Gadget: FiiO X3 muziekspeler

Een smartphone is tegenwoordig een redelijk goede vervanger van een aantal apparaten die normaal met je meezeulde. Een camera, een navigatiesysteem of een video- of geluidsdrager kan je thuislaten, mocht je genoegen nemen met de kwaliteit die een smartphone biedt. Voor audiofielen is dat vaak niet zo: het geluid is aanzienlijk verbeterd de laatste jaren, maar het kan nog niet tippen aan sommige high-end systemen. Afgelopen maand kwam de markt voor muziekspelers voor audiofielen weer wat op gang toen de PonoPlayer op Kickstarter werd onthult. Maker Neil Young vond het blijkbaar tijd voor een nieuw hoogwaardig en betaalbaar apparaat. Dit terwijl er al een aantal goede en betaalbare alternatieven op de markt zijn, eentje daarvan is de FiiO X3. FOK! kreeg van Hdphns een exemplaar om aan een luister- en gebruikerstest te onderwerpen.

 
De FiiO X3 heeft de afmetingen van een ouderwets Nokia mobieltje: 109 mm lang, 55 mm breed en 16 mm hoog. Het gewicht is 125 gram, dus ongeveer evenveel als de bekende Nokia 3310. Het apparaat voelt robuust aan en kent een eenvoudig design. De behuizing is van metaal en de bovenkant telt 6 drukknoppen, waarvan de volume- en navigatieknoppen in een diagonale lijn zijn aangebracht. Dat laatste is even wennen en de X3 blind bedienen kost even wat tijd. Linksboven zit de 'Folder'/'Terug'-knop, rechtsonder een knop voor spelen/pauze, bevestigen en aan/uit. Het 240×320 scherm is niet heel bijzonder maar voldoet aan de basiseisen. De helderheid is op vijf standen instelbaar via de system settings, het ondersteunt albumcovers en het backlight is op verschillende tijdsintervallen uit te zetten. Aan de zijkant zit een vergrendelknop, zodat je de speler niet per ongeluk op maximaal volume zet door een bos sleutels in je broekzak, iets dat vrij makkelijk kan gebeuren zonder het vergrendelen. De gebruiksvriendelijkheid is het aspect dat het minste presteert. De diagonale knoppen zijn wat verwarrend in het begin en de interface is eenvoudig en een beetje ouderwets. De drukknoppen manoeuvreren je vrij gemakkelijk door de folders en speleropties heen, dat is geen probleem, maar zelf een playlist maken bijvoorbeeld is geen optie op de X3. 
 
 
De binnenkant huisvest onder andere de interne 3,7 V lithiumbatterij (3000 mAH). Op 100% gaat de batterij ongeveer 10 uur mee, iets langer als je het scherm helemaal niet aanzet in die tijd. Voor het opladen moet je wel even de tijd nemen en op 9 uur rekenen via een usb-poort of rond de 4 tot 5 uur via een micro-usb-adapter (niet meegeleverd). De speler is bruikbaar gedurende het opladen. De X3 bevat 8 GB aan intern geheugen en is uit te breiden met maximaal 64 GB via een micro-SD-kaartje. En aangezien het hier gaat om een hoogwaardige muziekspeler kan het zijn dat je de ruimte hard nodig hebt voor bijvoorbeeld een 192k/24bit format. Met mp3-, AAC- of kleinere FLAC-bestanden kom je al een heel eind met het interne geheugen. FLAC, WMA, WAV en APE zijn tot erg hoge resolutie af te spelen (192/24). Het apparaat kan bijna alle file-formats aan, ook het ALAC- en AIFF-format van Apple. De recent uitgebracht grote broer, de FiiO X5, is de eerste speler die het nieuwe DSD-format ondersteunt. Verder kent de X3 een analoge (3,5 mm jack) output, een koptelefoon jack (3,5 mm) en een digitale coaxiale output voor je hoofdtelefoom of IEM. De uitgangen leveren een perfect en stabiel geluid en storen nergens. 
 
 
Binnenin zit ook de Wolfson WM8740 DAC chip, een chip die in de audiofiele wereld hoge ogen gooit en bijvoorbeeld ook in de 4-10 keer zo dure Astell & Kern muziekspelers zit verstopt. Het brengt met zich mee dat je deze FiiO ook als Digital to Analog Converter (DAC) kan gebruiken. Door deze WM8740 chip is het geluid ook fantastisch te noemen (beluisterd met een Teufel Aureol IEM, een IEM wordt niet meegeleverd), geluid met veel dynamiek en bereik. Het overschaduwt met het grootste gemak de iPod-serie en al helemaal de smartphone sector. De klanken hebben diepte en klinken levendig, helder en warm en stralen toch een zekere rust uit. De achtergrond is schoon waardoor de details haarscherp doorkomen. Het dynamische bereik is ongeveer 10 dB meer dan het bereik van een CD. Treble en bass zijn apart in te stellen en ook de balans kan aangepast worden aan je voorkeur. 
 
 
De FiiO X3 is een veelbelovende muziekspeler die een indrukwekkend geluid aflevert, zeker als je de prijs van 199 euro in ogenschouw neemt. Geen iPod die hieraan kan tippen en deze audiospeler is dus een zeer geschikte en aan te bevelen optie voor muziekliefhebbers die een hoogwaardige geluidsspeler zoeken die ook nog eens als DAC kan dienen.