Star Wars Pinball (3DS)

Het Star Wars-universum is immens en gigantisch populair. Reden voor Zen Studios om enige tijd geleden een flipperspel naar Wii U te brengen. En wat bleek? Het werd nog een leuk en veelgespeeld spel ook. Dit bracht de studio ertoe om het spel ook op Nintendo’s 3DS uit te brengen. Is het een spel met ballen?

Vanaf het allerprilste begin merk je al op dat Star Wars Pinball op 3DS geen verstandige keuze is geweest. Als je namelijk net als ik standaard je WiFi aan hebt staan loopt het spel om de haverklap vast. Spel opstarten en 3DS-reboot zien. Ik heb leukere beginnen meegemaakt. Het heeft ook echt alleen met de onlinefunctionaliteit te maken, want nadat de WiFi was uitgezet, had ik nergens meer last van.

Eenmaal in het spel moet je een kant kiezen, de goede of de dark side. Het blijkt namelijk dat er online een puntenscore wordt bijgehouden die laat zien hoe de balans in de force is. Maar dat heeft toch geen nut als het spel met onlinefuncties amper speelbaar is? Well deduced, my dear Watson.

Star Wars Pinball geeft je de keuze uit wel drie flipperkasten. Nu vertelt de website van het spel dat er binnenkort extra tafels bijkomen, maar toch. Drie kasten is wel erg karig als je het mij vraagt. Ongetwijfeld zul je moeten gaan betalen voor de extra kasten, wat de prijs-kwaliteitverhouding wel erg hard buiten proporties brengt.

 

Er is namelijk een groot verschil tussen Wii U en Nintendo 3DS. De 3DS, ik heb de standaardvariant en niet de XL, de standaardvariant is ietsiepietsie kleiner qua scherm. Sterker nog, de flipperkasten zijn met alle wil van de wereld niet goed te bekijken. Er zijn acht verschillende camerastandpunten, maar er is er geen een waarbij je een goed werkbaar beeld van de kast krijgt. Het balletje zelf is zo klein dat je vaak pas doorhebt waar hij zich bevindt op het moment dat je weer de melding ‘press A to launch’ ziet.

Nu kan ik hier verder een heel betoog gaan houden over de spaarzame pluspunten en de vele minpunten van Star Wars Pinball op 3DS, maar dan heb ik het gevoel dat ik meer tijd steek in deze recensie dan de makers in de 3DS-port hebben gestoken. Ik besluit dan ook maar om mijn tijd efficiënter te besteden.

De conclusie is namelijk heel simpel. Star Wars Pinball werkt niet op Nintendo 3DS. Hoe simpel de besturing ook is, hoe leuk ik Star Wars ook vind, het werkt niet. Doordat online niet of nauwelijks werkt en je amper kunt zien waar je mee bezig bent, is dit een spel wat je na 25 minuten uitzet en niet meer speelt.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.