EK allround in Hamar als tweede.

Bij de vrouwen is Ireen Wüst titelverdedigster. De schaatskoningin van Team Continu is gebrand op haar vierde EK-goud. Recordhoudster is de Duitse Gunda Niemann-Stirnemann met acht Europese titels. Met Wüst doen ook Jorien Voorhuis en Linda de Vries mee aan de EK in Rusland.

Halep houdt het nu wel kort

De Roemeense tennisster Simona Halep heeft woensdag de kwartfinales bereikt van het toernooi van Shenzhen. Halep, die in de eerste ronde een kleine twee uur nodig had om de Duitse Annika Beck te verslaan, was ditmaal snel klaar. Tegen de Russische wildcardhoudster Natalia Vichliantseva was het na ruim een uur gebeurd: 6-2 6-2.

Halep is de nummer drie van de wereld en in de Chinese stad als eerste geplaatst. Haar komende tegenstandster komt uit de partij tussen de Servische Aleksandra Krunic en de Slowaakse Anna Schmiedlova.

Tsonga mist Australian Open

Jo-Wilfried Tsonga moet afzien van deelname aan de Australian Open. Dat meldt de Franse tennisser woensdag op zijn website. Tsonga kampt met een ontsteking aan de rechteronderarm.

"Het is een enorme teleurstelling voor me, maar ik onderga de komende drie weken de noodzakelijke behandeling om weer honderd procent fit terug te keren op de baan", aldus Tsonga. In 2008 haalde de Fransman in Melbourne nog de finale waarin hij verloor van de Serviër Novak Djokovic.

Prijs voor olie keldert verder

De enorme daling van de olieprijs hield woensdag onverminderd aan. De prijs van Brentolie zakte daarbij voor het eerst sinds april 2009 tot minder dan vijftig dollar per vat (van 159 liter).

Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, werd in de ochtendhandel zo'n twee procent goedkoper en bereikte daarbij een voorlopig dieptepunt van 49,92 dollar per vat. Ook de prijs van Amerikaanse olie zakte woensdagochtend verder, tot circa 47,25 dollar per vat.

De olieprijs is het afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd. De enorme prijsdaling hangt samen met de sterke groei van het aanbod van olie, onder andere uit de Verenigde Staten. Tegelijkertijd stijgt de vraag minder sterk dan voorheen, onder meer door de afnemende economische groei in China.

Minder schade door natuurrampen in 2014

Natuurrampen hebben in 2014 voor 110 miljard dollar (92,5 miljard euro) aan schade aangericht, tegen 140 miljard dollar een jaar eerder. Dat meldde de Duitse herverzekeraar Munich Re woensdag.

Daarmee ligt de schade fors lager dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (190 miljard dollar), aldus Munich Re. De lagere schade komt volgens het bedrijf vooral door het rustige orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan en het uitblijven van zeer ernstige rampen. De grootste kostenpost was de tropische orkaan Hudhud in India die voor zeven miljard dollar aan schade aanrichtte.

Bij in totaal 980 natuurrampen kwamen in 2014 circa 7700 mensen om het leven. Daarmee ligt het aantal doden aanzienlijk lager dan in 2013, toen 21 duizend mensen het leven lieten door natuurrampen.

Orthodoxe christenen vieren kerst

In de hele wereld vieren orthodoxe christenen woensdag Kerstmis. Het orthodoxe kerstfeest valt op 7 januari, in lijn met de juliaanse kalender. Deze kalender werd vijfhonderd jaar geleden in westelijk Europa grotendeels vervangen door de gregoriaanse kalender.

In Rusland woonden premier Dmitri Medvedev en president Vladimir Poetin woensdagochtend een mis bij. Koptische christenen in Egypte vierden dinsdagavond kerstavond. De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi woonde een mis bij, in bijzijn van de koptische paus Tawadros II.

Ook op de Westelijke Jordaanoever werd het orthodoxe kerstfeest gevierd. In de Geboortekerk, op de plek waar volgens de overlevering Jezus Christus geboren werd, was de Palestijnse president Mahmoud Abbas aanwezig bij de mis.

Hirscher wint slalom in Zagreb

De Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher heeft dinsdag in Zagreb de World Cup-wedstrijd op de slalom op zijn naam geschreven. De houder van de algemene World Cup zette in Kroatië de eerste en de vierde tijd neer. In het eindklassement bleef hij de Duitser Felix Neureuther na twee manches 0,81 seconde voor. De Noor Sebastian-Foss Solevaag eindigde op 1,04 seconde van de winnaar op de derde plaats en pakte zo zijn eerste podium ooit.

Voor Hirscher was het zijn vijftiende World Cup-zege in deze discipline. Hij verkleinde zijn achterstand op Neureuther in het klassement van de slalom tot vier punten. Hirscher verstevigde met zijn eindzege in Zagreb zijn leidende positie in de stand van de algemene World Cup, waar de Noor Kjetil Jansrud op plek twee staat.

Afellay krijgt nieuwe trainer bij Olympiakos

Olympiakos Piraeus, de Griekse voetbalclub van middenvelder Ibrahim Afellay, heeft de samenwerking met de Spaanse trainer José Miguel González beëindigd. Volgens Griekse media is Michel, zoals de coach wordt genoemd, ontslagen vanwege de wisselvallige resultaten.

Onder leiding van González behaalde Olympiakos in 2013 en 2014 de landstitel. De Griekse beker veroverde de recordkampioen in 2013 eveneens. Dit seizoen, met Afellay als niet altijd tevreden huurling van FC Barcelona, verloopt minder succesvol. In de Griekse competitie bedraagt de achterstand op koploper PAOK Saloniki niettemin slechts een punt.

Volgens mediaberichten is oud-doelman Antonis Nikopolidis de belangrijkste kandidaat om González als hoofdcoach op te volgen.

'Toename kiloknallers in strijd met afspraak'

Supermarkten stunten steeds vaker met goedkoop vlees, de kiloknallers. Het aantal stunts met vlees in supermarkten is vorig jaar met negentien procent gestegen. Dat is niet volgens de afspraken die met het kabinet zijn gemaakt, stelt de stichting Wakker Dier woensdag. De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat hiermee de maat vol is en kondigt acties aan bij supermarkten die kiloknallers blijven verkopen.

Volgens de stichting zijn met het kabinet afspraken gemaakt over de verkoop van 'eerlijke producten voor een eerlijke prijs' en het stimuleren van diervriendelijk vlees. Een kiloknaller is industrievlees met een kiloprijs van minder dan 4,12 euro. Dat is de gemiddelde prijs van kattenvoer.

Wakker Dier onderzoekt sinds 2011 de aanbiedingen van de acht grootste supermarkten.

Ali B vindt zijn muziek beter dan ooit

Ali B heeft in de afgelopen periode veel nieuwe nummers gemaakt. Aan Metro vertelt de rapper dat hij zijn nieuwe muziek beter dan ooit vindt.

In het gesprek met de krant laat Ali ook weten waarom het maken van nieuwe nummers nu zo goed gaat. "Ik voel me vrijer dan ooit in het maken van muziek." Ali zegt niet vast te zitten in een plaat, promotie of tours. Hij maakt weer muziek op de manier zoals hij ooit begonnen is. "De meeste artiesten moeten een plaat maken om boekingen te genereren." Dat heeft Ali niet meer nodig, daardoor maakt hij nu makkelijker nieuwe liedjes.

De artiest denkt dat hij de nummers gaat uitbrengen, maar hoe en wanneer weet hij nog niet. Laatst was Giel Beelen bij hem in de studio, die was volgens Ali enthousiast over zijn producties. "Dat vind ik voor nu eigenlijk al genoeg: de wetenschap dat er mensen zijn die het vet vinden wat ik maak."

734.000 kijkers zien Jojanneke in de Prostitutie

Naar de eerste aflevering van Jojanneke in de Prostitutie hebben dinsdagavond 734 duizend mensen gekeken, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

In het nieuwe EO-programma is te zien hoe presentatrice Jojanneke van den Berge twee jaar lang onderdook in de wereld van prostituees en mensenhandelaars. Met 734 duizend kijkers staat Jojanneke in de Prostitutie in de lijst van 25 best bekeken programma's van de dinsdag.

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van TV Makelaar: Mission Impossible werd bekeken door ruim 1,1 miljoen mensen. Vinger aan de Pols, Hoe is het Nu Met? wist 970 duizend kijkers aan de buis te kluisteren.

In de top drie van best bekeken programma's staan het Journaal van 20.00 uur, Goede Tijden, Slechte Tijden en De Slimste Mens.

Game of the Year 2014 - Nummer 5

Bij elke game die gebaseerd is op een film of cartoon houd ik mijn hart vast. Niet omdat ik zo’n slecht hart heb, maar omdat bijna alle games zo gigantisch tegenvallen. Daarom was ik blij om te horen dat de South Park The Stick of Truth werd uitgesteld. Dat mogen ze tegenwoordig wel vaker doen met games. Gelukkig pakte de beslissing om toch nog een half jaar langer eraan te werken erg goed uit, want het leverde een degelijke game op vol met foute grappen en censuur.

Eerste teaser trailer voor Ant-Man

Het wordt een vol jaar voor Marvel-fans. Naast een nieuwe Fantastic Four uit de stal van FOX brengt Marvel Studios zelf een handvol tv-series en opnieuw twee bioscoopfilms uit. Nadat we zijn bijgekomen van Age of Ultron zal Ant-Man de bioscopen gaan bestormen, waarvoor vannacht een eerste teaser trailer is vrijgegeven.

Wat opvalt aan de trailer is dat er eigenlijk niet zo heel veel wordt getoond, maar dat is niet ongebruikelijk voor een teaser. De video laat zien hoe Hank Pym (Michael Douglas) de meesterdief Scott Lang (Paul Rudd) benadert om "de Ant-Man te worden", zonder al te duidelijk toe te lichten wat het betekent. Het Ant-Man kostuum komt goed in beeld en er zijn fragmenten te zien van Lang in de outfit in verkleinde vorm.

Ant-Man is vanaf 6 augustus te zien in de bioscoop. Naast Douglas en Rudd zien we ook Evangeline Lilly, Corey Stoll, Judy Greer en Bobby Cannavale. Bekende personages uit het Marvel Cinematic Universe tonen ook hun gezicht: Hayley Atwell (vanaf deze week te zien in Agent Carter) zal als Peggy Carter langskomen en John Slattery speelt (na Iron Man 2) opnieuw de oudere Howard Stark. De film, waarvan de opnames voor de feestdagen zijn afgerond, is geregisseerd door Peyton Reed, die het stokje van Edgar Wright overnam toen deze om creatieve redenen zijn positie neerlegde. Het scenario is van Adam McKay en Paul Rudd op basis van een verhaal door Edgar Wright en Joe Cornish.

Schietpartij in militair ziekenhuis VS

In een militair ziekenhuis in de Verenigde Staten heeft een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij is zeker een dokter gewond geraakt. Mogelijk heeft de schutter zelfmoord gepleegd, meldden Amerikaanse media dinsdag (lokale tijd).

De schietpartij had plaats in het medisch centrum El Paso VA in de Zuid-Amerikaanse stad El Paso, dat op de grens met Mexico ligt. Het terrein van het hospitaal werd afgesloten toen bij de politie de melding binnenkwam dat de schutter mogelijk nog in het gebouw was. Amerikaanse media spreken elkaar tegen over het aantal gewonden.

El Paso VA is in ieder geval tot en met woensdag gesloten vanwege het incident. In het centrum worden vooral veteranen behandeld.

Staartstuk vliegtuig AirAsia gevonden

Indonesische reddingswerkers hebben woensdag het staartstuk van het verongelukte vliegtuig van AirAsia gevonden. In dat vliegtuigdeel zitten gebruikelijk de zwarte dozen, waar vluchtgegevens in zijn opgeslagen. Met die gegevens kan mogelijk worden achterhaald waardoor het vliegtuig verongelukte.

Het vliegtuigdeel is gevonden in een gebied in de Javazee waar minder intensief wordt gezocht naar brokstukken en lichamen, zei de coördinator van de zoektocht Henry Bambang Soelistyo woensdag.

De Airbus A320 stortte neer op zondag 28 december met 162 mensen aan boord. Het toestel was op weg van Surabaya naar Singapore. Langzaamaan worden steeds meer lichamen uit de Javazee gehaald. In totaal zijn er zeker 34 slachtoffers geborgen.

Staartstuk vliegtuig AirAsia gevonden
Staartstuk vliegtuig AirAsia gevonden (Foto: ANP)

Vader Frans Bauer overleden

De vader van Frans Bauer, Chris, is dinsdagavond overleden. Dat maakte een woordvoerder van de familie van de volkszanger bekend. Chris Bauer kreeg in 2003 landelijke bekendheid dankzij de realityserie De Bauers.

De vader van de artiest overleed in het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal aan een hartstilstand. Chris Bauer was hier op nieuwjaarsdag opgenomen vanwege een longontsteking. Ondanks zijn zorgelijke medische conditie kwam zijn dood onverwacht, laat de woordvoerder weten. Chris Bauer is 70 jaar geworden.

Frans en zijn vader waren veel samen. Chris was de vaste chauffeur en begeleider van zijn zoon. Een aantal jaar geleden werd bekend dat Chris aan longkanker leed en COPD had.

Doden bij gevechten om gemeentehuis Mexico

Zeker negen mensen zijn omgekomen bij gevechten om een bezet gemeentehuis in de Mexicaanse stad Apatzingán. Militairen bestormden dinsdag het gebouw dat al ruim twee weken werd bezet door burgermilities. Er werden 44 mensen gearresteerd.

De bezetters verzetten zich tegen de georganiseerde misdaad in Mexico en eisten dat de leiders van de kartel Caballeros Templarios worden opgepakt. Politiechef Alfredo Castillo gaf toe dat de bende jarenlang de macht heeft gehad in de onrustige regio Michoacán, waar Apatzingán in ligt. Vorig jaar hadden in de regio hevige gevechten plaats tussen het leger, politiediensten en de criminele bende.

Burgers die het heft in eigen handen wilden nemen organiseerden zich in gewapende groeperingen. Eind vorig jaar verenigden zij zich en vormden een soort schaduwpolitie.

Doden bij gevechten om gemeentehuis Mexico
Doden bij gevechten om gemeentehuis Mexico (Foto: ANP)

Dode en gewonden bij brand in huizen Almere

Bij een grote brand in drie huizen in Almere is een oudere vrouw overleden en zijn vier gezinsleden gewond geraakt. De slachtoffers vielen in de woning waar de brand in de nacht van dinsdag op woensdag was uitgebroken, meldde een woordvoerder van de brandweer. De brand is geblust en de brandweer voert nog controles uit.

De brand brak uit in de Paulus Potterstraat in het noordoosten van de stad. Er waren op dat moment nog vier mensen in het pand. Een oudere vrouw, de oma van het gezin, heeft de brand niet overleefd. Haar echtgenoot en een van hun kleinkinderen zijn zwaargewond geraakt. Een ander kleinkind en de vader daarvan raakten lichtgewond. De moeder van het gezin was tijdens de brand niet in het huis.

De omliggende panden werden uit voorzorg ontruimd. In totaal zijn drie woningen beschadigd door het vuur, dat zich in korte tijd verspreidde. De brandweer, die sprak van een "heftige brand", was met groot materieel uitgerukt.

Dode en gewonden bij brand in huizen Almere
Dode en gewonden bij brand in huizen Almere (Foto: ANP)

Musical Awards Gala terug op televisie

Het regent woensdagavond prijzen tijdens het Musical Awards Gala in het Beatrix Theater in Utrecht. AVROTROS zendt de veertiende editie van het prijzenfestijn vanaf 21.25 uur uit op NPO1. De laatste keer dat de AVRO verslag deed van de prijsuitreiking was in 2010.

Een vakjury onder voorzitterschap van Cornald Maas bezocht afgelopen maanden alle musicals en beloonde in totaal vijftien producties met zestig nominaties. Bovendien is er de Publieksprijs Beste Musical.

Kanshebbers in de categorie Beste musical groot zijn 'Moeder, Ik Wil Bij De Revue' en 'Billy Elliot'. De kleinschalige musicals 'Vijftig tinten...de parodie', 'Een Wintersprookje' en 'De Kleine Blonde Dood' strijden onderling om de vakprijs.

Celinde Schoenmaker (Love Story), Pia Douwes (Billy Elliot), Simone Kleinsma (Moeder, Ik Wil Bij De Revue) en Anouk Maas (Flashdance) maken kans op een Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical. De genomineerde mannen zijn Tim Driesen (Jersey Boys), Jon van Eerd (Moeder, Ik Wil Bij De Revue) en Bas Heerkens (Billy Elliot).

Musical Awards Gala terug op televisie
Musical Awards Gala terug op televisie (Foto: ANP)

Duke Nukem op PlayStation 3 en Vita beschikbaar

De Duke Nukem 3D: Megaton Edition is vanaf vandaag beschikbaar voor PlayStation 3 en PlayStation Vita. Uitgever Devolver Digital heeft samen met ontwikkelaars Abstraction Games en 3D Realms Duke Nukem 3D omgetoverd naar de console en handheld. De Megaton Edition bevat natuurlijk het originele Duke Nukem 3D en drie uitbreidingen: Duke Caribbean: Life’s a Beach, Duke: Nuclear Winter en Duke It Out in D.C. Deze versie ondersteunt Cross-Play, zodat je in multiplayer tegen PlayStation 3- en Vita-eigenaren kunt spelen. Het is ook Cross-Buy, dus je hebt bij aankoop meteen beide platformversies. Het spel kost 9,99 euro, al is het deze maand gratis te downloaden voor PlayStation Plus-leden.

Assassin's Creed Unity-DLC volgende week beschikbaar

De Assassin’s Creed Unity-uitbreiding Dead Kings is vanaf 13 januari 2015 beschikbaar voor Xbox One en pc en vanaf 14 januari voor de PlayStation 4. Zoals na de woelige release van Unity beloofd is door Ubisoft is deze uitbreiding gratis. Zodra het beschikbaar is, wordt de Dead Kings DLC zichtbaar als add-on in de Xbox One Marketplace, PlayStation Store en op Uplay en Steam voor pc-spelers. Er verschijnt ook een link in het in-game menu.

Het verhaal gaat verder waar Assassin’s Creed Unity ophield. Arno heeft Parijs verlaten en is naar Saint Denis gereisd, een mysterieuze stad waar de graftombes van de overleden Franse koningen zich bevinden. Hij wordt op een missie gestuurd die zich afspeelt in de omvangrijke gewelven onder de Basilica. Hier moet hij het opnemen tegen de Raiders, een nieuwe groepering van tegenstanders die in de catacomben leven. Gewapend met een lantaarn en een nieuw wapen in de vorm van de Guillotine Gun moet hij zich een weg banen door het donkere gangenstelsel om zo de meest duistere geheimen van de stad te ontdekken.

Naast een nieuwe singleplayer-campagne bevat de uitbreiding een nieuwe open wereld, nieuwe Murder Mysteries, Enigma’s en coöp-missies. In zowel de singleplayer- als de coöp-missies speel je nieuwe wapens, uitrustingen en outfits vrij, die vervolgens in Assassin’s Creed Unity en Dead Kings te gebruiken zijn.

Dakar-deelnemer (39) overleden

De Pool Michal Hernik is tijdens de Dakar Rally overleden. De organisatie van het evenement vond de 39-jarige motorrijder op kilometer 206 in de proef tussen San Juan en Chilecito. Hij was toen al niet meer in leven.

De Dakar-organisatie maakte bekend het contact van Hernik met met de Iritrack te zijn verloren, waarna een zoekactie op touw is gezet. Bijna een uur later vonden ze Hernik die toen al overleden was. Wat de doodsoorzaak van de Pool is, is nog niet bekend. Duidelijk werd wel dat hij niet door een ongeval om het leven gekomen is.

Hernik was bezig aan zijn eerste Dakar Rally, nadat hij zich twee jaar lang op het evenement voorbereid had. De Pool stond 84e in het klassement. Hij laat een familie na.

Supernanny naar Andy en Melisa

Oud-voetballer Andy van der Meijde en zijn vrouw Melisa kunnen wel wat hulp bij de opvoeding van hun kinderen gebruiken. Melisa deed in RTL Boulevard een oproep aan Supernanny Jo Frost om langs te komen bij het gezin thuis.

Andy en Melisa hebben samen twee dochters, Lilly en Rox. De ex-playmate heeft een zoon uit een eerdere relatie. De voormalige profvoetballer heeft nog drie dochters bij verschillende vrouwen, maar zij wonen bij hun moeders.

Melisa ziet in opvoedprogramma's hoe het moet, maar het lukt haar niet om haar kinderen in het gareel te krijgen. "Die van mij slopen meteen het strafbankje", zegt ze in RTL Boulevard. Ook geeft ze aan dat de kinderen in bad eten, omdat ze anders steeds wegrennen. De nachten in huize Van der Meijde zijn niet echt ontspannen. "We gaan van links naar rechts, van boven naar beneden, van kind naar kind. De hele nacht ben ik aan het slepen met ze", aldus Melisa.

Jo Frost is bekend van haar Engelstalige tv-programma Supernanny. De opvoeddeskundige is in het voorjaar te zien in Nanny On Tour bij RTL. Ze helpt dan Nederlandse gezinnen.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.