Wreck-it Ralph (iOS)

Het is inmiddels geen verrassing meer. Als Disney een film uitbrengt gaat dat gepaard met een videogame. Zo ook met Wreck-it Ralph. Er is naast een spel op basis van de film voor DS, 3DS en Wii ook een spel beschikbaar voor iOS. Leuk bedacht of beter van niet?


Naast de titel is er geen echte link met het verhaal van de film. Wreck-it Ralph is een verzameling minigames waarbij personages uit de film de hoofdrol op zich nemen. De app is begonnen met drie minigames, maar wordt gaandeweg uitgebreid met meer. Inmiddels is er al een vierde spel uitgekomen en er staat standaard een slot gereserveerd voor het volgende spel. Alle spellen kennen een verzonnen, lokale top vijf waar je jezelf in kunt werken, maar ook een scorevergelijk met eventuele vrienden. Dit laatste is mogelijk door een koppeling met Facebook.

Fix-it Felix
Het eerste spel is Fix-it Felix. Dit is de arcadeversie van het spel waaruit Ralph in de film ontsnapt. Het doel is vrij simpel. Wreck-it Ralph klimt op een flatgebouw en vernielt een aantal ramen. Het is aan jou als Fix-it Felix om deze weer te maken. Er zit een virtuele joystick op je scherm waarmee je Felix kunt bewegen en een knop aan de andere kant om de ramen mee te repareren. Je hebt drie levens om een zo hoog mogelijke score te behalen. Ondertussen kom je steeds meer obstakels tegen waardoor je via een omweg naar de kapotte ramen moet gaan. Ook gooit Ralph telkens stenen naar beneden die je moet vermijden.

Fix-it Felix is een leuk spel voor onderweg. De besturing werkt heel prettig en doordat de makers ook echt de jaren 80 arcadegraphics hebben, krijg je, tot op zekere hoogte natuurlijk, hetzelfde gevoel als wanneer je achter een arcadekast staat.

Sweet Climber
Het tweede spel heet Sweet Climber. Het is een variant van de iOS-megahit Doodle Jump. Je moet Ralph zo hoog mogelijk laten springen via aftakkingen van een onbekende plant. Hoe hoger je komt hoe meer punten je krijgt. Als je valt is het game over. Door je iPad of iPhone te tilten kun je Ralph over het scherm heen bewegen. Onderweg kom je verschillende soorten snoepgoed tegen. De meeste verhogen je score, maar sommige zorgen voor een supersprong. Zo zijn er bijvoorbeeld Tum Tums die werken als een trampoline en marshmallows die Ralph vastpakt waardoor hij een stuk omhoog zweeft.

Sweet Climber is mogelijk het leukste spel in de app. Het is heel toegankelijk en door de Facebook-koppeling kun je hier ook een mooie puntencompetitie van maken met je vrienden.

Hero’s Duty
Het derde spel is Hero’s Duty. In dit spel sta je in een topdownbeeld in een futuristische kamer gewapend met een lasergeweer. Van alle kanten komen een soort groene motten op je af die je moet neerschieten. Het spel werkt in golven, waarbij elke golf aan vijanden uiteraard moeilijker is dan de vorige. Je bestuurt jouw poppetje met twee virtuele joysticks. De linker beweegt het poppetje en de rechter bestuurt de richting waarin je schiet. Onderweg verschijnen er in het speelveld power-ups waarmee je bijvoorbeeld tijdelijk een sterker wapen krijgt.

Jammer genoeg werkt Hero’s Duty niet goed. De gameplay is weliswaar simpel, maar de besturing werkt allesbehalve prettig. Zeker als je net als ik last hebt van ruwe vingertoppen reageert de besturing vaker slecht dan goed.

Turbo Time
Het vierde en nieuwste spel in de app is Turbo Time. Het is een simpel racespel waarin je het opneemt tegen drie computergestuurde tegenstanders. Je racet over bijzonder simpele racebanen en verdient punten door onderweg over boostbalken heen te rijden en munten te verzamelen. De besturing werkt via een stuur in de hoek. Het is alleen geen stuur zoals je zou verwachten. Je moet met je vingers het stuur in de richting houden waarin je jouw racewagen wil laten rijden. Ook hier is het doel simpelweg zo veel mogelijk punten halen.

De besturing van Turbo Time is weliswaar innovatief, maar werkt echt voor geen meter. Je auto rijdt van links naar rechts over de baan en van echte stuurcontrole is geen enkele sprake. Waar je bij deze minigame een besturing via het tiltmechanisme zou verwachten is er een keuze gemaakt die het spel vervelend en bijna onspeelbaar maakt.

Conclusie
Wreck-it Ralph voor iOS is een bijzonder simpele en kleine app. Met vier minigames waarvan er slechts twee echt leuk zijn om te spelen is het allesbehalve een parel onder de iOS-games. Het is afwachten welke minigames er nog meer worden uitgebracht binnen de app, maar tot nu toe is het geen winnaar. Gelukkig is de prijs met 99 cent er een waarmee je je bijna geen buil kunt vallen op het moment dat je de app aanschaft. De prijs-kwaliteitverhouding is prima, maar was Wreck-it Ralph nooit uitgebracht dan had ik het ook zeker niet gemist.