FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 juli 2012

Agnel verrast Lochte op estafette

Yannick Agnel heeft Frankrijk zondag goud bezorgd op de 4x100 meter vrije slag. Als slotzwemmer zette hij een achterstand van 55 honderdsten op de Amerikaanse slotzwemmer Ryan Lochte om in een voorsprong van 45 honderdsten. De eindtijd van de Fransen was 3.09,93 minuten, de Verenigde Staten kwamen uit op 3.10,38. Rusland pakte in 3.11,41 brons.

De Amerikanen hadden hun opstelling ten opzichte van de heats volledig omgegooid. De opvallendste namen waren die van Michael Phelps en Lochte, die als tweede en vierde van start gingen. Phelps had zaterdag op de 400 meter wisselslag geen goede indruk gemaakt, maar liet zich wel gelden. Met een split van 47,13 was hij de snelste Amerikaan. Lochte klokte 47,74.

Turnster Van Gerner naar meerkampfinale

Turnster Céline van Gerner heeft zich geplaatst voor de olympische meerkampfinale. Met 55,632 punten werd zij negentiende. Omdat er van ieder land maar twee vrouwen naar de finale mogen, ging ze als zeventiende naar de eindstrijd. De Russin Victoria Komova ging als beste naar de eindstrijd. Zij scoorde 60,632 punten.

Op de brug met ongelijke leggers greep Van Gerner net naast de finale. Haar score van 14,866 punten was de tiende en de negende op de geschoonde lijst. Ze is op dat onderdeel eerste reserve.

De Amerikaanse ploeg ging als beste door naar de landenwedstrijd. Met 181,863 punten hielden zij Rusland (180,429), China (176,637) en Roemenië (176,264) achter zich. Groot-Brittannië ging als vijfde naar de finale.

Taylor wint opnieuw World Matchplay

De Engelsman Phil Taylor heeft voor de dertiende keer het World Matchplay in Blackpool gewonnen. De beste darter ter wereld versloeg zijn landgenoot James Wade zondagavond in de finale met 18-15. The Power verdiende met zijn zege ruim 100.000 Engelse pond. Dit is opgerekend zo'n 127.000 euro.

De eerste helft van de wedstrijd was matig en slordig. Het ging tot 10-10 ging gelijk op. Taylor begon op stoom te komen, hij pakte vier legs op een rij en liet de kans liggen om er zelfs een vijfde aan toe te voegen. Wade vond dubbel-10 en bleef nog in de race. Op 15-11 kwam The Machine terug. Hij gooide de allereerste 100+ finish van de finale met 112 en strafte vervolgens een bizarre fout van Taylor af. The Power koos ervoor om niet voor bulls-eye te gooien en zette rustig weg naar 32. Wade strafte dat direct door 114 uit te gooien.

Hij pakte via dubbel-6 ook leg 29 en stond nog maar één leg achter. Daarna ontbrak het Wade aan het geluk om Taylor ook echt pijn te doen. The Power opende leg dertig met zijn achtste 180’er, om op dubbel-16 te missen. Wade stond op 140 en vond twee keer de triple-20. Dubbel-10 kwam echter tegen het ijzer. Met een 76-finish kwam The Machine daarna wel weer terug tot op één leg, voor Taylor bij 17-15 matchpoint kwam.  Wederom leek Wade zich op prachtige wijze te redden, maar hij miste de dubbel-12 om 144 uit te gooien. Taylor gooide dubbel-10 uit zijn 25ste zege op een rij te pakken. 

[Overzicht] Uitslagen Londen dag 2

Vandaag was de tweede dag van Olympische Spelen in Londen. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Grootste succes vandaag was natuurlijk het goud voor Marianne Vos. Ze was bij het wielrennen voor vrouwen de beste in de wegwedstrijd. Daarnaast waren er ook andere kleine succesjes. Celine van Gerner bereikte bij turnen de finale van de meerkamp en Richard Schuil en reinder Nummerdor wonnen hun eerste wedstrijd. Dit was niet het geval bij de andere beachvolleybalduo's. Zowel Sanne Keizer/Marleen van Iersel als Madelein Meppelink/Sophie van Gestel verloren vandaag.

Ook in het zwembad waren weinig successen. Zowel Sharon van Rouwendaal als Moniek Nijhuis werden in de series uitgeschakeld. Sebastiaan Verschuren bereikte nog wel de halve finale, maar sneuvelde daarin.

Marianne Vos won het goud in de wegwedstrijd voor vrouwen (Foto: Pro Shots)

Uitslagen Finales:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Boogschieten Team Zuid-Korea China Japan  
Gewichtheffen tot 53 kg Zoelfija Tsjinsjanlo (Kaz) Hsu Shu-Ching (Tai) Cristina Iovu (Mol)  
Gewichtheffen tot 56 kg Om Yun-chol (NKo) Wu Jingbiao (Chi) Valentin Hristov (Aze)  
Judo tot 52 kg An Kum-ae (NKo) Yanet Bermoy Acosta (Cub) Priscilla Gneto (Fra) Rosalba Forciniti (Ita)
Judo tot 66 kg Lasha Shavdatuashvili (Geo) Miklos Ungvari (Hon) Masashi Ebinuma (Jap) Cho Jung-Ho (Zko)
Schermen Sabel individueel Aron Szilagyi (Hon) Diego Occhiuzzi (Ita) Nikolaj Kovalev (Rus)  
schieten 10m luchtpistool Guo Wenjun (Chi) Celine Goberville (Fra) Olena Kostevitsj (Oek)  
schieten skeet Kimberly Rhode (VS) Wei Ning (Chi) Danka Bartekova (Slw)  
Schoonspringen 3 m plank synchroon He/Wu (Chi) Bryant/Johnston (VS) Abel/Heymans (Can)  
Wielrennen, weg wegwedstrijd Marianne Vos Elizabeth Armitstead (GB) Olga Zabelinskaja (Rus)  
Zwemmen 100m vlinderslag Dana Vollmer (VS) Lu Ying (Chi) Alicia Coutts (Aus)  
Zwemmen 100m schoolslag Cameron v.d.Burgh (ZAf) Christian Sprenger (Aus) Brendan Hansen (VS)  
Zwemmen 400m vrije slag Camille Muffat (Fra) Allison Schmitt (VS) Rebecca Adlington (GB)  
Zwemmen 4x100 m vrije slag estafette Frankrijk Verenigde Staten Rusland  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons totaal
1 China 6 4 2 12
2 Verenigde Staten 3 5 3 11
3 Italie 2 3 2 7
4 Zuid-Korea 2 1 2 5
5 Frankrijk 2 1 1 4
6 Noord-Korea 2 0 1 3
7 Kazachstan 2 0 0 2
8 Brazilie 1 1 1 3
8 Australie 1 1 1 3
8 Hongarije 1 1 1 3
11 Nederland 1 1 0 2

Gullit ziet nieuwe uitdaging voor Barça

In de ogen van Ruud Gullit heeft AC Milan in de geschiedenis nog altijd een betere prestatie geleverd dan FC Barcelona. De Rossoneri prolongeerde ooit de Europa Cup I.

"We zijn erin geslaagd om de Europa Cup I ooit twee keer achter elkaar te winnen (1989 en 1990, red.), dat zou zelfs de huidige selectie van FC Barcelona niet voor elkaar kunnen krijgen. Het is echter wel zo dat Barcelona een fantastisch team heft en dat ze geweldige ambassadeurs voor het voetbal zijn", aldus Gullit tegenover diverse internationale media.

Alhoewel Gullit een bewonderaar van Lionel Messi is, vindt de Amsterdammer dat Leo een landgenoot heeft die nóg beter is: Diego Maradona. "Diego Maradona is naar mijn mening de beste speler die we ooit hebben gezien", zo vindt de voormalige coach van Feyenoord en Chelsea.

"Ik heb Pele nooit in het echt zien spelen, maar ik heb Maradona zien spelen en ik heb op het veld tegenover hem gestaan. Hij is de beste. Vandaag de dag zijn Messi en Cristiano Ronaldo de twee beste ter wereld."

Kamerlid Braakhuis speculeert over opvolging Sap

GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis ziet in Jesse Klaver en Kathalijne Buitenweg geschikte opvolgers van partijleider Jolande Sap. Braakhuis is somber over hoe zijn partij ervoor staat en vindt dat Sap daar conclusies aan moet verbinden als er geen verbetering optreedt.

GroenLinks staat in de peilingen op vier tot vijf zetels. Het huidige zetelaantal is tien. "Natuurlijk zit dit mij dwars. Er is de afgelopen anderhalf jaar heel veel fout gegaan en iedereen heeft dat kunnen zien. Daar rekenen kiezers ons op af", aldus Braakhuis. Hij hoopt dat in de campagne de schade beperkt kan worden, maar is 'somber' over de staat van GroenLinks.

Op het weblog Geenstijl werd zondag gesuggereerd dat Sap nog voor de verkiezingen vervangen zou moeten worden door Tweede Kamerlid Klaver of partijprominent en oud-Europarlementariër Buitenweg. Braakhuis vindt dat een 'verrassende insteek'. Klaver is volgens hem nu nog te jong om partijleider te worden, 'maar zal dat later zeker doen'. Buitenweg, die overigens niet op de kieslijst staat, is wat Braakhuis betreft de meest geschikte opvolger van Sap.

Braakhuis keert na 12 september niet terug in de Kamer. Op het partijcongres eind juni was hij niet aanwezig. "Ik was er even klaar mee, en zag geen reden om daarheen te gaan."

Begin vorig jaar stemde Braakhuis in met de steun van GroenLinks voor de politietrainingsmissie in Kunduz. Ineke van Gent was het enige Kamerlid dat tegen stemde, maar ook Braakhuis zag de missie eigenlijk niet zitten. "Ik was ook tegen", zegt hij zondag tegen Novum Nieuws. "Maar ik was een nieuw Kamerlid, en Jolande was net fractievoorzitter. Daarom heb ik toen niet tegen gestemd."

Jimmy Fallon doet The Doors

Onlangs deed de Amerikaanse talk show host Jimmy Fallon samen met drie anderen een impersonatie van The Doors. Een optreden van het themanummer van Reading Rainbow, een oude kindershow uit de VS, met Jimmy Fallon als Jim Morrison. Het was deels grappig bedoeld maar ik ben gewoon weggeblazen door zijn stem die erg op die van Jim Morrison lijkt en de energie van de muziek. Wellicht speelt de huisband The Roots het nummer, maar het is wel Jimmy die we horen zingen.

En dat nummer, was dat nummer maar echt gezongen door Jim vroeger, het past goed bij de band. Maar het komt dus uit 1983.

Voetballers Spanje uitgeschakeld

Voor de voetballers van Spanje is het olympisch voetbaltoernooi uitgelopen op een mislukking. De Spanjaarden verloren vandaag ook hun groepsduel en zijn daardoor uitgeschakeld.

Nadat afgelopen donderdag al met 1-0 werd verloren van Japan was vandaag Honduras met 1-0 te sterk. Het enige doelpunt werd gemaakt door Jerry Bengtson. In het andere duel van de groep won Japan met 1-0 van Marokko. De Jappanners zijn daardoor al zeker van de kwartfinales. Honduras bezet met vier punten uit de twee duels de tweede plaats, Marokko heeft één punt.

Vrouw mept aanrander huis uit

Een 31-jarige vrouw uit Tilburg heeft zaterdagnacht met gillen en slaan een aanrander haar huis uit weten te werken. De man belde bij haar aan met de mededeling dat haar sleutels nog in de deur zaten. Toen ze opendeed, werd ze bij haar borsten gegrepen. Hij dreigde haar neer te steken als ze zich zou verzetten.

De belager ging er door het optreden van de vrouw echter vandoor, waardoor ze volgens de politie erger heeft weten te voorkomen. De politie gaat buurtbewoners van de vrouw, die aan de Baden Powelllaan woont, vragen of ze iets gehoord of gezien hebben en roept getuigen op zich te melden.

Romney noemt Jeruzalem 'hoofdstad van Israël'

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney heeft Jeruzalem zondag "de hoofdstad van Israël" genoemd. Daarmee handelde hij in strijd met de consensus van de internationale gemeenschap. Alle buitenlandse ambassades in Israël zijn in Tel Aviv en niet in Jeruzalem, uit protest tegen de illegale annexatie van het bezette Arabische Oost-Jeruzalem door de Joodse staat.

De gevoelige kwestie is een van de belangrijkste obstakels voor een vredesregeling in het Midden-Oosten. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad voor hun toekomstige onafhankelijke staat; Israël wil heel Jeruzalem als zijn "eeuwige en ongedeelde hoofdstad" houden.

Romney noemt Jeruzalem'hoofdstad van Israël'
Romney noemt Jeruzalem'hoofdstad van Israël' (Foto: ANP)

Beachvolleybalsters Meppelink/Van Gestel onderuit

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel zijn de Spelen begonnen met een nederlaag. Tegen het Braziliaanse duo Maria Antonelli en Talita Rocha hadden de Nederlandse vrouwen alleen in de tweede set iets in te brengen: 10-21 en 19-21.

Bij 20-17 in de tweede set kregen de Braziliaanse vrouwen hun eerste matchpunt, maar Meppelink en Van Gestel werkten er nog twee weg alvorens alsnog te capituleren. De Nederlandses moeten dinsdag weer aan de bak. Dan zijn de Australische vrouwen Lousie Bawden en Becchara Palmer hun tegenstanders.

Vergoeding drie dure medicijnen op de helling

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wil drie medicijnen voor twee zeldzame aandoeningen niet langer vergoeden uit het basispakket. Dat staat in twee conceptadviezen, waar de NOS de hand op heeft weten te leggen. Het vergoeden van de medicijnen voor patiënten met de ziekte van Fabry en bepaalde vormen van de ziekte van Pompe is volgens het CVZ te duur.

De ziekte van Pompe is een zeldzame spierziekte waarvan de symptomen steeds erger worden. De meeste patiënten met de ziekte moeten veertig jaar lang behandeld worden voor een levensverlenging van twee jaar. Dat vindt het CVZ niet acceptabel. De therapie van iets meer dan honderd patiënten kostte de Nederlandse belastingbetalers in 2010 44 miljoen euro.

Onacceptabel vindt het college eveneens de enzymtherapie die patiënten met de ziekte van Fabry krijgen. Dat is een progessieve ziekte die op latere leeftijd onder meer tot nierinsufficiënte en herseninfarcten kan leiden. Hoewel het medicijn goed werkt, lopen de kosten voor de vijftig tot zeventig patiënten op tot ongeveer elf miljoen euro per jaar.

Op de conceptadviezen van het CVZ konden volgens de NOS de afgelopen weken alle betrokken partijen reageren. De minister moet in het najaar besluiten of de geneesmiddelen volgend jaar nog vergoed worden. De beslissing zou de opmaat kunnen zijn voor een nieuwe discussie over de vergoeding van andere dure medicijnen.

Van Gaal: "Woensdag begin ik"

Vanaf woensdag zal bondscoach Louis van Gaal zich volledig op het Nederlands elftal storten. Eerst geniet hij echter van de Olympische Spelen in Londen.

"Mijn eerste taak? De voorlopige selectie van Oranje bekendmaken voor het oefenduel met België", aldus Van Gaal tegenover Algemeen Dagblad. Alvorens hij daaraan begint, volgt hij de Spelen in Londen. "Het is hier fantastisch", aldus de Amsterdamse oefenmeester.

"Ik ben er klaar voor, inderdaad. Woensdag gaat het echt beginnen bij het Nederlands elftal, maar nu geniet ik hier met volle teugen. Wat een sfeer!", zo vervolgde de voormalige coach van onder meer FC Barcelona en Bayern München.

Van Gaal bezocht het duel tussen de Nederlandse hockeysters met de Belgen. Vervolgens woonde hij een groot gedeelte van het judoprogramma. "Alleen waren daar geen Nederlanders bij betrokken, maar dat was dan ook het enige minpuntje. Echt, het is hier fantastisch."

Op 15 augustus treedt Oranje aan tegen De Rode Duivels. Het zal de eerste interland onder Van Gaal zijn, sinds zijn tweede aanstelling als bondscoach.

Dos Santos: "Gelukkig in Engeland"

Als het aan Giovani dos Santos ligt, blijft hij gewoon bij Tottenham Hotspur. Onder leiding van de vorige coach, Harry Redknapp, kwam hij daar echter nauwelijks aan de bak.

"Ik ben erg gelukkig in Engeland, maar het belangrijkste is dat ik aan voetballen toe kom", aldus Dos Santos tegenover diverse internationale journalisten. Diverse geruchten gaven aan dat Dos Santos deze transferperiode nog naar een andere club zou vertrekken, maar coach André Villas-Boas lijkt de Mexicaan nog een kans te willen geven bij Tottenham

."Ik wil hem in de juiste omgeving zien en ik wil hem binnen de ploeg zien. Je leert een speler altijd beter kennen als je hem op dagelijkse basis op de training meemaakt. Hopelijk kan ik dan een juiste beslissing nemen, wanneer ik hem daadwerkelijk aan het werk heb gezien", zo meldt de Portugese oefenmeester.

Het standpunt van Villas-Boas is dus anders dan dat van Redknapp, die niet de overweging leek te maken om Dos Santos aan zijn selectie toe te voegen. "Hij sprak bijna nooit met mij, dus hij legde niet uit waarom ik er niet bij zat. Alle spelers willen een kans hebben en dit was dus een beetje frustrerend", zo meldt Dos Santos.

Nederlanders in achterhoede bij eventing

De Nederlandse ruiters spelen in de eventing voorlopig geen rol van betekenis. Na het onderdeel dressuur staat de equipe op de twaalfde plaats. Alleen Brazilië staat er slechter voor. Ook individueel konden Tim Lips, Andrew Heffernan en Elaine Pau geen potten breken.

Lips, die zaterdag al in actie kwam, zakte weg naar de 39e plaats. Pen staat daar vier plaatsen onder. De geboren Engelsman Heffernan is op de 34e positie de beste van de drie. De Nederlandse ploeg heeft 154,50 strafpunten. Duitsland (119,10) voert het landenklassement aan.

De eventing gaat maandag verder met de cross-country. Een dag later worden na het springen de medailles verdeeld.

[GP2] Uitslag race 2 Hongarije

Esteban Gutierrez heeft de sprintrace van de GP2 Series op de Hungaroring op zijn naam geschreven. De Mexicaan bleef Nathanael Berthon en kampioenschapsleider Luiz Razia voor. Giedo van der Garde werd tiende, Nigel Melker achttiende en Daniel de Jong negentiende.

Gutierrez mocht van poleposition starten en had na een goede start de wedstrijd onder controle. Berthon kon hem in de beginfase bijbenen maar moest aan de finish ruim drie seconden marge toestaan. Van der Garde startte op de zachte banden en hoopte in de beginfase een gat te slaan met de concurrenten. De Nederlander bleef op plaats drie hangen en zag dat naarmate de race vorderde dat zijn banden eraan gingen.

De eerste die Van der Garde voorbij moest laten was Razia in de twintigste ronde. Langzaam maar zeker zakte de Nederlander terug in de race tot uiteindelijk de tiende plaats. Melker en De Jong konden evenmin een vuist maken.

In het klassement staat Razia aan de leiding met 196 punten, voor Davide Valsecchi die op 189 staat. De derde plaats met 150 punten is voor Gutierrez. James Calado staat met 132 punten vierde, voor Van der Garde die 129 punten verzameld heeft. Melker staat zestiende met 25 punten, terwijl De Jong nog geen puntenfinish behaald heeft.

Nachtelijke speedboottocht eindigt met knal op dam

Een tochtje met een speedboot is voor twee 23-jarige mannen zondagochtend vroeg geëindigd met een smak op de keien van een scheidingsdam in Hoek van Holland. Dat laat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zondag weten. De twee raakten niet gewond. Hun boot liep bij het nachtelijke ongeluk wel de nodige averij op.

De reddingsdiensten kregen rond 03.00 uur een oproep dat een vaartuig aan de grond was geraakt. Omdat de twee opvarenden niet precies wisten waar ze waren, duurde het een tijdje voordat ze waren gevonden op de dam die de Nieuwe Waterweg en het Beerkanaal scheidt.

De schipbreukelingen werden ongedeerd overgezet op een schip van de Rotterdam Port Authority. Hun speedboot wordt later geborgen.

Het Kustwachtcentrum in Den Helder laat zondagavond weten dat recreatievaarders zondag ruim twintig keer hulp hebben ingeroepen. De problemen waarmee ze kampten betroffen vooral motorpech en problemen met zeil- en stuurgerei. Ook waren enkele recreanten aan de grond gelopen. Eén persoon trok zijn arm uit de kom toen hij zijn omgeslagen boot rechtop probeerde te zetten.

Driebergen niet naar finale 100 rug

Nick Driebergen is er niet in geslaagd de finale te bereiken van de 100 meter rugslag. Driebergen, die vanmorgen in de series nog een nieuw Nederlands record zwom, werd in de halve finale met 53.81 vijfde. Over twee halve finales was het de tiende tijd, terwijl de beste acht naar de finale doorgingen.

De snelste tijd in de halve finales werd gezwommen door de Amerikaan Matthew Grevers. Grevers tikte aan in een tijd van 52,66.

Overstroomde dorpen na dag poetsen weer aan kant

Medewerkers van de gemeente Gulpen-Wittem zijn zondag aan de slag gegaan om de gevolgen van de plotse overstroming van de Gulp op te ruimen. Onder meer met veegwagens is de openbare ruimte van Slenaken en Gulpen weer schoongepoetst. De brandweer pompte de kelders van getroffen ondernemers leeg.

De getroffen ondernemers kregen zondagochtend al de burgemeester en twee wethouders op bezoek. De bestuurders beloofden de komende week nauw contact met hen te onderhouden en hun waar nodig een helpende hand te bieden. Het zeldzaam snel stijgende water zal een dezer dagen worden besproken met het waterschap Roer en Overmaas, zo vertelt een woordvoerder van de Zuid-Limburgse gemeente.

Door hevige regenval in België kreeg het riviertje te veel water te verwerken, waardoor een 'flashflood' ontstond. Bij dit voor Nederland zeldzame verschijnsel verdwijnt het water weer net zo snel als het is opgekomen.

Bij de overstroming vielen geen gewonden. Twee hotels in Slenaken kwamen blank te staan, de hotelgasten werden ondergebracht op hoger gelegen verdiepingen. In Gulpen liep het water een loods in.

Muffat pakt titel op 400 vrij

Camille Muffat heeft bij het olympisch zwemtoernooi de olympische titel op de 400 meter vrije slag bij de vrouwen gepakt. De Franse zwemster tikte aan in een tijd van 4.01,45 wat een nieuw olympisch record was. Het zilver en brons ging naar respectievelijk de Amerikaanse Allison Schmitt en de Britse Rebecca Adlington.

Muffat lag vanaf het begin aan de leiding maar Schmitt was niet ver achter haar. Halverwege bleven die twee de rest van het veld aanvoeren. Het bleef een boeiend gevecht tussen de twee en ook Adlington kwam nog dichtbij. Muffat tikte echter als eerste aan voor Schmitt en de plaatselijke favoriete Adlington.

Haase: "Jammer van de regen"

Voor Robin Haase stond aanvankelijk vandaag zijn debuut op de Olympische Spelen. Door de vele regen in Londen is dat echter uitgesteld naar morgen.

"Als je wint, maakt dat allemaal niet uit. Ik voel me heel goed en ik voel me fit. Ik was er klaar voor", aldus Haase, die gisteren nog het toernooi van Kitzbühel won. Na die finale vertrok hij direct naar Engeland. "Uiteindelijk was ik rond half één 's nachts op mijn kamer in het olympisch dorp in Londen en ging ik een uurtje later slapen. Nee, de beste voorbereiding op de Olympische Spelen is het niet. Maar van dagenlang trainen op gras word je ook absoluut geen betere speler. Op gras valt niet te trainen. Daarop speel je alleen maar om de punten."

Haase gaf toe dat het apart was om binnen een dag van het gravel in Kitzbühel naar het olympische gras in Londen te verhuizen. "Maar ik wist vooraf waar ik aan begon. Ik heb nooit overwogen om af te zeggen voor de Olympische Spelen. Maar dit is natuurlijk wel extreem. Als ik geen titelverdediger was geweest, had ik waarschijnlijk niet in Kitzbühel gespeeld. Maar ik ben blij dat ik het wel heb gedaan. Ik neem uit Oostenrijk veel vertrouwen en een heel goede service mee de baan op hier in Londen."

Motormuis rijdt 96 kilometer per uur te hard

Een snelheidsduivel op een motor kon dit weekeinde zijn rijbewijs inleveren toen hij met een snelheid van 196 kilometer per uur door Limburg scheurde. De maximumsnelheid op de weg was 100. Dat meldt de politie zondag.

De 28-jarige Eindhovenaar werd gesnapt op de N280 ter hoogte van Horn.

Een 36-jarige man uit het Belgische Bree deed overigens nauwelijks voor hem onder. Hij reed in zijn 'snelle personenauto' op dezelfde weg 194 kilometer per uur. Ook hij moest alternatief vervoer regelen om zijn weg te kunnen vervolgen.

Romney hekelt wrijving VS en Israël

Openbare meningsverschillen tussen de Verenigde Staten en Israël zijn een aanmoediging voor de vijanden van deze twee landen. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney zondag gezegd tijdens een toespraak in Israël.

Zonder de spanningen tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische leiders te noemen zei Romney dat hij nooit kritiek zou leveren op Israël en dat hij een trouw bondgenoot zou zijn van de joodse staat.

Romney sprak ook over Iran. Hij zei dat het 'absoluut noodzakelijk' is voor de VS te voorkomen dat Iran een kernwapen in handen krijgt.

Schumacher zorgt voor afgebroken start

Voor het eerst sinds jaren werd er in de Formule 1 weer een start onderbroken. De reden dat de coureurs in Hongarije een extra opwarmronde moesten rijden was Michael Schumacher die niet helemaal op de goede startplek stond, zo maakte autosportfederatie FIA bekend.

Schumacher had ondertussen zijn motor uitgeschakeld en moest hierdoor naar de pits worden geduwd. De Duitser verklaarde dat hij gele vlaggen zag en dat hij daarom de motor van zijn Mercedes afzette. Hij moest de race vanuit de pitsstraat aanvangen en reed een lange inhaalrace na onder meer een lekke band. Hierbij kreeg hij een drive-through penalty voor te snel rijden in de pits. Uiteindelijk kwam de zevenvoudig wereldkampioen niet aan de streep door een hoge motortemperatuur en problemen met de telemetrie.

Hamilton gelooft weer in wereldtitel

Lewis Hamilton heeft zijn geloof in de wereldtitel in de Formule 1 hervonden. De wereldkampioen van 2008 bewees vandaag op de Hungaroring met een overwinning dat de McLaren weer helemaal terug is aan de top. De Brit bleef de Lotussen van Kimi Räikkönen en Romain Grosjean voor.

"Het team heeft fantastisch werk geleverd en de pitstops waren geweldig. Ik kijk nu uit naar de rest van het seizoen. We hebben nog een lange weg te gaan en we hebben nog veel werk te doen, maar we hebben dit weekend laten zien dat we mee kunnen doen. De verschillen tussen de teams zijn heel klein, maar we gaan onze uiterste best doen."

In het kampioenschap leidt Fernando Alonso nu met 164 punten. De Spanjaard werd in Hongarije slechts vijfde, maar liep desondanks uit op zijn naaste concurrent Mark Webber (124 punten). Regerend wereldkampioen staat twee punten hierachter derde, voor Hamilton die na elf wedstrijden 117 punten verzameld heeft.

Evans niet op tijdrit

Cadel Evans doet niet mee aan de olympische tijdrit. De Australiër is na de Tour en de olympische wegwedstrijd van gisteren te vermoeid voor de tijdrit die op woensdag op het programma staat. Door Evans' afzegging start er woensdag maar één Australiër in de race tegen de klok. Meervoudig oud-wereldkampioen Michael Rogers moet de eer van de tegenvoeters verdedigen.

Gisteren kwam Evans in het peloton binnen in de wegrace. Hij eindigde op een kleurloze 79e positie. In de Tour de France slaagde hij er niet in zijn titel te verdedigen. De tourwinst moest hij aan Bradley Wiggins laten, Evans werd pas zevende.

NS zet voor het eerst nieuwe Fyra in

NS Hispeed heeft zondag voor het eerst, en met jaren vertraging, de nieuwe Fyra-treinstellen van fabrikant Ansaldobreda ingezet voor reizigers. De trein met een zeer karakteristieke neus, die de afgelopen maanden nog slechts voor testritten werd gebruikt, vertrok aan het eind van de middag van Amsterdam Centraal voor een rit naar Rotterdam en weer terug.

De nieuwe treinen moeten de komende weken vaker worden ingezet, zo laat een woordvoerder van het treinbedrijf weten. "De trein stopte twee minuten voor de geplande tijd op Rotterdam Centraal. Toch rijdt hij voorlopig maar 160 kilometer per uur, omdat hij in de dienstregeling moet passen."

De V250-treinen van Italiaanse makelij, ontworpen door Pininfarina, hadden al jaren geleden moeten gaan rijden op het traject via de HSL-Zuid, dat na Hoofddorp afsplitst van het gewone spoor en grotendeels in tunnels onder het Groene Hart naar Rotterdam doorsteekt en vandaar verder naar het zuiden. De fabrikant kampte echter steeds met tegenslagen.

De NS zette hierdoor noodgedwongen sinds 2009, toen voor het eerst Fyra-treinen gingen rijden, oud intercitymaterieel in. Dat Rotterdam desondanks in 42 minuten te bereiken - in plaats van 71 via het reguliere spoor - komt dan ook voornamelijk door de kortere route.

Eerder zondag kwam de Fyra nog in het nieuws doordat voor de tweede keer in vijf dagen tijd een trein in een tunnel aan de noordkant van Rotterdam strandde. De passagiers konden na een uur overstappen op een vervangende trein. Waardoor de trein stil kwam te staan is nog niet duidelijk. NS vermoedt een andere oorzaak dan woensdag, toen het gsm-communicatiesysteem niet meer werkte.


NS zet voor het eerst nieuwe Fyra in (Foto: Novum)

Zuid-Korea wint boogschietgoud

De Zuid-Koreaanse boogschietvrouwen hebben voor de zevende keer op rij de olympische titel gewonnen. In een razendspannende finale werd China met 210-209 verslagen. Japan maakte het Aziatische feestje compleet door de troostfinale te winnen. Rusland werd met 209-207 geklopt.

Sinds boogschieten voor vrouwenteams in 1988 in Seoul olympisch werd, was er nog nooit een andere winnaar dan Zuid-Korea. China won voor de vierde keer zilver en voor de derde keer op rij. Voor Japan is het de eerste medaille bij het teamevenement.

Eerste schoonspringgoud China

Zi He en Minxia Wu hebben China het eerste schoonspringgoud bezorgd. Bij het synchroonspringen op de 3 meterplank haalden ze met 346,20 punten duidelijk de hoogste score.

Zilverenmedaillewinnaars Kelci Bryant en Abigail Johnston uit de Verenigde Staten gaven liefst 24,30 punten toe. Het brons ging naar Canada. Jennifer Abel en Emilie Heymans bleven 5,10 punten verwijderd van de Amerikanen.

China won vorig jaar alle tien titels op het WK. Bij de Spelen van 2008 in Beijing pakte het land zeven olympische titels.

Judosucces voor Georgië en Noord-Korea

Georgië en Noord-Korea hebben goud gewonnen in het olympische judotoernooi. Lasha Shavdatuashvili versloeg zijn Hongaarse tegenstander Miklos Ungvari in de finale van de klasse tot 66 kilogram met een yuko. De Noord-Koreaanse Kum-Ae An troefde Yanet Bermoy Acosta in de klasse tot 52 kilogram af met een golden score.

Voor zowel Georgië als Noord-Korea is het de eerste gouden medaille tijdens de Spelen. Ryang Chun-Hwa bezorgde Noord-Korea zaterdag wel brons in het gewichtheffen.


Judosucces voor Georgië en Noord-Korea (Foto: Novum)

Concert Tenacious D afgebroken na steekpartij

Een concert van Tenacious D is zaterdagavond vroegtijdig afgebroken na een steekpartij. In het House of Blues in hotel Mandalay Bay in Las Vegas gingen bezoekers met elkaar op de vuist, waarbij een mes werd getrokken.

Een persoon werd in zijn been gestoken, meldt nieuwszender 8 News Now. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht, maar herstelt naar verwachting volledig.

Na het incident zag de politie zich genoodzaakt het optreden van Jack Black en Kyle Gass, die samen Tenacious D vormen, te staken. Een persoon werd gearresteerd.

Sprintster Williams naar huis wegens doping

Sprintster Tameka Williams is door haar ploeg naar huis gestuurd wegens een mogelijke overtreding van het dopingreglement. De 22-jarige atlete van Saint Kitts & Nevis had een middel gebruikt dat volgens het olympisch comité van het Caribische land 'duidelijk buiten de medische code' valt. Williams had niet positief getest, maar werd na overleg met het mondiale antidopingagentschap WADA toch uit de ploeg gezet.

Williams had zich gekwalificeerd voor de 100 en 200 meter. Ze heeft persoonlijke records van respectievelijk 11,18 seconden en 22,45 seconden op die afstanden. Vrijdag liep ze mee in de openingsceremonie.


Sprintster Williams naar huis wegens doping (Foto: Novum)

Arrestaties om herverkoop kaartjes Londen

Acht mensen zijn in Groot-Brittannië aangeklaagd wegens het herverkopen van kaartjes voor de Olympische Spelen. De acht probeerden onder meer kaartjes voor de openingsceremonie te slijten.

Twee anderen zijn aangeklaagd omdat ze probeerden kaartjes voor de wegen in Londen te verkopen. Met deze kaarten kunnen voertuigen wegen gebruiken die tijdens de Olympische Spelen gereserveerd zijn voor vip's.

Haase vandaag niet in actie

Robin Haase komt vandaag niet in actie op Wimbledon in het olympisch tennistoernooi. Nadat eerder de partij in het dubbelspel van Haase met Jean-Julien Rojer al uit het programma was gehaald, is dit nu ook gebeurd met zijn enkelspel. Vanwege de regen loopt het programma van het tennistoernooi voor een deel in het water.

Haase moet het in de eerste ronde op het gras in Londen opnemen tegen de Fransman Richard Gasquet.

Schoonmaak Kanaleneiland begint maandag

De schoonmaak van twee portieken en een balkon aan de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland begint maandag. Dat heeft de gemeente zondag bekendgemaakt. Het zijn de enige schoonmaakwerkzaamheden in de flat. De bewoners kunnen hopelijk aan het begin van de week terug. De uitslagen van de tests in de flat aan de Stanleylaan laten nog op zich wachten.

De voorbereidingen voor de schoonmaakwerkzaamheden van het blok woningen aan de Marco Pololaan gaan zondag al van start, zo meldt de gemeente. In de flat zijn geen besmette woningen aangetroffen. De bewoners kunnen pas terug na inspectie door meerdere instanties.

In de flat aan de Stanleylaan werd het kankerverwekkende asbest anderhalve week geleden ontdekt bij werkzaamheden. De resultaten van de metingen worden pas openbaar als de bewoners in een persoonlijk gesprek geïnformeerd zijn over de uitslagen voor hun woning.

De gemeente meldde verder dat zondag met acht gezinnen overeenstemming is bereikt over alternatieve woonruimte. De families vertrekken binnen 24 uur naar een tijdelijke woning of accepteren een vergoeding om zelf alternatief onderdak te kunnen regelen.

De bewoners van tientallen woningen in de Utrechtse wijk kregen zondag en maandag het dringende verzoek hun woningen te verlaten.

Torenhoge boete voor Facebookfeestje

Een 20-jarige Duitse student, Matthias L., heeft een oproep tot het houden van een feestje moeten bekopen met een boete van maar liefst 227.052 euro. Dat meldt de Duitse krant Bild. De man had zonder vergunning een oproep geplaatst om aan het strand van het meer Bodensee een groot feest te houden.

Toen de gemeente lucht kreeg van de oproep werd meteen een verbod uitgevaardigd, uit angst voor chaos. Toch kwamen nog zo'n 150 jongeren opdagen op het strand. De politie zette hierom groot materieel in en voor de 283 man politie moet de man nu 191.025 euro betalen. 

Ook werd een politiehelikopter ingezet, wat de man nog eens 5.000 euro kost. Daarbovenop komt nog een schadevergoeding van 10.000 euro, een boete van 5.000 euro en de man moet de schade van 16.000 euro aan een vernielde kiosk betalen.

De student verdient momenteel 560 euro netto per maand.

De wereld draait door

Mark Huizinga, oud-judoka, vertelde gisteravond bij Mart Smeets aan tafel in London Late Night waar hij aan dacht toen hij net Olympisch kampioen was geworden. Hij zei dat hij, zo’n 5 minuten na het pakken van de titel, zich realiseerde dat er helemaal niets veranderd was in  de wereld. Ja, hij was Olympisch kampioen, maar verder draaide de wereld gewoon door. Voor hem veranderde er natuurlijk wel wat: hij ging de eeuwigheid in. Maar verder? Voor de wereldpolitiek of -economie veranderde er niets. En voor de kijker? Inderdaad: ook niets.

Betogers omsingelen Japans parlement

Duizenden demonstranten hebben zondag een menselijke ketting gevormd rond het Japanse parlement in Tokyo. De betogers eisen dat de regering kernenergie in de ban doet.

De demonstranten zijn boos dat de regering eerder deze maand twee kernreactoren opnieuw heeft opgestart, ondanks de ramp met de kerncentrale Fukushima Dai-ichi vorig jaar. Het was voor het eerst sinds de door een aardbeving en een tsunami veroorzaakte kernramp dat de reactoren weer werden aangezet.

Mensen sloegen zondag op trommels en hadden ballonnen en spandoeken bij zich. Ze scandeerden 'nee tegen een herstart'. "Al deze mensen zijn samengekomen en laten van zich horen", zei de 64-jarige Shoji Kitano.

Sinds de kernramp wordt er geregeld tegen kernenergie geprotesteerd in Japan. Bij de residentie van de premier hebben elke vrijdagavond demonstraties plaats. Een protest in een park in Tokyo trok eerder deze maand bijna tweehonderdduizend mensen. Zo druk was het zondag niet bij het parlement. Volgens Japanse media trok de betoging zo'n tienduizend mensen.

Vos: "Ongelooflijk, het is nog gelukt ook"

Marianne Vos pakte eerder vandaag goud bij de wegwedstrijd voor vrouwen. Vlak na de meet besefte de Nederlandse nog niet helemaal dat ze de olympische titel had gepakt.

"Ongelooflijk. Het is nog gelukt ook. Hier heb ik zo lang naar toegeleefd. De voorbereiding was niet vlekkeloos. Vandaag moest het gebeuren," stamelde Vos. "Ik dacht tijdens de wedstrijd alleen maar: 'Als eerste over de lijn, als eerste over de finish.' Dat klinkt makkelijk, maar is zo moeilijk".

De Brabantse maakte de koers vandaag hard samen met haar drie landgenoten. "Er gingen niet veel landen mee. Ellen (Van Dijk) en Loes (Gunnewijk) deden het heel goed", waarmee ze haar ploeggenotes complimenteerde.

BN'ers boos over arrestatie The Flexican

Verschillende bekende Nederlanders uiten op Twitter hun ongenoegen over de arrestatie van The Flexican. De dj werd zaterdagnacht in Eindhoven in de boeien geslagen nadat hij het aan de stok had gekregen met de politie.

Volgens rapper Sef, die samen met The Flexican had opgetreden tijdens een muziekevenement, werden er rake klappen uitgedeeld door agenten. "Ik heb gewoon klappen gekregen van de politie. Voor niks", twitterde hij. "De politie vindt het blijkbaar normaal om mensen te slaan en te wurgen voor niks. Zonder enige aanleiding hebben ze Flex geslagen en gewurgd."

"Politie in Nederland, echt heel schandalig!", twittert Doutzen Kroes. Ook haar man, dj Sunnery James, neemt het op voor The Flexican. "Ik geloof niet wat ik zie en hoor. De politie heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien."

Ook Kim Feenstra en Arie Boomsma bemoeien zich met de zaak. "WTF? De politie is hier zo fout! Ik schaam me dood dat zulke mensen in blauw rondlopen", schrijft Feenstra, terwijl Boomsma het enigszins opneemt voor de politie. "Thomas is echt heel slecht behandeld", twittert hij over The Flexican. "Ik sta achter hem. Maar dit maakt niet alle politie in Nederland slecht."

Sef laat zondagmiddag weten dat zijn maatje elk moment kan worden vrijgelaten. "Flex mag zo de cel uit. Hij is alleen wel heel heftig toegetakeld. Thanks voor alle support, en alle getuigen graag nog steeds melden!"

The Flexican werd gearresteerd wegens baldadigheid, nadat hij politieagenten zou hebben gehinderd die op weg waren naar een melding. Volgens Sef reed de politie echter over de voet van zijn maatje. "Toen hij daar iets van zei, werd hij direct aangevallen."

Avatar 2 verschijnt pas in 2015

De film Avatar 2 verschijnt pas in 2015, niet volgens eerdere aankondigingen in 2014. Dit schrijft The New York Times in een achtergrondartikel op hun website.

Volgens de website heeft Avatar-regisseur James Cameron ruim duizend hectare boerenland gekocht rondom Lake Pounui in Nieuw-Zeeland, waar hij minimaal een half jaar gaat wonen tijdens de productie van Avatar 2 en Avatar 3. Het derde deel wordt op dit moment uitgeschreven door Cameron.

De vervolgen worden beiden waarschijnlijk in de productiestudio van Peter Jackson opgenomen, maar voor de motion-capture gaat de crew terug naar Californië. Weta Digital neemt na Avatar ook voor de andere twee delen de visuele effecten voor hun rekening.

Avatar

[Upd] Marathonloopster Radcliffe niet op marathon

Het is onduidelijk of Paula Radcliffe volgende week zondag kan meedoen aan de olympische marathon. De 38-jarige Engelse wereldrecordhoudster kampt met een voetblessure.

Radcliffe liep twaalf marathons waarvan ze er acht winnend afsloot. Olympisch succes mist ze echter nog. Bij de olympische marathon van 2004 stapte ze geblesseerd uit, terwijl ze vier jaar geleden in Beijing na een krampaanval 23e werd.

Update 17.18 uur

Paula Radcliffe zal niet van start gaan op de olympische marathon. Eerder vandaag hield ze nog een slag om de arm en wilde ze een laatste test afwachten. Zojuist maakte ze bekend dat ze niet start komende zondag.

[Upd] Zeiler Postma zesde na eerste dag

Na de eerste race in de Finn-klasse bezet de Nederlandse zeiler Pieter-Jan Postma de vijfde plek. De eerste race was eerder vandaag voor de kust van Weymouth. In totaal zijn er tien races.

De Deen Jonas Hogh-Christensen gaat aan de leiding voor de Brit Ben Ainslie en de Kroaat Ivan Kljakovic-Gaspic.

Update 17.06 uur

Na de eerste dag bezet Postma de zesde plaats met 15 punten. Na twee races gaat de Deen Christensen met twee punten aan de leiding. De Brit Ainslie bezet met vier punten de tweede plaats en de Kroaat Ivan Kljakovic-Gaspic staat derde met zes punten.

Vijfde medaille op rij voor Rhode

Op het schietonderdeel skeet heeft de Amerikaanse Kimberley Rhode vanmiddag goud gewonnen. In de finale bleef ze de Chinese Wei Ning voor. Met een totaal van 99 punten evenaarde ze tevens het wereldrecord. Het brons ging naar de Slowaakse Danka Bartekova.

De 33-jarige Rhodes pakte voor de vijfde maal op rij een medaille op de Olympische Spelen. Ze debuteerde in 1996 in Atlanta op olympisch niveau en pakte toen goud bij het kleiduifschieten (double trap) net als in 2004. Op dat onderdeel won ze in 2000 brons en in Beijing vier jaar geleden was er zilver op skeet voor Rhode.

War Horse

Als Steven Spielberg zich richt op het maken van een film dan weet je vooraf al dat het geen makkelijk verhaal zal worden. Hij weet de kijker toch vaak wel te raken met bepaalde elementen in zijn oeuvre. Wanneer hij een film gaat maken over een paard ga je wellicht toch even nadenken of hij niet te oud aan het worden is voor de business.

Tieners mishandelen man om straatvoetbal

Drie tieners zijn zaterdagmiddag aangehouden in het Utrechtse Elst omdat ze een 36-jarige man in elkaar hadden geslagen die met zijn kinderen op straat aan het voetballen was. De bal was daarbij tegen hun auto aan gekomen.

Het incident gebeurde aan de in een woonwijk gelegen Beatrixstraat. Toen de bal tegen de auto kwam, ontstond een woordenwisseling tussen het slachtoffer en zijn drie plaatsgenoten, twee mannen van 18 jaar en een jongen van 17 jaar. Door een duw van een van hen viel de man op de grond, waarna alle drie de tieners erop los sloegen.

De man moest met neusletsel naar het ziekenhuis.

Man snijdt pony's hals door

De politie heeft zaterdagavond een 50-jarige man uit Axel aangehouden omdat hij twee pony's de hals had doorgesneden. De pony's stonden in een weiland bij de Zeeuws-Vlaamse plaats Hoek. De man meldde zich op het politiebureau om zijn daad te bekennen. Hij had op dat moment gedronken, zo laat de politie weten.

Toen agenten bij het weiland aan de Goesseweg arriveerden, bleek één pony al te zijn overleden. De andere pony leefde nog, maar was niet meer te redden. Een dierenarts heeft het dier laten inslapen. De verdachte zit vast.

Goud voor Marianne Vos in wegwedstrijd

Marianne Vos heeft voor de eerste Nederlandse gouden medaille gezorgd op de Olympische Spelen. De wielrenster wist in de wegwedstrijd haar mede vluchtgenoten Elisabeth Armitstead en Olga Zakelinskaya voor te blijven. Voor Vos is het haar tweede gouden olympische medaille.

De Nederlandse rensters probeerden de koers van begin af aan hard te maken. Loes Gunnewijk en Ellen van Dijk waren geregeld in de aanval, terwijl ook Marianne Vos enkele keren een forcing probeerde door te voeren. Op de tweemaal dat Box Hill beklommen moest worden lukte dit niet, maar op weg richting Londen lukte dit wel.

Vos kwam op kop te zitten met Elisabeth Armitstead, Shelly Olds-Evans en Olga Zabelinskaya en kregen een voorsprong van twintig seconden op het door de Duitse dames geleidde peloton. In de volle regen probeerde Annemiek van Vleuten de achtervolging op het viertal te verstoren. Met succes, want de voorsprong liep zienderogen op.

Sprinter Olds-Evans viel weg uit de kopgroep, waardoor de situatie voor Vos leek te verbeteren, maar de achtervolging door de Duitsers, Amerikaansen en Italiaansen bleven doorgaan. Het verzet van het peloton leek wat te breken want de voorsprong liep langzamerhand iets meer op en op tien kilometer van de streep leek het vrijwel zeker dat de voorste drie de medailles zouden gaan verdelen.

Geen van de drie koploopsters leek nog een poging te willen wagen om te ontsnappen. Zabelinskaya werd na een poging tot een aanval op kop gedwongen en kreeg Vos in het wiel. Vos ging de sprint aan en zag Armitstead niet meer uit haar wiel komen en pakte voor de tweede Spelen op rij een gouden medaille. Armitstead zorgde voor de eerste medaille voor de Britten deze Spelen, terwijl Zabelinskaya brons pakte.

Nummerdor/Schuil winnen eerste duel

Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben hun eerste wedstrijd bij het beachvolleybal gewonnen. De Nederlandse mannen versloegen Igor Fernandez en Jesus Fañe uit Venezuela. De setstanden waren 21-18, 17-21 en 15-10.

Komende dinsdag spelen Nummerdor en Schuil hun tweede wedstrijd. Dan is het Duitse koppel Erdmann/Matysik de tegenstander.

Eerder vandaag verloren Sanne Keizer en Marleen van Iersel hun eerste wedstrijd.

Görges wipt Radwanska uit het tennistoernooi

Julia Görges heeft op het Centre Court voor een grote verrassing gezorgd op het tennistoernooi bij de vrouwen door de als tweede geplaatste Agnieszka Radwanska te verslaan. Drie weken geleden stond de Poolse nog in de finale van Wimbledon op dezelfde tennisbaan.

De Duitse pakte de eerste set verrassend met 7-5, na eerst een break achter te hebben gestaan. In de tweede set serveerden beide dames heel behoorlijk en was het retourneren van een bedenkelijk niveau, waardoor de set zonder breaks naar een tiebreak ging. Die pakte Radwanska met 7-5.

In de derde set brak Radwanska op 1-1, waarna ze uitliep naar 3-1. Op 3-2 brak Görges echter terug, waardoor het weer een wedstrijd werd. Nadat Görges op 4-4 moeizaam haar servicebeurt kon behouden, hield Radwanska het voor gezien. Na enkele slechte services en onnodige fouten gaf ze de Duitse twee matchpoints cadeau, die Görges na een zeldzaam goede return met een winner binnensleepte.

In de volgende ronde neemt Görges het hoogstwaarschijnlijk op tegen de Amerikaanse Varvara Lepchenko. Die moet zich echter eerst nog langs de Paraguayaanse Cepede Royg slaan, de nummer 193 van de wereld.

GörgesGörges verrast finaliste Wimbledon (Foto: Pro Shots)

'Redding Spanje onhaalbaar'

Een grootschalig reddingsplan voor Spanje is zowel politiek als economisch onhaalbaar. Dat stelt de Britse denktank Open Europe in een onderzoeksrapport dat dit weekeinde verscheen.

Spanje zou 450 miljard tot 650 miljard euro nodig hebben als het op een soortgelijke manier te hulp geschoten moet worden als Griekenland. Met een dergelijk reddingspakket zou Spanje 3 jaar lang niet op de financiële markten terecht kunnen voor financiering vanwege de onhoudbaar hoge rente die het land nu al betaalt.

Open Europe becijferde dat Spanje tussen nu en medio 2015 een financieringsbehoefte heeft van 542 miljard euro. Daar bovenop komt nog de 100 miljard euro die nodig is voor de Spaanse bankensector. "De steunfondsen EFSF en ESM beschikken medio 2014 over 500 miljard euro. Er moet dus gezocht worden naar een alternatieve oplossing", aldus de denktank.

Romney zou aanval Israël op Iran steunen

De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zou zijn steun geven aan een preventieve Israëlische militaire aanval op het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft Romneys adviseur voor buitenlands beleid Dan Senor zondag gezegd. Romney is zondag in Israël aangekomen.

Als Israël actie moet ondernemen om te voorkomen dat Iran de materialen produceert voor een atoombom, zou Romney dat besluit respecteren, zei Senor. Een dergelijk oorlogszuchtig standpunt werd niet eerder door Romney ingenomen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heette Romney welkom 'als een gezant van de Verenigde Staten' en zei dat hij en Romney het eens zijn over de dreiging die uitgaat van een nucleair Iran. Netanyahu zei een recente speech van Romney in Nevada te hebben gezien, waarin Romney een nuclair Iran het grootste gevaar ter wereld noemde.

"Mitt, we zijn het volledig eens", aldus Netanyahu. "We moeten eerlijk zijn en erkennen dat alle sancties en diplomatie het Iraanse kernprogramma tot dusver geen seconde hebben vertraagd. Daarom geloof ik dat we naast sancties een sterke militaire dreiging nodig hebben om iets aan de situatie te kunnen veranderen."

Romney houdt later zondag in Jeruzalem een toespraak waarin hij zal vertellen dat hij en de Verenigde Staten 'niet weg zullen kijken' van Iran.

Maduro: "Niet levensbedreigend"

Bij de overgang van Hedwiges Maduro van Valencia naar FC Sevilla kwam er bij de middenvelder een hartafwijking aan het licht. Maduro stelt dat het niets ernstigs is.

De controles op het hart zijn bij FC Sevilla nog rigoureuzer dan bij andere clubs. In 2007 overleed Antonio Puerta in het shirt van de club tijdens een wedstrijd, terwijl Sergio Sánchez in januari 2010 hartritmestoornissen bleek te hebben. Bij de medische keuring van oud-Ajacied Maduro kwam iets soortgelijks aan het licht, toch vreest Maduro niet voor zijn loopbaan.

"Het is allemaal even afwachten", aldus de hoofdrolspeler in gesprek met Voetbal International. "Ik weet alleen dat het niet levensbedreigend is. Het is een aangeboren afwijking, het zijn géén hartritmestoornissen." Dit had Sánchez wél, hij was bijna een jaar buitenspel en vertrok uiteindelijk naar FC Málaga.

"Sinds ik het te horen kreeg heb ik veel testen ondergaan", besluit Maduro, die achttien wedstrijden voor Oranje voetbalde. "Van de week hoop ik meer te weten. Nu kan ik er nog niet zo veel over zeggen."

[F1] Uitslag Grand Prix van Hongarije

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Hongarije gewonnen. De McLaren-coureur had het lastig tegen de Lotussen, maar bleef uiteindelijk wel Kimi Räikkönen en Romain Grosjean voor. Kampioenschapsleider Fernando Alonso werd vijfde en behoudt zo de leiding in de titelstrijd.

De race op de Hungaroring begon met Lewis Hamilton vanaf poleposition. Opvallend was dat de eerste start afgebroken werd omdat Michael Schumacher zijn Mercedes af had laten slaan. Hij zou starten vanaf de zeventiende stek. De Duitser verklaarde op de boordradio dat hij vanwege gezwaaide gele vlaggen de motor van de bolide uitgezet had. Hij moest hierdoor de race vanuit de pitsstraat aanvangen. Tot overmaat van ramp reed hij vlak daarna ook nog eens te snel door de pits heen.

Bij de tweede start kwam Hamilton goed weg, terwijl Sebastian Vettel Romain Grosjean aanviel voor de tweede plaats. De Duitser kon de actie niet doorzetten, waardoor Jenson Button de derde plaats van Vettel afsnoepte. Mark Webber kende een goede start door vanaf plaats elf door te schuiven naar de zevende stek.

Vooraan bouwde Hamilton meteen een voorsprong van twee seconden op Grosjean op. Button lag hier weer ruim twee seconden achter, terwijl Vettel niet aan kon dringen bij de Brit. Alonso liet een gat richting Vettel, terwijl Räikkönen achter hem sneller was. Tot de eerste stops veranderde er weinig aan de volgorde, al wisten Hamilton en Grosjean hun voorsprong op de rest van het veld wel uit te breiden.

De eerste coureurs kwamen na vijftien ronden binnen voor nieuwe banden. Button was de eerste, waarna enkele ronden later de anderen volgden. Van hen kende Alonso de meeste problemen, omdat de Spanjaard achter de nog niet gestopte Sauber van Sergio Perez naar buiten kwam. De Mexicaan hield de kampioenschapsleider enkele ronden op, waardoor hij een plaats inleverde.

Hamilton leidde na 21 ronden, voor Grosjean, Button, Vettel, Räikkönen, Alonso, Webber, Senna, Massa en Rosberg. Na de stops dichtte Grosjean het gat met Hamilton snel, maar inhalen op de Hungaroring is lastig gebleken. De posities settelden zich tot Button in de 34e ronde zijn tweede stop maakte en terugviel naar de zevende plaats achter de Williams van Senna. Dit gaf Vettel de ruimte om zijn tempo op te schroeven en het gat met de leiders te dichten. Ook Räikkönen voerde het tempo op om hetzelfde te proberen.

Vettel kwam na 39 ronden binnen, waarbij hij pal voor Senna weer naar buiten kwam. Hierbij had hij Button voor de laatste podiumplaats verschalkt. Meer coureurs volgden, omdat de leiders in verkeer zaten en opgehouden werden door langzamere deelnemers. Dit leverde gevechten op die mogelijk door eerder stoppen beslist konden worden. Grosjean probeerde het op deze manier, maar Hamilton stopte een ronde later, waardoor de Brit virtueel aan de leiding bleef rijden.

Räikkönen was degene die leidde. De Fin schroefde het tempo op, terwijl de als tweede rijdende Hamilton lucht had omdat de nog niet gestopte Alonso achter hem reed. De Spanjaard hield met de Ferrari Grosjean en Vettel op. Alonso kwam na 44 ronden eindelijk binnen voor zijn laatste stop, met Massa direct achter hem. Ook Räikkönen en Button stopten nog, waardoor Hamilton leidde, voor Räikkönen, Grosjean, Vettel, Alonso, Button, Senna, Massa en Rosberg.

Hamilton had het lastig na zijn laatste pitsstop, want zijn achtervolgers Räikkönen, Grosjean en Vettel dichtten langzaam maar zeker het gat. Opvallend was dat Webber met nog dertien ronden te gaan nog een derde maal moest stoppen, waardoor hij terugviel naar de achtste plaats. Ook Vettel moest nog een keer banden halen. Hij kon zijn vierde stek ten opzichte van Alonso maar net behouden. Tien ronden voor het einde was Schumacher de eerste uitvaller van de race. Niet veel later parkeerde ook Karthikeyan zijn bolide met een kapotte voorwielophanging.

Hamilton had richting het einde van de race zijn banden genoeg gespaard om Räikkönen van zich af te houden en na 69 ronden te winnen. Grosjean pakte de laatste podiumplaats, vlak voor de Red Bull van Vettel. Alonso werd vijfde, voor Button, Senna, Webber, Massa en Rosberg die het laatste punt pakte.

Uitslag

Pos Driver Team Tijd
1 Lewis Hamilton McLaren winnaar
2 Kimi Räikkönen Lotus +1.032
3 Romain Grosjean Lotus +10.518
4 Sebastian Vettel Red Bull +11.614
5 Fernando Alonso Ferrari +26.653
6 Jenson Button McLaren +30.243
7 Bruno Senna Williams +33.899
8 Mark Webber Red Bull +34.458
9 Felipe Massa Ferrari +38.350
10 Nico Rosberg Mercedes +51.234
11 Nico Hulkenberg Force India +57.283
12 Paul di Resta Force India +1:02.887
13 Pastor Maldonado Williams +1:03.606
14 Sergio Perez Sauber +1:04.494
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 Ronde
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
17 Heikki Kovalainen Caterham +1 Ronde
DNF Kamui Kobayashi Sauber +2 Ronden
19 Vitaly Petrov Caterham +2 Ronden
20 Charles Pic Marussia +2 Ronden
21 Timo Glock Marussia +3 Ronden
22 Pedro de la Rosa HRT +3 Ronden
DNF Narain Karthikeyan HRT +9 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +11 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 164
2 Mark Webber Red Bull 124
3 Sebastian Vettel Red Bull 122
4 Lewis Hamilton McLaren 117
5 Kimi Räikkönen Lotus 116
6 Nico Rosberg Mercedes 77
7 Jenson Button McLaren 76
8 Romain Grosjean Lotus 76
9 Sergio Perez Sauber 47
10 Kamui Kobayashi Sauber 33
11 Pastor Maldonado Williams 29
12 Michael Schumacher Mercedes 29
13 Paul di Resta Force India 27
14 Felipe Massa Ferrari 25
15 Bruno Senna Williams 24
16 Nico Hulkenberg Force India 19
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
19 Heikki Kovalainen Caterham 0
20 Vitaly Petrov Caterham 0
21 Timo Glock Marussia 0
22 Charles Pic Marussia 0
23 Narain Karthikeyan HRT 0
24 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 246
2 McLaren 193
3 Lotus 192
4 Ferrari 189
5 Mercedes 106
6 Sauber 80
7 Williams 53
8 Force India 46
9 Toro Rosso 6
10 Caterham 0
11 Marussia 0
12 HRT 0

Kermis Tilburg trekt ruim 1,5 miljoen bezoekers

De kermis in Tilburg heeft sinds de opening op 20 juli naar schatting 1,5 tot 1,6 miljoen bezoekers getrokken. Dat laat de organisatie op de slotdag van het evenement weten. "Daarmee zijn we het grootste evenement van Nederland", licht kermiswethouder Joost Möller toe. Tot nu toe waren de Nijmeegse Vierdaagsefeesten groter.

Möller schrijft de hoge bezoekersaantallen onder meer toe aan het zomerweer de afgelopen week. Vorig jaar was het duidelijk kouder en regenachtiger. De drukste dag van dit jaar was Roze Maandag. Die trok zo'n 350.000 bezoekers, zo werd eerder deze week al bekendgemaakt.

De afgelopen twee jaar bracht de gemeente geen bezoekerscijfers naar buiten. Het vermoeden was gerezen dat de oude meetmethode - op basis van referentiebeelden en fysieke tellingen uit de jaren negentig - niet secuur genoeg was.

Dit jaar ging op meerdere dagen en op verschillende tijdstippen een politiehelikopter de lucht in, die gericht heeft ingezoomd op bepaalde kermislocaties. De gemeente heeft daardoor het vertrouwen herwonnen dat de gemelde cijfers accuraat zijn.

'Robert Pattinson wilde Stewart ten huwelijk vragen'

Twilight-acteur Robert Pattinson wilde zijn tegenspeelster Kristen Stewart ten huwelijk te vragen. De acteur, die door Stewart is bedrogen met Snow White and the Huntsman-regisseur Rupert Sanders, was van plan eind deze zomer op zijn knieën te gaan. Eerder gaf hij aan 'nog niet' te willen trouwen met de Twilight-actrice.

"Robert wilde met haar trouwen en was al bezig met de voorbereidingen voor hij er achter kwam dat hij was bedrogen", onthult een ingewijde aan de Britse boulevardkrant The Daily Mirror. "Hij zag hen samen oud worden in het huis in Los Angeles dat hij kocht."

De 26-jarige Pattinson heeft het stulpje van de twee inmiddels verlaten en naar verluidt is ook de 22-jarige Stewart vertrokken. "Hij heeft haar nog niet gesproken. Ze hebben alleen heftige sms'jes naar elkaar verstuurd."

Volgens bronnen is de kans groot dat de relatie van Sanders, die getrouwd is met actrice Liberty Ross, het slippertje overleeft. "Liberty is gekrenkt, maar ze is realistisch. Zulke dingen gebeuren en het huwelijk is niet gemakkelijk. Rupert heeft zijn excuses aangeboden en die heeft zij geaccepteerd."

'Warner Bros. bezig met The Shining-prequel'

Warner Bros. bekijkt de mogelijkheden om een prequel van de Stanley Kubrick-film The Shining te maken. De eerste producentnamen zijn mogelijk al bekend voor de prequelfilm op het bekende Stephen King-boek, zo schrijft de LA Times.

Volgens de krant heeft een persoon die bekend is met het project, maar er officieel niets over mag zeggen, gelekt dat Warner Bros. de producenten Laeta Kalogridis (Shutter Island) en haar werkpartners Bradley Fischer en James Vanderbilt heeft benaderd. De film zou gaan over wat er gebeurde voordat Jack Torrance, zijn vrouw en zoon Danny in het Overlook Hotel kwamen voordat Jack begon door te draaien. Een woordvoerder van Warner Bros. heeft benadrukt dat 'een The Shining-prequel in een zeer vroeg stadium is en nog niet formeel in pre-productie is'.

Mocht je nog twijfelen, Stephen King werkt vanaf 2009 zelf aan een The Shining-vervolg genaamd Doctor Sleep. Het boek verschijnt volgens Nederlandse uitgever Luitingh op 17 april 2013 en gaat om de zoon van Jack. De synopsis van het boek is als volgt:

Stephen King wilde wel eens zien wat er van Danny Torrance uit De Shining terecht was gekomen en schreef daarom Dr. Sleep. Danny is een van die mensen die zeggen dat ze nooit als hun vader zullen worden. Maar natuurlijk is de inmiddels veertigjarige Danny net zo verslaafd aan drank als zijn vader Jack ooit was. En wat voor werk zou Danny doen, vroeg King zich af. Hij besluit hem te laten weren in een hospice omdat Danny met zijn gave - de shining- stervenden kan bijstaan als ze de grens van leven naar dood over gaan. Ze noemen hem Dr. Sleep... Voor een diepere blik op het verhaal is er meer informatie te vinden op de fansite van Stephen King.

De artwork van het boek is ook vrijgegeven. We houden je op de hoogte.

Dr Sleep

Protest tegen Chinees curriculum in Hong Kong

Duizenden mensen, onder wie leraren en ouders, zijn zondag in Hong Kong de straat op gegaan om te protesteren tegen de invoering van Chinese patriottische lessen op school. Ze vrezen hersenspoeling van scholieren en zijn ontevreden over de toenemende Chinese invloed op het semiautonome Hong Kong.

Het nieuwe curriculum moet aan het begin van het schooljaar in september worden geïntroduceerd. "China wil dat de volgende generatie in Hong Kong weet hoe groots het is, maar niet weet van al het slechte", zei de 9-jarige scholier Chan Yip-Long. "Het boekje is erg bevooroordeeld, dus ben ik er tegen."

De Chinese regering ontkent dat zij de jeugd van Hong Kong aan de zijde van de Chinese Communistische Partij wil krijgen en zegt slechts uit te zijn op het vergroten van de Chinese nationale trots.

Badmintonster Jie begint met zege

Yao Jie is het badmintontoernooi op de Olympische Spelen goed begonnen. De als veertiende geplaatste Joe won in de groepsfase in twee sets van de Litouwse Akvile Stapusaityte.

Alleen in de eerste set wist Stapusaityte bij te blijven, maar uiteindelijk boog ze met 21-16 en 21-7 voor Jie. Dinsdag speelt de Nederlandse haar tweede en laatste wedstrijd uit de groepsfase. Ze treft dan de IJslandse Ragna Ingolfsdottir.

Keizer/Van Iersel starten met nederlaag

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben hun eerste duel bij het beachvolleybal verloren. Het Nederlandse koppel, de regerend Europees kampioen, verloor in de regen van het Spaanse duo Liliana Fernandez en Elsa Baquerizo met 21-14, 16-21 en 11-15.

In groep F moeten Keizer en Van Iersel het ook opnemen tegen het Amerikaanse koppel Kessy/Ross en de Argentijnse vrouwen Zonta/Gallay.

Denen gaan bewijzen dat Noordpool van hen is

Deense onderzoekers beginnen dinsdag een expeditie om te bewijzen dat de Noordpool officieel tot het koninkrijk Denemarken behoort. Dat meldde de Deense nationale radio (DR) zondag.

De expeditie van 17 man zet vanaf het Noorse Spitsbergen met een ijsbreker koers naar het uiterste noorden van de aardbol. Daar gaan de onderzoekers wetenschappelijk bewijs verzamelen dat de grond onder de Noordpool deel is van Groenland, dat weer Deens gebied is. Het gaat om een grondgebied van 150.000 vierkante kilometer onder de Noordelijke IJszee, inclusief de Noordpool zelf.

Doordat het noordpoolijs smelt, kunnen in de toekomst grondstoffen als olie en metalen in de poolcirkel toegankelijk worden. Ook zijn nieuwe, kortere vaarroutes tussen de continenten mogelijk.

De verwachte bodemrijkdommen hebben de interesse van veel landen. Zo twist Denemarken al een paar jaar met Canada over een strategisch gelegen rotseiland in de zeeëngte tussen Groenland en Noord-Amerika. In september 2007 plantte een Russische onderzeeër de Russische vlag op de noordpool.

Ook vrouwen Holland Acht naar herkansingen

In navolging van de mannen zijn ook de vrouwen van de Holland Acht aangewezen op de herkansingen. In de eerste ronde van het roeitoernooi werden de vrouwen in hun heat derde achter Canada en Roemenië. Oranje klokte 6.18,98 minuten en had bijna vijf seconden achterstand op de Canadezen, die de twee kilometer afwerkten in 6.13,91.

Alleen de winnaar plaatste zich direct voor de A-finale. De andere landen kunnen via de herkansingen proberen alsnog tot die finale door te dringen. Zaterdag slaagden de mannenequipe er ook niet in zich direct voor de eindstrijd te plaatsen.

Hockeydames verslaan België

De Nederlandse hockeydames hebben hun eerste wedstrijd tegen België gewonnen. In de Riverbank Arena domineerde Nederland vanaf het eerste fluitsignaal.

Onze zuiderburen kwamen er aanvankelijk dan ook niet aan te pas, maar tot doelpunten voor Oranje leidde het veldoverwicht nog niet. Wel kwamen er kansen, waarvan er één op de lat belandde.

Vlak voor rust viel uiteindelijk het eerste doelpunt door een tip-in van Kim Lammers na een goede pass van Eva de Goede. In het begin van de tweede helft zorgde Lammers ook voor de 2-0. De wedstrijd was toen al gespeeld, en in de laatste minuten maakte Caia van Maasakker het feestje compleet door uit een strafcorner de 3-0 binnen te schieten. 

Nederland gaat nu na één wedstrijd aan de leiding in de relatief makkelijke poule A.

Saved by the Bell-acteur Gosselaar getrouwd

Mark-Paul Gosselaar is voor de tweede keer in zijn leven getrouwd. De acteur, bekend als Zack Morris uit Saved by the Bell, gaf zaterdag in Californië zijn jawoord aan Catriona McGinn. Dat bevestigt een bron aan het Amerikaanse blad People.

Het kersverse echtpaar gaat naar Italië op huwelijksreis. "We gaan ons helemaal volvreten daar", zei de acteur eerder. "Daar hebben we zo veel zin in." Gosselaar heeft naast zijn meest bekende rol in Saved By The Bell in films zoals Kounterfeit en Sticks & Stones gespeeld. Op dit moment is hij te zien in de televisieserie Franklin & Bash dat op Amerikaanse zender TNT wordt uitgezonden.

De 38-jarige Gosselaar, die een Nederlandse vader heeft, was eerder getrouwd met Lisa Ann Russell. Hij kreeg twee kinderen met haar. De twee gingen in 2010 na een huwelijk van veertien jaar uit elkaar.

Mark-Paul Gosselaar

Organisatie Spelen onderzoekt lege stoelen

De organisatoren van de Olympische Spelen in Londen stellen een onderzoek in naar de lege stoelen op de tribunes van de olympische stadions. De eerste dag van de Spelen werd zaterdag gekenmerkt door lege plekken op de tribunes, waaronder in het Aquatics Centre, waar de zwemwedstrijden worden afgewerkt.

"Zeer teleurstellend", noemde de Britse minister van cultuur en sport Jeremy Hunt de lege stoelen. De stadions moeten vol zitten, omdat dat ten goede komt van de sfeer, de atleten en de toeschouwers, zei hij. Volgens de ministers waren de lege stoelen toebedeeld aan sponsors, die vervolgens niet op kwamen dagen.

Het organiserend comité van de Spelen liet weten na te gaan 'wie er op de stoelen zouden hebben moeten zitten en waarom ze niet aanwezig waren'.

Schäuble: geen nieuwe concessies aan Grieken

De tijd voor concessies aan Griekenland is voorbij. Het land moet verregaande hervormingen doorvoeren en zijn begrotingstekort terugdringen. Dat heeft de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble zondag gezegd.

Het vertrouwen in het vermogen van Griekenland om de vereiste bezuinigingen en hervormingen door te voeren in ruil voor noodleningen neemt steeds verder af. Athene wil meer tijd, maar het geduld van de kredietverstrekkers raakt op.

Schäuble zei zondag tegen de krant Welt am Sonntag: "Het hulpprogramma is al zeer inschikkelijk. Ik zie geen mogelijkheid tot verdere concessies."

Nog niet duidelijk wie asbestonderzoek doet

Het is nog niet duidelijk welk bedrijf het asbestonderzoek in de Utrechtse wijk Kanaleneiland doet. Dat wordt nog uitgezocht, laat een gemeentewoordvoerder zondag weten.

Een van de geëvacueerde wijkbewoners beklaagde zich er zaterdag op RTV Utrecht over dat woningcorporatie Mitros en de gemeente niet konden zeggen wie het onderzoek in haar huis doet. "Het is een doodsimpel antwoord."

Burgemeester Aleid Wolfsen had volgens de bewoners eerder een bedrijf genoemd dat het onderzoek zou doen. De bewoners namen contact op met dat bedrijf, maar zouden toen te horen hebben gekregen dat het bedrijf van de opdracht heeft afgezien.

"In hoeverre kun je nog mensen vertrouwen als de burgemeester al foute informatie geeft?", vroeg de bewoonster zich op RTV Utrecht af. Zij vraagt zich ook af of de straat inderdaad veilig is omdat in de portieken en daken wel asbest is gevonden.

De gemeente beloofde eerder deze week de bewoners beter te informeren. "De communicatie heeft nu de prioriteit", zei locoburgemeester Gilbert Isabella dinsdag tegen RTV Utrecht.

De bewoners van de Stanleylaan weten nog niet hoe hoog de concentratie asbest in hun woning is. De analyse van een blok woningen aan de Marco Pololaan was vrijdag al binnen. De meeste bewoners daar kunnen na de sanering in de loop van volgende week naar huis.

Opnieuw trein gestrand bij tunnel Rotterdam

Voor de tweede keer deze week is een hogesnelheidstrein gestrand bij een tunnel in Rotterdam. De Fyra met vijftig passagiers kwam zondag rond 10.15 uur bij de rand van de tunnel in de buurt van Rotterdam Centraal vast te zitten, laat een woordvoerder van de NS weten.

De passagiers zaten ruim een uur vast. Uiteindelijk zijn ze overgestapt op een andere trein. Rond 11.30 uur konden ze hun weg richting Schiphol vervolgen. Het is nog niet duidelijk waardoor de trein vast kwam te staan. "Maar het lijkt erop dat het probleem elders ligt dan bij de trein die woensdag in de tunnel strandde."

Woensdag strandde een hogesnelheidstrein in de tunnel vanwege een storing in het gsm-communicatiesysteem van de trein. Vanwege de hitte werden de passagiers toen geëvacueerd. Ook toen was de trein rond 10.15 uur gestrand. De reizigers werden binnen een uur bevrijd en met bussen naar hun bestemming gebracht. Door de stremming bij de tunnel onder de Overschiese Kleiweg liep het overige treinverkeer tussen Rotterdam Centraal en Schiphol zondag ongeveer een halfuur vertraging op. De NS verwacht dat de dienstregeling rond 13.00 uur weer normaal verloopt.

Ik ben Hermans Zilverrug

Tijdens de Gay Pride moet daar de regenboogvlag komen te hangen. Jawel, want homo’s zijn trots en Nederland is trots op zijn homo’s. Ik vermoed dat, wanneer deze vlag tijdens de Gay Pride zal worden gehesen, de islamieten in Nederland massaal in een daverend en respectvol applaus zullen losbarsten en misschien zelfs op hun knieën zullen vallen en voorover bukken. Is er een beter gebaar bij het hijsen van deze vlag?

'Flashflood Limburg zeldzaam voor Nederland'

De overstroming die enkele dorpen in het zuiden van Limburg zaterdagnacht even blank legde was een zogenoemde flashflood. Een voor Nederland zeldzaam verschijnsel waarbij het water net zo snel weer verdwijnt als het is opgekomen, legt een woordvoerder van Meteo Consult uit.

Door zeer hevige regenval in België kwam in korte tijd heel veel water in het riviertje de Gulp terecht. "Het is van hoger gelegen gebied naar beneden gestroomd. Als het water dan nergens heen kan, krijg je heel plotseling een overstroming." Zodra het teveel aan water door de straten en langs andere wegen is afgevoerd, is zo'n overstroming voorbij.

Tegen zo'n flashflood is volgens de woordvoerder weinig te doen. "Het gebeurt in landen rond de Middellandse Zee wel vaker. In Spanje heb je bijvoorbeeld aan de kust veel dorpen met smalle straatjes en daarlangs huisjes die tegen elkaar zijn gebouwd. Het water kan dan nergens heen en soms gaat er dan opeens een vloedgolf door de straten."

Daar is vooral kans op bij hevige regenbuien in de zomerperiode in gebieden waar het water niet weg kan. Dat kan door bergen komen, maar ook door bebouwing. "In Nederland is alles ook steeds dichter bebouwd en dan krijg je hier kans op."

Bij de overstroming vielen geen gewonden. Twee hotels in Slenaken kwamen blank te staan, de hotelgasten werden ondergebracht op hoger gelegen verdiepingen. In Gulpen liep het water een loods in.

Niet alleen het zuiden van Limburg had zaterdagnacht met wateroverlast te maken. Een hevig buiengebied trok langs de oostkant van Nederland door Limburg, Noord-Brabant en de Achterhoek. Plaatselijk kwam het water uit het riool omhoog. De brandweer moest meerdere keren uitrukken voor storm- of waterschade."Op sommige plaatsen viel in ongeveer anderhalf uur tijd vijftig millimeter regen. Normaal valt in de hele maand juli slechts tachtig millimeter."

Top of Flop: It's Not Me It's You

Submotion Orchestra is een Britse groep die muziek maakt die een basis kent in dubstep, gemixt met ambient en jazz, wat zorgt voor een vernieuwend geluid. Hun eerste album kreeg in Groot Brittannië lovende kritieken, dus het wordt tijd dat ook Nederland wat van deze band te horen krijgt. "It's Not Me It's You" was de vorige single van de band, en is de eerste single van het nog te verschijnen tweede album. Top of Flop?

Met dank aan Jordy-B voor de sumbit.

Jamie Oliver inspireert makers Food Fight

Food Fight is een komedie die losjes gebaseerd is op de welbekende kok Jamie Oliver en zijn reality show Food Revolution, dat op de Engelse en Amerikaanse televisie te volgen was. Producenten van de film zijn Paramount Pictures en Ryan Seacrest.

Seacrest is een reality tv-magnaat in de Verenigde Staten, die zijn imperium wil uitbreiden met (bioscoop)films. Daarom begint hij dichtbij huis, hij was immers de Amerikaanse producent van Food Revolution.

Het verhaal gaat over een kok uit Los Angeles die vanuit zijn eigen mobiele keuken (een food truck) de lekkerste gerechten kookt. Als hij hierdoor in de problemen komt moet hij een taakstraf doen op een school, alwaar hij het hele voedselprogramma op zijn kop zet. Uiteraard wordt hij hier uiteindelijk mee geholpen door de leerlingen.

Het project is al een poosje in ontwikkeling bij Paramount, de studio ziet dan ook graag dat deze film gaat lijken op een andere hit uit hun hoge hoed, School of Rock. Schrijver William Davies en regisseursduo David Posamentier en Geoff Moore zijn aangetrokken om het script nieuw leven in te blazen.

Seacrest zal vervolgens gaan samenwerken met Type A Films van Reese Witherspoon. Zij zullen een romantische komedie afleveren voor Universal Pictures.

 

Driebergen door, Lijesen klaar op 100 rug

Nick Driebergen heeft zich voor de halve finales van de 100 meter rugslag geplaatst. Driebergen tikte aan in een tijd van 53,62 waarmee hij de zesde tijd in de series zwom. Bovendien was hij 0,16 sneller dan zijn eigen Nederlandse record. Bastiaan Lijesen zwom 54,88 en dat was niet genoeg om door te gaan.

De snelste tijd werd in de series gezwommen door Matthew Grevers. De Amerikaan tikte aan in een tijd van 52,92.

Perez en Maldonado praten ruzie uit

Sergio Perez en Pastor Maldonado hebben hun ruzie uitgepraat. Beide Formule 1-coureurs kwamen op Silverstone met elkaar in aanvaring, waarna Perez de FIA opriep om Maldonado te bestraffen. De twee rijders hebben met elkaar gesproken en de lucht geklaard.

Sauber-coureur Perez: "Ik heb niets tegen hem. Ik was op dat moment boos. De zet die Pastor deed op Silverstone was ik mijn ogen niet correct en daarom was ik boos op hem. We hebben na Silverstone met elkaar gesproken en daarna op Hockenheim. Nu is alles tussen ons uitgepraat. We respecteren elkaar zoals wij de andere rijders ook respecteren."

Peiling: Bij strategisch stemmen geen meerderheidscoalitie

Zelfs als iedereen die erover denkt om strategisch te stemmen dat doet, is er nu geen voor de hand liggende meerderheidscoalitie te vormen. Dat concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Door de nek-aan-nekrace tussen VVD en SP is het mogelijk dat meer mensen besluiten strategisch te stemmen. Van de ondervraagden geeft 26 procent hierover te denken.

Bij het stemmen kan een kiezer besluiten niet op zijn favoriete partij te stemmen, maar op een partij die daar dichtbij ligt en kans maakt de grootste te worden. De grootste partij mag namelijk het initiatief nemen bij het vormen van een meerderheidscoalitie. Zo'n stem wordt een strategische stem genoemd.

In de zetelpeiling haalt al tijden geen een voor de hand liggende coalitie een Kamermeerderheid. Zondag wordt de hoogste score gehaald door de Kunduz-coalitie en door een combinatie van de linkse partijen en D66. Iedere combinatie haalt 71 zetels, terwijl voor een meerderheid 76 zetels nodig zijn.

Als iedereen die een strategische stem overweegt dat zou doen, zou de SP in een klap acht zetels stijgen en uitkomen op 42 en de VVD stijgt er dan tien om uit te komen op 41. De Kunduz-coalitie haalt dan 74 zetels en de linkse variant 73.

De Hond benadrukt dat er nog van alles kan veranderen en dat deze peiling geen voorspelling is. Ook wijst hij erop dat een Kamermeerderheid een stuk dichterbij komt als iedereen die dat overweegt een strategisch stem uitbrengt.

De nieuwe coalitie kan sowieso niet op brede steun van de bevolking rekenen. Van degenen die niet VVD stemmen geeft de helft aan het heel erg te vinden als de liberalen het grootst worden. Dat geldt ook voor de SP: van degenen die niet op die partij stemmen geeft ook de helft aan het heel erg te vinden als de socialisten het grootst worden.

In de zetelpeiling stijgt de SP deze week twee zetels om uit te komen op 34. De SP lijkt iets uit te lopen op de VVD, die nog op 31 staat. Maar de toevalsmarge in peilingen is zo groot dat de VVD groter had kunnen zijn dan de SP als op dezelfde dag net een paar andere mensen waren ondervraagd.


Bij strategisch stemmen geen meerderheidscoalitie (Foto: Novum)

'Räikkönen weer in beeld bij Ferrari'

Kimi Räikkönen is volgens Autosport in beeld om voor het seizoen 2013 terug te keren bij Ferrari. De Fin zou de Italiaanse renstal moeten helpen aan de eerste constructeurstitel sinds 2008. The Iceman staat momenteel onder contract bij Lotus en lijkt daar snel bij te gaan tekenen.

Naast eerste coureur Fernando Alonso heeft Ferrari momenteel Felipe Massa onder contract staan. De Braziliaan kan momenteel geen potten breken en daarom heeft de Italiaanse renstal een optie op hem voor het seizoen 2013 laten verlopen. Nico Hülkenberg, Paul di Resta, Sergio Perez en Romain Grosjean waren al in beeld om Massa te vervangen, maar Ferrari is nog niet overtuigd van hun kwaliteiten.

Daarom wordt overwogen om Räikkönen terug te halen. De Fin reed tussen 2007 en 2009 al voor de Italiaanse renstal. In zijn eerste jaar werd hij meteen kampioen voor het team uit Maranello. Ook pakte hij zowel in 2007 als in 2008 samen met Massa de constructeurstitel. Eind 2009 werd het contract van The Iceman afgekocht, waarna hij vervangen werd door Alonso.

Dit jaar keerde Räikkönen terug in de Formule 1 na avonturen in de rallysport en de NASCAR. Hij tekende bij Lotus en behaalde al enkele podiumplaatsen. Het team uit Enstone doet er alles aan om de Fin ook voor komend seizoen vast te leggen en alles wijst erop dat hij bij zal gaan tekenen. Ook Grosjean lijkt gezien zijn resultaten op een langer verblijf bij het team te kunnen rekenen. Wil Ferrari Räikkönen of Grosjean losweken bij Lotus dan moet het snel zijn, want met name Räikkönen heeft al bijna een nieuw contract op zak.

Braafheid blijft aan Oranje denken

Rechtsback Edson Braafheid staat bij 1899 Hoffenheim op de transferlijst. Toch blijft hij met optimisme naar de toekomst kijken.

Zijn landgenoot Ryan Babel mag eveneens uitkijken naar een nieuwe werkgever en de spits is zelfs thuisgebleven, terwijl het eerste elftal van Hoffenheim naar een trainingskamp in Oostenrijk ging. Braafheid werd wel meegenomen naar het trainingskamp, maar ook hij mag vertrekken bij de ambitieuze Duitse club.

De rechtsback sluit hiervoor zijn ogen niet en is ook niet terneergeslagen. "Ik ben niet iemand die de stand van zaken ontkent. In het voetbal krijg je te maken met geluk en tegenslag, morgen kan de situatie weer veranderd zijn. Ik blijf sowieso mijn beste beentje voor zetten", aldus Braafheid tegenover Bild.

Voor de voormalige speler van onder meer FC Utrecht en Celtic blijft Oranje het hoogste doel. "De nationale ploeg blijft voor mij altijd het belangrijkste doel. Ik wil het onderste uit de kan halen en momenteel is dat het WK van 2014. Daar moet ik stapsgewijs naartoe leven. Als ik het goed doe bij mij club, volgt de rest vanzelf." 

Vos jaagt op eerste Nederlandse goud op Spelen

Nu de zwemmende estafettedames zaterdag naast goud grepen, kan wielrenster Marianne Vos Nederland zondag de eerste gouden medaille bezorgen. De Brabantse is de grote favoriet voor de wegwedstrijd bij de vrouwen. Vos pakte vier jaar geleden al eens goud op de baan, op de puntenkoers.

Naast Vos heeft Nederland met Annemiek van Vleuten nog een troef voor eremateriaal in huis. De wegwedstrijd gaat over 140 kilometer en start om 13.00 uur Nederlandse tijd.

De hockeydames spelen zondag hun eerste duel op weg naar titelprolongatie. De ploeg van Max Caldas treft buurland België. Tennissers Robin Haase en Jean-Julien Rojer openen in het dubbelspel, tegen de Indiërs Leander Paes en Vishnu Vardhan.

Bij het zwemmen komen Nick Driebergen en Sharon van Rouwendaal op de 100 meter rugslag in actie. Voor Sebastiaan Verschuren staat de 200 meter vrije slag en voor Moniek Nijhuis de 100 meter schoolslag op het programma.

Bij het tafeltennis staan wedstrijden van Li Jiao en Li Jie geprogrammeerd. Jie neemt het op tegen de paralympisch kampioene Natalia Partyka. Jiao treft Margartya Pesotska uit Oekraïne.

De beachvolleybalduo's Van Iersel/Keizer, Van Gestel/Meppelink en Nummerdor/Schuil komen eveneens voor het eerst in actie.

Verder komen bij het roeien de lichte dubbeltwee en de acht bij de vrouwen in de voorrondes op het water.


Vos jaagt op eerste Nederlandse goud op Spelen (Foto: Novum)

Joe Taslim in Fast & Furious 6

Justin Lin’s Fast & Furious heeft de Indonesische acteur en ster uit The Raid binnengehaald voor het zesde deel. Hij zal de rol van de vijandelijke Jah op zich nemen.

Jah is een koelbloedige moordenaar die gebruik zal maken van zijn vaardigheden in martial arts en parkour om de crew die wordt geleid door Paul Walker en Vin Diesel te bevechten.

Dwayne Johnson, Jordana Brewster, Tyrese Gibson en Michelle Rodriguez komen ook terug voor dit vervolg. Andere nieuwkomers zijn oud-MMA’er Gina Carano en schurk Luke Evans.

Details over de plot zijn er weinig maar waarschijnlijk gaat de crew de plas over om te werken aan een roof die de rivaliserende crew van Evans heeft gepland.

Taslim, kampioen in judo en martial arts, werd ontdekt door regisseur Gareth Evans die hem meteen een hoofdrol gaf in The Raid.

Of Eva Mendes terugkeert, die te zien was als Monica Fuentes in 2 Fast 2 Furious en in de scène na de aftiteling van Fast Five, is nog niet bekend.

Fast & Furious 6 gaat op 23 mei 2013 in de Nederlandse bioscopen draaien.

 

Haase vandaag tweemaal in actie

Robin Haase zal vandaag tijdens de Olympische Spelen in Londen tweemaal in actie gaan komen. De Nederlander staat tijdens het toernooi op de All England Club eerst in de derde partij op baan zestien tegenover de Fransman Richard Gasquet. De eerste partijen beginnen om 12.30 uur.

Na de partij tegen Gasquet krijgt Haase weinig rust, want na een vrouwendubbelpartij zal de Nederlander samen met Jean-Julier Rojer het op dezelfde baan op moeten gaan nemen tegen de Indiërs Leander Paes en Vishnu Vardhan.

Het is sowieso al een druk schema dat Haase in de afgelopen dagen had. Hij prolongeerde gisteren op gravel zijn titel in het ATP-toernooi van Kitzbühel. Daarna is hij direct doorgevlogen naar Londen om vandaag op het heilige gras te kunnen spelen.

Comedy Charlie Sheen verlengd

Charlie Sheen kan zijn geluk niet op nu duidelijk is geworden dat zijn nieuwe comedy voorlopig op de buis blijft. De Amerikaanse zender FX wil negentig extra afleveringen van Anger Management.

"Ik denk dat negentig niet genoeg is", grapte Sheen in een reactie. De acteur wordt in de nieuwe reeks vergezeld door zijn vader Martin, die een vaste rol krijgt in Anger Management. In de serie spelen de twee vader en zoon. De toevoeging van de 71-jarige Martin 'geeft de show een extra dimensie en maakt het een familieshow voor vele generaties' volgens FX-baas John Landgraf.

Anger Management kwam vorige maand voor het eerst op de buis in de Verenigde Staten. Al voor de comedy werd uitgezonden, werd duidelijk dat er een tweede seizoen komt. De serie is losjes gebaseerd op de gelijknamige film uit 2003 met Jack Nicholson en Adam Sandler.

'Opvallend weinig vlinders deze zomer'

Het aantal vlinders dat deze zomer wordt gezien lijkt tot op heden opvallend laag, aldus medewerkers van de Vlinderstichting. Ze zeiden dat zondag in het radioprogramma Vroege Vogels na een inventarisatie op de Floriade in Venlo.

Volgens de Vlinderstichting had de telling in het midden van de zomer honderden vlinders moeten opleveren, maar zijn er de hele dag slechts 40 gezien. Volgens de medewerkers is het te vroeg om alarm te slaan, omdat de zomer nog niet voorbij is.

Toch maken ze zich zorgen. Een slecht vlinderseizoen zou gevolgen hebben voor de vlinderstand in de volgende zomer.

Doodstraf voor Chinese seriemoordenaar

Een Chinese man is zaterdag schuldig bevonden aan de moord op elf mensen. Hij is veroordeeld tot de doodstraf. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De rechtbank achtte de 56-jarige Zhang Yongming schuldig aan de moord op elf mensen in de gemeente Jinning in de provincie Yunnan. De man heeft de moorden gepleegd tussen 2008 en 2012. Zhang wurgde zijn slachtoffers en probeerde bewijzen uit te wissen door de lichamen te ontdoen van ledematen of het stoffelijk overschot te verbranden. De man zou in 1979 ook al eens ter dood veroordeeld zijn, maar werd later vrijgelaten.

Eerder werd al bekend dat twaalf agenten ontslagen of gestraft zijn omdat ze de moorden niet op de juiste wijze hebben onderzocht. Nabestaanden waren ontzet toen bleek dat aangiftes van vermiste personen in eerste instantie eenvoudigweg genegeerd werden.

Man toont seksplaatjes aan kinderen

In Zutphen heeft een man van ongeveer 50 jaar seksplaatjes laten zien aan een groep kinderen van rond de 10 jaar. De politie is op zoek naar getuigen.

De kinderen waren zaterdagmiddag een hond aan het uitlaten. Ze rustten even uit op een bankje tussen de Braamkamp en de Nieuwe IJsselbrug toen de man naast hen kwam zitten, meldt de politie zondag.

Ze raakten aan de praat en na een tijdje haalde de man seksplaatjes tevoorschijn. Hierop renden de kinderen naar huis, waar hun ouders de politie belden.

Het gaat om een blanke man in een korte spijkerbroek en een witte blouse met blauwe blokjes. Hij had een grijze baard en zat op een donkerbruine oude herenfiets.

Hartafwijking Maduro

Hedwiges Maduro heeft hartproblemen. De website van zijn club Sevilla meldt dat de Nederlander een geboren hartaanwijking heeft. De 27-jarige Maduro zal de komende tijd nader medisch worden onderzocht.

Maduro stond afgelopen seizoen onder contract bij Valencia. De verdediger/middenvelder kwam vanwege een zware enkelblessure nauwelijks aan spelen toe. Zijn contract werd niet verlengd en hij mocht transfervrij vertrekken. Begin juni tekende Maduro een verbintenis bij Sevilla.

'VS hebben plan voor aanval op Iran'

Een hoge veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama zou de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben ingelicht over een Amerikaans plan om Iran aan te vallen als dat land niet stopt met zijn nucleaire programma. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz zondag.

Het gesprek tussen Netanyahu en de nationale veiligheidsadviseur Thomas Donilon zou eerder deze maand hebben plaatsgevonden. De bedoeling van het gesprek was Israël te weerhouden zelf een aanval uit te voeren op Iran.

Geen botbreuken voor Cancellara

Wielrenner Fabian Cancellara heeft bij zijn valpartij tijdens de wegwedstrijd van de Olympische Spelen zaterdag geen botten gebroken. Dat heeft onderzoek in het ziekenhuis uitgewezen. De Zwitser kwam vlak voor het einde hard ten val en gevreesd werd voor een gebroken sleutelbeen.

Er werd bij de 31-jarige renner wel een kneuzing en een bloeduitstorting geconstateerd. Voor een breuk werd gevreesd omdat Cancellara in april tijdens de Ronde van Vlaanderen op dezelfde schouder viel en zijn sleutelbeen toen op vier plaatsen brak.

Of hij zal starten op de olympische tijdrit, weet de Zwitser nog niet. Dat onderdeel wordt woensdag verreden. Cancellara is de regerend olympisch kampioen op de tijdrit.

Heemskerk: "Moeilijk kampioen te blijven"

De teleurstelling overheerste bij de Nederlandse zwemsters die zaterdag een zilveren medaille haalden op de 4 x 100 meter vrije slag. ''We hebben geen zilver gewonnen maar het goud verloren'', zei Ranomi Kromowidjojo. ''Het is moeilijk kampioen te blijven'', vond Femke Heemskerk.

De Nederlandse zwemsters stonden sinds hun gouden race in Beijing vier jaar geleden bekend als de Golden Girls. ''We wilden hier ons laatste kunstje met zijn vieren doen'', zei Heemskerk. ''Maar dit is sport. Australië heeft het goed gedaan.''

''Ik heb niet goed gezwommen'', meende een huilende Marleen Veldhuis. ''Ik ging helemaal dood op het einde, maar er zat niet meer in. Volgende week zijn we misschien blij met zilver, nu niet.''

Kromowidjojo zwom een prima persoonlijke race, waarbij ze nog bijna Australië wist in te halen. ''Het was spannend. We waren wel goed, alleen niet goed genoeg. We hebben vandaag geen zilver gewonnen maar goud verloren. Over mijn eigen tijd was ik wel tevreden, dat geeft hoop voor de komende wedstrijden.''

Man met Tourette doet 'hitlergroet' en krijgt klappen

Een 16-jarige jongen uit Duitsland is knock-out gemept nadat hij de Hitlergroet bracht naar een Afrikaanse man. De man weigerde aan te nemen dat de jongen aan het syndroom van Gilles de la Tourette lijdt en er hierdoor niets aan kan doen dat de spieren in zijn arm zich aanspannen.

Twee vrienden van de jongen probeerden de man te overtuigen dat de jongen hem niet probeerde te beledigen, maar toen de jongen daarop rare bekken begon te trekken, een ander symptoom van de aandoening, draaide de man door en sloeg de jongen bewusteloos.

FOK!filmtips van de dag: Johnny Guitar

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Johnny Guitar 1

De Tour de France is weer voorbij en dat is goed nieuws voor liefhebbers van de betere filmklassiekers. Onze Zuiderburen van de zender één hebben ook vanmiddag weer een fijne film voor ons in petto. Johnny Guitar wordt door veel westernliefhebbers erkend als één van de betere in zijn genre. In de film draait het om Vienna (Joan Crawford), een vrouw van middelbare leeftijd die een kroeg heeft waar regelmatig The Dancin' Kid (Scott Brady) en zijn bende langskomen. Een nabijgelegen dorpje wil echter niks weten van zowel Vienna als de bende en willen ze graag permanent zien verdwijnen. De dorpsgenoten worden ook nog een keer opgejut door Emma Small die de kroegeigenares graag in het stof wil zien bijten. Als Vienna op het punt staat ten onder te gaan krijgt ze onverwachts hulp van Johnny Guitar (Sterling Hayden), een oude bekende van haar. Al snel merkt ze echter dat Johnny niet meer de oude is.

Johnny Guitar 2

De uit New York afkomstige Nicholas Ray maakte met Johnny Guitar een voor die tijd behoorlijk van de standaard afwijkende westernfilm. Zo zijn het in deze film niet de schurken die in het zwart gekleed gaan en zijn ook de rollen van mannen en vrouwen omgewisseld. Toen Ray interesse toonde voor het verhaal bleken de rechten in handen te zijn van Joan Crawford. Crawford dacht vervolgens te kunnen uitmaken wie er in de film mee zouden doen maar was zwaar teleurgesteld toen Mercedes McCambridge werd gecast voor de rol van Emma. Crawford en McCambridge konden elkaar niet uitstaan en hadden zowel voor als achter de camera ruzie met elkaar.

Johnny Guitar 3

Toen Johnny Guitar in 1955 in de bioscopen verscheen kreeg de film een leeftijdskeuring mee van 18 jaar en ouder. Toen de film 52 jaar later op dvd verscheen was de leeftijdseis verlaagt naar 6 jaar en ouder. Liefhebbers van een goeie western mogen deze film absoluut niet missen. De FOK!filmtip van vandaag is de tijdloze klassieker Johnny Guitar, 14.00 uur op één.

Johnny Guitar 4

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

'Beste hoer' voor man is zijn vrouw

Een Keniaanse trucker die aan het eind van de dag een sexclub binnenstapte en naar 'het beste van het beste' vroeg werd getrakteerd op zijn bloedeigen vrouw. Hierop ontstond een knallende ruzie, tot grote hilariteit van omstanders.

De trucker gaf zijn vrouw een klap en vroeg haar wat ze in vredesnaam in die club dacht te doen. Ze stelde hem hierop dezelfde vraag. Hierna ontstond een handgemeen waarna ze de tent werden uitgezet. Op straat werd het liefdevolle koppel het onderwerp van spot bij de tientallen omstanders.

De vrouw had de man wijsgemaakt dat zij werk had gevonden in een winkel die 24 uur per dag open was.

Pre-orderbonus in Transformers-trailer

Er is een trailer uitgebracht voor een pre-orderbonus van Transformers: Fall of Cybertron. Speciaal voor fans van de oude G1 Transformers-cartoons krijg je het G1 Retro Pack als je het spel in pre-order koopt.

Met het G1 Retro Pack krijg je onder andere meerdere klassieke skins, maar ook Megatron en Shockwave Guns.

Transformers: Fall of Cybertron komt 24 augustus uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Première The Master vervroegd

Hoewel filmpremières met enige regelmaat worden uitgesteld, gooit regisseur Paul Thomas Anderson het over een andere boeg. De première van zijn nieuwe film, The Master, wordt met een maand vervroegd. Stond de première in eerste instantie voor 12 oktober gepland, het is nu 14 september van dit jaar.

In de film speelt Philip Seymour Hoffman de intellectueel Lancaster Dodd, die een religieuze beweging begint. Joaquin Phoenix speelt een zwerver die zich aansluit bij de beweging, maar zich langzaam aan begint af te vragen wat de beweegredenen precies zijn van hun leider Dodd. Naast Hoffman en Phoenix heeft ook Amy Adams een rol in de film.

Het is de eerste film van Anderson sinds zijn There Will Be Blood uit 2007, die maar liefst acht oscarnominaties ontving.

The Master

Black Eyed Peas klagen voormalig manager aan

Drie van de vier Black Eyed Peas-leden slepen hun voormalige manager voor de rechter. Will.i.am, Taboo en Apl.de.ap beschuldigen Sean M. Larkin van fraude en bedrog, omdat hij het vertikte hun belastingaangifte te doen, waardoor ze in de problemen raakten.

Het drietal ontdekte in 2009 dat ze enorme schulden hadden openstaan bij de belastingdienst. Larkin had geen aangifte gedaan over hun inkomsten tussen 2002 en 2009. Hij beloofde de openstaande bedragen te betalen en alsnog aangifte te doen, maar deed opnieuw niet zijn werk. Daarop werd hij ontslagen, schrijft de krant Los Angeles Times.

De heren losten de schulden zelf af, wat hun ruim 3,2 miljoen dollar kostte, en wachten nog op Larkins financiële documenten, waarmee de zaak definitief kan worden afgewikkeld. Ze eisen dat hij hun terugbetaalt. Het vierde Black Eyed Peas-lid, zangeres Fergie, heeft niets te maken met de zaak. Zij heeft een eigen manager.

Drie doden bij ruzie omgangsregeling dochter in VS

Bij een ruzie over de omgangsregeling met zijn dochter heeft een man in de Verenigde Staten vrijdagnacht zijn vrouw doodgeschoten en haar vriend en diens moeder vermoord. Vervolgens vluchtte hij weg met zijn 4-jarige dochter. Ze werden 400 kilometer verderop in Ohio gevonden, melden de autoriteiten.

De 35-jarige Kevin Cleeves uit Waynesboro in de staat Pennsylvania is de moord op de 25-jarige Brandi Cleeves, de 28-jarige Vincent Santucci en de 55-jarige Rosemary Holma ten laste gelegd. De dader had tegen vrienden gezegd dat het maar niet lukte in contact te komen met zijn vrouw om afspraken te maken om zijn dochter te zien. Daarom zou hij naar het huis van Santucci in Quincy Township in Pennsylvania zijn gereden.

Daar zag hij zijn vrouw, Santucci en het meisje in een auto op de oprit. Hem werd bevolen van het erf te gaan. Hij schoot Santucci dood terwijl hij nog in de auto zat, zijn vrouw toen ze de auto uit sprong en uiteindelijk de oudere vrouw toen ze naar hem toe rende. Vervolgens vluchtte hij met het meisje. Hij probeerde volgens de autoriteiten naar familie in Michigan te gaan.

De politie opende een klopjacht en hield de man uiteindelijk zaterdag aan bij een hotel in Austintown in het noordoosten van Ohio. Zijn dochter zat in de auto en was niet gewond. De vader wordt maandag verhoord.

Achthonderdduizend bezoekers Zomercarnaval

Het Zomercarnaval in Rotterdam heeft dit jaar naar schatting van de organisatie ongeveer achthonderdduizend bezoekers getrokken. Dat zijn er zo'n vijftigduizend meer dan vorig jaar, toen het tweedaagse evenement werd geplaagd door regen en lage temperaturen. Zowel de organisatie als de politie noemt de sfeer erg goed.

De parade van de 28e editie van het zomerevenement trok zaterdagmiddag als een sliert van tweeënhalve kilometer door de Rotterdamse binnenstad. Aan de kleurrijke parade in Caribische sferen, die tot in het begin van de avond duurde, deden 38 groepen mee.

De politie pakte tot 19.00 uur vijftien mensen op, vooral vanwege het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs, openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde. Ambulances moesten tot datzelfde tijdstip acht keer uitrukken. Vier mensen moesten naar het ziekenhuis, van wie een met een alcoholvergiftiging.

Bij preventieve fouilleeracties trof de politie enkele messen aan. Ook stuitten agenten op een telefoontaser, een als mobiele telefoon vermomd stroomstootwapen. De eigenaar is aangehouden.

Het evenement wordt zaterdagavond afgesloten met een muziekprogramma in de Rotterdamse binnenstad. Daar treedt onder anderen de 72-jarige Calypso Rose op, afkomstig van het eiland Tobago.

Moeder 6-jarig slachtoffer Aurora krijgt miskraam

De moeder van het 6-jarige meisje dat vorige week omkwam bij de schietpartij in een bioscoop in de VS in Aurora heeft een miskraam gehad. De vrouw, Ashley Moser, raakte bij de schietpartij ernstig gewond. Inmiddels is ze herstellende, maar haar verwondingen hebben een miskraam veroorzaakt, laat haar familie weten.

Moser werd in haar nek en in haar buik geraakt. Haar dochter, Veronica Moser-Sullivan, was het jongste slachtoffer van de schietpartij waarbij twaalf mensen omkwamen. De familie heeft de moeder nog niet over de dood van haar 6-jarige dochter verteld. Het is nog niet bekend wanneer de dochter wordt begraven.

James Holmes opende tijdens de nachtpremière van de nieuwe Batman-film in de bioscoop het vuur op de toeschouwers. Naast de twaalf doden vielen er 58 gewonden.

[Programma] Londen dag 2

Iedere ochtend geeft FOK!sport je een overzicht van Nederlanders die in actie komen en de finales van de dag. Vandaag komen onder meer de hockeysters, Marianne Vos en Robin Haase in actie.

Nederlanders in actie:

Sport Onderdeel man/vrouw Tijd soort wedstrijd Nederlanders
Badminton singles vrouwen 9:30 groepsfase Yao Jie
Beachvolleybal wedstrijd vrouwen 12:00 kwalificatie Sanne Keizer/Marleen van Iersel
Beachvolleybal wedstrijd mannen 15:30 kwalificatie Reinder Nummerdor/Richard Schuil
Beachvolleybal wedstrijd vrouwen 21:00 kwalificatie Madelein Meppelink/Sophie van Gestel
Hockey Nederland - Belgie vrouwen 11:45 groepsfase Nederlands team
paardensport individueel eventing mixed 11:00 dressuur dag 2 Adrew Heffernan, Tim Lips, Elaine pen
paardensport team eventing mixed 11:00 dressuur dag 2 Nederlands team
Roeien lichte dubbel twee vrouwen 11:20 series Maaike Head, Rianne Sigmund
Roeien Acht vrouwen 12:30 series Nederlands team
tennis singles mannen 3e partij 1e ronde Robin Haase
tennis dubbels mannen 5e partij 1e ronde Robin Haase/Julien Rojer
turnen kwalificaties vrouwen 21:00 kwalificatie Celine van Gerner
Wielrennen, weg wegwedstrijd vrouwen 13:00 finale Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Loes Gunnewijk, Ellen van Dijk
Zeilen Finn mannen 13:00 race 1 Pieter-Jan Postma
Zeilen Finn mannen 13:00 race 2 Pieter-Jan Postma
Zwemmen 100m rugslag vrouwen 11:00 series Sharon van Rouwendaal
Zwemmen 200m vrije slag mannen 11:24 series Sebastiaan Verschuren
Zwemmen 100m schoolslag vrouwen 12:13 series Moniek Nijhuis
Zwemmen 100m rugslag mannen 12:38 series Nick Driebergen, Bastiaan Lijesen
Zwemmen 4x100 m vrije slag estafette mannen 13:41 series Nederlands team

Finales vandaag:

Sport Onderdeel man/vrouw Tijd
Boogschieten Team vrouwen 19:01
Gewichtheffen tot 53 kg vrouwen 16:30
Gewichtheffen tot 56 kg mannen 20:00
Judo tot 52 kg vrouwen 17:00
Judo tot 66 kg mannen 17:10
Schermen Sabel individueel mannen 20:10
schieten 10m luchtpistool vrouwen 12:45
schieten skeet vrouwen 15:00
Schoonspringen 3 m plank synchroon vrouwen 16:00
Wielrennen, weg wegwedstrijd vrouwen 13:00
Zwemmen 100m vlinderslag vrouwen 20:30
Zwemmen 100m schoolslag mannen 21:07
Zwemmen 400m vrije slag vrouwen 21:13
Zwemmen 4x100 m vrije slag estafette mannen 21:55

Overstroming in Zuid-Limburg door noodweer

In het Zuid-Limburgse dorp Slenaken is een onbekend aantal woningen getroffen door snel opkomend hoogwater van het riviertje de Gulp. "Huizen lopen onder water", zei een woordvoerster van de brandweer zondag.

De Gulp is als gevolg van hevige regenval in zeer korte tijd enorm gestegen, aldus de woordvoerster. De hulpdiensten hebben groot alarm geslagen. Met name de Dorpsstraat en de Waterstraat staan blank.

In dat gebied liggen volgens de brandweer ook enkele hotels. Ook deze zouden door het hoge water getroffen zijn.

Het snelstromend riviertje De Gulp ontspringt in het Belgische Hendrik-Kapelle en wordt vervolgens gevoed door een aantal bronnen en beken in België. Bij Slenaken komt het riviertje ons land binnen.

Overstroming in Zuid-Limburg door noodweer
Overstroming in Zuid-Limburg door noodweer (Foto: ANP)

Geen VN-verdrag over wapenhandel

De lidstaten van de Verenigde Naties zijn er vrijdag niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over het reguleren van de wereldwijde wapenhandel. Sommige diplomaten beschuldigden de Verenigde Staten ervan het wapenverdrag te hebben getorpedeerd. De VS hadden om meer tijd gevraagd om het voorgestelde verdrag te bekijken. Daarna vroegen ook Rusland en China om meer tijd.

"Dit was een schokkend staaltje lafheid van de regering-Obama die op het laatste moment rechtsomkeert maakte en de geboekte vooruitgang richting een wereldwijd wapenverdrag ongedaan maakte", aldus Suzanne Nossel van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. "Het toont een verbijsterend gebrek aan leiderschap van 's werelds grootste wapenexporteur om juist nu een historische doorbraak binnen handbereik lag de stekker uit het overleg te trekken."

Een westerse diplomaat, die anoniem wilde blijven, gaf eveneens de VS de schuld. Volgens de diplomaat hebben de VS het 'proces laten ontsporen'. Hij voegde daaraan toe dat overleg over het verdrag nu in ieder geval stil komt te liggen tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

De belangrijkste Amerikaanse onderhandelaar, Thomas Countryman, weigerde te spreken met journalisten. Woordvoerster Victoria Nuland van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei in een verklaring dat de VS achter een tweede ronde onderhandelingen volgend jaar staan. "Hoewel we de maanden van overleg met een verdrag wilden besluiten, is meer tijd een redelijk verzoek voor een dergelijk complexe en belangrijke kwestie", aldus Nuland.

In het conceptverdrag staat dat alle landen een nationale toezichthouder moeten oprichten die moet toezien op de handel in conventionele wapens. Ook moet de tussenhandel in wapens worden gereguleerd. Het is staten die het verdrag ondertekenen verboden om conventionele wapens te verhandelen als dat in strijd is met wapenembargo's of als de wapens kunnen worden gebruikt om genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden te plegen.

Wat betreft de export van wapens moet een land bekijken of de internationale mensenrechten worden geschonden en of de wapens worden gebruikt door terroristen, leden van de georganiseerde misdaad of corrupte figuren.

Al meer dan tien jaar pleiten activisten en sommige regering voor een regulering van de wereldwijde wapenhandel om zo wapens uit handen van terroristen, opstandelingen en de georganiseerde misdaad te houden.

Arrestaties na protest fietsclub bij opening Spelen

Meer dan honderd mensen zijn gearresteerd toen ze vrijdagavond een protestactie hielden gedurende de opening van de Olympische Spelen. Dat heeft de Britse politie zaterdag gezegd. De betogers werden opgepakt op verdenking van het overtreden van de regels voor protestacties en het verstoren van de openbare orde.

Volgens Scotland Yard werd er gedemonstreerd door leden van een fietsclub die maandelijks bijeenkomen voor een massale fietstocht. De politie had de fietsers verboden om door het gebied rondom het Olympische Park te fietsen, maar de leden van de fietsclub probeerden toch door het veiligheidskordon heen te breken.

Er ontstonden schermutselingen tussen de agenten en enkele fietsfanaten toen de tientallen fietsers werden tegenhouden door politiebusjes. Niemand raakte ernstig gewond.

Ebola-uitbraak in westen Uganda

Het dodelijke ebolavirus heeft deze maand in het westen van Uganda veertien levens geëist. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zaterdag gezegd op een persconferentie in de Ugandese hoofdstad Kampala. De WHO rept van een 'uitbraak' van het gevreesde virus.

Voor ebola is geen vaccin of medicijn beschikbaar en in Uganda vreest men voor een uitbraak zoals in 2000, toen 224 mensen bezweken aan ebola.

Ebola, dat bijna alleen in Afrika voorkomt, is een van de meest gevreesde ziekten ter wereld. Het begint met griepachtige verschijnselen, gevolgd door diarree en braken. Na enkele dagen kunnen er bloedingen ontstaan uit neus, mond en ogen. Afhankelijk van het soort virus kan de ziekte tot in negentig procent van de gevallen dodelijk aflopen. Ebola is zeer besmettelijk.

De eerste melding van een besmetting met ebola stamt uit 1976. Het virus is genoemd naar de rivier waar het werd aangetroffen. Wetenschappers vermoeden dat het eerste slachtoffer van een ebola-uitbraak wordt besmet door een dier.

"Assad berechten voor bloedbaden"

President Bashar al-Assad moet niet ergens een veilige schuilplaats krijgen in ballingschap, maar berecht worden voor de bloedbaden waarvoor hij verantwoordelijk is.

Dit zei de leider van de belangrijkste Syrische oppositiekoepel SNC, Abdelbasset Sida, zondag (plaatselijke tijd) tijdens een persconferentie in de Verenigde Arabische Emiraten.

Hij riep de bondgenoten van het SNC tevens op in te grijpen om verder bloedvergieten in Aleppo te voorkomen. Volgens Sida moet dat desnoods buiten de VN-Veiligheidsraad om gebeuren, die verlamd wordt door de veto's van Rusland en China. Hij ziet een weg via een resolutie van de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie, die zou worden ingebracht door de Arabische Liga.

Oppositie: Assad berechten voor bloedbaden
Oppositie: Assad berechten voor bloedbaden (Foto: ANP)

FOK!games zomercompetitie dag 28

De laatste dag van de eerste ronde in de FOK!games zomercompetie is aangebroken en hieronder kun je acht gamecovers bekijken. Om te stemmen ga je naar de hoofdpagina van FOK!games en kun je aan de rechterzijde een keuze maken in de poll. Stemmen voor vandaag kan tot 00:00 vannacht.

Gamecover 1

cover

Gamecover 2

cover

Gamecover 3

cover

Gamecover 4

cover

Gamecover 5

cover

Gamecover 6

cover

Gamecover 7

cover

Gamecover 8

cover

Vanaf maandag 30 juli komen er voor zeven dagen vier covers per dag online. Van deze covers gaan er uiteindelijk dus zeven naar de finale.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.